Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βιβλία στους δικαιούχους της Εργατικής Εστίας
  • [02] Νέα γρίπη: Αυξάνονται τα κρούσματα
  • [03] Χαμηλό το κόστος του τραπεζικού δανεισμού στην Ελλάδα
  • [04] Kosmos Festival: Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται
  • [05] Σκότωσε τη σύντροφό του γιατί... τρόμαξε το σκύλο
  • [06] Ο εγκέφαλος μεγαλώνει με το διαλογισμό και γίνεται πιο υγιής
  • [07] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ
  • [08] Στο Λίβανο ο Μπάιντεν
  • [09] Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο
  • [10] Συνεχίζονται οι Πανελλαδικές
  • [11] Αυστραλία: Πνίγηκαν πόλεις και χωριά, λόγω των καταρρακτωδών βροχών
  • [12] Επιτάχυνση των συνομιλιών για το Κυπριακό ζητά ο ΟΗΕ
  • [13] Σε κήρυξη πτώχευσης ωθεί τη GM η Κυβέρνηση Ομπάμα
  • [14] Επεισόδια και ζημιές σε ΙΧ σε πορεία αλλοδαπών
  • [15] Ισόβια στον Αμερικανό που βίασε και σκότωσε Ιρακινή

    [01] Βιβλία στους δικαιούχους της Εργατικής Εστίας

    Εγκρίθηκε το πρόγραμμα πανελλαδικής εμβέλειας χορήγησης δελτίων αγοράς βιβλίων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας σε δικαιούχους παροχών του, οι οποίοι φέτος κάνουν χρήση μικτού προγράμματος. Έως τις 30 Σεπτεμβρίου οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν από συμβεβλημένα βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους δωρεάν βιβλία της επιλογής τους, αξίας 16 ευρώ.

    Για την παραλαβή των δελτίων, οι δικαιούχοι μπορούν να προσέρχονται από τη Δευτέρα 25 Μαΐου, καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες, στα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού.

    Είδηση: 22666

    [02] Νέα γρίπη: Αυξάνονται τα κρούσματα

    Ειδήσεις

    Σε περισσότερα από 5.700 ανέρχονται πλέον στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα της νέας γρίπης Α -περισσότερα από μισά εκ των επισήμως επιβεβαιωμένων σε 41 χώρες του κόσμου- ενώ εννέα είναι οι θάνατοι. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας -που σήμερα ολοκληρώνει στη Γενεύη το 62ο ετήσιο συνέδριό του- ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από το ιό φθάνει τους 11.034 και οι νεκροί τους 85, ενώ σχεδόν 1.000 νέα κρούσματα διαγνώστηκαν παγκοσμίως το τελευταίο 24ωρο.

    Στο "6" το επίπεδο συναγερμού σε περίπτωση πανδημίας

    Η ανάλυση των περιπτώσεων δείχνει ότι το 64% των ασθενών στις ΗΠΑ είναι παιδιά και νέοι και μόνο το 1% είναι άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

    Η επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι δεν θα διαστάσει να ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στο ανώτατο επίπεδο της 6βαθμης κλίμακας, σε περίπτωση που η νέα γρίπη εξαπλωθεί παγκοσμίως.

    Από την πλευρά τους, Βρετανία, Ιαπωνία και άλλες χώρες ζητούν αλλαγή των κριτηρίων που πρέπει να ικανοποιηθούν για να υπάρξει το ανώτατο επίπεδο συναγερμού.

    Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, το επίπεδο συναγερμού μπορεί να αυξηθεί στο 6 (που σημαίνει κατάσταση πανδημίας) αν διαπιστωθεί ότι η γρίπη εξαπλώνεται με συστηματικό τρόπο σε δύο περιοχές του κόσμου, ακόμα και αν τα συμπτώματα συνεχίσουν να είναι ήπια.

    Πολλές κυβερνήσεις θεωρούν ότι το κοινό δεν συνειδητοποιεί ότι η κλίμακα βασίζεται στην εξάπλωση της ασθένειας και όχι στη σοβαρότητά της και προειδοποιούν ότι το ανώτατο επίπεδο 6 θα προκαλούσε περιττό πανικό.

    Ο ΠΟΥ έχει εξασφαλίσει τη δέσμευση αρκετών φαρμακοβιομηχανιών ότι σε περίπτωση πανδημίας θα διαθέσουν δωρεάν σε αναπτυσσόμενες χώρες τόσο εμβόλια κατά της γρίπης, όσο και αντιικά φάρμακα.

    Ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση στην Ασία, με πιο πρόσφατη χώρα τις Φιλιππίνες, και μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων 210 και 4.500 κλειστά σχολεία στην Ιαπωνία.

    Στις Φιλιππίνες, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι ένα 10χρονο κοριτσάκι που είχε ταξιδέψει σε Καναδά και Ηνωμένες Πολιτείες, πριν επιστρέψει στις Φιλιππίνες τη Δευτέρα.

    Στην Αυστραλία, στα 11 ανέρχονται τα κρούσματα της νέας γρίπης, δύο εκ των οποίων δεν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό.

    Συγκεκριμένα, τον προβληματισμό των αρχών έχουν προκαλέσει οι περιπτώσεις ενός 17χρονου από την Μελβούρνη και μίας έφηβης από την Αδελαΐδα, κανείς εκ των οποίων δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε είχε έρθει σε επαφή με άλλο ασθενή.

    Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας αποφάσισε σήμερα, για προληπτικούς λόγους, το άμεσο κλείσιμο δύο λυκείων στη Ρώμη, όπου φοιτούσαν τέσσερις μαθητές που προσβλήθηκαν από τη νέα γρίπη, ύστερα από πρόσφατο ταξίδι τους στις ΗΠΑ.

    Συνολικά στην Ιταλία έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 14 κρούσματα της νέας γρίπης.

    Είδηση: 22668

    [03] Χαμηλό το κόστος του τραπεζικού δανεισμού στην Ελλάδα

    Ειδήσεις

    Χαμηλό κόστος τραπεζικού δανεισμού απολαμβάνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος δανεισμού σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με σύγκριση επίσημων στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), της Τράπεζας της Ελλάδος (TτΕ) και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Τα στοιχεία καταρρίπτουν επίσης τον "μύθο" ότι η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα επιτόκια στον τομέα της καταναλωτικής πίστης.

    Καθοριστικό στοιχείο για τη χαμηλή επιβάρυνση του προϋπολογισμού του νοικοκυριού στην έκθεση στον τραπεζικό δανεισμό στη χώρα μας, θεωρείται το γεγονός ότι το 31% επί του συνόλου των δανείων που έχουν χορηγηθεί προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι στεγαστικά δάνεια, στα οποία οι Έλληνες καταναλωτές απολαμβάνουν από τα ανταγωνιστικότερα επιτόκια της ευρωζώνης. Το αντίστοιχο ποσοστό δανεισμού με πιστωτικές κάρτες ανέρχονταν τον Ιανουάριο του 2009 μόλις στο 4% και για τα λοιπά καταναλωτικά δάνεια στο 10,5%.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΕΚΤ και των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών των κρατών - μελών της ευρωζώνης, τα ελληνικά νοικοκυριά απολάμβαναν τον Μάρτιο του 2009, όπως άλλωστε συνέβαινε και πριν από έξι μήνες, από τα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικής πίστης μεταξύ των 16 κρατών -μελών της Ευρωζώνης. Επίσης, από τον Δεκέμβριο του 2007 έως τον Μάρτιο του 2009, το μέσο επιτόκιο για υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια με διάρκεια άνω των πέντε ετών μειώθηκε κατά 0,57% (από 5,11% σε 4,54%) στην Ελλάδα έναντι μείωσης 0,23% στη ζώνη του ευρώ (από 5,01% σε 4,78%).

    Πολύ μεγάλη είναι η μείωση των επιτοκίων και στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΤτΕ, τα επιτόκια νέων δανείων προς επιχειρήσεις παρουσίασαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 μηνών (Δεκέμβριος 2007 - Μάρτιος 2009) μείωση της τάξης του 2,12% (για δάνεια μέχρι και ένα εκατ. ευρώ) και 1,69% (για δάνεια άνω του ενός εκατ. ευρώ). Επίσης, ακόμα και για τα υφιστάμενα δάνεια προς επιχειρήσεις παρατηρήθηκε, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, μείωση 0,92%.

    Και στα καταναλωτικά δάνεια, όμως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, καταρρίπτεται ο μύθος ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τα υψηλότερα επιτόκια στην ευρωζώνη. Ειδικότερα, τον Μάρτιο του 2009, το κόστος δανεισμού των νοικοκυριών στη Σλοβακία (13,91%), την Ολλανδία (13,68%), την Πορτογαλία (13,5%), την Ιταλία (10,88%) και την Ισπανία (10,25%) ήταν το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ. Αναλυτικά στατιστικά στοιχεία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΕΕΤ.

    Είδηση: 22662

    [04] Kosmos Festival: Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται

    Ειδήσεις

    Το καλοκαίρι μας υποδέχεται τραγουδώντας με μουσικές απο όλο τον κόσμο...για όλο τον κόσμο. Οι συναυλίες έχουν την τιμητική τους με πολλές αξιόλογες μπάντες να επισκέπτονται την Ελλάδα και με το Kosmos Festival, ένα ολοκαίνουριο και φρέσκο μουσικό φεστιβάλ, να μπαίνει στη λίστα με τα πιο "καυτά' πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού. Το 1ο Kosmos Festival, που διοργανώνεται από την On Stage και το ραδιόφωνο Kosmos 93, 6, θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου στον Ιππικό Όμιλο στο Γουδή προσφέροντας ένα διήμερο μουσικής πανδαισίας με τα πιο αγαπητά ονόματα της world , ethnic, soul και Jazz σκηνής από την Ιταλία, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Κούβα, την Αργεντινή, το Μαλί, τις ΗΠΑ κ.ά.

    Ακόμη θα δοθούν σεμινάρια χορού, μουσικά εργαστήρια, και διαλέξεις ενώ θα υπάρξουν προβολές και πολλές εκπλήξεις για το κοινό.

    Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

    30 Ιουνίου

    Solomon Burke

    Ένας πραγματικός βασιλιάς του rock 'n' blues είναι ο διάσημος τραγουδιστής από τη Φιλαδέλφεια. Ο μύθος της soul, Solomon Burke είναι κάτοχος μιας υπέροχης soulful φωνής, συνθέτης μεταξύ πολλών άλλων του κλασικού "Everybody needs somebody to love", πατέρας 19(!) παιδιών και γνήσιος soulman. Φανατικοί θαυμαστές του είναι ο Bob Dylan, οι Rolling Stones και ο Bruce Springsteen - οι οποίοι έχουν ερμηνεύσει τραγούδια του στο παρελθόν. Η συναυλία του Burke στο Ηρώδειο πριν από τρία καλοκαίρια μας έδειξε πως, αν και καθηλωμένος εδώ και χρόνια στο "θρόνο" του, έκανε το κοινό να χορεύει ξέφρενα στα μέχρι τότε απαγορευμένα ιερά μάρμαρα. Ευκαιρία να απολαύσουμε την χαρισματική φωνή του, την εκπληκτική soul ορχήστρα, τα τραγούδια και την ίδια την προσωπικότητα ενός καλλιτέχνη που δίνει νέα ζωή σε παλιά διαμάντια της μαύρης μουσικής και της country.

    Νicola Conte

    Από το ξεκίνημα της καριέρας του ο κιθαρίστας, παραγωγός και dj από το Μπάρι της Ιταλίας, αποτέλεσε έναν νέο αέρα για τα σαλόνια της ευρωπαϊκής τζαζ. Με το "Bossa per due" μπήκε για τα καλά και στα charts και απέδειξε πως μπορείς να κάνεις εμπορική επιτυχία κρατώντας ψηλά τον πήχη της μουσικής ποιότητας. Στη μουσική του Conte το swing μπλέκεται με τη bossa nova και τις αναφορές του στην παλιά κλασική ιταλική μελωδία και δημιουργεί ένα χαρμάνι από ευρωπαϊκή jazz και fusion ρυθμούς. Ο τελευταίος του δίσκος με τίτλο βRituals' του γίνεται κλασικός στο είδος του. Μαζί με τον Conte συμμετέχουν πολλοί και καλοί τραγουδιστές σαν καλεσμένοι και συνεργάζεται μαζί του και μια εξαιρετική ομάδα από τους πιο ικανούς ιταλούς μουσικούς. Η jazz μπορεί να είναι και εμπορική όσο και γνήσια.

    Yasmin Levy

    Κόρη διάσημου μουσικολόγου που ασχολήθηκε με τα Σεφαραδίτικα τραγούδια της Ισπανίας, η Levy δεν θα μπορούσε παρά να πέσει "σαν μήλο κάτω από τη μηλιά". Εφοδιασμένη με μια εξαιρετικά ζεστή και εκφραστική φωνή, συνοδεία ακουστικών οργάνων γυρίζει τον κόσμο κάνοντας γνωστά τα υπέροχα σεφαραδίτικα τραγούδια, τα τόσο ποτισμένα με το ισπανικό πάθος και την μεσανατολίτικη μελωδία. Το "Una noche mas" και η διασκευή της στον "Μπαλαμό" του Διονύση Τσακνή, ακούγονται κατά κόρον στο ραδιόφωνο του Κόσμος, δείχνουν όλο το ερμηνευτικό της εύρος και υπόσχονται μία χαμηλών τόνων και υψηλής ποιότητας εμφάνιση.

    Sophie Delila

    Το "Hooked", o πρώτος δίσκος της ανερχόμενης ντίβας του R'B συνδύασε αρμονικά το soul,το blues και το funk. Περιείχε τραγούδια που μοιάζουν να βγήκαν από τη Motown στη δεκαετία του 60. Η Delila γεννήθηκε από καλλιτεχνική οικογένεια στο Παρίσι και από νωρίς δούλεψε στα στούντιο της Νέας Υόρκης κάνοντας φωνητικά σε σημαντικούς τραγουδιστές της r'n'b μουσικής. Σήμερα ζει στο Λονδίνο. Μην ψάχνετε κάτι το "γαλλικό" στο "Hooked". Οι εμμονές της είναι καθαρές και απολύτως "μαύρες" - από τη Billy Holliday ως τον Marvin Gaye και τον Stevie Wonder, ένα μικρό μάθημα γνήσιας soul που ζεσταίνει τη ψυχή που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

    Burger Project

    Ένα κουαρτέτο που ξεκίνησε σαν πείραμα: πως μπορεί να διασκευαστούν πολυακουσμένα και πολυαγαπημένα pop και rock τραγούδια από το παρελθόν και να παραμένουν φρέσκα; Οι Burger το πέτυχαν. Με groove υψηλών απαιτήσεων, τραγούδι και από τα τέσσερα μέλη της μπάντας, και εμφανίσεις που παραπέμπουν στο μπουρλέσκ κάνουν κομμάτια σαν το "Breakfast in America", το "Μπαξέ τσιφλίκι" και το "Bohemian Rapsody" να μοιάζουν αγνώριστα.

    1η Ιουλίου

    Οrishas

    Πέρσι στο θέατρο του Λυκαβηττού τρεις χιλιάδες άνθρωποι τραγουδούσαν μαζί τους σε... κουβανέζικη αργκό! Το τρίο των Οrishas από την Κούβα τυπικά ανήκει στο hip hop και το Latin rap, αλλά στην ουσία ένας τέτοιος χαρακτηρισμός είναι λίγος για να εσωκλείσει την ποικιλομορφία της μουσική τους: οι φωνητικές τους ικανότητες έρχονται από την παράδοση των vocal group του νησιού, ενώ στις συνθέσεις τους κυριαρχεί η rhumba, το danzon αλλά ακόμη και μοτίβα από cha cha.. Το hip hop ήταν απλώς το διαβατήριό τους προς το διεθνές κοινό και το δικός τους τρόπος να μιλήσουν για τη ζωή τους. Η αγάπη του κόσμου όμως οφείλεται στις καλές μελωδίες τους και στην κουβανέζικη ενέργεια που βγάζουν επί σκηνής.

    Βajofondo

    Με αρχηγό τους των κάτοχο δύο βραβείων Grammy, τον Γκουστάβο Σανταολάγια και με την παράδοση του tango στις αποσκευές τους, οι αργεντινο-ουρουγουανή κολεκτίβα των Bajofondo καταφέρνουν να ξεσηκώνουν το κοινό παγκοσμίως χωρίς καν να έχουν τραγουδιστή ή να καταφεύγουν σε κλισέ σκηνικά κόλπα. Απλά και μόνο με τη μουσική τους και την απίστευτη ενέργειά τους. Με μπαντονεόν, πιάνο, κοντραμπάσο, τύμπανα, βιολί, ηλεκτρονικά και κιθάρα, παίρνουν τις παλιές ιστορίες από τα σοκάκια των portenos του Μπουένος Άριες και τα κάνουν χορευτικούς ύμνους. Δεν είναι οι μόνοι που επιχείρησαν το πάντρεμα ηλεκτρονικής μουσικής και tango αλλά έχουν τόσο καλές μελωδίες, παραγωγή και σκηνική παρουσία, που είναι αδύνατον να μην πέσεις θύμα της γοητείας τους.

    Τinariwen

    Ξεκίνησαν ως πολεμιστές των νομάδων ανταρτών Τουαρέγκ στον πόλεμο ανεξαρτησίας, όμως οι Tinariwen άφησαν τα Καλάζνικοφ και έπιασαν τις ηλεκτρικές κιθάρες. Ο ήχος τους χαρακτηρίζεται ως «μπλούζ της Σαχάρας». Ρυθμικός, ηλεκτρικός και σκληρός, αντανακλά τις συνθήκες της ζωής τους, με τις ηλεκτρικές κιθάρες και τα κρουστά να έχουν τον πρώτο λόγο. Για πολλά χρόνια κυκλοφορούσαν στο παραεμπόριο δεκάδες κασέτες με τη μουσική τους μέχρι που η εμφάνισή τους στο φημισμένο Festival Au Desert στο Μάλι τους έκανε γνωστούς σε ευρύτερο ακροατήριο και μπήκαν στο χώρο της δισκογραφία. Σήμερα δηλώνουν μαγεμένοι από τον ήχο τους ακόμα και καλλιτέχνες όπως ο Κρις Μάρτιν των Coldplay ενώ μόλις το 2007 άνοιγαν την αμερικάνικη περιοδεία των Rolling Stones.

    Dub Inc

    Στις συναυλίες τους επικρατεί συνήθως το αδιαχώρητο. Έχουν στη σκηνική τους παρουσία και στη μουσική τους, κάτι από το πάθος και τον ηλεκτρισμό των πρώιμων Mano Negra. Οι Γάλλοι Dub Inc είναι στην ουσία μια πολυεθνική μπάντα που παίζει reggae και dub υψηλών οκτανίων. Τραγούδια απολύτως χορευτικά, ενίοτε επιθετικά, με κοινωνικούς στίχους υπέρ αδυνάμων και μεταναστών, που κολλάνε στο αφτί -όπως το "Day after day"-, και στίχοι τραγουδισμένοι στα γαλλικά, τα αγγλικά και τα αραβικά. Μην εφοδιαστείτε με λεξικό. Με την κίνησή και το στυλ τους πάνω στη σκηνή κάνουν απολύτως κατανοητές τις... προθέσεις τους.

    Πληροφορίες:

    Προπώληση εισητηρίων: Public, Metropolis & www.ticketservices.gr (Τηλ:2107234567)

    Είδηση: 22660

    [05] Σκότωσε τη σύντροφό του γιατί... τρόμαξε το σκύλο

    Παιδιά δεν είχαν ο Άνθονι Σέρνα και η σύντροφός του, κ. Γουάϊλντ, και ο σκύλος ήταν το μωρό τους. Μάλιστα, για να κοιμηθεί το βράδυ το τυχερό σκυλί, έπρεπε ο κύριός του να το νανουρίζει στην αγκαλιά του. Πράγμα που νευρίασε μια βραδιά τη σύντροφό του και του έβαλε τις φωνές. Όταν το σκυλί άρχισε να τρέμει από το φόβο του, ο Άνθονι Σέρνα, σε αναβρασμό ψυχής, όπως είπε αργότερα, άρπαξε ένα σύρμα που βρήκε μπροστά του και έπνιξε τη σύντροφό του. Στη συνέχεια, την έθαψε στην πίσω αυλή του σπιτιού του.

    Όταν αποκαλύφτηκε το έγκλημά του, ανέφερε την αιτία που τον έσπρωξε σ' αυτό, δηλώνοντας ότι ήταν "εκτός εαυτού".

    Στην προανάκριση, ο συνήγορος υπεράσπισης του δράστη είπε ότι ο πελάτης του για χρόνια ήταν θύμα κακοποίησης της συντρόφου του.

    Είδηση: 22665

    [06] Ο εγκέφαλος μεγαλώνει με το διαλογισμό και γίνεται πιο υγιής

    Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τρέχουν σε κάθε είδους γυμναστήρια για να μεγαλώσουν τους μυς τους. Τι μπορούν όμως να κάνουν για να μεγαλώσουν τον εγκέφαλό τους; Διαλογισμό, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου του Λος Άντζελες (UCLA). Η μελέτη, με επικεφαλής την Αϊλίν Λούντερς, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης "NeuroImage", χρησιμοποίησε υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατες μαγνητικές τομογραφίες για να παρακολουθήσει τους εγκεφάλους εθελοντών σε φάση διαλογισμού. Όπως διαπιστώθηκε, ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου των εθελοντών, που διαλογίζονταν εδώ και πολλά χρόνια (κατά μέσο όρο 24), είναι σημαντικά μεγαλύτερες σε σχέση με υπολοίπων ανθρώπων.

    Οι περιοχές αυτές είναι κυρίως ο δεξιός ιππόκαμπος, ο δεξιός θάλαμος και η αριστερή κάτω κροταφική έλικα, περιοχές όλες σχετιζόμενες με τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Καμία περιοχή του εγκεφάλου των μη διαλογιζομένων δεν είναι αισθητά μεγαλύτερη από αυτήν των διαλογιζομένων.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η διόγκωση των συγκεκριμένων περιοχών πιθανώς οφείλεται στο ότι οι διαλογιζόμενοι, μεταξύ άλλων, έχουν μια μοναδική ικανότητα να καλλιεργούν θετικά συναισθήματα και να παραμένουν συναισθηματικά σταθεροί.

    Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει τα πολλαπλά οφέλη του διαλογισμού. Πέρα από τον καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων, πολλοί άνθρωποι που διαλογίζονται τακτικά, έχουν μειωμένο επίπεδο στρες και ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

    Η νέα έρευνα -που εστιάστηκε στις διάφορες μορφές βουδιστικού διαλογισμού, όπως ζαζέν, βιπασάνα και σάματα- διαπίστωσε το αυξημένο μέγεθος του εγκεφάλου των διαλογιζομένων, αλλά, όπως είπαν, θα χρειαστούν πιο αναλυτικές έρευνες στο μικροσκοπικό επίπεδο, για να διαπιστωθεί αν η αύξηση αυτή του μεγέθους οφείλεται στη δημιουργία νέων νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων), στην αύξηση του μεγέθους των υφισταμένων νευρώνων ή σε κάποια ξεχωριστή "καλωδίωση" των νευρώνων μεταξύ τους.

    Οι ερευνητές, προς το παρόν, δεν αποκλείουν και την πιθανότητα να ισχύει η αντίστροφη σχέση, δηλαδή οι εθελοντές να είχαν ήδη μεγαλύτερες ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, γεγονός που τους τράβηξε υποσυνείδητα στο διαλογισμό. Όμως επεσήμαναν ότι οι πρόσφατες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την αξιοσημείωτη πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα του περιβάλλοντος να εμπλουτίζει και να διευρύνει τις νευρωνικές δομές του εγκεφάλου.

    Μια άλλη έρευνα, που βασίστηκε σε μελέτη χιλιάδων αμερικανών βετεράνων του πολέμου του Βιετνάμ, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης (ο οποίος εξαρτάται και από το μέγεθος του εγκεφάλου) έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από διάφορα προβλήματα υγείας σε σχέση με όσους έχουν υψηλότερη νοημοσύνη (και πιθανώς μεγαλύτερο μέγεθος εγκεφάλου).

    Η έρευνα έγινε από τη Ροσαλίντ Άρντεν, ψυχολόγο του Κολλεγίου King's του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Intelligence", σύμφωνα με το New Scientist. Όπως είπε η ερευνήτρια, μια πιθανή ερμηνεία είναι ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι κάνουν καλύτερες επιλογές στη ζωή τους σε σχέση με την υγεία τους (π.χ. κόβουν το τσιγάρο, κάνουν φυσική άσκηση ή τρώνε πιο υγιεινά). Όμως ως πιθανότερη αιτία προβάλλεται η ύπαρξη γενετικών παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά τη νοημοσύνη. Η ίδια ερευνητική ομάδα, μελετώντας τους ίδιους βετεράνους του Βιετνάμ, είχε πρόσφατα διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) παράγουν πιο υγιές σπέρμα.

    Είδηση: 22667

    [07] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη πραγματοποιούν αυτή την ώρα εργαζόμενοι στην επιχείρηση και διαμαρτύρονται για τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα. Κάνουν λόγο για έλλειψη προσωπικού και ζητούν να καλυφθούν τα κενά στις τεχνικές υπηρεσίες. Οι εργαζόμενοι κατέλαβαν πριν από λίγο το γραφείο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Παν. Αθανασόπουλου.Στο μεταξύ σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΕΗ στη Διεύθυνση Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης επί της οδού Εθνικής Αμύνης προχώρησαν στις 7 το πρωί εργαζόμενοι της εταιρείας. Ζητούν προσλήψεις προσωπικού με αφορμή και το χθεσινό θάνατο εναερίτη στην Κάρυστο.

    Είδηση: 22664

    [08] Στο Λίβανο ο Μπάιντεν

    Στο Λίβανο μεταβαίνει σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, για να εκφράσει "την υποστήριξη της Ουάσινγκτον σ' έναν ανεξάρτητο και κυρίαρχο Λίβανο". Η επίσκεψη του Μπάιντεν γίνεται ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου, τις οποίες θα μπορούσε να κερδίσει η σιιτική Χεζμπολά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την οργάνωση αυτή τρομοκρατική και στηρίζουν την αντισυριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία με επικεφαλής τον Σαάντ Χαρίρι, γιο του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργό Ραφίκ Χαρίρι.

    Είδηση: 22661

    [09] Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο

    Ειδήσεις

    Ανοδικά και πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, κινούνται οι τιμές του μαύρου χρυσού στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, λόγω της αύξησης της ζήτησης σε πετρέλαιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου κατέγραφε άνοδο κατά 49 σεντς στα 61,54 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας ήταν επίσης αυξημένη κατά 52 σεντς στα 60,45 δολάρια το βαρέλι.

    Χθες Πέμπτη, στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού έκλεισε με πτώση κατά 99 σεντς ,στα 61,05 δολάρια το βαρέλι, λόγω και των μεγάλων απωλειών που κατέγραψαν τα διεθνή χρηματιστήρια.

    "Υπάρχει μια ανοδική τάση τις δύο τελευταίες εβδομάδες ,λόγω της μείωσης των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων", εκτιμά ο Τόνι Νιούναν, αναλυτής της Mitsubishi Corp στο Τόκιο.

    Η τιμή του αργού έφτασε χθες τα 62,26 δολάρια το βαρέλι που αποτελεί ρεκόρ για το τελευταίο εξάμηνο.

    Είδηση: 22659

    [10] Συνεχίζονται οι Πανελλαδικές

    Κοινωνία

    Στην Ιστορία, τη Βιολογία, τις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και στη Χημεία-Βιοχημεία εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Τα θέματα και οι λύσεις τους μεταδίδονται στο δικτυακό τόπο της ΕΡΤonline για τις εξετάσεις news.ert.gr και από το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ στις 15.00.

    Είδηση: 22657

    [11] Αυστραλία: Πνίγηκαν πόλεις και χωριά, λόγω των καταρρακτωδών βροχών

    Ειδήσεις

    Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα σε περιοχές του νοτιοανατολικού Κουίνσλαντ και στα βόρεια της Νέας Νότιας Ουαλίας, λόγω των καταρρακτωδών βροχών που τις τελευταίες μέρες "βύθισαν" στην κυριολεξία μικρές πόλεις και χωριά. Χθες οι Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών αποφάσισαν την απομάκρυνση 5.000 κατοίκων από την πόλη Λίζμορ, καθώς τα νερά του ποταμού Ουίλσον ανέβαιναν επικίνδυνα και οι βροχές συνέχιζαν να πλήττουν την περιοχή.

    Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, στην περιοχή του Λίζμορ άνοιξαν οι ουρανοί, αφού μέσα σε 39 ώρες έπεσαν 250 χιλιοστά νερού.

    Στο "μέτωπο" του Κουίνσλαντ παρά το γεγονός ότι οι βροχοπτώσεις και οι κακές καιρικές συνθήκες έχουν κάπως κοπάσει, τα σωστικά συνεργεία μαζί με το έργο απεγκλωβισμού δρόμων προσπαθούν να απεγκλωβίσουν και αποκλεισμένους κατοίκους χωριών και πόλεων της περιοχής. Η κακοκαιρία έπληξε και την περιοχή της Χρυσής Ακτής, όπου σε συνδυασμό με τις καταρρακτώδεις βροχές έπνεαν και ισχυροί άνεμοι, με αποτέλεσμα να ξεριζωθούν δέντρα και να απειληθούν ακόμα και ζωές από την πτώση τους.

    Η κατάσταση που επικρατεί σε άλλες παραπλήσιες περιοχές στην Χρυσή Ακτή είναι ακόμα πιο δραματική, αφού μονάδες καθαρισμού λημμάτων υπερχείλισαν με αποτέλεσμα αυτά να πλημμυρήσουν δρόμους και ποτάμια.

    Το κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων στο Κουίνσλαντ, αλλά και την βόρεια Ν. Ν. Ουαλία δεν έχει ακόμα υπολογιστεί, αλλά εκτιμάται ότι εκτός από τις καταστροφές στην υποδομή της περιοχής (δρόμους, γέφυρες) πολλοί γαιοκτήμονες της περιοχής έχασαν όλη τους τη σοδειά.

    Είδηση: 22653

    [12] Επιτάχυνση των συνομιλιών για το Κυπριακό ζητά ο ΟΗΕ

    Πολιτική

    Να επιταχύνουν τις συνομιλίες τους για την επανένωση του νησιού, κάλεσαν τους ηγέτες της Κύπρου τα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποιώντας ότι όσο παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται να επιτευχθεί συμφωνία. Στην έκθεσή του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν διαπιστώνει ότι οι ενδιαφερόμενοι αναγνωρίζουν ότι το υφιστάμενο καθεστώς είναι απαράδεκτο και πως η διαδικασία δεν μπορεί να είναι χωρίς χρονοδιάγραμμα τέλους.

    Είδηση: 22652

    [13] Σε κήρυξη πτώχευσης ωθεί τη GM η Κυβέρνηση Ομπάμα

    Αμερική-ΗΠΑ

    Στη χρεοκοπία ετοιμάζεται να κατευθύνει η Κυβέρνηση Ομπάμα την αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, την επόμενη εβδομάδα, όπως γράφει η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν την πορεία των συζητήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Με βάση το προσχέδιο της GM για την κήρυξη πτώχευσης, η εταιρία θα λάβει περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια ως πρόσθετα ομοσπονδιακά δάνεια, γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγή την οποία δεν διευκρινίζει. Πάντως το ποσό αυτό είναι το σημείο από το οποίο αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κυβέρνησης και της εταιρίας και θα μπορούσε να αλλάξει, όπως θα μπορούσε να αλλάξει και ο χρόνος κατά τον οποίον θα ανακοινωθεί η πτώχευση, γράφει η εφημερίδα.

    Εφόσον συμφωνηθεί η χορήγηση βοήθειας αυτής της τάξης στην GM, η κυβερνητική επένδυση στην συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία θα ανέλθει στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνει η εφημερίδα.

    Η Post γράφει επίσης ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει υπό τον έλεγχο του κράτους τουλάχιστον το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, κάτι που θα της δίνει το δικαίωμα να τοποθετεί τους διευθυντές.

    Είδηση: 22651

    [14] Επεισόδια και ζημιές σε ΙΧ σε πορεία αλλοδαπών

    Κοινωνία

    Βόμβα μολότωφ πέταξε νεαρός Αφγανός την Πέμπτη στις 10.30 το βράδυ εναντίον του αστυνομικού τμήματος Αγίου Παντελεήμονα χωρίς όμως να προκληθούν ζημιές. Ο Αφγανός συνελήφθη αμέσως και κρατείται για να οδηγηθεί σήμερα Παρασκευή στον εισαγγελέα. Το περιστατικό συνδέεται με την ένταση που έχει δημιουργηθεί από το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα ύστερα από καταγγελία Ιρακινού ο οποίος προσήλθε τα μεσάνυχτα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής και δήλωσε ότι λίγο νωρίτερα κατά τη διάρκεια εξόρμησης που πραγματοποιούσε η αστυνομία, ένας αστυνομικός ενώ του έκανε έλεγχο έσκισε ένα χαρτί που είχε επάνω του μέσα σε ζελατίνα και το οποίο ήταν απόσπασμα του Κορανίου.

    Για το περιστατικό αυτό η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος διαμαρτυρήθηκε έντονα προς την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και της αστυνομίας που δεσμεύτηκαν να ερευνήσουν την υπόθεση και να επιβληθούν αυστηρές ποινές στον αστυνομικό, εάν προκύψουν στοιχεία σε βάρος του, για σκόπιμη καταστροφή του θρησκευτικού εγγράφου.

    Για το περιστατικό αυτό πάντως πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, με πρωτοβουλία της αφγανικής κοινότητας, συγκέντρωση στην πλατεία του Αγίου Νικολάου όπου είχε γίνει και ο έλεγχος στον Ιρακινό που έκανε την καταγγελία και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία μέχρι το αστυνομικό τμήμα Κυψέλης στην οδό Θήρας όπου στεγάζεται και η υποδιεύθυνση ασφάλειας Αθηνών.

    Περίπου 700 άτομα παρέμειναν για λίγη ώρα στη διασταύρωση Πατησίων και Θήρας όπου σημειώθηκαν επεισόδια μικρής έκτασης όταν θέλησαν να προχωρήσουν αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

    Είδηση: 22650

    [15] Ισόβια στον Αμερικανό που βίασε και σκότωσε Ιρακινή

    Σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς δικαίωμα αναστολής, καταδικάστηκε από δικαστήριο του Κεντάκι ο Στίβεν Γκριν, ο Αμερικανός στρατιώτης που βίασε και σκότωσε μία 14χρονη Ιρακινή ενώ στη συνέχεια σκότωσε και την οικογένεια της, τους γονείς και την 6χρονη αδελφή της. Η εισαγγελία είχε ζητήσει την επιβολή θανατικής ποινής, όμως οι ένορκοι δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν και έτσι το δικαστήριο επέβαλε την εναλλακτική ποινή των ισοβίων δεσμών.

    Χωρίς δικαίωμα αναστολής

    Οι συνήγοροι του 24χρονου στρατιώτη, τον παρουσίασαν ως ένα άνθρωπο με ψυχολογικά προβλήματα ο οποίος βλέποντας τους συντρόφους τους να πεθαίνουν στο πεδίο των μαχών, αδυνατούσε να ξεχωρίσει τους εχθρούς από τους συμμάχους του.

    Η Εισαγγελία, πάντως, υποστήριξε ότι ήταν ο αρχηγός μίας πενταμελούς ομάδας στρατιωτών οι οποίοι εισέβαλαν στο σπίτι των Ιρακινών για να βιάσουν το κορίτσι και αργότερα κόμπαζαν για το έγκλημα τους.

    Οι υπόλοιποι στρατιώτες παραδέχτηκαν την ενοχή τους και εκτίουν ποινές από πέντε ως 100 χρόνια κάθειρξης.

    Είδηση: 22649


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 May 2009 - 8:56:40 UTC