Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενημέρωση Δ. Αβραμόπουλου για τη νέα γρίπη στη Βουλή
  • [02] Ένταση στις σχέσεις Ρωσίας- ΝΑΤΟ
  • [03] Σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο

    [01] Ενημέρωση Δ. Αβραμόπουλου για τη νέα γρίπη στη Βουλή

    Με τη φράση «Ούτε ολιγωρία, ούτε υπερβολές», περιέγραψε ο δημήτρης Αβραμόπουλος στη Βουλή τη στάση που κρατά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, απέναντι στον κίνδυνο εξάπλωσης της νέας γρίπης στη χώρα μας που έλαβε τα εύσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Στο πλαίσιο της ενημέρωσης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την εμφάνιση του νέου ιού, ο κος Αβραμόπουλος επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις του Π.Ο.Υ., για σοβαρό ενδεχόμενο αντιμετώπισης πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται, χωρίς να αποκλείεται και μια δραματική αύξηση της θνησιμότητας, αντίστοιχης με εκείνης της επιδημίας της «ισπανικής γρίπης» του 1918.

    Μάλιστα αναφερόμενος στο χειρότερο σενάριο είπε ότι «είναι πολύ πιθανό, να έχουμε κρούσμα και στην πατρίδα μας. Βασική μας αρχή, είναι η αλήθεια, η διαφάνεια, η ενημέρωση. Μ' αυτά τα θέματα δεν παίζουμε» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τα μέτρα που έχουν ληφθεί τονίζοντας:

    «Θέσαμε σε εφαρμογή, το «σχέδιο Άρτεμις». Απαγορεύσαμε την εξαγωγή σε τρίτες χώρες και την διακίνηση αντι-ιικών φαρμάκων, που επαρκούν για το 12% του πληθυσμού με εξαίρεση 300 δείγματα που εστάλησαν στην Κύπρο που είχε άμεση ανάγκη. Τα φάρμακα διατίθενται πλέον, μόνον απ' τα νοσοκομεία. Ελέγχουμε την αλόγιστη πρόσληψη, ώστε να μην καταστεί ανθεκτικός ο ιός σ' αυτά. Περιορίζουμε την φαρμακευτική δαπάνη στη νοσοκομειακή τιμή. Προμηθεύσαμε την πρεσβεία μας στο Μεξικό και την ελληνική παροικία του Μεξικού. Κατέχουμε αντιδραστήρα για την αυτόνομη διάγνωση του ιού».

    Ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, όπου έχουν εγκατασταθεί θερμικές κάμερες εντοπισμού των περιστατικών και έχει εξασφαλιστεί προσωπικό, για να ελέγχει τα εν λόγω περιστατικά. Στο σχεδιασμό, υπάρχει και η δημιουργία πρόσθετης γραμμής επικοινωνίας, οδηγίες, ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και των επαγγελματιών.

    Τέλος, ο κος Αβραμόπουλος επανέλαβε πως η γρίπη δεν έχει σχέση με την κατανάλωση χοιρινού κρέατος, καθώς μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο όπως η κοινή γρίπη - με το φτέρνισμα, αλλά και το κάπνισμα που μεταφέρει στη μύτη και το στόμα, τα επικίνδυνα μικρόβια.

    Πιο καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανέφερε πως «η ευαισθησία του ιού στα φάρμακα είναι παρήγορη» και πως «δεν έχει μεγάλη λοιμογονικότητα, ούτε την μεταδοτικότητα του ιού του 1918». Πάντως, ο επιδημιολόγος Δ. Τριχόπουλος, παρότι ανέφερε πως «η μέχρι τώρα πορεία του ιού μοιάζει να είναι καθησυχαστική και ο μοναδικός θάνατος που είχαμε στις ΗΠΑ, μοιάζει να οφείλεται και σε άλλα νοσήματα του φορέα, παραμένουν ερωτηματικά σε σχέση με την θανατηφόρα «ισπανική γρίπη» που ακολούθησε παρόμοια πορεία».

    Είδηση: 21947

    [02] Ένταση στις σχέσεις Ρωσίας- ΝΑΤΟ

    Ειδήσεις

    Σε πρώην ρωσική βάση κοντά στην Τιφλίδα κι παρά τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας σε διπλωματικό επίπεδο, διεξάγονται οι προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις, διάρκειας τριών εβδομάδων, ΝΑΤΟ - Γεωργίας, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από χιλίων στρατιωτών από 18 χώρες της συμμαχίας.

    Οι ασκήσεις ξεκίνησαν μία ημέρα μετά την εκδήλωση στάσης σε στρατιωτική βάση της Γεωργίας, για την οποία οι αρχές θεωρούν υπεύθυνους τρεις πρώην αξιωματικούς του στρατού, ενώ η κυβέρνηση της Γεωργίας έκανε ανοιχτά λόγο για παρέμβαση της Ρωσίας και απόπειρα πραξικοπήματος.

    Μάλιστα οι Αρχές έχουν επικηρύξει τους πρωτοστάτες της εξέγερσης και η αστυνομία ανακοίνωσε αμοιβή πενήντα χιλιάδων λάρι, δηλαδή περίπου τριάντα χιλιάδων δολαρίων, για την πληροφορία που θα οδηγούσε στη σύλληψη όποιου από τους τρεις.

    Με την πραγματοποίηση της άσκησης η ένταση μεταξύ Ρωσίας- ΝΑΤΟ συνεχίζεται. Μία ημέρα μετά την απόφαση της συμμαχίας να αποπέμψει δύο Ρώσους διπλωμάτες και την αντίδραση του Σεργκέϊ Λαβρόφ που αποφάσισε να μην μετέχει στο συμβούλιο ΝΑΤΟ -Ρωσίας, η Μόσχα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Αφαίρεσε τις διαπιστεύσεις δύο Καναδών αξιωματούχων του ΝΑΤΟ.

    Φυσικά, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να αντιδράσουμε. Ανακοινώσαμε την αφαίρεση των διαπιστεύσεων δύο υπαλλήλων στο γραφείο πληροφοριών του ΝΑΤΟ. Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού.

    Άμεση ήταν η αντίδραση της συμμαχίας που αποκάλεσε αντιπαραγωγική την απόφαση του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών.

    Επεισόδια

    Πάντως η εσωτερική αναταραχή στη Γεωργία συνεχίζεται, αφού σύμφωνα με πληροφορίες άνδρες των ειδικών δυνάμεων της γεωργιανής αστυνομίας απέτρεψαν απόπειρα υποστηρικτών της αντιπολίτευσης να εισβάλουν στην έδρα της αστυνομίας στην πρωτεύουσα, Τμπιλισι, μετά από συγκρούσεις στη διάρκεια των οποίων τραυματίσθηκαν αρκετά άτομα.

    Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να εισβάλουν στην έδρα της αστυνομίας για να απελευθερώσουν ομοϊδεάτες τους που βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Γεωργίας, Έκα Σγκουλάντζε, έκανε λόγο για "επικίνδυνο επεισόδιο" στο οποίο η αστυνομία υποχρεώθηκε να υπερασπιστεί το κτήριο.

    Είδηση: 21945

    [03] Σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο

    Κοινωνία

    Οι τελευταίες λεπτομέρειες για τα μέτρα και τον συντονισμό όλων των συναρμοδίων φορέων στην πρόληψη, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου τέθηκαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής.

    «Οι πυρκαγιές στην εποχή μας εξελίσσονται με μεγαλύτερη ένταση και κατακαίουν περισσότερες εκτάσεις σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό οφείλεται στις κλιματικές και τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες», τόνισε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αθ. Κοντοκώστας, δίνοντας μία περιγραφή της κατάστασης.

    Στη σύσκεψη εξετάστηκαν, από τα συναρμόδια υπουργεία, τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές, κατά το διάστημα από την 1η Μαϊου έως και τις 31 Οκτωβρίου.

    Όπως τόνισε ο υπουργός, μετά τη σύσκεψη, «οι καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και οι πολλές βροχοπτώσεις, επηρέασαν την κατάσταση πολλών δασικών και αγροτικών δρόμων. Από την άλλη πλευρά συνέβαλαν, ώστε να συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης από την πυκνή και υψηλή βλάστηση, η οποία μετά από λίγο καιρό, όταν θα ξεραθεί, θα γίνει πολύ εύφλεκτη και αιτία για να έχουμε πολύ περισσότερες φωτιές και δυσκολότερο έργο πυρόσβεσης».

    Αναφερόμενος στην ανάγκη διαρκούς ετοιμότητας, υπογράμμισε ακόμη, ότι οι υπηρεσίες καλούνται να καταβάλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε να προστατευτούν με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα οι δασικές εκτάσεις της χώρας.

    Είδηση: 21946


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 6 May 2009 - 20:53:41 UTC