Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΜΕ: αναζήτηση διεξόδου στην κρίση
  • [02] Iράν: συνέχεια πολιτικών αντιπαραθέσεων
  • [03] Στα 66 τα κρούσματα γρίπης Α στη χώρα μας
  • [04] Οι ΗΠΑ στέλνουν πρεσβευτή στη Συρία
  • [05] Αίτημα για αυστηροποίηση του πλαισίου εκπτώσεων και προσφορών
  • [06] Τροπική καταιγίδα σάρωσε νησί των Φιλιππίνων
  • [07] Ένας νεκρός και πλημμύρες στο Ακαπούλκο
  • [08] Ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ αντί της Κλίντον στην Κέρκυρα
  • [09] Τρίτος ανασχηματισμός από τον Σαρκοζί
  • [10] Κατασκευή υπόγειου εργαστηρίου για αναζήτηση της σκοτεινής ύλης

    [01] ΜΜΕ: αναζήτηση διεξόδου στην κρίση

    Κοινωνία

    Συνεχίζεται η αναταραχή στο χώρο των ΜΜΕ μετά τις εξελίξεις στον Ελεύθερο Τύπο και το ραδιοφωνικό σταθμό City, σε συνδυασμό με τις δύσκολες στιγμές που περνούν οι εργαζόμενοι στο ραδιοφωνικό σταθμό "Ξένιος" του Δήμου Άνω Λιοσίων και την εφημερίδα "Εξπρές". Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ θα συνεχίσει αύριο Πέμπτη τη συνεδρίασή του, αναζητώντας αποτελεσματικό τρόπο παρέμβασης στις εξελίξεις, ενώ χθες Τρίτη πραγματοποιήθηκε διαδήλωση εργαζομένων των ΜΜΕ προς τη Βουλή, όπου επιδόθηκε ψήφισμα.

    Σε νέο ψήφισμα που προέκυψε από συνέλευση των εργαζομένων στον "Ελεύθερο Τύπο" και τον ραδιοφωνικό σταθμό του City 99,5, ζητούνται τα εξής: "Θεωρούμε ότι η απόφαση να μπει αιφνιδιαστικά λουκέτο στην εφημερίδα και τον ραδιοφωνικό σταθμό με τη μέθοδο της λύσης και εκκαθάρισης των δυο εταιρειών, είναι παράνομη και καταχρηστική. Απαιτούμε την επανέκδοση της εφημερίδας του Ε.Τ και την επαναλειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού City 99,5. Στόχος-απαίτηση στην οποιαδήποτε εξέλιξη για την επόμενη μέρα των δυο Μέσων, όπως η πώληση ή μεταβίβαση της εφημερίδας-ραδιοφωνικού σταθμού δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτά. Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας, Εργασίας και Τύπου και ΜΜΕ για εξεύρεση λύσης".

    Σε επιστολή των εκπροσώπων του Ελεύθερου Τύπου και του City προς την ΕΣΗΕΑ, αναφέρεται ότι: "η ΕΣΗΕΑ μαζί με όλα τα άλλα σωματεία θα πρέπει να προχωρήσει σε προκήρυξη 48ωρης απεργίας την Πέμπτη και την Παρασκευή με στόχο τη μη έκδοση των φύλλων του Σαββάτου και της Κυριακής. Είναι ο μόνος τρόπος να αναγκαστούν οι Ενώσεις Ιδιοκτητών στον Τύπο και τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα αλλά και η κυβέρνηση που περνάει από την πίσω πόρτα ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ιδιοκτήτες και τους διαφημιστές, να κάτσουν τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη δική μας ατζέντα. Την απόφαση αυτή απαιτούμε να τη λάβετε ανεξαρτήτως του σκεπτικού και των αιτιάσεων στη διάρκεια της συνεδρίασης.

    Ειδικότερα: Για τον Ελεύθερο Τύπο και το City να μετατραπεί η σημερινή απεργία σε απεργία διαρκείας ώστε να δοθεί δυνατότητα να ανοίξει το απεργιακό ταμείο και να εκδοθεί ένα τουλάχιστον απεργιακό φύλλο του Ελεύθερου Τύπου των συντακτών αυτή την Κυριακή 28 Ιουνίου. Τα μικρόφωνα του City σύμφωνα με απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων χθες, θα παραμείνουν ανοιχτά με μοναδικό στόχο να περιφρουρήσουν οι εργαζόμενοι τον ενημερωτικό χαρακτήρα του σταθμού. Ο σταθμός μπορεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα μετάδοσης του αγώνα και των αιτημάτων των εργαζομένων".

    Σήμερα αναμένεται να εκδηλωθεί προς την εργοδοτική πλευρά κρούση εργαζομένων του City που φέρονται ενδιαφερόμενοι να εξετάσουν την περίπτωση αυτοδιαχείρησης του ραδιοφώνου και την αλλαγή του ιδιοκτησιακού του καθεστώτος. Πολιτικοί, συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς, εκδίδουν συνεχώς ψηφίσματα συμπαράστασης, ζητώντας παράλληλα τη λήψη μέτρων, υπέρ των εργαζομένων.

    Σχετικά άρθρα:Απεργία και αντιδράσεις

    Είδηση: 23992

    [02] Iράν: συνέχεια πολιτικών αντιπαραθέσεων

    Ειδήσεις

    Συνεχίζονται οι πολιτικές "αναταράξεις" στο Ιράν, μεταξύ της πλευράς του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και του αντιπάλου του Χοσεΐν Μουσαβί. Όπως καταγγέλλει η πλευρά του κ. Μουσαβί, 25 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στην προσκείμενη στον κ. Μουσαβί, εφημερίδα Kalemeh Sabz συνελήφθησαν την Δευτέρα.

    Επίσης οι ιρανικές αρχές μετά τις προεδρικές εκλογές, απαγόρευσαν την κυκλοφορία της εφημερίδας, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επικρίνουν συνεχώς τον κ. Μουσαβί. Την ίδια ώρα οι ξένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην ασιατική χώρα, λειτουργούν κάτω από περιορισμούς που επιβάλλει το καθεστώς. Την Τρίτη συνελήφθη ο ελληνοβρετανός δημοσιογράφος Τζέισον Φοούντεν Αθανασιάδη που εργάζεται για την εφημερίδα Washington Times. Την Κυριακή συνελήφθη ο ιρανοκαναδός δημοσιογράφος του Newsweek Μαζιάρ Μπαχαρί και απελάθηκε ο ανταποκριτής του BBC στο Ιράν Τζον Λέιν.

    Τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής η οποία θα αποφανθεί για το εκλογικό αποτέλεσμα πρότεινε ο κ. Μουσαβί, δηλώνοντας ότι: "Θα πρέπει λοιπόν να συγκροτήσουμε μια ερευνητική επιτροπή η οποία θα είναι αμερόληπτη, αποτελεσματική, θαρραλέα και θα την αναγνωρίζουν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές. Η επιτροπή θα πρέπει να ερευνήσει με προσοχή την όλη εκλογική διαδικασία. Το τελικό πόρισμα της επιτροπής αυτής δεν θα αποκαταστήσει μόνον την ηρεμία στην κοινωνία, αλλά και την αξιοπιστία στο σύστημα".

    Η τελική απόφαση βρίσκεται στα χέρια του Συμβουλίου των Φρουρών του Συντάγματος, που απαρτίζεται από έξι ιερωμένους και έξι δικηγόρους.

    Εκτός του κ. Μουσαβί, ο επίσης διεκδικητής της προεδρίας στις πρόσφατες εκλογές, Μοχσέν Ρεζάι ανακοίνωσε πως αποσύρει τις καταγγελίες που είχε υποβάλλει για ατασθαλίες στην εκλογική επιτροπή, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA. Ο κ. Ρεζάι ανέφερε ότι αποσύρει τις καταγγελίες καθώς η "πολιτική και κοινωνική κατάσταση και η κατάσταση ασφαλείας έχει εισέλθει σε μια ευαίσθητη και αποφασιστική φάση, που είναι σημαντικότερη από τις εκλογές" της 12ης Ιουνίου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να συμμετάσχει στη συνάντηση της Ομάδας των 8 (G8) που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 25 και 27 Ιουνίου στην Ιταλία, με αντικείμενο την κατάσταση στο Αφγανιστάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

    Είδηση: 23988

    [03] Στα 66 τα κρούσματα γρίπης Α στη χώρα μας

    Κοινωνία

    Οκτώ νέα κρούσματα της γρίπης Α1Ν1 ανιχνεύθηκαν μέσα στις τελευταίες ώρες από τα Εργαστήρια Αναφοράς Νοτίου και Βορείου Ελλάδος. Όλοι οι ασθενείς ήρθαν στη χώρας μας από το εξωτερικό και ειδικότερα τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Μ. Βρετανία. Τα περιστατικά που νόσησαν από το νέο ιό της γρίπης ανέρχονται πλέον σε 66, από τα οποία 23 έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας. Το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

    Πρόκειται για:

    Ένα 46χρονο άνδρα, ελληνικής καταγωγής, που επέστρεψε από ταξίδι στις Η.Π.Α.,

    Μία 19χρονη γυναίκα, ελληνικής καταγωγής, που επέστρεψε από τη Μ. Βρετανία,

    Ένα 18χρονο άνδρα, ελληνικής καταγωγής, που επέστρεψε από την Αυστραλία,

    Ένα 15χρονο Αμερικανό υπήκοο που ήρθε από τις ΗΠΑ

    Τρία μέλη της ίδιας οικογένειας, ελληνικής καταγωγής, που επέστρεψαν από ταξίδι στις Η.Π.Α.,

    Ένα 12χρονο κορίτσι, ελληνικής καταγωγής, που ήρθε σε στενή επαφή με κρούσμα από τις Η.Π.Α.

    Ο Τομέας Υγείας, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. δηλώνουν πως βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των όποιων περιστατικών.

    Με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή δημιουργίας πανικού στους πολίτες η Νομαρχίας Θεσσαλονίκης οργανώνει ενημερωτική ομιλία με θέμα: "Προφύλαξη από τη νέα γρίπη Α/Η1Ν1", την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009, στις 7.30-8.00 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δενδροποτάμου (Κων/πόλεως 38), στα πλαίσια της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

    Ασθενείς υπέκυψαν σε Αργεντινή και Αυστραλία

    Κι ενώ στη χώρα μας η νόσος δεν έχει κάνει την εμφάνιση της σε σοβαρή μορφή, δεν συμβαίνει το ίδιο σε άλλες χώρες της υφηλίου.

    Η Αργεντινή από τις 15 Ιουνίου μέχρι σήμερα έχει καταγράψει 17 θανάτους από τον επικίνδυνο ιό, που εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα τις τελευταίες ημέρες, με τον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχεται στα 1.294. Έρχεται τρίτη σε αριθμό θανάτων από τη νέα γρίπη, μετά το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Χιλιάδες ασθενείς με ελαφρά συμπτώματα της νόσου συρρέουν σε νοσοκομεία και υγειονομικούς σταθμούς με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να αναβάλουν όλα τα μη επείγοντα χειρουργεία για να ελευθερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κρεβάτια.

    Στην Αυστραλία, μία 50χρονη γυναίκα, που υπέφερε από μακροχρόνια ασθένεια, έγινε το τρίτο θανατηφόρο περιστατικό στη χώρα.

    Επίσης, ένας Μαυροβούνιος φοιτητής που επέστρεψε στη χώρα του έπειτα από σπουδές στις ΗΠΑ, διαγνώσθηκε ως το πρώτο κρούσμα.

    Και στην Ινδονησία, καταγράφηκαν σήμερα τα πρώτα δύο περιστατικά. Πρόκειται για έναν Ινδονήσιο κυβερνήτη αεροσκάφους και μία αλλοδαπή γυναίκα στο Μπαλί.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει πανδημία γρίπης και έχει συμβουλεύσει τις κυβερνήσεις να είναι προετοιμασμένες για μία μάχη διαρκείας κατά της λεγόμενης γρίπης των χοίρων, καθώς έχουν σημειωθεί περισσότερα από 50.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τουλάχιστον 237 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

    Πηγές: Υπουργείο Υγείας, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Η γρίπη Α-Η1Ν1 έκανε θραύση στη Μελβούρνη πριν από το Μεξικό

    Είδηση: 23985

    [04] Οι ΗΠΑ στέλνουν πρεσβευτή στη Συρία

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να στείλει εκ νέου πρεσβευτή στη Συρία μετά από τέσσερα χρόνια, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Δαμασκού διευρύνονται, ανέφεραν ΜΜΕ στις ΗΠΑ χθες Τρίτη. Τοποθετώντας, μετά από το κενό των προηγούμενων τεσσάρων ετών, ξανά πρεσβευτή στην Δαμασκό, ο Ομπάμα επιχειρεί να εδραιώσει ευρύτερο ρόλο για τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με την Αραβική Μέση Ανατολή, έγραψε η εφημερίδα.

    "Εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας το να έχουμε πρεσβευτή στη Συρία", ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    Ο πρεσβευτής Μουσταφά χαιρέτισε την απόφαση να σταλεί πρεσβευτής και να ενταθεί ο διάλογος όσον αφορά την Μέση Ανατολή, κατά το CNN. Επίσημη ανακοίνωση αναμένεται αργότερα μέσα στην εβδομάδα, πάντως δεν έχει επιλεγεί κάποιο πρόσωπο για την αποστολή.

    Η Ουάσινγκτον είχε αποσύρει τον πρεσβευτή της από τη Συρία το 2005 σε ένδειξη της δυσαρέσκειάς της για την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ράφικ αλ Χαρίρι.

    Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προωθήσει τις διαδικασίες για τη σύσταση δικαστηρίου που θα ερευνήσει την δολοφονία. Προκαταρκτική έκθεση του ΟΗΕ εμπλέκει Σύρους και Λιβανέζους αξιωματούχους στη βομβιστική επίθεση.

    Οι σχέσεις Συρίας-ΗΠΑ βελτιώθηκαν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Δημοκρατικού προέδρου Ομπάμα τον Ιανουάριο και αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον λένε ότι ο νέος πρόεδρος έχει δεσμευτεί να συμβάλλει στην αναζήτηση μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στη Συρία και το Ισραήλ, στο πλαίσιο μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας στην Μέση Ανατολή.

    Παρ' όλ' αυτά η Συρία εξακολουθεί να τελεί υπό καθεστώς κυρώσεων από μέρους των ΗΠΑ, εν μέρει λόγω της στήριξης που προσάπτει η Ουάσινγκτον στην Δαμασκό στον ανταρτοπόλεμο στο Ιράκ.

    Είδηση: 23993

    [05] Αίτημα για αυστηροποίηση του πλαισίου εκπτώσεων και προσφορών

    Ειδήσεις

    Η αυστηροποίηση του πλαισίου διενέργειας εκπτώσεων και προσφορών καθώς και το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ήταν από τα βασικά θέματα διαμαρτυρίας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) στον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχο με αφορμή την τελευταία τροπολογία του υπουργείου σχετικά με τη διενέργεια προσφορών. Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου ζήτησαν από την κυβέρνηση να μην ακολουθεί την τακτική του ''αιφνιδιασμού'' στις νομοθετικές της πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη λειτουργία της αγοράς.

    Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Γ. Βλάχο και το γενικό γραμματέα Εμπορίου κ. Δ. Σκιαδά η Διοίκηση της ΚΕΕΕ, υπό τον πρόεδρό της, κ. Γ. Κασιμάτη, με σκοπό τη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξής της στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα προβλήματα που απασχολούν το νόμιμο και στεγασμένο εμπόριο και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που σχετίζονται με τη επίλυσή τους.

    Είδηση: 23984

    [06] Τροπική καταιγίδα σάρωσε νησί των Φιλιππίνων

    Ειδήσεις

    Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ανεμοστρόβιλο, που σάρωσε νησί στις ανατολικές Φιλιππίνες ενώ μια τροπική καταιγίδα πλήττει μεγάλα τμήματα της χώρας. Το μένος του ανεμοστρόβιλου δέχθηκε η πόλη Πέρες, στη νήσο Αλαμπάτ, της επαρχίας Κεσόν, 120 χλμ. νοτιοανατολικά της Μανίλας, όπου άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν. Όλα τα θύματα ήταν αλιείς που έμεναν σε μια βάρκα.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε ενώ η τροπική καταιγίδα Nangka πλήττει το κεντρικό και το ανατολικό τμήμα των Φιλιππίνων, με μέχρι στιγμής απολογισμό ένα νεκρό και εννέα αγνοούμενους, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστροφών.

    Είδηση: 23986

    [07] Ένας νεκρός και πλημμύρες στο Ακαπούλκο

    Ο κυκλώνας Andres, ο πρώτος της περιόδου στην περιοχή του ανατολικού Ειρηνικού, έπληξε το δυτικό Μεξικό χθες παρασύροντας ένα ψαρά 30 ετών στο θάνατο και πλημμυρίζοντας δρόμους στο Ακαπούλκο. Ο Άντρες, κυκλώνας Κατηγορίας 1, με ανέμους 120 χλμ. την ώρα, έφθασε κοντά στις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό Ωκεανό πριν εξασθενίσει και στραφεί προς βορρά, σύμφωνα με το κέντρο προειδοποίησης για κυκλώνες στο Μαϊάμι των ΗΠΑ.

    Το φαινόμενο εξασθένισε σε τροπική καταιγίδα. Το μέτωπο βρίσκεται 180 χλμ. δυτικά της πόλης Μανσανίγιο, που αποτελεί λιμάνι όσο και θέρετρο. Σύμφωνα με το κέντρο του Μαϊάμι, η καταιγίδα θα εξασθενίσει κι άλλο τις επόμενες 24 ώρες.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23982

    [08] Ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ αντί της Κλίντον στην Κέρκυρα

    Πολιτική

    Λόγω του τραυματισμού της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στην Κέρκυρα. Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο δεύτερος στην ιεραρχία της αμερικανικής διπλωματίας, αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών, Τζέιμς Στάινμπεργκ.

    Αυτό τόνισε ο τελευταίος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας, και επανέλαβε λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ιαν Κέλι, ο οποίος σημείωσε ότι ακολουθώντας τις συμβουλές του ιατρικού της επιτελείου η κ. Κλίντον αποφάσισε να μην μεταβεί στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, και πρόσθεσε ότι «τα πρώτα τηλεφωνήματα που έκανε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν στους υπουργούς Εξωτερικών της Ιταλίας και της Ελλάδας, Φρατίνι και Μπακογιάννη, για να τους εκφράσει τη λύπη της που δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στις δυο αυτές συναντήσεις».

    Την Πέμπτη αρχίζει στην Τεργέστη η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του G-8 και τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσουν ο τρίτος στην ιεραρχία, υφυπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Μπερνς, και οι ειδικοί απεσταλμένοι για το Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή, Χόλμπρουκ και Μίτσελ.

    Είδηση: 23981

    [09] Τρίτος ανασχηματισμός από τον Σαρκοζί

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προχώρησε αργά χθες σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του, τον τρίτο μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο χρόνων, αλλάζοντας οκτώ υπουργούς και υφυπουργούς. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου από το Μέγαρο των Ηλυσίων Κλοντ Ζουέντ, η υπουργός Εσωτερικών Μισέλ Αλιότ Μαρί αντικαθιστά την Ρασιντά Ντατί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αναβαθμίζει το ρόλο της σε αυτόν της υπουργού προεδρίας.

    Η Ντατί κόρη μεταναστών από το Μαρόκο , είχε γίνει ένα σύμβολο του κοινωνικού ανοίγματος του Σαρκοζί προς τις γυναίκες αλλά και τις μειονότητες. Αλλά έπεσε σε δυσμένεια εξ αιτίας της εκρηκτικής και πολλές φορές δύστροπης προσωπικότητας της.

    Ο στενός συνεργάτης και πολιτικός σύμμαχος του Σαρκοζί, Μπρις Ορτεφό αντικατέστησε την Αλιότ Μαρί στο υπουργείο Εσωτερικών μετά από μια μικρή απογοητευτική θητεία ως υπουργός Εργασίας. Ο υπουργός Παιδείας Ξαβιέ Νταρκός αντικατέστησε τον Ορτεφό στο υπουργείο Εργασίας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Λικ Σατέλ ορίστηκε να αντικαταστήσει τον Νταρκός στον υπουργείο Παιδείας.

    Όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος νωρίτερα σήμερα ο Φρεντερίκ Μιτεράν, ανηψιός του πρώην προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, είναι ο νέος υπουργός Πολιτισμού που αντικαθιστά την Κρισίν Αλμπανέλ.

    Είδηση: 23980

    [10] Κατασκευή υπόγειου εργαστηρίου για αναζήτηση της σκοτεινής ύλης

    Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιστημονική έρευνα του 21ου αιώνα είναι η ανίχνευση της σκοτεινής ύλης και η διασαφήνιση της υφής της. Φυσικοί επιστήμονες σε διάφορα μήκη και πλάτη της Γης εξάπτονται και μόνο με την ιδέα ανακάλυψης της σκοτεινής ύλης ενώ στην Αμερική οι επιστήμονες λαμβάνουν δράση, κτίζοντας ήδη ένα επιστημονικό εργαστήριο σε βάθος περίπου 1.500 μέτρων, σε ένα εγκαταλειμμένο ορυχείο χρυσού στη Νότια Ντακότα, με σκοπό την αναζήτηση της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης στα έγκατα της Γης. Θα είναι το πιο βαθύ επιστημονικό εργαστήριο στον κόσμο και επιλέχτηκε, ώστε η τοποθεσία του να είναι προστατευμένη από τις κοσμικές ακτινοβολίες που μπορεί να παρεμβληθούν στις προσπάθειες ανίχνευσης της σκοτεινής ύλης, η οποία θεωρείται ότι αποτελεί σχεδόν το ένα τέταρτο της συνολικής μάζας του σύμπαντος.

    Το πρώτο πείραμα θα λέγεται Μεγάλος Υπόγειος Ανιχνευτής Ξένον (LUX-Large Underground Xenon) και θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει τα ασθενώς αλληλεπιδρώντα σωματίδια, που μπορεί να δώσουν στους επιστήμονες μια εικόνα από το αρχικό "Μπινγκ Μπανγκ" που δημιούργησε το σύμπαν.

    Η σκοτεινή ύλη δεν εκπέμπει ανιχνεύσιμη ακτινοβολία φωτός, αλλά γίνεται αντιληπτή από τις βαρυτικές επιπτώσεις της στην ορατή ύλη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η περισσότερη σκοτεινή ύλη στο σύμπαν δεν περιέχει καθόλου άτομα και δεν αλληλεπιδρά με την κανονική ύλη μέσω ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων. Οι φυσικοί προσπαθούν να κατανοήσουν τι ακριβώς είναι η σκοτεινή ύλη, πόση υπάρχει και ποια επίπτωση μπορεί να έχει για το μέλλον του σύμπαντος.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φυσικών, χωρίς τη σκοτεινή ύλη οι γαλαξίες ίσως να μην είχαν ποτέ σχηματιστεί. Μαθαίνοντας περισσότερα γι' αυτήν, οι επιστήμονες ευελπιστούν να καταλάβουν αν το σύμπαν όντως διαστέλλεται ή τελικά συστέλλεται.

    Οι αμερικανοί φυσικοί θα προσπαθήσουν να παγιδέψουν τα σωματίδια της σκοτεινής ύλης σε μια δεξαμενή 300 κιλών, γεμάτη με υγρό ξένον, μια ψυχρή ουσία που είναι τρεις φορές πιο βαριά από το νερό. Το εργαστήριο έχει πάρει το όνομα "Σπήλαιο Ντέηβις", προς τιμήν του νομπελίστα (2002) φυσικού Ρέι Ντέηβις, ο οποίος στη δεκαετία του ΄60 είχε χρησιμοποιήσει το ίδιο υπόγειο ορυχείο για να αποδείξει την ύπαρξη των σωματιδίων που αποκαλούνται ηλιακά νετρίνα.

    Παράλληλα, προγραμματίζεται η κατασκευή δύο ακόμα βαθύτερων εργαστηρίων, σε βάθος περίπου 2.400 μέτρων, η οποία αναμένεται να αρχίσει το 2012 και να είναι έτοιμα για λειτουργία μέχρι το 2016. Το όλο εγχείρημα υπολογίζεται ότι θα κοστίσει γύρω στα 550 εκατ. δολάρια και αναμένεται η σχετική έγκριση από το Κογκρέσο.

    Το ορυχείο παραμένει κλειστό από το 2001, έπειτα από 125 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Πριν κτιστούν τα νέα επιστημονικά εργαστήρια, πρέπει να γίνουν εκτεταμένες εργασίες αποστράγγισης υδάτων, σταθεροποίησης των στοών και εγκατάστασης εξοπλισμού.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23994


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 24 June 2009 - 8:55:09 UTC