Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άνοιξαν οι ευρωκάλπες
  • [02] Στις κάλπες και οι πολιτικοί αρχηγοί
  • [03] Siemens: Νέες κλήσεις σε απολογία
  • [04] Επιταχύνει την αντικατάσταση των αισθητήρων ταχύτητας η Air France
  • [05] Με απλή αναλογική η εκλογή των ευρωβουλευτών
  • [06] Πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων με 2δις ευρώ
  • [07] Φ. Κάστρο: Γελοίες οι κατηγορίες για κατασκοπεία
  • [08] Θρήνος στο Μεξικό για τον χαμό των 38 παιδιών

    [01] Άνοιξαν οι ευρωκάλπες

    Στις 7:00 άνοιξαν σήμερα οι κάλπες για την ανάδειξη των εκπροσώπων της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τον μηχανισμό του υπουργείου Εσωτερικών να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία σε όλη την επικράτεια, σε 20.435 εκλογικά τμήματα. Όσον αφορά την ψηφοφορία των Ελλήνων που βρίσκονται εκτός Ελλάδος, χθες, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως σε 97 εκλογικά τμήματα -στα οποία είχαν εγγραφεί 36.749 ψηφοφόροι- ψήφισαν 25.844, δηλαδή η συμμετοχή έφτασε στο 70,33%. Στις προηγούμενες εκλογές του 2004, η συμμετοχή έφτασε στο 74,88%, ωστόσο σε απόλυτους αριθμούς ψήφισαν περίπου 300 περισσότεροι. Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 19:00. Υπενθυμίζεται ότι δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης. Η μετάδοση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων αναμένεται να αρχίσει περίπου στις 22:00.

    Μικροπροβλήματα σε εκλογικά κέντρα

    Κανονικά λειτουργεί το 115ο εκλογικό τμήμα στα Πατήσια, ο δικαστικός αντιπρόσωπος του οποίου έπεσε, πριν ανοίξουν οι κάλπες, θύμα κλοπής.

    Μεταξύ των προσωπικών του αντικειμένων, τα οποία αφαιρέθηκαν, βρίσκονταν και τα κλειδιά της κάλπης. Το πρόβλημα λύθηκε με την παρέμβαση της αστυνομίας όπου απευθύνθηκε ο δικαστικός αντιπρόσωπος.

    Στο Χολαργό, το τμήμα 2664, ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχασε τη σφραγίδα και περίμενε καινούργια από το Πρωτοδικείο.

    Στο Ν. Κόσμο, στα τμήματα 935, 936, 937 δόθηκαν λάθος κλειδιά από τον Δήμο Αθηναίων.

    Σε τέσσερα εκλογικά τμήματα της Ηλιούπολης δεν εμφανίστηκε Εφορευτική Επιτροπή.

    Στον Πύργο Υπάτης και στο Περιβόλι Φωκίδας, τους αντιπροσώπους τους... πήρε ο ύπνος και άργησαν ν΄ ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.

    Οδηγίες προς ψηφοφόρους

    Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες πολίτες που έχουν γεννηθεί μέχρι και το 1991 και είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου ή κοινότητας της χώρας. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

    Περίπου 10.000.000 ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες: 9.866.913 είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και 34.878 θα ψηφίσουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αυτούς, 4.774.234 είναι άνδρες και 5.092.679 γυναίκες.

    Οι εκλογείς για να ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

    Οι δικαστικοί και οι δημόσιοι γενικά πολιτικοί υπάλληλοι ψηφίζουν είτε στην εκλογική περιφέρεια στο δήμο ή την κοινότητα στην οποία είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο διαμονής τους με την ιδιότητα του ετεροδημότη εκλογέα.

    Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους. Οι έφοροι και όσοι αναπληρωτές αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου που ορίζεται απ' αυτόν.

    Οι στρατιωτικοί και όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν με την επίδειξη της στρατιωτικής ή υπηρεσιακής τους ταυτότητας.

    Οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τους τμήμα καλώντας τον τηλεφωνικό το αριθμό 1500, από τις νομαρχίες, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και, βεβαίως, την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.

    Με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών, η Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς αποφάσισε να λειτουργήσουν σήμερα το ΚΕΠ της πλατείας Συντάγματος από τις 8:00 έως τις 20:00, το ΚΕΠ Πειραιά, στην Ακτή Ποσειδώνος 14-16 όπως και αυτό των Αμπελοκήπων, στη Λ. Κηφισίας 125-127, από τις 8:00 έως τις 14:00.

    Επίσης, οι πολίτες του Νομού Αττικής μπορούν να απευθύνονται και στη Νομαρχία Αθηνών, στα τηλέφωνα: 210-9232107, 210-9232130 και 210-9232460 από τις 8:00 έως και τις 20:00.

    Επτά τηλεφωνικές γραμμές θέτει η Νομαρχία Πειραιά στη διάθεση των πολιτών που είτε διαμένουν είτε ψηφίζουν στην περιοχή. Έτσι, οι πολίτες μπορούν να καλούν, από τις 7:00 έως τις 19:00, στον τετραψήφιο αριθμό 1570, στη δωρεάν γραμμή επικοινωνίας με τον πολίτη 800 11 40 50 60 και στα τηλέφωνα: 210 4148456, 4148417, 4148418, 4853969 και 4853971.

    Στις δύο τελευταίες τηλεφωνικές γραμμές δίνονται γενικότερες πληροφορίες σχετικά με τις ευρωεκλογές.

    Επιπλέον, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται και από την ιστοσελίδα της νομαρχίας Πειραιά στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.nomarhiapeiraia.gr.

    Σε πλήρη ετοιμότητα, βρίσκεται και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Οι δημότες μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν από την ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης www.thessalonikicity.gr ή στην νέα δοκιμαστική ιστοσελίδα www.thessaloniki.gr, δίνοντας το ονοματεπώνυμό τους και την ημερομηνία γέννησής τους, ή στο τηλεφωνικό κέντρο 2310 555520 & 555950.

    Οι υπηρεσίες του Δημοτολογίου, των Εκλογικών Καταλόγων και του Μητρώου Αρρένων του Δήμου Θεσσαλονίκης θα παραμείνουν σήμερα ανοιχτές από τις 7:00 έως το κλείσιμο της κάλπης.

    Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης έχει θέσει σε λειτουργία το Κέντρο Πληροφόρησης Πολιτών έως και σήμερα στις 19:00.

    Επίσης, συνεργεία υπαλλήλων της νομαρχίας θα παρέχουν ενημέρωση στους πολίτες σχετικά με τα εκλογικά τμήματα στον τηλ. αριθμό 1536 και από τις 8:00 έως τις 20:00.

    Εκτός αυτού, κάθε πολίτης που επιθυμεί να ενημερωθεί για το σύνολο της εκλογικής διαδικασίας μπορεί να επισκεφθεί το δικτυακό τόπο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.nath.gr.

    Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όπως και στις βουλευτικές εκλογές, στα ίδια εκλογικά τμήματα με τους υπόλοιπους εκλογείς, με την προϋπόθεση ότι υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι την 3η Μαρτίου και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

    Όσοι είναι διπλοεγγεγραμμένοι υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα ψηφίσουν σε άλλο εκλογικό τμήμα.

    Όσοι ψηφοφόροι δεν βρίσκουν το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους μπορούν να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια από το δήμο ή την κοινότητα και να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου ή της κοινότητάς τους.

    Μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, οι ψηφοφόροι μπορούν να ζητήσουν έντυπη βεβαίωση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, που υπογράφεται και σφραγίζεται από τον πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής.

    Μάθετε που ψηφίζετε:

    Υπουργείο Εσωτερικών

    Εθνική Πύλη "Έρμης"

    Είδηση: 23247

    [02] Στις κάλπες και οι πολιτικοί αρχηγοί

    "Ψηφίζουμε για το σήμερα και το αύριο της Ελλάδας μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ψηφίζουμε για μια Ελλάδα ισχυρή, σε μια ενωμένη Ευρώπη, πιο αποτελεσματική, πιο κοινωνική με πιο δυνατή φωνή στα μεγάλα διεθνή ζητήματα", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ασκώντας στη Θεσσαλονίκη το εκλογικό του δικαίωμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας ψηφίζουν στην Αθήνα, ενώ, στη Θεσσαλονίκη ψηφίζει και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Κ. Καραμανλής: "Με σύμμαχο τον πολίτη προχωρούμε μπροστά"

    "Η επιλογή της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Θα συνεχίσει τις πολιτικές της, τις μεταρρυθμίσεις, το έργο για ένα καλύτερο αύριο, που έχει ανάγκη ο τόπος", δήλωσε ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 432ο εκλογικό τμήμα, στον Άγιο Ελευθέριο, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, περίπου στις 9:45.

    "Αναδεικνύουμε σήμερα με την ψήφο μας τους εκπροσώπους μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο" τόνισε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε: "Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι η δική μας επιλογή είναι ξεκάθαρη, δεδομένη, είναι σταθερή. Με σύμμαχο τον πολίτη προχωρούμε μπροστά. Κάνουμε τις πολιτικές προωθούμε τις μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη ο τόπος. Διασφαλίζουμε, δηλαδή, με υπευθυνότητα με συγκεκριμένο έργο, όχι στα λόγια, ένα καλύτερο αύριο για όλους και όλες μας".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό τμήμα 1717, στο Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας.

    Η Αλέκα Παπαρήγα θα ψηφίσει στο 487ο εκλογικό τμήμα του 26ου εκλογικού διαμερίσματος, στο 41ο και 42ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στις 11:30.

    Αλέξης Τσίπρας: "Δεν είναι η ώρα των μηχανισμών, αλλά η ώρα των πολιτών"

    Στο σχολικό συγκρότημα της οδού Πανόρμου 7, όπου έφτασε στις 11 το πρωί, συνοδευόμενος από νεολαίους της παράταξής του, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους ψηφοφόρους να επιλέξουν την παράταξή του για να «ανοίξει ο δρόμος συγκρότησης του τρίτου πόλου».

    «Τούτη την ώρα η δύναμη δεν είναι στα χέρια των μηχανισμών. Τούτη την ώρα η δύναμη είναι στα χέρια των πολλών, που δεν είχαν δύναμη ως τώρα, στα χέρια των νέων, των ανέργων, των χαμηλόμισθων των συνταξιούχων. Ο καθένας από μας είναι σταγόνα, όλοι μαζί, όμως, είμαστε ορμητικό ποτάμι και μπορούμε ν' αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Ο Γιώργος Καρατζαφέρης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 11:30, στο 5ο Γυμνάσιο στη οδό Καρόλου Ντήλ, στη Θεσσαλονίκη.

    Στα Γιάννενα ψηφίζει στις 12 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας ψήφισε στις 8.30 το πρωί ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Ευρωεκλογές 2009

    Είδηση: 23248

    [03] Siemens: Νέες κλήσεις σε απολογία

    Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens. Η λίστα των κατηγορουμένων διευρύνεται, καθώς ο τέταρτος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός ετοιμάζεται να στείλει 18 νέες κλήσεις για απολογία σε πρόσωπα που έχουν εμπλοκή στην υπογραφή της σύμβασης 8002 για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ. Ήδη από την Παρασκευή, ο ανακριτής κοινοποίησε σε επτά άτομα, τα οποία ακόμη δεν έχουν καταστεί κατηγορούμενοι, εισαγγελική διάταξη για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι απαγορεύσεις να επεκταθούν και σε άλλα πρόσωπα, που θεωρούνται ύποπτοι φυγής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των ατόμων στα οποία ο ανακριτής θα στείλει σύντομα κλήσεις, είναι και δύο επιχειρηματίες, οι οποίοι κατηγορούνται ότι διέθεσαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς σε Ελβετία και Μονακό για να διακινηθεί το "μαύρο χρήμα", ενώ το 2004, κατόπιν εντολής του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ίδρυσαν υπεράκτια εταιρία, μέσω της οποίας διακινήθηκαν 1. 750.000 ευρώ.

    Τα άτομα που αναμένεται να κληθούν σε απολογία, θα λογοδοτήσουν για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Ο φυγόδικος Χρήστος Καραβέλας, μιλώντας στη REAL NEWS, άφησε να εννοηθεί ότι διαθέτει στοιχεία ικανά να ανατρέψουν την κατάσταση: "Αφήστε ήσυχους τη γυναίκα και τα παιδιά μου. Διαθέτω και θα προσκομίσω σύντομα στοιχεία. Ελπίζω και εύχομαι η δικαστική εξουσία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων".

    Επίσης, ο ίδιος στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" δηλώνει ότι θέλει να μείνει και να δικαστεί στη Γερμανία.

    Στην ίδια εφημερίδα, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη διευκρινίζει ότι από λανθασμένη ερμηνεία των υπαλλήλων το τηλεγράφημα από την Ουρουγουάη πήγε σε λάθος διεύθυνση: "Πήγε σε άλλη διεύθυνση και από εκεί και πέρα ξεκίνησε διαφορετική επεξεργασία, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν οι καθυστερήσεις οι οποίες παρουσιάστηκαν. Τί θα γινόταν δηλαδή αν ήμουν στην Αμερική; Θα περίμεναν να γυρίσω για να μιλήσω στο τηλέφωνο;"

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Σχετικά άρθρα: Siemens: Απαγόρευση εξόδου για επτά κατηγορούμενους

    Είδηση: 23250

    [04] Επιταχύνει την αντικατάσταση των αισθητήρων ταχύτητας η Air France

    Ειδήσεις

    Στην πιθανότητα να μην λειτουργούσαν σωστά οι αισθητήρες ταχύτητας του αεροσκάφους, κάνοντας έτσι τους πιλότους να προγραμματίζουν λάθος ταχύτητα πτήσης την ώρα που το αεροσκάφος πετούσε εν μέσω καταιγίδας, έχουν επικεντρωθεί τα σενάρια για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος με το Airbus της Air France, που κατέπεσε την περασμένη εβδομάδα στον Ατλαντικό. Μάλιστα, Γάλλοι εμπειρογνώμονες ανακοίνωσαν ότι η Airbus είχε εντοπίσει προβληματικούς αισθητήρες ταχύτητας στα αεροσκάφη της τύπου A330 πριν από το δυστύχημα και είχε προτείνει στους πελάτες της την αντικατάστασή τους. Στο μεταξύ, το Σάββατο, σωστικά συνεργεία της Βραζιλίας εντόπισαν τα πρώτα πτώματα επιβαινόντων στο μοιραίο αεροσκάφος της Air France.

    Σωροί και συντρίμμια

    Σκάφη του πολεμικού ναυτικού εντόπισαν τα πτώματα δύο ανδρών, μάσκες οξυγόνου καθώς επίσης και συντρίμμια του αεροσκάφους - ανάμεσά τους κι ένα μπλε κάθισμα με τον σειριακό αριθμό 237011038331-0 της πτήσης 447 της Air France- ένα σακίδιο που περιείχε ένα δελτίο εμβολιασμού κι έναν δερμάτινο χαρτοφύλακα που περιείχε εισιτήριο της Air France.

    Ο ένας επιβάτης, το πτώμα του οποίου εντοπίστηκε, ήταν ακόμη δεμένος στο κάθισμά του, μετέδωσε το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο BFM TV.

    Τα πτώματα και τα συντρίμμια μεταφέρθηκαν στο νησί Φερνάντο ντε Νορόνχα της Βραζιλίας.

    Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Βραζιλίας και πλοία του πολεμικού ναυτικού αναζητούν ίχνη της μοιραίας πτήσης στον Ατλαντικό, ΒΑ ν ακτών της Βραζιλίας, από τη στιγμή που χάθηκε από τα ραντάρ το Airbus A330-200, την περασμένη Δευτέρα, με 228 επιβαίνοντες.

    Αντικατάσταση των αισθητήρων στα αεροσκάφη της Air France

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας αεροπορικών ατυχημάτων της Γαλλίας (BEA), είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα αν τα προβλήματα με τους αισθητήρες ταχύτητας ευθύνονται για το δυστύχημα.

    "Ορισμένοι από τους αισθητήρες (στα A330) είχαν καταγραφεί για να αντικατασταθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν δεν αντικαθίσταντο το αεροπλάνο θα ήταν ελαττωματικό" είπε ο Πολ-Λουί Αρσλανιάν.

    Η Air France ανακοίνωσε χθες ότι άρχισε την αντικατάσταση των αισθητήρων στα αεροσκάφη της εξαιτίας των φόβων για την ασφάλειά τους πέντε εβδομάδες πριν από το δυστύχημα της πτήσης 447, αλλά μόνο όταν απέτυχε η συμφωνία για την επιδιόρθωσή τους με την Airbus.

    Η Airbus επιβεβαίωσε ότι εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε στις περίπου 50 αεροπορικές εταιρίες-πελάτες της να μελετήσουν το ενδεχόμενο αντικατάστασης των αισθητήρων ταχύτητας, αλλά, όπως διευκρίνισε, αυτό ήταν ένα προαιρετικό μέτρο για την βελτίωση της απόδοσης που δεν σχετιζόταν με την ασφάλεια.

    Η ημερομηνία του υπομνήματος δεν έγινε άμεσα γνωστή και εκπρόσωπος της Air France δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν οι αισθητήρες στο αεροσκάφος που κατέπεσε και συνετρίβη είχαν αντικατασταθεί.

    Το μοιραίο αεροσκάφος είχε στείλει 24 αυτοματοποιημένα σήματα από τις 0210 ως τις 0214 που έκαναν λόγο για μία σειρά προβλημάτων στο σύστημα προτού χαθεί από τα ραντάρ, είπε ο Αρσλανιάν. Μεταξύ αυτών και ένα το οποίο ανέφερε αντιφατικές ενδείξεις ταχύτητας από τους αισθητήρες του A330.

    Τα σήματα έδειξαν επίσης ότι ο αυτόματος πιλότος ήταν απενεργοποιημένος, παρότι είναι αδύνατο να πει κανείς αν είχε απενεργοποιηθεί από μόνος του, όπως είναι προγραμματισμένος να κάνει όταν λαμβάνει ενδείξεις που υποδηλώνουν κίνδυνο, ή αν ο κυβερνήτης του αεροσκάφους είχε αποφασίσει να τον απενεργοποιήσει, πρόσθεσε ο Αρσλανιάν.

    Οι μετεωρολόγοι υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος πέρασε μέσα από μία περιοχή με καταιγίδες, αλλά ότι ο καιρός δεν φαινόταν να συνιστά ιδιαίτερη απειλή.

    Οι ερευνητές δεν αισιοδοξούν ότι θα μπορέσουν να εντοπίσουν τους καταγραφείς πτήσης του αεροσκάφους.

    "Αυτό είναι που αναζητούμε μέσα στον Ατλαντικό Ωκεανό" είπε ο Αρσλανιάν, κρατώντας ένα μικρό, κυλινδρικό μεταλλικό κουτί, το οποίο είναι προσαρτημένο στους καταγραφείς πτήσης και είναι σχεδιασμένο ώστε να στέλνει σήματα για μέχρι 30 μέρες.

    "Δεν έχουμε απολύτως καμία εγγύηση ότι είναι ακόμη προσαρτημένο στους καταγραφείς. Μπορούν να αποσπαστούν" είπε.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Ανεύρεση πτωμάτων από το αεροσκάφος της Air France

    Le Monde: Vol Rio-Paris : l'armΓ©e brΓ©silienne dit avoir rΓ©cupΓ©rΓ© des corps

    BBC: Air France replaces speed sensors Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23255

    [05] Με απλή αναλογική η εκλογή των ευρωβουλευτών

    Στις ευρωεκλογές, αντίθετα με τις βουλευτικές εκλογές, ισχύει η απλή αναλογική. Ως εκ τούτου, οι 22 Έλληνες ευρωβουλευτές θα εκλεγούν ανάλογα με το ποσοστό που θα πάρει το κόμμα τους σε ολόκληρη την επικράτεια, αρκεί αυτό να ξεπερνά το 3%. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά οι έδρες της Ευρωβουλής είναι 785 για τα 27 κράτη-μέλη. Στις σημερινές εκλογές συμμετέχουν 27 συνδυασμοί.

    4,5% το εκλογικό μέτρο για την πρώτη κατανομή

    Το εκλογικό σύστημα που ισχύει στις ευρωεκλογές είναι η απλή αναλογική. Κάθε κόμμα θα έχει τόσους ευρωβουλευτές, ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει στην επικράτεια.

    Το μόνο κριτήριο είναι το κόμμα να ξεπεράσει το ποσοστό 3%, που είναι το όριο εισόδου στο ευρωκοινοβούλιο.

    Το εκλογικό μέτρο για την πρώτη κατανομή των εδρών προκύπτει από τη διαίρεση του συνολικού αριθμού των ψήφων, δηλαδή 100, διά του συνολικού αριθμού των εδρών που είναι 22, οπότε το εκλογικό μέτρο για την Ελλάδα είναι 4,5%.

    Αυτό σημαίνει πως κάθε κόμμα στην πρώτη κατανομή θα πάρει τόσες έδρες όσες φορές το ποσοστό του υπερβαίνει το 4,5%.

    Για παράδειγμα, αν ένα κόμμα λάβει 5%, θα πάρει μία έδρα. Αν λάβει 15%, τρεις έδρες, ενώ αν εξασφαλίσει 35% θα πάρει στην πρώτη κατανομή επτά έδρες.

    Από την πρώτη κατανομή δεν θα διατεθούν και οι 22 έδρες, καθώς από τις διαιρέσεις μένουν κάποια υπόλοιπα και γίνεται και δεύτερη κατανομή, με διαφορετικό εκλογικό μέτρο.

    Φέτος είναι η πρώτη φορά που αναλογούν στην Ελλάδα μόνο 22 ευρωβουλευτές. Μέχρι τώρα οι ευρωβουλευτές μας ήταν 24 και παλιότερα 25. Αυτό συμβαίνει λόγω της αύξησης των χωρών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Συνολικά, 785 ευρωβουλευτές εκπροσωπούν 492 εκατ. ευρωπαίους πολίτες.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Ευρωεκλογές 2009

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23249

    [06] Πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων με 2δις ευρώ

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Άμεσα μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους ή κλάδου στον οποίο ανήκουν, με εγγυημένα δάνεια, σε ποσοστό 90% από το Δημόσιο θέτει σε εφαρμογή το Υπουργείο Οικονομίας, μέσω ενός νέου προγράμματος συνολικού ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Το μέτρο αφορά στη δανειοδότηση όσων επιχειρήσεων πλήττονται από την κρίση, και εστιάζεται στην εξασφάλιση των κεφαλαίων κίνησης και τις επενδύσεις που θα γίνουν ως το τέλος του 2010, με στόχο, τη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων και τη θωράκιση των θέσεων εργασίας.

    Συγκεκριμένα, λόγω της διεθνούς κρίσης στην αγορά, που έχει επιφέρει πτώση της κατανάλωσης και η ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, η ανάγκη για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων που δοκιμάζονται, είναι για την κυβέρνηση είναι επιτακτική.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, οι πώλησης σ' όλους τους κλάδους του λιανεμπορίου μειώθηκαν κατά 18,3% τον Μάρτιο, έναντι 13,7% τον Φεβρουάριο, ενώ συνολικά τους πρώτους μήνες τους έτους η πτώση του τζίρου ήταν 14,3%.

    Τα δεδομένα αυτά και οι εξελίξεις στην Ελληνική αγορά, δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στους εργαζομένους, αφού πλήττουν τις 9 από τις 10 μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αναμένεται να "ανασάνουν" οικονομικά με το πρόγραμμα δανειοδότησης με εγγυήσεις του Δημοσίου ύψους 2 δισ. ευρώ.

    Το μέτρο αφόρα επιχειρήσεις που ήταν οικονομικά υγιείς πριν από την κρίση αλλά στην συνέχεια επλήγησαν απο αυτην.

    Ως μία από τις βασικότερες προϋποθέσεις ένταξης της κάθε επιχείρησης στο πρόγραμμα τίθεται η μη απόλυση κανενός υπαλλήλου ως το τέλος του 2010, ενώ, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της επιχείρησης στο πρόγραμμα, είναι να μην είναι προβληματική έως την 01/07/2008

    Βάση του προγράμματος, κάθε επιχείρηση θα μπορεί να δανείζεται με εγγυητή το κράτος για κεφάλαια κίνησης που θα συναφθούν ως το τέλος του 2010. Το ποσό δεν μπορεί να ξεπερνά το ετήσιο μισθολογικό κόστος της, ενώ το Δημόσιο θα εγγυάται το 90% του δανείου. Επίσης θα δίνονται δάνεια με σκοπό την αναχρηματοδότηση οφειλών.

    Κατ' αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρηματίες θα μπορούν πλέον να παίρνουν εγγυημένο δάνειο ως το 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, για να τις αποπληρώσουν, ενώ όπως εκτιμούν οι παράγοντες της αγοράς, μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βοηθηθούν και όσοι δεν χρηματοδοτήθηκαν από το ΤΕΜΠΜΕ.

    Το κράτος, σε αυτή τη φάση θα μπαίνει εγγυητής για 4 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για 1 ακόμη χρόνο και για ομολογιακά δάνεια, ενώ η επιδότηση του επιτοκίου θα ισχύει έως το τέλος του 2012.

    Όπως επεσήμανε και ο Υπουργός Οικονομίας, κ. Παπαθανασίου, το πρόγραμμα στοχεύει στη διευκόλυνση της δανειοδότησης των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της κρίσης και τη διασφάλιση της απασχόλησης και του εισοδήματος πολλαπλάσιου αριθμού εργαζομένων.

    Ήδη στην δεύτερη φάση του προγράμματος, του Ταμείου Εγγυοδοσίας έχουν εκταμιευτεί 9.000 δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, με στόχο, ο αριθμός αυτός να διπλασιαστεί το επόμενο διάστημα. Έτσι συνολικά μαζί με την πρώτη φάση , 77.000 επιχειρήσεις θα λάβουν δάνεια, ύψους 9,5 δισ. ευρώ.

    Είδηση: 23251

    [07] Φ. Κάστρο: Γελοίες οι κατηγορίες για κατασκοπεία

    Αμερική-ΗΠΑ

    "Γελοίες" χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος και ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο τις κατηγορίες σε βάρος ενός πρώην στελέχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της συζύγου του ότι επιδίδονταν σε κατασκοπεία για λογαριασμό τις Κούβας επί σχεδόν 30 χρόνια, ενώ τη δικογραφία που σχηματίζεται την αποκάλεσε "σενάριο κατασκοπικής κωμωδίας". Ο Κάστρο δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε εάν αληθεύουν οι κατηγορίες που απήγγειλαν οι αρχές των ΗΠΑ σε βάρος του Ουόλτερ Κένταλ Μάγιερς, 72 ετών, και της Γκουέντολιν Μάγιερς, 71, και τις εκτιμήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ουάσινγκτον πως ο Μάγιερς χρησιμοποίησε την πρόσβασή του σε άκρως απόρρητα έγγραφα για να μεταφέρει ζωτικές πληροφορίες στην Αβάνα.

    Γράφοντας σ' ένα διαδικτυακό ιστοχώρο όπου αναρτώνται συχνά κείμενά του για την Κούβα και διεθνή θέματα, ο Κάστρο ανέφερε πως δε θυμάται αν συνάντησε το ζεύγος το 1995, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

    "Τον καιρό εκείνο συναντούσα χιλιάδες Βορειοαμερικανούς για διάφορους λόγους, ιδιαιτέρως και σε ομάδες. Δεν θα μπορούσα να θυμάμαι λεπτομέρειες για μια συνάντηση με δύο ανθρώπους" ανέφερε και διερωτήθηκε: "Δεν μοιάζει αυτό το Κουβανικό κατασκοπικό σενάριο πολύ γελοίο;".

    Ο Κάστρο έγραψε πως ο Μάγιερς κατηγορείται ότι έλαβε "πολλά μετάλλια" από την Αβάνα για την κατασκοπική του δράση, αλλά όχι ότι πληρώθηκε ή προσπορίστηκε άλλα οφέλη. "Για λόγους αρχής, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ουδέποτε βασανίσαμε ή πληρώσαμε κάποιον για να αποσπάσουμε πληροφορίες οποιουδήποτε είδους" ανέφερε.

    "Όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βοήθησαν να προστατευθεί ο λαός της Κούβας από τα τρομοκρατικά σχέδια και τις απόπειρες δολοφονίας που οργάνωσαν διάφορες κυβερνήσεις των ΗΠΑ το έκαναν για λόγους που αφορούν την δική τους συνείδηση και αξίζουν, κατά την δική μου κρίση, όλες τις τιμές του κόσμου" πρόσθεσε.

    Ακόμη, εκτίμησε ότι η "περίεργη" αυτή υπόθεση μπορεί να "μαγειρεύτηκε" με στόχο να υπάρξει ανάσχεση των "επαφών ανάμεσα στις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κούβας για σημαντικά ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος".

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    BBC: Fidel Castro dismisses spy 'tale'

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23257

    [08] Θρήνος στο Μεξικό για τον χαμό των 38 παιδιών

    Ειδήσεις

    Θρήνος χωρίς όρια στο Μεξικό για την πρωτοφανή τραγωδία της φονικής πυρκαγιάς σε βρεφονηπιακό σταθμό στην πόλη Ερμοσίγιο, που είχε αποτέλεσμα 38 παιδιά να χαθούν στις φλόγες, ενώ ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς πολλά είναι τα παιδιά που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Χθες και σήμερα οι γονείς αναγκάστηκαν να υποστούν την τραυματική εμπειρία της αναγνώρισης των παιδιών που χάθηκαν, ενώ άλλοι περίμεναν με αγωνία έξω από νοσοκομεία νεότερα από τους γιατρούς για την τύχη των παιδιών τους.

    Σύμφωνα πληροφορίες, τα περισσότερα θύματα από την πυρκαγιά της Παρασκευής στον κρατικό βρεφονηπιακό σταθμό ABC ήταν βρέφη κάτω των δύο ετών. Τα περισσότερα παιδιά πέθαναν από ασφυξία λόγω του καπνού, ενώ άλλα όταν τμήμα της οροφής του βρεφονηπιακού σταθμού κατέρρευσε πάνω τους.

    Ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν διέκοψε το ταξίδι του στο θέρετρο Κανκούν και μετέβη αεροπορικώς στην Ερμοσίγιο, πρωτεύουσα του διοικητικού διαμερίσματος Σονόρα προκειμένου να επισκεφθεί το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται βρέφη και να έχει συναντήσεις με αξιωματούχους των τοπικών αρχών οι οποίοι θα τον ενημερώσουν για την εξέλιξη της έρευνας που αφορά στα αίτια της τραγωδίας.

    "Διέταξα τον υπουργό Δικαιοσύνης να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν έρευνες για να μας βοηθήσει να μάθουμε ακριβώς τι και πώς συνέβη, και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν", δήλωσε νωρίτερα χθες ο Καλδερόν.

    Ο υπουργός Υγείας της πολιτείας Σονόρα, Ραϊμούντο Λόπες, δήλωσε ότι 38 βρέφη και νήπια απεβίωσαν κι άλλα 23 νοσηλεύονται, ανάμεσά τους 15 σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση.

    Ο κυβερνήτης της Σονόρα Εδουάρδο Μπουρς είπε ότι νοσηλεύονται επίσης έξι ενήλικες από τη φωτιά στο βρεφονηπιακό σταθμό, που βρίσκεται σε εργατική συνοικία. Ορισμένα από τα θύματα μεταφέρθηκαν στο διοικητικό διαμέρισμα Χαλίσκο για να αντιμετωπιστεί η κατάστασή τους από γιατρούς ειδικευμένους σε εγκαύματα παιδιών, είπε ο Ντανιέλ Καράμ του Μεξικανικού Ινστιτούτου Κοινωνικών Ασφαλίσεων--στο οποίο ανήκε ο σταθμός. Ένα από τα θύματα μεταφέρθηκε στο Σακραμέντο, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

    Ο Χοσέ Λαρινάγκα, εκπρόσωπος του πολιτειακού υπουργείου Δικαιοσύνης, είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ανακοινωθεί τελικός απολογισμός.

    Τέλος, τίθενται ερωτήματα για το γεγονός ότι δεν υπήρχαν έξοδοι κινδύνου και το ότι το κτήριο ήταν τόσο σαθρό που τμήματα της οροφής του κατέρρευσαν σε ένα σημείο όπου κοιμούνταν βρέφη, ανέφεραν εγχώρια ΜΜΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν, η φωτιά εκδηλώθηκε σε κοντινή αντιπροσωπεία ελαστικών αυτοκινήτων--κάτι που οι ιδιοκτήτες της διέψευσαν.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 23256


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 7 June 2009 - 8:58:00 UTC