Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο 4,4 η διαφορά, νικητής η αποχή
  • [02] Κ. Καραμανλής: H αποχή κεντρικό μήνυμα των εκλογών
  • [03] Γ. Παπανδρέου: Λαϊκή απαίτηση οι εθνικές εκλογές
  • [04] Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup
  • [05] Νίκη Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις βουλευτικές εκλογές
  • [06] Ιράκ: Επτά νεκροί από έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο

    [01] Στο 4,4 η διαφορά, νικητής η αποχή

    Νίκη του ΠΑΣΟΚ με διαφορά 4,4 μονάδων από τη ΝΔ και η πρωτοφανής αποχή που έφθασε το 47,4%, είναι τα χαρακτηριστικά των χθεσινών ευρωεκλογών. Με καταμετρημένο το 99,9% των ψήφων το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 36,7% και 8 έδρες, η ΝΔ 32,3% και 8 έδρες, το ΚΚΕ 8,4% 2 έδρες, ο ΛΑΟΣ 7,2%, επίσης 2 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,7% και 1 έδρα και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,5% και 1 έδρα. Περισσότερα στοιχεία για τα αποτελέσματα ανά περιοχή από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών. Στα κύρια χαρακτηριστικά της αναμέτρησης, εκτός από το μεγάλο ποσοστό της αποχής και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, συγκαταλέγονται η διατήρηση των "σκήπτρων" στην αριστερά από το ΚΚΕ, και τον ΣΥΡΙΖΑ να μη δικαιώνει τις προσδοκίες όσων είχαν θέσει σαν στόχο ποσοστά που βρίσκονταν κοντά στις δημοσκοπήσεις που τους έδιναν διψήφια νούμερα. Πρέπει να αναφερθεί ακόμη, η άνοδος του ΛΑΟΣ στην τρίτη θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων και η είσοδος στην ευρωβουλή των "Οικολόγων - Πράσινων".

    Αποφασισμένος να επιμείνει στο δρόμο της υπευθυνότητας δήλωσε από το Ζάππειο ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ασφαλώς δεν ικανοποιεί τη ΝΔ. Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε την αποχή πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα , επισημαίνοντας ότι εκφράζει την δυσαρέσκεια των πολιτών για το πολιτικό σύστημα.

    Λαϊκή απαίτηση η διεξαγωγή εκλογών, είναι το μήνυμα της κάλπης των Ευρωεκλογών, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για καταδίκη της νεοσυντηρητικής ιδεολογίας και πρακτικής.

    Ικανοποιημένη από το εκλογικό αποτέλεσμα, εμφανίστηκε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Α. Παπαρήγα χαρακτηρίζοντας πρωτοφανή την αποχή.

    Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του ΣΥΝ, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι δόθηκαν μάχες ακόμα και ενάντια σε προσωπικές αδυναμίες «που δεν τις υπερβήκαμε». Τόνισε πάντως ότι ο ΣΥΝ θα συνεχίσει την προσπάθεια να προσεγγίσει όλους όσοι ακόμα δεν έχουν πειστεί για την ανάγκη ενός ισχυρού αριστερού πόλου.

    Μεγάλα ποσοστά σημαίνουν μεγάλη ευθύνη, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και κάλεσε όλα τα στελέχη του κόμματός του, να επιδείξουν την πρέπουσα ευθύνη και σοβαρότητα.

    Ικανοποίηση και στους Οικολόγους- Πράσινους. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος εξελέγη στην Ευρωβουλή, δήλωσε ότι ένας νέος πόλος, δημιουργήθηκε στην ελληνική πολιτική σκηνή και ξεκίνησε την έκφρασή του στους πολιτικούς θεσμούς με την εκλογή του πρώτου πράσινου ευρωβουλευτή.

    ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23285

    [02] Κ. Καραμανλής: H αποχή κεντρικό μήνυμα των εκλογών

    «Το εκλογικό αποτέλεσμα ασφαλώς δεν μας ικανοποιεί. Είναι σαφές ότι σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν για να μας στείλουν το μήνυμά τους. Κυρίως με αποχή» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα ποσοστό αποχής, που εκφράζει το κεντρικό μήνυμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, δηλαδή τη δυσαρέσκεια των πολιτών από το χώρο της πολιτικής.

    Η δήλωση του Πρωθυπουργού

    «Οι όποιοι ενθουσιασμοί βρίσκονται μακριά από τα μηνύματα των πολιτών. Οι πολίτες απαιτούν κυρίως ένα πράγμα: Την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Αυτό είναι το κεντρικό καθήκον της Κυβέρνησης.

    Θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες πολίτες που μας ψήφισαν. Ευχαριστώ και εκείνους που είναι ψυχικά δεμένοι μαζί μας, έστω κι αν προσωρινά επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν διά της αποχής.

    Γνωρίζουμε ότι οι πολίτες απαιτούν από εμάς μεγαλύτερη ταχύτητα, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα. Απογοητεύονται, διότι ο κρατικός μηχανισμός, ο μεγάλος ασθενής στον τόπο μας, παραμένει προβληματικός, παρά τα βήματα που έχουν γίνει.

    Γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές έχουν ενοχλήσει, παραβιάζοντας αρχές που έθεσα, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της Χώρας.

    Αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα αυτή. Την ίδια ώρα όμως που οι ψηφοφόροι επικρίνουν συγκεκριμένες αδυναμίες μας, γνωρίζουν ότι, στο χειρισμό των μεγάλων προβλημάτων της Χώρας, πορευόμαστε με μοναδική πυξίδα την υπευθυνότητα. Με υπευθυνότητα χειριζόμαστε τη μεγάλη διεθνή κρίση και τις συνέπειές της.

    Καθήκον και χρέος μου είναι να υπηρετήσω το συμφέρον του Τόπου. Τίποτα δεν μπορεί να επηρεάσει την επιλογή μου αυτή. Η οικονομική πολιτική μας, με το ξεκάθαρο σχέδιό της, έχει σαφείς στόχους:

    - Να περιορίσει τις συνέπειες της κρίσης.

    - Να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών.

    - Να βάλει τις βάσεις για την πρόοδο και την ανάπτυξη του Τόπου.

    Αυτή η πρόκληση ίσχυε πριν τις Ευρωεκλογές. Ισχύει και μετά το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα. Το μέλλον του Τόπου είναι πάνω απ' όλα.

    Σε κρίσιμες συγκυρίες, η ανευθυνότητα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη. Όπως οι υποσχέσεις που μοιράζουν στους πάντες τα πάντα. Κυρίως, όμως, η ανυπαρξία διαμορφωμένου και συγκροτημένου οικονομικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όλα αυτά, δυστυχώς, που χαρακτηρίζουν την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

    Είμαι αποφασισμένος να επιμείνω στο δρόμο της υπευθυνότητας. Η πολιτική της ευθύνης αποτελεί αδιαπραγμάτευτη επιλογή. Αυτή η επιλογή άλλωστε είναι η μόνη που μπορεί να θωρακίσει την οικονομία της Χώρας, αλλά και να καταστήσει πιο αξιόπιστο το χώρο της πολιτικής, οδηγώντας τη Χώρα σταθερά στο μέλλον που της αξίζει.

    - Με ακόμα μεγαλύτερη επιμονή.

    - Με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

    - Με ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια».

    Είδηση: 23278

    [03] Γ. Παπανδρέου: Λαϊκή απαίτηση οι εθνικές εκλογές

    Το μήνυμα της κάλπης των Ευρωεκλογών, είναι ότι οι Εθνικές Εκλογές, γίνονται πλέον λαϊκή απαίτηση, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κάνοντας λόγο παράλληλα, για καταδίκη της νέο-συντηρητικής ιδεολογίας και πρακτικής. "Ο Πρωθυπουργός, δεν μπορεί άλλο να εμποδίζει τους Έλληνες πολίτες, από το να αλλάξουν πορεία", επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας παράλληλα, ότι οι Εθνικές Εκλογές, αποτελούν πάντα, το μεγαλύτερο δημοκρατικό μας δικαίωμα. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι νίκησε το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας το πρώτο μεγάλο βήμα, για να αλλάξει σελίδα ο τόπος και υπογράμμισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι αποτέλεσμα μιας βαθειάς αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών. "Είναι ανατροπή", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, λέγοντας παράλληλα, ότι "δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες και ίχνος αλαζονείας" και επισημαίνοντας ότι "στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, δεν υπάρχουν πολίτες νικητές και ηττημένοι, υπάρχουν όμως πολιτικές που ηττήθηκαν, που πρέπει και θα ανατραπούν".

    Είδηση: 23277

    [04] Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup

    Τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση και όσα σκοπεύει να λάβει για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%,θα τεθούν επί τάπητος στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, θα δεσμευθεί εκ νέου για την προώθηση των απαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων, ενώ θα ζητήσει μικρή πίστωση χρόνου προκειμένου η Αθήνα να κατασταλάξει στα μέτρα που θα λάβει με βάση και τα πολιτικά δεδομένα μετά τις Ευρωεκλογές.

    Είδηση: 23284

    [05] Νίκη Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις βουλευτικές εκλογές

    Ευρώπη

    Επιβεβαιώθηκαν όλες οι προβλέψεις στο Λουξεμβούργο και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανανέωσε την εντολή του ως πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Μεγάλου Δουκάτου. Στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές που συνέπεσαν με τις Ευρωεκλογές, το κεντροδεξιό Λαϊκό Χριστιανοσοσιαλιστικό Κόμμα του (CSV) συγκέντρωσε ποσοστό 38,04% και η άλλη παράταξη της κυβερνητικής συμμαχίας, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα απέσπασε το 21,56% εξασφαλίζοντας στη συμμαχία την απόλυτη πλειοψηφία στις 60 έδρες του κοινοβουλίου της χώρας.

    Παραμένει στη θέση του Προέδρου του Eurogroup

    Ο 54χρονος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που ήδη είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ΕΕ με 14χρονη συνεχόμενη θητεία, ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά του και ως υπουργού των Οικονομικών.

    Ωστόσο, όπως επεσήμανε στο πρακτορείο Reuters, δεν σκοπεύει επ' ουδενί να εγκαταλείψει και τη θέση του από πρόεδρος του Eurogroup διότι εξόν από την παραχώρηση του τίτλου και ορισμένων αρμοδιοτήτων στον υπουργό Προϋπολογισμού Λικ Φρίντεν, ο ίδιος θα διατηρήσει ορισμένες βασικές αρμοδιότητες της θέσης αυτής.Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23283

    [06] Ιράκ: Επτά νεκροί από έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Επτά νεκροί και 24 τραυματίες είναι ο απολογισμός έκρηξης βόμβας που ήταν τοποθετημένη σε λεωφορείο στη νότια Βαγδάτη. Η έκρηξη σημειώθηκε σε σταθμό λεωφορείων στη σιιτική συνοικία Αμπου Ντσίρ. Οι αμερικανικές δυνάμεις αναμένεται να αποσύρουν τα στρατεύματα τους από το Ιράκ μέχρι το τέλος του μήνα.

    Είδηση: 23282


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 8 June 2009 - 8:54:54 UTC