Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξοικονόμηση μισού δισ. ευρώ στην υγεία
  • [02] Το μετρό πάει πάλι στο αεροδρόμιο
  • [03] Οι πρώτοι έξι μήνες του Ομπάμα
  • [04] Ινστιτούτα που αδυνατίζουν β¦μόνο την τσέπη

    [01] Εξοικονόμηση μισού δισ. ευρώ στην υγεία

    Με αντικείμενο την πορεία των δαπανών σε οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομίας η Διυπουργική Επιτροπή Φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος καθώς και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Λέγκας. Σκοπός της Επιτροπής είναι ο έλεγχος και η εποπτεία της οικονομικής λειτουργίας των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για την ενίσχυση της διαφάνειας και την εξοικονόμηση πόρων.

    Σύμφωνα με το Ν. 3697/2008, οι Φορείς αυτοί είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και οι Δημόσιες Μονάδες Υγείας. Στη σημερινή συνεδρίαση, η Διυπουργική Επιτροπή ενημερώθηκε για την εφαρμογή του Διπλογραφικού Συστήματος στους παραπάνω Φορείς.

    Από την ενημέρωση που έγινε, προκύπτει ότι μέχρι τώρα 103 Δημόσιες Μονάδες Υγείας (το 80% του συνόλου) έχουν εφαρμόσει το διπλογραφικό σύστημα και έχουν συντάξει οικονομικές καταστάσεις για το 2008.

    Επίσης, 20 από τις 103 Δημόσιες Μονάδες Υγείας συνέταξαν τις καταστάσεις αυτές σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ).

    Για το έτος 2009 προβλέπεται να συντάξουν οικονομικές καταστάσεις όλες οι Δημόσιες Μονάδες Υγείας, ενώ 70 Δημόσιες Μονάδες Υγείας (ποσοστό πάνω από το 50%) θα εφαρμόσουν τα ΔΠΧΠ. Η υποβολή των αντίστοιχων οικονομικών καταστάσεων για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2009. Στη Διυπουργική Επιτροπή παρουσιάσθηκαν, σύμφωνα με το σχεδιασμό που είχε γίνει στην πρώτη συνεδρίασή της στις 4-3-2009, υποδείγματα προϋπολογισμών για τη χρήση 2010 που θα πρέπει να υποβληθούν από τις Δημόσιες Μονάδες Υγείας και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Τα υποδείγματα θα αποσταλούν υπό μορφή εγκυκλίου και η υποβολή τους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2009. Με την εφαρμογή των κανόνων οικονομικής διαφάνειας στους παραπάνω Φορείς δίνεται η δυνατότητα ελέγχου των εσόδων και δαπανών τους, ώστε να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται φαινόμενα κακοδιαχείρισης και σπατάλης και να εξοικονομούνται δημόσιοι πόροι.

    Επίσης, παρουσιάστηκε στη Διυπουργική Επιτροπή υπόδειγμα τριετούς προγραμματισμού για τις Δημόσιες Μονάδες Υγείας, το οποίο θα αποσταλεί στους Φορείς στο προσεχές διάστημα. Ο στόχος είναι να έχουν υποβληθεί έως το τέλος του έτους 2009 τα σχετικά υποδείγματα για την περίοδο 2010-2012.

    Εν τω μεταξύ το Ταμείο για τη Φτώχεια, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας αναμένεται να ενεργοποιήσει το Σεπτέμβριο, ένα πρόγραμμα για ενίσχυση μονογονεϊκών οικογενειών, των δικαιούχων του προνοιακού επιδόματος και των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών που δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα ταμείο. Το ποσό που εκτιμά το Ταμείο ότι θα έχει στη διάθεσή του υπολογίζεται σε 100 εκ. ευρώ ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο, να απευθυνθεί και στον ιδιωτικό τομέα για την ενίσχυση των πόρων του.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25008

    [02] Το μετρό πάει πάλι στο αεροδρόμιο

    Τέλη Αυγούστου αναμένεται να αρχίζουν πάλι τα δρομολόγια του μετρό προς το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", τα οποία είχαν διακοπεί τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Με την επαναλειτουργία της γραμμής, οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται και από τον νέο σταθμό στο Νομισματοκοπείο, που θα διαθέτει χώρο στάθμευσης για 630 αυτοκίνητα και αφετηρίες τουλάχιστον 10 λεωφορειακών γραμμών, που θα μεταφερθούν από το Πεντάγωνο. Στο τέλος του έτους θα λειτουργήσει και ο σταθμός του ΜΕΤΡΟ στο Χολαργό, ενώ την άνοιξη θα λειτουργήσει ο σταθμός της Αγίας Παρασκευής.

    Είδηση: 25013

    [03] Οι πρώτοι έξι μήνες του Ομπάμα

    Αμερική-ΗΠΑ

    Δέκα μονάδες έχει πέσει η δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα από την άνοιξη, αλλά ακόμα παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη, για πολλούς άλλους ηγέτες στο δυτικό κόσμο - στο καθόλου ευκαταφρόνητο 59%. Έξι μήνες μετά την ανάληψη της Προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, αλλά έχει να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα, με αιχμή την οικονομική κρίση και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στον τομέα της υγείας. Χειρότερος εχθρός του όμως φαίνεται ότι είναι οι υψηλότατες προσδοκίες που έχουν όλοι από αυτόν.

    Η συνέντευξη Τύπου που ετοιμάζεται να δώσει ο Μπαράκ Ομπάμα την Τετάρτη ίσως είναι και η πιο δύσκολη μέχρι τώρα. Έξι μήνες στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος αντιμετωπίζει κάθε απρόοπτο με χιούμορ, όμως, τώρα νιώθει ότι ο ενθουσιασμός φθίνει και η πίεση αυξάνεται.

    Αιτία το μεγαλόπνοο σχέδιό του για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας. Όσο η οικονομική κρίση συνεχίζεται, όμως, ακόμη και Δημοκρατικοί αναρωτιούνται πώς θα βρεθούν τα χρήματα για να υλοποιηθούν οι προτάσεις του Αμερικανού Προέδρου, καθώς θα επιβαρύνουν με άλλα 239 δισεκατομμύρια δολάρια τον προϋπολογισμό μέσα σε δέκα χρόνια. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, η δημοτικότητά του έπεσε για πρώτη φορά στο 59%, δέκα μονάδες λιγότερες σε σχέση με την άνοιξη.

    Το 49% των Αμερικανών εγκρίνει τους χειρισμούς του στον τομέα της υγείας, το 52% στην οικονομία και μόλις το 43% εγκρίνει τους χειρισμούς για τη μείωση του υπέρογκου ελλείμματος. Κι όσο συνεχίζεται η διαμάχη για τις πρακτικές της κυβέρνησης Μπους στο Γκουαντάναμο και το Αφγανιστάν, τόσο κινδυνεύει να χάσει τη συναίνεση των Ρεπουμπλικάνων στα κρίσιμα εσωτερικά ζητήματα.

    Στη διεθνή σκηνή πάντως, ο Μπαράκ Ομπάμα εξακολουθεί να προκαλεί θαυμασμό. Μέσα σε έξι μήνες έχει επισκεφθεί 14 χώρες, πολύ περισσότερες από τους προκατόχους του. Η φιγούρα του αλλά και το σύνθημά του για αλλαγή έχουν εμπνεύσει ουκ ολίγους καλλιτέχνες, όχι πάντα με επιτυχία. Ο ίδιος προτιμά να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους νέους αφροαμερικανούς. Η δουλειά του Προέδρου πάντως γίνεται όλο και δυσκολότερη για τον Μπαράκ Ομπάμα, καθώς οι υποστηρικτές του θέλουν αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 25012

    [04] Ινστιτούτα που αδυνατίζουν β¦μόνο την τσέπη

    Πρόστιμα σε τέσσερεις γνωστούς ομίλους κέντρων αδυνατίσματος και γυμναστηρίων επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης, για παραπλάνηση των καταναλωτών και μη αναγραφή παρεχομένων υπηρεσιών στους τιμοκαταλόγους τους. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι καταγγελίες πολιτών, ότι επιχειρήσεις του χώρου χρησιμοποιούν αθέμιτους τρόπους για να παγιδεύσουν πελάτες, αρνούμενες να επιστρέψουν τα χρήματα όταν κάποιοι από αυτούς θελήσουν να σταματήσουν τη συνεργασία μαζί τους.

    Οι επιτήδειοι δεν χρεώνουν πλέον πιστωτικές κάρτες, αλλά προτιμούν μετρητά. Συχνά μάλιστα πείθουν τον πελάτη να πάρει καταναλωτικό δάνειο και κατόπιν πηγαίνουν μαζί του στην τράπεζα, όπου παραλαμβάνουν τα χρήματα χωρίς απόδειξη. Αποτέλεσμα: ακόμη και αν ο πελάτης θελήσει να σταματήσει το πρόγραμμα, δεν μπορεί να πάρει πίσω το ποσό, καθώς δεν μπορεί να αποδείξει ότι δεν το παρέλαβε ο ίδιος, αλλά η εταιρεία.

    Οι εταιρείες υπηρεσιών αδυνατίσματος και ομορφιάς βρέθηκαν στο στόχαστρο της Υπηρεσίας Ελέγχου της Αγοράς, του υπουργείου Ανάπτυξης. Τέσσερις όμιλοι θα κληθούν να καταβάλουν συνολικό πρόστιμο 152.500 ευρώ, καθώς βρέθηκαν να μην αναγράφουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον τιμοκατάλογό τους. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο είχε επιβάλει καμπάνα 223.500 ευρώ σε 12 υποκαταστήματα γνωστών εταιρειών, οι οποίες δε συμμορφώθηκαν με το νόμο περί καταγγελίας σύμβασης και επιστροφής χρημάτων στον πελάτη.

    Οι καταναλωτικές ενώσεις εφιστούν την προσοχή των υποψήφιων πελατών, καλώντας τους να προσέχουν τι υπογράφουν και οπωσδήποτε να ζητούν αντίγραφα κάθε συμβολαίου και εγγράφου. Συμβουλεύουν παράλληλα, να μην εντυπωσιαζόμαστε από διαφημίσεις και προσφορές.

    Είδηση: 25009


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 20 July 2009 - 20:58:19 UTC