Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε κρίσιμη κατάσταση 9χρονη που έπεσε σε πισίνα
  • [02] Σε πανδημία εξελίσσονται τα τροχαία!
  • [03] Ένας νεκρός από σύγκρουση τζετ-σκι
  • [04] Στην συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκαθαρίσει η παραίτηση Αλαβάνου
  • [05] Επίδομα τέκνων δικαιούνται οι δημοσιογράφοι των γρφ. Τύπου του εξωτερικού

    [01] Σε κρίσιμη κατάσταση 9χρονη που έπεσε σε πισίνα

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο «Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου» ένα εννιάχρονο κοριτσάκι, που ανέσυρε από τον πυθμένα πισίνας ξενοδοχείου των Χανίων ναυαγοσώστης της επιχείρησης.

    Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ένα κοριτσάκι 9 ετών από την Αλβανία, το οποίο κινδύνευσε να πνιγεί σε πισίνα ξενοδοχείου στον Πλατανιά Χανίων.

    Το περιστατικό συνέβη κατά τις απογευματινές ώρες, όταν το κοριτσάκι ενώ βρισκόταν μέσα στην πισίνα έχασε τις αισθήσεις του.

    Θαμώνες του ξενοδοχείου που αντελήφθησαν τι συνέβη κάλεσαν σε βοήθεια και στο σημείο έσπευσε ναυαγοσώστης που εκείνη την ώρα βρισκόταν σε παραλία, δίπλα ακριβώς από το ξενοδοχείο.

    Με την βοήθεια άλλων δυο ατόμων, ο ναυαγοσώστης ανέσυρε το μικρό παιδί προσφέροντάς του τις πρώτες βοήθειες, ενώ σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έφθασε στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που παρέλαβε και μετέφερε το 9 ετών παιδί στο νοσοκομείο του Ηρακλείου.

    Οι γιατροί υπέβαλαν το παιδί σε εξετάσεις χαρακτηρίζοντας την κατάσταση του σταθερή, αλλά, κρίσιμη.

    Είδηση: 23918

    [02] Σε πανδημία εξελίσσονται τα τροχαία!

    Ειδήσεις

    Σε πανδημία θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα τροχαία συμβάντα τα επόμενα χρόνια, αν δεν εφαρμοστούν αυστηρότερα οι κανόνες οδικής ασφαλείας, επισημαίνει ο «Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».

    Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε σε 178 χώρες, τα τροχαία συμβάντα προκαλούν παγκοσμίως, 1,2 εκατομμύρια νεκρούς και 50 εκατομμύρια τραυματίες κάθε χρόνο!

    Οι αριθμοί αυτοί, σύμφωνα με τον «Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας» αναμένεται να διπλασιαστούν ως το 2030, αν δεν αλλάξει η πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα.

    Στη χώρα μας, η οδική ασφάλεια θα αποτελέσει τις επόμενες ημέρες βασικό θέμα ενημερωτικής εκστρατείας από το υπουργείο Μεταφορών.

    Είδηση: 23917

    [03] Ένας νεκρός από σύγκρουση τζετ-σκι

    Τραγική κατάληξη είχε η διασκέδαση στη θάλασσα για έναν άντρα στη Σιθωνία Χαλκιδικής που έχασε τη ζωή του, όταν το τζετ-σκι που οδηγούσε συγκρούστηκε με ένα άλλο.

    Το τραγικό αυτό συμβάν αναδεικνύει την ιδιαίτερη προσοχή που απαιτείται στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας ο χειρισμός και η πλεύση ενός τζετ-σκι, του δημοφιλούς στις ελληνικές θάλασσες ταχυπλόου, τόσο για την ασφάλεια των ιδιοκτητών όσο και για την προστασία των λουομένων.

    Υπενθυμίζεται ότι για την οδήγηση του απαιτείται δίπλωμα ταχυπλόου.

    Ένας 50χρονος ιδιοκτήτης και χειριστής του θαλάσσιου μοτοποδήλατου ήταν το θύμα της μοιραίας σύγκρουσης των 2 τζετ-σκι στην Σιθωνία το απόγευμα του Σαββάτου.

    Ο τραυματισμός του ήταν θανατηφόρος.

    Ο χειριστής του δεύτερου τζετ-σκι 45 ετών διεκομίσθη αρχικά στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου και μετά τις πρώτες βοήθειες μεταφέρθηκε στο νοσοκομείου Πολυγύρου για να του γίνει αλκοτέστ.

    Προανάκριση για τα αίτια του δυστηχηματος διενεργεί το λιμενικό τμήμα Ιερισσού.

    Σύμφωνα με τον κώδικα θαλάσσιας κυκλοφορίας για τον χειρισμό και την ενοικίαση των τζετ σκι θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες.

    Σε αδρές γραμμές, οι κανόνες ασφαλείας χειρισμού και πλεύσης ενός ταχυπλόου, είναι οι εξής:

    βΆ Απαραίτητη η άδεια χειριστή ταχυπλόου.

    βΆ Από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο απαγορεύεται η κίνησή τους μεταξύ 13:00 και 17:00.

    βΆ Απαγορεύεται η κυκλοφορία τους όταν φέρουν εξωτερικούς έλικες.

    βΆ Θα πρέπει να κινούνται από πλωτή εξέδρα ή από ειδικό σημείο πρόσδεσης [ρεμέτζο]. &

    βΆ Η κίνησή τους επιτρέπεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων από λουόμενους.

    Είδηση: 23915

    [04] Στην συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκαθαρίσει η παραίτηση Αλαβάνου

    Η συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η αποχώρηση του Αλέκου Αλαβάνου από την θέση του προέδρου της Κ.Ο. και από βουλευτής.

    Ο ίδιος επιμένει στην παραίτησή του και ήδη ακούγονται τα πρόσωπα που θα τον αντικαταστήσουν.

    Πάντως, η ενδοπαραταξιακή αντιπαράθεση συνεχίζεται, κι ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος με άρθρο του, ασκεί σκληρή κριτική, τόσο προς τον κύριο Αλαβάνο, όσο και προς τον Αλέξη Τσίπρα.

    Παρά τις πιέσεις που δέχεται, ο Αλέκος Αλαβάνος επιμένει -σε όσους τον ρωτούν σχετικά- ότι στην αυριανή συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα υποβάλει την παραίτησή του από βουλευτής και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Όμως, οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του κόμματος συνεχίζονται.

    Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής κατηγορεί τον Αλέκο Αλαβάνο και τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν μπόρεσαν να προβάλουν μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για μία διαφορετική -όπως αναφέρει- διακυβέρνηση.

    "Ο ΣΥΝ είχε συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΣΟΚ και μπορούσε να το αναδείξει. Το δίδυμο, όμως, κυρίαρχης γραμμής και ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι μπορούσε να το σπαταλήσει", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    "Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, η συσπείρωση των ευρύτερων αριστερών δυνάμεων ήταν και παραμένει βασική προϋπόθεση. Για να αλλάξει το πολιτικό τοπίο, για να ανατραπούν οι συντηρητικές πολιτικές, για να ανοίξουν ελπιδοφόροι δρόμοι για τον τόπο μας.", δήλωσε το στέλεχος του εν λόγω κόμματος κ. Χουντής.

    Ανήσυχος για το μέλλον του Συνασπισμού εμφανίζεται ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο οποίος όπως είπε "Αν ο ΣΥΝ συνεχίσει στην ίδια ρότα, ταξιδεύοντας σε συνεχή συναγερμό και με τον καπετάνιο στη γέφυρα και με όλο το πλήρωμα στις θέσεις του, δεν θα έχει μέλλον. Απαιτείται ως βεκ των ων ουκ άνευβ, η συνεννόηση. Επιμένω όμως. Η διάθεση ενωτικής διεξόδου είναι υποχρεωτική και η ηγεσία οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία συνεννόησης!".

    Αν ο Αλέκος Αλαβάνος επιμείνει μέχρι τέλους στην παραίτησή του, τότε ως ο πιθανότερος αντικαταστάτης του στην προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ ακούγεται και το όνομα του Γιάννη Δραγασάκη.

    Είδηση: 23914

    [05] Επίδομα τέκνων δικαιούνται οι δημοσιογράφοι των γρφ. Τύπου του εξωτερικού

    Το «επίδομα τέκνου» το δικαιούνται οι δημοσιογράφοι που υπηρετούν σε γραφεία Τύπου του εξωτερικού, ανεξαρτήτως από το αν έχουν ή όχι την επιμέλεια των παιδιών τους ή από το αν αυτά ζουν στην Ελλάδα, κι όχι στο εξωτερικό.

    Αυτό έκρινε η «Ολομέλεια του Αρείου Πάγου» και δικαίωσε τον κο Χ.Τ. ο οποίος υπηρετούσε ως ακόλουθος Τύπου στο γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Λευκωσία και ζητούσε να του επιδικαστεί το ποσό των 45.628 δολαρίων ως επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή για το χρονικό διάστημα από 1.4.2002 έως 31.12.2003.

    Ο εν λόγω κος Χ.Τ. είχε παντρεύτηκε στις 12.8.1985 και εν συνεχεία ο γάμος του λύθηκε.

    Στους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών όλων των κλάδων που υπηρετούν στο εξωτερικό χορηγείται επίδομα αλλοδαπής, το οποίο προσαυξάνεται για κάθε παιδί και συγκεκριμένα κατά ποσοστό 6% για κάθε παιδί ηλικίας μέχρι 6 ετών, 8% για κάθε παιδί ηλικίας 7 έως 12 ετών και 14% για κάθε παιδί από 13 έως 18 ή 24 εφόσον σπουδάζει.

    Το επίδομα αυτό, με την από 481/23.11.1994 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, επεκτάθηκε και στους προϊσταμένους των Γραφείων Τύπου του εξωτερικού.

    Η «Ολομέλεια του Αρείου Πάγου» έκρινε ότι σύμφωνα με την νομοθεσία και τον Αστικό Κώδικα, η λόγω τέκνου προσαύξηση του επιδόματος υπηρεσίας στην αλλοδαπή οφείλεται στον δικαιούχο υπάλληλο, εφ' όσον το τέκνο είναι ανήλικο και τον βαρύνει οικονομικά, ανεξάρτητα αν αυτός έχει ή όχι την επιμέλεια του ανηλίκου.

    Τούτο δε:

    Α) διότι αφού δεν γίνεται σχετική διάκριση στον νόμο δεν είναι επιτρεπτό να γίνεται διάκριση είτε από το δικαστήριο, ως εφαρμοστή του εξ αντικειμένου δικαίου, είτε από τους συναρμοδίους υπουργούς κατά τον εκάστοτε καθορισμό του ύψους του επιδόματος και των επ' αυτού προσαυξήσεων,

    Β) διότι με τέτοια διάκριση δεν δικαιολογείται από αντίστοιχη διαφοροποίηση των νομικών υποχρεώσεων του γονέως έναντι του τέκνου, αφού η ανάληψη ή δικαστική ανάθεση της περί το πρόσωπο επιμελείας αυτού στον ένα γονέα δεν συνεπάγεται απαλλαγή ή μείωση των λοιπών καθηκόντων του άλλου και ιδίως της υποχρέωσης αυτού να συμμετέχει στη διατροφή, στην εκπροσώπηση και στην διαχείριση της περιουσίας του τέκνου,

    Γ) διότι, αντιθέτως, είναι δεδομένο της κοινής πείρας, ότι η χωριστή διαβίωση των γονέων καθιστά την φροντίδα του τέκνου δαπανηρότερη, τουλάχιστον για τον μη έχοντα την επιμέλεια αυτού, αφού πρέπει να του καταβάλλεται η οφειλόμενη διατροφή σε χρήμα και να δαπανώνται πρόσθετα ποσά για τις μετακινήσεις και την εν γένει επικοινωνία τους &

    Δ) διότι, εν πάσει περιπτώσει δεν μπορεί να εκληφθεί ως βέβαιο ή ως συνήθως συμβαίνον, το ότι η οικονομική επιβάρυνση του υπαλλήλου για την εκπλήρωση των νόμιμων υποχρεώσεων του ως γονέως είναι επαχθέστερη όταν το τέκνο ακολουθεί και εγκαθίσταται μαζί του στο εξωτερικό, παρά όταν έχει χωριστή εγκατάσταση στην Ελλάδα [ή και σε τρίτη χώρα], ώστε να υποτεθεί ότι ο νομοθέτης έλαβε τούτο ως δεδομένο και έτσι ηθελημένα δεν εισήγαγε την επίμαχη διάκριση ρητώς, θεωρώντας την μεν κατάφασή της αυτονόητη, τον δε αποκλεισμό της ασυμβίβαστο προς την σκοπιμότητα της όλης ρυθμίσεως".

    Είδηση: 23913


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 21 June 2009 - 20:54:51 UTC