Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη μονάδα της Ψυττάλειας ο πρωθυπουργός
  • [02] Στην Πάρνηθα ο Γ. Παπανδρέου
  • [03] Στο κόκκινο η κόντρα για την Siemens
  • [04] Δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων του Χ. Καραβέλα
  • [05] Με την πλάτη στον τοίχο ο Γκόρντον Μπράουν ετοιμάζει ανασχηματισμό
  • [06] Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες δημοσκοπησεις
  • [07] Oμπάμα - Μέρκελ: δουλειά για το Μεσανατολικό
  • [08] Με έμπνευση τον Μπετόβεν
  • [09] ΠΟΥ: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για τη γρίπη Α
  • [10] Αφρικανός ο homo sapiens
  • [11] Έχασε τη μάχη ο αστυνομικός της ομάδας Δέλτα

    [01] Στη μονάδα της Ψυττάλειας ο πρωθυπουργός

    Η πολιτική για το περιβάλλον δε γίνεται με κούφια μεγάλα λόγια, αλλά με έργα και αποτέλεσμα, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο εργοστάσιο ξήρανσης λυματολάσπης στην Ψυτάλλεια. Ο Κώστας Καραμανλής ενημερώθηκε για τη λειτουργία του σημαντικού και πολυσύνθετου αυτού έργου για το περιβάλλον και υπογράμμισε πως η έγνοια της κυβέρνησης για το περιβάλλον έχει μετρήσιμα αποτελέσματα. "Μεταμορφώσαμε ριζικά με τα έργα μας την εφιαλτική κατάσταση που παραλάβαμε" τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

    "Το Περιβάλλον δεν θέλει κούφια λόγια αλλά έργα"

    Επίσκεψη στην Ψυττάλεια, όπου λειτουργεί το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων του Λεκανοπεδίου, πραγματοποίησε το πρωί ο πρωθυπουργός.

    Ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε την προστασία του Περιβάλλοντος, ως μία διαρκή καθημερινή μάχη η οποία απαιτεί πολιτική βούληση, στρατηγική και πολιτικές δυνάμεις που να βλέπουν τα προβλήματα εκεί που υπάρχουν και να τολμούν να εφαρμόσουν πολιτικές που έχει ανάγκη ο τόπος.

    Η Ψυττάλεια, τόνισε ο πρωθυπουργός το εντυπωσιακότερο και μεγαλύτερο παράδειγμα περιβαλλοντικού έργου όχι μόνο σε εθνική αλλά σε ευρωπαϊκή κλίμακα είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους και στο κρίσιμο θέμα του περιβάλλοντος επιλέγουν τον εύκολο αλλά βαθιά ανεύθυνο δρόμο του μηδενισμού του λαϊκισμού και του ψεύδους.

    Είδηση: 23186

    [02] Στην Πάρνηθα ο Γ. Παπανδρέου

    Συμβολική επίσκεψη στην Πάρνηθα, πραγματοποίησε με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου ενημερώθηκε από εθελοντές και τοπικούς φορείς για την κατάσταση στο δάσος μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε το 2007 και κατηγόρησε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη, έλλειψη σχεδίου και πελατειακή διαχείριση αυτής της μεγάλης ζώνης οξυγόνου για όλη την Αττική.

    "Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης"

    Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γιατί, όπως είπε εκτός από την εγκατάλειψη της Πάρνηθας, χωρίζει τον Υμηττό, τσιμεντοποιεί το Ελληνικό και υποβαθμίζει το πάρκο στο Γουδί και το πάρκο "Αντώνης Τρίτσης".

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης και στο βασικό στόχο του ΠΑΣΟΚ που είναι η πράσινη ανάπτυξη, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα περιλαμβάνει την ενέργεια, τις μεταφορές, τα αγροτικά προϊόντα και τον τουρισμό και δεν αντιπαραθέτει το περιβάλλον στην οικονομική ανάπτυξη.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, o Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θα αποτελέσει μια μείζονα ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων και του πολιτικού σκηνικού, επιταχύνοντας τις πολιτικές εξελίξεις.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκτίμησε ότι οι εκλογές δεν μπορούν να καθυστερήσουν για πολύ, είτε το θέλει είτε δεν το θέλει ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η επανεκλογή του κ. Παπούλια, θα ήταν καλύτερο να γίνει από μία Βουλή "με νωπή λαϊκή εντολή".

    Ο κ. Παπανδρέου, έκανε λόγο για πλήρη αποτυχία της ΝΔ στη διακυβέρνηση και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι συμπεριφέρεται ως όμηρος συμφερόντων και ανομιών. " Ο κ. Καραμανλής από τις κινήσεις του καταμαρτυρεί φόβο, αδυναμία και τελικά ομηρεία στις υποθέσεις που συγκάλυψε" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23193

    [03] Στο κόκκινο η κόντρα για την Siemens

    Πολιτική

    Με αμείωτη ένταση, συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την υπόθεση Siemens. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, επανέλαβε ότι το σκάνδαλο αφορά το ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι την επίμαχη περίοδο, ο Γιώργος Παπανδρέου, ήταν υψηλόβαθμο μέλος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και δεν διαχώρισε τη θέση του, από κάμμυα σύμβαση που έγινε. Για αθλιότητες και λασπολογία έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ.

    Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον Γιώργο Παπανδρέου εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή την υπόθεση Siemens.

    Ο κ. Αντώναρος τον κατηγόρησε για αδιέξοδη συνθηματολογία χωρίς πολιτικό λόγο και συγκεκριμένο σχέδιο και καταλόγισε στον κ. Παπανδρέου ότι προσπαθεί με ανεύθυνο τρόπο να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε, προφανώς δεν έχει ακούσει τίποτα στη ζωή του για διάκριση των εξουσιών ή κάνει ότι δεν έχει ακούσει.

    Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την περίοδο '98 -2003 - διάστημα που ερευνάται από τη Δικαιοσύνη- ήταν μέλος των κυβερνήσεων εκείνων που πήραν τις επιλήψιμες, αμφισβητήσιμες, περίεργες αποφάσεις για προγραμματικές συμφωνίες δισ. ευρώ.

    "Τις συνυπέγραφε όλες. Δεν διαχώρισε πουθενά τη θέση του. Τι έχει να πει γι' αυτό; Προφανώς τίποτα. Και νομίζω ότι η γνώση που έχει ο ίδιος, ότι συμμετείχε σε όλες αυτές τις διαδικασίες είναι που τον κάνει τώρα να κάνει μια φυγή προς τα μπρος και να επιρρίψει ευθύνες σ' αυτούς που δεν έχουν καμία ευθύνη", ανέφερε και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει ε τον κ Παπανδρέου στις απιθανότητες που λέει",

    Για συνεχιζόμενες αθλιότητες και λασπολογία που χαρακτηρίζουν τον ίδιο και τους εντολείς του κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου , με αφορμή τις επιθέσεις του κ. Αντώναρου εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ .

    Οκ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι ο κ. Αντώναρος προφανώς δεν καταλαβαίνει ότι κάνει ζημιά στη χωρά αλλά και στην ιδία την ΝΔ και τους ψηφοφόρους της και επεσήμανε ότι η ΝΔ και η ηγεσία της βρίσκονται σε πανικό και απόγνωση.

    Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 για την υπόθεση δήλωσε ότι πάνω από φιλίες και οτιδήποτε άλλο υπάρχει το δημόσιο συμφέρον, ενώ στο ΑΠΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση Καραμανλή ότι αρνήθηκε τρεις φόρες την σύσταση εξεταστικής επιτροπής και οι βασικοί ύποπτοι και μάρτυρες δραπετεύουν ανενόχλητοι στο εξωτερικό .

    "Ο κ. Παπανδρέου, αντί να κραυγάζει συνθήματα, οφείλει συγκεκριμένες απαντήσεις για το μεγάλο σκάνδαλο που δημιούργησε το σύστημα ΠΑΣΟΚ", τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. για τις Ευρωεκλογές, Φεβρωνία Πατριανάκου και πρόσθεσε: "Το θράσος της σκανδαλολογίας δεν μπορεί να αντιστρέψει την ευθύνη για το πραγματικό μεγάλο σκάνδαλο της Siemens.Το ΠΑΣΟΚ χρωστάει δύο πράγματα στο λαό. Ανάληψη ευθυνών και κάθαρση. Να ζητήσει συγνώμη και να πει την αλήθεια."

    Η Υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον ραδιόφωνο του "Alpha" παραδέχθηκε ότι υπήρξε ολιγωρία αλλά υποστήριξε πως θα δέχονταν τόσες επιθέσεις αν δεν ήμασταν σε προεκλογική περίοδο

    "Αναμφισβήτητα έγινε λάθος. Αναμφισβήτητα υπήρξε μια ολιγωρία των υπηρεσιών, αλλά το μέγεθος της επίθεσης είναι εκτός κάθε λογικής. Δεν θεωρώ ότι θα μπορούσε ποτέ να γίνει θέμα παρά πάνω από μια ή δύο στήλες στις εφημερίδες, αν δεν ήμασταν σε προεκλογική περίοδο. Έχουν αναγάγει σε μείζον θέμα και δέχομαι μια πρωτοφανή επίθεση για ένα πρόβλημα, το οποίο δυστυχώς παρουσιάζεται πάρα πολλές φορές μέσα στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση, δηλαδή η καθυστέρηση κάποιων εγγράφων. Όποιος έχει την παραμικρή συναλλαγή με την ελληνική δημόσια διοίκηση ξέρει πολύ καλά ότι λέω την αλήθεια", τόνισε.

    "Τα επιχειρήματα της κας Ντόρας Μπακογιάννη είναι απολύτως βάσιμα, πειστικά και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα", δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι επιτίθεται συστηματικά σε όλες τις διαδικασίες και τις διωκτικές γιατί δεν θολού να μιλήσει για τους υπόπτους, για τους ουσιαστικούς ενόχους αυτού του που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

    Σε ανακοίνωση του ο Συνασπισμός τονίζει ότι: "Η ελληνική δικαιοσύνη έχει δεχθεί πολύ σοβαρά πλήγματα το τελευταίο διάστημα στην αμεροληψία της και αποδεικνύεται επιλεκτικά τυφλή έναντι όσων φέρονται ενώπιών της. Η κυβέρνηση οφείλει αμέσως να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της δικαιοσύνης με κάθε θεσμικό τρόπο".

    Πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 23202

    [04] Δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων του Χ. Καραβέλα

    Σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών του φυγόδικου Χρήστου Καραβέλα προχώρησε η Αρχή για την "Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομη δραστηριότητα", ύστερα από συνεννόηση με τον 4ο ειδικό ανακριτή, που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens. Την ίδια ώρα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης του κ. Καραβέλα, να . Ο κ. Μαρκουλάκος διέψευσε δημοσιεύματα που ήθελαν το πελάτη του να διαπραγματεύεται την παραδοσή του με τις ελληνικές αρχές.

    Σε απαγόρευση πώλησης και μεταβίβασης ακινήτων (και κτημάτων) του Χρήστου Καραβέλα σε Εκάλη, Αντίπαρο, Πάρο, Σαντορίνη, Αράχωβα και Μύκονο, προχώρησε η Αρχή για την "Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομη δραστηριότητα" Σχετικές επιστολές θα αποσταλούν σε όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας.

    Παράλληλα δέσμευσε 200.000 ευρώ, που έχουν βρεθεί σε κατάθεση σε τράπεζα της Αθήνας, καθώς και όσα τιμαλφή κρατάει η οικογένεια σε θυρίδες.

    Την ερχόμενη εβδομάδα, ανάλογες ενέργειες θα γίνουν και για τους υπόλοιπους επτά κατηγορούμενους στην υπόθεση, ακόμη και αν έχουν μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία σε συγγενικά τους πρόσωπα.

    Την ίδια ώρα ο συνήγορος του φυγόδικού, πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens, Γιάννης Μαρκουλάκος, επισκέφτηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά και ζήτησε εγγράφως να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών προκειμένου η υπόθεση να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή, υποστηρίζοντας ότι ο 4ος ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens δεν ασκεί ορθά τα καθήκοντα του.

    Ο κ. Σανιδάς αφού εξέτασε την αίτηση του κ. Μαρκουλάκου την αρχειοθέτησε επικαλούμενος ότι κ. Ζαγοριανός εκπληρώνει σωστά τα καθήκοντά του.

    Ο συνήγορος παράλληλα ενημέρωσε τον κ. Ζαγοριανό ότι κατέθεσε προσφυγές των θυγατέρων του κ. Καραβέλα για εξάλειψη ή σημαντική μείωση της συνολικής εγγύησης 2 εκατομμυρίων ευρώ, που τους έχει επιβληθεί, και ότι έλαβε τη διαβεβαίωση του ανακριτή ότι δεν θα προβεί σε καμιά ενέργεια ως την έκδοση των σχετικών βουλευμάτων.

    Επίσης αναφερόμενος στην υπόθεση δέσμευσης λογαριασμών, στους οποίους είναι συνδικαιούχος και ο μικρότερος γιος του Χρ. Καραβέλα, δήλωσε ότι πιστεύει πως ο ανακριτής δεν θα προβεί σε κάποια ενέργεια για το αγόρι και ότι ίσως απλώς το καλέσει, ως μάρτυρα στην υπόθεση.

    Για το φυγόδικο εντολέα του, ο κ. Μαρκουλάκος είπε, μεταξύ άλλων, ότι αν γνώριζε όλα αυτά που συνέβησαν με την οικογένειά του δεν θα είχε φύγει και διέψευσε δημοσιεύματα που θέλουν τον εντολέα του να διαπραγματεύεται την παράδοσή του στις ελληνικές αρχές.

    Στο μεταξύ, από την Εισαγγελία Εφετών ασκήθηκε έφεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που επέτρεπε τη χορήγηση ολόκληρης της δικογραφίας στους συνηγόρους των κατηγορουμένων.

    Ο συνήγορος του Γιώργου Σκαρπέλη, Γιάννης Μαντζουράνης δήλωσε ότι στην Εισαγγελία Εφετών δεν του επέτρεψαν να ενημερωθεί για το σκεπτικό της ασκηθείσας έφεσης.

    Τις επόμενες ημέρες, εξ άλλου, αναμένεται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών επί της αιτήσεως εξαίρεσης του ανακριτή, που υπέβαλαν, οι δια των συνηγόρων τους, οι προφυλακισμένοι για την υπόθεση της Siemens, Ηλίας Γεωργίου και Γιώργος Σκαρπέλης. Ήδη, πρόταση προς το Συμβούλιο έχει υποβάλει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Βούλγαρης.

    Είδηση: 23201

    [05] Με την πλάτη στον τοίχο ο Γκόρντον Μπράουν ετοιμάζει ανασχηματισμό

    Ευρώπη

    Μάχη για την πολιτική του επιβίωση δίνει ο Βρετανός πρωθυπουργός ο οποίος ετοιμάζεται να κάνει ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, μετά την παραίτηση ενός ακόμη υπουργού του, του πέμπτου κατά σειρά μέσα σε διάστημα μόλις τριών ημερών και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οδεύει προς μία πρωτοφανή εκλογική ήττα.

    Μάλιστα, το κλίμα για την παράταξή του επιβαρύνεται επιπλέον και από τα πρώτα αποτελέσματα των χθεσινών δημοτικών εκλογών που δείχνουν μεγάλες απώλειες για το κυβερνών Εργατικό Κόμμα, ενώ και οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που θα ανακοινωθούν το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να καταφέρουν ακόμη ένα πλήγμα στη κυβέρνηση Μπράουν.

    Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, έπειτα από τις παραιτήσεις πέντε μελών της κυβέρνησής του.

    "Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι θα συμβεί σήμερα", δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ώρες.

    Η χθεσινή παραίτηση του υπουργού Εργασίας και Συντάξεων Τζέιμς Πούρνελ, ο οποίος κάλεσε τον Μπράουν να παραιτηθεί προκειμένου να γλυτώσει την πολιτική του αξιοπρέπεια από μια βαριά ήττα, θεωρήθηκε μεγάλο πλήγμα προς την ηγεσία του Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος αγωνίζεται να διατηρήσει τον έλεγχο της κυβέρνησής του εν μέσω της κλιμακούμενης πολιτική κρίσης που προκάλεσε των σκάνδαλο των κοινοβουλευτικών εξόδων.

    Η παραίτηση του υπουργού Εργασίας και Συντάξεων, Τζέιμς Πούρνελ, που έγινε γνωστή με επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Times, ήταν μία ευθεία βολή στην ηγεσία του Μπράουν.

    "Γι αυτό σας καλώ να μείνετε στην άκρη και να δώσετε στο κόμμα μας μία ευκαιρία να κερδίσει", αναφέρει στην επιστολή του Προύνελ, απευθυνόμενος στον Γκόρντον Μπράουν.

    Παράλληλα, δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο αναφέρουν ότι 75 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, περίπου το ένα πέμπτο του συνόλου της κοινοβουλευτικής δύναμης του κόμματος, είναι έτοιμοι να υπογράψουν επιστολή ζητώντας από τον Μπράουν να παραιτηθεί.

    Επίσης, αυξάνεται ο αριθμός των πολιτικών του Εργατικού Κόμματος που ανοιχτά καλούν τον Μπράουν να αποχωρήσει, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κάλπες μπορεί να δώσουν τη χαριστική βολή στον πρωθυπουργό με πολλά να εξαρτώνται από τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών την Κυριακή, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις όμως και από τα πρώτα αποτελέσματα από τις δημοτικές εκλογές, που δείχνουν σημαντικές απώλειες για το Εργατικό Κόμμα.

    Ο αναλυτής Σάιμον Λι, του Πανεπιστημίου Χουλ δήλωσε ότι οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές μπορεί να αποτελέσουν το τελειωτικό χτύπημα στον Μπράουν. "Ακόμα και αν από σήμερα έως την Κυριακή δεν ακολουθήσει άλλος υπουργός το παράδειγμα του Πούρνελ, εάν τα αποτελέσματα είναι άσχημα, φαίνεται πως θα είναι πολύ δύσκολο για τον Μπράουν να επιβιώσει", δήλωσε στο Ρόιτερ ο Σάιμον Λι.

    Την ίδια ώρα, το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης, που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, προηγείται του κυβερνώντος κόμματος κατά 20 μονάδες, κλιμακώνει τις πιέσεις για προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Μπράουν έχει παραλύσει.

    Παραιτήθηκε και ο υπουργός Άμυνας

    Τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Βρετανική κυβέρνηση συμπλήρωσε σήμερα, λίγες μόλις ώρες πριν τον ανασχηματισμό που έχει προαναγγείλει ο Γκόρντον Μπράουν, και η παραίτηση του Υπουργού Άμυνας της χώρας, ο οποίος έθεσε εαυτόν εκτός κυβερνήσεως, προφασιζόμενος "οικογενειακούς λόγους".

    Ο Τζον Χάτον που είναι το έκτο μέλος της βρετανικής κυβέρνησης που παραιτείται σε διάστημα τεσσάρων ημερών είναι πιθανόν να αντικατασταθεί στη νευραλγική αυτή θέση, τη στιγμή που χιλιάδες βρετανοί στρατιώτες είναι ανεπτυγμένοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, από τον σημερινό υπουργό για τη Βόρεια Ιρλανδία Σάουν Γούντγουορντ.

    Τέλος, αναλυτές υπενθυμίζουν ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Μπράουν είναι ανάλογη εκείνης στην οποία βρέθηκε η συντηρητική πρωθυπουργός, Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία υποχρεώθηκε να αποσυρθεί το 1990, όταν παραιτήθηκε ένα σημαντικό μέλος της κυβέρνησης.

    ΠΗΓΗ; ΑΠΕ/ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23185

    [06] Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες δημοσκοπησεις

    Ευρωεκλογές 2009 -

    Ειδήσεις

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου, ήρθαν σήμερα στο φως της δημοσιότητας. Στις έρευνες των εταιρειών Public Issue, MRB και VPRC καταγράφεται προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ. με διαφορά από 3,7 έως 6 μονάδες. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, στη δημοσκόπηση της MRB, ο Κώστας Καραμανλής προηγείται του Γιώργου Παπανδρέου.

    Την ώρα που τα κομματικά επιτελεία ετοιμάζονται να κόψουν το νήμα στον αγώνα της προεκλογικής εκστρατείας, αποχή και χαμηλή συσπείρωση, παραμένουν οι πρώτοι αντίπαλοι τους.

    Στη δημοσκόπηση της MRB για τον "Ελεύθερο Τύπο", στην πρόθεση ψήφου στο σύνολο των ερωτηθέντων η ΝΔ συγκεντρώνει 26%, το ΠΑΣΟΚ 29,1% το ΚΚΕ 7,6 %, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,9% ο ΛΑΟΣ 5,8% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 6%.

    Στην πρόθεση ψήφου όσων θα πάνε να ψηφίσουν, η ΝΔ συγκεντρώνει 30,1%, το ΠΑΣΟΚ 33,7%, το ΚΚΕ 7,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5%, ο ΛΑΟΣ 6,4% και οι Οικολογοι Πράσινοι 5,2%.

    Σαφές προβάδισμα του Κώστα Καραμανλή έναντι του Γιώργου Παπανδρέου στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία καταγράφεται στην ίδια δημοσκόπηση.

    Ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει το 33% έναντι 28,2% του Γιώργου Παπανδρέου με τον κανένα να συγκεντρώνει το 26,9%.

    Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εστιάζουν στο δίλημμα υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα, με την Ιπποκράτους να θεωρεί τις ευρωεκλογές αφετηρία εξελίξεων. Πρώτο ζητούμενο για το κυβερνών κόμμα παραμένει η συσπείρωση των ψηφοφόρων του.

    "Εμείς, οργανωμένα, συντονισμένα, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και σχέδιο το οποίο έχουμε επεξεργαστεί, απευθυνόμαστε στους Έλληνες πολίτες σ' αυτές τις ευρωεκλογές για να κρίνουν τον δρόμο τον οποίο ακολουθούμε με στόχο την Ευρώπη", δήλωσε Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος και σημείωσε ότι η Ν.Δ εξασφάλισε στην Ελλάδα, διαχρονικά, από την αρχή τον ευρωπαϊκό δρόμο.

    Μήνυμα συμμετοχής στην κάλπη των ευρωεκλογών με σκοπό να αλλάξει πορεία η χώρα σε μια προοδευτική κατεύθυνση απεύθυνε προς τους πολίτες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζητώντας να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΠΑΣΟΚ.

    Ερωτηθείς αν οι δημοσκοπικές μετρήσεις δημιουργούν εφησυχασμό στο ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι "κάνουμε την δουλειά μας ανεξαρτήτως δημοσκοπήσεων".

    "Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών προσέρχεται στις Ευρωεκλογές, έχοντας απόλυτη επίγνωση ότι την Κυριακή, μπορεί και πρέπει να γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα, όχι απλώς για την νίκη του ΠΑΣΟΚ, αλλά για μια τόσο αναγκαία, βαθιά πολιτική αλλαγή στην πατρίδα μας. Όμως, τίποτα δεν θα έχει κριθεί μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, μέχρι να ψηφίσει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης", τόνισε από την πλευρά του ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης.

    Στη δημοσκόπηση της Public Issue για την "Καθημερινή", η ΝΔ συγκεντρώνει 32%, το ΠΑΣΟΚ 37%, το ΚΚΕ 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6%, ο ΛΑΟΣ 5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 7%.

    Στην πρόθεση ψήφου της VPRC για την "Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα", η ΝΔ 32%, το ΠΑΣΟΚ 38%, το ΚΚΕ 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7%, ο ΛΑΟΣ 5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 5,5%.

    Οι δημοσκοπήσεις διενεργήθηκαν το διήμερο 3-4 Ιουνίου.

    Είδηση: 23200

    [07] Oμπάμα - Μέρκελ: δουλειά για το Μεσανατολικό

    Ειδήσεις

    Συζητήσεις για το πρόβλημα της επίλυσης του Μεσανατολικού, με δέσμευση για διπλασιασμό των προσπαθειών τους, στη βάση της ύπαρξης Ισραηλινού και Παλαιστινιακού κράτους, είχαν στη Δρέσδη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ. Παράλληλα οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν και το θέμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ομπάμα ήταν ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος, που επισκέφτηκε το ναζιστικό στρατόπεδο Μπούνχεβαλντ και ξεναγήθηκε σε αυτό από την Άνγκελα Μέρκελ. Επίσης οι δύο ηγέτες προσευχήθηκαν για την ειρήνη στην εκκλησία Φραουενκίρχε στη Δρέσδη που είχε καταστραφεί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα θεωρείται σύμβολο της συμφιλίωσης.

    Όπως δήλωσε ο επίσκοπος Γιόχεν Μπολ στη σύντομη τελετή στην εκκλησία: "Όλες οι ελπίδες της ανθρωπότητας για ειρήνη βρίσκονται σε ένα μέρος όπως αυτό όπου όλοι μπορούν να δουν ότι η συμφιλίωση μεταξύ πρώην εχθρών είναι εφικτή. Ιδιαίτερα προσευχόμεθα για κατανόηση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, μεταξύ μουσουλμανικού κόσμου και της Δύσης".

    Ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε 24ωρη επίσκεψη στη Γερμανία κατευθυνόμενος στη Γαλλία όπου αύριο Σάββατο, θα παραστεί σε εκδηλώσεις στη Νορμανδία με την ευκαιρία της 65ης επετείου της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων. Επί της ουσίας, η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την υποδοχή κρατουμένων από το Γκουαντάναμο, με αποτέλεσμα οι προσδοκίες του κ. Ομπάμα να στρέφονται τώρα προς τη γαλλική πλευρά.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό

    Είδηση: 23203

    [08] Με έμπνευση τον Μπετόβεν

    Ειδήσεις

    Η Βελγίδα Μισέλ Αν ντε Με, εμβληματική χορεύτρια στο ξεκίνημα της Αν Τερέζα Ντε Κεερσμάακερ στο Βέλγιο, συστήνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό ως χορογράφος, με το "Sinfonia eroica" (1990), παρθενικό έργο της ομάδας της, το οποίο αναβίωσε το 2006. Με πηγή έμπνευσης ένα μνημειώδες έργο, όπως η "Τρίτη Συμφωνία" (Ηρωική) του Μπετόβεν, η χαρά του χορού και των σωμάτων κυριεύει τη σκηνή και τους χορευτές, σε μια εναλλαγή παιγνιώδους και σοβαρής διάθεσης, κίνησης και περισυλλογής, πυρετώδους ενέργειας ανάμεικτης με συγκίνηση.

    Παραγωγή: Charleroi/Danses, Χορογραφικό Κέντρο της Γαλλικής Κοινότητας του Βελγίου

    Σύλληψη - Ερμηνεία: Ilse Ghekiere, ElΓ©onore ValΓ¨re, Gabriella Iacono, Kyung Hee Woo, Lief Federico Firnhaber, GrΓ©gory Grosjean, Adrien Lequinquis.

    Τοποθεσία: Πειραιώς 260, Χώρος Δ Ημερομηνία: 9 - 11 Ιουνίου 2009, 21:00 Πληροφορίες: http://www.greekfestival.gr/ Τιμές εισιτηρίων: Γενικό: 30 ευρώ, Μειωμένο: 20 ευρώ, Φοιτητικό: 15 ευρώ

    Είδηση: 23190

    [09] ΠΟΥ: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για τη γρίπη Α

    Σε συναγερμό βρίσκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις εξελίξεις της επιδημίας της νέας γρίπης Α, της οποίας ο ιός Η1Ν1 εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΠΟΥ Φαντέλα Χαΐμπ, με αφορμή έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιείται το μεσημέρι της Παρασκευής και συμμετέχουν ειδικοί της Επιτροπής Εκτάκτων Καταστάσεων του Οργανισμού.

    Σύμφωνα με την κ. Χαΐμπ: "Θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η σοβαρότητα του ιού Α (Η1Ν1), καθώς και η επισκόπηση των υγειονομικών μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο. Πραγματικά δεν μπορώ να σας πω εάν οι ειδικοί θα προτείνουν την αύξηση στο επίπεδο 6 του συναγερμού». Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, μέχρι στιγμής από τον ιό έχουν μολυνθεί 21.940 άνθρωποι σε 69 χώρες, ενώ 125 από τα κρούσματα αυτά υπήρξαν θανατηφόρα. Από αυτά, τα 2.681 κρούσματα και οι 8 θάνατοι έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 48 ώρες.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Γαλλικό, Ρόιτερ

    Είδηση: 23194

    [10] Αφρικανός ο homo sapiens

    Από πού κατάγεται ο σύγχρονος άνθρωπος (homo sapiens) και πώς έφθασε να είναι εξαπλωμένος -και κυρίαρχος- σε όλη τη Γη; Είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιστημονικά ερωτήματα και συνεχώς νέα στοιχεία (κυρίως από παλαιολιθικά ευρήματα, ανασκαφές αρχαιολόγων και γενετικές έρευνες DNA) έρχονται στο φως, μεταβάλλοντας διαρκώς την εικόνα που έχουν οι επιστήμονες για την ανθρώπινη προϊστορία.

    Μια συνεκτική και συνοπτική παρουσίαση των πιο σύγχρονων επιστημονικών αντιλήψεων γίνεται στη νέα σειρά δύο ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο "Το απίστευτο ανθρώπινο ταξίδι", που παρουσίασε η εφημερίδα Telegraph.

    H νέα θέση που έχουν πλέον διαμορφώσει οι επιστήμονες, υποστηρίζει ότι όλα ξεκίνησαν από μια μικρή φυλή περίπου 200 ανθρώπων του είδους homo sapiens, που ζούσαν στην Αφρική, αλλά κάποια στιγμή, πριν περίπου 70.000 χρόνια, κατάφεραν να διασχίσουν την Ερυθρά Θάλασσα, να περάσουν στην Αραβία και από εκεί σταδιακά -περπατώντας!- να επεκταθούν στην Ασία και την Ευρώπη. Όλες οι σημερινές ανθρώπινες φυλές, όλη η σημερινή ανθρωπότητα, στην Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική και την Αυστραλία, οφείλει την ύπαρξή της και έλκει γενετικά την καταγωγή της από αυτή τη μικρή ομάδα.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πριν 90.000 - 70.000 χρόνια, συνέβησαν κλιματικές αλλαγές που, μεταξύ άλλων, οδήγησαν στην πτώση του επιπέδου των θαλασσών, γεγονός που επέτρεψε τη διάσχιση της Ερυθράς Θάλασσας, στο πλησιέστερο σημείο που χωρίζει την Αφρική από την Αραβία, στο λεγόμενο "Κέρας της Ανατολικής Αφρικής". Σύμφωνα με τον αρχαιογενετιστή Πίτερ Φόρστερ του πανεπιστημίου Άνγκλια Ράσκιν, ο οποίος έκανε σχετικές μελέτες DNA, οι Αφρικανοί που πέρασαν απέναντι, πρέπει να ήσαν λίγες εκατοντάδες, πιθανότατα γύρω στους 200.

    Οι άνθρωποι αυτοί ανήκαν στους homo sapiens (τους θεωρούμενους "σύγχρονους" ανθρώπους), οι οποίοι θεωρείται ότι πρωτοεμφανίστηκαν πριν 195.000 χρόνια στην ανατολική Αφρική. Τα αρχαιότερα ίχνη τους έχουν εντοπιστεί κοντά στον ποταμό Όμο της Αιθιοπίας. Μετά από μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια, περίπου 150.000 πριν την εποχή μας, οι homo sapiens πιστεύεται ότι πλέον είχαν επεκταθεί λίγο-πολύ σε όλη την Αφρική, καθώς απολιθωμένα ίχνη τους έχουν βρεθεί, μεταξύ άλλων, στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Ν.Αφρική.

    Τα αρχαιότερα ίχνη homo sapiens εκτός της Αφρικής χρονολογούνται πριν περίπου 100.000 χρόνια κι έχουν βρεθεί στο σημερινό Ισραήλ. Θεωρούνται ότι είναι απομεινάρια μιας ομάδας που εγκατέλειψε την Αφρική μέσω της σημερινής ερήμου Σαχάρας, στη διάρκεια μιας σύντομης χρονικής περιόδου, όταν το κλίμα ήταν πιο υγρό και η περιοχή αυτή ήταν πράσινη από βλάστηση. Σύντομα όμως το κλίμα άλλαξε ξανά, η Σαχάρα και η Μέση Ανατολή έγιναν ξανά άνυδρες περιοχές και η σύντομη "έξοδος" από την Αφρική είχε άδοξο τέλος για αυτούς τους πρωτοπόρους.

    Σήμερα υπάρχουν στην Αφρική 14 πληθυσμοί διαφορετικοί από γενετική πλευρά, αλλά μόνο ένας από αυτούς φαίνεται πως επιβίωσε εκτός της Αφρικής. Οι πιο πρόσφατες γενετικές έρευνες δείχνουν ότι πριν 70.000 χρόνια αυτή η αφρικανική ομάδα εκμεταλλεύθηκε την υποχώρηση της στάθμης των νερών της θάλασσας και πέρασε στην Αραβία. Αν και υπολογίζεται ότι ακόμα και μετά την πτώση των υδάτων, θα παρέμενε το εμπόδιο μιας στενής λωρίδας νερού στην Ερυθρά Θάλασσα, πλάτους περίπου 13 χλμ, οι τολμηροί πρόγονοί μας τη διέσχισαν - άγνωστο ακόμα πώς! Από εκεί και πέρα, βρήκαν πηγές φρέσκου νερού κατά μήκος της Αραβικής Χερσονήσου και έτσι μπόρεσαν να προχωρήσουν προς το Βορρά.

    Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες πίστευαν ότι η θαυμαστή ανθρώπινη επιτυχία στην εξάπλωση ανά τον κόσμο οφειλόταν στην προσαρμοστικότητα και στις κυνηγετικές ικανότητες των προγόνων μας. Αν και αυτά υπήρχαν σίγουρα, οι νέες έρευνες δίνουν έμφαση περισσότερο στην τύχη και στις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες που συνάντησαν αυτοί οι πρωτοπόροι.

    Σύμφωνα με τον γενετιστή Στέφεν Οπενχάιμερ της σχολής Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που μελέτησε ενδελεχώς τη γενετική καταγωγή αυτών των πρώτων ταξιδευτών, το σημερινό DNA όλων των μη Αφρικανών ανήκει σε αυτό το μικρό αφρικανικό παρακλάδι των homo sapiens που διέσχισαν την ερυθρά Θάλασσα. Όπως αναφέρει, αν ήταν εύκολο για τους τότε Αφρικανούς να κάνουν αυτό το πέρασμα, τότε σήμερα θα υπήρχαν στους μη Αφρικανούς γονιδιακά ίχνη από πολλαπλές αφρικανικές γενετικές ομάδες, όμως υπάρχουν ίχνη από μια και μόνο αφρικανική γενετική ομάδα, συνεπώς πρέπει να υπήρξε μια και μοναδική πετυχημένη έξοδος αφρικανών homo sapiens από την Αφρική.

    Μέσα σε διάστημα 5.000 ετών, αυτοί οι πρωτοπόροι κατάφεραν να εξαπλωθούν προς την Ανατολή, κατά μήκος του Ινδικού Ωκεανού ως την ΝΑ Ασία, ώσπου έφθασαν μέχρι και την Αυστραλία πριν περίπου 65.000 χρόνια (επίσης άγνωστο με ποιο τρόπο). Μια άλλη υπο-ομάδα των ίδιων ανθρώπων στράφηκε βόρεια, μέσω της Μέσης Ανατολής, προς το Πακιστάν, ώσπου έφθασε στην Κεντρική Ασία. Τέλος, μια τρίτη ομάδα, πριν περίπου 50.000 χρόνια, άρχισε να εξαπλώνεται προς τη Δύση, διασχίζοντας τα στενά του Βοσπόρου και από εκεί (με τα πόδια!) εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη.

    Eκεί οι homo sapiens δεν βρήκαν μια άδεια ήπειρο - κάθε άλλο. Η Ευρώπη ήταν γεμάτη από τους Νεάντερταλ, οι οποίοι, πιο κοντοί και γεροδεμένοι, ήσαν καλύτερα προσαρμοσμένοι για το ψυχρό κλίμα και τους πάγους εκείνης της εποχής. Οι Νεάντερταλ ζούσαν στην Ευρώπη σχεδόν επί 250.000 χρόνια, αλλά, μετά την άφιξη των homo sapiens, σταδιακά άρχισαν να υποχωρούν, ώσπου 25.000 χρόνια πριν την εποχή μας είχαν ουσιαστικά εξαφανιστεί, είτε λόγω κλιματικών αλλαγών, είτε λόγω πιέσεων από τους εξυπνότερους homo sapiens, είτε από ένα συνδυασμό παραγόντων.

    Έτσι, πριν 25.000 χρόνια οι homo sapiens έγιναν πια οι νέοι κυρίαρχοι από την Ευρώπη ως τη Σιβηρία. Πριν από 20.000 χρόνια εκτιμάται ότι για πρώτη φορά περπάτησαν δια μέσου του Βερίγγειου πορθμού, που ήταν τότε ξηρά, και εισήλθαν στην Αλάσκα, πατώντας πλέον το πόδι τους και στην Αμερικανική ήπειρο. Το αποκορύφωμα της τελευταίας εποχής των παγετώνων, που έφθασε πριν περίπου 19.000 χρόνια, έσπρωξε τους ανθρώπους προς τα νότια κι έτσι πριν 15.000 χρόνια έφθασαν στην Νότια Αμερική, η οποία έγινε η τελευταία ήπειρος που αποίκισαν.

    Αυτή η επιστημονική προσέγγιση περί "εξόδου από την Αφρική" απορρίπτει την ανταγωνιστική θεωρία ότι οι διαφορετικές σημερινές ανθρώπινες φυλές εξελίχτηκαν ξεχωριστά, έλκοντας την καταγωγή τους από διαφορετικές ομάδες των προγόνων των homo sapiens, δηλαδή των homo erectus, οι οποίοι είχαν επεκταθεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη.Οι κινέζοι αρχαιολόγοι, για παράδειγμα, πίστευαν ότι διέθεταν ισχυρές ενδείξεις πως ο κινεζικός λαός δεν έλκει την καταγωγή του από την Αφρική, αλλά από μια ομάδα homo erectus που έφθασε στην Κίνα πριν περίπου 2 εκατ. χρόνια.

    Όμως μια πρόσφατη γενετική έρευνα που έγινε από το κινεζικό πανεπιστήμιο του Φουντάν στη Σαγκάη, υπό τον καθηγητή γενετικής Λι Τζιν, και η οποία μελέτησε τα χρωμοσώματα Υ χιλιάδων σύγχρονων Κινέζων, διαπίστωσε ότι όλοι ανεξαιρέτως κατάγονται από μια προγονική αφρικανική ομάδα - την ίδια από την οποία κατάγονται και οι υπόλοιποι Ασιάτες, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί. Όπως δήλωσε ο κινέζος γενετιστής, "δεν βρήκαμε ούτε ένα άτομο στην Κίνα που να μπορεί να θεωρηθεί απόγονος του homo erectus. Τελικά, πρέπει να είμαστε χαρούμενοι με αυτό, καθώς, σε τελευταία ανάλυση, σημαίνει πως οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν είναι καθόλου διαφορετικοί μεταξύ τους".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23187

    [11] Έχασε τη μάχη ο αστυνομικός της ομάδας Δέλτα

    Κοινωνία

    Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός", όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση το τελευταίο δίμηνο, ο αστυνομικός Σπύρος Θεοδώρου. Ο αστυνομικός της Ομάδας Δέλτα, είχε τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά άγνωστου δράστη κατά τη διάρκεια ελέγχου στην Κυψέλη, στις 3 Απριλίου. τη λύπη τους για το γεγονός εξέφρασαν η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

    Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, τους τελευταίους δυο μήνες, ο 30χρονος αστυνομικός Σπύρος Θεοδώρου .

    Όμως τα πυρά που είχε δεχτεί από άγνωστο κακοποιό στην Κυψέλη, είχαν προκαλέσει βαρύτατα τραύματα στο κεφάλι και ο άτυχος αστυνομικός υπέκυψε.

    Τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, για το θάνατο του ειδικού φρουρού Σπύρου Θεοδώρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Εκφράζω την οδύνη και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του ειδικού φρουρού Σπύρου Θεοδώρου, ο οποίος υπέκυψε σήμερα στα τραύματα της εγκληματικής επίθεσης, που είχε δεχθεί το βράδυ της 2ας Απριλίου.

    Για τη θυσία και την προσφορά του εκλιπόντος είμαστε ευγνώμονες. Το όνομά του θα μείνει ως ηχηρή απάντηση σε όσους ανεύθυνα λαϊκίζουν εναντίον της Ελληνικής Αστυνομίας συλλήβδην, παραγνωρίζοντας και αποσιωπώντας το σημαντικό έργο που επιτελούν καθημερινά τα στελέχη της".

    Για αυτοθυσία , που συμβολίζει όλη την Αστυνομία, μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών , Προκόπης Παυλόπουλος.

    Τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του αστυνομικού, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης και τόνισε: " Η Ελληνική Αστυνομία θα εξιχνιάσει και αυτή την υπόθεση και θα παραδώσει το δράστη του εγκλήματος στη Διακισύνη".

    Tη λύπη του για το θάνατο του Αστυνομικού εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Σπύρου Θεοδώρου: "Είναι βαθιά η οδύνη μας, από τον θάνατο του αδικοχαμένου αστυνομικού, Σπύρου Θεοδώρου. Ο Σπύρος Θεοδώρου, που χτυπήθηκε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, έδωσε γενναία μάχη για την ζωή του. Η Πολιτεία οφείλει να συμπαρασταθεί σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, που επιτελούν το έργο τους σε σκληρές συνθήκες. Αυτές τις δύσκολες ώρες, η σκέψη μας βρίσκεται κοντά στην οικογένεια του, στην οποία εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια".

    Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του αστυνομικού εξέφρασε και το Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΝ.

    Είδηση: 23189


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 June 2009 - 16:59:40 UTC