Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής: Προτεραιότητα μας η προστασία των εργαζομένων
  • [02] Στο κόκκινο οι πολιτικοί τόνοι για τη Siemens
  • [03] Επαγγελματίας υγείας νόσησε από γρίπη Α
  • [04] Οι ερευνητές αποκλείουν καταστροφή εν πτήσει του μοιραίου Airbus
  • [05] Στα μέσα του 2010 η ανάκαμψη στη ευρωζώνη εκτιμά ο Τρισέ
  • [06] Εννέα μέτρα για τη λαθρομετανάστευση
  • [07] Διευκρινίσεις για τους ημιυπαιθρίους χώρους
  • [08] Συζήτηση για αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών
  • [09] Ηχηρό μήνυμα του Προέδρου προς την ΠΓΔΜ
  • [10] Στόχος εμπρηστών το αυτοκίνητο στου Προέδρου του ΣτΕ
  • [11] Η χρηματοδότηση των κομμάτων στη Βουλή
  • [12] Σταση εργασίας στα ΜΜΕ για το θέμα του Ε.Τ.

    [01] Καραμανλής: Προτεραιότητα μας η προστασία των εργαζομένων

    Ειδήσεις

    Το Υπουργείο Απασχόλησης επισκέφτηκε το πρωί ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και είχε συνεργασία με την υπουργό Φάνη Πάλη - Πετραλιά για το πρόγραμμα δράσης ύψους 3,2 δις ευρώ που έχει τεθεί σε εφαρμογή για την προστασία των εργαζομένων και στήριξη της απασχόλησης . Ο Κώστας Καραμανλής στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στη συγκράτηση της αυξητικής τάσης της ανεργίας στη χώρα μας, ανεργία που επιτείνει η διεθνής οικονομική κρίση. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο δεύτερο κρίσιμο βήμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που είναι οι αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά.

    Το διαχωρισμό του κλάδου υγείας από τον κλάδο ασφάλισης στο ΙΚΑ εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά τη σημερινή του επίσκεψη στο υπουργείο Απασχόλησης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε να κατατεθεί μέσα στο καλοκαίρι στη Βουλή, το νομοσχέδιο για το ΙΚΑ και η νέα λίστα των βαρέων κα ανθυγιεινών και ταυτόχρονα να ενταθεί η προσπάθεια για την εξάλειψη των πλασματικών αναπηρικών συντάξεων.

    Στην διάρκεια της αιφνιδιαστικής του επίσκεψης στο υπουργείο Απασχόλησης, ο Πρωθυπουργός διαπίστωσε τη μεγάλη απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων για προγράμματα απασχόλησης και ζήτησε επιτάχυνση των ρυθμών στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για περιστολή της εισφοροδιαφυγής και τις σπατάλες στις δαπάνες υγείας μέσω του ΑΜΚΑ, της ενιαίας μηχανοργάνωσης αλλά και της ενοποίησης των ταμείων που προέκυψε με την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι την τελευταία πενταετία η ανεργία περιορίστηκε κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες, έκανε λόγο για ανακοπή της αυξητικής τάσης το δεύτερο τρίμηνο, φέτος και υπογράμμισε ότι η στήριξη της απασχόλησης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε επίσης ότι η διεθνής οικονομική κρίση βρήκε τη χώρα σε καλύτερη θέση από πολλές άλλες κάτι το οποίο απέδωσε στις σοβαρές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων.

    Έντονη κριτική στις δηλώσεις του πρωθυπουργού άσκησε πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

    "Ο κ. πρωθυπουργός επιδεικνύει λεκτικό θράσος και ατολμία πράξης όταν μιλάει για μια ακόμη φορά για τη στήριξη της απασχόλησης και τις μεταρρυθμίσεις", τόνισε και έκανε λόγο έλλειμμα πολιτικής για την απασχόληση που διογκώνει το έλλειμμα αξιοπιστίας του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

    Τα μέτρα έχουν στόχο να πληρώνει ακόμα πιο πολλά η εργατική λαϊκή οικογένεια και να απαλλάσσονται ακόμα περισσότερο οι μεγαλοεργοδότες και το κράτος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, ενώ ο Δημήτρης Στρατούλης από το ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι επιβραβεύεται η εισφοροδιαφυγή και περικόπτονται ασφαλιστικά δικαιώματα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 24338

    [02] Στο κόκκινο οι πολιτικοί τόνοι για τη Siemens

    Πολιτική

    Στα ύψη διατηρούνται οι πολιτικοί τόνοι με αφορμή την υπόθεση Siemens. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, καταλογίζοντας της ότι έχει μπει σε ομηρία σε κάθε υπόθεση διαφθοράς και ότι τώρα γίνεται προσπάθεια να τεθεί σε ομηρία όλος ο πολιτικός κόσμος. Ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, μεταξύ των οποίων και η δήμευση περιουσιακών στοιχείων πολιτικών, τα οποία δεν προκύπτουν από τη δήλωση πόθεν έσχες. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος επέκρινε για τα σκάνδαλα τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Εν τω μεταξύ, νέα κατάθεση δίνει αυτήν την ώρα στην εισαγγελική Αρχή του Μονάχου, Μιχάλης Χριστοφοράκος, ενώ δικαστικοί λειτουργοί Νίκος Ζαγοριανός και Ευάγγελος Παντιώρας, που βρίσκονται στη Γερμανία, συζητούν με το γενικό εισαγγελέα του Μονάχου, το θέμα της επιτάχυνσης της έκδοσης του πρώην επικεφαλής της Siemens Ελλάς.

    Προτάσεις Παπανδρέου ενάντια στη διαφθορά

    Ειδικότερα ο κ. Παπανδρέου ζήτησε:

    -Έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens.

    -Να στραφεί η κυβέρνηση κατά της γερμανικής εταιρίας, για να δώσει όλα τα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα.

    - Να υπάρξει ρύθμιση ειδικά για τη διαφθορά πολιτικών προσώπων, που να παρέχει ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους δίνουν στοιχεία και αποδείξεις για επίορκους πολιτικούς.

    - Τα περιουσιακά στοιχεία, που δεν προκύπτουν από το πόθεν έσχες, να κατάσχονται.

    Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι ο ίδιος είναι ο πρώτος που θέλει να γνωρίζει "ποιος έχει παραβεί το καθήκον του, ποιος έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε σκανδαλώδεις υποθέσεις" και τόνισε ότι σε ζητήματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον, για τον ίδιο "δεν υπάρχουν σύντροφοι, φίλοι και γνωστοί".

    Ανέφερε, επίσης, ότι στα ζητήματα διαφθοράς "το ΠΑΣΟΚ έχει μια συνεπή στάση: διαφάνεια με κάθε κόστος και χωρίς καμία εξαίρεση" και υποστήριξε πως, αντίθετα, "η ΝΔ βρίσκεται σε ομηρεία από κάθε υπόθεση διαφθοράς".

    Οπως ανέφερε, "ανοιχτή υπόθεση δεν είναι μόνο εκείνη της Siemens. Ανοιχτές είναι και άλλες υποθέσεις, όπως του Βατοπαιδίου, των ομολόγων, των υποκλοπών, των άγονων γραμμών και άλλες για τις οποίες ο ελληνικός λαός απαιτεί να μάθει την αλήθεια".

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε και τη συναίνεση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο των άμεσων μέτρων που πρότεινε.

    Αναφερόμενος στη χθεσινή κατάθεση του Θόδωρου Τσουκάτου στον ειδικό ανακριτή για το ένα εκατομμύριο μάρκα από τη Siemens, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημείωσε ότι δεν έχει προκύψει τίποτα με βάση τα όσα υποστήριξε και πρόσθεσε ότι η δικαιοσύνη θα κρίνει αν ο κ. Τσουκάτος λέει ψέματα ή αλήθεια.

    Αλαβάνος: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να κάνουν τον απολογισμό τους

    Είδηση: 24345

    [03] Επαγγελματίας υγείας νόσησε από γρίπη Α

    Αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία του Σισμανογλείου ως Κέντρου Αναφοράς Γρίπης. Η απόφαση ελήφθη από το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. σε συνεννόηση με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ προκειμένου να διερευνηθεί η περίπτωση ενός εργαζόμενου, επαγγελματία υγείας του νοσοκομείου o οποίος αναφέρθηκε σήμερα μεταξύ των νέων κρουσμάτων της γρίπης Α. Στη θέση του, ως Νοσοκομείο Αναφοράς ενεργοποιείται το "Αμαλία Φλέμιγκ". Το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας από τη λήψη των παραπάνω μέτρων. Τα περιστατικά της γρίπης που έχουν καταγραφεί έως σήμερα είναι 109, εκ των οποίων τα 42 έχουν ιαθεί, τα δε υπόλοιπα εξ' αυτών παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία.

    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση "το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχει προβεί σε άμεση και ενδελεχή διερεύνηση των επαφών του συγκεκριμένου περιστατικού και τη λήψη των αντίστοιχων μέτρων σε συνεργασία με την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και την Διοίκηση του Νοσοκομείου", ενώ το νοσοκομείο τουλάχιστον τις επόμενες ημέρες δεν πρόκειται να δεχτεί νέα περιστατικά του ιού Η1Ν1.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι αν και η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.

    Είδηση: 24349

    [04] Οι ερευνητές αποκλείουν καταστροφή εν πτήσει του μοιραίου Airbus

    Ειδήσεις

    Στο συμπέρασμα ότι το μοιραίο αεροσκάφος της Air France που κατέπεσε με 228 επιβάτες και πλήρωμα στα ανοιχτά της Βραζιλίας, στον Ατλαντικό, δεν καταστράφηκε στον αέρα, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, ανακοίνωσε ο υπεύθυνος της έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος. Συγκεκριμένα, το ότι "το αεροσκάφος δεν καταστράφηκε εν πτήση", ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων (BEA) της Γαλλίας, που έχει επιφορτιστεί με την τεχνική έρευνα για τη συντριβή του Airbus Α330 της Air France την 1η Ιουνίου με 228 επιβαίνοντες στον Ατλαντικό Ωκεανό.

    Ο υπεύθυνος της έρευνας της ΒΕΑ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Μπουρζέ, στο Παρίσι, επικαλούμενος ανάλυση που έγινε στα συντρίμμια του αεροσκάφους που εντοπίστηκαν, υποστήριξε πως "Το αεροσκάφος δείχνει να προσέκρουσε στην επιφάνεια του νερού προς την κατεύθυνση της πτήσης με μεγάλη κάθετη επιτάχυνση", σημείωσε ο ίδιος.

    Ο έλεγχος του αεροσκάφους θα περνούσε από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Βραζιλίας, στους συναδέλφους τους στη Σενεγάλη, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ, προσέθεσε ο ίδιος, κατά την παρουσίαση έκθεσης που συντάχθηκε βάσει των πρώτων στοιχείων της έρευνας.

    Οι πιλότοι της μοιραίας πτήσης AF 447 προσπάθησαν τρεις φορές να συνδεθούν με σύστημα δεδομένων στην πρωτεύουσα Ντακάρ της Σενεγάλης, αλλά απέτυχαν, πιθανώς επειδή το Ντακάρ δεν είχε λάβει ποτέ το σχέδιο πτήσης, επισήμανε.

    "Αυτό δεν είναι φυσιολογικό", υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι οι ερευνητές προσπαθούν επίσης να βρουν γιατί χρειάστηκαν έξι ώρες μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους για να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι οι αισθητήρες μέτρησης της ταχύτητας, ή σωλήνες Pitot, αποτελούν "ένα στοιχείο, αλλά όχι την αιτία" του μοιραίου αεροπορικού δυστυχήματος και υπογράμμισε ότι "απέχουμε ακόμη πολύ από την εξακρίβωση των αιτιών του".

    Όσον αφορά στα "μαύρα κουτιά", όπως είπε η έρευνα για τον εντοπισμό τους θα συνεχιστεί ως τις 10 Ιουλίου, καθώς αυτά εκπέμπουν σήμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

    Είδηση: 24350

    [05] Στα μέσα του 2010 η ανάκαμψη στη ευρωζώνη εκτιμά ο Τρισέ

    Ειδήσεις

    "Φως στο τούνελ" της οικονομικής κρίσης βλέπει στα μέσα του επόμενου έτους για την Ευρώπη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος εκτιμά ότι το 2010 θα είναι έτος ανάκαμψης. Παράλληλα, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, χαρακτήρισε "κατάλληλα" τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων και "βραχύβιο" τον αρνητικό πληθωρισμό στη ζώνη του κοινού νομίσματος, μετά τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

    "Τα σημερινά επιτόκια παραμένουν κατάλληλα, λαμβανομένου υπόψη του συνόλου των πληροφοριών και αναλύσεων που ήταν διαθέσιμες από τη συνάντηση του ΔΣ της ΕΚΤ της 4ης Ιουνίου μέχρι σήμερα", τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

    Επίσης, προέβη, στην εκτίμηση ότι "η πτώση του ετήσιου πληθωρισμού σε αρνητική περιοχή, τον Ιούνιο, επιβεβαίωσε προηγούμενες εκτιμήσεις και αντικατοπτρίζει, κυρίως, παροδικές καταστάσεις". "Μετά την επάνοδο σε θετικό πληθωρισμό, αναμένουμε μετριασμένες εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών", είπε ο κ. Τρισέ.

    "Οι πρόσφατες ανακοινώσεις στοιχείων και η εξέταση των πληροφοριών δίνουν περαιτέρω ενδείξεις ότι η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει πιθανά εξασθενημένη φέτος αλλά εκτιμάται ότι η υποχώρησή της θα είναι λιγότερο ισχυρή από ό,τι στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Κοιτώντας στον επόμενο χρόνο, μετά από μία φάση σταθεροποίησης, αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη με θετικούς τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης περί τα μέσα του 2010", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

    Η προσφορά ρευστότητας, ύψους 442 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα "αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το βαθμό ρευστότητας των τραπεζών και να στηρίξει την ομαλοποίηση των χρηματαγορών", είπε ο κ. Τρισέ.

    Όσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές, "το ΔΣ της ΕΚΤ χαρακτηρίζει θετικούς τους προσανατολισμούς των δημοσιονομικών πολιτικών που συμφωνήθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τον προηγούμενο μήνα. Ως προς τις διαρθρωτικές πολιτικές, υπάρχει ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της ευρωζώνης", είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

    Είδηση: 24346

    [06] Εννέα μέτρα για τη λαθρομετανάστευση

    Πρόταση εννέα σημείων, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης παρέδωσε στους εκπροσώπους των κόμματων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρήστος Μαρκογιαννακης. Στόχος των μέτρων είναι να μπει φρένο στην εισροή παράνομων μεταναστών, στη διαχείριση όσων βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και όσων μπουν στο μέλλον και η παροχή κίνητρων για την επανεισδοχή στις χώρες προέλευσης. Για τους λαθρομετανάστες που επιθυμούν από μόνοι τους να ξαναγυρίσουν στις πατρίδες τους, προβλέπεται η καταβολή ποσού μέχρι 1.000 ευρώ και καλυμμένα όλα τα έξοδα.

    Επίσης προβλέπεται εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα, πιέσεις προς την Τουρκία και προς τις χώρες προέλευσης μεταναστών για την επανεισδοχή όσων συλλαμβάνονται, επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο, διπλωματικές παρεμβάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ, αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τους δουλεμπόρους, επικοινωνιακή καμπάνια κυρίως προς την ΕΕ και τη δημιουργία ενός εθνικού συντονιστικού κέντρου που θα συντονίζει τις προσπάθειες όλων των συναρμόδιων φορέων στη χώρα μας.

    Μετά τη σύσκεψη ο κ. Μαρκογιαννάκης επεσήμανε ότι η συζήτηση ήταν πολύ χρήσιμη, παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων διαφωνούν στο ότι τα μέτρα θα αποδώσουν. Συμφωνούν όμως όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός ότι πρέπει να γίνει εντατική προσπάθεια προκειμένου να μειωθεί η εισροή λαθρομεταναστών και να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία και στις χώρες προέλευσης.

    Ο κ. Μαρκογιαννάκης στις επιφυλάξεις των εκπροσώπων των κομμάτων, απάντησε ότι ο χρόνος θα δείξει αν τελικά τα μέτρα που έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζει η κυβέρνηση θα αποδώσουν καρπούς.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν από πλευράς ΝΔ ο βουλευτής Δημήτρης Σαπαζιώτης, από το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Γιώργος Τόλιος, από το ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Θεόδωρος Δρίτσας και από το ΛΑΟΣ ο πρέσβης Γιώργος Γεωργίου, ενώ από το ΚΚΕ δεν συμμετείχε εκπρόσωπος.

    Μπαρό: Ανάγκη ουσιαστικής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα

    Εν τω μεταξύ, την ανάγκη ουσιαστικής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, που δέχονται μεγάλες πιέσεις από τα κύματα των λαθρομεταναστών, επισήμανε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης και μετανάστευσης, Ζακ Μπαρό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Είδηση: 24344

    [07] Διευκρινίσεις για τους ημιυπαιθρίους χώρους

    Ειδήσεις

    Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για τους ημιυπαιθρίους χώρους.

    Θα ισχύει για διάστημα έξι μηνών, εντός του οποίου οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα κληθούν να καταβάλλουν εισφορά 10% επί της αντικειμενικής αξίας του ημιυπαιθρίου χώρου.

    Όσοι δεν καταβάλουν την εν λόγω εισφορά, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ηυξημένα πρόστιμα που θα φτάνουν ως και το 30%.

    «Οι ρυθμίσεις για τους ημιυπαιθρίους αφορούν αποκλειστικά την τακτοποίηση της αλλαγής χρήσης νομίμως δομημένων χώρων και δεν αφορούν σε καμία περίπτωση χώρους, που έχουν κατασκευαστεί, χωρίς οικοδομική άδεια. Διαφέρουν δε, εντελώς από παλαιότερες, με τις οποίες είχε νομιμοποιηθεί μεγάλος αριθμός κτηρίων, χωρίς οικοδομική άδεια», αναφέρει σε διευκρινιστική του ανακοίνωση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, που εξεδόθη με αφορμή ορισμένες δηλώσεις και κριτικές, που αφορούν τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για την αλλαγή χρήσης νομίμως δομημένων χώρων, επισημαίνονται ορισμένα βασικά θέματα.

    Στην εν λόγω ανακοίνωση προστίθεται πως:

    «Με τις ρυθμίσεις αυτές αντιμετωπίζεται κατά πάγιο και αποτελεσματικό τρόπο ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα και λαμβάνονται μέτρα με σκοπό την αποτροπή του στο μέλλον. Τονίζεται, για ακόμη μία φορά, ότι αν δεν προβλέπαμε συγκεκριμένα μέτρα, μέσα από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν οι παραβάσεις αυτές στο μέλλον, δεν θα προβαίναμε σε αυτή την τακτοποίηση. Για να μην συμβάλλουμε στην δημιουργία εντυπώσεων ότι μπορεί κάποιος να παρανομήσει και στο μέλλον θα νομιμοποιηθεί. Η μέριμνα αυτή δεν είχε ληφθεί στις παλαιότερες ρυθμίσεις.

    Συγκεκριμένα:

    α) Ενώ μέχρι τώρα ήταν δυνατή η συγκέντρωση των ημιυπαιθρίων χώρων μίας οικοδομής σε έναν ή δύο ορόφους, στο μέλλον οι ημιυπαίθριοι χώροι θα κατανέμονται αναλογικά σε κάθε όροφο. Επιπλέον, το βάθος των ημιυπαιθρίων χώρων περιορίζεται σε 1,80μ, που δεν επιτρέπει την μετατροπή τους σε δωμάτια.

    β) Τα ισόγεια κλειστά γκαράζ, ενώ μέχρι σήμερα δεν μετρούσαν στο συντελεστή δόμησης, από τώρα και στο εξής θα μετρούν στο συντελεστή.

    γ) Το ύψος της οροφής των υπογείων χώρων, σε κανένα σημείο δεν θα υπερβαίνει τα 0,80 εκ. από την οριστική στάθμη του εδάφους, αντί του ισχύοντος 1,5 μ. Έτσι, δεν θα προσφέρονται για αλλαγή χρήσης και μετατροπή τους σε κατοικία.

    3) Για να μην διαστρεβλώνεται η αλήθεια, για ακόμη μία φορά ξεκαθαρίζουμε ότι, καταβάλλοντας την εισφορά, που προβλέπουν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, οι προ-αναφερόμενοι χώροι διατηρούν στη διάρκεια ζωής του κτηρίου τη χρήση στην οποία έχουν μετατραπεί και δεν υπάρχει περίπτωση επιβολής κανενός μελλοντικού προστίμου.

    4) Για τους ανωτέρω χώρους -που έχουν αλλάξει χρήση- δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να ακολουθήσει την προτεινόμενη ρύθμιση. Διαφορετικά -όπως προβλέπεται από τη ρύθμιση- η αλλαγή χρήσης υπάγεται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων και υπόκειται σε πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης και υποχρέωση επαναφοράς των χώρων στη νόμιμη χρήση.

    5) Επισημαίνεται, ότι η Πολιτεία θα προβεί σε συστηματικό και εκτεταμένο έλεγχο όλων αυτών των περιπτώσεων».

    Αποσαφηνίσεις και κριτική του Τ.Ε.Ε.

    Το ΤΕΕ αποσαφηνίζει "μύθους και πραγματικότητες", αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαιθρίους.

    Όπως αναφέρει, τρεις είναι οι κατευθύνσεις των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ:

    Με την πρώτη: διαφοροποιείται το ύψος των προστίμων που ίσχυαν ως σήμερα. Αλλάζει [μειώνεται] το πρόστιμο ανέγερσης και μηδενίζεται το πρόστιμο διατήρησης. Αυτό σημαίνει ότι με μία επόμενη απόφαση, είναι ενδεχόμενο να γίνει και νέα αλλαγή τους.

    Με την δεύτερη: αλλάζουν διατάξεις του "Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού" [Γ.Ο.Κ.], τον καθιστούν φτωχότερο σε εξαιρετικά χρήσιμα πολεοδομικά εργαλεία, που είχαν προβλεφθεί με την αλλαγή του 1985.

    Με την τρίτη: αναγνωρίζεται κατά τον πλέον σαφή τρόπο και για μία ακόμη φορά, το τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας των πολεοδομικών γραφείων, ωστόσο, χωρίς να λαμβάνεται οποιαδήποτε μέριμνα για αλλαγή της ζοφερής κατάστασης.

    Ως συνοπτικό και ξεκάθαρο συμπέρασμα αυτών των τριών κατευθύνσεων, δίχως υπερβολή, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι «αντί "πινακίου ευρώ", υπονομεύουμε το περιβάλλον».

    Κατά το ΤΕΕ:

    Οι ημιυπαίθριοι χώροι ήταν και είναι αναγκαίοι: Είναι βασικό εργαλείο βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και μάλιστα, στις ελληνικές συνθήκες. Ένα «εργαλείο» που έχει ιστορία αιώνων στον τόπο αυτό και για το οποίο η χώρα επαίρεται διεθνώς.

    «Το πονάει δόντι, κόβει κεφάλι» δεν μπορεί στις ημέρες μας να αποτελεί βάση της πολεοδομικής νομοθεσίας: Επειδή -κατά την Κυβέρνηση- οι αρμόδιες υπηρεσίες εμφανίζονται ανίκανες να αποτρέψουν την παραβίαση -των ορθών διατάξεων- του Γ.Ο.Κ., τις καταργεί ή τις αλλοιώνει. [Ας μην αυταπατόμεθα: ένας ημιυπαίθριος διαστάσεων 1,8Χ2,5 μ. είναι δυνατόν να αυξήσει την επιφάνεια του σαλονιού ενός διαμερίσματος ή και απλώς, μετατοπίζοντας το σαλόνι προς τον ημιυπαίθριο, να δημιουργηθεί ικανή επιφάνεια για ένα επιπλέον δωμάτιο].

    Ως προς τους «μύθους», οι οποίοι συνοδεύουν τέτοια φαινόμενα, οφείλουμε να επισημάνουμε:

    Μύθος 1ος: Δεν μπορούν να γίνουν έλεγχοι. Καταρρίφθηκε από τον ίδιο τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος τόνισε, απειλώντας όσους δεν δηλώσουν τώρα το αυθαίρετό τους, ότι θα βγουν σε «παγανιά» συνεργεία και πολλοί θα πιαστούν. Στην ημερίδα που οργάνωσε πριν από μία εβδομάδα το Τ.Ε.Ε., με συγκεκριμένα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία, αποδείχθηκε ότι για τον συστηματικό έλεγχο τήρησης όλων των πολεοδομικών διατάξεων και σε όλη την ελληνική επικράτεια, το ετήσιο κόστος, στη δυσμενέστερη περίπτωση, ανέρχεται μόλις στα 18 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, μία δεκαετία επιβολής δια των συστηματικών ελέγχων της πολεοδομικής νομοθεσίας -χρονικό διάστημα το οποίο είναι αρκετό για να αλλάξουν ριζικά οι συνειδήσεις- κοστίζει μόλις το ένα δέκατο του ποσού που ανακοινώνει η Κυβέρνηση ότι θα εισπράξει μέσα σε ένα χρόνο από τα πρόστιμα διατήρησης της χρήσης των αυθαίρετων κατασκευών, στις κατά τα άλλα με νόμιμη οικοδομική άδεια κτισμένες οικοδομές.

    Μύθος 2ος: Η σημασία των προστίμων και των ποινών. Τις τελευταίες δεκαετίες όλοι οι πολίτες είναι μάρτυρες μίας επαναλαμβανόμενης διαδικασίας: ανακοινώνονται και νομοθετούνται μέτρα, με τα οποία νομιμοποιούνται αυθαίρετα και παράλληλα οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν ως μόνο μέσο την αντιμετώπιση της επερχόμενης νέας πιο προκλητικής γενιάς αυθαιρέτων πρόστιμα και ποινές, για όσους συμμετέχουν στη διαδικασία ανέγερσης και διατήρησης τους. Το Τ.Ε.Ε. έχει καταγγείλει εδώ και πολλά χρόνια όλα αυτά, ως μέτρα που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, αλλά, αναδεικνύουν το απύθμενο μέγεθος του λαϊκισμού που συνοδεύει τη μη επίλυση τους. Εμφανίζεται ως καθοριστικό μέτρο η μείωση των προστίμων που είχαν νομοθετηθεί το 2003, κάτι που είχε εμφανιστεί τότε ως πανάκεια. Πρόκειται για μέτρα που στρέφονται ευθέως κατά του περιβάλλοντος, μέτρα αμιγώς εισπρακτικά, από τα οποία κάποιοι προσδοκούν πως θα λειτουργήσουν και -υπέρ τους- ψηφοθηρικά.

    Οι ημιυπαίθριοι χώροι του χθες είναι οι ημι-παράνομοι χώροι του σήμερα. Αν νομικά καταρρεύσει η «τακτοποίηση» η ομηρία θα γίνει διπλή και τριπλή.

    Αποδεικνύεται ότι οι Κυβερνήσεις, διαχρονικά, στα θέματα του χώρου απεχθάνονται κάθε προοδευτική διάταξη και ερμηνεία του Συντάγματος ή και των βασικών νόμων.

    Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις: Το Τ.Ε.Ε., μόλις πριν λίγες μέρες, παρουσίασε συνοπτικά ένα μεγάλο «πακέτο» θέσεων για τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον περιορισμό της αυθαίρετης δόμησης.

    Υπάρχει ελπίδα: Οι μεγάλες αποφάσεις των ουσιαστικών αλλαγών, έρχονται ως συνέπεια πολλών μικρών, πλην όμως, γενναίων παρεμβάσεων και αγώνων, στους οποίους συμμετέχουν φορείς, δημόσιοι λειτουργοί και πολίτες. Οφείλουμε πλέον να επιβάλλουμε τις μεγάλες αποφάσεις.

    Διαφαίνεται ο κίνδυνος να υποχωρήσει δραματικά η πληττόμενη οικοδομική δραστηριότητα, εάν απαιτηθεί να αναθεωρηθούν όλες οι μελέτες που συνοδεύουν όσες αιτήσεις για έκδοση οικοδομικής άδειας έχουν ήδη υποβληθεί στα πολεοδομικά γραφεία.

    Απάντηση ΥΠΕΧΩΔΕ

    Απαντώντας στην κριτική του ΤΕΕ, το ΥΠΕΧΩΔΕ τονίζει ότι «μεγάλα χρονίζοντα κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται, ούτε με θολές θέσεις, ούτε με απρεπείς εκφράσεις, ούτε βεβαίως με συνδικαλιστικές κορώνες».

    Δήλωση Λ. Κατσέλη

    Η πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, σχετικά με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για ημιυπαιθρίους και κλειστούς υπέργειους και υπόγειους χώρους, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Στον βωμό της δημοσιονομικής εκτροπής, για καθαρά εισπρακτικούς λόγους, όπως ο ίδιος ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. παραδέχθηκε, η Κυβέρνηση εμπεδώνει στην ελληνική κοινωνία το αίσθημα της πλήρους αναξιοπιστίας και αυθαιρεσίας του κράτους.

    Αντί το οικονομικό διευθυντήριο της κυβέρνησης Καραμανλή να προχωρήσει σε τολμηρές τομές στο πλαίσιο της δημοσιονομικής διαχείρισης ώστε να μπει φρένο στις αλόγιστες σπατάλες, αντί να ανορθώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή, αντί να αποτρέψει τη βίαιη αναδιανομή που συντελείται και να ζητήσει απ' όλους να συνεισφέρουν με βάση τη φοροδοτική τους ικανότητα, έρχεται, μετά από καταιγίδα φορο-εισπρακτικών μέτρων, να ανακοινώσει την "τακτοποίηση" των ημιυπαιθρίων και των κλειστών υπέργειων και υπόγειων χώρων.

    Εξαπατά τους πολίτες και τους καθιστά όμηρους της κυβερνητικής αυθαιρεσίας, ζητώντας τους να πληρώσουν σήμερα κάτι το οποίο οι περισσότεροι έχουν ήδη πληρώσει, υπό την απειλή υψηλότερων προστίμων στο μέλλον. Πρόκειται περί ωμού κυβερνητικού εκβιασμού στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης".

    Είδηση: 24351

    [08] Συζήτηση για αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών

    Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να καταθέσει προς διαβούλευση η κυβέρνηση την τελική της πρόταση για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα κινείται στα όρια του Συντάγματος και ως εκ τούτου θα απαιτηθεί αν όχι ομοφωνία, τουλάχιστον μεγάλη πλειοψηφία κατά τη νομοθέτησή της. Όπως τόνισε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος η κυβερνητική πρόταση θα κινηθεί στο πλαίσιο της πρότασης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ.Ε.Βενιζέλου για την παρεμβολή ενός δικαστικού οργάνου γνωμοδοτικού χαρακτήρα που θα αποφαίνεται χωρίς να δεσμεύει την Ολομέλεια για το "προδήλως βάσιμο ή αβάσιμο" της υποθέσεως που φθάνει στη Βουλή.

    Είδηση: 24342

    [09] Ηχηρό μήνυμα του Προέδρου προς την ΠΓΔΜ

    Να "εγκαταλείψει τις εθνικιστικές και αναχρονιστικές πρακτικές, προς όφελος της ευημερίας και της προόδου των πολιτών της", κάλεσε την ηγεσία της ΠΓΔΜ ο Πρόεδρος της Ελληνιής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Ο κ. Παπούλιας συναντήθηκε ήδη με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, στον οποίον μετέφερε την ένθερμη υποστήριξη της Ελλάδας, στο αίτημά της να καταστεί -το ταχύτερο δυνατόν- μέλος της ενωμένης ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, πραγματοποιεί από ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος θα συναντηθεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας.

    Μήνυμα του Προέδρου στην ΠΓΔΜ

    Κάλεσμα στην ηγεσία της ΠΓΔΜ να "εγκαταλείψει τις εθνικιστικές και αναχρονιστικές πρακτικές, προς όφελος της ευημερίας και της προόδου των πολιτών της", απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

    "Όσον αφορά το θέμα του ονόματος με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίλυσή του, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αναμένουμε από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων να εγκαταλείψει τις εθνικιστικές και αναχρονιστικές πρακτικές, προς όφελος της ευημερίας και της προόδου των πολιτών της", είπε επί λέξει ο κ. Παπούλιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

    Επαφές και δηλώσεις Κ. Παπούλια

    "Η Σερβία πρέπει να καταστεί, το ταχύτερο δυνατό, μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, θέση που δικαιωματικά της ανήκει", δήλωσε -μεταξύ άλλων- στο Βελιγράδι όπου βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, μετά την συνάντηση που είχε με το Σέρβο Πρόεδρο, Μπόρις Τάντιτς.

    "Η Ελλάδα υποστήριξε ένθερμα, από την πρώτη στιγμή, την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και στο ίδιο πλαίσιο διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ε.Ε., στο ζήτημα της πλήρους απελευθέρωσης του καθεστώτος της βίζας για τους πολίτες της Σερβίας. Ενθαρρύνουμε την επιτάχυνση της διαδικασίας και πιστεύουμε ότι -πολύ σύντομα, πιθανόν κι εντός του τρέχοντος έτους- το θέμα θα έχει ευτυχή κατάληξη", προσέθεσε επί αυτού ο κ. Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος της χώρας μας, ο οποίος συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, έγινε δεκτός στο προεδρικό μέγαρο από τον κ. Τάντις, όπου οι δυο τους είχαν ημίωρη -κατ' ιδίαν- συνάντηση.

    Αμέσως μετά, προέβησαν σε δηλώσεις, δια των οποίων υπογράμμισαν τις πολύ καλές -μεταξύ των δυο χωρών- σχέσεις και ο κ. Παπούλιας, εκτός από την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, αναφέρθηκε και στο Κόσοβο.

    Όπως είπε, στο ζήτημα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή.

    "Η χώρα μου ήταν πάντοτε υπέρμαχος της εξεύρεσης -αμοιβαία αποδεκτής- λύσης, η οποία θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου και διαπραγματεύσεων, λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα και δεν θα δημιουργεί νικητές και ηττημένους", είπε ο κ. Παπούλιας και τόνισε: "Η οικονομική ανάπτυξη και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, η προστασία των μειονοτήτων και ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους, καθώς και η προστασία της σερβικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς αποτελούν υψηλότατες προτεραιότητές μας στο Κόσοβο".

    Ο κ. Τάντιτς ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια "για την σταθερή -όπως την χαρακτήρισε- στάση της Ελλάδας, να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου", τονίζοντας ότι, "για εμάς, αυτό είναι πολύ σημαντικό".

    Παράλληλα, διακήρυξε το ότι "η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ ανεξάρτητο Κόσοβο", ενώ σημείωσε το γεγονός ότι "οι Ευρωπαίοι δεν θέτουν ως προϋπόθεση την αναγνώριση του Κοσόβου για την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε.".

    Ο κ. Τάντιτς αναφέρθηκε στη συμβολή των ελληνικών επιχειρήσεων στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας του, λέγοντας πως "περιμένουμε κι άλλες", ενώ διαβεβαίωσε για το ότι "θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ένταξη στην Ε.Ε.", καθώς επίσης και για το ότι "το Βελιγράδι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία".

    Ο κ. Παπούλιας μετέβη, εν συνεχεία, στο δημαρχείο του Βελιγραδίου, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος κ. Ντράγκαν Τζίλας, ο οποίος τον συνόδευσε αργότερα στο πανεπιστημιακό χωριό, στο Νέο Βελιγράδι, όπου διεξάγεται η 25η Πανεπιστημιάδα.

    Ο Πρόεδρος της χώρας μας επιβιβάστηκε σε τρενάκι, με το οποίο περιηγήθηκε τους χώρους του πανεπιστημιακού χωριού και κατά την διάρκεια της επίσκεψης συναντήθηκε με μέλη της ελληνικής αθλητικής αποστολής, που του προσέφεραν δώρα.

    Στη, συνομιλία που είχε με τους Έλληνες αθλητές, ο κ. Παπούλιας είπε: "Δεν είναι ανάγκη να σας πω ότι πρέπει να αγωνιστείτε με όλη σας την ψυχή, όπως κάνουμε εμείς οι Έλληνες. Είμαι βέβαιος ότι θα έρθουν και τα μετάλλια. Χαίρομαι πάρα πολύ και συγκινούμαι, γιατί είμαι μαζί σας. Με φέρνετε πολλά χρόνια πριν, όταν κι εγώ έκανα άλμα επί κοντώ και βόλεϊ. Εύχομαι να μας κάνετε να χαρούμε και η χαρά έρχεται με το να αγωνιστείτε, όπως πρέπει".

    Η επόμενη στάση στο πρόγραμμα του Έλληνα Προέδρου, περιλαμβάνει την μεταβεί στον -ανακαινισμένο με χρήματα του ελληνικού δημοσίου- ιστορικό πύργο Νεμπόισα, όπου είχε φυλακιστεί ο Ρήγας Φεραίος και ο οποίος. Αύριο, θα εγκαινιάσει την "Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού", στο Βελιγράδι και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σερβίας κ. Μίρκο Τσβέτκοβιτς.

    Είδηση: 24341

    [10] Στόχος εμπρηστών το αυτοκίνητο στου Προέδρου του ΣτΕ

    Το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε στόχος εμπρηστών. Ο αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός που αποτελείτο από τέσσερα γκαζάκια και στουπί με βενζίνη, εξερράγη νωρίς το μεσημέρι, ενώ το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο σε υπαίθριο πάρκινγκ του ΣτΕ, στη συμβολή των οδών Πεσμαζόγλου και Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας. "Κατά το Σύνταγμα τα δικαστήρια απονέμουν Δικαιοσύνη στο όνομα και υπέρ του ελληνικού λαού" δήλωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Πικραμμένος αμέσως μετά την επίθεση. "Η σημερινή ενέργεια στο χώρο του ΣτΕ δεν πρόκειται να πετύχει τους εγκληματικούς σκοπούς τους. Τέτοιες πράξεις ενδυναμώνουν αντίθετα, την αταλάντευτη θέληση όλων των δικαστικών λειτουργών να προασπίσουν τα ιδανικά της ελευθερίας και της Δικαιοσύνης", συμπλήρωσε.

    Από την έκρηξη σημειώθηκε πυρκαγιά που προκάλεσε ζημιές τόσο στο αυτοκίνητο όσο και σε μία μοτοσικλέτα.

    Είναι η δεύτερη φορά που το αυτοκίνητο του εκάστοτε Προέδρου του ΣτΕ γίνεται στόχος επίθεσης με εκρηκτικό μηχανισμό.

    Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.|

    Την ενέργεια καταδίκασε έντονα η κυβέρνηση.

    "Καθολικά και χωρίς περιστροφές καταδικάζει η ελληνική κοινωνία άνανδρες και θρασύτατες ενέργειες ασήμαντων μειοψηφιών όπως είναι ο σημερινός εμπρησμός του αυτοκινήτου του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τέτοιες ενέργειες πέφτουν στο κενό και χαλυβδώνουν ακόμη περισσότερο τη Δημοκρατία μας, τη Δικαιοσύνη και το σθένος των λειτουργών της. Όπως είναι αυτονόητο, οι αρχές θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24340

    [11] Η χρηματοδότηση των κομμάτων στη Βουλή

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Το θέμα χρηματοδότησης των κόμματων ανοίγει για τη Βουλή με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παιδόπουλου ο οποίος το έθεσε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της χρηματοδότησης των κόμματων, αποκλειστικά από το κράτος, προσθέτοντας ότι θα φέρει τις ολοκληρωμένες προτάσεις της κυβέρνησης στην Επιτροπή Θεσμών για να συζητηθεί εν συνεχεία στην Ολομέλεια. Με την πρόταση συμφώνησε το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ διαφώνησε πλήρως λέγοντας ότι ενισχύεται από τα μελή και τους φίλους του και αρνείται να δημοσιοποιήσει τα όνομά τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με την κρατική χρηματοδότηση αλλά και με τις ανώνυμες συνδρομές μικρών ποσών ενώ για τα μεγάλα ποσά είπε ότι θα πρέπει να δηλώνεται η προέλευση. Τέλος, ο ΛΑΟΣ συμφώνησε με την κρατική χρηματοδότηση προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εκτίθενται όσοι προσφέρουν μεγάλα ποσά στα κόμματα.

    Είδηση: 24336

    [12] Σταση εργασίας στα ΜΜΕ για το θέμα του Ε.Τ.

    Κοινωνία

    Κινητοποίηση με στάση εργασίας σε όλα τα ΜΜΕ από τις 12:00 έως τις 15:00 αποφάσισε για σήμερα το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους του "Ελεύθερου Τύπου" και του ραδιοφώνου "City Fm". Μετά από προσφυγή του ΣΚΑΪ στα δικαστήρια η στάση κηρύχθηκε παράνομη, αλλά όχι και καταχρηστική. Παράλληλα πραγματοποιηθηκε και συγκέντρωση έξω τη Βουλή, την ώρα που θα συζητείται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το θέμα της κρίσης στο χώρο των ΜΜΕ. Στις εξελίξεις αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους ο υφυπουργός εσωτερικών αρμόδιος για τα ΜΜΕ Κώστας Γκιουλέκας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

    Συζήτηση στη Βουλή

    Αγωνιούμε και αναζητούμε λύσεις για τους εργαζόμενους του Ελεύθερου Τύπου, αλλά το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ίδια φροντίδα για όλους τους εργαζόμενους, είτε στον Τύπο, είτε αλλού που μένουν άνεργοι, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Τύπου, Γιώργος Γκιουλέκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

    Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτήρισε "πρωτοφανές και απεχθές το γεγονός, ότι μία εκδοτική επιχείρηση κλείνει αιφνιδιαστικά".

    "Εδώ στέλνεται ένα μήνυμα, για περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που όπως ξέρετε, δεν ισχύει τίποτα. Έχουμε δουλεμπόριο στα ΜΜΕ και το γνωρίζετε πολύ καλά: Δελτία παροχής υπηρεσιών, μπλοκάκια, τετράωρη απασχόληση, τσάμπα εργασία στο όνομα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης νέων για πολλά χρόνια. Έχουμε συμβάσεις που δεν τηρούνται, υπερωριακή απασχόληση χωρίς να πληρώνεται. Δίνεται ένα αποκρουστικό μήνυμα να κλείνουν αύριο και άλλα συγκροτήματα, ή τμήματα συγκροτημάτων, χωρίς κανένα λογαριασμό, χωρίς κανένα διάλογο, ή διαβούλευση" ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ;

    "Υπάρχουν μια σειρά ενέργειες που έχουν γίνει ευρύτερα για τα ζητήματα της ανεργίας" απάντησε ο κ. Γκιουλέκας.

    "Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μία συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και του νεοεκλεγέντος Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών για το θέμα αυτό. Διερευνήθηκαν όλες οι περιπτώσεις και δυνατότητες, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των 450 συναδέλφων μου εν τω επάγγελμα, προερχομένων από την επιχείρηση που συζητούμε σήμερα" συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: "Μέχρι το 2004, επικρατούσε πράγματι ένα άναρχο τοπίο στον χώρο του Τύπου. Από τότε μπήκαν κανόνες. Υπάρχει δουλειά. Ανάμεσα σ' αυτούς τους κανόνες που θεσμοθετήσαμε, είναι και η υποχρέωση των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενημέρωσης, να διατηρούν αριθμό εργαζομένων με όρους αποκλειστικής απασχόλησης, ικανό τουλάχιστον για να μπορούν να διατηρούν και κάποια μέσα ενημερωτικού χαρακτήρα, ή αντίστοιχα μέσα μη ενημερωτικού χαρακτήρα,(αλλά με μικρότερο αριθμό εργαζομένων - και στους εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, απαγορεύεται να υπάρχει προσωπικό κάτω των 200 ατόμων".

    H ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τη στάση

    Αφορμή για τη στάση εργασίας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, οι εξελίξεις στον Ελεύθερο Τύπο το ραδιοσταθμό "CITY 99,5" και του ειδησεογραφικού site του Ομίλου, το κλείσιμο των εφημερίδων "ΧΩΡΑ" και "DERBY", οι απολύσεις σε αρκετά ΜΜΕ, οι απλήρωτοι για πάνω από έξι μήνες συνάδελφοι της "ΕΞΠΡΕΣ", οι απολύσεις στον "ΑΝΤΕΝΝΑ" και το "ΣΚΑΪ", το επαπειλούμενο κλείσιμο του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού "ΞΕΝΙΟΣ", η εφαρμογή σε ευρεία κλίμακα προγραμμάτων αναγκαστικών (οικειοθελών) παραιτήσεων.

    Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση: "Οι δημοσιογράφοι και όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνουν εξιλαστήρια θύματα στο βωμό των επιχειρηματικών παιχνιδιών και άσκησης εξουσίας της ιδιοκτησίας. Οι δημοσιογράφοι απαιτούμε:

    Ανάκληση των απολύσεων.

    Διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων.

    Κατοχύρωση και εφαρμογή των ΣΣΕ.

    Απόλυτη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ.

    Να επανεκδοθούν ο "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ" και ο "ΤΥΠΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ" και να επαναλειτουργήσει ο ραδιοφωνικός σταθμός CITY 99,5.

    Να μην αλλάξει το σημερινό καθεστώς λειτουργίας για τους Δημοτικούς Ρ/Σ και να ανασταλεί αμέσως η απόφαση που προβλέπει τη διακοπή λειτουργίας του "ΞΕΝΙΟΥ".

    Εργοδότες, Κυβέρνηση και Κόμματα να αναλάβουν τις βαριές ευθύνες, που έχουν για την κρίση".

    Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των εργαζομένων του "Ελεύθερου Τύπου" και του "Ξένιου", έξω από τη Βουλή.

    Την κήρυξη της σημερινής στάσης εργασίας ως παράνομης σχολίασαν ΣΥΝ και ΚΚΕ.

    "Η κήρυξη της στάσης εργασίας των δημοσιογράφων ως παράνομης, επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά τον ταξικό χαρακτήρα της δικαιοσύνης. Όταν μια απλή τρίωρη στάση εργασίας των δημοσιογράφων κηρύσσεται παράνομη μετά από απαίτηση μεγαλοκαναλαρχών, εκτίθενται ανεπανόρθωτα όχι μόνο η κυβέρνηση, που έχει την πρώτη ευθύνη αλλά και τα κόμματα που έχουν αποδεχτεί αυτό το αντεργατικό πλαίσιο. Εκτίθενται για το ρόλο που παίζουν και δημοσιογράφοι που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν τρομοκρατία και διώξεις στους χώρους δουλειάς." ανέφερε το ΚΚΕ.

    "Αποτελεί πράξη ευθέως αντεργατική η κήρυξη της στάσης εργασίας των δημοσιογράφων ως παράνομης και καταχρηστικής. Σε μια στιγμή που κυοφορούνται ανακατατάξεις στο χώρο των ΜΜΕ, τέτοιου είδους ενέργειες υποδηλώνουν ότι οι εργαζόμενοι θα είναι τα πρώτα θύματα των αλλαγών που έρχονται, χωρίς καν να τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα της αντίστασης και της απεργίας." είπε ο ΣΥΝ.

    Είδηση: 24334


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 2 July 2009 - 16:56:18 UTC