Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρή στάση έναντι των καταληψιών
  • [02] Εγκλήματα τιμής με ένδυμαβ¦ αυτοκτονίας
  • [03] Χιλή: Σύνοδος κατά της οικονομικής κρίσης
  • [04] Προαναγγελία για «γκάζι» σε νέα δάνεια παρά το τραπεζικό φρένο

    [01] Σκληρή στάση έναντι των καταληψιών

    Σε μια περίοδο, κατά την οποία το πανεπιστημιακό άσυλο, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του προβληματισμού, η Σύγκλητος του Αριστοτελείου, αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της, απέναντι στους καταληψίες φοιτητές, του κτηρίου της πρυτανείας, μετά τη διαπίστωση, πως η κατάληψη, έχει παραλύσει τις διοικητικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκπληρώσουν, τις υποχρεώσεις τους. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, θα κάνει την Τρίτη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το κτίριο της Διοίκησης και εν συνεχεία, "θα αποκαταστήσει την παραβίαση του ασύλου και θα ανακτήσει το δικαίωμα πρόσβασής της, στο κτήριο" -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό.

    Την προσπάθεια έκτακτης σύγκλισης της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε αίθουσα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ διέκοψαν μέλη της κατάληψης του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ. Βασικό θέμα της Συγκλήτου αποτελούσε η συνεχιζόμενη κατάληψη, εδώ και δύο εβδομάδες, του κτιρίου διοίκησης, από φοιτητές και μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η κατάληψη που πραγματοποιείται σε ένδειξη αλληλεγγύης για την Κωνσταντίνα Κούνεβα θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως την Κυριακή.

    Είδηση: 20659

    [02] Εγκλήματα τιμής με ένδυμαβ¦ αυτοκτονίας

    Ειδήσεις

    Κάλπες μεγάλης πολιτικής σημασίας για τον Ταγίπ Ερντογάν στήνονται την Κυριακή στην Τουρκία. Παρόλο που οι εκλογές είναι για τα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια, το αποτέλεσμά τους θα δείξει αν συνεχίζει να έχει μεγάλη απήχηση το κυβερνών κόμμα και αν επικροτείται η πολιτική του πρωθυπουργού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως θεωρεί ότι η Τουρκία έχει εγκαταλείψει το δρόμο του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων. Δημοσίευμα της εφημερίδας "Ιντιπέντεντ" έρχεται να το επιβεβαιώσει: τα εγκλήματα και οι αυτοκτονίες γυναικών για λόγους τιμής αποτελούν συνήθη πρακτική στην τουρκική επαρχία. Εν τω μεταξύ, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Φανάρι, κατά τη διάρκεια του επικείμενου ταξιδιού του στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Νέο κατηγορητήριο τουρκικού δικαστηρίου

    Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή να παραπέμψει σε δίκη άλλα 56 άτομα κατηγορούμενα για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης, στα πλαίσια της διαβόητης υπόθεσης Εργκενεκον.

    Στο νέο κατηγορητήριο τουρκικού δικαστηρίου περιλαμβάνεται επιστολή που απευθύνεται στον πρώην αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγό Χιλμί Οζκέκ από "νέους αξιωματικούς", με την οποία ζητείται η παραίτησή του επειδή επέδειξε αδύναμη στάση απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν η οποία "ξεπουλά την Κύπρο και ζητά από τους Τούρκους της Θράκης να συμπεριφέρονται σαν έλληνες πολίτες". Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι δύο απόστρατοι στρατηγοί για τους οποίους ο εισαγγελέας έχει ζητήσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Η υπόθεση θα εξεταστεί στις 20 Ιουλίου οπότε θα αποφασιστεί εάν τα 56 αυτά άτομα θα συμπεριληφθούν στο πρώτο κατηγορητήριο με 86 κατηγορουμένους που δικάζονται για συμμετοχή στην παράνομη οργάνωση Εργκένεκον.

    Η επιστολή που αναφέρεται στην Κύπρο περιλαμβάνεται σε CD μαζί με άλλα στοιχεία που βρέθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου Ατατουρκιστικής Ιδεολογίας πρόεδρος του οποίου ήταν ο απόστρατος στρατηγός Σενέρ Ερουγκούρ, πρώην διοικητής των δυνάμεων της χωροφυλακής.

    Το κατηγορητήριο υποστηρίζει ότι η επιστολή είχε σταλεί στον Οζκέκ ωσάν να προερχόταν από διάφορες στρατιωτικές μονάδες και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και απαιτούσε την παραίτηση του Οζκέκ. Η επιστολή αναφέρει ότι εξαιτίας της απραξίας του Οζκέκ απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης Ερντογάν, οι νέοι αξιωματικοί έχουν υποστεί εξευτελισμό και έχουν απολέσει το σεβασμό που είχαν άλλοτε από την κοινωνία.

    Για τον Σενέρ Ερουγκούρ, και τον ο απόστρατο στρατηγό Χουρσίτ Τολόν, πρώην διοικητή του στρατού οποίος περιλαμβάνεται στα 56 άτομα που κατηγορούνται για απόπειρα ανατροπής της έννομης τάξης ο εισαγγελέας έχει ζητήσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

    Στο δεύτερο κατηγορητήριο αναφέρεται επίσης ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι έχει στη διάθεσή του 4-5 δις δολάρια τα οποία χρησιμοποιεί μέσω της κυβέρνησης Ερντογάν προκειμένου να επιτύχει καθεστώς αυτονομίας στην Τουρκία, στον τύπο του Βατικανού. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι το τεκμήριο με αριθμό CD13 είχε φακέλους που περιλάμβαναν έγγραφα τα οποία περιγράφουν τι συζήτησαν τα μέλη της ομάδας για να εμποδίσουν μια νίκη στις δημοτικές εκλογές του 2004 του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    Το έγγραφο αναφέρεται σε συνάντηση της ομάδας Εργκένεκον που πραγματοποίησε στις 5 Νοεμβρίου 2003 κατά την οποία συζητήθηκαν 14 θέματα. Το θέμα με αριθμό τρία αναφέρει ότι το ελληνοαμερικανό λόμπι έχει διαθέσει χρήματα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που ανέρχονται στο ποσό των 4 έως 6 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία εκείνος έχει διαθέσει μέσω του Τούρκου υπουργού παιδείας Χουσείν Τσελίκ προκειμένου να αποκτήσει το Πατριαρχείο καθεστώς αυτονομίας παρόμοιο με εκείνο του Βατικανού. Οι σημειώσεις αναφέρουν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταίπ Ερντογάν γνωρίζει επίσης την ύπαρξη αυτών των χρημάτων και εισπράττει ο ίδιος μέρος αυτών. Στην ίδια παράγραφο, κατηγορείται επίσης η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα επειδή "κάνει σοβαρή δουλειά" για να αναγνωριστεί το Φανάρι ως αυτόνομη οντότητα.

    Σάλος για τις γυναίκες -αυτόχειρες... κατόπιν εντολής

    Εκατοντάδες κοπέλες αναγκάζονται να αυτοκτονήσουν για λόγους τιμής κάθε χρόνο στην Τουρκία.

    Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ", αν και τα "εγκλήματα τιμής" φθάνουν τα 200 ετησίως στη χώρα, με γωμετρική πρόοδο αυξάνονται και οι αυτοκτονίες για "λόγους τιμής", καθώς ο νόμος έχει γίνει αυστηρότατος για τους δράστες ανθρωποκτονιών. Οι άνδρες κλειδώνουν σε ένα δωμάτιο τη γυναίκα που κατά τη γνώμη τους έχει "προδώσει" τις αρχές της οικογένειας, μέχρι εκείνη να βάλει τέλος στη ζωή της, με τον τρόπο που εκείνοι έχουν επιλέξει. Με θηλιά στο λαιμό, όπλο ή ακόμη και ποντικοφάρμακο.

    Περισσότερες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημοκρατίας, της ισότητας των δύο φύλων και στις ελευθερίες έκφρασης, Τύπου και θρησκείας, ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο, ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Αμπτουλάχ Γκιουλ συναντήθηκαν στις Βρυξέλες όπου συζήτησαν την ενταξιακή πορεία της γείτονος. Και όλα αυτά, δύο ημέρες πριν την διεξαγωγή των κρίσιμων δημοτικών εκλογών στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, νικητής των εκλογών, με σημαντική διαφορά, θα είναι το κυβερνών κόμμα του Ταγίπι Ερντογάν.

    Είδηση: 20657

    [03] Χιλή: Σύνοδος κατά της οικονομικής κρίσης

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Ηγέτες πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, βρίσκονται στη Χιλή προκειμένου να συμμετάσχουν στη λεγόμενη "σύνοδο των προοδευτικών", στόχος της οποίας είναι να εξευρεθεί μια λύση στην οικονομική κρίση. Ο Γιώργος Παπανδρέου το μεσημέρι του Σαββάτου τοπική ώρα θα παραβρεθεί στο γεύμα που παραθέτει η πρόεδρος της Χιλής κα Μπατζελέτ, προς τους αρχηγούς κρατών και σοσιαλιστές ηγέτες. Ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του γεύματος αναμένεται να τους ενημερώσει, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για τις αποφάσεις που θα λάβει η επιτροπή Στίγκλιτς για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης σε προοδευτική κατεύθυνση.

    Στη διήμερη σύνοδο, που θα διεξαχθεί στο παραθαλάσσιο θέρετρο Βίνα δελ Μαρ της Χιλής, θα δώσουν επίσης το παρών οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Νορβηγίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και Γιενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ.

    Η έκτη "σύνοδος των προοδευτικών" (ξεκίνησε το 1999 με πρωτοβουλία του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον), διεξάγεται λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο της G20, των πλουσιότερων και αναδυόμενων χωρών.

    Σε άρθρο της που δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες El Pais της Ισπανίας και Mercurio της Χιλής, η Χιλιανή πρόεδρος καλεί τους κεντροαριστερούς ομολόγους της να αδράξουν την ευκαιρία και να "αλλάξουν το ρου της ιστορίας". "Μπορούμε να σφυρηλατήσουμε ένα νέο, παγκόσμιο σοσιαλιστικό συμβόλαιο γιατί είτε θα διαχειριστούμε όλοι μαζί τον 21ο αιώνα είτε κανείς μας δεν θα τον διαχειριστεί" αναφέρει η Μπατσελέτ.

    Είδηση: 20660

    [04] Προαναγγελία για «γκάζι» σε νέα δάνεια παρά το τραπεζικό φρένο

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Νέο κύμα χορήγησης δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου σε μικρό-μεσαίες επιχειρήσεις προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομίας για να αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά.

    Τα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν ότι το μήνα Φεβρουάριο μειώθηκαν θεαματικά όχι μόνο οι χορηγήσεις αλλά και οι αιτήσεις για πάσης φύσεως δάνεια, γεγονός που εξηγεί την υποχώρηση του τζίρου σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Οι τράπεζες πάντως άρχισαν να μειώνουν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων. Φρενάρει έτσι μήνα με το μήνα ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

    Το "πάγωμα" της ζήτησης για νέα δάνεια σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση της αξιολόγησης των αιτήσεων, συνέβαλλαν ώστε το Φεβρουάριο να χορηγηθούν μόλις 48 εκατ. ευρώ για δάνεια προς τις επιχειρήσεις έναντι 262 εκατ. ευρώ το Ιανουάριο και 1,1 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο. Σημαντική επιβράδυνση παρατηρείται και στη ροή χρήματος προς τα νοικοκυριά καθώς ο ετήσιος ρυθμός ανόδου στα στεγαστικά υποχώρησε στο 9,6% το Φεβρουάριο από 10,6% τον Ιανουάριο και στα καταναλωτικά στο 12,3% από 14,7% τον προηγούμενο μήνα.

    Και ενώ το ενδιαφέρον της πολιτείας επικεντρώνεται στην στήριξη των επιχειρήσεων, έχει έρθει η εποχή που οι τράπεζες εναρμονίστηκαν με τις εντολές της Τράπεζας της Ελλάδος και περιόρισαν τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις. Στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν υποχωρήσει κάτω από το 3,20% στην τρίμηνη διάρκεια και για ποσά μέχρι 50.000 ευρώ. Την ίδια ώρα υπάρχουν προσφορές για επιτόκιο 3,5% σε λογαριασμούς όψεως.

    Σε μία προσπάθεια να συνεχιστεί η ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει ένα δεύτερο πακέτο στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσω του ταμείου εγγυοδοσίας. Σε αυτό θα προβλέπεται εφαρμογή συστήματος άμεσης παροχής εγγύησης από το ΤΕΜΠΜΕ και ελαστικοποίηση των κριτηρίων υπαγωγής μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα. Μέχρι σήμερα το Ταμείο Εγγυοδοσίας έχει εγκρίνει περισσότερα από 18.000 δάνεια ύψους πάνω από 2 δισ. ευρώ.

    Είδηση: 20658


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 27 March 2009 - 21:57:49 UTC