Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ: Συλλήψεις για σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων και καταρρίψεων
  • [02] Εμπρηστική επίθεση σε σούπερ μάρκετ
  • [03] ΗΠΑ: Κρατούμενος του Γκουαντάναμο θα δικαστεί από πολιτικό δικαστήριο
  • [04] Ξεπέρασαν τις 10.000 τα κρούσματα της νέας γρίπης
  • [05] Ακινητοποιημένοι οι συρμοί του ΟΣΕ
  • [06] Βόμβα σε χρηματιστηριακή εταιρεία

    [01] ΗΠΑ: Συλλήψεις για σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων και καταρρίψεων

    Αμερική-ΗΠΑ

    Τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν χθες Τετάρτη τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων και μιας συναγωγής στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσαν σήμερα δικαστικές πηγές. Οι τέσσερις άνδρες, γεννημένοι όλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνελήφθησαν "με την κατηγορία της συνωμοσίας με στόχο την πρόκληση εκρήξεων κοντά σε συναγωγή στην περιοχή Ρίβερντέιλ της περιφέρειας του Μπρονξ". Κατηγορούνται επίσης ότι σχεδίαζαν να πλήξουν στρατιωτικά αεροσκάφη της αεροπορικής βάσης της Εθνοφρουράς της Νέας Υόρκης στο Νιούμπεργκ, με πυραύλους εδάφους - αέρος Στίνγκερ, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, το FBI και στην αστυνομία της Νέας Υόρκης.

    Για να εξασφαλίσουν τα όπλα αυτά οι συλληφθέντες, κάτοικοι Νέας Υόρκης, είχαν έλθει σε επαφή με πληροφοριοδότη του FBI, ο οποίος τους είχε εφοδιάσει με "έναν ανενεργό πύραυλο και με αδρανείς εκρηκτικές ύλες", δήλωσαν οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

    "Αν και οι βόμβες που οι τρομοκράτες αυτοί αποπειράθηκαν να τοποθετήσουν απόψε ήταν εν αγνοία τους ψεύτικες, αυτή η τελευταία απόπειρα κατά των ελευθεριών μας δείχνει ότι οι εσωτερικές απειλές κατά της ασφάλειας στη Νέα Υόρκη είναι δυστυχώς απολύτως πραγματικές", δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

    Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ο βαθμός επιφυλακής των υπηρεσιών ασφαλείας στη Νέα Υόρκη έχει παραμείνει υψηλός.

    Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Ντέιβιντ Πάτερσον δήλωσε ότι "αυτή η υπόθεση δείχνει σαφώς ότι η τρομοκρατική απειλή στη Νέα Υόρκη παραμένει...και αφορά όλες τις κοινότητες, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας ή εθνότητας".

    Οι ύποπτοι τελούσαν υπό παρακολούθηση εδώ και έναν χρόνο.

    Πρόκειται για τους Τζέιμς Κρόμιτι ή Αμπντούλ Ραχμάν, Ντέιβιντ Ουΐλιαμς γνωστό και ως Νταούντ ή απλώς Ντ. Λ., Όντα Ουΐλιαμς ή Χάμζα και Λαγκέρ Πέιγεν ή Αμίν ή Αλμόντο.

    Τα μέλη της ομάδας θα προσαχθούν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης και οι κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί επισύρουν ποινή μέχρι και 25 ετών κάθειρξης.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον Ιούνιο του 2008 υπήρξε επαφή ανάμεσα σε έναν πράκτορα του FBI και τον Κρόμιτι, ο οποίος καταφέρθηκε κατά του πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και εκδήλωσε ενδιαφέρον "για να κάνει κάτι εναντίον της Αμερικής". Ο Κρόμιτι είχε πει ότι εάν πεθάνει ως μάρτυρας, θα πάει στον "παράδεισο". Τον περασμένο Ιούλιο δήλωσε στον πληροφοριοδότη του FBI ότι θέλει να ενταχθεί στην Τζάις-ε- Μοχάμεντ, οργάνωση με έδρα το Πακιστάν, η οποία θεωρείται τρομοκρατική από την Ουάσινγκτον, και "να κάνει τζιχάντ".

    Από τον Οκτώβριο 2008 η επαφή με τους τέσσερις κατηγορούμενους συνεχίσθηκε συστηματικά σε κτίριο της Νέας Υόρκης, στο οποίο το FBI είχε εγκαταστήσει ακουστικά και οπτικά συστήματα παρακολούθησης.

    Η ομάδα των τεσσάρων εξέφρασε την επιθυμία να πλήξει στόχους στη Νέα Υόρκη και ο Κρόμιτι ζήτησε από τον πληροφοριοδότη να τον εφοδιάσει με πυραύλους Στίνγκερ και εκρηκτικές ύλες, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την εισαγγελία.

    Τον περασμένο Απρίλιο, η ομάδα επέλεξε τη συναγωγή στην οποία ήθελε να επιτεθεί και άρχισε να φωτογραφίζει στρατιωτικά αεροπλάνα.

    Ο Πίτερ Κινγκ, εκπρόσωπος της Νέας Υόρκη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι η επίθεση στη συναγωγή θα είχε ως στόχο αυτοκίνητα σταθμευμένα κοντά στο κτίριο.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι τέσσερις είναι μουσουλμάνοι, ο ένας αφγανικής καταγωγής, και οι υπόλοιποι είχαν ασπασθεί το Ισλάμ στη φυλακή.

    Τον Απρίλιο, ο Όντα Ουΐλιαμς δήλωσε στον πληροφοριοδότη του FBI ότι Αμερικανοί στρατιώτες "σκοτώνουν μουσουλμάνους αδελφούς και αδελφές σε μουσουλμανικές χώρες, εάν τους σκοτώσουμε εδώ κάνει το ίδιο", ενώ ο Ντέιβιντ Ουΐλιαμς δήλωσε ότι εάν εβραίοι σκοτωθούν κατά την επίθεση, "δεν πειράζει".

    Τα μέλη της ομάδας θα προσαχθούν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης και οι κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί επισύρουν ποινή μέχρι και 25 ετών κάθειρξης.

    Είδηση: 22603

    [02] Εμπρηστική επίθεση σε σούπερ μάρκετ

    Εμπρηστική επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε σούπερ μάρκετ στη Λ. Ηρακλείου 122, στη Ριζούπολη. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, άγνωστοι έσπασαν με βαριοπούλες την τζαμαρία του καταστήματος και άδειασαν στο εσωτερικό του μπιτόνια με βενζίνη. Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά και έφυγαν ανενόχλητοι.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 22606

    [03] ΗΠΑ: Κρατούμενος του Γκουαντάναμο θα δικαστεί από πολιτικό δικαστήριο

    Έναν ύποπτο ως μέλος της Αλ Κάιντα, ο οποίος κατηγορείται για τις επιθέσεις του 1998 στις αμερικανικές πρεσβείας στην Αφρική, θα μεταγάγει η αμερικανική Κυβέρνηση από τη βάση του Γκουαντάναμο στη Νέα Υόρκη για να δικαστεί, προβαίνοντας στην πρώτη δίωξη κρατουμένου στην περιβόητη φυλακή σε πολιτικό δικαστήριο της χώρας, δήλωσε αξιωματούχος χθες Τετάρτη. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Πέμπτη ότι ο ¶χμεντ Χαλφάν Γκαϊλάνι, που κατηγορείται ότι παρείχε εξοπλισμό και υποστήριξη στους δράστες της βομβιστικής επίθεσης το 1998 εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Τανζανία, θα μεταχθεί για να δικαστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

    Η Κυβέρνηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προσπαθεί να βρει λύση στο θέμα των 240 κρατουμένων στην φυλακή στη βάση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην Ακτή Γκουαντάναμο της Κούβας, η οποία είχε ιδρυθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια τήρησης του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί για το κλείσιμό της έως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2010.

    Είδηση: 22605

    [04] Ξεπέρασαν τις 10.000 τα κρούσματα της νέας γρίπης

    Ειδήσεις

    Ογδόντα θάνατοι και 10.243 επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι ο τελευταίος απολογισμός της νέας γρίπης, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον στους οκτώ και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις 5710. Στη Νέα Υόρκη, η εξάπλωση της νέας γρίπης προκαλεί ανησυχία στους γονείς που προτιμούν να κρατούν να παιδιά τους στο σπίτι για να μην νοσήσουν. Συνολικά 40 σχολεία παραμένουν κλειστά μεταξύ αυτών και το ελληνοαμερικανικό ημερήσιο σχολείο του Αγίου Δημητρίου της Αστόρια.

    Κλειστά 40 σχολεία στη Νέα Υόρκη

    Το σχολείο που περιλαμβάνει Νηπιαγωγείο Δημοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο έκλεισε προληπτικά για μία εβδομάδα. Όπως μεταδίδει από τη Νέα Υόρκη, ο ανταποκριτής της ΝΕΤ Δημήτρης Φίλιος το σχολείο έκλεισε καθώς αρκετοί μαθητές είχαν αδιαθετήσει με συμπτώματα γρίπης.

    Στη Νέα Υόρκη των 8 εκατομμυρίων κατοίκων, υπάρχουν 1.2 εκατομμύρια μαθητές και περισσότερα από 500 ιδιωτικά και δημόσια σχολεία.

    Ο Δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης, Μάικλ Μπλούμπεργκ ανέφερε ότι πάρα πολλά παιδιά καθημερινά ζητούν ιατρική βοήθεια για συμπτώματα που αποδεικνύεται ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη νέα γρίπη.

    Την κατάσταση πάντως στη Νέα Υόρκη, δυσχεραίνει το γεγονός ότι οι γιατροί και τα νοσοκομεία δεν έχουν την εργαστηριακή δυνατότητα να κάνουν τα απαραίτητα τεστ για τον ιό Η1Ν1.

    Μόνο η υπηρεσία υγείας της πόλης ή τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων στην Ατλάντα μπορούν να επιβεβαιώσουν κρούσματα της νέας γρίπης.

    Νωρίτερα πάντως στην Αριζόνα οι αρχές ανακοίνωσαν και τρίτο θάνατο από τη γρίπη Α.

    Πρόκειται για έναν έφηβο 13 ετών, με προβλήματα υγείας, που πέθανε μετά από επιπλοκές που του προκάλεσε ο ιός.

    Έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα μετρά σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό η Αυστραλία και πέντε η Κίνα.

    Οι ηλικιωμένοι πιο θωρακισμένοι απέναντι στη νέα γρίπη

    Στο ερώτημα γιατί, τελικά η νέα γρίπη, δεν προσβάλει τις συνήθεις ευπαθείς ομάδες που πλήττει η κοινή γρίπη, προσπαθούν να απαντήσουν οι επιστήμονες.

    Σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα USA TODAY, ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού κέντρου εξάπλωσης και πρόληψης μεταδοτικών ασθενειών, υποστηρίζει, ότι οι άνθρωποι, που εκτέθηκαν στη γρίπη πριν το 1957, έχουν αναπτύξει αντισώματα στον ιό Η1Ν1 για αυτό και δεν προσβάλλονται τόσο εύκολα όσο οι νεότεροι.

    Αυτός είναι ίσως και ένας λόγος που ο νέος ιός πλήττει κυρίως νεότερους ηλικιακά ανθρώπους, τονίζει ο Ντάνιελ Τζέρνιγκαν, σημειώνοντας ότι σε ποσοστό 40% οι ασθενείς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 19-49.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - USA Today Σχετικά άρθρα: Older people have new-flu antibodies

    Είδηση: 22604

    [05] Ακινητοποιημένοι οι συρμοί του ΟΣΕ

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Εικοσιτετράωρη απεργία έχει εξαγγείλει για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, με αποτέλεσμα να μείνουν ακινητοποιημένοι σήμερα οι συρμοί του ΟΣΕ, με εξαίρεση αυτούς που εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ, που ενέκρινε την Τρίτη η Κυβερνητική Επιτροπή.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο, εκτός από εκείνα που ονομάζονται "Κοινωνικών Αναγκών" και συγκεκριμένα:

    βΆ στον άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Αθήνας τα 500 και 501, βΆ στον άξονα Θεσσαλονίκης - Δικαίων - Θεσσαλονίκης τα 604 και 613, βΆ στον άξονα Θεσσαλονίκης - Κοζάνης/Φλώρινας - Θεσσαλονίκης τα 741, 765, 766 και 746, βΆ στον άξονα Πειραιά - Κιάτου - Πάτρας - Καλαμάτας - Κιάτου - Πειραιά τα 4314/302 και 305/4331.

    Τέλος, την Παρασκευή αναστέλλεται το δρομολόγιο 308 μεταξύ Κιάτου - Καλαμάτας.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: "Πράσινο φως" για την εξυγίανση του ΟΣΕ ΤΡΑΙΝΟΣΕ

    Είδηση: 22602

    [06] Βόμβα σε χρηματιστηριακή εταιρεία

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Η οργάνωση "Λαϊκή Θέληση" ανέλαβε με προκήρυξή της την ευθύνη για την ισχυρή έκρηξη βόμβας, στις 20:05 το βράδυ της Τετάρτης, έξω από τα γραφεία χρηματιστηριακής εταιρείας, στον τρίτο όροφο στην οδό Λυκαβηττού 7, στο Κολωνάκι, η οποία ανήκει σε πρόσωπο που φέρεται να σχετίζεται με την υπόθεση της Siemens. Είκοσι λεπτά νωρίτερα είχαν προηγηθεί τηλεφωνήματα σε εφημερίδα, σε ραδιοφωνικό σταθμό αλλά και στην ¶μεση Δράση. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μόνον υλικές ζημιές. Η ίδια οργάνωση ανέλαβε και την ευθύνη της επίθεσης κατά της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, στις 19 Μαρτίου.

    Στην προκήρυξη που έστειλε η οργάνωση "Λαϊκή Θέληση" στην εφημερίδα "Το Ποντίκι", αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης στα γραφεία της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, τον Μάρτιο, και τη χθεσινή επίθεση στα γραφεία της εταιρίας "Πρόφιτ Ινβέστμεντ", συμφερόντων Γιώργου Τρεπεκλή "το όνομα του οποίου", όπως αναφέρεται στο κείμενο, "έχει συνδεθεί με την υπόθεση C4I".

    "Κλείνουμε την σύντομη αναφορά μας στα έργα και τις ημέρες της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου" αναφέρεται στην προκήρυξη " σημειώνοντας ότι η νέα δοτή διοίκηση της διαθέτει πρόεδρο πρόσωπο που φέρεται να είχε μέχρι πρότινος μέσω της εταιρίας στην οποία ήταν γενικός διευθυντής επαγγελματικής συνεργασίας με τον Εφραίμ και τον Όμιλο Πάπιστα σημαντικό μερίδιο του οποίου ανήκει σε κυπριακές εταιρίες αφανών μετόχων με τελικό δικαιούχο τη Μονή Βατοπεδίου".

    Είδηση: 22601


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 21 May 2009 - 8:58:31 UTC