Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καμία συνεργασία με ΛΑΟΣ-Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] Αντεπίθεση ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία
  • [03] Ανάκληση από την Ελληνική αγορά κουζινικών σκευών
  • [04] Παρέμβαση Όλι Ρεν υπέρ του Πατριαρχείου
  • [05] Γιαν Φαμπρ: ένα προκλητικό θέαμα στο Παλλάς
  • [06] Αντιμετωπίστε την ανδρική υπογονιμότητα με σωστή διατροφή
  • [07] Προεκλογικός πυρετός στο Ιράν
  • [08] Άγρια δολοφονία στο Γαλάτσι
  • [09] Σε εξέλιξη οι φωτιές σε Τροιζηνία και Ριτσώνα
  • [10] ΗΠΑ: υπέρ Παλαιστινιακού κράτους
  • [11] Έκκληση σε Ρωσία- ΗΠΑ για περιορισμό των πυρηνικών
  • [12] Έκκληση Κ. Παπούλια για προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας
  • [13] Διευκολύνσεις εξόφλησης στους πελάτες του ΟΤΕ
  • [14] Σκηνίτης στη Ρώμη ο Καντάφι
  • [15] Στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας- Ιράκ
  • [16] Τελευταίο αντίο στο Χρήστο Κούτελη
  • [17] Σημαντική άνοδος στο ΧΑΑ
  • [18] Εκτός κινδύνου ο 24χρονος φοιτητής
  • [19] Αποτιμούν το εκλογικό αποτέλεσμα στο ΣΥΡΙΖΑ
  • [20] Γ. Καρατζαφέρης: Το πρωτότυπο είναι πάντα καλύτερο
  • [21] Νέος κύκλος συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ
  • [22] Κριτική Παπαρήγα κατά πάντων
  • [23] Έμφαση στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης
  • [24] Συνεργασία Καραμανλή-Σιούφα
  • [25] 20 εκατομμύρια ευρώ για την ποιότητα της αγροτικής παραγωγής

    [01] Καμία συνεργασία με ΛΑΟΣ-Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

    Πολιτική

    Κάθε συζήτηση περί εκλογικής συνεργασίας με το ΛΑΟΣ κλείνει η κυβέρνηση στέλνοντας παράλληλα μήνυμα και προς στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που μιλούν για προσέγγιση με τον κ. Καρατζαφέρη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση επικαλέστηκε την δήλωση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η ΝΔ δεν χρειάζεται και δεν είναι νοητές οι συνεργασίες. Παράλληλα ο κ. Αντώναρος διέψευσε τα σενάρια περί ανασχηματισμού και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είχε το θάρρος να τοποθετηθεί με ευθύτητα για το δυσάρεστο όπως το χαρακτήρισε αποτέλεσμα των εκλογών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε και επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για την οικονομία.

    Τέλος στα σενάρια συνεργασίας με το ΛΑΟΣ, έβαλε η κυβέρνηση.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος αναφερόμενος πως ισχύουν στο ακέραιο τα όσα είπε ο πρωθυπουργός ότι "δεν χρειαζόμαστε και δεν είναι νοητές κομματικές συνεργασίες", ενώ σε ό,τι αφορά το "προσκλητήριο" του κ. Γ. Καρατζαφέρη προς τα στελέχη της ΝΔ, ο κ. Αντώναρος επισήμανε ότι τα μέλη της ΚΟ της ΝΔ ανταποκρίνονται με συνέπεια στην αποστολή την οποία έχουν αναλάβει.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση στρέφεται σε θέματα ασφάλειας εξαιτίας της αύξησης των ποσοστών του ΛΑΟΣ, τόνισε ότι οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες είχαν αναληφθεί πριν τις εκλογές και τώρα φτάνουν στο στάδιο της υλοποίησης.

    "Η κυβέρνηση κάνει πάντα αυτό που πρέπει. Η ασφάλεια όλων των πολιτών της χώρας ήταν ανέκαθεν και εξακολουθεί να παραμένει κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή"

    Ο κ. Αντώναρος υπενθύμισε συγκεκριμένες φράσεις από ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή για θέματα ασφάλειας στις 8 Απριλίου.

    Το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΛΑΟΣ, απέκλεισαν και άλλα στελέχη της ΝΔ με δηλώσεις με χαρακτηριστική αυτή της επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ Μαριέτα Γιαννάκου ότι ο ΛΑΟΣ είναι άλλο κόμμα με δική του πορεία και εμείς είμαστε άλλο κόμμα.

    Σε ερώτηση για το εάν η ΝΔ υιοθετήσει την ατζέντα του ΛΑΟΣ, η κ. Γιαννάκου είπε ότι "την ατζέντα των προβλημάτων την έχουν όλα τα κόμματα, το θέμα όμως είναι πώς την εφαρμόζουν".

    Οι βουλευτές της ΝΔ αγωνίζονται με επάρκεια για την παράταξη με το κόμμα με το οποίο έχουν εκλεγεί, δήλωσε ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια για τα πολιτικά ζητήματα που βάζει ο κ. Καρατζαφέρης.

    Την ίδια ώρα η κυβέρνηση σηκώνει τους πολιτικούς τόνους και με αφορμή την οικονομία ασκεί δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ.

    O κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος χαρακτήρισε περίεργες τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ ότι η Ελλάδα ούτε πρέπει, ούτε μπορεί να εφαρμόσει αυτή τη συμβατική υποχρέωση και πρόσθεσε πως "το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δια του εκπροσώπου του, ο οποίος οδεύει προς Βρυξέλλες και μετά τις ευρωεκλογές επιμένει να παραπληροφορεί τους Έλληνες πολίτες ως αν υπήρχε δυνατότητα κατάργησης - παράκαμψης του συμφώνου σταθερότητας".

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι αγνοεί ή θέλει να αγνοεί ότι το σύμφωνο σταθερότητας που έχει ήδη φτάσει στα όριά του είναι δεσμευτικό για όλες τις χώρες, ενώ πρόσθεσε ότι κανείς δεν συζητά για παράκαμψή του, ούτε καν μέσα στους κόλπους του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος.

    "Πρέπει τώρα και το ΠΑΣΟΚ να πει την αλήθεια στους Έλληνες πολίτες και να μην επιχειρεί για μία ακόμη φορά, για κάποια μικροκομματικά οφέλη να τους παραπλανήσει", τόνισε.

    Τέλος ρωτηθείς για το αν η κυβέρνηση θα λάβει μετρά εντός του Ιουνίου για τον περιορισμό του ελλείμματος, τόνισε ότι στόχος παραμένει η περικοπή των δαπανών στο δημόσιο και η πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Την ίδια ώρα ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου της Βουλής στα θερινά τμήματα της Ολομέλειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.

    Όπως δήλωσε ο κ. Σιούφας τα δυο πρώτα νομοσχέδια που θα συζητηθούν στα θερινά τμήματα, είναι του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Σήμερα στη Ρηγίλλης πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση των ευρωβουλευτών της ΝΔ, όπου έγινε μία πρώτη κατανομή ρόλων και συζητήθηκε η παρουσία τους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

    Στις 29 Ιουνίου θα συνεδριάσει στην Αθήνα το ΕΛΚ, με θέματα το Μέλλον της Ευρώπης, την Διεθνή Οικονομική Κρίση, την Ασφάλεια, την Τρομοκρατία και την Λαθρομετανάστευση.

    Είδηση: 23419

    [02] Αντεπίθεση ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία

    Πολιτική

    Επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε η υπεύθυνη του τομέα οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Λ. Κατσέλη, η οποία, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους του οικονομικού ρεπορτάζ, πρότεινε την εφαρμογή ενιαίας τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας. Την Τρίτη, ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε αλαζονική τη στάση της ΝΔ απέναντι στο εκλογικό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει περιθώρια για σοβαρές ανατροπές και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι επικοινωνιακές κινήσεις χωρίς βάθος. Το πρωί ο Πρόεδρος του κινήματος παρέστη σε επιμνημόσυνη δέηση για τους σφαγιασθέντες του Διστόμου, ενώ το βράδυ παραθέτει δείπνο στους 22 συμμετέχοντες στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

    Την εφαρμογή ενιαίας τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα πρότεινε η υπεύθυνη του τομέα οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους δημοσιογράφους του οικονομικού ρεπορτάζ.

    "όταν το ΠΑΣΟΚ έλθει στην εξουσία θα προχωρήσει στην κατάργηση του ΕΤΑΚ και στην επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ τάχθηκε υπέρ της επανεξέτασης του συνόλου των φοροαπαλλαγών"

    "το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με τις Βρυξέλλες προκειμένου όταν γίνει κυβέρνηση να πιέσει για μεγαλύτερη ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας με διεύρυνση των χρονικών ορίων που έχει μια χώρα για να μειώσει το έλλειμμα της κάτω από το3% του ΑΕΠ"

    Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα των τραπεζών προκειμένου , όπως είπε, να λειτουργήσει πιο ανταγωνιστικά ο κλάδος, να περιοριστούν τα περιθώρια κέρδους και να δοθούν δάνεια στις επιχειρήσεις που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

    Η κ. Κατσέλη κατηγόρησε την κυβέρνηση για αύξηση των φορολογικών βαρών στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα για μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των συνταξιούχων , για προώθηση χαριστικών ρυθμίσεων προς τις τράπεζες και συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις, για υποχρηματοδότηση της παιδείας και της υγείας , για μείωση των δημοσίων επενδύσεων και για πώληση κερδοφόρων επιχειρήσεων του δημοσίου.

    Η υπεύθυνη του τομέα οικονομίας του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί καταδίκη της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ. Κάλεσε τέλος τον Πρωθυπουργό να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το συντομότερο.

    Στο Δίστομο ο Γ. Παπανδρέου

    Σε επιμνημόσυνη δέηση για τους σφαγιασθέντες του Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και στην κατάθεση στεφάνων στο Μαυσωλείο, παρέστη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ακολούθως, μετέβη στο Δημαρχείο για την ανακήρυξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ως Επίτιμου Δημότη Διστόμου.

    ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23425

    [03] Ανάκληση από την Ελληνική αγορά κουζινικών σκευών

    Κοινωνία

    Ανακαλούνται από την Ελληνική αγορά κουζινικά σκεύη στα οποία παρατηρήθηκε μετανάστευση πρωτοταγών αρωματικών αμινών. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής της Κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, για τη διακίνηση κουζινικών σκευών στα οποία παρατηρήθηκε μετανάστευση πρωτοταγών αρωματικών αμινών.

    Πρόκειται για σκεύη μαύρα πλαστικά με χερούλια από ανοξείδωτο ατσάλι, κινέζικης προέλευσης, τα οποία διακινήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ελληνική επιχείρηση "Marks & Spencer".

    Συγκεκριμένα πρόκειται για μεγάλο κουτάλι με σχισμές (barcode n : T34 0601G/0640G), μεγάλο κουτάλι για υγρά (barcode n : T34 0601S/0640S), κουτάλα (barcode n : T34 0601L/0640L), σπάτουλα (barcode n : T34 0601T/0640T) και πολτοποιητής (barcode n : T34 0601M/0640M).

    Σύμφωνα με τις αγγλικές αρχές το πρόβλημα εντοπίστηκε σε όλα τα "Τ" προϊόντα. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιούν.

    Είδηση: 23432

    [04] Παρέμβαση Όλι Ρεν υπέρ του Πατριαρχείου

    Ειδήσεις

    "Η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στην αναγνώριση της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου και στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης", δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να διευρύνει τις μεταρρυθμίσεις στο θέμα των βακουφίων. Απαντώντας σε ερωτήσεις Τούρκων δημοσιογράφων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι για να προωθηθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άγκυρα πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στα θέματα της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου και να βοηθήσει στη μόνιμη επίλυση του Κυπριακού.

    ΝΕΤ Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23431

    [05] Γιαν Φαμπρ: ένα προκλητικό θέαμα στο Παλλάς

    Ειδήσεις

    Λίγες ώρες απομένουν προτού ανοίξει η αυλαία του θεάτρου Παλλάς, το οποίο φιλοξενεί την καινούρια ανατρεπτική παραγωγή του 50χρονου Βέλγου καλλιτέχνη Γιαν Φαμπρ. Τίτλος της παράστασης, που θα δοθεί μόνο για δυο ημέρες, σήμερα και αύριο, στη σκηνή του Παλλάς, είναι "Το όργιο της Ανεκτικότητας" -ακραία αναφορά στον κόσμο της υπερβολής- και αποτελεί μια φωνή για την επίπλαστη ασφάλεια που ζούμε.

    O Φαμπρ είναι ένας μοναδικός καλλιτέχνης. Εικαστικός, περφόρμερ, χορογράφος, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας, γνωστός στο αθηναϊκό κοινό τόσο από τα γλυπτά του στη διεθνή έκθεση Οutlook το 2004 όσο από την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου του υπέρ του καπνίσματος "Ι am a mistake" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2007. Αναζητεί το όλον μέσα από τα έργα του, και αναγνωρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στη σύγχρονη τέχνη.

    Είναι ο δεύτερος εν ζωή εικαστικός καλλιτέχνης του οποίου το έργο παρουσιάζεται στο Λούβρο στην πτέρυγα της φλαμανδικής ζωγραφικής. Οι θεατρικές παραγωγές του διακρίνονται από τη συνεχή έρευνα για την απόλυτη ομορφιά και την πνευματικότητα. Κάθε νέα του σύλληψη αποτελεί παγκόσμιο καλλιτεχνικό γεγονός.

    "Orgy Of Tolerance"

    Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Τηλ: 210-3213100

    Προγραμματισμένες παραστάσεις: Σήμερα (10/6) και αύριο Πέμπτη 11 Ιουνίου

    Ώρα έναρξης: 21.00

    Τιμές εισιτηρίων: 54, 55,65, 70 ευρώ και φοιτητικό 30

    Προπώληση εισιτηρίων: Παλλάς (Βουκουρεστίου 5, τηλ.: 210-3213100), στο FNAC και στο Public, με πιστωτική κάρτα στο 210-8108181 και μέσω Ιντερνετ στο www.ellthea.gr.

    Είδηση: 23410

    [06] Αντιμετωπίστε την ανδρική υπογονιμότητα με σωστή διατροφή

    Μια υγιής και ισορροπημένη δίαιτα δεν είναι σημαντική μόνο για την αποφυγή ασθενειών όπως ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερίνη, η υπέρταση, ή τα καρδιακά προβλήματα, αλλά επίσης μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διατήρηση ή ακόμα και τη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα από ερευνητές του πανεπιστημίου Μούρθια της Ισπανίας. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Fertlitiy and Sterility" (Γονιμότητα και Στειρότητα), αναδεικνύει τη σημασία της σωστής διατροφής για την ανδρική γονιμότητα και υποστηρίζει ότι οι άνδρες που τρώνε υγιεινές τροφές, έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν και πιο υγιές σπέρμα.

    Τελευταία, όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η ποιότητα του σπέρματος και η ανδρική γονιμότητα έχουν μειωθεί. Σε ορισμένες χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως η Δανία για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι το 40% των ανδρών έχουν ποιότητα σπέρματος χαμηλότερη από την ενδεδειγμένη για γονιμότητα. Το στιλ ζωής, η έκθεση σε τοξικά χημικά, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η κακή διατροφή, είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αρνητική αυτή εξέλιξη.

    Οι ίδιοι ισπανοί ερευνητές, σε προηγούμενη έρευνά τους, είχαν ανακαλύψει ότι οι άνδρες που τρώνε περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας, καθώς επίσης λιγότερα λαχανικά και φρούτα, είναι πιο πιθανό να έχουν χειρότερη ποιότητα σπέρματος.

    Στη νέα τους έρευνα, οι επιστήμονες, αφού απομόνωσαν την επίδραση άλλων παραγόντων (κάπνισμα, βάρος, έκθεση σε τοξικά χημικά), επιβεβαίωσαν ότι η διατροφή παραμένει σημαντικός παράγοντας για την κατάσταση του σπέρματος. Αναλύοντας την επίδραση επιμέρους τροφών, διαπίστωσαν ότι όσοι άνδρες τρώνε περισσότερους υδρογονάνθρακες, ίνες, φολικό οξύ, βιταμίνη C και λυκοπένιο (βασικό συστατικό της ντομάτας), έχουν φυσιολογικό σπέρμα. Επίσης οι άνδρες με υγιές σπέρμα τρώνε λιγότερα λίπη και πρωτεϊνες.

    Από την άλλη, χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών θρεπτικών ουσιών (που υπάρχουν κυρίως στα φρούτα και λαχανικά) στη διατροφή "φαίνεται να έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος", σύμφωνα με τους ερευνητές.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23404

    [07] Προεκλογικός πυρετός στο Ιράν

    Ειδήσεις

    Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται το Ιράν και όπως καταγράφει ο διεθνής Τύπος, παρουσιάζει μια εικόνα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Ογκώδεις συγκεντρώσεις, σκληρές λεκτικές αντιπαραθέσεις, δίνουν τον τόνο, που όπως αναφέρει στους Νιου Γιορκ Τάιμς ο Μασχαλάχ Σαμσολβαεζίν, πολιτικός σχολιαστής και πρώην διευθυντής διαφόρων μεταρρυθμιστικών εφημερίδων: "Αυτά που συμβαίνουν αυτές τις ημέρες υπερβαίνουν όσα θα έπρεπε να συμβαίνουν πριν από μια εκλογική αναμέτρηση. Ο κόσμος εκφράζει με έντονο τρόπο τη δυσαρέσκειά του".

    Βασικοί αντίπαλοι είναι ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ο Χουσεΐν Μουσαβί. Οι κατηγορίες που εξαπολύουν ο ένας εναντίον του άλλου για διαφθορά και παρεμποδίσεις σε βάρος της ελεύθερης προεκλογικής εκστρατείας και υπονόμευσης των εκλογών, είναι συνεχείς. Αρκετοί ιερωμένοι έκαναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση γιατί το ενδεχόμενο εμφάνισης ταραχών και επεισοδίων θα αμαυρώσει την εικόνα της χώρας στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης. Τον "τρίτο πόλο" εκφράζει ο Μέχντι Καρουμπί, που μάλλον δεν έχει ελπίδες να κάνει την έκπληξη και πιέζεται να αποσυρθεί.

    Μεγάλος είναι και ο αριθμός των γυναικών (κυρίως υπέρ του Μουσαβί) που συμμετέχουν στην προεκλογική αντιπαράθεση, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι οι γυναίκες ψηφίζουν από την ηλικία των 18 ετών, αντί των 15 που ίσχυε μέχρι να το αλλάξει ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    Οι εκλογές θα διεξαχθούν την Παρασκευή, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ανεργίας και πληθωρισμού και υπάρχει άμεση ανάγκη εξωτερικών επενδύσεων στις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, New York Times, Independent

    Είδηση: 23429

    [08] Άγρια δολοφονία στο Γαλάτσι

    Κοινωνία

    Άγρια δολοφονία λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι, μπροστά στα μάτια δεκάδων θαμώνων σημειώθηκε σε καφετέρια της Λεωφόρου Βεϊκου στο Γαλάτσι. Δυο άτομα πλησίασαν έναν 40χρονο ο οποίος έφευγε από κατάστημα της περιοχής, και τον πυροβόλησαν τρεις φορές σχεδόν εξ επαφής. Το θύμα, ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων, σε βάρος του οποίου στο παρελθόν είχαν γίνει δύο απόπειρες δολοφονίας σε βάρος του έξω από το σπίτι του στην Καλογρέζα και με ενσύρματη βόμβα στους Αγ. Αναργύρους, έπεσε αιμόφυρτο στο οδόστρωμα, βαριά τραυματισμένο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Η αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

    Είδηση: 23428

    [09] Σε εξέλιξη οι φωτιές σε Τροιζηνία και Ριτσώνα

    Μάχη με τις φλόγες που μαίνονται από το πρωί, καταστρέφοντας δασικές αλλά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, εξακολουθούν να δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Τροιζηνία και Ριτσώνα. Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στις 11 το πρωί σε γεωργική έκταση στον Καρατζά Τροιζηνίας στο νομό Αργολίδας όπου καίγονται ξερά χόρτα και ελιές. Στο σημείο βρίσκονται και δίνουν μάχη με τις φλόγες 17 οχήματα με 35 πυροσβέστες, 29 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν ένα ελικόπτερο και πέντε αεροσκάφη.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται και το πύρινο μέτωπο στη Ριτσώνα Ευβοίας, όπου η φωτιά ξέσπασε στις 13:45, μετά από τροχαίο ατύχημα κατά το οποίο ένα ΙΧ που ανατράπηκε τυλίχθηκε στις φλόγες που επεκτάυηκαν στο δάσος.

    Στο έργο της κατάσβεσης μετέχουν 51 άνδρες της Π.Υ με 17 υδροφόρα οχήματα, 28 άτομα πεζοπόρο τμήμα και επτά αεροσκάφη, ενώ το έργο του δυσκολεύει τόσο το ανάγλυφο της περιοχής, όσο και ο ισχυρός άνεμος.

    Είδηση: 23427

    [10] ΗΠΑ: υπέρ Παλαιστινιακού κράτους

    Την επανάληψη της θέσης τους για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, επανέλαβαν σήμερα οι ΗΠΑ, με δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου για τη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ. Προηγήθηκε συνάντησή του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ενώ χθες ο κ. Μίτσελ είχε συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου. Η πλήρης δήλωση του κ. Μίτσελ στους δημοσιογράφους, ήταν:

    "Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η υπουργός Εξωτερικών έχουν εκφράσει σαφώς την πολιτική μας: η μόνη βιώσιμη λύση σε αυτήν τη σύγκρουση εξαρτάται από την εκπλήρωση των φιλοδοξιών των δύο πλευρών για δύο κράτη, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι φέρουν την ευθύνη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τον Οδικό Χάρτη. Όπως είπε ο πρόεδρος Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα, η Αμερική δεν θα γυρίσει την πλάτη στη νόμιμη φιλοδοξία των Παλαιστινίων για αξιοπρέπεια και για ένα δικό τους κράτος".

    Είδηση: 23426

    [11] Έκκληση σε Ρωσία- ΗΠΑ για περιορισμό των πυρηνικών

    Ειδήσεις

    Έκκληση στη Ρωσία να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ προκειμένου να υπάρξει κοινά αποδεκτή απόφαση για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, απηύθυνε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ. Παράλληλα, για τον ίδιο λόγο ο Πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να ταξιδέψει τον επόμενο μήνα στη Ρωσία για συνομιλίες με το ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την αντικατάσταση της Συνθήκης Περιορισμού των Στρατηγικών Οπλων (START) του 1991, η ισχύς της οποίας εκπνέει στις 5 Δεκεμβρίου.

    Οι δυο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες, πριν από την επίσκεψη αυτή, να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Η Μόσχα έχει τονίσει ότι θέλει να συνδέσει τις συνομιλίες αυτές με τα αμερικανικά σχέδια, στα οποία αντιτίθεται έντονα, για την αντιπυραυλική ασπίδα στην κεντρική Ευρώπη.

    Πάντως, ο επικεφαλής των ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να διατηρήσει τουλάχιστον 1.500 πυρηνικές κεφαλές κατά τις συνομιλίες της με τις ΗΠΑ για μια νέα συνθήκη για τον περιορισμό των εξοπλισμών.

    "Στο πλαίσιο μιας νέας συνθήκης για τις στρατηγικές δυνάμεις, η Ρωσία δεν πρέπει να έχει λιγότερες από 1.500 πυρηνικές κεφαλές, όμως αυτή η απόφαση έγκειται στις πολιτικές αρχές της χώρας", δήλωσε ο στρατηγός Νικολάι Σολοβτσόφ.

    Η Ρωσία και οι ΗΠΑ διεξάγουν συνομιλίες για μια νέα συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα που έχει στόχο να περιορίσει τα αποθέματα κάτω από τον αριθμό των 1.700-2.200 πυρηνικών κεφαλών, τον οποίο αμφότερες οι πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει ότι πρέπει να έχουν επιτύχει ως το 2012.

    Είδηση: 23424

    [12] Έκκληση Κ. Παπούλια για προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας

    Κοινωνία

    Στο οφειλόμενο χρέος της πολιτείας να στηρίξει την περιφέρεια με έργα ,όπως αυτό της Εγνατίας , αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ,από τα Γρεβενά , όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη για να τιμήσει την ηρωική και άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες μάχη του Θόδωρου Ζιάκα και των 300 του , απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις, το 1854. Από τα βουνά της Πίνδου, ο Κάρολος Παπούλιας, ζήτησε να διαφυλάξουμε το φυσικό περιβάλλον και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την ομορφιά του τόπου μας .

    "Να προστατεύσουμε τις ομορφιές της πατρίδας μας"

    Σε συστράτευση όλων για να προστατεύσουμε τις ομορφιές της πατρίδας μας, ώστε να μην ξαναζήσουμε τη φρίκη των πυρκαγιών κάλεσε από την Βάλια Κάλντα της Πίνδου όλους τους Έλληνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος επισκέφθηκε τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, σήμερα, σε συνέχεια της παρουσίας του την Τρίτη στο Σπήλαιο Γρεβενών για τον εορτασμό της μάχης του Σπηλαίου του 1854.

    Ο Εθνικός Δρυμός της Βάλια Κάλντα είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου Πίνδου το οποίο βρίσκεται στους Ν. Γρεβενών και Ιωαννίνων. Θεωρείται τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και βιοποικιλότητας. Αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών και θηλαστικών που έχουν εξαφανισθεί από τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Αυτοφυή είναι πολλά είδη πεύκης οξιάς και ελάτης. Η Εγνατία Οδός θα αυξήσει την προσβασιμότητα στο Εθνικό Πάρκο δίνοντας την ευκαιρία σε πολύ περισσότερους Έλληνες να χαρούν τις ομορφιές του, γεγονός το οποίο έχει ευαισθητοποιήσει τις αρμόδιες Αρχές για να προστατευθεί το περιβάλλον του.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στη Βάλια Κάλντα από τον υπεύθυνο του Εθνικού Δρυμού Γιάννη Τζαρτζάνη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Ο Κάρολος Παπούλιας ζήτησε ιδιαίτερα να ενημερωθεί για τα μέτρα που υπάρχουν για την προστασία του Δρυμού και του Εθνικού Πάρκου. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε ο βουλευτής Γρεβενών, πρώην υπουργός, Χρίστος Φώλιας.

    NET, ΑΠΕ

    Είδηση: 23423

    [13] Διευκολύνσεις εξόφλησης στους πελάτες του ΟΤΕ

    Ειδήσεις

    Τη δυνατότητα εξόφλησης του τηλεφωνικού τους λογαριασμού με ένα απλό τηλεφώνημα στον τετραψήφιο αριθμό 1305 έχουν τώρα οι πελάτες του ΟΤΕ. Οι συνδρομητές του ΟΤΕ μπορούν να εξοφλήσουν το λογαριασμό τους με οποιαδήποτε πιστωτική κάρτα VISA ή MASTERCARD, ακόμα και στις διακοπές, καλώντας από οποιοδήποτε σταθερό τηλέφωνο ΟΤΕ ή κινητό COSMOTE.

    Ο αριθμός 1305 λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και η κλήση από σταθερό τηλέφωνο ΟΤΕ είναι δωρεάν.

    Είδηση: 23421

    [14] Σκηνίτης στη Ρώμη ο Καντάφι

    Ειδήσεις

    Σε σκηνή στο κέντρο της Ρώμης θα μείνει, τηρώντας τις παραδόσεις, ο Μοαμάρ Καντάφι που πραγματοποιεί "ιστορική" επίσημη τριήμερη επίσκεψη στην Ιταλία. Η επίσκεψη του Λίβυου ηγέτη, ο οποίος έφθασε σήμερα το πρωί στη Ρώμη, έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού είναι η πρώτη του, στη χώρα της οποίας η Λιβύη ήταν κάποτε αποικία. Τον Καντάφι υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Τσαμπίνο της Ρώμης ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ελπίζει ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι μια διπλωματική επιτυχία, μετά την περιορισμένη νίκη που σημείωσε στις ευρωπαϊκές εκλογές, εξαιτίας μιας σειράς σκανδάλων.

    Ο Μουαμάρ Καντάφι, πιστός στα έθιμα της πατρίδας του, θα στήσει τη σκηνή όπου θα μείνει κατα τη διάρκεια της παραμονής του στο μεγαλύτερο πάρκο της Ρώμης, τη Βίλα Ντόρια Παμφίλι, στο οποίο έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

    Η επίσκεψη αποφασίστηκε μετά την υπογραφή, τον Αύγουστο 2008, μιας συνθήκης, με την οποία κλείνουν οι "λογαριασμοί" από την ιταλική αποικιοκρατία στη Λιβύη, η οποία διήρκεσε από το 1911 ως το 1942.

    Η Ρώμη, βάσει της συνθήκης, δεσμεύθηκε να καταβάλει 5 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στη Λιβύη με τη μορφή επενδύσεων μέσα στα 25 επόμενα χρόνια. Στις επενδύσεις αυτές περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου που θα διασχίζει τη Λιβύη από τη Δύση στην Ανατολή, από την Τυνησία ως την Αίγυπτο.

    Σε αντάλλαγμα η Τρίπολη δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τη λαθρομετανάστευση, καθώς χιλιάδες μετανάστες αναχωρούν από τις ακτές της για να φτάσουν στην Ιταλία.

    Οι Λίβυοι δέχθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές Μαΐου να πάρουν πίσω 500 μετανάστες, οι οποίοι είχαν αναχαιτιστεί στα διεθνή ύδατα από το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό.

    Ο Καντάφι αρχικά, πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο και στη συνέχεια με τον Μπερλουσκόνι.

    Στις δηλώσεις που έκανε ο Λίβυος ηγέτης τόνισε ότι "η σελίδα του παρελθόντος έχει γυρίσει" καθώς και ότι η επίσκεψη του στην Ιταλία έγινε δυνατή χάρη στην περσινή απολογία της πρώην αποικιοκρατικής δύναμης.

    "Η σελίδα του παρελθόντος έχει γυρίσει και μια νέα σελίδα φιλίας άνοιξε", δήλωσε ο συνταγματάρχης Καντάφι μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά από την συνάντηση του με τον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του στην "ιστορική" Ιταλία, όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε νωρίτερα.

    "Χαιρετίζουμε αυτή τη νέα γενιά των Ιταλών η οποία με το μεγάλο της θάρρος κατάφερε να επιλύσει τα ζητήματα του παρελθόντος. Αυτή οδήγησε στην υπογραφή της συμφωνίας φιλίας ανάμεσα στην Ιταλία και την Λιβύη", συμπλήρωσε ο Καντάφι.

    "Εμείς δεν λαμβάνουμε υπόψη τις αποζημιώσεις αφού για αυτό που έκανε η αποικιοκρατική Ιταλία στους ανθρώπους της Λιβύης δεν υπάρχει καμία αποζημίωση. Όμως η συνθήκη φιλίας αποτελεί σημάδι ότι η Ιταλία καταδικάζει την αποικιοκρατία, έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη για όσα συνέβησαν και αυτό είναι που μου επέτρεψε να έλθω εδώ σήμερα", δήλωσε τέλος ο Λίβυος ηγέτης.

    Αντιδράσεις

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Λίβυος πρόεδρος θα μιλήσει αύριο στη γερουσία της Ρώμης, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Οι γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος, της «Ιταλίας των Αξιών» του Ντι Πιέτρο και των Ριζοσπαστών, κοινοποίησαν ότι θα εγκαταλείψουν την αίθουσα, «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της Τρίπολης», αναφερόμενοι στις «απωθήσεις» λαθρομεταναστών από την Ιταλία, ενώ τα πλεούμενα βρίσκονται σε διεθνή χωρικά ύδατα.

    Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όταν εξαναγκάζονται να επιστρέψουν στη Λιβύη, οι λαθραίοι μετανάστες, δεν τυγχάνουν της πρέπουσας μεταχείρισης και δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για πολιτικό άσυλο.

    Είδηση: 23422

    [15] Στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας- Ιράκ

    Ειδήσεις

    Σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας με κύριο στόχο την από, κοινού αντιμετώπιση των Κούρδων ανταρτών που δρουν κοντά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, υπέγραψαν Τουρκία και Ιράκ. Οι δύο γειτονικές χώρες που ενίσχυσαν πρόσφατα το διάλογό τους για την καταπολέμηση των κούρδων ανταρτών που καταφεύγουν στο ιρακινό Κουρδιστάν, υπέγραψαν τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας ιδιαίτερα στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης και της συνεργασίας σε τεχνικά ζητήματα.

    Παράλληλα, κατά τη διάρκεια μιας χωριστής επίσκεψης, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάρεκ αλ-Χασεμί, ο οποίος επισκέπτεται τακτικά την Τουρκία, πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ, καθώς και με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η Άγκυρα έχει κατηγορήσει τους Κούρδους του Ιράκ, οι οποίοι έχουν καθεστώς αυτονομίας έναντι της Βαγδάτης, ότι ανέχονται, ακόμη και βοηθούν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Όμως οι διμερείς σχέσεις βελτιώθηκαν πρόσφατα και οι κουρδικές αρχές του Ιράκ επέδειξαν τη βούληση να βοηθήσουν την Τουρκία να καταστείλει το PKK.

    Τέλος, να σημειωθεί ότι το Ιράκ, οι ΗΠΑ και η Τουρκία δημιούργησαν το 2008 μια κοινή επιτροπή για την καταπολέμηση του PKK στο ιρακινό έδαφος.

    Είδηση: 23420

    [16] Τελευταίο αντίο στο Χρήστο Κούτελη

    Κοινωνία

    Κηδεύεται στις 6 το απόγευμα στον Άγιο Δημήτριο Σαλαμίνας, ο Χρήστος Κούτελης, ένας πολύτιμος συνεργάτης και εξαιρετικός συνάδελφός μας, που, στα 50 του χρόνια, έφυγε χθες από τη ζωή, νικημένος από τον καρκίνο. Ο Χρήστος Κούτελης, ήταν από τους εικονολήπτες της ΕΡΤ, που κράτησαν ψηλά τη σημαία της ειδησεογραφίας.

    Ήταν το 1992, που ο Χρήστος μαζί με άλλους δύο συναδέλφους, επέζησαν από την πτώση ελικοπτέρου, στην Κορώνη, όπου πήγαιναν για να καλύψουν ένα ναυάγιο. Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τα ΜΜΕ, Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, για το θάνατο του οπερατέρ Χρήστου Κούτελη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η δημοσιογραφική οικογένεια πενθεί για την απώλεια ενός μαχητή της ενημέρωσης. Ο Χρήστος Κούτελης, που έφυγε νωρίς από κοντά μας διακρίθηκε για το ήθος, την συναδελφικότητα και την εργατικότητα του. Στην οικογένεια του, τους φίλους και τους συναδέλφους εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση, για τον θάνατο του Χρήστου Κούτελη: "Ο Χρήστος Κούτελης υπήρξε ένας πρωτοπόρος και μάχιμος έως την τελευταία ώρα εικονολήπτης, που συνέδεσε την επαγγελματική του πορεία με την τηλεοπτική ειδησεογραφία. Η πρόωρη απώλειά του γέμισε θλίψη όλους όσοι τον γνώριζαν. Αγαπητός από τους συναδέλφους του, που αναγνώριζαν το ήθος, την εντιμότητά του και εκτιμούσαν την αλληλεγγύη του προς όλους. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια".

    Είδηση: 23418

    [17] Σημαντική άνοδος στο ΧΑΑ

    Ειδήσεις

    Με σημαντικότατα κέρδη που έφθασαν ακόμη και το 3,07% και τον γενικό δείκτη να σκαρφαλώνει ως τις 2.390 μονάδες, για να περιοριστεί στις 2376,11, λόγω ρευστοποιήσεων της τελευταίας στιγμής, έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά από μία πολύ καλή συνεδρίαση η οποία από την αρχή φαινόταν ότι θα ακολουθούσε την τροχιά ανόδου και των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

    Συγκεκριμένα, το κλείσιμο της συνεδρίασης βρήκε τον γενικό δείκτη τιμών ενισχυμένο σε ποσοστό 2,43% στις 2.376,11 μονάδες.

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 231,2 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 23,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

    Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στην πλειονότητά τους σε θετική τροχιά. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν αυτές των Πρώτων υλών κατά 5,40%, των Τραπεζών κατά 4,51% και των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατά 4,28%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν: της Κοινής Ωφέλειας κατά 2,28% και των Τηλεπικοινωνιών κατά 0,67%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,91%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 3,73% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με κέρδη σε ποσοστό 2,00%.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 180 ενισχύθηκαν, 55 υποχώρησαν και 36 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Είδηση: 23417

    [18] Εκτός κινδύνου ο 24χρονος φοιτητής

    Εκτός κινδύνου και υπό την επίβλεψη των γιατρών, νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, ο 24χρονος φοιτητής που αποτελεί το έκτο κρούσμα της νέας γρίπης στην Ελλάδα, ενώ από προληπτικές εξετάσεις έχουν κληθεί να περάσουν τα μέλη της οικογενείας του και όσοι ήρθαν σε επαφή με τον νεαρό. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 24χρονος φοιτητής ο οποίος επέστρεψε την Κυριακή από το Λονδίνο όπου σπουδάζει, τις επόμενες ημέρες παρουσίασε τα συμπτώματα της γρίπης των χοίρων και αφού ειδοποίησε τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, διακομίσθηκε στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο.

    Σύμφωνα με τους γιατρούς που τον παρακολουθούν, η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ οι εξετάσεις συνεχίζονται.

    Με τον φόβο της πανδημίας

    Στο μεταξύ, και ενώ ο νεαρός που αποτελεί το έκτο, μόλις κρούσμα στην Ελλάδα νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ο ιός εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες κυρίως στο νότιο ημισφαίριο, κάνοντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να μιλά για πανδημία.

    "Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που προχωρά, λίγο ή πολύ, σε αυτό που ονομάζουμε πανδημία. Και λέγοντας πανδημία εννοούμε τη γεωγραφική εξάπλωση του ιού, που προκαλεί αυτή τη νόσο", τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Κέτζι Φουκούντα ο οποίος επεσήμανε ότι βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά σε αυτή τη φάση.

    "Μπαίνοντας στη φάση 6, θα σημάνει ότι η εξάπλωση του ιού συνεχίζεται και ότι η δραστηριότητα της γρίπης έχει "παγιωθεί" σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές περιοχές του πλανήτη. Δεν σημαίνει ότι ιός θα γίνει πιο επικίνδυνος ή ότι οι άνθρωποι θα αρρωσταίνουν περισσότερο από ότι τώρα".

    Μέχρι στιγμής σε όλο τον κόσμο έχουν επιβεβαιωθεί 25.000 κρούσματα της νέας γρίπης.

    Είδηση: 23415

    [19] Αποτιμούν το εκλογικό αποτέλεσμα στο ΣΥΡΙΖΑ

    Πολιτική

    Στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος και σε κλίμα έντασης συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού. Με την ηγετική ομάδα να κάνει λόγο για επιλογές που αποτελούν και συνεδριακές δεσμεύσεις και την ανανεωτική πτέρυγα να κάνει λόγο για την ανάγκη επανάκτησης της ανανεωτικής φυσιογνωμίας του κόμματος, ο ΣΥΝ βρίσκεται για μια φορά ακόμη σε αναζήτηση των λεπτών εσωκομματικών του ισορροπιών. Το απόγευμα στις έξι θα συναντηθούν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αλέκο Αλαβάνο κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Την ιδία ώρα ο Λεωνίδας Κύρκος, από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", κάνει λόγο για λεηλασία της γραμμής του Συνασπισμού. "Πρέπει να προχωρήσουμε και να διορθώσουμε ό,τι διορθώνεται γιατί ο κόσμος μας που πολέμησε τόσα χρόνια δεν πολέμησε ώστε να υπάρχει ένα τέτοιο μόνιμο αποτέλεσμα", σημειώνει ο κ. Κύρκος.

    «Συζητήσαμε σήμερα με αλληλεγγύη και ενότητα για τις αιτίες του μη ικανοποιητικού για μας εκλογικού αποτελέσματος και για τις αναγκαίες διορθώσεις και μέτρα που απαιτούνται για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αμφισβητείται ο κεντρικός πολιτικός στόχος του για ενότητα όλης της Αριστεράς και της Οικολογίας» δήλωσε ο ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ.

    Με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέας Καρίτζης επεσήμανε πως "αναζητούμε με συλλογικό τρόπο αδυναμίες και παραλήψεις χωρίς όμως να αμφισβητείται η πολιτική επιλογή που είναι δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων και απέναντι στις δυνάμεις της κρίσης και την ακροδεξιά".

    Στον αντίποδα, στελέχη της ανανεωτικής πτέρυγας όπως ο Θόδωρος Μαργαρίτης τόνισε πως η ηγεσία του ΣΥΝ δεν πρέπει να κάνει τα ίδια λάθη με την ηγεσία της ΝΔ, να πει δηλαδή ότι πήραμε το μήνυμα, αλλά συνεχίζουμε την ίδια πολιτική.

    "Γκρίνια" από την ανανεωτική πτέρυγα

    Καθαρή ήττα του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ και των επιλογών της ηγεσίας του ΣΥΝ", χαρακτηρίζει η "Ανανεωτική Πτέρυγα" του Συνασπισμού το εκλογικό αποτέλεσμα, στην πρώτη εκτίμησή της για τις ευρωεκλογές, την οποία και κατέθεσε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ.

    Η Ανανεωτική Πτέρυγα επισημαίνει ότι οι κάλπες έστειλαν - και με τη χωρίς προηγούμενο αποχή - ισχυρά μηνύματα κριτικής και απόρριψης πολιτικών επιλογών που αφορούν όλα κόμματα - και τον πολιτικό χώρο του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Συγχρόνως -προσθέτει- "με αντιφατικό τρόπο, οι ευρωεκλογές εξέφρασαν την αγωνία και την προσδοκία των πολλών πολιτών για μια νέα πορεία της χώρας".

    "Η μεγάλη υποχώρηση της επιρροής της ΝΔ θέτει ξανά στην ημερήσια διάταξη το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας. Οι κεντρικές πολιτικές της κυβέρνησης είναι αποδεδειγμένα αντίθετες με τη βούληση της πλειοψηφίας του λαού. Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται, και τώρα και στο μέλλον, από κυβερνήσεις που δεν στηρίζονται ούτε καν στο 40%, όσων ψηφίζουν"

    "Απάντηση δημοκρατική, σύμφωνη με τη βούληση της πλειοψηφίας δεν είναι η επιστροφή στο παρελθόν, η δικομματική - και πάλι μειοψηφική - εναλλαγή, την οποία προσδοκά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Με αυτό το σύστημα, κόμματα και κυβερνήσεις καταλήγουν μεσολαβητές παράνομων πράξεων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας περιουσίας "

    Για τους Οικολόγους Πράσινους αναφέρει ότι η κοινωνία αναζητά νέους δρόμους, νέες επιλογές. Η αξιοσημείωτη είσοδος των "Οικολόγων - Πράσινων" εκφράζει την αγωνία για το περιβάλλον, την αντίθεση στις πολιτικές που το καταστρέφουν, αλλά και υπογραμμίζει τις οικολογικές ασυνέπειες, ανεπάρκειες των άλλων δυνάμεων, αναφέρει η Ανανεωτική Πτέρυγα.

    Για το ΛΑΟΣ τονίζει ότι "η σοβαρή, ανησυχητική ενίσχυση της ξενοφοβικής δεξιάς του ΛΑΟΣ - που μόνον εν μέρει είναι ψήφος διαμαρτυρίας - επιβάλλει δημοκρατική εγρήγορση και ενωτικές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της προσπάθειας να επιβληθούν ακροδεξιές αντιδημοκρατικές πολιτικές

    Η Ανανεωτική Πτέρυγα υπογραμμίζει ότι "μετά το τακτικό μας Συνέδριο, σημαντικές πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική αλαζονεία που επιδείξαμε την περίοδο της δημοσκοπικής έκρηξης, τα λάθη και οι παραλείψεις την περίοδο του Δεκεμβρίου και τα προβλήματα που προέκυψαν από τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, προκάλεσαν σοβαρά ρήγματα στη σχέση του κόμματος με πάρα πολλούς αριστερούς, ενεργούς πολίτες, αγωνιστές και αγωνίστριες που δεν αναγνωρίζουν σε αυτές τις επιλογές τον ανανεωτικό, δημοκρατικό, αριστερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος μας".

    Η Ανανεωτική Πτέρυγα επαναφέρει την πρόταση (που απέρριψε το 2007 η ηγεσία του ΣΥΝ) για συνεργασία με τους "Οικολόγους - Πράσινους" με στόχο "την πραγματική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα μας, την αποτελεσματική απόρριψη της δικομματικής εναλλαγής".

    Είδηση: 23413

    [20] Γ. Καρατζαφέρης: Το πρωτότυπο είναι πάντα καλύτερο

    Πολιτική

    "Ο ΛΑ.ΟΣ θα δώσει μόνος του και όχι με τη ΝΔ, αγώνα δημοκρατίας για να αποκρουστεί η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία", δήλωσε σήμερα Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου, ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του κόμματος, τόνισε ότι ο ΛΑΟΣ θα ψηφίσει νομοσχέδια που θα φέρει η ΝΔ και αφορούν σε προτάσεις του.

    Παράλληλα εκτίμησε ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τη δύναμη για να έρθει στην εξουσία και μάλιστα με την ηγεσία του κ Παπανδρέου αλλά ο κ Καραμανλής το κουβαλάει στην πλάτη του για να έρθει στην εξουσία".

    Ο κ. Καρατζαφέρης απηύθυνε πρόσκληση στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι "νιώθουν την καταστροφή να έρχεται και εκτιμούν ότι δεν θα εκλεγούν στις επόμενες εκλογές", να ενταχθούν στις τάξεις του ΛΑΟΣ. Αυτή η πρόσκληση, όμως, αφορά μόνο την περίοδο των εκλογών.

    "Ζούμε κομβικές στιγμές, ο κ. Καραμανλής δείχνει να μην καταλαβαίνει ή και ακόμη χειρότερα, να συνηγορεί στο να έρθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Εμείς είχαμε τη δύναμη να υποστούμε την ταλαιπωρία με τα σκάνδαλα και τη σκανδαλολογία για να μην έρθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Γι αυτό ζητήσαμε συνεργασία. Ο κ. Καραμανλής δεν θέλησε τη συνεργασία και είναι δικαίωμά του και πρόβλημά του απέναντι στη βάση της Νέας Δημοκρατίας"

    "Το ΠΑΣΟΚ έρχεται, και δεν έρχεται ποτέ σαν παρένθεση, αλλά έρχεται για δεκαετίες. Τότε υπήρχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, που έπαιρνε μαζί του το λαό. Σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου δεν σαγηνεύει το λαό, αλλά ανέλαβε ο κ. Καραμανλής και τον πήρε στην πλάτη του να τον κάνει πρωθυπουργό. Εμείς στο ΛΑΟΣ κάνουμε έναν αγώνα δημοκρατίας για να μην κατακλυστεί πάλι ο τόπος από το ΠΑΣΟΚ. Θα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας το ΠΑΣΟΚ και όσο και αν το τραβάει ο κ. Καραμανλής στην εξουσία, εμείς θα το σπρώχνουμε στην αντίθετη πλευρά"

    Είδηση: 23414

    [21] Νέος κύκλος συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ

    Πολιτική

    Νέος γύρος συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα έχουν οι διαπραγματευτές Ελλάδας-Σκοπίων, υπό τον Μάθιου Νίμιτς στη Γενεύη, στις 22 Ιουνίου. Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Νίμιτς θα επισκεφθεί Σκόπια και Αθήνα από τις 6 ως τις 8 Ιουλίου.

    Είδηση: 23411

    [22] Κριτική Παπαρήγα κατά πάντων

    Πολιτική

    Σκληρή επίθεση στον ΛΑΟΣ, κατηγορώντας τον ότι εκτελεί αντικομμουνιστικά συμβόλαια, εξαπέλυσε την Τετάρτη η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Σε συνέντευξη Τύπου στον Περισσό, η κα Παπαρήγα άσκησε επίσης κριτική στις κυβερνητικές επιλογές, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για υποσχεσιολογία, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν μπορεί να δώσει καμία λύση στο λαό, ενώ καυστική εμφανίστηκε απέναντι στους Οικολόγους Πράσινους. Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση για να μην πληρώσουν το "βαρύ ένταλμα", όπως το χαρακτήρισε, που ήρθε από τις Βρυξέλλες.

    Το ΚΚΕ έχοντας αποκτήσει νέες εμπειρίες από την προεκλογική εκστρατεία είναι έτοιμο να δώσει σκληρό ιδεολογικό και πολιτικό αγώνα, ενόψει της καταιγίδας που έρχεται στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα.

    Όπως είπε, σύνθημα του ΚΚΕ είναι εγρήγορση, άμεση και οργανωμένη απάντηση των εργαζομένων, πριν χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ένα βαρύ ένταλμα, το πακέτο υγείας και πρόνοιας, που αποφασίστηκε πρόσφατα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η ΝΔ, είπε η κα Παπαρήγα, με βάση και τις δηλώσεις και του πρωθυπουργού, είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τις επιλογές της, στηρίζοντας την κερδοφορία του κεφαλαίου, χωρίς να λογαριάζει το κόστος.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ασύστολη δημαγωγική και προκλητική στάση, προσθέτοντας ότι κάνει διαχωρισμό μεταξύ καλού και κακού κεφαλαίου, ενώ στην ουσία δεν προσφέρει καμία λύση στους εργαζόμενους.

    Αναφερόμενη στον ΛΑΟΣ, είπε ότι προσπαθεί να αναδείξει ως νούμερο ένα πρόβλημα αυτό της μετανάστευσης, εμφανίζοντάς το ότι κλονίζει την ασφάλεια του λαού. Ο ΛΑΟΣ, πρόσθεσε, εκτελεί συμβόλαιο αντικομμουνισμού.

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν μπορεί να προσφέρει καμία λύση με τα υπαρξιακά προβλήματα που συζητάει, ενώ είναι αδιέξοδη η προγραμματική του πρόταση.

    Ακόμη η κα Παπαρήγα είπε ότι το υπαρκτό οικολογικό πρόβλημα δεν μπορεί να αφεθεί σε ΜΚΟ ή πολιτικά μορφώματα, ενώ σημείωσε ότι το ΚΚΕ απορρίπτει τα κροκοδείλια δάκρυα των μεγάλων κομμάτων σχετικά με το πρόβλημα της αποχής, γιατί στόχος τους είναι να τραβήξουν προς το μέρος τους τα λαϊκά στρώματα.

    Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόσφατο συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, κατά το οποίο, όπως είπε, αποφασίστηκε η σύζευξη δημόσιων και ιδιωτικών δομών στην πρόνοια και την πρόληψη, στην υγεία, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη υποβάθμιση του όποιου εθνικού συστήματος Υγείας, ώστε στην ουσία να είναι συμπληρωματικό το ιδιωτικό.

    Σχετικά με τις συζητήσεις που γίνονται στο ΚΚΕ για τα εκλογικά αποτελέσματα, η κα Παπαρήγα είπε ότι συζητάμε τα αποτελέσματα και δεν ομφαλοσκοπούμε.

    Αναφερόμενη, τέλος, στην εξαγγελία για μείωση της στρατιωτικής θητείας, η κα Παπαρήγα είπε ότι η θητεία δεν είναι επάγγελμα, πρόσθεσε ότι απειλείται η αμυντική ικανότητα της χώρας, εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή της στις ανακοινώσεις του υπουργού, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι διαμορφώνεται μισθοφορικός στρατός με συνείδηση βαρβαρότητας, αφού εντάσσονται σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ζήτησε την συνολική καταδίκη όλων αυτών των επιλογών.

    Είδηση: 23406

    [23] Έμφαση στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης

    Πολιτική

    Τρόπους για την καλύτερη αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης συζήτησε η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με το Νορβηγό ομόλογό της Γκιόνας Γκαρ Στοϊρε, στη συνάντηση που είχαν το πρωί στο Όσλο. Συζητήθηκαν ακόμη θέματα διμερούς συνεργασίας ενώ η κυρία Μπακογιάννη ενημέρωσε τον κύριο Στοϊρε για την ατζέντα της Συνόδου του ΟΑΣΕ που θα γίνει στην Κέρκυρα. Η υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει απόψε στη Στοκχόλμη, όπου θα παρακαθίσει σε άτυπο δείπνο, το οποίο παραθέτει ο Σουηδός ομόλογός της Καρλ Μπίλντ, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από τη Σουηδία την 1η Ιουλίου.

    Η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και η προετοιμασία της Συνόδου του ΟΑΣΕ που θα γίνει στην Κέρκυρα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε στο Όσλο, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον Νορβηγό ομόλογό της Γκιόνας Γκαρ Στοϊρε.

    Σε δηλώσεις της, μετά τη συνάντηση η Ντόρα Μπακογιάννη, υπογράμμισε ότι η Νορβηγία στηρίζει θεσμικά και έμπρακτα, με κονδύλια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης σημειώνοντας ότι η συνεργασία μπορεί να γίνει ακόμα πιο στενή για το θέμα του επαναπατρισμού των λαθρομεταναστών, κυρίως στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

    Σε αυτό το σημείο, κ. Μπακογιάννη υπενθύμισε, ότι σήμερα φεύγει από την Ελλάδα ένα αεροπλάνο για το Πακιστάν σημειώνοντας, ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ανθρωπιστική διάσταση των επαναπατριζόμενων.

    Είδηση: 23405

    [24] Συνεργασία Καραμανλή-Σιούφα

    Πολιτική

    Με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα συναντάται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, εν όψει της έναρξης των θερινών τμημάτων της Βουλής, και στον απόηχο των ευρωεκλογών της Κυριακής. Αντικείμενο της συνάντησης είναι ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 23403

    [25] 20 εκατομμύρια ευρώ για την ποιότητα της αγροτικής παραγωγής

    "Η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων είναι μονόδρομος για την ύπαρξη μιας βιώσιμης, αποδοτικής και ανταγωνιστικής αγροτικής οικονομίας", τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφερόμενος στην χρηματοδότηση με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ του προγράμματός για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής και την διασφάλιση της ποιότητας του χοιρινού κρέατος.

    Συγκεκριμένα, με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ θα ενισχυθούν, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, όσοι οι παραγωγοί οι οποίοι θα εντάξουν τις γεωργικές ή κτηνοτροφικές τους δραστηριότητες στα συστήματα της Βιολογικής παραγωγής, της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Φυτική παραγωγή και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για τη διασφάλιση της ποιότητας του χοίρειου κρέατος,

    Στο πλαίσιο της προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής για την εξασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, καθώς και την προώθηση των βιοκαλλιεργειών, μέσα από το πρόγραμμα«Συμμετοχή Γεωργών σε Συστήματα για τη Ποιότητα Τροφίμων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλταζτής», ο Υπουργός τόνισε:

    «Στόχος της Κυβέρνησης, στόχος της πολιτικής μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η ανάπτυξη της περιφέρειας με βάση την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα.

    Σκοπός των νέων δράσεων είναι η βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, μέσα από τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, η επίτευξη προστιθέμενης αξίας για τα γεωργικά προϊόντα και η βελτίωση των δυνατοτήτων διάθεσης στην αγορά.

    Επίσης, με τα συστήματα αυτά διασφαλίζεται η ποιότητα των προϊόντων που καταλήγουν στους καταναλωτές, καθώς παρέχονται καλύτερα, πιστοποιημένα και ασφαλή τρόφιμα».

    Ο κ. Χατζηγάκης τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στη χώρα μας, με αποτέλεσμα στη Βιολογική φυτική παραγωγή από το 2000 έως το 2007 να έχουν υπερπενταπλασιαστεί οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, ενώ στη Βιολογική ζωική παραγωγή από το 2004 μέχρι το 2007 ο αριθμός των βιοκτηνοτρόφων αυξήθηκε κατά 72%.

    «Δίνουμε με επιμονή και σύστημα τη μάχη για την αναβάθμιση και βελτίωση των Ελληνικών προϊόντων. Μια μάχη η οποία έχει ορατά αποτελέσματα και αντιμετωπίζει το μέλλον της Ελληνικής γεωργίας με αισιοδοξία», κατέληξε ο κ. Χατζηγάκης.

    Δικαιούχοι του νέου προγράμματος μπορούν να είναι όσοι αγρότες εντάξουν στο σύστημα της Βιολογικής Παραγωγής μέρος ή το σύνολο της εκμετάλλευσής τους και το σύνολο κάθε κλάδου παραγωγής, οι γεωργοί που θα εντάξουν μια τουλάχιστον από τις επιλέξιμες καλλιέργειές τους στο σύστημα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και οι γεωργοί κάτοχοι μονάδων εκτροφής χοιρινών, που θα εντάξουν τη μονάδα τους στο σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

    Είδηση: 23412


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 June 2009 - 17:01:56 UTC