Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου για λαθρομετανάστευση και εκλογές
  • [02] Εντείνεται η κόντρα κυβέρνησης-ΛΑΟΣ
  • [03] ΕΕ: Στόχος η κοινή μεταναστευτική πολιτική
  • [04] Συναγερμό για πανδημία γρίπης κήρυξε ο ΠΟΥ
  • [05] Επαφές Νίμιτς σε Σκόπια και Αθήνα
  • [06] Ελληνικές βιομηχανίες: μείωση κερδών το 2008
  • [07] Έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη ζωή των προσφυγικών καταυλισμών στο Λίβανο
  • [08] Διημερίδα για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση
  • [09] Στρώμα... ενός εκατομμυρίου δολαρίων στα σκουπίδια!
  • [10] Υπογόνιμο ένα στα έξι ζευγάρια στην Ελλάδα
  • [11] ΝΑΤΟ: σταδιακή αποχώρηση από το Κόσοβο
  • [12] Το νέο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων Μέγαρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
  • [13] Έως το τέλος του μήνα οι βαθμολογίες των πανελλαδικών
  • [14] Σφυροκόπημα των Ταλιμπάν
  • [15] Επίθεση ΠΑΣΟΚ για επιπλέον πώληση του 5% του ΟΤΕ
  • [16] Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο την 1η Ιουλίου
  • [17] Εξάρθρωση σπείρας αετονύχηδων για απάτη με πλαστές πιστωτικές
  • [18] Μικρή αύξηση της ανεργίας το Μάρτιο
  • [19] ΗΠΑ και Ρωσία: για αντίποινα Βόρειας Κορέας
  • [20] Νεότερες εξελίξεις στην υπόθεση Siemens
  • [21] Γ. Καρατζαφέρης: Η πρότασή μου θα έχει ημερομηνία λήξης
  • [22] Στο φως τα αίτια της τραγωδίας στον παιδικό σταθμό
  • [23] Προτροπή Χ.Σολάνα στον Νετανιάχου για παλαιστινιακό κράτος
  • [24] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
  • [25] Λιγότερη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις

    [01] Παπανδρέου για λαθρομετανάστευση και εκλογές

    Πολιτική

    Ως μεγάλο πρόβλημα χαρακτήρισε τη λαθρομετανάστευση, στη διάρκεια της παρέμβασής του στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ Παπανδρέου, επέκρινε την κυβέρνηση ότι μετά από πέντε χρόνια αδράνειας και απαξίωσης των αρμόδιων υπηρεσιών έχει συρθεί στο θέμα αυτό για λόγους επικοινωνίας χωρίς να διαθέτει συγκεκριμένη πολιτική και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι χρειάζεται μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, θα αποκαθιστά το αίσθημα ασφάλειας και θα εντάσσει τους νομίμους μετανάστες στην ελληνική κοινωνία.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα βήματα που είχαν κάνει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - δημιουργία συνοριοφυλάκων, ενίσχυση λιμενικού σώματος, σύναψη συμφωνιών επαναπροώθησης με την Τουρκία- και επέκρινε την κυβέρνηση ότι "έχει αφήσει εντελώς ανοικτά τα σύνορά μας και δεν έχει καταβάλει καμία προσπάθεια εφαρμογής των διμερών συμφωνιών".

    Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος απαιτεί σοβαρή προσπάθεια και "όχι καλλιέργεια φόβου και ρηγμάτων στην ελληνική κοινωνία".

    Αποτίμηση αποτελέσματος ευρωεκλογών

    Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου έκανε και αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, χαρακτηρίζοντας τη νίκη ΠΑΣΟΚ ως πρόκριμα για αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτήρισε αναγκαίες τις εκλογές για τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ διαχειρίζεται μικροκομματικά και επικοινωνιακά την ήττα της και υπογράμμισε ότι η δική της κρίση δεν πρέπει να συμπαρασύρει και τη χώρα σε κρίση.

    Επανέλαβε δε ότι η ΝΔ βρίσκεται στην δίνη των δικών της προβλημάτων, αδυνατώντας να συλλάβει το μήνυμα των εκλογών και να το "μεταφράσει" σε αλλαγή πολιτικής.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κρατώντας χαμηλούς τόνους ζήτησε εγρήγορση από τα στελέχη του κινήματος και προώθηση των θέσεων και του προγράμματος του κινήματος σε όλους τους πολίτες και τα κοινωνικά στρώματα καθώς και στους ψηφίσαντες και μη στις ευρωεκλογές,

    "Ποτέ άλλοτε αντιπολίτευση δεν έχει καταθέσει τόσο έγκαιρα τόσες πολλές συγκεκριμένες προτάσεις" τόνισε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να ενώσει τους πολίτες για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, ενώ εκτίμησε ότι «οι πολίτες κοιτούν προς εμάς».

    Όσον αφορά την αντιπολιτευτική πολιτική που θα ακολουθήσει τα ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε θα επαναφέρει στην ατζέντα τα προβλήματα του πολίτη στην Βουλή αλλά και στους κοινωνικούς χώρους με την παρουσία του.

    Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πέτυχε μια καθαρή νίκη που αποτελεί την επίτευξη του πρώτου στόχου για νίκη και αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.

    Σχολιάζοντας τη μετεκλογική στάση της ΝΔ επεσήμανε ότι το κυβερνών κόμμα δεν μπορεί να μεταφράσει το μήνυμα των εκλογών και περιορίζεται σε μικροκομματική και επικοινωνιακή διαχείριση της ήττας.

    Σχετικά με τις εσωτερικές εξελίξεις στους κόλπους της ΝΔ, επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ τις παρακολουθεί επειδή το πρόβλημα είναι ότι με τη ΝΔ η χώρα δεν κυβερνάται καθώς και μετά τις εκλογές φαίνεται ότι δεν έχει κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση.

    Όσον αφόρα στην αποχή, σημείωσε ότι δεν είναι μονοδιάστατο θέμα και εμμέσως πλην σαφώς πήρε αποστάσεις από τους σκληρούς χαρακτηρισμούς του Θόδωρου Πάγκαλου γι αυτούς που απείχαν από τις ευρωεκλογές.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 23473

    [02] Εντείνεται η κόντρα κυβέρνησης-ΛΑΟΣ

    Πολιτική

    Μεγαλώνει η ρήξη ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΛΑΟΣ, μετά την πρόσκληση του πρόεδρου του κόμματος Γιώργου Καρατζαφέρη στους βουλευτές ΝΔ για συνεργασία με το κόμμα του. Οξείες ήταν οι αντιδράσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για απαράδεκτο πολιτικό ήθος, ενώ, ο Γ. Καρατζαφέρης διευκρίνισε σήμερα ότι η πρόσκλησή του ισχύει για μετά τις εκλογές.

    Συνεχίστηκε και σήμερα η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΛΑΟΣ.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 δήλωσε πως όταν προκηρυχθούν εκλογές, αυτοί που είναι έντιμοι στη ΝΔ να προσχωρήσουν στο κόμμα του για να εκλεγούν. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει πόλεμος με τη ΝΔ, διότι δεν μπορεί να είναι "εχθρός με το αίμα του".

    Στο κυβερνητικό στρατόπεδο μιλούν για τεράστια απόσταση που χωρίζει τα δύο κόμματα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος τόνισε πως είναι πρωτοφανές για την πολιτική ζωή να καλούνται οι βουλευτές να ανατρέψουν μια εκλεγμένη κυβέρνηση. Πρόσθεσε, δε, πως αυτό "απεικονίζει ανάγλυφα το απαράδεκτο πολιτικό ύφος του προέδρου του ΛΑΟΣ και επιβεβαιώνεται το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των δύο κομμάτων".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν ανησυχεί η κυβέρνηση μήπως βουλευτές της προσεγγίσουν τον κ. Καρατζαφέρη, ο κ. Αντώναρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλοι οι βουλευτές θα ανταποκριθούν στην αποστολή τους.

    Σε ό,τι αφορά δηλώσεις στελεχών της ΝΔ υπέρ του ενδεχομένου συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ, έκανε λόγο για προσωπικές απόψεις που δεν σχολιάζει , ενώ απαντώντας στο Γ. Καρατζαφέρη, που είπε ότι η κυβέρνηση έχει πλέον ίδια ατζέντα με το κόμμα του, τόνισε ότι η μεταναστευτική πολιτική της ΝΔ έχει συνέχεια, συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε στον ίδιο σταθμό πως η κυβέρνηση έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι θέματα συνεργασίας δεν τίθενται, διότι υπάρχει μεγάλη διαφορά απόψεων.

    Δεν είναι πρώτη φορά που ο κ. Καρατζαφέρης ψαρεύει σε "θολά νερά". Η ΝΔ όμως απάντησε συντονισμένα και κεντρικά, σχολίασε μιλώντας επίσης στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος. Πρέπει να επιμείνουμε στον μεσαίο χώρο, σημείωσε ο ίδιος και διερωτήθηκε "αν ένας βουλευτής εν μέσω της σημερινής θητείας προσχωρήσει σε ένα άλλο κόμμα δεν λέγεται αποστασία".

    Είναι ένα είδος αποστασίας αυτά που λέει ο κ. Καρατζαφέρης, δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8 ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Σχετικά άρθρα: Καμία συνεργασία με ΛΑΟΣ-Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ Γ. Καρατζαφέρης: "Η πρότασή μου θα έχει ημερομηνία λήξης"

    Είδηση: 23477

    [03] ΕΕ: Στόχος η κοινή μεταναστευτική πολιτική

    Η διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, το πρόγραμμα της Στοκχόλμης όπως έχει ονομαστεί, είναι ακόμη ζητούμενο και θα τεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο συμβούλιο κορυφής. Ο αρμόδιος επίτροπος Ζάκ Μπαρό βλέπει πάντως θετικά το αίτημα των μεσογειακών χωρών όπως η Ελλάδα που κατακλύζονται από παράνομους μετανάστες, να βοηθηθούν έμπρακτα. Ωστόσο τα άλλα κράτη μέλη αρνούνται να δεχτούν στο έδαφός τους κάποιο αριθμό μεταναστών και προς το παρόν κάθε χώρα εφαρμόζει δική της πολιτική. Διεκδικώντας την επανεκλογή του στην προεδρία της Κομισιόν ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης είναι ένα από τα ζητήματα στα οποία θα επικεντρώσει την προσοχή της η ευρωπαϊκή επιτροπή την επόμενη πενταετία.

    Στήριξη, όχι όμως και λευκή επιταγή, παρέχουν η Αγγελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί στην ανανέωση της θητείας του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που έχει έθεσε ως πρωταρχικούς στόχους της Κομισιόν την οικονομία, το περιβάλλον και τη λαθρομετανάστευση.

    Από τις Βρυξέλλες, ο κ. Μπαρόζο και ο αρμόδιος επίτροπος σε θέματα δικαιοσύνης και μετανάστευσης, Ζακ Μπαρό, ξεδίπλωσαν το "πρόγραμμα της Στοκχόλμης", δηλαδή τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η Ευρώπη στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης για τα επόμενα 5 χρόνια.

    Η ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων , η κατάρτιση κοινής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο και η καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών και δικαστικών αρχών θα τεθούν επί τάπητος στο Ευρωπαικό Συμβούλιο Κορυφής τον Ιούνιο, ύστερα από αίτημα του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Η Ιταλία δέχθηκε περισσότερους από 15.000 λαθρομετανάστες το 2008, κυρίως από το Μαρόκο, την Αλβανία και την Ουκρανία. Η ιταλική κυβέρνηση υιοθετεί πλέον την τακτική του βίαιου επαναπατρισμού των λαθρομεταναστών, όπως έγινε στην περίπτωση διακοσίων είκοσι επτά λαθρομεταναστών, που απελάθηκαν στη Λιβύη πριν αποβιβαστούν στις ακτές της Σικελίας.

    Η Ισπανία συγκαταλέγεται επίσης στις χώρες αποβίβασης χιλιάδων παράνομων μεταναστών. 13.500 ήταν ο επίσημος αριθμός που έδωσε η κυβέρνηση Θαπατέρο για το 2008. Χώρες προέλευσης, το Μαρόκο, ο Ισημερινός και η Σενεγάλη. Τα τελευταία χρόνια η Ισπανία νομιμοποίησε πάνω από 1.200.000 μετανάστες.

    Σήμερα, με το μεγαλύτερο δείκτη ανεργίας στην Ευρώπη, η άλλοτε ανεκτική κυβέρνηση ενθαρρύνει τους μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, πληρώνοντας σε αντάλλαγμα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ

    Είδηση: 23497

    [04] Συναγερμό για πανδημία γρίπης κήρυξε ο ΠΟΥ

    Ειδήσεις

    Στο "κόκκινο" ανέβασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το επίπεδο συναγερμού για το ξέσπασμα πανδημίας της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων. Ο ΠΟΥ έπειτα από συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία ανέβασε στο 6, στην κορυφή της εξάβαθμης κλίμακας, το επίπεδο του συναγερμού, κηρύσσοντας πανδημία γρίπης, για πρώτη φορά έπειτα από σαράντα χρόνια. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται κατά τη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει η επικεφαλής του Οργανισμού αργότερα σήμερα. Ο ιός Η1Ν1, από τον περασμένο Απρίλιο που έκανε την εμφάνιση του στο Μεξικό έχει προσβάλει 27.737 ανθρώπους σε 74 χώρες, προκαλώντας 141 θανάτους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Στη χώρα μας καταγράφηκε σήμερα το 7ο κρούσμα, στο πρόσωπο μιας 28χρονης, που ήρθε πρόσφατα από τις ΗΠΑ. Η κατάστασή της, πάντως, δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

    Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι βρισκόμαστε πλέον "πάρα πολύ κοντά" στην πανδημία γρίπης και ότι πραγματοποιεί ήδη ενέργειες για την προετοιμασία των χωρών ενόψει του ενδεχομένου αυτού. Τελευταία φορά που είχε κηρυχθεί πανδημία ήταν το 1968 στο Χονγκ Κονγκ. Τότε ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρήκαν το θάνατο.

    Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη ο ΠΟΥ ήρθε σε επαφή με τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη γρίπη, προκειμένου να διαπιστώσει τι γίνεται με την εξάπλωση του ιού σε τοπικό επίπεδο.

    Η πλέον ανησυχητική εικόνα εμφανίζεται στη Χιλή, όπου τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν από 411 που ήταν τη Δευτέρα, μέσα σε 48 ώρες σε 1.694. "Θερμές" εστίες εντοπίζονται σε Μ. Βρετανία, Αυστραλία και Ιαπωνία.

    Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, οι αρχές στη Γερμανία, επιβεβαίωσαν 27 κρούσματα του ιού της νέας γρίπης, σε ιαπωνικό σχολείο στο Ντίσελντορφ. Το σχολείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι και την επόμενη βδομάδα ενώ τα παιδιά που νόσησαν έχουν τεθεί σε καραντίνα.

    Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ αποφάσισαν να κλείσουν από την Παρασκευή και για δύο εβδομάδες όλα τα δημοτικά σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς μετά τη μόλυνση δώδεκα μαθητών από τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης.

    Οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης έθεσαν σε καραντίνα άλλους 13 μαθητές του ιδιωτικού σχολείου, οι οποίοι παρουσίασαν συμπτώματα της νόσου.

    Ο ΠΟΥ ωστόσο είναι ιδιαίτερα προσεκτικός προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση αδικαιολόγητου πανικού, λαμβανομένης υπόψη και της χαμηλής σχετικά μολυσματικότητας του ιού, που είναι αντίστοιχη με αυτή της εποχικής γρίπης.

    Η απόφαση του αποσκοπεί στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας από τις διάφορες χώρες προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, καθώς και στην επίσπευση της δημιουργίας του κατάλληλου εμβολίου και της παραγωγής του σε επαρκείς ποσότητες πριν την έλευση του φθινοπώρου.

    Είδηση: 23496

    [05] Επαφές Νίμιτς σε Σκόπια και Αθήνα

    Πολιτική

    Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ στις συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, θα συναντηθεί στις 22 Ιουνίου στη Γενεύη, στην αντιπροσωπεία του ΟΗΕ, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι. Τον Ιούλιο θα ακολουθήσουν επαφές του ειδικού απεσταλμένου με τις κυβερνήσεις των δύο πλευρών.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο κ. Νίμιτς θα συνεχίσει τη διαπραγματευτική διαδικασία με συναντήσεις που θα έχει στα Σκόπια, το διάστημα 6-7 Ιουλίου και μετέπειτα στην Αθήνα, στις 7-8 Ιουλίου, με συναντήσεις με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

    Είδηση: 23490

    [06] Ελληνικές βιομηχανίες: μείωση κερδών το 2008

    Ειδήσεις

    Μείωση της τάξης του 1,4 δις. ευρώ, παρουσιάζουν στα κέρδη τους για το 2008 σε σχέση με το 2007, οι ελληνικές βιομηχανίες. Στα στατιστικά στοιχεία συμπεριλαμβάνονται περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους εταιρείες του μεταποιητικού τομέα οι οποίες δημοσίευσαν ισολογισμό χρήσης 2008 ως τις 10 Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ποσοστό 71,6% οι επιχειρήσεις παρέμειναν κερδοφόρες (1.499). Ωστόσο οι ζημιογόνες ανήλθαν στο 28,4% του συνόλου (595), από 21,3% έναν χρόνο νωρίτερα.

    Περίπου οι μισές από τις ζημιογόνες του 2008 ήταν κερδοφόρες το 2007 επιδρώντας καθοριστικά στη διαμόρφωση του συνολικού αποτελέσματος. Τα συνολικά καθαρά κέρδη περιορίστηκαν από τα 2,11 δισ. ευρώ το 2007 σε 675 εκατ. ευρώ το 2008, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,43 δισ. ευρώ. Η ποσοστιαία μείωση των καθαρών κερδών ανέρχεται στο 68% και είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί την τελευταία εικοσιπενταετία, σαφώς επηρεασμένη άμεσα από τις συνέπειες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξέσπασε το περασμένο έτος.

    Οι 1.499 κερδοφόρες είχαν συνολικά καθαρά κέρδη 2,1 δισ. ευρώ. Από αυτές οι 1.336, με κέρδη 1,98 δισ. ευρώ, μειωμένα σε σύγκριση με το 2007 κατά 11%, ήταν κερδοφόρες και το 2007, ενώ οι υπόλοιπες (163) είχαν ζημιές το προηγούμενο έτος.

    Οι 100 βιομηχανικές επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα εταιρικά - όχι ενοποιημένα - καθαρά κέρδη του έτους 2008 πραγματοποίησαν συνολικά κέρδη ύψους 1,5 δισ. ευρώ, οριακά μειωμένα σε σχέση με τα κέρδη που οι ίδιες αυτές επιχειρήσεις είχαν πραγματοποιήσει το 2007 (-0,2%).

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 23475

    [07] Έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη ζωή των προσφυγικών καταυλισμών στο Λίβανο

    Ειδήσεις

    Μια μοναδική έκθεση, που περιλαμβάνει φωτογραφίες από τη ζωή των προσφυγικών καταυλισμών των Παλαιστινίων στο Λίβανο, ιδωμένη μέσα από τα μάτια των παιδιών, ανοίγει τις πύλες της την Τρίτη, 16 Ιουνίου στις 19:30, στην οδό Λεωνίδου 15 στο Μεταξουργείο. Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης REMAP2 (www.remapkm.com) και σε συνεργασία με το Zakira Project, και στα εγκαίνιά της θα παραστεί ο πρέσβης της Παλαιστίνης Σαμίρ Αμπου Γαζάλε.

    Τα παιδιά που ζουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς Παλαιστινίων του Λιβάνου έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με σημαντικές δυσκολίες και είναι αναγκασμένα να επιβιώνουν σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι κοινωνικά, ψυχολογικά και σωματικά ανθυγιεινό. Ωστόσο πριν δυο χρόνια στον καταυλισμό Μπαντάουι ξεκίνησε, με την πρωτοβουλία του φωτορεπόρτερ Ράμζι Χαϊντάρ, το εγχείρημα βLahzaβ("Λάχζα"), που σημαίνει βμία στιγμήβ στα Αραβικά, στόχος του οποίου ήταν να μυήσει τα παιδιά των προσφυγικών καταυλισμών του Λιβάνου στην τέχνη της φωτογραφίας. Μία ομάδα από φωτογράφους, καλλιτέχνες και εθελοντές έκαναν μαθήματα φωτογραφίας σε 500 παιδιά και τους μοίρασαν 500 κάμερες μίας χρήσης .

    Μέσα από τις φωτογραφίες τους, τα παιδιά έδειξαν στον κόσμο την καθημερινή τους ζωή στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Επιλεγμένες φωτογραφίες των παιδιών έχουν παρουσιαστεί στο πλαίσιο εκθέσεων στη Βηρυτό και το Παρίσι και τώρα έρχονται στην Αθήνα.

    Το εγχείρημα βLahzaβ αποβλέπει να προσφέρει σε αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα της έκφρασης σε σχέση με τα δικαιώματά τους, την υγεία, την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες για το μέλλον και ταυτόχρονα να φέρει στο φως στιγμιότυπα από τη ζωή τους.

    Η έκθεση οργανώνεται στην Αθήνα από τις Γιολάντα Μαρκοπούλου, Σάμαρ Σουχάιμπαρ, Κάρλα Τάνας και Ελένη Βαρβιτσιώτη σε συνεργασία με το Λιβανέζικο Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Zakira, (βμνήμηβ στα Αραβικά), μία εθελοντική οργάνωση που προωθεί τη διάδοση της φωτογραφίας στο Λίβανο ως μια μορφή τέχνης, ένα εργαλείο αποτύπωσης της πραγματικότητας και μια μορφή επαγγελματικής δεξιότητας.

    Τα έσοδα από την έκθεση θα διατεθούν για την ενίσχυση του ΜΚΟ Zakira.

    Η έκθεση θα λειτουργεί από 16/06/09 έως 26/07/09 και από 02/09/09 έως 04/10/09, από Τετάρτη έως Κυριακή, 17:00 - 21:00.

    Είδηση: 23495

    [08] Διημερίδα για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

    Ξεκίνησαν την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009 στην Κέρκυρα και ολοκληρώνονται αύριο Παρασκευή, οι εργασίες της Διημερίδας που συνδιοργανώνει η ΠΟΕΔΗΝ με το Σωματείο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων και 400 συνέδρων. Αναπτύσσεται διάλογος για το παρόν και το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, κάτω από τον ορίζοντα το Δεκέμβριο του 2015, όπου και θα πρέπει σύμφωνα με τον Κοινοτικό Επίτροπο Απασχόλησης Κοινωνικών Υποθέσεων και ίσων ευκαιριών κ. Spidla, να ολοκληρωθεί η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ: "Το 60% των εισαγωγών στις Μονάδες Βραχείας Νοσηλείας β οξέων περιστατικών είναι με εισαγγελική παραγγελία Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 5%. Το πλήθος των εισαγγελικών παραγγελιών καταδεικνύει την δυσκολία εισαγωγής λόγω έλλειψης κλινών, την έλλειψη προνοιακών δομών για την υποδοχή ασθενών ( αυτιστικοί, αλτζχάϊμερ, χρήστες ναρκωτικών ουσιών, αλκοολικοί, άστεγοι κ.λ.π ) την έλλειψη χώρων φύλαξης β νοσηλείας κρατούμενων του Αρθρ. 69 του Ποινικού Κώδικα. Φυλάσσονται αποδεδειγμένα κακοποιοί από μία νοσηλεύτρια , το 1/7 των νοσηλευόμενων ασθενών είναι της κατηγορίας των κρατουμένων του Αρθρ. 69. Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης λειτουργεί ειδικό τμήμα.

    Οι μισοί ασθενείς που εισάγονται στις μονάδες είναι επανεισαγωγές και το 30% των κρεβατιών καλύπτουν νέοι ασθενείς με νοσηλείες μηνών ή ετών. Είναι προφανές ότι αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον από το συγγενικό περιβάλλον, δεν υπάρχουν αντίστοιχες μονάδες των αναγκών που αντιμετωπίζουν να τους υποδεχθoύν, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι ξενώνες.

    Ο Νόμος 2716/1999 προϋπόθεση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση της Μεταρρύθμισης προβλέπει την τομεοποίηση των υπηρεσιών με την σύσταση ολοκληρωμένου δικτύου ανά πληθυσμό αναφοράς. Κυρίως τη σύσταση Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών.

    Έχουν συσταθεί Διοικητικά μόνο οι Τομεακές Επιτροπές συνεδρίασαν λίγες φορές για διοικητικά, οργανωτικά, χωροταξικά θέματα χωρίς να υλοποιηθεί ο Νόμος για συγκρότηση, συντονισμό ολοκληρωμένων δικτύων υπηρεσιών που θα καλύπτουν πλήρως τον Πληθυσμό Αναφοράς σε όλη τη χώρα μας.

    2000 χρόνιοι ασθενείς εκ των οποίων 1000 στις δημόσιες μονάδες περιμένουν εξωνοσοκομιακές δομές να τους υποδεχθούν. Λειτουργούν περί τα 10 Κέντρα Ψυχικής Υγείας και οι ανάγκες είναι για 50. Έξι ( 6 ) έχουν συσταθεί και δεν λειτουργούν επειδή δεν προκηρύσσονται οι θέσεις προσωπικού. Οι ανάγκες σε ψυχιατρικούς τομείς στα Γενικά Νοσοκομεία είναι 35 και λειτουργούν 8 ( λιγότεροι κατά τρεις από το 2004 ). Παιδοψυχιατρικές και γηροψυχιατρικές υπηρεσίες είναι ανύπαρκτες. Τα νοσοκομεία αυτά μαζί με τους ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων στενάζουν από τις υπεράριθμες εισαγωγές και από τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού".

    Στο επίκεντρο της διημερίδας, είναι οι προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού και η ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών.

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23471

    [09] Στρώμα... ενός εκατομμυρίου δολαρίων στα σκουπίδια!

    Το... κυνήγι του χαμένου θησαυρού άρχισε, από χθες την Τετάρτη, στις χωματερές του Ισραήλ από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι μια γυναίκα πέταξε κατά λάθος στα σκουπίδια ένα στρώμα που περιείχε ένα εκατομμύριο δολάρια σε χαρτονομίσματα! Η γυναίκα δήλωσε αρχικά στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι αντικατέστησε το στρώμα της μητέρας της με ένα καινούργιο για να της κάνει έκπληξη και στη συνέχεια έμαθε τι περιείχε.

    Έπειτα πήγε στο χώρο υγειονομικής ταφής των σκουπιδιών αναζητώντας απεγνωσμένα το στρώμα, αλλά μάταια, όπως είπε η ίδια.

    Αργότερα όμως σε τηλεοπτικό σταθμό η ίδια δήλωσε ότι γνώριζε για τον "κρυμμένο θησαυρό", τον οποίο αποκάλεσε "ένα σημαντικό ποσό", μη αναφέροντας το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Η γυναίκα είπε ότι ύστερα από "μια τραυματική εμπειρία με τις τράπεζες" επιλέχθηκε από την οικογένεια η κρυψώνα αυτή.

    Στην ερώτηση "πώς μπόρεσε να πετάξει το στρώμα γνωρίζοντας τι περιείχε", απάντησε "το μυαλό μου απλά μπλόκαρε"β¦Είναι να μην τρελένεσαι;

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23498

    [10] Υπογόνιμο ένα στα έξι ζευγάρια στην Ελλάδα

    Η υπογονιμότητα, είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί περίπου 250 χιλιάδες ζευγάρια στη χώρα μας στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν παιδί. Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασε πρόσφατα η Ένωση Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Ελλάδας, ένα στα έξι ζευγάρια στην Ελλάδα, που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία αντιμετωπίζει σήμερα πρόβλημα υπογονιμότητας. Ωστόσο, συμπεράσματα επιστημόνων που έχουν κάνει διεξοδικά πειράματα, αποκαλύπτουν πως στο μέλλον η λύση στην υπογονιμότητα ίσως είναι τα βλαστοκύτταρα.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, ο καθηγητής ενδοκρινολογίας του ΑΠΘ Ιωάννης Γιώβος δήλωσε πως βόσον αφορά γενικά στα προβλήματα-κινδύνους, που συμβάλλουν στην υπογονιμότητα, κάποια από αυτά εντοπίζονται στη μετάθεση της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας και στην ελάττωση του σπέρματος εξαιτίας περιβαλλοντικών αιτίων, όπως της εμφάνισης στο νερό ενώσεων με οιστρογονικές ιδιότητες από τα βιομηχανικά απόβλητα, που εισχωρούν στον κύκλο της διατροφήςβ.

    Η μέση φυσιολογική πιθανότητα επιτυχίας κυήσεως από ένα γόνιμο ζευγάρι με κανονική σεξουαλική ζωή δεν υπερβαίνει το 20% ανά έμμηνο κύκλο. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο όταν η ηλικία της γυναίκας είναι μικρή (κάτω των 25 ετών), παραμένει περίπου σταθερό μέχρι την ηλικία των 30 και μειώνεται προοδευτικά μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, το ποσοστό φυσιολογικής σύλληψης είναι πολύ μικρό, της τάξεως του 5% το πολύ. Περίπου το 50% των φυσιολογικών γόνιμων ζευγαριών επιτυγχάνει κύηση κατά το πρώτο έτος προσπαθειών και 20-35% των ζευγαριών αυτών επιτυγχάνει κύηση κατά το δεύτερο έτος προσπαθειών. Το υπόλοιπο 15% αντιστοιχεί στα βυπογόνιμαβ ζευγάρια.

    Όμως πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως, και η γονιμότητα των αντρών ελαττώνεται όσο μεγαλώνουν σε ηλικία, αν και με λιγότερο ίσως δραματικό τρόπο, συγκριτικά με τις γυναίκες. Στις ηλικίες 20 με 29 χρονών, 8% των παντρεμένων γυναικών δεν είναι γόνιμες, 15% των γυναικών στις ηλικίες 30 με 34 ετών, 22% των γυναικών στις ηλικίες 35 με 39 ετών και 29 % των γυναικών στις ηλικίες 40 με 44 ετών.

    Όταν ένα ζευγάρι δεν καταφέρει να συλλάβει μετά από ένα έτος συστηματικών (1-2 φορές την εβδομάδα) και απροστάτευτων επαφών (χωρίς αντισύλληψη ή χρήση προφυλακτικού), θεωρείται υπογόνιμο, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.

    βΤα διαγνωστικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο γιατρός στον έλεγχο της γυναίκας, ύστερα από το λεπτομερές ιστορικό και την προσεκτική κλινική εξέταση, καθώς και ύστερα από τον έλεγχο του σπέρματος του συζύγου είναι:

    α) έλεγχος της ωοθυλακιορρηξίας,

    β) εκτίμηση της τραχηλικής βλέννας και δοκιμασία ύστερα από σεξουαλική επαφή,

    γ) ακτινολογική εξέταση της μήτρας και των σαλπίγγων (υστεροσαλπιγγογραφία), και δ) λαπαροσκόπηση. Εφόσον όλες αυτές οι δοκιμασίες βρεθούν φυσιολογικές πρέπει να γίνουν και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις, για την αναζήτηση σπανιότερων αιτίων υπογονιμότητας.

    Τέτοιες εξετάσεις είναι οι ανοσολογικές δοκιμασίες, οι καλλιέργειες της τραχηλικής βλέννας και η βιοψία του ενδομητρίου. Πρέπει να τονισθεί ότι σε περίπτωση, που παρά το σχολαστικό εργαστηριακό έλεγχο δεν βρεθεί η αιτία του προβλήματος, συνιστάται στο ζευγάρι επανάληψη του εργαστηριακού ελέγχου ύστερα από ένα χρόνο. Οι περιπτώσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως ανεξήγητη υπογονιμότηταβ εξήγησε αναφερόμενος στη γυναικεία υπογονιμότητα ο ενδοκρινολόγος επιμελητής Β΄ στη Δ΄ Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ Ανάργυρος Κούρτης.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23485

    [11] ΝΑΤΟ: σταδιακή αποχώρηση από το Κόσοβο

    Ειδήσεις

    Τη μείωση του αριθμού των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο, αποφάσισαν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Αναμένεται μέχρι τον Ιανουάριο του 2010, να μειωθεί σταδιακά ο αριθμός των στρατιωτών από 14.000 σε 10.000. Ακολούθως και ανάλογα με το επίπεδο ασφαλείας στην περιοχή, θα υπάρξουν μειώσεις, αρχικά στους 5.700 άνδρες και μετά στον τελικό στόχο των 2.300 ανδρών, που θα συνιστά μια δύναμη αποτροπής.

    Στην πρόταση αυτή δεν υπάρχει μηδενικός αριθμός στην παρουσία του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα εξετάζονται στο πολιτικό επίπεδο τρόπο συμφιλίωσης μεταξύ της Σερβίας και της Δύσης. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και ένα χρόνο, το Κόσσοβο προχώρησε στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του, υποστηριζόμενο από αρκετές δυτικές χώρες, παρά την αντίθετη γνώμη της Σερβίας.

    Είδηση: 23493

    [12] Το νέο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων Μέγαρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

    Ειδήσεις

    Με πέντε μόνο νέες παραγωγές και χωρίς το καθιερωμένο γκαλά όπερας ως εναρκτήριο της καλλιτεχνικής περιόδου, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συνεχίζει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τον κύκλο των καλλιτεχνικών του δραστηριοτήτων. Η έναρξη του συρρικνωμένου, αλλά έγκαιρα οργανωμένου καλλιτεχνικού προγράμματος που παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Νίκο Αθηναίο, ορίστηκε για την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου και ξεκινάει με τις δύο παραστάσεις του Σύγχρονου Χοροθεάτρου βΕλίζα Μόντε Ντανςβ.

    To συγκρότημα Ελίζα Μόντε Ντανς (Elisa Monte Dance) ιδρύθηκε το 1981 κι ένα μόλις χρόνο αργότερα επιλέχθηκε ως βκαλύτερο συγκρότημαβ στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού του Παρισιού. Η ιδρύτρια του συγκροτήματος Ελίζα Μόντε διετέλεσε πρώτη χορεύτρια της ομάδας βΜάρθα Γκράχαμβ.

    Στις 14,15,16 και 17 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης το αριστούργημα του ρομαντικού μπαλέτου βΖιζέλβ του Α. Ανταμ σε χορογραφίες του Μάριους Πετιπά από το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας.

    Ακολουθεί από τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου το πρόγραμμα βΔευτέρες στο Φουαγιέβ με το συγκρότημα βΠολύ-Κουαρτέτβ που θα παρουσιάσει το έργο του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου βPerfumed Dreamsβ. Πρόκειται για εννέα συνθέσεις που περιγράφουν σε ρυθμούς τζαζ τα όνειρα που μας δίνουν έμπνευση και πάθος για τη ζωή, τα όνειρα που μας κάνουν να πιστεύουμε στις ουτοπίες. Ο κύκλος βΔευτέρες στο Φουαγιέβ ολοκληρώνεται στις 7 Δεκεμβρίου με τη συναυλία του Θάνου Μήτσαλα υπό τον τίτλο βΤρεις αιώνες ιταλικής μουσικής για κιθάραβ.

    βΤο φαγκότο σε πρώτο ρόλοβ φέρνει η επόμενη εκδήλωση του ίδιου κύκλου τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου με τους Αλέξανδρο Οικονόμου (φαγκότο) και Τίτο Γουβέλη (πιάνο).

    Η δίπρακτη όπερα βΟ Ορφέας στον Άδηβ σε μουσική του Ζακ Όφενμπαχ που ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης προγραμματίζει να παρουσιάσει σε τέσσερις παραστάσεις στο πλαίσιο των φετινών Δημητρίων του Δήμου (Παρασκευή 13, Σάββατο 14, Δευτέρα 16 και Τετάρτη 18 Νοεμβρίου) είναι η μοναδική παραγωγή όπερας για την καλλιτεχνική περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου με αποκλειστικά Έλληνες συντελεστές.

    Η σκηνοθεσία είναι της Μαριάννας Κάλμπαρη, τα σκηνικά και κοστούμια του Πάρι Μέξη, η χορογραφία της Βάλλιας Παπαχρήστου, οι φωτισμοί του Γιώργου Τέλλου, ενώ συμμετέχουν η Χορωδία Θεσσαλονίκης (με μουσική διδασκαλία της Αγγελικής Κρίσιλα), η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, και τη μουσική διεύθυνση έχει ο Νίκος Αθηναίος. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Κωνσταντίνος Μαυρογένης, Κύρος Πατσαλίδης, Γιάννης Χριστόπουλος, Πωλ Ζαχαριάδης, Δημήτρης Ναλμπάντης, Μανώλης Παπαδάκης, Κασσάνδρα Δημοπούλου, Ειρήνη Κυριακίδου, Βαρβάρα Τσαμπαλή, Ελένη Λιώνα, Θεοδώρα Μπάκα, Μαρίνα Βουλογιάννη, Ειρήνη Καράγιαννη.

    Επίσης, στη σκηνή του Μεγάρου θα ανέβει και η βΑλίκηβ από τη βΧώρα των Θαυμάτωνβ μαζί με τον πολυταξιδεμένο βΓκιούλιβερβ που τους φέρνει το Εθνικό Μαύρο Θέατρο της Πράγας από την Τρίτη 15 ως και την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου . Η προσαρμογή σεναρίου είναι του Πάβελ Μάρεκ, η σκηνοθεσία των Πάβελ Μάρεκ και Εμα Σρνόβα, η μουσική του Οντρεϊ Σούκοπ και ο σχεδιασμός σκηνικών - σκηνογραφία του Ρίτσαρν Μάσκα. Πρόκειται για ελεύθερη διασκευή των γνωστών παραμυθιών βΗ Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτωνβ του Λούις Κάρολ και τα βΤαξίδια του Γκιούλιβερβ του Γ.Σουίφτ με τις παραδοσιακές θεατρικές τεχνικές του Εθνικού Μαύρου Θεάτρου της Πράγας .

    Τέλος, οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 23 Δεκεμβρίου με το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο γκαλά, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστεί το έργο του Γ. Χάιντν βΗ Δημιουργίαβ, σε μουσική διεύθυνση Νίκου Αθηναίου, από τις χορωδίες βΜακεδονίαβ και της ΕΡΤ και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23491

    [13] Έως το τέλος του μήνα οι βαθμολογίες των πανελλαδικών

    Κοινωνία

    Οι βαθμολογίες των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων θα ανακοινωθούν έως το τέλος του μήνα, ενώ τα αποτελέσματα έως τα τέλη Αυγούστου. Όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος, "γίνεται τεράστιος αγώνας, παρά τον τεράστιο όγκο εργασίας, να είμαστε όσο το δυνατόν πιο συνεπείς και κυρίως πιο έγκυροι, καθώς στις αγωνίες των μαθητών και των γονιών τους δεν έχουμε δικαίωμα να ολιγωρούμε και πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό".

    Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους σχετικά με την πρόοδο του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, είπε πως μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι καλά.

    Συμπλήρωσε, πως είναι κατάκτηση όλων των πολιτικών δυνάμεων που συμμετείχαν στο διάλογο και όλων των κοινωνικών φορέων και των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, που, παρά τις αντίξοες συνθήκες μιας δύσκολης εκλογικής αναμέτρησης, η οποία χαρακτηρίστηκε πολλές φορές και από ακραίες καταστάσεις όπως η εκλογολογία, εντούτοις παρέμειναν, μόχθησαν και συνεχίζουν να δουλεύουν, γιατί και αυτοί όπως κι εγώ πιστεύουμε ότι η Παιδεία είναι πάνω και πέρα από τις όποιες κομματικές αναφορές και αγκυλώσεις του παρελθόντος.

    Επίσης, ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη, αρνήθηκε να προχωρήσει σε πολιτικές δηλώσεις.

    Πρόσθεσε ότι "η Παιδεία ήταν, είναι και θα είναι στα "ρετιρέ", γιατί πρέπει να είναι πάνω και πέρα από τα πεζά της πολιτικής αναμέτρησης και τις κομματικές διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, οι οποίες παραμένουν, όχι απλώς στο έδαφος, αλλά στο υπέδαφος του χθες".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23488

    [14] Σφυροκόπημα των Ταλιμπάν

    Ειδήσεις

    Συντονισμένες επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν, διεξάγονται τόσο στο Αφγανιστάν, όσο και στο Πακιστάν. Όπως ανακοίνωσαν οι αφγανικές αρχές και εκπρόσωποι της νατοϊκής δύναμης, τουλάχιστον 40 αντάρτες Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σήμερα Πέμπτη σε επιχειρήσεις που διεξήχθησαν σε διάφορα σημεία της χώρας. Οι αντάρτες Ταλιμπάν έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ των εκλογών του Αυγούστου.

    Αντίστοιχες επιχειρήσεις διεξάγονται με τη συμμετοχή στρατού, πυροβολικού και μαχητικών ελικοπτέρων και στο Πακιστάν, στις περιοχές Μπανού, νότιο Ουαζιριστάν και στην κοιλάδα Σουάτ. Οι αρχές της χώρας κάνουν λόγο για 130 νεκρούς αντάρτες στο Μπανού, το τελευταίο διήμερο, ενώ ο στρατός αναφέρεται ότι 66 ένοπλοι σκοτώθηκαν(το Γερμανικό Πρακτορείο κάνει λόγο για 80)στις συγκρούσεις κυρίως στο Μπανού και στο νότιο Ουαζιριστάν, αλλά και στην κοιλάδα Σουάτ τις τελευταίες 24 ώρες. Στην Κουέττα, τοπικός αξιωματούχος δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και 35 τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας σε επιβατική αμαξοστοιχία στην επαρχία του Μπαλουτσιστάν.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Είδηση: 23486

    [15] Επίθεση ΠΑΣΟΚ για επιπλέον πώληση του 5% του ΟΤΕ

    Πολιτική

    Πυρά εναντίον της κυβέρνησης για την πρόθεσή της να προβεί σε περαιτέρω πώληση 5% του μεριδίου του ΟΤΕ που κατέχει ακόμα το ελληνικό Δημόσιο στην Deutsche Telekom άσκησαν η αρμόδια για θέματα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη και ο αρμόδιος για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών Νίκος Σηφουνάκης.

    Όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους, η πώληση των επιπλέον μετοχικών μεριδίων θα έχει ως συνέπεια τη μείωση του ποσοστού που κατέχει και ελέγχει το ελληνικό Δημόσιο στον ΟΤΕ στο 20%. Παράλληλα, επισήμαναν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει εσπευσμένα την πώληση της ΕΥΑΘ και της ΔΕΠΑ, , χωρίς να διαθέτει την απαραίτητη νομιμοποίηση. Όπως δήλωσε η κ. Κατσέλη:

    "Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια. Την καλούμε να μην συνεχίσει την εγκληματική και επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον πολιτική της εκποίησης κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας"

    "Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη: πρώτον ότι στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε δίκτυα και υποδομές, οφείλουν να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου και δεύτερον ότι το ΠΑΣΟΚ όταν γίνει κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, ώστε το Δημόσιο να επανακτήσει τον έλεγχο του ΟΤΕ".

    Σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα ο πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών Νίκος Σηφουνάκης, επισήμανε ότι παραμένει κεντρικό ζήτημα το ότι εκχωρήθηκε η διοίκηση του ΟΤΕ) χωρίς να έχουν συμφωνηθεί μεταξύ άλλων, οι στόχοι της σύμβασης.

    "Με την πρόχειρη και πολλαπλώς ελεγκτέα συμφωνία Ελληνικού Δημοσίου - Deutsche Telekom αποδεικνύεται ότι απλώς η κυβέρνηση εκχωρεί ποσοστό αποκλειστικά για την εισροή εσόδων, αδιαφορώντας για τη στρατηγική σημασία των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και του ρόλου του ΟΤΕ στον τομέα. Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε περαιτέρω συμφωνία εκχώρησης, διότι δεν νομιμοποιείται, δεν δικαιούται αφού δεν διαθέτει πλέον λαϊκή νομιμοποίηση", ανέφερε ο κ. Σηφουνάκης.

    Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για την τελική βολή στην πλήρη και χαριστική παράδοση του ΟΤΕ στη Deutsche Telecom.

    "Οι πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και κλιμακώνει η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν τροφοδοτήσει τη σημερινή κρίση, πλήττουν το εθνικό και λαϊκό συμφέρον και μετατρέπουν τη χώρα μας σε «μπανανία» μεγάλων εγχώριων και πολυεθνικών συμφερόντων" είπε και επανέλαβε πως "ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για να ματαιωθεί το νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων και για να επανέλθουν υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο οι επιχειρήσεις που εκποιήθηκαν".

    Είδηση: 23480

    [16] Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο την 1η Ιουλίου

    Κοινωνία

    Τις λεπτομέρειες των αντικαπνιστικών μέτρων που θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου, όπως προβλέπονται σε υπουργική απόφαση έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Υπουργός Υγείας Όπως ανακοίνωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στα μπαρ, τις καφετέριες και τα εστιατόρια μόλις το 30% του συνολικού εμβαδού θα προορίζεται για τους καπνιστές όμως θα πρέπει να υπάρχει διαχωριστικό μέχρι την οροφή, ειδικά φίλτρα εξαερισμού και χωριστή είσοδος.

    Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα, ο ειδικός χώρος για το κάπνισμα δεν θα υπερβαίνει το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ θα πρέπει να υπάρχει διαχωριστικό ως την οροφή του καταστήματος. Επιπλέον, ο χώρος θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές και να διαθέτει το δικό του σύστημα εξαερισμού.

    Η άδεια για τη δημιουργία και λειτουργία του ειδικού χώρου θα παρέχεται κατόπιν αίτησης στην αρμόδια δημοτική αρχή. Στους ειδικούς χώρους θα απαγορεύεται η είσοδος σε νέους ηλικίας έως και 18 ετών.

    Στα καταστήματα εστίασης, οι παραβάσεις των όρων του σχετικού νόμου δεν επιφέρουν κυρώσεις σε βάρος των καταστημάτων και των υπεύθυνων λειτουργίας τους, εφόσον δεν υπεδείχθη η παράβαση από πελάτη, επισκέπτη ή εργαζόμενο στο κατάστημα ή εφόσον υπεδείχθη ότι ο υπεύθυνος λειτουργίας του καταστήματος μερίμνησε για την αντιμετώπισή της απομακρύνοντας τον παραβάτη ή λαμβάνοντας τ' αναγκαία για τον σκοπό αυτό μέτρα με παράλληλη ενημέρωση των αρχών.

    Στο πεδίο εφαρμογής του νόμου δεν εμπίπτει ο εξωτερικός χώρος του καταστήματος, όπου αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματα, ακόμα και αν στο χώρο αυτό υπάρχει στέγαστρο. Σε κάθε περίπτωση, εφ' όσον οι υπεύθυνοι λειτουργίας των καταστημάτων επιλέξουν να μη δημιουργήσουν ειδικούς χώρους ισχύει η ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κάθε σημείο του.

    Μεταξύ άλλων, προβλέπεται πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, όπου δεν θα έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι για καπνιστές.

    Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ακόμη ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2009 απαγορεύεται η διαφήμιση προϊόντων καπνού, μέσω της χρήσης γιγανοαφισών και γενικότερα η υπαίθρια διαφήμιση,καθώς και η διαφήμιση στις κινηματογραφικές αίθουσες.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 23476

    [17] Εξάρθρωση σπείρας αετονύχηδων για απάτη με πλαστές πιστωτικές

    Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκονται τα 13 μέλη διεθνούς κυκλώματος, με έδρα τη Χαλκιδική, που κατασκεύαζε πλαστές πιστωτικές κάρτες. Η σπείρα που αποτελούταν από υπηκόους της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας, έναν Έλληνα και μία ομογενή από τη Γεωργία, υπεξαιρούσε μέσω διαδικτύου στοιχεία καρτών από πολίτες διαφόρων χωρών του πλανήτη και κατόπιν εξέδιδε πλαστές πιστωτικές. Η βεβαιωμένη απάτη ανέρχεται στο ποσό των 216.000 ευρώ.

    "Εγκέφαλος" του κυκλώματος φέρεται να είναι υπήκοος της ΠΓΔΜ, ηλικίας 52 ετών, ο οποίος κατηγορείται ότι λάμβανε μέσω Διαδικτύου δεδομένα πιστωτικών καρτών από χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ιαπωνίας και του Χονγκ Κονγκ, και στη συνέχεια προμηθευόταν πλαστές ταυτότητες από γειτονικές χώρες της Ελλάδας, όπου ήταν ήδη τοποθετημένες οι φωτογραφίες των μελών του κυκλώματος. Με βάση τα αναγραφόμενα στοιχεία τα μέλη του κυκλώματος κατασκεύαζαν πλαστές πιστωτικές κάρτες β "κλώνους", τις οποίες είτε πουλούσαν έναντι 100 ευρώ σε τρίτους είτε χρησιμοποιούσαν για αγορές προϊόντων, κυρίως ηλεκτρονικών συσκευών.

    Στο "εργαστήριο" που χρησιμοποιούσε η συμμορία στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής κατασχέθηκαν 186 πλαστές πιστωτικές κάρτες με πλήρη στοιχεία, 101 πλαστές πιστωτικές κάρτες χωρίς στοιχεία τραπεζών και κατόχων και 209 λευκές κάρτες με μαγνητική ταινία.

    Είδηση: 23474

    [18] Μικρή αύξηση της ανεργίας το Μάρτιο

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Μικρή αύξηση σημείωσε η ανεργία το Μάρτιο, κλείνοντας στο 9,2% έναντι 9% τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Την ίδια ώρα, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2009, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008, καταγράφηκε μείωση κατά 8,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 17,3% στην επιφάνεια και κατά 14,9% στον όγκο.

    Σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά περίπου 6.000 άτομα κι έφτασε τους 457.000 ανέργους, ενώ, οι άνεργοι ανήλθαν στους 457.024 άτομα έναντι των 442.558 που ήταν πέρυσι.

    Η ανεργία πλήττει κυρίως τις γυναίκες σε ποσοστό 12,9% και λιγότερο τους άνδρες σε ποσοστό 6,6%. Σε ότι αφορά την ανεργία κατά ομάδες ηλικιών, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στα άτομα ηλικίας 15-24 ετών (ποσοστό ανεργίας 24,5%), στα άτομα ηλικίας 25-34 ετών το ποσοστό ανεργίας είναι 12,7%, στα άτομα 35-44 ετών η ανεργία είναι 7,5%, στα άτομα 45-54 ετών η ανεργία είναι 6%, στις ηλικίες 55-64 είναι 3,9% και στις ηλικίες 65-74 ετών η ανεργία είναι 0,7%.

    Κατά περιφέρεια, η ανεργία φθάνει το 18,7% στα Ιόνια νησιά, στο νότιο Αιγαίο 15,2%, στη Δυτική Μακεδονία 11,3% και στην ανατολική Μακεδονία 12,3%.

    Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 4,9% και στην Πελοπόννησο 8,4%.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, οι απασχολούμενοι κατά το μήνα Μάρτιο 2009 μειώθηκαν στα 4.489.672 άτομα, έναντι των 4.494.724 που ήταν πέρυσι το Μάρτιο.

    Στο μεταξύ, την κατανομή των 5.500 θέσεων εργασίας νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίοι θα προληφθούν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μελετά ειδική επιτροπή η οποία έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας.

    Όπως ανακοίνωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, το υπουργείο παράλληλα προωθεί προεδρικό διάταγμα για τη θέσπιση νέου καθηκοντολογίου για τους νοσηλευτές.

    Είδηση: 23470

    [19] ΗΠΑ και Ρωσία: για αντίποινα Βόρειας Κορέας

    Ειδήσεις

    Μακρινό θεωρεί το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης της Βόρειας Κορέας, σαν απάντηση στις νέες κυρώσεις του ΟΗΕ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, από τις Βρυξέλλες, όπου συναντώνται υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ. Η πλήρης δήλωση του κ. Γκέιτς ήταν:

    "Δεν πιστεύω ότι υπήρξε μια μετρήσιμη αλλαγή στη διάταξη των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων που θα φανέρωνε πρόθεση να ξεκινήσουν (στρατιωτικές) επιχειρήσεις, όμως η Πιονγκγιάνγκ είναι τόσο απρόβλεπτη ώστε δεν είναι συνετό να απορριφθούν αμέσως οι βορειοκορεατικές απειλές για ανάληψη στρατιωτικής δράσης". Οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, σχεδιάζονται σαν αντίποινα στη νέα πυρηνική δοκιμή που έκανε το Μάιο. Σε αντίστοιχες εκτιμήσεις με τις ΗΠΑ κινείται και η Ρωσία, όπως προκύπτει από πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass, ότι: "Το ψήφισμα στοχεύει στην επίλυση του προβλήματος και όχι στην ένταση της κατάστασης. Δεν περιμένουμε ότι θα ακολουθήσουν αντιδράσεις, ούτε καν από την πλευρά της Βόρειας Κορέας, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης". Oι νέες κυρώσεις προβλέπουν πλήγματα στα ελάχιστα κεφάλαια που έχει στο εξωτερικό η Βόρεια Κορέα, ενδέχεται μάλιστα να ψηφιστεί αύριο Παρασκευή. Συντάκτες του σχεδίου είναι οι ΗΠΑ και υποστηρικτές του τα τέσσερα άλλα μόνιμα μέλη συν την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα, απειλεί με δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, αν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ζητήσει συγγνώμη για την καταδίκη και την επιβολή κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ μετά την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς στις 5 Απριλίου.

    Είδηση: 23464

    [20] Νεότερες εξελίξεις στην υπόθεση Siemens

    Κοινωνία

    Απορρίφθηκε από τον ανακριτή ως νόμω αβάσιμη η αίτηση ανάκλησης του εντάλματος προσωρινής κράτησης που είχε καταθέσει την Τετάρτη ο Διονύσης Δενδρινός. Ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens, συνελήφθη αργά το βράδυ της Τρίτης, με την κατηγορία της απάτης κατά συναυτουργία στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και έχει πάρει προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή. Εν τω μεταξύ, στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας συζητούνται σήμερα, οι αιτήσεις εξαίρεσης που έχουν κατατεθεί σε βάρος του τετάρτου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανου ,από τους κατηγορουμένους στην υπόθεση της Siemens, Γιώργο Σκαρπέλη και Ηλία Γεωργίου.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 23463

    [21] Γ. Καρατζαφέρης: Η πρότασή μου θα έχει ημερομηνία λήξης

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Τις θέσεις του για τη στάση του ΛΑΟΣ απέναντι στο ενδεχόμενο συνεργασιών επανέλαβε ο Γ. Καρατζαφέρης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στη ΝΕΤ 105.8. «Το ερώτημα είναι ένα, κυβέρνηση Καραμανλή-Καρατζαφέρη ή κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου» είπε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο οποίος διευκρίνισε εκ νέου ότι η πρότασή του προς τους βουλευτές της ΝΔ να προσχωρήσουν στο κόμμα του ισχύει μετά τη λήξη της κοινοβουλευτικής τους θητείας. Επιτέθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος του καταλόγισε την Τετάρτη «αήθη προτροπή στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να ανατρέψουν την εκλεγμένη κυβέρνηση» λέγοντας ότι παρερμήνευσε τη δήλωσή του.

    «Η πρότασή μου θα έχει ημερομηνία λήξης. Όταν προκηρυχτούν εκλογές, αυτοί που είναι έντιμοι στη ΝΔ να έρθουν μαζί μας να εκλεγούν. Μιλάω γι αυτούς που είναι τίμιοι και βρίσκονται σε μια απαξία από τη ΝΔ» είπε ο Γ. Καρατζαφέρης, ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει πόλεμος με τη ΝΔ», αφού όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν μπορώ να είμαι εχθρός με το αίμα μου».

    Είδηση: 23462

    [22] Στο φως τα αίτια της τραγωδίας στον παιδικό σταθμό

    Ειδήσεις

    Φως στα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας με θύματα 44 βρέφη σε παιδικό σταθμό της πόλης Ερμοσίγιο ρίχνουν οι μεξικανικές αρχές. Δίνοντας στη δημοσιότητα το πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μεδίνα Μόρα, ανακοίνωσε ότι η φωτιά στον σταθμό ABC προκλήθηκε από μία βλάβη σε ένα κλιματιστικό παρακείμενης αποθήκης, η οποία λειτουργούσε με ευθύνη της πολιτείας της Σονόρα.

    Αναζητούνται ευθύνες

    Η πυρκαγιά προκλήθηκε από υπερθέρμανση ενός κλιματιστικού λόγω της συνεχούς και παρατεταμένης χρήσης του. Το κλιματιστικό βρισκόταν σε αποθήκη που χρησιμοποιείται από την πολιτεία της Σονόρα, για να αποθηκεύονται πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων και εγγράφα.

    Η φωτιά εξαπλώθηκε στα δοκάρια του βιομηχανικού κτηρίου και από κει με ταχύτατους ρυθμούς στο βρεφονηπιακό σταθμό.

    Στην αποθήκη την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά δεν βρισκόταν κανείς.

    Αντίθετα στο βρεφονηπιακό σταθμό ABC, την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά βρίσκονταν πάνω από 140 βρέφη.

    Μετά το πόρισμα των αρχών, το λόγο πλέον θα λάβει η Δικαιοσύνη με την απαγγελία διώξεων εναντίον εκείνων που φέρονται ως υπεύθυνοι για την πρωτοφανή τραγωδία, με θύματα 44 αγγελούδια, βρέφη και νήπια ηλικίας κάτω των δυο ετών.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 23461

    [23] Προτροπή Χ.Σολάνα στον Νετανιάχου για παλαιστινιακό κράτος

    Ειδήσεις

    Να δεχτεί την ίδρυση του Παλαιστινιακού κράτους και να ανακοινώσει το πάγωμα του εποικισμού ζητά από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα στην ομιλία του για την ειρηνευτική του πολιτική. "Θα ήθελα να ακούσω μια ομιλία που θα περιλαμβάνει τη δέσμευση της ισραηλινής κυβέρνησης για τη λύση των δύο κρατών, μια δέσμευση για το θέμα του εποικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και μια δέσμευση για την ανανέωση των σχέσεων με τους Παλαιστίνιους", δήλωσε ο Σολάνα από την Ιερουσαλήμ όπου έφθασε την Τετάρτη.

    "Είναι αυτό που περιμένουμε να ακούσουμε και είμαι βέβαιος ότι θα ακούσουμε κάτι τέτοιο", πρόσθεσε ο Χ. Σολάνα που πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή, όπου θα έχει συνομιλίες με Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους, Λιβανέζους και Αιγύπτιους ηγέτες.

    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής της Ασφάλειας της ΕΕ αναμένεται να συναντηθεί αρχικά με τον Νετανιάχου και στη συνέχει με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα.

    Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να συμβάλλουν στην ανανέωση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αν ο πρωθυπουργός Νετανιάχου χρησιμοποιήσει το ορθό ύφος στην ομιλία του της Κυριακής είπε ο Σολάνα ο οποίος σημείωσε πως "Πολλά σημαντικά πράγματα λαμβάνουν χώρα".

    Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να "δούμε πώς μπορούμε να επαναφέρουμε την κατάσταση σε ένα σημείο όπου θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση", ύστερα από ένα χρόνο διακοπής της ειρηνευτικής διαδικασίας και μετά την ισραηλινή επιχείρηση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

    Όμως, ο Χ. Σολάνα αρνήθηκε να κάνει υποθέσεις για την αντίδραση της ΕΕ σε περίπτωση που ο Νετανιάχου συνεχίσει να μην υποστηρίζει μια ειρηνευτική συμφωνία που θα βασίζεται στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

    να σημειωθεί ότι το Νοέμβριο του 2007 ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ 'Ολμερτ και ο Μαχμούντ Αμπάς ξεκίνησαν εκ νέου στις ΗΠΑ διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Οι χώρες της Δύσης και οι προηγούμενες ισραηλινές κυβερνήσεις υποστηρίζουν την αρχή των δύο κρατών ως τη μόνη βιώσιμη λύση.

    Ωστόσο, η νυν κυβέρνηση Νετανιάχου εμμένει στην άρνησή της να δεχτεί αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης για το πάγωμα του εποικισμού και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

    Ο Νετανιάχου θα παρουσιάσει τους άξονες της πολιτικής του για την ειρήνη με τους Παλαιστίνιους στην πολυαναμενόμενη ομιλία του το βράδυ της Κυριακής.

    Χθες, ο επικεφαλής των παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται να ξεγελαστούν από πιθανές λεκτικές "ακροβασίες" στις οποίες ίσως επιδοθεί ο Νετανιάχου κατά την ομιλία του.

    Είδηση: 23460

    [24] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Πολιτική

    Στην Ιπποκράτους συνεδριάζει υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, τον πολιτικό σχεδιασμό για το προσεχές μέλλον, καθώς και την προετοιμασία της συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο αναμένεται να συγκληθεί ως το τέλος του μήνα. Δείπνο παρέθεσε το βράδυ της Τετάρτης ο Γιώργος Παπανδρέου στους 22 συμμετέχοντες στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Σε συνοικιακή ταβέρνα στην Πεύκη γιόρτασαν τη νίκη της 7ης Ιουνίου και συζήτησαν για το συντονισμό της δουλειάς στην ευρωβουλή. Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Γιώργου Παπανδρέου, ο καταμερισμός εργασίας αφορά και τους 22 συμμετέχοντες στο ευρωψηφοδέλτιο, και όχι μόνο τους 8 που εξελέγησαν. Θα συνεδριάζουν σε τακτά διαστήματα σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο και θα έχουν έδρα την Αθήνα, σε νέο κτίριο που θα στεγάζει όλες τις υπηρεσίες που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική, τις διεθνείς σχέσεις του ΠΑΣΟΚ και τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

    Έντονη κριτική ασκήθηκε από την αρμόδια για θέματα οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη και τον αρμόδιο για θέματα μεταφορών και επικοινωνιών Νίκο Σηφουνάκη προς την Κυβέρνηση, για την πρόθεσή της να προβεί σε περαιτέρω πώληση 5% του μεριδίου του ΟΤΕ που κατέχει ακόμα το ελληνικό δημόσιο.

    Είδηση: 23458

    [25] Λιγότερη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις

    Κοινωνία

    Χρήμα για τα ταμεία του κράτους και λιγότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες είναι το κέρδος από τη μείωση της γραφειοκρατίας την οποία προωθεί η κυβέρνηση και στον τομέα της ίδρυσης εταιρειών, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στο πρώτο συνέδριο για την εταιρική διακυβέρνηση που οργάνωσε το ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, σύντομα θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους θέλουν να ιδρύσουν ανώνυμη εταιρεία περιορισμένης ευθύνης να παίρνουν την άδεια μέσω των ΚΕΠ.

    Μέσω αυτής της απλουστευμένης διαδικασίας και της επιτάχυνσης της αδειοδότησης εταιρειών, το κράτος εκτιμάται ότι θα κερδίσει μέχρι και 33 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

    Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και τη διοικητική μεταρρύθμιση και για τις επιχειρήσεις, στοχεύει να κάνει τη χώρα μας πιο ελκυστική στις επενδύσεις.

    Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, σύντομα η άδεια για την ίδρυση ανώνυμων εταιρειών περιορισμένης ευθύνης θα δίνεται και μέσω των ΚΕΠ, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά για τη σημασία του ελέγχου στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

    Είδηση: 23459


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 11 June 2009 - 17:00:45 UTC