Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για τα μέτρα κατά του οργανωμένου εγκλήματος
  • [02] Δύο Έλληνες αντιπρόεδροι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • [03] Αντεπίθεση καπνιστών
  • [04] Aπόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ για τις ευρωεκλογές

    [01] Αντιπαράθεση για τα μέτρα κατά του οργανωμένου εγκλήματος

    Πολιτική

    Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για τα μέτρα της Κυβέρνησης κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τα καρτοκινητά. ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν στη Βουλή ότι οι ρυθμίσεις καθιστούν όλες τους πολίτες υπόπτους και περιορίζουν τα ατομικά δικαιώματά τους. Το κόμμα ΛΑΟΣ συμφωνεί με τα μέτρα για τα οποία η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα βοηθήσουν στην πάταξη του εγκλήματος είτε προέρχεται από κακοποιούς, όπως η συμμορία των απαγωγέων που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, είτε από τρομοκράτες. Τα μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς στις φυλακές, μετά και τις αποκαλύψεις στην υπόθεση της συμμορίας των 16, θα τεθούν επί τάπητος στην ειδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη, με τη συμμετοχή των προϊσταμένων των 12 εισαγγελιών της χώρας, υπό την προεδρία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε. Βολές και αιχμές δέχθηκε η κυβέρνηση και για την αλλαγή στην ηγεσία της ΕΥΠ.

    Eν μέσω αντιδράσεων από την αντιπολίτευση ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ταυτοποίηση των χρηστών των κινητών τηλεφώνων στο οποίο περιλαμβάνονται άλλα δύο μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που είναι οι τροπολογίες για την λειτουργία των καμερών και τη δημιουργία τράπεζας DNA.

    Ο Υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε ότι με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσεις τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χρήση κινητής τηλεφωνία στην Εθνική Ασφάλεια και την εγκληματικότητα.

    Αναποτελεσματικό και μη χρηστικό χαρακτήρισε από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Παπουτσής, κατά τάχθηκαν επίσης ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα επικίνδυνα για τα ατομικά δικαιώματα, ενώ υπέρ των ρυθμίσεων τοποθετήθηκε ο ΛΑΟΣ. Με τροποποποίηση που έκανε ο υπουργός η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει 3 μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για να προλάβουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να κάνουν τις αλλαγές στο λογισμικό. Το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί την Τετάρτη.

    Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, κατέθεσαν σήμερα 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Γιάννη Αμοιρίδη, σχετικά με την αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ, μετά κι από τη διαρροή συνομιλιών ατόμων που κατηγορούνται για την απαγωγή του Π. Παναγόπουλου.

    «Οι συνομιλίες φέρονται να κατεγράφησαν από την ΕΥΠ, να παρεδόθησαν στην ΕΛΑΣ και να καταλήγουν με κάποιο τρόπο στη δικαιοσύνη επιλεκτικά και αποσπασματικά καιέχουν δημιουργηθεί ερωτηματικά για την άμεση ή έμμεση ανάμειξη ή μη, διαφόρων προσώπων. H αιφνιδιαστική απομάκρυνση του διοικητή της υπηρεσίας φαίνεται πως σχετίζεται μ' αυτό το θέμα. Υπάρχει ανάγκη άμεσης διευκρίνησης των ενεργειών της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ και απαιτούνται καθαρές απαντήσεις από την κυβέρνησή σας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    Νέα ηγεσία στην ΕΥΠ

    Με όχημα το νέο προσανατολισμό της εθνικής υπηρεσίας Πληροφοριών αναλαμβάνει τα ηνία της ο τέως αντεισαγγελέας εφετών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

    Η ΕΥΠ θα έχει πλέον κομβικό ρόλο στην έρευνες κατά του οργανωμένου εγκλήματος και στην εξάρθρωση της τρομοκρατίας, στοιχείο που οδήγησε στον τερματισμό της επιτυχημένης πορείας του πρέσβη Ιωάννη Κοραντή στην ηγεσία της υπηρεσίας.

    Την ίδια ώρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνουν ότι τα δημοσιεύματα που συνέδεσαν την αποχώρηση Κοραντή με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες της υπόθεσης Βλαστού δεν ισχύουν.

    "Πρώτον, οι αναφορές στις εφημερίδες που επικαλείστε, είναι παντελώς ανακριβείς. Δεύτερον, σχετικά με τη λήξη της θητείας του μέχρι τώρα Διοικητή της ΕΥΠ και τον ορισμό του κ. Παπαγγελόπουλου ως νέου Διοικητή της ΕΥΠ, έχει κάνει λεπτομερείς δηλώσεις ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στις οποίες και σας παραπέμπω. Είναι απολύτως σαφείς και διαφωτιστικές. Δεν αφήνουν κανένα ερώτημα αναπάντητο", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος.

    Παράλληλα, σε ερώτημα αν προβληματίζει την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να συνδεθεί η επιλογή του κ. Παπαγγελόπουλου με την ανάληψη, εκ μέρους του, υποθέσεων οι οποίες τέθηκαν στο αρχείο, ο κ. Αντώναρος απάντησε ότι "κάποιοι έχουν την τάση να αμφισβητούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Εγώ δεν το κάνω ποτέ και δεν θα το κάνω και τώρα". Και πρόσθεσε ότι όταν μια υπόθεση πηγαίνει στο αρχείο, αυτό σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη έκρινε πως δεν υπάρχουν στοιχεία, που να δικαιολογούν περαιτέρω διερεύνησή της, δηλαδή είναι άνευ αντικειμένου η περαιτέρω έρευνα.

    Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

    Βαθειά εκτεθειμένη χαρακτήρισε την κυβέρνηση με αφορμή την παραίτηση-αποπομπή του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Ιωάννη Κοραντή η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη.

    Με αφορμή μάλιστα, τις δηλώσεις Κοραντή στα ΝΕΑ, όπου ο ίδιος κάνει λόγο για αποπομπή του, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει στο ερώτημα ποιός είναι ο πραγματικός λόγος αποπομπής του κ. Κοραντή.

    Όσον αφορά τον νέο διοικητή Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η κ. Καρακλιούμη υπενθύμισε ότι είχε αναλάβει την υπόθεση υποκλοπών χωρίς να μας κάνει σοφότερους και υπογράμμισε ότι είναι υπεύθυνος για τη συγκάλυψη υποθέσεων μείζονος πολιτικού ενδιαφέροντος.

    "Το γεγονός ότι στην ΕΥΠ ανατίθεται πιο ενεργός ρόλος στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, όπου ως τρομοκράτης νοείται πρωταρχικά το λαϊκό κίνημα με βάση τους δήθεν αντιτρομοκρατικούς νόμους και τη συμφωνία της Ελλάδας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, δείχνει τη νομιμοποιημένη παρέμβαση της ΕΥΠ στο χτύπημα και τη διάβρωση του κινήματος" αναφέρει το ΚΚΕ

    "Ο πρέσβης κ. Κοραντής έφυγε όρθιος. Ελπίζουμε το ίδιο να γίνει και με τον διάδοχό του. Η αξιοπρέπεια, ευτυχώς, νίκησε και αυτή τη φορά τις κυβερνητικές - κομματικές σκοπιμότητες", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι ο πρώτος δικαστικός που αναλαμβάνει τη διοίκηση της ΕΥΠ.

    Για τρία χρόνια ήταν ο εποπτεύων εισαγγελέας σε θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος, κάτι που αναμένεται να λειτουργήσει ιδιαιτέρως ενισχυτικά στα νέα του καθήκοντα, καθώς η Εθνική υπηρεσία πληροφοριών θα παίξει ρόλο κλειδί στη σχέση αντιτρομοκρατικής, ασφάλειας και δίωξης οργανωμένου εγκλήματος.

    Σε συνεντεύξεις του ο Ιωάννης Κοραντής εξέφρασε την πικρία του για τον τερματισμό της θητείας του. Την ερχόμενη εβδομάδα πάντως αναμένεται η τοποθέτηση του εποπτεύοντος εισαγγελέα στην ΕΥΠ.

    ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα πάταξης του εγκλήματος

    Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Χρίστο Γεραρή.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι εξέφρασε στον κ. Γεραρή την ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ γιατί «το τελευταίο διάστημα παραβιάζεται η νομοθεσία σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ειδικότερα στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών» και επέκρινε την κυβέρνηση γιατί «βήμα-βήμα εγκαθιδρύει ένα κράτος Όργουελ».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι το υλικό από τις κάμερες ελέγχου της κυκλοφορίας "είναι ανεξέλεγκτο" και αναφέρθηκε στην «πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τράπεζες DNA», αλλά και «στις υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών που το τελευταίο διάστημα διαφημίζονται ως ιδιαίτερα αποτελεσματικές από τα δελτία ειδήσεων».

    Πηγή: NET, NET 105.8, AΠΕ

    Είδηση: 24824

    [02] Δύο Έλληνες αντιπρόεδροι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ΝΔ) και ο Σταύρος Λαμπρινίδης (Σοσιαλιστική Ομάδα, ΠΑΣΟΚ) εξελέγησαν πανηγυρικά από τον 1ο γύρο της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των 14 Αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κ. Κράτσα έλαβε 355 ψήφους και ο κ. Λαμπρινίδης 348. Ψήφισαν συνολικά 701 ευρωβουλευτές ενώ τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 684. Μόνο οι δύο Έλληνες ευρωβουλευτές και ο Ιταλός Τζιάνι Πιτέλα (360 ψήφοι) συγκέντρωσαν από τον πρώτο γύρο πλειοψηφία, εξασφαλίζοντας την εκλογή τους.

    "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να γίνει πιο διαφανές και δημοκρατικό στη λειτουργία του, πιο ανοικτό στους προβληματισμούς των πολιτών της Ελλάδας και της Ευρώπης και πιο δυναμικό στην προάσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ευημερίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών των πολιτών στην Ευρώπη και στον κόσμο" δήλωσε μετά την εκλογή του ο Σταύρος Λαμπρινίδης και πρόσθεσε:

    "Τα επόμενα πέντε χρόνια θα πρέπει να αποτελέσει το αντίβαρο της φωνής των πολιτών στο συντηρητικοκρατούμενο Συμβούλιο των πρωθυπουργών της ΕΕ. Ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση".

    Αναφερόμενος και στην εκλογή της ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Ρόδης Κράτσα - Τσαγκαροπούλου ( 355 ψήφους), ο κ. Λαμπρινίδης δήλωσε:

    "Είναι δε ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας ότι οι 2 από τους πρώτους αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι Έλληνες".

    Διαδικασία εκλογής των Αντιπροέδρων

    Εκλέγονται με την πρώτη ψηφοφορία, έως τον αριθμό των δεκατεσσάρων και κατά τη σειρά των ψήφων που έλαβαν, οι υποψήφιοι που έχουν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων. Αν ο αριθμός των εκλεγέντων Αντιπροέδρων είναι μικρότερος από τον αριθμό των προς πλήρωση εδρών, διεξάγεται και δεύτερη ψηφοφορία, με τους ίδιους όρους, για να πληρωθούν οι υπόλοιπες έδρες. Αν απαιτηθεί και τρίτη ψηφοφορία, τότε αρκεί η σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, εκλεγέντες θεωρούνται οι πρεσβύτεροι από τους υποψηφίους.

    Παρά το γεγονός ότι η υποβολή νέων υποψηφιοτήτων μεταξύ των διαφόρων γύρων ψηφοφορίας δεν προβλέπεται ρητώς κατά την εκλογή των Αντιπροέδρων, αυτή ισχύει αυτοδικαίως ως απορρέουσα από το κυριαρχικό δικαίωμα του Σώματος, που πρέπει να μπορεί να αποφασίζει επί κάθε δυνατής υποψηφιότητας, και αυτό εφόσον η έλλειψη της εν λόγω δυνατότητας θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στην καλή διεξαγωγή της εκλογής.

    Η σειρά των Αντιπροέδρων καθορίζεται από τη σειρά της εκλογής τους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, από την ηλικία. Όταν η εκλογή δεν γίνεται με μυστική ψηφοφορία, η σειρά καθορίζεται από τη σειρά της εκφώνησης των ονομάτων από τον Πρόεδρο.

    Πηγή: AΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Αλλαγές ετοιμάζει ο νέος Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

    Είδηση: 24822

    [03] Αντεπίθεση καπνιστών

    Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας πραγματοποίησε το κόμμα "Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση" (Κ.Ο.Τ.Ε.Σ.), και στρέφονται κατά της απόφασης, με την οποία από την 1η Ιουλίου 2009 απαγορεύεται το κάπνισμα στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καταστήματα, κ.λπ.

    Οι προσφεύγοντες δηλώνουν φανατικοί καπνιστές οι οποίοι καταφεύγουν στο κάπνισμα ως αγχολυτικό μέσο εκτόνωσης από την ψυχική φόρτιση και λένε ότι πρόκειται για "βαθιά εθισμένους αλλά και συνειδητούς αρειμάνιους καπνιστές που έχουν άρρηκτα συνδέσει το τσιγάρο και το ποτό με τον τρόπο ζωής και την κοσμοαντίληψή τους, ενώ μετά από σκέψη έχουν κατασταλάξει στις επιλογές τους αποδεχόμενοι τους σχετικούς κινδύνους".

    Βασικό σημείο της προσφυγής που κατέθεσαν, είναι ότι η απαγόρευση του καπνίσματος είναι αντίθετη με διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του Συντάγματος, αλλά ταυτόχρονα είναι και παράνομη.

    Επίσης οι προσφεύγοντες σημειώνουν ότι το κυλικείο του διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Κολοκοτρώνη 57 αποτελεί "κοινωνικό - πολιτικό τόπο καλλιτεχνικής έκφρασης και επαγγελματικής δημιουργίας" για όλους αυτούς που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Τονίζουν επίσης ότι "η απαγόρευση του καπνίσματος παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, το δικαίωμα στην οικονομική και επαγγελματική ελευθερία, στην περιουσία αλλά παραβιάζει και το δικαίωμα στην ελευθερία της τέχνης»".Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24823

    [04] Aπόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ για τις ευρωεκλογές

    Δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Τρίτης, το κείμενο της απόφασης που προέκυψε από τις διήμερες εργασίες (Σαββάτου και Κυριακής) της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, οι οποίες είχαν επικεντρωθεί στην κριτική αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Τονίζοντας ότι χωρίς παραλυτικές ισορροπίες και "κουκουλώματα", χρειάζεται η αποτύπωση με σαφήνεια της απαραίτητης πολιτικής συνεννόησης, στην απόφαση αναφέρεται πως:

    "Στη χώρα μας το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν πολύ κατώτερο από τις προβλέψεις και τους στόχους μας και συνιστά μια ήττα των προσδοκιών μας. Η προσωρινή αυτή υποχώρηση δεν σημαίνει βέβαια ότι θα σκύψουμε το κεφάλι, ούτε ότι θα αρνηθούμε τον εαυτό μας. Σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε αυτοκριτικά και με γενναιότητα την πραγματικότητα, σημαίνει ότι είμαστε σε επαφή με τα αισθήματα, τις αγωνίες και την θέληση των συντρόφων μας".

    Σε άλλο σημείο η απόφαση της ΚΠΕ τονίζει ότι: "Η αποχή κρύβει τόσο την απογοήτευση του κόσμου από το πολιτικό σύστημα και την έλλειψη διεξόδων από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις, όσο και την ενίσχυση του ιδιωτικού έναντι του συλλογικού, πράγμα που συνιστά συντηρητική μετατόπιση και πρέπει να προβληματιστούμε με το πώς θα μετατρέψουμε την αποχή σε θετική ψήφο. Η μεγάλη υποχώρηση της Ν.Δ., θέτει ξανά στην ημερήσια διάταξη το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η ενίσχυση της ξενοφοβικής ακροδεξιάς του ΛΑΟΣ. Η καταγραφή του ΠΑΣΟΚ, ως πρώτη δύναμη, με αύξηση του ποσοστού του, συνοδεύτηκε από σημαντικές απώλειες ψήφων τέτοιες ώστε να μη δημιουργηθεί ισχυρό ρεύμα διάδοχης κυβερνητικής λύσης. Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή των "Οικολόγων - Πράσινων", ως κόμμα υποδοχής διαμαρτυρίας, οικολογικής ευαισθησίας αλλά και ανοιχτό να στηρίξει αν χρειαστεί κυβερνητική λύση με το ένα η το άλλο κόμμα του δικομματισμού, ενώ το ΚΚΕ είχε μείωση σε ποσοστό σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, μεγάλη απώλεια ψήφων και ενός ευρωβουλευτή, αλλά σταθεροποίηση στο ποσοστό του σε σχέση με τις εθνικές εκλογές.

    Αναζητώντας συλλογικά τα αίτια της εκλογικής αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαμε να αναδείξουμε ως καίρια αδυναμία μας το γεγονός ότι η απεύθυνσή μας στην κοινωνία δεν καταγράφεται διαχρονικά και σταθερά, με σαφές το στίγμα μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής Ανανεωτικής και κινηματικής Αριστεράς".

    Ο ΣΥΝ εκτιμά ότι δεν κατάφερε να κάνει σαφείς τις προτάσεις του για αρκετά ζητήματα, μένοντας παράλληλα εκτεθειμένος σε πολιτικές επιθέσεις σε βάρος του. Ταυτόχρονα εμφάνισε "αδυναμία ανάληψης πρωτοβουλιών για επηρεασμό της πολιτικής προεκλογικής ατζέντας που κυριαρχήθηκε από τα σκάνδαλα" και "σοβαρά ελλείμματα στην προεκλογική καμπάνια".

    Για τα προβλήματα στις σχέσεις των συνιστωσών, η αναφορά που γίνεται τονίζει ότι: "Η μετεκλογική διαχείριση του αποτελέσματος, πέραν της αναμενόμενης σε ένα βαθμό εσωκομματικής έντονης συζήτησης, αλλά και αντιπαράθεσης, συχνά σε υψηλούς τόνους, επιχειρημάτων ως προς τα αίτια του δυσμενούς αποτελέσματος, μας έκανε μεγαλύτερη ζημιά από ότι το ίδιο το αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα παρουσιάστηκε πρόβλημα στο ΣΥΡΙΖΑ μετά από διάφορες δηλώσεις συνιστωσών και στελεχών, που αφορούν στο χαρακτήρα, την προοπτική του, αλλά και στη σχέση του με τον ΣΥΝ. Οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κρισιακά φαινόμενα στη λειτουργία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά".

    Tο προτεινόμενο πρόγραμμα δράσης για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι:

    · Οικονομική κρίση και διέξοδοι προς όφελος των εργαζομένων

    · Προτάσεις για μια άλλη μεταναστευτική πολιτική

    · Προτάσεις για την ανεργία και την προστασία των θέσεων εργασίας

    · Δημόσια Υγεία

    · Περιβάλλον- Υπεράσπιση του Δημόσιου χώρου-Αναβάθμιση στην υπηρεσία κοινωνικών αναγκών

    · Εργασιακή επισφάλεια

    · Εξωτερική πολιτική που θα υπερασπίζεται την Ειρήνη, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, με προώθηση της πρότασης για δραστική μείωση των εξοπλισμών

    Σχολιάζοντας το θέμα της συμμετοχής ή μη του ΣΥΝ σε κυβερνητικά σχήματα, η απόφαση αναφέρει ότι: "Κυβέρνηση με έναν από τους δύο εταίρους του δικομματισμού δε μας ενδιαφέρει - όχι γιατί δεν μας απασχολεί πως θα κυβερνηθεί η χώρα όπως μας «κατηγορούν», ότι δηλαδή εμείς ασχολούμαστε μόνο με τα κινήματα και τις κοινωνικές αντιστάσεις. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι βρισκόμαστε και θα παραμείνουμε στην κοινωνική και πολιτική ζωή στους κοινωνικούς αγώνες της χώρας μας, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις εναλλακτικές-προγραμματικές μας προτάσεις. Σήμερα η προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ προς την ελληνική κοινωνία διακατέχεται από δεξιόστροφες αντιλήψεις, που κινούνται στα πλαίσια νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που τα αποτελέσματα τους έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της Ελληνικής Κοινωνίας. Η συμμετοχή λοιπόν του ΣΥΝ σε μια κεντροαριστερή κυβέρνηση - για κεντροδεξιά δεν περνάει καν από το μυαλό μας - θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και καταστροφικές για το κόμμα μας και τη ριζοσπαστική αριστερά γενικότερα".

    Τέλος προτείνονται και μια σειρά μέτρων κομματικής αναδιοργάνωσης του ΣΥΝ.

    Είδηση: 24821


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 14 July 2009 - 20:56:56 UTC