Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενισχύονται τα μέτρα για τη νέα γρίπη
  • [02] Φωτιές από κεραυνούς σε Άγιο Όρος και Θάσο
  • [03] Σρι Λάνκα: Ολοκληρωτική νίκη επί των Ταμίλ
  • [04] Χιλιάδες απολύσεις από την American Express
  • [05] Η Χαμάς δεν υπολογίζει πολύ στις δηλώσεις Ομπάμα
  • [06] Ληστείες σε Ζωγράφου και Κυψέλη
  • [07] Μολότοφ εναντίον αστυνομικών
  • [08] ΗΠΑ: Αυστηρότεροι κανόνες για καύσιμα κι εκπομπές καυσαερίων
  • [09] Bomb Attacks in Penteli and Thessaloniki
  • [10] Στο λιμάνι Λήμνου προσέκρουσε το Θεόφιλος

    [01] Ενισχύονται τα μέτρα για τη νέα γρίπη

    Την ενίσχυση των μέτρων νοσοκομειακής υποδομής, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε μετά την ευρεία σύσκεψη το πρωί στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. "Η χώρα μας είναι οχυρωμένη και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας" τόνισε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι από σήμερα τίθενται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, εκτός από το Σισμανόγλειο, το Σωτηρία και το ΑΧΕΠΑ και άλλα νοσοκομεία, όπως το μαιευτήριο Έλενα, το Παίδων Αγία Σοφία, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, ενώ θα ακολουθήσουν τα νοσοκομεία Ρόδου, Αλεξανδρούπολης, Πάτρας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας. Στα παραπάνω νοσοκομεία, διευκρίνισε ο Υπουργός, θα δημιουργηθούν θάλαμοι αρνητικής πίεσης και θα προσληφθούν 200 άτομα για τη στελέχωση τους. Παράλληλα, έμφαση θα δοθεί στην ευρύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών, για την οποία θα ζητηθεί η συμβολή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Καλή η κατάσταση της υγείας του 19χρονου

    Σε ότι αφορά το πρώτο κρούσμα της ασθένειας στη χώρα μας, ο Υπουργός εξήγησε ότι τα 16 άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον 19χρονο, από το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, έχουν ενημερωθεί και παρακολουθούνται από λοιμωξιολόγους, ενώ θα ιχνηλατηθούν και 40 άτομα που βρίσκονταν κοντά του στην διάρκεια της πτήσης από Νέα Υόρκη - Αθήνα, παρά το γεγονός ότι ο ασθενής εμφάνισε τα συμπτώματα περίπου 40 ώρες μετά την αποβίβαση.

    Το πρώτο κρούσμα τη νέας γρίπης στη χώρα μας, επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα.

    Πρόκειται για έναν 19χρονο φοιτητή, που επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη το Σάββατο.

    Η διάγνωση έγινε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, όπου ο νεαρός θα νοσηλευθεί για ένα επταήμερο σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, για να αποφευχθεί διασπορά του ιού.

    Ο θεράπων ιατρός του, δήλωσε ότι περνά τη γρίπη με ήπια συμπτώματα και βρίσκεται σε εξαιρετική ψυχολογική κατάσταση.

    Ο νεαρός ενημερώθηκε για τη γρίπη από τα φυλλάδια τα οποία του έδωσαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Μόλις διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα που είχε έμοιαζαν με αυτά του ιού της νέας γρίπης οδήγησε μόνος του το αυτοκίνητο προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

    Μέτρα πρόληψης

    Ο υπουργός Υγείας, διευκρίνισε ότι όσα μέτρα και αν ληφθούν δεν είναι 100% αποτελεσματικά αν ο καθένας από εμάς δεν αναλαμβάνει την ατομική του ευθύνη σε σχέση με την υγεία του.

    Ο ιός μεταδίδεται όπως η απλή εποχιακή γρίπη με τα σταγονίδια δηλαδή που εκτοξεύονται με το βήχα και το φτέρνισμα.

    Έτσι θα πρέπει να αποφεύγουμε τους χώρους με συνωστισμό, την επαφή των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μαντήλι όταν βήχουμε και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Σχετικά άρθρα: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

    Είδηση: 22496

    [02] Φωτιές από κεραυνούς σε Άγιο Όρος και Θάσο

    Κοινωνία

    Υπό τον πλήρη έλεγχο των πυροσβεστικών δυνάμεων που από το βράδυ καταβάλουν προσπάθειες για τον περιορισμό τους, βρίσκονται οι δύο δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο Άγιο Όρος και τη Θάσο λόγω πτώσης κεραυνών. Συγκεκριμένα, υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε στις 8 το πρωί, η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας από κεραυνό, σε δύσβατη δασική έκταση στην περιοχή «Καραούλι» του Αγίου Όρους, στα σύνορα με την Ουρανούπολη.

    Στην περιοχή παραμένει ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης αναζωπύρωσης, ενώ η φωτιά δεν απείλησε μονές του Αγίου Όρους.

    Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν 19 άνδρες της Π.Υ με 7 υδροφόρα οχήματα.

    Υπό μερικό έλεγχο βρίσκονται και τα τρία μικρά μέτωπα της φωτιάς που ξέσπασε σε δύσβατη τοποθεσία της Θάσου, μετά από πτώσεις κεραυνών κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Είδηση: 22504

    [03] Σρι Λάνκα: Ολοκληρωτική νίκη επί των Ταμίλ

    Ειδήσεις

    Ολοσχερώς έχουν ηττηθεί οι αντάρτες Ταμίλ από τον κυβερνητικό στρατό, που ελέγχει πλέον όλα τα εδάφη της χώρας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαχίντα Ραζαπάκσε, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο. "Η κρατική εξουσία ασκείται πλέον σε κάθε εκατοστό εδάφους. Νικήσαμε την τρομοκρατία" τόνισε ο πρόεδρος. Τη Δευτέρα η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε πως ο πόλεμος εναντίον των "Τίγρεων για την απελευθέρωση του Ταμίλ Εελάμ" έχει τελειώσει, μετά το θάνατο του αρχηγού τους Βελουπιλάι Πραμπχακαράν και των άλλων ηγετικών στελεχών της οργάνωσης. Στο μεταξύ, τα τηλεοπτικά μέσα της χώρας μεταδίδουν εικόνες από το πτώμα του αρχηγού των Τίγρεων Ταμίλ, λίγο μετά την ανακοίνωση του αρχηγού του κυβερνητικού στρατού ότι το πτώμα του ηγέτη των ανταρτών βρέθηκε και αναγνωρίστηκε. Νωρίτερα, εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωνε πως ο Πραμπχακαράν είναι ζωντανός και βρίσκεται σε ασφαλές μέρος.

    Εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε το πτώμα του ηγέτη των ανταρτών

    "Τα καλά νέα από το μέτωπο του πολέμου είναι ότι το σώμα του αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης που κατέστρεψε τη χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια, του Πραμπχακαράν, βρέθηκε σήμερα το πρωί από το στρατό" δήλωσε ο στρατηγός Σαράθ Φονσέκα, σε διάγγελμά του στο κρατικό ραδιόφωνο. "Το πτώμα έχει αναγνωριστεί".

    Ο Βελουπιλάι Πραμπακαράν, ο ηγέτης των Τίγρεων των Ταμίλ, είναι ζωντανός και ασφαλής, υποστηρίζαν νωρίτερα σήμερα οι αντάρτες, μία ημέρα αφότου ανακοινώθηκε ο θάνατός του σε μάχη με τα κυβερνητικά στρατεύματα της Σρι Λάνκα.

    "Ο πολυαγαπημένος ηγέτης μας είναι ζωντανός και ασφαλής. Θα συνεχίσει να καθοδηγεί τον αγώνα για την αναζήτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας του λαού των Ταμίλ" σημείωνε ο επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων των ανταρτών, Σελβαράσα Πατμανατάν, σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα Tamilnet.com.

    Είδηση: 22505

    [04] Χιλιάδες απολύσεις από την American Express

    Ειδήσεις

    Νέα μέτρα ανασυγκρότησής της ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία πιστωτικών καρτών American Express, προκειμένου να εξοικονομηθούν 800 εκατ. δολάρια για φέτος, και τα οποία προβλέπουν απολύσεις 4.000 στελεχών της, που αντιστοιχεί στο 6% του προσωπικού της σε παγκόσμια κλίμακα. Οι απολύσεις θα αφορούν πολλούς τομείς της δραστηριότητας του ομίλου, και θα του προσπορίσουν την εξοικονόμηση 175 εκατ. δολαρίων.

    Τα μέτρα, που έρχονται να προστεθούν σε εκείνα που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα, όταν ο όμιλος ήλθε αντιμέτωπος με την ατονία στην κατανάλωση και τις απλήρωτες δόσεις και είδε τα κέρδη του να πέφτουν κατακόρυφα κατά 63%, προβλέπουν επίσης μείωση των επενδυτικών κινήσεών της American Express και των λειτουργικών εξόδων της.

    Το νέο σχέδιο για εξοικονόμηση 800 εκατ. δολαρίων θα προστεθεί στον στόχο της εξοικονόμησης 1,8 δισ. δολαρίων που προβλέπεται στο αρχικό σχέδιο ανασυγκρότησης της εταιρείας, που είχε ανακοινωθεί από την American Express τον περασμένο Οκτώβριο.

    Είδηση: 22499

    [05] Η Χαμάς δεν υπολογίζει πολύ στις δηλώσεις Ομπάμα

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    "Ευσεβείς πόθους" και "παραπλανητικές" χαρακτήρισε η οργάνωση Χαμάς τις δηλώσεις που έκανε για το Παλαιστινιακό ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά την συνάντησή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, σημειώνοντας ότι δεν τις υπολογίζει και πολύ.

    Συγκεκριμένα, η οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, μέσω του εκπροσώπου της Φάουζι Μπαρχούμ, αξιολογώντας τα όσα είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στην συνάντησή του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε πως "Οι δηλώσεις του Ομπάμα δεν είναι παρά ευσεβείς πόθοι, στους οποίους δεν υπολογίζουμε πολύ", προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου έχουν ως στόχο "να παραπλανήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη σχετικά με την αμερικανική υποστήριξη προς την ρατσιστική και εξτρεμιστική σιωνιστική οντότητα".

    Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέθεσαν χθες τις διαφωνίες τους για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και για το θέμα του Ιράν.

    Κατά την συνάντηση που είχε ως ένα από τα βασικά θέματα τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την υποστήριξή του προς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και ζήτησε τον τερματισμό του εποικισμού, ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε λόγο αορίστως για κάποια "διευθέτηση" με τους Παλαιστίνους υπό τον όρο ότι θα αναγνωρίσουν από την πλευρά τους το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος.

    Ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που αποτελεί έναν από τους κύριους συμμάχους της Χαμάς, ο αμερικανός πρόεδρος εμφανίσθηκε αποφασισμένος να δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία, δίνοντας προθεσμία μέχρι το τέλος του έτους για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της Τεχεράνης. Το Ισραήλ επιθυμεί τα ανοίγματα προς το Ιράν να είναι χρονικά περιορισμένα.

    Σύμφωνα με τον Φάουζι Μπαρχούμ, ο αμερικανός πρόεδρος "δεν επέμεινε στα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και την ανάγκη τερματισμού των δεινών και της άρσης του αποκλεισμού" που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

    Οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου "δεν συνοδεύονται από πιέσεις για τη σιωνιστική κατοχή και από συγκεκριμένα μέτρα και δεν αποτελούν ριζική μεταβολή της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στον λαό μας".

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 22503

    [06] Ληστείες σε Ζωγράφου και Κυψέλη

    Κοινωνία

    Το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στην περιοχή του Ζωγράφου και της Εμπορικής τράπεζας στην Κυψέλη διάλεξαν για στόχο τους ένοπλοι κακοποιοί οι οποίοι άδειασαν τα ταμεία και διέφυγαν ανενόχλητοι. Στην πρώτη των περιπτώσεων, η ληστεία σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις δέκα, όταν οι δύο νεαροί που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και ήταν οπλισμένοι με πιστόλια εισέβαλαν στο υποκατάστημα. Αφού πρώτα ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και τους πελάτες, αφαίρεσαν από τα ταμεία όσα χρήματα βρήκαν και στη συνέχεια διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

    Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στην περιοχή, παρά τις έρευνες δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τους κακοποιούς.

    Είδηση: 22502

    [07] Μολότοφ εναντίον αστυνομικών

    Κοινωνία

    Την καταστροφή επιχείρησαν να σπείρουν για μία ακόμη φορά οι γνωστοί- άγνωστοι που τις πρώτες πρωινές ώρες επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή των Εξαρχείων. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, στις τέσσερις, περίπου τα ξημερώματα ομάδα νεαρών που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους επιτέθηκαν με ρήψη μολότοφ εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, κοντά στα πρώην γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

    Από τη επίθεση δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, ενώ μετά την πράξη τους οι δράστες διασκορπίστηκαν στα γύρω στενά και εξαφανίστηκαν.

    Είδηση: 22500

    [08] ΗΠΑ: Αυστηρότεροι κανόνες για καύσιμα κι εκπομπές καυσαερίων

    Κόσμος -

    Αμερική-ΗΠΑ

    Την εφαρμογή των δραστικότερων προτύπων που έχουν προταθεί ποτέ, όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές καυσαερίων από τα αυτοκίνητα, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μία κίνηση που στοχεύει παράλληλα και στην επίλυση σχετικής διαμάχης με την πολιτεία της Καλιφόρνιας. Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι οι προδιαγραφές των καυσίμων για όλα τα καινούρια, μικρά αυτοκίνητα που πωλούνται στις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά 10 μίλια/γαλόνι, μεταξύ 2012-2016. Ταυτόχρονα, η εκπομπή καυσαερίων θα μειωθεί κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 30%. Τους νέους κανόνες χαιρετίζουν οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

    Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, με την πρόταση συμφωνούν μεγάλες αμερικανικές και ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η General Motors Corp και η ιαπωνική Toyota Motor Corp, αλλά και οι αρχές της Καλιφόρνιας.

    "Η ενεργειακή ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή αποτελούν εθνική προτεραιότητα και απαιτούν μια πρωτοβουλία σε ομοσπονδιακό επίπεδο" ανέφερε ο νέος γενικός διευθυντής της GM Φριτς Χέντερσον, χαιρετίζοντας ιδιαίτερα την πρόθεση της κυβέρνησης να εναρμονίσει τα διαφορετικά πρότυπα που ισχύουν στη χώρα.

    "Εδώ και πολύ καιρό η Chrysler συνηγορεί υπέρ της εθνικής προσέγγισης όσον αφορά την οικονομία στα καύσιμα" υπογραμμίζει στη δική της ανακοίνωση η άλλη μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία. "Με τη σαφήνεια και τη σταθερότητα των κανόνων η Chrysler και η Fiat θα μπορέσουν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη ενός στόλου καθαρών και οικονομικών αυτοκινήτων" προσθέτει η εταιρεία, το σχέδιο ανάκαμψης της οποίας στηρίζεται στη στρατηγική συμμαχία με την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ CNN: Obama gets tough on fuel economy

    Είδηση: 22497

    [09] Bomb Attacks in Penteli and Thessaloniki

    ΣA previously unknown group calling itself the Conspiracy Fire Cells of Athens-Thessaloniki on Tuesday claimed two early morning attacks on two buildings under construction in Athens and Thessaloniki destined to house the Penteli and Stavroupolis police stations, respectively.

    Bombers placed the explosive device in the entrance of the building. Fortunately the blast caused only damages. Unidentified callers claimed the attack in "Eleftherotypia" newspaper.

    Είδηση: 22498

    [10] Στο λιμάνι Λήμνου προσέκρουσε το Θεόφιλος

    Κοινωνία

    Ρήγμα τριάντα εκατοστών παρουσιάστηκε στο επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο "Θεόφιλος" όταν κατά τη διάρκεια των χειρισμών πρόσδεσής του, λόγω των θυελλωδών ανέμων, προσέκρουσε στην προβλήτα του λιμανιού της Λήμνου. Στο πλοίο επέβαιναν 165 επιβάτες από τους οποίους οι 100 αποβιβάστηκαν ασφαλείς στο λιμάνι της Λήμνου, ενώ οι υπόλοιποι έχουν προορισμό τα επόμενα λιμάνια που είναι της Μυτιλήνης, της Χίου και της Σάμου.

    Είδηση: 22493


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 19 May 2009 - 8:56:55 UTC