Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Καρατζαφέρης: Εφ όλης της ύλης από το Αγρίνιο
  • [02] Μ. Ομπάμα: Νόμος που μειώνει επιτόκια και επιβαρύνσεις των πιστωτικών καρτών
  • [03] Σημαντικές ανακοινώσεις στο συνέδριο Athens Int. β09
  • [04] Άρχισε η καταβολή του επιδόματος στους συνταξιούχους
  • [05] Έφτασαν στην Ελλάδα τα 4 νέα F-16 Block 52+ Advanced

    [01] Γ. Καρατζαφέρης: Εφ όλης της ύλης από το Αγρίνιο

    Πολιτική

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης επισκέφθηκε το ΑΓΡΙΝΙΟ όπου παρεχώρησε συνέντευξη Τύπου.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ το οποίο θέλει να εμφανίζεται ως ο μοναδικός εκφραστής της δημοκρατίας. Και αναφερόμενος στην φράση του κ. Παπανδρέου «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» δήλωσε πως πιστεύει πως επρόκειτο για ένα λεκτικό ατόπημα.

    Κατόπιν αναφέρθηκε στον κ. Καραμανλή και εστίασε την κριτική του στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και την οικονομική πολιτική που ακολουθεί με ενέργειες οι οποίες αναιρούν η μία την άλλη. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι « ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να κάνει εντατικά μαθήματα στα παπαγαλάκια τα οποία δεν θα μπορούν να απαντήσουν στα ευρήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο μιλά για χρέος το οποίο δεν μπορεί να εκπληρωθεί».

    Ανέφερε μάλιστα ότι εχθές, στην επέτειο των 30 χρόνων από την υπογραφή της εισόδου της Ελλάδας στην Ε.Ε., ο κ. Καραμανλής είπε πως δεν θα αλλάξει το σύμφωνο Σταθερότητας. Και σχολίασε χαρακτηριστικά. «Αν δεν αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας, η Ευρώπη θα διαλυθεί, αν δεν υπάρξει ελαστικοποίηση των όρων του Μάαστριχτ δεν θα μπορέσουμε να εξέλθουμε από την κρίση. Κατόπιν αναφέρθηκε στα προβλήματα της ενέργειας καθώς και στα Ελληνοτουρκικά.Υπήρξε έντονος ενάντια στους Οικολόγους λέγοντας: «Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι που διεκδικούν την ψήφο σας όπως ο κ. Τρεμόπουλος ο οποίος έφτασε στο σημείο να ζητήσει την μετονομασία της οδού Α. Παύλου στη Θεσσαλονίκη σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ! Ή να ονομάζονται τα Σκόπια, «Μακεδονία»! Άνθρωποι που συνεργάζονται με το Ουράνιο Τόξο και που προωθούνται από διάφορα Μέσα που η εμπλοκή τους με τα πολιτικά θέματα της Ελλάδας θα επιφέρει εξυπηρετικές καταστάσεις για τον Αμερικανό ο οποίος θέλει πάση θυσία κάποιες εξελίξεις στην περιοχή».

    Κατόπιν αναφέρθηκε στο σκάνδαλο της SIEMENS λέγοντας χαρακτηριστικά «Ο κ. Χριστοφοράκος έπραξε αυτό που ευχόντουσαν όλοι. Εξαφανίστηκε!».

    «Κλείνοντας τη Βουλή ο κ. Καραμανλής δεν έδωσε τη δυνατότητα να μάθουμε τι έγινε στο Βατοπέδιο, στην υπόθεση Παυλίδη αλλά και στην υπόθεση Γερμανός, στο άκουσμα της οποίας ένα πολιτικό Κόμμα ανατριχιάζει».

    Ανέφερε επίσης πως το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι πως « Μιλάμε για εκλογές για έναν φορέα του οποίου οι αποφάσεις καθορίζουν το 68% των κανόνων που επηρεάζουν τη ζωή μας. Ειδικά την επόμενη πενταετία τα κρίσιμα θέματα - προκλήσεις της Ε.Ε. είναι η Οικονομία και η Ενέργεια. Γι αυτό και εγώ επέλεξα μία γυναίκα τεχνοκράτη, την κ. Τζαβέλλα, η οποία ακριβώς σε αυτούς τους τομείς έχει διακριθεί σε κορυφαίες θέσεις ευθύνης».

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στα βίαια επεισόδια τα οποία γίνονταν την ίδια στιγμή στην Αθήνα, με μουσουλμάνους λαθρομετανάστες, δήλωσε:

    « Σεβόμαστε την θρησκεία τους, σεβόμαστε τα ήθη και τα έθιμά τους, να καταλάβουν όμως ότι ήρθαν απρόσκλητοι σε μια χριστιανική χώρα. Τους καλοδεχτήκαμε και τους συμπεριφερόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εάν δεν τους αρέσει οι πόρτες είναι ανοιχτές».

    Τελειώνοντας ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. και πριν τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ανέφερε ότι υπάρχει ειδοποίηση για βόμβα στο Ξενοδοχείο και κάλεσε τους δημοσιογράφους αν θέλουν να αποχωρήσουν, δηλώνοντας πως εκείνος θα παραμείνει στην αίθουσα. Η Συνέντευξη Τύπου συνεχίστηκε κανονικά με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

    Είδηση: 22700

    [02] Μ. Ομπάμα: Νόμος που μειώνει επιτόκια και επιβαρύνσεις των πιστωτικών καρτών

    Ειδήσεις

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε σήμερα νόμο που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές περιορίζοντας τα επιτόκια και τις επιβαρύνσεις των πιστωτικών καρτών, κάτι που συνιστά νίκη για τους Δημοκρατικούς στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους χειμαζόμενους από την ύφεση καταναλωτές.

    Ο νόμος αναμένεται ωστόσο να πλήξει τα κέρδη μεγάλων εκδοτριών καρτών όπως η Citigroup Inc, η Bank of America Corp, η JPMorgan Chase & Co και η Capital One Financial Corp. Οι τράπεζες υποστηρίζουν πως οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμό της ροής πιστώσεων προς τους καταναλωτές, καθώς θα είναι πιο δύσκολο για αυτές να ορίσουν τα επιτόκια στη βάση του κινδύνου που αντιπροσωπεύουν οι πελάτες τους.

    "Με το νόμο αυτό θέτουμε σε εφαρμογή μερικές μεταρρυθμίσεις κοινής λογικής που αποσκοπούν να προστατεύσουν τους καταναλωτές", δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια μιας τελετής υπογραφής στο Λευκό Οίκο.

    "Δεν πρόκειται να δώσουμε στους ανθρώπους ελεύθερη πρόσβαση και αναμένουμε ότι οι καταναλωτές θα ζουν ανάλογα με τα μέσα που διαθέτουν και θα πληρώνουν ό,τι χρωστούν. Αλλά αναμένουμε επίσης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ενεργήσουν με το ίδιο αίσθημα ευθύνης όπως ο αμερικανικός λαός ", είπε.

    Ο νόμος αποτελεί την κορωνίδα της αντίδρασης εναντίον της βιομηχανίας πιστωτικών καρτών έπειτα από χρόνια ελεύθερων επιτοκίων και επιβαρύνσεων και επιθετικά προγράμματα μάρκετινγκ που έχουν προκαλέσει την οργή των καταναλωτών, δήλωσαν αναλυτές.

    Είναι επίσης η πρώτη μεγάλη χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση που ολοκληρώνεται από τον Ομπάμα στην προσπάθειά του να επαναδιατυπώσει τους κανόνες που διέπουν τις τράπεζες και τις αγορές, ώστε να προστατευτούν καλύτερα οι καταναλωτές και οι επενδυτές και να αποτραπεί άλλη μία πιστωτική κρίση.

    Είδηση: 22701

    [03] Σημαντικές ανακοινώσεις στο συνέδριο Athens Int. β09

    Κοινωνία

    Ολοκληρωθήκαν οι εργασίες του συνεδρίου της «Athens International 2009», με τις ομιλίες των Κ. Χατζηδάκη, Ι. Πλακιωτάκη, Β. Παπανδρέου, Λ. Κατσέλη και του Διοικητού της Ε.Υ.Π., Ι. Κοραντή. Η έκθεση «Athens International 2009», τα εγκαίνια της οποίας προηγήθηκαν του συνεδρίου, λαμβάνει χώρα στον εκθεσιακό χώρο «Metropolitan Expo», του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

    Στην Athens International 2009 συμμετέχουν 154 εκθέτες από τον χώρο της αμύνης, της ασφάλειας, την πολίτική αεροπορία και την ενέργεια.

    Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά αεροσκάφη: F-16C Block 52+, Mirage 2000-5 Mk II και A-7E Corsair της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Επίσης, AH-64+ Apache και CH-47D Chinoock του Στρατού και S-70B6 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού. Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν ο υπουργός τουρισμού Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ο υφυπουργός εθνικής αμύνης Γιάννης Πλακιωτάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ο αρχηγός Γ.Ε.Α. αντιπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, οι πρέσβεις της Γαλλίας, του Ισραήλ και της Ουγγαρίας, αντιπροσωπεία της πρεσβείας των Η.Π.Α. και πολλοί ακόλουθοι αμύνης των ξένων πρεσβειών στην Αθήνα.

    Κ. Χατζηδάκης:

    Κ. Χατζηδάκης: "Η χώρα μας ακολουθεί τον δρόμο της Ευρώπης"

    Με την φράση "η χώρα μας ακολουθεί τον δρόμο της Ευρώπης" ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τους τρεις άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το προσεχές διάστημα θα κατατεθεί σχέδιο νόμου με το οποίο ο αγωγός μεταφοράς πετρελαίου "Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη" θα χαρακτηριστεί έργο εθνικής σημασίας ώστε η κατασκευή του να ολοκληρωθεί εντός του 2012.

    Μιλώντας στο συνέδριο για την άμυνα, την ασφάλεια και την ενέργεια στην Ν. Α. Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ο Υπουργός ανέφερε ότι η διαφοροποίηση των πηγών, αλλά και των οδεύσεων της ενέργειας, με την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και τη συμμετοχή σε διεθνείς αγωγούς, παράλληλα με μία προσπάθεια για την εκμετάλλευση πηγών ενέργειας στο εσωτερικό της χώρας, είναι ο πρώτος άξονας των κυβερνητικών προτεραιοτήτων.

    Υπενθύμισε πως η χώρα μας είναι μέρος του σχεδίου South-Stream για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Παράλληλα, επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Τουρκίας - Ιταλίας. Επίσης, προχωρά ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός και η κατασκευή νέου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Β. Ελλάδα. Στον τομέα του πετρελαίου, υπεγράφη η τριμερής Διακρατική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, προς αυτό, η κυβέρνηση υιοθετεί νέα αναθεωρημένη πολιτική για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο, που ισχύει από το 1990.

    Όσον αφορά το δεύτερο άξονα, αυτόν της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως την τελευταία πενταετία έχουμε τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος σε ΑΠΕ, προχωρούμε όμως πιο δυναμικά δίνοντας έμφαση στον εξορθολογισμό του νομοθετικού πλαισίου, από τον Ιανουάριο απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Παράλληλα, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα "φωτοβολταϊκά στις στέγες" και ο στόχος που έχει τεθεί είναι να γίνει η Ελλάδα η πρώτη χώρα της Ευρώπης στη χρήση φωτοβολταϊκών και πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, ότι η χώρα μας αξιοποιεί την γεωθερμία, απλοποιώντας την αδειοδότηση και την χρήσης της στα σπίτια και στα θερμοκήπια.

    Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας -που αποτελεί τον τρίτο άξονα της πολιτικής της κυβέρνησης- η χώρα μας είναι η πρώτη που ενσωμάτωσε την κοινοτική οδηγία για την συμπαραγωγή ηλεκτρισμού-θερμότητας ανοίγοντας τον δρόμο σε όλους τους παραγωγούς ενέργειας.

    Προς την ίδια κατεύθυνση προωθούμε την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την "ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση της ενέργειας", αλλάζοντας έτσι την νοοτροπία των πολιτών και ενθαρρύνοντας τις επιχειρηματικές δράσεις. Παράλληλα, αξιοποιούμε τους κοινοτικούς πόρους για δράσεις που θα βοηθήσουν τοπικούς φορείς, επιχειρήσεις και ιδιώτες να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια ή τις επιχειρήσεις τους.

    Ως παράδειγμα ο κ. Χατζηδάκης έφερε το πρόγραμμα "εξοικονομώ", προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, που στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας στους δήμους της χώρας και προανήγγειλε αντίστοιχο πρόγραμμα, που θα αρχίσει συντόμως και για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε κατοικίες και γραφεία, καθώς και για την αντικατάσταση παλιών ενεργοβόρων συσκευών στα σπίτια.

    Ι. Πλακιωτάκης:

    Ι. Πλακιωτάκης: "Για κανέναν δεν έχει υπογραφεί λευκή επιταγή" Το μήνυμα ότι "για κανέναν δεν έχει υπογραφεί λευκή επιταγή", απηύθυνε από του βήματος του συνεδρίου, ο υφυπουργός εθνικής Αμύνης, Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέροντας πως όλες οι υποψήφιες και δυνητικά υποψήφιες χώρες στην ευρύτερη νατοϊκή και ευρωπαϊκή οικογένεια πρέπει να συνεχίσουν στην οδό των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, κάποιες εκ των οποίων -είπε- μπορεί να αποδειχτούν επίπονες.

    Αναφερόμενος στην ομιλία του στον διεθνή ρόλο της Ελλάδας, με έμφαση στην ΝΑ Ευρώπη, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε πως η ένταξη της ΝΑ Ευρώπης στην ευρύτερη νατοϊκή και ευρωπαϊκή οικογένεια μπορεί να οδηγήσει στον εμπλουτισμό και των ίδιων των οργανισμών από πολιτιστικής, πολιτικής και οικονομικής πλευράς.

    "Εμείς επιθυμούμε η ΝΑ Ευρώπη να αποτελεί περιοχή όχι διενέξεων, αλλά, ειρήνης, συναδέλφωσης και αλληλοκατανόησης. Ως χώρα διαδραματίζουμε έναν ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση τόσο λόγω της δεδηλωμένης βούλησης και επιλογής μας, όσο και λόγο της διαχρονικής παρουσίας και ιστορίας μας. Έναν ρόλο που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο και μάλιστα, όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και σε άλλες -ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας- περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή", τόνισε καταληκτικά ο υφυπουργός εθνικής αμύνης.

    Β. Παπανδρέου:

    Β. Παπανδρέου: "Στόχος είναι η διαφάνεια" Την θέση του κόμματός της για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, που προϋποθέτει την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, την ενίσχυση της διακλαδικότητάς τους και όχι απλώς πρόσθετους εξοπλισμούς, ανέπτυξε στην ομιλία της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα αμύνης Βάσω Παπανδρέου.

    Ανέφερε πως απαιτείται άμεσα νέο θεσμικό πλαίσιο περί προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, με καθιέρωση διαγωνιστικών διαδικασιών και εφαρμογή κανόνων, που επιβάλλει ο κώδικας συμπεριφοράς της Ε.Ε. για τις προμήθειες αμυντικού υλικού, προσαρμοσμένων στα διεθνή πρότυπα.

    Σημείωσε ακόμη ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία χρειάζεται νέο προσανατολισμό, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, άμεσο εκσυγχρονισμό και ολική αναδιάρθρωση.

    Ακόμη, τόνισε η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., απαιτείται επανεξέταση από μηδενική βάση του θεσμού των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. "Στόχος είναι η διαφάνεια και κύρια κατεύθυνση η αύξηση ποσοστού συμπαραγωγής αμυντικού υλικού με ξένους προμηθευτές, για την απόκτηση γνώσης και ελληνικής προστιθέμενης αξίας", είπε η κυρία Παπανδρέου.

    Λ. Κατσέλη: «Ναι στις στοχευόμενες επενδύσεις»

    Λ. Κατσέλη: «Ναι στις στοχευόμενες επενδύσεις» Για την προώθηση, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-13, προγράμματος επενδύσεων σε ΑΠΕ σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, δεσμεύτηκε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για θέματα οικονομίας Λούκα Κατσέλη, με επιδίωξη μέχρι και το 2020 πάνω από το 18% της ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας [Α.Π.Ε.] και το 2050 η χώρα μας να έχει αποδεσμευτεί από τα ορυκτά καύσιμα.

    Ταυτοχρόνως, όπως είπε, με παροχή στοχευόμενων κινήτρων και χρήση πόρων του ΕΣΠΑ θα προωθήσουμε την παραγωγική αναδιάρθρωση και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας και περιβαλλοντικής ποιότητας, διοχετεύοντας σταδιακά 7% του ΑΕΠ στην παιδεία, στην έρευνα και καινοτομία.

    Με προτεραιότητα στον αγροδιατροφικό τομέα, στις Α.Π.Ε., στις πράσινες υποδομές και μεταφορές, στα ευρυζωνικά δίκτυα, στον ποιοτικό τουρισμό, σε σύγχρονες επιχειρηματικές υπηρεσίες.

    Ι. Κοραντής: «Είναι απαραίτητο να προφυλάσσεται το κρατικό απόρρητο»

    Ι. Κοραντής: «Είναι απαραίτητο να προφυλάσσεται το κρατικό απόρρητο» Με την ιδιαίτερη επισήμανση πως είναι απαραίτητο να προφυλάσσεται το κρατικό απόρρητο, που αποτελεί και το θεμέλιο λίθο των δραστηριοτήτων των Υπηρεσιών Πληροφοριών, άρχισε την ομιλία του ο διοικητής της Ε.Υ.Π., Ι. Κοραντής. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση πως προς όλους, τους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους, τους απλούς πολίτες να αφήσουν την Ε.Υ.Π. έξω από το πεδίο των κομματικών αντιπαραθέσεων". Η Ε.Υ.Π. δεν είναι κομματική υπηρεσία, δεν είναι κεντρική υπηρεσία, δεν είναι κρατική υπηρεσία, είναι εθνική υπηρεσία, λειτουργεί για το έθνος και οι εργαζόμενοι σε αυτήν πληρώνονται από το υστέρημα του Έλληνα φορολογουμένου", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος ο κ. Κοραντής στην δραστηριότητα των ΜΜΕ αφού είπε πως αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προόδους των κοινωνιών μας και είναι καλοδεχούμενη και απαραίτητη. Όμως, τόνισε πως "τα Μ.Μ.Ε. ασκούν μία επιρροή που συχνά υπαγορεύει, ενίοτε δε βλάπτει τις αποστολές των Υπηρεσιών Πληροφοριών και ασκούν μία πίεση που οι Υπηρεσίες Πληροφοριών δυσχεραίνονται να αντιμετωπίσουν".

    Στο σημείο της ομιλίας του για την επιχειρησιακή διάσταση των σύγχρονων προκλήσεων, ο διοικητής της Ε.Υ.Π. τόνισε πως το φαινόμενο της τρομοκρατίας παρουσιάζει μεγάλη έξαρση στις μέρες μας υποβοηθούμενο και από τις διαμορφούμενες διεθνείς συγκυρίες, αλλά και από τις εσωτερικές δυναμικές των τρομοκρατικών οργανώσεων, στις οποίες συνεχώς διαπιστώνεται η υιοθέτηση νέων και διαφορετικών μεθόδων δράσης. Όμως, παράλληλα -όπως τόνισε- με την αύξηση των τρομοκρατικών απειλών, εγείρεται η επιτακτική ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών, καθώς αποτελούν σημαντικό παράγοντα διατάραξης της διεθνούς ισορροπίας και ασφάλειας. Εξήγησε πως οι διαπιστώσεις μας όσον αφορά τους τομείς που θα πρέπει να επικεντρωθούμε και χαρακτηρίζουν απόλυτα το προφίλ της τρομοκρατίας είναι: - Η ραγδαία εξάπλωση της ισλαμικής ιδεολογίας, σε συνάφεια με την αντίστοιχη εξάπλωση των τζιχαντιστών, τόσο σε αριθμητική δύναμη όσο και σε γεωγραφική διασπορά. - Η Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγικό έδαφος των τζιχαντιστικών δραστηριοτήτων. - Σημαντικός ρόλος για την διαδικασία της ριζοσπαστικοποίησης, η οποία αποτελεί προπομπό του εξτρεμισμού, πραγματοποιείται και από διάφορους θρησκευτικούς λειτουργούς, οι οποίοι πραγματοποιούν υπερπόντια ταξίδια προκειμένου να εξαπλώσουν την ιδεολογία του σαλαφισμού στις μουσουλμανικές κοινότητες. - Το ριζοσπαστικό Ισλάμ επεκτείνεται αργά αλλά σταθερά, και με σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα, και στα Δυτικά Βαλκάνια. Η παρουσία ριζοσπαστικών δικτύων στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι γνωστή, είπε, προσθέτοντας πως επίσης σε περιοχές των Βαλκανίων με σημαντική μουσουλμανική παρουσία, όπως η Αλβανία, το Κόσοβο, η ΠΓΔΜ, το Σαντζάκ της Σερβίας, διαπιστώνεται μία ενεργός ριζοσπαστική δραστηριότητα από μεμονωμένα στοιχεία που σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάζει θεαματικά αποτελέσματα. - Πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αποτελούν σημαντικό πόλο για τους τζιχαντιστές. - Σημαντικά υπολογίσιμη είναι η χρήση του διαδικτύου καθώς αποτελεί το ιδανικό πεδίο δραστηριότητας ριζοσπαστικών, θρησκευτικών και τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς είναι ένα φθηνό, ανώνυμο και διεθνές μέσο που εξασφαλίζει την εύκολη πρόσβαση.

    Πέραν αυτών, όπως τόνισε ο κ. Κοραντής, ένα υψίστης σπουδαιότητας φαινόμενο που καθορίζει ουσιαστικά την νέα συμπεριφορά της τρομοκρατίας, είναι οι διασυνδέσεις της με τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, τις οποίες διαμορφώνουν οι ομοιότητες που χαρακτηρίζουν τα δυο συγκεκριμένα φαινόμενα (υπό κάλυμμα δράση, υιοθέτηση ίδιων μεθόδων δράσης, όπως απαγωγές, δολοφονίες, εκβιασμοί κ.ά.), με την μόνη διαφορά ότι η τρομοκρατία υποκινείται κατά κύριο λόγο από την ιδεολογία.

    Καταληκτικά, ο διοικητής της ΕΥΠ επισήμανε πως με την μελέτη όλων αυτών, εκείνο που συνάγεται συμπερασματικά είναι πως "η τρομοκρατία όπως διαμορφώνεται σήμερα, είναι δυνατόν να διαπραχθεί από οποιονδήποτε αντίπαλο και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιδράσουμε σε πιθανές απειλές, όχι μόνο από τις γνωστές σε εμάς κατευθύνσεις, αλλά και από άγνωστες. Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι ο αριθμός και το μέγεθος των επιθέσεων πιθανόν να αυξηθεί. Η κατανόηση του μέλλοντος της τρομοκρατίας απαιτεί αφενός την κατανόηση των τάσεων και της ανάπτυξής της σε ένα ευρύ πεδίο τομέων και αφετέρου την συλλογή των πληροφοριών που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος".

    Ειδικότερα όσον αφορά την Ελλάδα, και αναφερόμενος στην λαθρομετανάστευση, σημείωσε πως αυτό που ενδιαφέρει την ΕΥΠ, είναι να επιβεβαιώσει ότι ο καθένας από τους λαθρομετανάστες, που είναι κατά κύριο λόγο οικονομικοί μετανάστες- οι οποίοι επιζητούν όχι μία καλύτερη ζωή αλλά απλά μία ζωή, διότι εκεί απ' όπου έρχονται δεν έχουν ζωή - είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει και όχι κάτι άλλο. "Μέχρι στιγμής το έχουμε επιτύχει μέσα από μία δουλεία κυριολεκτικά μυρμηγκιού, σε στενή συνεργασία με τις συναρμόδιες Ελληνικές Υπηρεσίας και βεβαίως με ξένες Υπηρεσίες Πληροφοριών" κατέληξε.

    Είδηση: 22699

    [04] Άρχισε η καταβολή του επιδόματος στους συνταξιούχους

    Ειδήσεις

    Ενθαρρυντική θεωρείται η εκτίμηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για πιθανή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από το τέλος του 2009. Σε κάθε περίπτωση όμως , το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εισηγείται για την ελληνική οικονομία περικοπή στις κρατικές δαπάνες , πάγωμα μισθών αλλά όχι επιβολή νέων φόρων προκειμένου να μειωθεί δραστικά το έλλειμμα. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει κατ' επανάληψη ότι εάν χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα , αυτό θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή του σχεδίου κατά της κρίσης. Από σήμερα, Παρασκευή, άρχισε η καταβολή της εφάπαξ ενίσχυσης σε συνταξιούχους του ΙΚΑ.

    Το έκτακτο οικονομικό βοήθημα λαμβάνουν από την Παρασκευή οι συνταξιούχοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

    Την ενίσχυση των 500 ευρώ θα πάρουν -όσοι έχουν βασική σύνταξη έως 800 ευρώ -300 ευρώ όσοι λαμβάνουν σύνταξη από 801 έως 1.100 ευρώ ενώ -ως έχουν παραμένουν οι συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.100 ευρώ μηνιαίως.

    Σε οκτώ δόσεις η καταβολή των οφειλών στους ΟΤΑ

    Πόρους από τις οφειλές του κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ αλλά και 10.000 προσλήψεις μερικής απασχόλησης εξασφάλισαν οι δήμοι για το 2009.

    Στην προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας, Εσωτερικών και της ΚΕΔΚΕ προβλέπεται η καταβολή

    -1,71 δισ. ευρώ σε 8 ισόποσες δόσεις -η πρώτη ύψους 213,8 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί στις 31 Μαΐου και οι υπόλοιπες -στις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους για επόμενα 7 χρόνια

    Περικοπές εισηγείται το ΔΝΤ

    Προς το τέλος της βαίνει η συνήθης επίσκεψη του κλιμακίου του ΔΝΤ το οποίο προτείνει μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό , αγορά εργασίας , φορολογικό και στην λειτουργία του δημόσιου τομέα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ συστήνει :

    -δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών - "οχι" στην επιβολή νέων φόρων -"πάγωμα" μισθών -αναμόρφωση του ασφαλιστικού

    Το πόρισμα με τα συμπεράσματα και τις συστάσεις του κλιμακίου αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στον υπουργό Οικονομίας

    Είδηση: 22696

    [05] Έφτασαν στην Ελλάδα τα 4 νέα F-16 Block 52+ Advanced

    Η Πολεμική Αεροπορία μας, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και η κυβέρνηση, γιόρτασαν την άφιξη των πρώτων τεσσάρων νέων μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων, τύπου Advanced F-16 Block 52+, τα οποία προσγειώθηκαν στην 116 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση του Αράξου. Τα εν λόγω αεροσκάφη αποτελούν μέρος του Ελληνικού Προγράμματος Peace Xenia IV και είναι τα πλέον προηγμένα, τεχνολογικά, F-16 στην Ευρώπη.

    Αμέσως μετά την άφιξη των τεσσάρων πρώτων αεροσκαφών Peace Xenia IV Advanced F-16 Block 52+, στην 116ΠΜ στον Άραξο, ο Αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Βασίλειος Κλόκοζας, εξεδήλωσε την απόλυτη ικανοποίησή του για την εμπρόθεσμη παράδοση των μαχητικών αυτών, εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς όλους όσους συνέβαλαν στην σχεδίαση και κατασκευή αυτού του υπερσύγχρονου οπλικού συστήματος και δήλωσε ότι με αυτά τα αεροσκάφη θα ενισχυθεί σημαντικά η αμυντική και αποτρεπτική δύναμη της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

    Το πρόγραμμα Peace Xenia IV περιλαμβάνει 20 αεροσκάφη τύπου F-16C και 10 αεροσκάφη τύπου F-16D, εξοπλισμένα με κινητήρες τύπου F100-PW-229 της Pratt & Whitney. Το πρώτο αεροσκάφος - ένα μονοθέσιο μαχητικό τύπου F- 16C - παρελήφθη από την κυβέρνηση των Η.Π.Α., η οποία ενεργούσε ως πληρεξούσιος της Ελλάδος στη διαδικασία Πώλησης Στρατιωτικού Υλικού στο Εξωτερικό -Foreign Military Sales, FMS- τον Ιανουάριο του 2009, ένα μήνα πριν από την προβλεπόμενη χρονική στιγμή. Επίσης, η κυβέρνηση των Η.Π.Α. παρέλαβε το πρώτο διθέσιο μαχητικό τύπου F-16D τον Ιανουάριο. Τα υπόλοιπα αεροσκάφη θα έρθουν στην Ελλάδα μέσα στο 2009 και το 2010.

    Στοιχεία για τα F-16 Στα μαχητικά αυτά έχουν ενσωματωθεί πολλές νέες και μοναδικές επιχειρησιακές ικανότητες. Όλα τα συστήματα του αεροσκάφους έχουν υποβληθεί σε εξονυχιστικές επιθεωρήσεις και διαδικασίες ελέγχου οι οποίες έχουν καθιερωθεί από την Πολεμική Αεροπορία των Η.Π.Α. και τη Lockheed Martin Aeronautics, οι οποίες χρησιμοποιούνται για όλους τους αγοραστές FMS. Οι υποδομές και οι άλλες δυνατότητες που έχουν αναπτυχθεί καθιστούν αυτά τα μαχητικά άμεσα επιχειρησιακά.

    Είδηση: 22697


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 May 2009 - 20:58:31 UTC