Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σοβαρός τραυματισμός αρκούδας από ΙΧ στην Εγνατία οδό
  • [02] Θρίλερ οι εκλογές. Αίνιγμα η αυτοδυναμία
  • [03] Στα 71 $ αναρριχήθηκε η τιμή του πετρελαίου
  • [04] Ο Τομ Χανκς στο νέο μουσείο της Ακροπόλεως
  • [05] Γενετικές παραλλαγές υπεύθυνες για εμφάνιση σχιζοφρένειας;
  • [06] Βρετανία: αίτημα αποφυλάκισης για μια μπύρα
  • [07] Έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • [08] Φ.Πετραλιά: Ανταποκρίθηκα στο αίτημα της ΟΤΟΕ
  • [09] Ομιλία Αλ. Τσίπρα, στην συνέλευση της νομαρχιακής Αθηνών του ΣΥΝ
  • [10] Στάση εργασίας στα ΜΜΕ την Πέμπτη 12 - 3
  • [11] Το ΚΚΕ για τους μετανάστες
  • [12] Ενιαίος φορτιστής για τα κινητά από το 2010

    [01] Σοβαρός τραυματισμός αρκούδας από ΙΧ στην Εγνατία οδό

    Κοινωνία

    Θύμα τροχαίου έπεσε άλλη μία αρκούδα, στην Εγνατία οδό.

    Το άτυχο ζώο, στην προσπάθειά του να διασχίσει τον κάθετο άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή της Εγνατίας Οδού, παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

    Πρόκειται για μία θηλυκή αρκούδα, ηλικίας -περίπου- 15 ετών και βάρους 110 κιλών, την οποία ο οδηγός του Ι.Χ. εγκατέλειψε αιμόφυρτη στο οδόστρωμα και εξαφανίστηκε.

    Ευτυχώς, η αρκούδα είναι ακόμα ζωντανή, αλλά, η κατάστασή της είναι κρίσιμη.

    Εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος», που ειδοποιήθηκαν από άνδρες του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κορεστείων Καστοριάς, έφτασαν στην περιοχή, για τη διάσωση του μεγάλου θηλαστικού.

    Σύμφωνα με την κτηνίατρο της «Καλλιστώς», το ζώο φέρει ανοιχτό τραύμα και κάταγμα στο πίσω αριστερό πόδι, ενώ ανησυχία προκαλεί η πιθανότητα εσωτερικής αιμορραγίας του ζώου, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

    Η αρκούδα ήδη μεταφέρθηκε στον κτηνιατρικό σταθμό "Περίθαλψης Άγριων Ζώων" του «Αρκτούρου», στον Αετό της Φλώρινας και παρακολουθείται μέχρι να ξεπεράσει τον κίνδυνο.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24315

    [02] Θρίλερ οι εκλογές. Αίνιγμα η αυτοδυναμία

    Πολιτικό θρίλερ ανέδειξαν οι κάλπες στην Αλβανία, όπου η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη και εκτοξεύονται αλληλοκατηγορίες από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, για απόπειρα νόθευσης του αποτελέσματος.

    Τρεις ημέρες έχουν περάσει από τις βουλευτικές εκλογές, κι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως το τι ψήφισαν οι Αλβανοί πολίτες.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Συνασπισμός με επικεφαλής τον Σαλί Μπερίσα εξασφαλίζει 70 έδρες -του λείπει δηλαδή μία για να σχηματίσει κυβέρνηση- 66 έδρες κερδίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, υπό τον Δήμαρχο Τιράνων, Έντι Ράμα και 4 έδρες ο Συνασπισμός του πρώην Πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα, που αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων.

    Το θρίλερ των εκλογών στην Αλβανία δεν έχει τελειώσει ακόμα. Μπορεί ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, να ανακοίνωσε τη νίκη του, αλλά, τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν οριστικοποιηθεί και εκφράζονται αμφιβολίες για το αν εξασφάλισε τις 71 έδρες, απαραίτητες για να σχηματίσει κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, ο συνασπισμός «Συμμαχία της Αλλαγής» του Σαλί Μπερίσα έχει εξασφαλίσει το 46,81% των ψήφων, που μεταφράζεται σε 70 έδρες.

    Η σοσιαλιστική «Ένωση για Αλλαγή», με επικεφαλής τον δήμαρχο Τιράνων, βΕντι Ράμα, εξασφάλισε το 45,52% των ψήφων κι 66 έδρες και η «Σοσιαλιστική Συμμαχία Ολοκλήρωσης», του πρώην πρωθυπουργού, Ιλίρ Μέτα, 4 έδρες, με 5,59%.

    Τρεις ημέρες έχουν περάσει από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών και δημοκρατικοί και σοσιαλιστές εξακολουθούν να αλληλοκατηγορούνται για το ρυθμό καταμέτρησης των ψήφων και για προσπάθεια επηρεασμού του τελικού αποτελέσματος.

    Πάντως, σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, η εκλογική διαδικασία εκτυλίχθηκε ομαλά, κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για την μετεκλογική διαδικασία.

    Είδηση: 24307

    [03] Στα 71 $ αναρριχήθηκε η τιμή του πετρελαίου

    Ειδήσεις

    Στα 71 δολάρια αναρριχήθηκε η τιμή για την άμεση παράδοση του βαρελιού του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές του προϊόντος, εν μέσω έντονης φημολογίας ότι έχουν μειωθεί τα πετρελαϊκά αποθέματα στις Ηνωμένες Πολιτείες [εξαιρουμένων των "στρατηγικών"] που είναι και η πρώτη σε κατανάλωση πετρελαίου στον πλανήτη.

    Συγκεκριμένα, στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του προϊόντος διαμορφώθηκε στην αρχή του απογεύματος στα 71,52 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 1,64 δολαρίου σε σύγκριση με αυτήν της Τρίτης.

    Ενδιαμέσως, είχε διαρρεύσει το πόρισμα της αμερικανικής βιομηχανίας, κατά το οποίο μολονότι η λιανική κατανάλωση δείχνει σημεία "κόπωσης", εντούτοις "υπάρχουν σαφώς περιθώρια ανατιμήσεων", κυρίως διότι τα πετρελαϊκά αποθέματα [πλην των "στρατηγικών"] βαίνουν μειούμενα στις ΗΠΑ.

    Μάλιστα, το "Πετρελαϊκό Ίδρυμα" από την πλευρά του εστίασε στο μέγεθος των 6,8 εκατομμυρίων βαρελιών λιγότερα αποθέματα μέσα στον Ιούνιο, "με προοπτική χρησιμοποίησης άλλων δύο εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου".

    Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, όλα τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ συμμορφώνονται και η ημερήσια παραγωγή της κοινοπραξίας, όπως συμφωνήθηκε κατά την τελευταία υπουργική σύνοδό της, παραμένει καθηλωμένη στα 4,2 εκατομμύρια βαρέλια, δημιουργώντας από μόνη της περιθώρια ανατιμήσεων.

    Μάλιστα, σε ένα από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, στην Νιγηρία, λόγω ταραχών κοντά σε "τερματικούς σταθμούς", δεν μπορεί καν να αντληθεί η προγραμματισμένη ποσότητα σε καθημερινή βάση.

    Κι επειδή ήλθε η πρώτη Ιουλίου, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι ήταν τον περυσινό Ιούλιο, οπότε καταγράφηκε το ρεκόρ όλων των εποχών στην αποτίμηση του βαρελιού των 158 λίτρων αργού πετρελαίου στα 147 δολάρια το βαρέλι. Όμως, έκτοτε -τον Δεκέμβριο του 2008- υπήρξε βύθιση της τιμής στα 33 δολάρια το βαρέλι, πριν να καταγραφεί κατά το β' φετινό τρίμηνο μία ανατίμηση του προϊόντος που στους παραγωγούς του απέφερε σημαντικά κέρδη της τάξης του 42%, τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη από της δεκαετίας του 1980, αλλά και το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με πλειοψηφία αναλυτών της αγοράς, έχει ξεκινήσει με την προσμονή ότι μπορεί να επαναληφθούν τα ιστορικά κέρδη τού δεύτερου τριμήνου του 1990, οπόταν πλησίαζε ο πρώτος πόλεμος στον Κόλπο.

    Συνεπώς, "ούριος" άνεμος έπνεε στο ξεκίνημα των σημερινών συναλλαγών στην Γουώλ Στριτ, που συμπαρέσυρε θετικά και την τελική διαμόρφωση του δείκτη των 300 μετοχών στα καλύτερα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια, του FTSEurofirst 300 Index.

    Είδηση: 24314

    [04] Ο Τομ Χανκς στο νέο μουσείο της Ακροπόλεως

    Ειδήσεις

    Ο διεθνούς φήμης βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανικός ηθοποιός, Τομ Χανκς, μαζί με την ελληνικής καταγωγής σύζυγό του, Ρίτα Γουϊλσον, επισκέφθηκαν το νέο Μουσείο της Ακροπόλεως.

    Ο Αμερικανός ηθοποιός, που ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου από τον ίδιο τον υπουργό Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, εκδήλωσε το θαυμασμό του, τόσο για τον χώρο αυτόν καθ' εαυτόν, όσο και για τα εκθέματα του Μουσείου.

    Η επίσκεψη του κ. Χανκς έγινε "υπό άκρα μυστικότητα", χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων.

    Είδηση: 24312

    [05] Γενετικές παραλλαγές υπεύθυνες για εμφάνιση σχιζοφρένειας;

    Εάν συνδυαστούν αρκετές εκατοντάδες μικρές γενετικές παραλλαγές μπορεί, να ευθύνονται τουλάχιστον για το ένα τρίτο του κινδύνου εμφάνισης σχιζοφρένειας, σύμφωνα με τρεις μελέτες που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση Nature. Σύμφωνα με αυτή την πολύ σημαντική εργασία, περισσότερες από 450 γενετικές παραλλαγές στην ύποπτη ζώνη του χρωμοσώματος 6 και σε μία ζώνη του χρωμοσώματος 22 συγκαταλέγονται μεταξύ των γενετικών "περιοχών" που παρουσιάζουν τις ισχυρότερες σχέσεις με τη σχιζοφρένεια.

    Η σχιζοφρένεια είναι ψυχιατρική ασθένεια που πλήττει περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και εκδηλώνεται με έντονα επεισόδια ψύχωσης, που μπορεί να περιλαμβάνουν παραισθήσεις και παραλήρημα, ενώ θεωρείται κληρονομική τουλάχιστον για το 70% των περιπτώσεων. Μέρος της εργασίας αυτής που πραγματοποιήθηκε σε χιλιάδες άτομα υποστηρίζει επίσης την ύπαρξη κοινής γενετικής προέλευσης της σχιζοφρένειας και της μανιοκατάθλιψης, ή αλλιώς διπολικής διαταραχής.

    Η από κοινού ανάλυση των αποτελεσμάτων τριών ερευνών, επί 8.014 ασθενών και 19.090 μη προσβεβλημένων ατόμων, "δείχνει" συγκεκριμένα μία ζώνη του χρωμοσώματος 6 που περιέχει γονίδια που σχετίζονται με την ανοσία και τις μολύνσεις και γονίδια που παρεμβαίνουν στον έλεγχο της ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης γονιδίων.

    Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΝΙΜΗ), η σχέση αυτή μπορεί να εξηγεί και το πώς οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας. Σε ανακοίνωσή του, το Ινστιτούτο κάνει επίσης λόγο για υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας στα παιδιά των οποίων οι μητέρες προσβλήθηκαν από γρίπη κατά την εγκυμοσύνη τους.

    "Μεμονωμένες, αυτές οι γενετικές παραλλαγές δεν επιφέρουν σημαντικές διαφορές, αλλά εάν συνδυαστούν, παίζουν σημαντικό ρόλο και ευθύνονται για τουλάχιστον το ένα τρίτο -και πιθανότατα πολύ περισσότερο- του κινδύνου εμφάνισης της ασθένειας", σχολίασε ο Σον Πίρσελ του Διεθνούς Κονσόρτσιουμ για τη Σχιζοφρένεια (ISC).

    Η κοινοπραξία SGENE, που ασχολείται αποκλειστικά με τη γενετική έρευνα πάνω στη σχιζοφρένεια, έφερε επίσης στο φως μία σημαντική σχέση μεταξύ των παραλλαγών στα χρωμοσώματα 11 και 18, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξήγηση της έλλειψης συγκέντρωσης και μνήμης που σχετίζονται με την ασθένεια.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24301

    [06] Βρετανία: αίτημα αποφυλάκισης για μια μπύρα

    Ειδήσεις

    Δεν φαίνεται να οδεύει προς ικανοποίηση η τελευταία επιθυμία του 79χρονου σήμερα "ληστή του αιώνα" στη Βρετανία, του Ρόνι Μπιγκς, να βγει από τη φυλακή για να πιεί μια μπύρα σε εγγλέζικη παμπ. Αρνητική ήταν η στάση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζακ Στρο.

    Ο ηλικιωμένος και με πολλά προβλήματα υγείας, κρατούμενος, είχε αποκομίσει αναίμακτα από ταχυδρομικό συρμό, τον οποίο προηγουμένως, με τους 11 συνεργούς του, είχαν ακινητοποιήσει τεχνηέντως κάτω από μία γέφυρα, το ποσό των 2,6 εκατομμυρίων στερλινών. "Η Ληστεία του Τρένου", όπως ονομάστηκε, συνέβη το 1964 και το επόμενο έτος ο Ρόνι Μπιγκς, απέδρασε από τις φυλακές, μετά από 15 κράτηση και διέφυγε στη Βραζιλία. Παραδόθηκε μόνος του το 2001, λόγω νοσταλγίας προς την πατρίδα και μετά από 36 χρόνια στην παρανομία. "Το δικαιϊκό μας σύστημα αξίζει κάτι καλύτερο από την αποφυλάκιση αυτήν" διακήρυξε ο κ. Στρο, αρνούμενος να ικανοποιήσει το αίτημα του ηλικιωμένου κρατούμενου.

    Είδηση: 24313

    [07] Έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

    Κοινωνία

    Μεγάλη αυξητική τάση -κατά 50% σε σχέση με το 2007- παρουσιάζουν οι καταγγελίες των πολιτών για παράνομη λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης.

    Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Χρήστος Γεραρής, παρουσιάζοντας την έκθεση πεπραγμένων για το 2008.

    Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι περισσότερες καταγγελίες που γίνονται στην Αρχή από εργαζόμενους αφορούν την χρήση καμερών σε χώρους εργασίας και την άρνηση των εργοδοτών να επιτρέψουν σε υπαλλήλους την πρόσβαση σε στοιχεία αξιολόγησής τους.

    Έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

    Κατά την παρουσίαση της έκθεσης πεπραγμένων για το 2008, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Χρήστος Γεραρής, ανέφερε ότι διεκπεραιώθηκαν 1.838 υποθέσεις, που αφορούν προσφυγές ή καταγγελίες, ερωτήματα, γνωστοποιήσεις και αιτήσεις για άδεια τήρησης αρχείου ευαίσθητων δεδομένων, ή διαβίβασης σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Είπε ότι «λόγω του μεγάλου όγκου δουλειάς, είναι αναγκαίος ο διπλασιασμός των οργανικών θέσεων σε μια τριετία», καθώς «και η ανάγκη τροποποίησης του ιδρυτικού νόμου της αρχής για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της».

    Επίσης, υπογράμμισε ότι απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση από τη Δημόσια Διοίκηση των αιτημάτων πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα και ότι η Αρχή πρέπει να αναπτύξει περισσότερο την προληπτική της δράση.

    Για τα μέτρα για τη δημόσια ασφάλεια τόνισε την ανάγκη σεβασμού, από την πολιτεία, των γενικών αρχών του δικαίου και επίσης, την αναγκαιότητα, οι τεχνολογικές λύσεις, που επιλέγονται τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και από το δημόσιο τομέα να υποστηρίζουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

    Σε 24 από τις 69 αποφάσεις της Αρχής, μέσα στο 2008, επιβλήθηκαν κυρώσεις. Σε 18 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 673.000 ευρώ.

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Γεραρής στα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης. Υπογράμμισε ότι κρίθηκε παράνομη η εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε δυο σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πρόσθεσε ότι η Αρχή ετοιμάζει αναθεώρηση της οδηγίας για τα κλειστά κυκλώματα, ώστε να διευκρινιστούν διάφορα θέματα, που έχουν προκύψει από τη λειτουργία τους.

    Στο πλαίσιο παρουσίασης της έκθεσης, ο κ. Γεραρής, αναφέρθηκε και σε θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Αναφορικά με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, για την κατάργηση της ανωνυμίας των «blog», επισήμανε ότι «θα δημιουργηθούν προβλήματα, διότι δεν έχει ληφθεί υπ' όψιν η οδηγία 2002/58 για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που έχει επικυρωθεί από τη Βουλή με το νόμο 3471/2006».

    Το άρθρο 4, παράγραφος 1, του νόμου 3471/2006 αναφέρεται στα δεδομένα κίνησης και θέσης για την κατοχύρωση του απορρήτου της επικοινωνίας και διευκρινίζει ότι η άρση του απορρήτου μπορεί να γίνει μόνο υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 19 του Συντάγματος. «Σε αυτή την περίπτωση, ενδεχόμενη ρύθμιση, που θα γίνει χωρίς νομοθετική μεταρρύθμιση, θα δημιουργήσει προβλήματα».

    Ο κ. Γεραρής αναφέρθηκε και στο ζήτημα της κατάργησης της ανωνυμίας στα καρτοκινητά, τονίζοντας πως «είχε προηγηθεί αίτημα της Αρχής για τη συμμετοχή της στη νομοθετική ρύθμιση, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε». Χαρακτήρισε δε, «υπερβολή» τα στοιχεία, που ζητούνται.

    Ακόμη, ανέφερε ότι από το υπουργείο Δικαιοσύνης στάλθηκαν πριν λίγες ημέρες δυο τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την άρση της τηλεφωνικής επικοινωνίας, προκειμένου να γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Προσωπικών Δεδομένων.

    Διευκρίνισε ότι η μία τροπολογία εξαιρεί από το πεδίο νόμου και τον έλεγχο της αρχής, την επεξεργασία με ειδικά τεχνικά μέσα από οποιαδήποτε δημόσια αρχή για λόγους ασφάλειας και άμυνας της χώρας. Η δεύτερη τροπολογία αφορά τροποποίηση διατάξεων του κώδικα ποινικής δικονομίας για την τήρηση αρχείου δεδομένων DNA, με την οποία φεύγει ο έλεγχος από την αρμοδιότητα των δικαστικών αρχών και μεταβιβάζεται στις αστυνομικές αρχές, ύστερα από εντολή εισαγγελέα.

    Ο κ. Γεραρής χαρακτήρισε «ασφυκτικά» τα χρονικά πλαίσια για τόσο σοβαρά ζητήματα και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει τη γνωμοδότηση της Αρχής, η οποία αναμένεται μέσα στον Ιούλιο».

    Είδηση: 24309

    [08] Φ.Πετραλιά: Ανταποκρίθηκα στο αίτημα της ΟΤΟΕ

    Πολιτική

    Θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια έτσι ώστε να προσέλθουν οι τράπεζες στο τραπέζι του διαλόγου, δήλωσε η υπ. Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά, μετά την συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ.

    Η ομοσπονδία τραπεζοϋπαλλήλων προσέφυγε στον οργανισμό μεσολάβησης προκειμένου να ορισθούν οι φετινές αυξήσεις στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων μετά την άρνηση της "Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών" να διαπραγματευτεί μαζί της.

    Η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά κατά την διάρκεια της συνάντησής της με το Προεδρείο της ΟΤΟΕ, συζήτησε θέματα των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχε κι ο Γενικός Γραμματέας Απασχόλησης κ. Δημήτρης Κοντός.

    Μετά το τέλος της συνάντησης η υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    "Ανταποκρίθηκα στο αίτημα της ΟΤΟΕ για συνάντηση ώστε να δούμε τα θέματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τραπεζών, ιδιαίτερα μέσα σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πολύ διεξοδική συζήτηση, αναλυτική και σε βάθος. Θέλω ξεκάθαρα να πω ότι από την πλευρά του υπουργείου Απασχόλησης είμαστε υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υπέρ των συλλογικών συμβάσεων τις οποίες θεωρούμε βασικό πυλώνα για την αγορά της εργασίας, αλλά και για την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη.

    Ως προς τα θέματα τα οποία συζητήσαμε διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο και τα μέλη της ΟΤΟΕ ότι από την δική μου πλευρά θα εξαντλήσω όλα τα περιθώρια, τα οποία μου δίνει, κι ο νόμος αλλά και η θεσμική μου ιδιότητα, ως Υπουργού Απασχόλησης και πέραν του νόμου εννοώ, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε το αποτέλεσμα, στο οποίο αναφέρθηκα και πριν, γιατί θεωρώ ότι ο διάλογος είναι ακρογωνιαίος λίθος για την κοινωνική συνοχή, για την κοινωνική αλληλεγγύη".

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, με αφορμή τις δηλώσεις της υπουργού Απασχόλησης κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, μετά τη συνάντηση της με την ΟΤΟΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Επιτέλους η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης συναντήθηκε με την ΟΤΟΕ. Η προφορική έκφραση της «ευαισθησίας» της και μόνον, είτε συνιστά συνειδητή επιλογή λειτουργίας Ποντίου Πιλάτου, είτε συγκαλύπτει την κρυφή επιλογή της συστηματικής υπονόμευσης του βασικού δημοκρατικού δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Ο λόγος της κυρίας υπουργού μας χόρτασε. Μετά τις σημερινές δηλώσεις και προφορικές διαβεβαιώσεις, αναμένουμε τις πράξεις. Περιμένουμε η κα υπουργός να καλέσει στο γραφείο της τους διορισμένους από την κυβέρνηση διοικητές της Εθνικής και της Αγροτικής Τράπεζας, κ. Μηλιάκο και κ. Αράπογλου, για να τους κάνει τις απαραίτητες συστάσεις, με τις οποίες θα πρέπει να συμμορφωθούν".

    Είδηση: 24306

    [09] Ομιλία Αλ. Τσίπρα, στην συνέλευση της νομαρχιακής Αθηνών του ΣΥΝ

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Στην υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, στην τρέχουσα οικονομική κρίση την αυξημένη ανεργία και το κύμα των απολύσεων που κατγράφονται το ιδικά το τελευταίο διάστημα, αλλά και στο σκάνδαλο της Siemens, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα στην ανοιχτή διευρυμένη συνέλευση της ΝΕ Α΄ Αθήνας του ΣΥΝ.

    Για την υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα.

    "Μία πρωτοφανής ιστορία, μία δολοφονική επίθεση σε μία γυναίκα που διεκδίκησε εργασιακά δικαιώματα. Η ιστορία αυτή ανέδειξε όλη την βαρβαρότητα τα των επισφαλών εργασιακών σχέσεων, αλλά, ανέδειξε και το πλέγμα συνενοχής που είναι φτιαγμένο μέσα στο σύστημα.

    Συνένοχος πρώτος: ΤΑ ΜΜΕ που αρκετές ημέρες απέκρυπταν την πρωτοφανή αυτή υπόθεση, μέχρι που αναδείχτηκε από το κίνημα αλληλεγγύης και το απέκρυπταν επειδή υπήρχε η ισχυρή ένδειξη ότι πίσω από την επίθεση ήταν εργοδοτικά συμφέροντα. Αν ήταν προσωπικό θέμα ή άλλου τύπου κίνητρα, θα το είχαν κάνει σημαία.

    Συνένοχος δεύτερος: οι διωκτικές αρχές. Σήμερα, μετά από έξι μήνες, η υπόθεση οδηγείται στο αρχείο, αφού βεβαίως τόσον καιρό δεν ενοχλήθηκε από τις αρχές ουσιαστικά κανένας. Πράγμα που αναγνώρισε κι ο εισαγγελέας, αφού επέστρεψε -τουλάχιστον- μία φορά την δικογραφία, ζητώντας να διερευνηθεί με σοβαρότητα η υπόθεση.

    Συνένοχος τρίτος: το δημόσιο. Οι εργολαβίες καθαρισμού και security, ζουν και βασιλεύουν, διαιωνίζοντας την μαύρη εργασία, την σκληρή υπερεκμετάλλευση, την απουσία κάθε δικαιώματος, κι αυτό, παρά τα όσα αποκαλύφθηκαν με αφορμή την υπόθεση Κούνεβα.

    Συνένοχος τέταρτος: η αδράνεια και η κρίση του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος. Που δεν καλύπτει συνδικαλιστικά αυτούς τους ανθρώπους. Που εντάσσει στις δυνάμεις του εργοδοτικές οργανώσεις από τον χώρο των εργολαβιών, για να αναπαράγει τους συσχετισμούς και μόνον. Που προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους γύρω από την υπόθεση, για να μην αναδειχτεί η ανεπάρκεια και η προβληματική του στάση γύρω από το θέμα των εργολαβιών. Που αρνείται να παρέμβει στους εργασιακούς χώρους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων.

    Η υπόθεση αυτή, ξεγύμνωσε την ρητορική που παρουσίαζε την εργασιακή εκμετάλλευση ως «εκσυγχρονισμό των εργασιακών σχέσεων» και «τομές στο κατεστημένο». Ανέδειξε πόσο πολυδιάστατη είναι η υπόθεση των εργολαβιών και της επισφαλούς εργασίας και πόσο σημαντική είναι για το σύστημα. Γιατί προς τις επισφαλείς σχέσεις εργασίας θέλουν να σπρώξουν ολόκληρη την κοινωνία. Επίσης, ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν στο θεσμικό συνδικαλιστικό κίνημα, προβλήματα που φτάνουν στα όρια του εκφυλισμού και της διάβρωσης και είναι και ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πως τα κυρίαρχα ΜΜΕ αυτολογοκρίνονται όταν αντιληφθούν ότι έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα του συστήματος.

    Οικονομική κρίση - Ανεργία β Απολύσεις

    Κάθε ημέρα καινούριες ειδήσεις. Σήμερα οι απολύσεις προσωπικού από μία μεγάλη τεχνική εταιρεία. Οι πιο πολλοί, νέοι μηχανικοί που δουλεύουν με μπλοκάκι, δηλαδή, που μπορούν να απολυθούν ανά πάσα στιγμή χωρίς αποζημίωση και των οποίων κάθε δικαίωμα, από την καλοκαιρινή τους άδεια, μέχρι το ωράριο ή την αργία του Σαββατοκύριακου, είναι στην καλή προαίρεση του εργοδότη, αφού θεωρούνται εξωτερικοί συνεργάτες, ενώ στην πραγματικότητα είναι υπάλληλοι. Πρόκειται για μία σχέση εργασίας απολύτως παράνομη και το είχε παραδεχτεί ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών στην Βουλή. Να λοιπόν η ντροπή. Να παραδέχεται ο υπουργός ότι η πλασματική αυτοαπασχόληση είναι παράνομη και να μην ελέγχει -ούτε καν- τον βασικότερο από τους βασικούς εργολήπτες του δημοσίου.

    Όμως, τι σημαίνουν οι απολύσεις. Κατά αρχάς, βλέπουμε να επικαλούνται την οικονομική κρίση όλοι αυτοί που στο προηγούμενο διάστημα πλούτιζαν. Όλη η κρίση περνάει στους πιο αδύναμους, στους πιο απροστάτευτους. Καμία ευθύνη και κανένα κόστος δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν οι οικονομικά ισχυροί, δηλαδή, αυτοί που προσπαθεί να διασφαλίσει η πολιτική του συστήματος. Όμως, δεν είναι μόνο η κρίση. Είναι και η αποκατάσταση της εργασιακής τάξης. Γιατί όταν σφυρίζουν γύρω σου οι απολύσεις, ξεχνάς και δικαιώματα και μισθολογικές απαιτήσεις και διακοπές και τα πάντα και σκύβεις ακόμα περισσότερο το κεφάλι για να κρατήσεις την δουλειά σου, έστω κι να πέρα από τη δουλειά δεν έχεις καθόλου προσωπική ζωή.

    Γι' αυτό, οφείλουμε να υπερασπιστούμε και την τελευταία θέση εργασίας και δεν πρέπει να το κάνουμε με δημόσιες δηλώσεις. Πρέπει να το κάνουμε με αγώνα και δουλειά στον κόσμο. Με πείσμα. Εκεί κρίνεται η αριστερά, κι εκεί χτίζει τις κοινωνικές της συμμαχίες που αποδείχτηκε ότι τελικά μας λείπουν.

    Για το σκάνδαλο της Siemens

    Βλέπουμε απίστευτα πράγματα και το χειρότερο είναι ότι η κοινή γνώμη εθίζεται στην διαφθορά του πολιτικού συστήματος και στην λεηλασία του δημοσίου συμφέροντος. Τα λεφτά που υποτίθεται ότι παρέδωσε ή δεν παρέδωσε ο Τσουκάτος στο ΠΑΣΟΚ και τα οποία το ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκει ούτε ξέρει αν παρέλαβε, δεν είναι λεφτά της Siemens. Είναι λεφτά του δημοσίου, του φορολογούμενου πολίτη. Είναι τμήμα από το κόστος, το οποίο προέκυψαν από συμβάσεις επιβλαβείς για το δημόσιο συμφέρον, κι αυτά τα λεφτά πήγαν στα κόμματα εξουσίας. Αυτό το ξέρουμε όλοι. Είναι ο ορισμός της μίζας. Που έχει να κάνει άμεσα με τους Ολυμπιακούς και με τον περίφημο εκσυγχρονισμό της χώρας. Η ιστορία της Siemens δείχνει πόσο διαβρωμένη ήταν και είναι η εξουσία και πόσο ευάλωτο είναι το δημόσιο συμφέρον.

    Πως ξαφνικά βρίσκονται χρήματα για λεόντειες συμβάσεις, όταν τα κόβουμε από τα χαμηλότερα εισοδήματα, από τις κοινωνικές υπηρεσίες και από τις υποδομές. Το μόνο που σώζει το σύστημα είναι ότι μαζί με το δημόσιο συμφέρον, υποβαθμίζεται και η δυνατότητα κριτικής σκέψης των πολιτών. Αυτών που παρακολουθούν απαθείς τους Τσουκάτους να μπαινοβγαίνουν στον εισαγγελέα, την ώρα που τους κρατάει από τον λαιμό η τράπεζα, την ώρα που τους πλήττει η κατάρρευση του συστήματος δημόσιας υγείας, την ώρα που βλέπουν την δημόσια παιδεία να υποβαθμίζεται πλήρως, την ώρα που τα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη της οικογένειας δεν μπορούν να συντηρήσουν τον εαυτό τους με τη σύνταξη που παίρνουν.

    Επομένως, άλλη μία μεγάλη ευθύνη της αριστεράς είναι να βοηθήσει τον κόσμο να σκέφτεται, να κρίνει και να βγάζει συμπεράσματα και η υπόθεση της Siemens προσφέρεται για εξαιρετικά συμπεράσματα, όπως άλλωστε και η υπόθεση του Βατοπεδίου, ή όποια άλλη τέτοια υπόθεση αναδειχτεί στο άμεσο μέλλον.

    Είδηση: 24305

    [10] Στάση εργασίας στα ΜΜΕ την Πέμπτη 12 - 3

    Κινητοποίηση με στάση εργασίας σε όλα τα ΜΜΕ από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3μμ της Πέμπτης, αποφάσισε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση έξω τη Βουλή την ώρα που θα συζητείται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το θέμα της κρίσης στο χώρο των ΜΜΕ.

    Αφορμή για την απόφαση αυτή ήταν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, οι εξελίξεις στον Ελεύθερο Τύπο το ραδιοσταθμό "CITY 99,5" και του ειδησεογραφικού site του Ομίλου, το κλείσιμο των εφημερίδων "ΧΩΡΑ" και "DERBY", οι απολύσεις σε αρκετά ΜΜΕ, οι απλήρωτοι για πάνω από έξι μήνες συνάδελφοι της "ΕΞΠΡΕΣ", οι απολύσεις στον "ΑΝΤΕΝΝΑ" και το "ΣΚΑΪ", το επαπειλούμενο κλείσιμο του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού "ΞΕΝΙΟΣ", η εφαρμογή σε ευρεία κλίμακα προγραμμάτων αναγκαστικών (οικειοθελών) παραιτήσεων.

    Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση: "Οι δημοσιογράφοι και όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνουν εξιλαστήρια θύματα στο βωμό των επιχειρηματικών παιχνιδιών και άσκησης εξουσίας της ιδιοκτησίας. Οι δημοσιογράφοι απαιτούμε:

    Ανάκληση των απολύσεων.

    Διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων.

    Κατοχύρωση και εφαρμογή των ΣΣΕ.

    Απόλυτη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ.

    Να επανεκδοθούν ο "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ" και ο "ΤΥΠΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ" και να επαναλειτουργήσει ο ραδιοφωνικός σταθμός CITY 99,5.

    Να μην αλλάξει το σημερινό καθεστώς λειτουργίας για τους Δημοτικούς Ρ/Σ και να ανασταλεί αμέσως η απόφαση που προβλέπει τη διακοπή λειτουργίας του "ΞΕΝΙΟΥ".

    Εργοδότες, Κυβέρνηση και Κόμματα να αναλάβουν τις βαριές ευθύνες, που έχουν για την κρίση".

    Είδηση: 24304

    [11] Το ΚΚΕ για τους μετανάστες

    Συνέντευξη Τύπου στην Ηλεία, με κεντρικό θέμα τους μετανάστες, έδωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων: "Η σημερινή μας περιοδεία είναι αφιερωμένη στα προβλήματα των Ελλήνων εργατών και εργατριών και των μεταναστών και στην αναγκαιότητα κοινής δράσης μεταξύ τους.

    Αμέσως μετά τις εκλογές κάναμε αυτό που υποσχεθήκαμε. Τo ένα ραντεβού είναι στις κάλπες αλλά τα μεγάλα ραντεβού του Κόμματος γίνονται πρώτα στους τόπους δουλειάς, στους χώρους εργασίας, στα εργοστάσια, στα γραφεία, στα χωράφια, στους δρόμους που είναι γεμάτοι μικρομάγαζα, φτωχούς επαγγελματίες. Εκεί που ζει και εργάζεται η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά και οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι.

    Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για το τι σκέφτεται και κυρίως τι κάνει η κυβέρνηση, για το τι σκέφτεται, και κυρίως τι κάνει, η αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ, απέναντι στο θέμα των μεταναστών. Όπως ξέρουμε εδώ και 20 χρόνια κατά βάση φούντωσε το μεταναστευτικό ρεύμα, σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα. Αυτό το φούντωμα οφείλεται στο γεγονός ότι ο σοσιαλισμός έπαψε να υπάρχει στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Ανατράπηκε προς όφελος του καπιταλισμού, άρα οι εργαζόμενοι σε αυτές τις χώρες, οι οποίοι είχαν μάθει να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας και με βεβαιωμένα τα δικαιώματα τους, κακήν κακώς αναγκάστηκαν να φεύγουν από τις χώρες τους και να αναζητούν κάτι καλύτερο σε άλλες χώρες. Και μάλιστα τότε καλλιεργήθηκε πάρα πολύ - από τις τότε ελληνικές κυβερνήσεις- ότι η Ελλάδα είναι ένας δυτικός παράδεισος, όπως παράδεισος ήταν ολόκληρη η δυτική Ευρώπη. Και είναι φυσικό οι άνθρωποι, αρχικά, να πίστεψαν σε αυτόν τον παράδεισο".

    Συνεχίζοντας η κ. Παπαρήγα δήλωσε: "Εκτός από τους κατοίκους των πρώην σοσιαλιστικών χωρών τεράστια προβλήματα ακόμα μεγαλύτερης φτώχειας, που υπήρχαν από παλιά και οξύνθηκαν έχουν οι περιοχές της Μέσης Ανατολής, η Αφρική, η νοτιοανατολική Ασία. Η κοιτίδα, εάν θέλετε, του μεταναστευτικού είναι οι χώρες αυτές, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, που δέχτηκαν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ή είναι σε συνθήκες υποκινούμενου απ' τον ιμπεριαλισμό εμφυλίου πολέμου, κάτω από φασιστικά, δικτατορικά καθεστώτα.

    Επομένως το κύμα της μετανάστευσης έχει εξήγηση. Δεν είναι σωστό ότι όλοι οι μετανάστες έρχονται στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο μέρος, το 80%, του μεταναστευτικού ρεύματος πηγαίνει στις γειτονικές χώρες. Εμφανίζουν ότι 200 εκατ. μετανάστες σκοπεύουν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη. Ένα 20% φτάνει στην Ευρώπη. Βεβαίως είναι αριθμός, αλλά δεν είναι αυτός που εμφανίζουν".

    Οι θέσεις του ΚΚΕ

    Ακολούθως παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ, λέγοντας: "Ποια είναι η δική μας θέση; Εμείς ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η Ευρώπη ούτε θα διώξει όλους τους μετανάστες, αλλά ούτε και θα τους νομιμοποιήσει. Κατά περιόδους θα ανοίγει τις πόρτες να μπαίνουν οι μετανάστες και κατά περιόδους θα στήνει τείχη, φρούρια, φυλακές, κολαστήρια. Ενδεχομένως και να τους πετάει απ' έξω. Ποιο είναι αυτό το κριτήριο που κάνει την ΕΕ, να ανοιγοκλείνει τις πόρτες; Είναι ανάλογα με το πόση ανάγκη έχει από φτηνά εργατικά χέρια. Οι μετανάστες προσφέρονται σα μια δύναμη που τους εκβιάζουν, σα μια δύναμη πειθαρχίας. Επομένως ούτε θα τους διώξουν όλους, ούτε και θα τους νομιμοποιήσουν όλους. Και το λέω αυτό γιατί δεν υπάρχουν μέτρα τα οποία ριζικά να αντιμετωπίζουν το ζήτημα. Η ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος πια έχει να κάνει με μια πολιτική ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος, μια πολιτική εναντίον του ιμπεριαλισμού. Ριζική λύση και ιδανική λύση του προβλήματος στις σημερινές συνθήκες και για τους μετανάστες που έρχονται και για τις χώρες που υποδέχονται μετανάστες δεν υπάρχει. Τι μπορεί να υπάρξει;

    Πρώτον. Να συνειδητοποιηθεί και από τους μετανάστες και από τους Έλληνες ότι το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα που έχει σχέση με την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, με τον ιμπεριαλισμό. Άρα, με την ταξική και λαϊκή αλληλεγγύη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα.

    Δεύτερον. Δεν ευθύνονται οι μετανάστες ούτε για την ανεργία, ούτε για την εγκληματικότητα. Το πρόβλημα της ανεργίας είναι σύμφυτα με τον καπιταλισμό και το μοίρασμα μιας θέσης σε τέσσερις, το έχουν και χώρες που έχουν μετανάστες και χώρες που δεν έχουν. Άλλωστε η εμπειρία εδώ δείχνει ότι οι μετανάστες χρησιμοποιούνται σε δουλειές που δεν υπήρχαν ελληνικά εργατικά χέρια. Είναι ψέμα, λοιπόν, ότι ενοχοποιούνται οι μετανάστες για την ανεργία ή για την εγκληματικότητα. Ενοχοποιούνται σε εισαγωγικά γιατί μεγαλώνει η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και υπάρχει η πίεση για φθηνά μεροκάματα, αλλά αυτό ισχύει και για τους Έλληνες εργαζόμενους. Όταν οι Έλληνες εργαζόμενοι, για παράδειγμα, βάζουν υπογραφή σε λευκά χαρτιά και συμφωνούν να βάλει ο εργοδότης ότι τιμή θέλει, όταν παραιτούνται απ' τα δικαιώματα, στην ουσία αυτοί οι Έλληνες δεν βοηθούν να γενικεύονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, είτε η μαύρη εργασία";

    Επομένως, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι Έλληνες και ξένοι εργάτες δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Ενωμένοι να παλέψουμε για ίση μεταχείριση, ενωμένοι να παλέψουμε - για να μιλήσουμε εδώ για την περιοχή - για νομιμοποίηση, όσων θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα και προσφέρουν, για χορήγηση ταξιδιωτικών χαρτιών για όσους θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες, αδιαφορώντας για τη συνθήκη Σένγκεν, για τις αποφάσεις της ΕΕ. Για όσο διάστημα μένουν στην Ελλάδα πρέπει να μένουν σε σύγχρονους χώρους υποδοχής. Αυτοί που μένουν στην Ελλάδα και κάνουν ίσως εποχιακές δουλειές πρέπει να μένουν σε κανονικούς χώρους και όχι αυτά που είδαμε με τους τσίγκους, με τα πρόχειρα κτίσματα, χωρίς υποδομή, που είναι και εστία μόλυνσης και για τους ίδιους, αλλά και για τους κατοίκους. Θεωρούμε ότι πρέπει να παίρνουν άδεια παραμονής όσοι θέλουν. Η ανανέωση της άδειας παραμονής να είναι σύντομη, να έχουνε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είτε δουλεύουν, είτε όχι. Αυτοί που δουλεύουν, επομένως, να ασφαλίζονται. Εκεί που ζουν μαζικά οι μετανάστες πρέπει να υπάρχουν παραρτήματα του Κέντρου Υγείας, σε περιοχές που είναι κοντινές οι αποστάσεις να υπάρχουν κινητές μονάδες, για εμβόλια, εξετάσεις κτλ, διότι οι συνθήκες είναι πάρα πολύ άσχημες.

    Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να περάσουν αυτά τα μέτρα που ψήφισε τώρα η κυβέρνηση, όπου, όταν ένας μετανάστης είναι ύποπτος για ένα ποινικό αδίκημα, ακόμα και για ένα απλό, απελαύνεται. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο, να το πούμε καθαρά, είτε σε εργοδότες, είτε σε άλλους ανθρώπους οι οποίοι δε μπορούν να εκτιμήσουν το ρόλο των μεταναστών, να τους οργανώνουν προβοκάτσια".

    Είδηση: 24303

    [12] Ενιαίος φορτιστής για τα κινητά από το 2010

    Το πρόβλημα με τι μπαταρίες των κινητών, τις οποίες συχνά πυκνά ξεχνούμε να φορτίσουμε, με αποτέλεσμα να μένουμε χωρίς τηλέφωνο, ευελπιστεί να λύσει και μάλιστα, μέσα στην επόμενη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε «ΝΒ», το ζήτημα θα επιλυθεί με τη δημιουργία από τους κατασκευαστές ενός φορτιστή που θα είναι συμβατός για όλες τις συσκευές.

    Βεβαίως, δεν ήταν τόσο εύκολο να πειστούν οι κατασκευάστριες εταιρίες να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη κίνηση. Πλην όμως, ο Ευρωπαίος επίτροπος για ζητήματα Βιομηχανίας, Γκίντερ Φερχόιγκεν, μίλησε έξω από τα δόντια στην τελευταία συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους τους. Όπως τους είπε επί λέξει: «Ή αποδέχεστε ένα κοινό φορτιστή για τα κινητά σας ή προωθούμε σχετικό νόμο, οπότε θα αναγκαστείτε να το κάνετε ούτως ή άλλως».

    Οι πιέσεις Φερχόιγκεν είχαν αποτέλεσμα και στις αρχές της εβδομάδας 10 κατασκευαστές που ελέγχουν το 90% της αγοράς ανακοίνωσαν πως προχωρούν στην κατασκευή του.

    Βεβαίως, «Οι εταιρίες είχαν, η κάθε μία το δικό της συμφέρον, καθώς και την δική τους στρατηγική. Δεν ήταν εύκολο να συγκεραστούν οι διαφορετικές τους θέσεις», είπε ο Γερμανός επίτροπος και προσέθεσε: «Νομίζω, πάντως, ότι η απειλή με τη δημιουργία νέου νόμου συνέβαλε στην υποχώρηση των κατασκευαστών».

    Πρακτική και εύκολη λύση

    Η πρώτη γενιά κινητών με κοινό φορτιστή, που θα συνδέεται στη μικρή θύρα USB, θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2010 από κατασκευαστές όπως η Apple, η LG, η Motorola, η Νokia, η Samsung, η Sony Ericson και η Texas Instruments.

    Το νέο στάνταρτ θα αφορά σε όλα τα κινητά που λαμβάνουν δεδομένα, δηλαδή, μπαίνουν στο Διαδίκτυο και λαμβάνουν e-mail. Περίπου το 25% των κινητών που πωλούνται σήμερα ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Εκτιμάται πως, σύντομα, όλα τα κινητά θα λαμβάνουν δεδομένα.

    «Στόχος της υπόθεσης είναι να σταματήσουν να υπάρχουν δεκάδες άχρηστοι φορτιστές», τόνισε, μιλώντας στην «ΝΒ», ο επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν. Στην Ε.Ε. κυκλοφορούν σήμερα 350 με 400 εκατ. κινητά. Κάθε χρόνο προστίθενται άλλα 180 εκατ. συσκευές. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πόσο σημαντική ήταν η επιτυχία της Επιτροπής να επιβάλλει στις εταιρίες τον κοινό φορτιστή. Διότι αυτό σημαίνει λιγότερη ταλαιπωρία για τους χρήστες, αλλά και μικρότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον.

    Είδηση: 24316


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 1 July 2009 - 20:56:21 UTC