Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Καραμανλή-Στάινμπεργκ
  • [02] Στο Πέραμα η Αλέκα Παπαρήγα
  • [03] Μιανμάρ: Μόνος του ενήργησε ο Αμερικανός φιλοξενούμενος της Σου Κι
  • [04] Σρι Λάνκα: Προθεσμία για να φύγουν οι άμαχοι από την εμπόλεμη ζώνη
  • [05] Φορομπλόκα σε ακριβά αυτοκίνητα
  • [06] Κίνα: ομιλία Παπανδρέου για το περιβάλλον
  • [07] Νέα γρίπη: Ακόμη ένας θάνατος στις ΗΠΑ
  • [08] Αυστρία: Έφτασε από την Τεχεράνη η Ροξάνα Σαμπερί
  • [09] Βρετανία: Στο ναδίρ η δημοτικότητα των Εργατικών
  • [10] Νέα κονδύλια στις ΗΠΑ για Ιράκ και Αφγανιστάν
  • [11] Πρεμιέρα πανελλαδικών εξετάσεων
  • [12] ΗΠΑ: βράβευση Αβραμόπουλου από ομογενείς
  • [13] Υπουργικό Συμβούλιο για την οικονομία

    [01] Συνάντηση Καραμανλή-Στάινμπεργκ

    Θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για τις Βαλκανικές Υποθέσεις. Ο Τζέιμς Στάινμπεργκ, θα έχει συνομιλίες και με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Είδηση: 22362

    [02] Στο Πέραμα η Αλέκα Παπαρήγα

    Πολιτική

    Πολιτική ομιλία στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, πραγματοποίησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων: "Εσείς έχετε μια μεγάλη πείρα. Κι αυτή η πείρα χρειάζεται να επιστρατευτεί μπροστά στην κάλπη. Δεν είναι λίγες οι φορές, όπου υπάρχει μια - ας το πω - αναντιστοιχία.

    Χώροι με μεγάλες αγωνιστικές παραδόσεις, χώροι με θύματα της εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας, της κυβερνητικής σκόπιμης αδιαφορίας, κι όμως σε αυτούς τους χώρους την ώρα της κάλπης υπάρχουν κάποιοι εργαζόμενοι, που μπροστά στην κάλπη - δεν αλλάζουν, η καρδιά τους, το συναίσθημά τους, το μυαλό τους ξέρει τι φταίει - κι όμως μπροστά στην κάλπη κάνουν κάτι το διαφορετικό.

    Δεν είναι δυνατόν μέσα σε αυτούς τους χώρους, μέσα σε αυτό το χώρο, στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη με τέτοια ιστορία - δεν θα σας την πω εγώ, την έχετε εσείς δημιουργήσει - να έχει πέραση το ερώτημα για παράδειγμα για τις 7 του Ιούνη και όποτε γίνουν εθνικές εκλογές: Καραμανλής ή Παπανδρέου; Αυτό το ερώτημα τι νόημα έχει στη Ζώνη; Θα έλεγα ακόμα και πιο ουσιαστικά, τι νόημα έχει το ερώτημα: ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ; Είναι δοκιμασμένοι. Απολύτως δοκιμασμένες οι πολιτικές τους. Είναι - αν θέλετε - τα δύο κόμματα του κεφαλαίου".

    Συνεχίζοντας η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, ανέφερε πως: "Βλέπετε πώς βγαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ και τους κάνει παρατηρήσεις; Πρέπει, λέει, να αλλάξετε. Να αλλάξουν τα κόμματα. Γιατί τους κάνει παρατηρήσεις; Όχι γιατί αυτά τα δύο κόμματα, η ΝΔ που κυβερνάει τελευταία, αλλά και προηγούμενα το ΠΑΣΟΚ, όχι γιατί δεν τους έκαναν το χατίρι. Αλλά βγαίνουν οι βιομήχανοι και λένε: Τι τσακώνεστε βρε μεταξύ σας ποιος θα είναι πρωθυπουργός, πώς θα μοιράσετε την κυβερνητική λεία; Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μονοιασμένοι να προχωρήσετε το έργο που χρειαζόμαστε. Από τη μια τους βολεύει η αντιπαράθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, γιατί κρατάνε ένα κόσμο εγκλωβισμένο, ένα κόσμο που λέει «να πάμε στη ΝΔ γιατί απογοητευτήκαμε από το ΠΑΣΟΚ, να πάμε τώρα στο ΠΑΣΟΚ γιατί απογοητευτήκαμε από τη ΝΔ». Αλλά κι οι βιομήχανοι λένε: "Για στάσου, έχει όρια ο καυγάς σας. Τώρα το έχετε παρακάνει, ποιος έχει κάνει μεγαλύτερα σκάνδαλα, ποιος έδωσε μεγαλύτερες ή μικρότερες ρεμούλες, ο ένας πετάει λάσπη στον άλλο". Και σου λέει, μην το παρακάνετε, είπαμε να τσακώνεστε, έχετε και διαφορετικές φιλοδοξίες κι οι αρχηγοί, κι οι πρωθυπουργοί κλπ., αλλά εν πάση περιπτώσει μην τσακώνεστε και τόσο πολύ γιατί χάνετε χρόνο για να προχωρήσετε και το έργο".

    Τέλος η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι: "Με αυτή την έννοια, το ερώτημα που μπαίνει εδώ στη Ζώνη είναι το εξής: Με το κεφάλαιο ή με την εργατική τάξη και τους άλλους εργαζόμενους; Με τα μονοπώλια, τα μονοπωλιακά μεγαθήρια ή με το λαό; Αυτό είναι το ερώτημα. Το ερώτημα Παπανδρέου - Καραμανλής, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ είναι πλαστό, κυριολεκτικά. Διότι δεν μπορεί να κρίνει κανείς το μέγεθος των κομμάτων, να διαλέξω ανάμεσα στα δυο μεγαλύτερα κόμματα, αλλά ανάμεσα σε δυο πολιτικές.

    Θα μου πείτε, ε τι θα πείτε εσείς; Δεν είναι έτσι. Τα δύο κόμματα πρέπει να τιμωρηθούν. Πρέπει να νιώσουν να τρέμει το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Κι αν θέλετε να είναι ένα προμήνυμα που θα ολοκληρωθεί και θα γίνει πιο δυνατό στις εθνικές εκλογές.

    Λύσεις υπάρχουν. Εδώ έχετε προτείνει εσείς οι ίδιοι: Όλη η Ζώνη, μαζί με τα ναυπηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα να γίνουν λαϊκή περιουσία. Όπως λαϊκή περιουσία πρέπει να γίνουν οι βιομηχανίες, τα λιμάνια, οι μεταφορές, οι γραμμές των πλοίων που εξυπηρετούν, τα αεροπλάνα, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, ο ορυκτός πλούτος. Αυτή η Ζώνη μπορεί κινηθεί δίχως εσάς; Όχι. Όσα χρήματα και να έχουν οι εφοπλιστές αν δεν αγοράσουν την εργατική σας δύναμη και δεν σας εκμεταλλευτούν, δεν θα βγάλουν κέρδη. Εμείς τι προτείνουμε; Βέβαια σε μια πορεία, σαν μια λύση που ο λαός θα την επιβάλλει: Ό,τι παράγει ο εργαζόμενος, ό,τι έχει παραχθεί συσσωρευτικά όλα αυτά τα χρόνια να περάσει στη δικαιοδοσία και την ιδιοκτησία του λαού".

    Είδηση: 22361

    [03] Μιανμάρ: Μόνος του ενήργησε ο Αμερικανός φιλοξενούμενος της Σου Κι

    Ειδήσεις

    Μόνος του ενήργησε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ακολουθώντας έναν χιμαιρικό στόχο ο Αμερικανός που έφθασε κολυμπώντας τη νύκτα στο σπίτι της Αούνγκ Σαν Σου Κι, προκαλώντας τη φυλάκιση της Βιρμανής αντικαθεστωτικής. Ο Τζον Ουΐλιαμ Γετάου, 53 ετών, βετεράνος του Βιετνάμ και πατέρας επτά παιδιών, διέσχισε την νύκτα τη λίμνη μπροστά από το σπίτι της Αούνγκ Σαν Σου Κι, η οποία βρίσκεται εκ νέου υπό κατ' οίκον περιορισμό από το 2003, δίνοντας ένα πρόσχημα στη χούντα της Μιανμάρ για να φυλακίσει και πάλι την κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης 1991. Αφού παρέμεινε επί δύο ημέρες κρυμμένος στο σπίτι της, συνελήφθη την ώρα που προσπαθούσε να φύγει, και πάλι κολυμπώντας τα ξημερώματα.

    Σύμφωνα με το συνήγορο της Αούνγκ Σαν Σου Κι, ο Γετάου είναι ένας "τυχοδιώκτης", που φέρει την πλήρη ευθύνη για την υπόθεση. Η ίδια του ζήτησε να φύγει από την κατοικία της. "Είναι ένας ανόητος", είπε ο συνήγορος.

    Πριν από την περιπέτειά του, ο Αμερικανός είχε εξηγήσει σε βιρμανικές αντικαθεστωτικές οργανώσεις στην Ταϊλάνδη ότι επρόκειτο να γράψει "ένα θρησκευτικό βιβλίο για τον ηρωισμό". Ανήκει στην εκκλησία των Μορμόνων, που αριθμεί 13 εκατομμύρια πιστούς ανά τον κόσμο.

    Πριν πέσει στη λίμνη, φωτογραφήθηκε. Η φωτογραφία δείχνει έναν γεροδεμένο άνδρα που φορά ένα πουκάμισο και βατραχοπέδιλα, μάλλον δικής του κατασκευής.

    Η βιρμανική εφημερίδα της αντιπολίτευσης Irrawady βλέπει στο πρόσωπό του έναν "περιπλανώμενο" και τον κατατάσσει στη λίστα των δυτικών υποστηρικτών που έχουν κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην υπόθεση της δημοκρατίας στη Βιρμανία.

    Στην Ουάσινγκτον, η οργάνωση "Αμερικανική Εκστρατεία για τη Βιρμανία" τηρεί επίσης επικριτική στάση. "Είναι ένα τύπος που δεν σκέφτηκε καλά τι πήγαινε να κάνει και τις συνέπειες που αυτό θα είχε", δήλωσε στέλεχος της οργάνωσης.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ένας Αμερικανός διπλωμάτης ήταν παρών στην ακροαματική διαδικασία που αφορούσε τον Τζον Ουΐλιαμ Γετάου. Η Ουάσινγκτον καταδίκασε δημόσια τη σύλληψη της Αούνγκ Σαν Σου Κι, αλλά δεν έκανε κανένα σχόλιο για τον Αμερικανό.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 22360

    [04] Σρι Λάνκα: Προθεσμία για να φύγουν οι άμαχοι από την εμπόλεμη ζώνη

    Ειδήσεις

    Εντός 48 ωρών μπορούν να εγκαταλείψουν οι άμαχοι τη ζώνη των επιχειρήσεων, στο ΒΑ άκρο της Σρι Λάνκα, όπου έχουν παγιδευτεί μεταξύ των πυρών που ανταλλάσουν οι κυβερνητικές δυνάμεις με τους αντάρτες Ταμίλ. Ήδη εξαιτίας των μαχών, περίπου 5.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή. Την Πέμπτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσαν τις αντιμαχόμενες πλευρές να παύσουν πυρ για να μπορέσουν οι άμαχοι να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ αποστέλλει εκ νέου εκπρόσωπό του στη Σρι Λάνκα.

    Ξανά στη Σρι Λάνκα ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ

    Να επιστρέψει στη Σρι Λάνκα ζήτησε από τον επικεφαλής του γραφείου του Βιτζάι Ναμπιάρ, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, για να επιμείνει στις τοπικές αρχές να ενεργήσουν τάχιστα για την προστασία των πολιτών.

    Όπως έγινε γνωστό, ο Μπαν Κι Μουν μελετά σοβαρά και την πιθανότητα να επισκεφθεί και ο ίδιος προσωπικά τη Σρι Λάνκα αποδεχόμενος την πρόσκληση της κυβέρνησης του Κολόμπο με την προοπτική ότι μια τέτοια επίσκεψη μπορεί να σώσει ζωές".

    Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα για μια ακόμα φορά αρνήθηκε να αποδεχτεί τις διεθνείς πιέσεις για τερματισμό του πολέμου της κατά των ανταρτών Ταμίλ, ενώ ο στρατός της χώρας ανακοίνωσε ότι οι πολίτες φεύγουν κατά χιλιάδες από τις ζώνες των μαχών.

    Την Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε τη "βαθύτατη ανησυχία του" για την "ανθρωπιστική κρίση" στη Σρι Λάνκα και εξόρκισε τους εμπόλεμους "να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών" και "να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους έναντι του διεθνούς δικαίου υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 22359

    [05] Φορομπλόκα σε ακριβά αυτοκίνητα

    Ειδήσεις

    Μικτά συνεργεία της Τροχαίας και της υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συγκροτήσει το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εντοπίσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Τα συνεργεία, τα οποία θα είναι εφοδιασμένα με φορητούς υπολογιστές, θα βρίσκονται σε σταθμούς διοδίων, λιμάνια, αεροδρόμια και νυχτερινά κέντρα με στόχο να ελέγχουν τα πολύ ακριβά οχήματα αφενός για τροχαίες παραβάσεις κι αφετέρου για τα φορολογικά στοιχεία των κατόχων τους.

    Συγκεκριμένα θα ελέγχεται αν το αυτοκίνητο είναι δηλωμένο στην εφορία, αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας, εάν ο κάτοχος μπορεί να το δικαιολογήσει με τα εισοδήματά του, εάν ανήκει σε εταιρία που έχει αναστείλει τις δραστηριότητες της και αν υπάρχουν απλήρωτες φορολογικές εκκρεμότητες.

    Είδηση: 22358

    [06] Κίνα: ομιλία Παπανδρέου για το περιβάλλον

    Πολιτική

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο, θα έχει σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου. Στην Κίνα διεξήχθη σεμινάριο με διοργανωτή το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα με αντικείμενο θέματα περιβάλλοντος, την ανάγκη για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, αυτό της πράσινης οικονομίας. Στην κατεύθυνση αυτή ήταν και τα κοινά συμπεράσματα μεταξύ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

    Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου: "Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική ότι η αγορά θα τα λύσει όλα. Χρειάζεται ένας νέος σχεδιασμός για την προστασία του περιβάλλοντος. Η πράσινη οικονομία αποτελεί εγγύηση για την βιώσιμη ανάπτυξη, για νέες θέσεις εργασίας, ποιότητα ζωής και ευημερία για όλους. Οφείλουμε, να υιοθετήσουμε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης και ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης. Αποτελεί πολύ μεγάλη πρόκληση η επικείμενη παγκόσμια διάσκεψη για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές, που θα γίνει το φθινόπωρο στην Κοπεγχάγη, κυρίως για το πως θα χειριστούν οι κυβερνήσεις το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης. Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την ευημερία όλων είναι η πράσινη ανάπτυξη από την οποία, εφόσον την υιοθετήσουμε μπορούμε να επωφεληθούμε όλοι".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας για την έλλειψη επαρκών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, δήλωσε πως το γεγονός αυτό καθιστά επιβεβλημένη τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με συνέπεια την αποτροπή μελλοντικών ενόπλων συγκρούσεων και συρράξεων για ενεργειακά θέματα.

    Πριν την παρέμβαση για θέματα περιβάλλοντος, στην εισαγωγική του παρέμβαση ο κ. Παπανδρέου τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η συνεργασία μεταξύ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας σε δύο καίρια ζητήματα, όπως είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι κλιματικές αλλαγές. Παράλληλα ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς πρότεινε να επεκταθεί η συνεργασία σε θέματα που αφορούν στην ειρήνη και τον αφοπλισμό. Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση, ανέφερε ότι αυτή έφερε στην επιφάνεια όλα τα μειονεκτήματα και τις ανισορροπίες του "φονταμεταλισμού", της ελεύθερης αγοράς.

    Για τη Siemens

    Τέλος ερωτώμενος από δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στο θέμα της Siemens και αν θεωρεί ότι αυτή δικαιώνει τη στάση του και τη στάση του κόμματός του στο θέμα., ο κ. Παπανδρέου σχολίασε ότι: "η θέση μας είναι σωστή ανεξάρτητα αν δικαιωθήκαμε ή όχι. Πρέπει, να υπάρξει διαφάνεια για όλους και για όλα. Η κυβέρνηση ότι δεν έχει την πολιτική βούληση που έχει το ΠΑΣΟΚ. Εμείς, είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με κακές πρακτικές, έστω και αν αφορούν στελέχη όλων των κομμάτων. Πρέπει, να διασωθεί το πολιτικό σύστημα και γι' αυτό δεν πρέπει να συμβάλουμε στην εμπέδωση ενός συστήματος ατιμωρησίας".

    Είδηση: 22356

    [07] Νέα γρίπη: Ακόμη ένας θάνατος στις ΗΠΑ

    Ειδήσεις

    Μία γυναίκα από την Αριζόνα των ΗΠΑ, που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα στους πνεύμονες, υπέκυψε τελικά εξαιτίας επιπλοκών του ιού Η1Ν1 της νέας γρίπης, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένας δάσκαλος στη Νέα Υόρκη, όπου τρία σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για τουλάχιστον πέντε ημέρες, για προληπτικούς λόγους. Την ίδια ώρα, επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης στο Περού -πρόκειται για μία 27χρονη που επέστρεψε στην πατρίδα της από τις ΗΠΑ- όπως και στη Μαλαισία, καθώς και το δεύτερο κρούσμα στην Πολωνία. Μέχρι στιγμής, ο ιός της νέας γρίπης θεωρείται υπεύθυνος για το θάνατο 65 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 60 ήταν Μεξικανοί, και έχει προσβάλει σχεδόν 6.500 ανθρώπους σε 33 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Η υπηρεσία υγείας στην κομητεία Μαρικόπα της Αριζόνα ανακοίνωσε ότι η γυναίκα, περίπου 40 χρόνων, πέθανε την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας των επιπλοκών που προκάλεσε ο ιός Η1Ν1.

    Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο στην Αριζόνα που συνδέεται με τον ιό της νέας γρίπης και τον τέταρτο στις ΗΠΑ.

    Στη Νέα Υόρκη, σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται δάσκαλος που εργάζεται σε σχολείο της συνοικίας Κουίνς της Νέας Υόρκης.

    Τα τρία σχολεία του Κουίνς, όπου φοιτούν συνολικά 4.400 μαθητές, θα παραμείνουν κλειστά για πέντε ημέρες για προληπτικούς λόγους.

    Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 4.298 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα της νέας γρίπης ενώ τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

    Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Πολωνίας, εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα της νέας γρίπης. Πρόκειται για έναν άνδρα 42 ετών που επέστρεψε από τις ΗΠΑ. Η κατάστασή του είναι καλή" ενώ έξι άτομα που είχαν έλθει σε επαφή μαζί του βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

    Το πρώτο κρούσμα στην Πολωνία ήταν μια γυναίκα 58 ετών, που και αυτή είχε επιστρέψει από τις ΗΠΑ. Είχε εισαχθεί την περασμένη εβδομάδα σε νοσοκομείο του Μίελεκ από όπου πήρε εξιτήριο την Δευτέρα.

    Στο μεταξύ, η Αργεντινή επέτρεψε και πάλι απόψε τις πτήσεις προς το Μεξικό, που είχαν διακοπεί στις 29 Απριλίου. Στη χώρα έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα μόνο ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης. Επρόκειτο για ένα άτομο που είχε ταξιδέψει στο Μεξικό και η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

    Εκτός από την Αργεντινή, άλλες τρεις χώρες, η Κούβα, ο Ισημερινός και το Περού, είχαν διακόψει την αεροπορική σύνδεσή τους με το Μεξικό. Το Περού ήρε την απαγόρευση την Τετάρτη.

    Είδηση: 22355

    [08] Αυστρία: Έφτασε από την Τεχεράνη η Ροξάνα Σαμπερί

    Ειδήσεις

    Έφτασε σήμερα Παρασκευή στη Βιέννη προερχόμενη από την Τεχεράνη, η Ιρανοαμερικανίδα δημοσιογράφος Ροξάνα Σαμπερί, που απελευθερώθηκε από τις ιρανικές φυλακές στις 11 Μαΐου, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. "Θέλω να περάσω μερικές ημέρες στη Βιέννη γιατί είναι ένα μέρος ήρεμο και ξεκούραστο", δήλωσε η Σαμπερί λίγο μετά την άφιξή της, χωρίς να διευκρινίσει πόσο θα μείνει στην αυστριακή πρωτεύουσα. Την Σαμπερί συνοδεύουν οι γονείς και ο αδελφός της. Ο πατέρας της Ρεζά Σαμπερί τόνισε πως η οικογένεια του ετοιμάζεται να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

    Η ιρανοαμερικανίδα δημοσιογράφος είπε ακόμα πως ένας από τους λόγους παραμονής της στη Βιέννη είναι ότι θέλει να ευχαριστήσει τον πρεσβευτή της Αυστρίας στο Ιράν για την σημαντική βοήθεια που της προσέφερε.

    Η 32χρονη δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερη μετά την μετατροπή της ποινής κάθειρξης οκτώ χρόνων που της είχε επιβληθεί για κατασκοπεία σε φυλάκιση δύο χρόνων με αναστολή.

    Είδηση: 22354

    [09] Βρετανία: Στο ναδίρ η δημοτικότητα των Εργατικών

    Ευρώπη

    Στο χαμηλότερο ποσοστό όλων των εποχών έχει πέσει η υποστήριξη για το κυβερνών Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία -μόλις 22%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov-, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Sun, που έθεσε το ερώτημα πως θα ψήφιζαν σήμερα οι πολίτες εάν γίνονταν γενικές εκλογές. Λεπτομέρειες της δημοσκόπησης θα δημοσιευτούν σήμερα Παρασκευή, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, το Συντηρητικό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 41% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, ποσοστό 19%.

    Τα ποσοστά πρόθεσης ψήφου εάν αποτυπωθούν στην κάλπη στις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να γίνουν στα μέσα του 2010 θα είναι αρκετά για να δώσουν μία θριαμβευτική νίκη στους συντηρητικούς που είναι σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.814 ατόμων, σε ένα διάστημα που ο βρετανικός Τύπος έκανε μία σειρά αποκαλύψεων για τις δαπάνες των βουλευτών.

    Είδηση: 22353

    [10] Νέα κονδύλια στις ΗΠΑ για Ιράκ και Αφγανιστάν

    Πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 96,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν, ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφους 368 υπέρ έναντι 60 κατά. Ακολούθως ο προϋπολογισμός αυτός θα σταλεί για έγκριση στη Γερουσία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι δεν υπήρξε πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση του κλεισίματος της φυλακής του Γκουαντάναμο (ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων), που αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

    Στα ποσά που εγκρίθηκαν περιλαμβάνονται και δύο δισεκατομμύρια δολάρια που θα δοθούν για την καταπολέμηση της νέας γρίπης Α(Η1Ν1) , καθώς και άλλο ένα δισεκατομμύριο για ανθρωπιστική βοήθεια.

    Την ίδια ώρα που ψηφίζονται αυτές οι χρηματοδοτήσεις, στη μηνιαία δημοσκόπηση της οικονομικής εφημερίδας Wall Street Journal, δημοσιεύεται έρευνα όπου συμμετέχουν 52 οικονομολόγοι εκ των οποίων η πλειοψηφία έχει την εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία θα χρειαστεί τρία με τέσσερα χρόνια για να ανακάμψει από την ύφεση.

    Είδηση: 22352

    [11] Πρεμιέρα πανελλαδικών εξετάσεων

    Το κάψιμο των σχολικών βιβλίων έξω από τα σχολεία με τη λήξη του διδακτικού έτους είναι το φαινόμενο που καλούνται να αναπτύξουν στο μάθημα της έκθεσης οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων. Ειδικότερα οι υποψήφιοι καλούνται να αιτιολογήσουν το φαινόμενο και να προτείνουν τρόπους για την αρμονική συνύπαρξη του βιβλίου με τα ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης και γνώσης. Ακόμη δόθηκε στους υποψηφίους απόσπασμα από το έργο του Αγγελου Τερζάκη "Ταραγμένες Ψυχές", το οποίο αναφέρεται στο ρόλο του βιβλίου για την καλλιέργεια του ατόμου και την ανάπτυξη ελεύθερης κρίσης. Τα θέματα και οι λύσεις θα μεταδίδονται από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ www.ert.gr/exams καθώς και από την τηλεόραση της ΝΕΤ (15.45).

    Κείμενο Αγγελου Τερζάκη

    Το πρώτο μάθημα για τους υποψήφιους ήταν η Νεοελληνική Γλώσσα.

    Δόθηκε απο τους εξεταστές, ένα απόσπασμα απο το έργο του Αγγελου Τερζάκη " Ταραγμένες ψυχές" που αναφερόταν στο βιβλίο και τις αρετές του και ζητούσε από τους μαθητές να αναπτύξουν τις απόψεις τους πάνω στο εξής :

    " Συχνά παρατηρείται πολλοί μαθητές να καταστρέφουν τα σχολικά τους βιβλία στα προαύλια των σχολείων κατά το τέλος του σχολικού έτους. Σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στη σχολική σας εφημερίδα να αιτιολογήσετε το παραπάνω φαινόμενο και να αναφερθείτε στους τρόπους θα συμβάλουν στην αρμονική συνύπαρξη του βιβλίου με τα ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης και γνώσης (500-600 λέξεις).

    Το τμήμα αυτό των απαντήσεων βαθμολογείται με 40 μονάδες.

    Στο Α' Λύκειο Μοσχάτου ο υπουργός Παιδείας

    H μετάδοση των θεμάτων από το υπουργείο Παιδείας, άρχισε όπως ήταν προγραμματισμένο στις οκτώ το πρωί.

    To A' Λύκειο Μοσχάτου και 38ο Βαθμολογικό Κέντρο επισκέφθηκε το πρωί ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος.

    Ο υπουργός ευχήθηκε στα παιδιά καλή επιτυχία, επισημαίνοντας ότι ολόκληρος ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε ετοιμότητα για την άψογη διεξαγωγή των εξετάσεων.

    "Δεν δοκιμάζονται μόνον οι μαθητές αλλά και οι οικογένειες τους " είπε ο υπουργός και συνέχισε : " Είναι σαφές ότι τα παιδιά θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους . Χρειάζεται να το κάνουν αυτό χωρίς άγχος, με ηρεμία και αυτοπεποίθηση. Είναι σημαντική αυτή η μέρα γιατί θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να περάσουν το κατώφλι της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά η ζωή θα δώσει πολλές ευκαιρίες ίσης αξίας."

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, διαβεβαίωσε μαθητές και γονείς οτι "το σύστημα θα δουλέψει σωστά" ενώ αναφέρθηκε και στον εθνικό διάλογο τονίζοντας ότι στο μέλλον "θα θελήσουμε οι ευκαιρίες για τους μαθητές να είναι περισσότερες απο μία, όπως είναι σήμερα."

    Νωρίτερα, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Νίκη Γκοτσοπούλου κάλεσε τους περίπου 90.000 υποψήφιους να θεωρήσουν τις πανελλαδικές εξετάσεις ως αφετηρία ενός διαρκούς αγώνα.

    Οι εξετάσεις στα εσπερινά λύκεια θα αρχίσουν το Σάββατο. Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα θα αρχίσουν στις 27 Ιουνίου και θα διαρκέσουν έως τις 4 Ιουλίου.

    Είδηση: 22351

    [12] ΗΠΑ: βράβευση Αβραμόπουλου από ομογενείς

    Κοινωνία

    Το βραβείο "Γεώργιος Παπανικολάου" απένειμε ο ελληνικός ιατρικός σύλλογος Νέας Υόρκης στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου, Νέας Υόρκης Δρ Γεώργιος Τσούλιας αναφέρθηκε στην προσφορά του κ Αβραμόπουλου, όχι μόνο στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα, αλλά και στην λειτουργία παγκόσμιου δικτύου ελληνικής καταγωγής γιατρών.

    Στην ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στο πλούσιο επιστημονικό ερευνητικό έργο του καταγόμενου από την Κύμη Ευβοίας, Γιώργου Παπανικολάου, επισημαίνοντας τα επιτεύγματα των ελλήνων ιατρών σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ακολούθησε συμπόσιο με ομιλητές τον καθηγητή ψυχιατρικής Γεώργιο Χριστοδούλου και την καθηγήτρια κυτταρολογίας Μαρία Νασιουτζίκη.

    Συνέντευξη στον Εθνικό Κήρυκα

    Είδηση: 22350

    [13] Υπουργικό Συμβούλιο για την οικονομία

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, συνεδριάζει σήμερα, στις 12:00, το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο συζήτησης θέματα σχετικά με την οικονομία.

    Στις 19:00, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, James Steinberg.

    Είδηση: 22349


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 15 May 2009 - 8:54:15 UTC