Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κακοκαιρία αύριο σ' όλη τη χώρα
  • [02] 108 κιλά κάνναβη και όπλα βρέθηκαν στα Ιωάννινα
  • [03] Πολιτική αστάθεια στο Αφγανιστάν
  • [04] Νέοι στόχοι για ΟΤΕ και Deutsche Telekom
  • [05] Η άσκηση προσθέτει χρόνια
  • [06] Εμβολιασμός μαθητών για τη φυματίωση
  • [07] Έφοδος Δένδια, στις φυλακές Αγίου Στεφάνου
  • [08] Ταραχές και ρατσισμό φέρνει η κρίση
  • [09] Κ. Καραμανλής: με ευχολόγια δεν αντιμετωπίζεται η κρίση
  • [10] Βρυξέλλες: οι 27 σε αναζήτηση κοινής πορείας
  • [11] Μπροστά το ΠΑΣΟΚ με 4,3% - Καταλληλότερος ο Καραμανλής
  • [12] Ημερίδα για την ηλεκτρονική τηλεκπαίδευση
  • [13] Επάρκεια νερού για τα επόμενα δύο χρόνια
  • [14] Ο Ομπάμα ζητά μια νέα αρχή από την Τεχεράνη
  • [15] ΟΟΣΑ: Αρνητική η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
  • [16] Συνεδρίαση του Κύκλου Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ
  • [17] Φορο-τσιμπίδα για τα μπόνους της AIG
  • [18] Κλειστό επ' αόριστον για τα Ι.Χ. το πορθμείο Περάματος-Σαλαμίνας

    [01] Κακοκαιρία αύριο σ' όλη τη χώρα

    Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από σήμερα Παρασκευή σε ολόκληρη τη χώρα με ισχυρές καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη. Στο νομό Ιωαννίνων χιονίζει στα ορεινά χωρίς να έχουν σημειωθεί ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία, ενώ το πρωί χιόνισε και μέσα στην πόλη. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, προβλέπονται ισχυρές καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Στερεά, την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία. Αύριο Σάββατο η κακοκαιρία θα επεκταθεί σχεδόν σε όλη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες. Ύφεση των φαινομένων αναμένεται από την Κυριακή.

    Είδηση: 20363

    [02] 108 κιλά κάνναβη και όπλα βρέθηκαν στα Ιωάννινα

    Κοινωνία

    Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών, που προόριζαν να διοχετεύσουν στις πιάτσες των τοξικομανών καθώς και όπλα τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις των αστυνομικών θα εξόπλιζαν σπείρες κακοποιών μετέφερε με το αυτοκίνητό του ένας αλβανός που παρά την καταδίωξη, κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη. Όπως έγινε γνωστό, στον επαρχιακό δρόμο Μπουραζανίου - Αετόπετρας Κόνιτσας Ιωαννίνων, συνοριακοί φύλακες εντόπισαν ένα επιβατικό αυτοκίνητο, το οποίο έθεσαν σε παρακολούθηση.

    Ο οδηγός του αυτοκινήτου όταν αντιλήφθηκε την παρουσία του περιπολικού, έστριψε επιτόπου το αυτοκίνητο και διέφυγε με μεγάλη ταχύτητα.

    Μετά από έρευνα στο συγκεκριμένο σημείο, βρέθηκαν τέσσερις σάκοι που περιείχαν, ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 108 κιλών και 500 γραμμαρίων, τέσσερα πυροβόλα όπλα τύπου KALASNIKOV, τα δύο εξ αυτών με ξιφολόγχες, τέσσερις γεμιστήρες και 116 φυσίγγια, έτοιμα για χρησιμοποίηση.

    Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων σε συνεργασία με συνοριακούς φύλακες αναζήτησαν το αυτοκίνητο, το οποίο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο κοντά σε ξενοδοχείο στο Μπουραζάνι Κόνιτσας.

    Είδηση: 20381

    [03] Πολιτική αστάθεια στο Αφγανιστάν

    Ειδήσεις

    Ανησυχία για το ενδεχόμενο νοθείας στις εκλογές στο Αφγανιστάν, εξέφρασε μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, στην χώρα Κάι Εϊντε. Οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Αύγουστο και το ενδεχόμενο νοθείας, για το οποίο ανησυχεί η αντιπολίτευση, θα δημιουργήσει εντάσεις και πολιτική αστάθεια. Ήδη στη χώρα υπάρχει σημαντική δραστηριότητα των Ταλιμπάν, η μεγαλύτερη σε ένταση από το 2001 που ανατράπηκε το καθεστώς τους έπειτα από διεθνή επέμβαση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

    Την ίδια ώρα ο κ. Έϊντε διαπιστώνει αδιαφάνεια σε ότι αφορά στις δωρεές καθώς είπε ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια που δωρίθηκε στην χώρα, δεν διοχετεύθηκε μέσω της κυβέρνησης με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να ελεγχθεί πως δαπανήθηκαν τα χρήματα. Στον αντίποδα, έχουν καταγραφεί βελτιώσεις στις μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, τη μείωση της διαφθοράς και την καλυτέρευση των αγροτικών καλλιεργειών, καθώς και στην καταπολέμηση της της καλλιέργειας του οπίου.

    Στη χώρα αναμένεται να αναπτυχθούν άλλοι 17.000 στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, κάλεσε τον πρόεδρο Καρζάι "να ενισχύσει τις σχέσεις του με τις γειτονικές χώρες και ειδικότερα το Πακιστάν".

    Το Αφγανιστάν θα αποτελέσει κεντρικό θέμα και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα διεξαχθεί στις αρχές του επόμενου μήνα, ενώ στη Χάγη στις 31 Μαρτίου θα συνέλθει η διεθνής διάσκεψη για την χώρα, στην οποία οι ΗΠΑ έχουν καλέσει και τον παραδοσιακό εχθρό τους στην περιοχή, το Ιράν, το οποίο, όπως είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ "μπορεί να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο".

    Είδηση: 20369

    [04] Νέοι στόχοι για ΟΤΕ και Deutsche Telekom

    Ειδήσεις

    Οι δυνατότητες της περεταίρω συνεργασίας τους στον τομέα της ανάπτυξης, των δύο εταιρειών είναι πλέον ο επιδιωκόμενος στόχος του ΟΤΕ και της Deutsche Telekom, μετά την εξαγορά του 25% των μετοχών και του δικαιώματος της διαχείρισης του Ελληνικού Οργανισμού από τον γερμανικό όμιλο, όπως διατυπώθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη.

    Όπως έγινε γνωστό, τόσο από τα στελέχη του ΟΤΕ, όσο και της D.T ανακοινώθηκε ότι από τις 10 Φεβρουαρίου 2009 έγινε σύνδεση των δικτύων των δύο εταιρειών, γεγονός που σημαίνει ότι ο ΟΤΕ θα μπορεί να χρησιμοποιεί πλέον το υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών της D.T. που ενώνει την Ευρώπη με την Αμερική, δια μέσω του Ατλαντικού, πράγμα που σημαίνει ότι στην ουσία οι δύο εταιρίες ενώνουν την Νοτιοανατολική Μεσόγειο με την Αμερική.

    Τα στελέχη του γερμανικού ομίλου επισήμαναν επίσης ότι η συνεργασία με την ΟΤΕ και η προώθηση και εφαρμογή νέων τεχνολογιών, ανοίγει νέες ευκαιρίες στα Βαλκάνια, αυξάνει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, ενδυναμώνει τον ανταγωνισμό, ενώ θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους, προς όφελος των καταναλωτών.

    Όσον αφορά στο είδος των συνεργασιών, που υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ, εντοπίζονται κυρίως στις προμήθειες, τα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών και διάθεση προϊόντων iPhone 3G με τη συνεργασία της Cosmote και της Apple.

    Παράλληλα, ως καλό μάνατζερ που έφερε κοντά τις δύο εταιρείες χαρακτήρισαν διευθυντικά στελέχη της ΝΤΟΙΤΣΕ ΤΕΛΕΚΟΜ τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη και εξέφρασαν την επιθυμία τους να παραμείνει στο τιμόνι του ΟΤΕ και μετά τον Ιούνιο ,όποτε και πραγματοποιείται η ετήσια γενική συνέλευση μετόχων του οργανισμού.

    Ωστόσο, ο κ. Βουρλούμης κατά τη διάρκεια της πρώτης κοινής συνέντευξης Τύπου ΟΤΕ-ΝΤΟΪΤΣΕ που δόθηκε στην έδρα του γερμανικού οργανισμού στη Βόννη, αρνήθηκε να αποκαλύψει τα σχέδιά του λέγοντας μόνο ότι η ευθύνη του είναι να δημιουργήσει τις υποδομές για ένα καλό διάδοχο σχήμα.

    Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις με τους εργαζομένους στον ΟΤΕ γιά εφαρμογή νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου ο κ. Βουρλούμης διευκρίνισε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε απόλυτη συνεννόηση με τους εργαζόμενους μετά τις εκλογές του σωματείου τους το Μάιο.

    Τέλος για την τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ επισήμανε ότι θα επιθυμούσε π[ολύ χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές εάν του το επέτρεπε η αρμόδια ρυθμιστική αρχή δηλ. η εθνική επιτροπή τηλεπικοινωνιών.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ -ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 20377

    [05] Η άσκηση προσθέτει χρόνια

    Οι άνδρες μετά την ηλικία των 50 χρόνων, οι οποίοι κάνουν σωματική άσκηση, ζουν τουλάχιστον δύο χρόνια παραπάνω, κατά μέσο όρο, σε σχέση με τους ...τεμπέληδες της ίδιας ηλικίας, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

    Οι άνδρες που ασκούνται τουλάχιστον τρεις ώρες την εβδομάδα, μπορεί να ζήσουν 2,3 χρόνια παραπάνω, ενώ όσοι ασκούνται, αλλά λιγότερο, μπορούν να προσδοκούν σε ένα παραπάνω χρόνο ζωής, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία, που δημοσιεύτηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση.

    Η μελέτη θεωρεί την ωφέλεια της σωματικής άσκησης κατά τη μέση ηλικία ισοδύναμη με το να κόψει κανείς το κάπνισμα. Όπως διαπίστωσαν οι Σουηδοί ερευνητές, ο θάνατος "επισκέπτεται" νωρίτερα όσους παραμένουν σωματικά αδρανείς. Το όφελος της άσκησης μπορεί να μην φανεί άμεσα, αλλά μετά από πέντε έως δέκα χρόνια, καθώς οι ασκούμενοι είναι λιγότερο επιρρεπείς σε μια σειρά από ασθένειες.

    Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι είναι λάθος η νοοτροπία πολλών μεσηλίκων ότι η άσκηση αφορά βασικά τους νέους και ότι είναι αργά να ξεκινήσουν να αθλούνται μετά τα 50. "Αυτή ακριβώς είναι η ηλικία που πρέπει κάποιος να αυξήσει το επίπεδο της άσκησής του", δήλωσε στον "Γκάρντιαν" ο Άλαν Γουάιτ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λιντς. "Μετά τα 50, δεν γυμνάζεται κανείς για τους Ολυμπιακούς, αλλά για να προστατεύσει την υγεία του, περπατώντας, κάνοντας κάποιο άθλημα ή έστω χρησιμοποιώντας τις σκάλες πιο συχνά. Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να ξεκινήσει κανείς τέτοιες δραστηριότητες".

    Ο καθιστικός τρόπος ζωής -που, μεταξύ άλλων, οδηγεί σε παχυσαρκία- αποτελεί "επιδημία" των σύγχρονων κοινωνιών και σε αυτό έχουν, μεταξύ άλλων, συμβάλει η σταδιακή μείωση των χειρωνακτικών εργασιών και η αύξηση της εργασίας στα γραφεία, η μαζική χρήση του αυτοκινήτου (και για τις πιο κοντινές διαδρομές!) και η "κατάκτηση" του ελεύθερου χρόνου από την καθιστική ηλεκτρονική ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων (μπροστά από μια τηλεόραση ή έναν υπολογιστή).

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σωματική άσκηση και γενικότερα η φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ατόμου να εμφανίσει περίπου 30 σημαντικές ασθένειες, όπως καρκίνο, καρδιά, εγκεφαλικό κ.α. Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους, καθώς και στη μείωση της πίεσης και της χοληστερίνης.

    Μια άλλη έρευνα, από το πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Diabetes Care" (Φροντίδα για το Διαβήτη), διαπίστωσε πάντως ότι δεν αρκεί μισή ώρα στο γυμναστήριο για να αντισταθμίσει τόσες ώρες καθιστικής ζωής. Γι' αυτό συστήνει σε όλους να εκμεταλλεύονται την παραμικρή ευκαιρία για να περπατούν και να μην κάθονται, π.χ. να πηγαίνουν με τα πόδια στο γραφείο ή για ψώνια, αν είναι εφικτό.

    Η έρευνα διαπίστωσε ότι, άσχετα με το πόσο έντονη άσκηση ή πόσες ώρες κάθεται κανείς, όσοι κάνουν συχνά διαλείμματα από το?καθισιό, έχουν λεπτότερη μέση, χαμηλότερο συνολικό βάρος, χαμηλότερα τριγλυκερίδια και λιγότερο ζάχαρο στο αίμα. Οι Αυστραλοί ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι ζωτικό να σηκώνεται κανείς συχνά από την καρέκλα του και να διακόπτει τακτικά την καθιστική εργασία του ή όποια άλλη καθιστική απασχόληση.

    Είδηση: 20364

    [06] Εμβολιασμός μαθητών για τη φυματίωση

    Κοινωνία

    Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα ελέγχου και εμβολιασμού για τη φυματίωση σε σχολεία του λεκανοπεδίου Αττικής που ξεκίνησε τις τελευταίες εβδομάδες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η φυματίωση είναι μία νόσος που επανεμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της έλευσης μεταναστών και το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Υγείας.

    Το πρωί ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφθηκε το 85ο Δημοτικό σχολείο Κολωνού και παρέστη στον εμβολιασμό που έγινε στα παιδιά, τα οποία του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.

    Στο συγκεκριμένο σχολείο, όπως και σε άλλα 40 σχολεία της Αττικής γίνεται ήδη αυτές τις μέρες ο προληπτικός εμβολιασμός για τη φυματίωση, στο πλαίσιο προγράμματος που έχει επικαιροποιηθεί λόγω των κρουσμάτων που επανεμφανίζονται και της ανησυχίας των γονέων.

    Σε όλες τις χώρες υπάρχουν κρούσματα φυματίωσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αφού, όπως αναφέρουν τα στοιχεία το 1/3 του πληθυσμού της γης έχει μολυνθεί χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα, ενώ το 5-10% θα αναπτύξει τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

    Το πρόγραμμα εμβολιασμού γίνεται από το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμόξεων ΠΝΟ σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το νοσοκομείο "Έλενα Βενιζέλου". Συνολικά, στο πλαίσιο του προγράμματος θα εμβολιαστούν σε όλη την Ελλάδα 17.000 μαθητές της Α' Δημοτικού.

    Είδηση: 20380

    [07] Έφοδος Δένδια, στις φυλακές Αγίου Στεφάνου

    Ελλείψεις στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τους ελέγχους, διαπίστωσε κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψη που έκανε σήμερα στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας προκειμένου να ελέγξει αν και κατά πόσο λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, που αποφασίστηκαν μετά την δεύτερη κινηματογραφική απόδραση του βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλβανού συνεργού του Αλκέτ Ριζάι από τον Κορυδαλλό.

    Όπως διαπίστωσε ο υπουργός, οι φυλακές, στις οποίες αξίζει να σημειωθεί ότι κρατείται και ο Νίκος Παλαιοκώστας, δεν διέθεταν καταγεγραμμένο σχέδιο πυρόσβεσης. Οι έλεγχοι σε εισερχόμενα προϊόντα ήταν ελλιπής, ενώ η κάτοψη του κτηρίου που αποτελεί εργαλείο απαραίτητο για τις αστυνομικές δυνάμεις στην περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη εξέγερση, όχι μόνο δεν είχε σωστή αποτύπωση αλλά και αυτοί που όφειλαν να ξέρουν , αγνοούσαν πως διαβάζεται.

    Ο υπουργός, πέρα από τις παρατηρήσεις που έκανε, άκουσε και τα παράπονα των σωφρονιστικών υπαλλήλων για ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, μέσα, εξοπλισμό.

    Η μεγαλύτερη προσπάθεια πάντως με εμφανή θετικά αποτελέσματα γίνεται, όπως διαπίστωσε ο Κ.Δένδιας, από τον γιατρό των φυλακών Δ. Αδαμόπουλο που όμως δεν αρκεί, αφού χρειάζονται ψυχολόγο που δεν υπάρχει και κυρίως νοσηλευτές καθώς τώρα χρέη αυτών εκτελούν σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε, ότι όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι ελλείψεις αυτές θα καλυφθούν.

    Μετά το τέλος της επίσκεψης στο σωφρονιστικό κατάστημα, ο υπουργός δήλωσε όχι απόλυτα ικανοποιημένος, αφού διαπίστωσε ελλείψεις, αλλά πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ότι μπορούμε για να πετύχουμε το στόχο μας, που είναι ο εκσυγχρονισμός και ο εξανθρωπισμός του σωφρονιστικού συστήματος».

    Σε ό,τι αφορά τον τρόπο επίτευξης αυτών των στόχων, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «κατ' αρχήν θα υπάρξει επίταση των μέτρων ασφαλείας» και επίσης ότι «θα υπάρξουν και άλλα μέτρα, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, όπως ο περιορισμός της προσωρινής κράτησης, η είσοδος του Συνηγόρου του Πολίτη στις φυλακές και η εναλλακτική έκτιση της ποινής των γυναικών με παιδιά μικρότερα των 5 ετών».

    Επιπλέον, ο υπουργός σημείωσε ότι «η πορεία για το σωφρονιστικό σύστημα θα πρέπει να είναι πάρα πολύ μακριά και να έχει διάρκεια. Υπερβαίνει το διάστημα ενός υπουργού, το διάστημα μιας Κυβέρνησης».

    Είδηση: 20376

    [08] Ταραχές και ρατσισμό φέρνει η κρίση

    Ειδήσεις

    Η αμερικανική Βουλή υπερψήφισε χθες το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των μπόνους κατά 90%, σε μία προσπάθεια να εξευμενίσει το κοινό αίσθημα, ενώ ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών ανέλαβε την ευθύνη για το σκάνδαλο με την AIG. Την ίδια ώρα, στη Γαλλία τα συνδικάτα σχεδιάζουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αντιδρώντας στους χειρισμούς της οικονομικής κρίσης, ενώ η ανεργία προκαλεί ακόμη και φαινόμενα ρατσιστικής βίας.

    ΗΠΑ

    Η αγανάκτηση κορυφώνεται και στις Ην. Πολιτείες για το σκάνδαλο με τα μπόνους του ασφαλιστικού ομίλου AIG. "Είναι λογικό να είναι οργισμένος ο κόσμος. Δεν το καταλαβαίνουν αυτό αυτοί οι τύποι. Είναι προφανές".

    Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η αμερικανική βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο για την φορολόγηση του 90% των μπόνους που λαμβάνουν στελέχη εταιριών, στις οποίες διοχετεύονται χρήματα από τα ομοσπονδιακά ταμεία για να μην καταρρεύσουν.

    Αν και η κυβέρνησή του δέχεται έντονες επικρίσεις κυρίως για την αποτυχία του υπουργείου Οικονομικών να χειριστεί το θέμα των παχυλών μπόνους της εταιρείας, που εξαιτίας των ρίσκων που ανέλαβε οδηγήθηκε στην κατάρρευση, ο Αμερικανός πρόεδρος, προσπαθεί από την πλευρά του να κατευνάσει τα πνεύματα.

    "Τα μπόνους που έδωσε η AIG είναι ένα πρόβλημα, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να υιοθετήσουμε μια άλλη συμπεριφορά, ο κόσμος να ξέρει πού είναι τα όρια, και να έχει αίσθημα ευθύνης και να καταλαβαίνει ότι οι πράξεις τους έχουν επιπτώσεις σε όλους.."

    Γαλλία απεργίες

    Στις διαδηλώσεις έλαβαν μέρος και τα οκτώ μεγάλα συνδικάτα της χώρας. Οδηγοί τρένων, ταχυδρομικοί υπάλληλοι, δάσκαλοι, δημοτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στις πετρελαιοβιομηχανίες και πολλοί ακόμη εργαζόμενοι έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Μεταξύ των αιτημάτων των διαδηλωτών ήταν η αύξηση του ελάχιστου μισθού, η ακύρωση των φοροπερικοπών για τους πλουσίους και ο τερματισμός των απολύσεων.

    Ένας λόγος για όλη αυτή την αναταραχή είναι η οικονομική κρίση, σημειώνει ο Εκόνομιστ, δεδομένου ότι ο φόβος των απολύσεων είναι έντονος, καθώς κάθε μέρα χρεοκοπούν επιχειρήσεις και κλείνουν εργοστάσια, αν και οι περισσότεροι από αυτούς που διαδηλώνουν είναι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

    Πάντως ο Σαρκοζί, η δημοτικότητα του οποίου πέφτει το τελευταίο διάστημα επιμένει ότι τίποτα δεν θα αλλάξει μετά τη χθεσινή απεργία.

    Αυστρία: οικονομική κρίση και ξενοφοβία

    Και φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας προκαλεί εκτός των άλλων η οικονομική κρίση που πλήττει την Αυστρία, σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    "Ανησυχούμε διότι βλέπουμε ότι η οικονομική κρίση που πλήττει τις κοινωνίες μας τροφοδοτεί τη ρατσιστική μισαλλοδοξία και την ξενοφοβία στην Ευρώπη", αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τους οι οργανώσεις. "Έχουμε θορυβηθεί από τις εκθέσεις που καταγράφουν αύξηση των βιαιοπραγιών εναντίον μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο, καθώς επίσης και μειονοτήτων, όπως οι Ρομά".

    Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αυτοί του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη καλούν τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τους μηχανισμούς καταπολέμησης των φαινομένων αυτών.

    Οι τρεις οργανισμοί προειδοποιούν επίσης ότι κάθε σκέψη περικοπής προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και ένταξης θα έχει καταστροφικές συνέπειες ως προς την περιθωριοποίηση των μειονοτήτων και των μεταναστών.

    Κροατία - Μείωση 4,4% των εργαζομένων στη βιομηχανία

    Κατά 4,4% μειώθηκε το εργατικό δυναμικό στον τομέα της βιομηχανίας τον Μάρτιο, έναντι του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Κροατίας, ενώ η μείωση στον αριθμό των εργαζομένων, τον Μάρτιο, σε σχέση με τον Ιανουάριο αγγίζει το 7,1%.

    Σύμφωνα με στοιχεία των βιομηχανιών που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία, η μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας ήταν υψηλότερη κατά 10,9% στη μεταποιητική βιομηχανία και ακολουθεί ο «τομέας» της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου με μείωση 8%.

    ΟΟΣΑ: Αρνητική η οικονομική ανάπτυξη το 2009

    Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το τρέχον έτος, όπως υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ανχελ Γκούρια από το Πεκίνο.

    "Βλέπουμε πιθανότατα έναν κόσμο που θα βαδίζει προς αρνητικά νούμερα, διότι ακόμη και η θετική ανάπτυξη της Ινδίας και της Κίνας δεν μπορούν να ισοφαρίσουν την αρνητική ανάπτυξη που σημειώνεται στις βιομηχανοποιημένες χώρες", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ που διευκρίνισε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κίνας είναι πιθανόν να αυξηθεί κατά 6% έως 7% φέτος.

    Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της έκθεσης "Η παγκοσμιοποίηση και οι αναδυόμενες οικονομίες", ο ΟΟΣΑ τάχθηκε χθες υπέρ της προώθησης μεταρρυθμίσεων στις εμπορικές συναλλαγές, η οποία θα επέτρεπε τη διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί από τον οικονομικό προστατευτισμό και την έξοδο από τη σημερινή κρίση σε καλύτερη κατάσταση, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΟΣΑ.

    Είδηση: 20375

    [09] Κ. Καραμανλής: με ευχολόγια δεν αντιμετωπίζεται η κρίση

    Συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός: "Η σύνθετη διεθνής οικονομική κρίση, που βιώνουμε, απαιτεί διαρκή εγρήγορση και συνεργασία. Όπως σε όλες τις οικονομικές κρίσεις, υπάρχει ανάγκη διεθνούς συντονισμού. Δεν είναι στη δικιά μου φιλοσοφία η λήψη μέτρων σοκ. Η αξιοπιστία ενισχύεται όταν λες την αλήθεια. Το μεγάλο δημόσιο χρέος και τα απότοκα αυτού, είναι το πρόβλημα της χώρας μας. Νέος φόρος δεν μπαίνει, σε έκτακτες συνθήκες, εφαρμόζονται έκτακτες πολιτικές, η έκτακτη εισφορά είναι μόνο για φέτος και υπολογίστηκε με αίσθημα δικαιοσύνης".

    Αφήνοντας αιχμές προς την αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως: "Είναι μια εποχή που λαμβάνονται δύσκολες αποφάσεις. Ψεύδεται όποιος λέει ότι με ευχολόγια μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση. Σήμερα ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση της διεθνούς οικονομικής κρίσης που πρέπει να την παρακολουθούμε. Χρειάζεται διαρκής παρακολούθηση και αν χρειαστεί θα αναπροσαρμόσουμε την πολιτική μας. Η κυβέρνηση θα κάνει το χρέος της. Σε τέτοια κρίση θα βοηθούσε η διαμόρφωση κοινωνικής και πολιτικής συνενόησης και η στοιχειώδης σύγκλιση στα αυτονόητα".

    Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι: "Η φοροδιαφυγή, είναι ένα θέμα σοβαρό και διαχρονικό και δεν λύνεται ως δια μαγείας. Είναι λάθος πολιτική, σε ώρα κρίσης και μάλιστα ύφεσης να επιχειρηθεί φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων. Δεν είναι ώρα φορολογικής επιβάρυνσης των τραπεζών. Υπάρχει άμεση ανάγκη στήριξης της απασχόλησης. Η ανεργία στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει μεγάλες εκτάσεις και κάνουμε ό, τι μπορούμε για να στηρίξουμε την απασχόληση. Οι χαμηλόμισθοι αποτελούν μόνιμη μέριμνα της κυβέρνησης. Δεν τίθεται θέμα απογραφής. Κάθε μέρα παρακολουθούμε τα στοιχεία και εκείνα που είναι οριστικά ανακοινώνονται. Κάθε χρηματοοικονομικός οργανισμός οφείλει να ελέγχεται και να παρακολουθείται διαρκώς για να εξασφαλίζεται η σταθερότητα".

    Σχετικά δε με την ελαστικοποίηση της εργασίας ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι είναι υπέρ των σταθερών σχέσεων εργασίας και αν λόγω κρίσης εφαρμόζεται η μερική απασχόληση, αυτή πρέπει να έχει προσωρινό χαρακτήρα.

    Σε ερώτηση για το αν υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης που αφορά στην Ελλάδα, ο κ Καραμανλής το διέψευσε και είπε ότι "δεν υπάρχει τέτοια προοπτική, η αναχρηματοδότηση της Ελλάδας γίνεται με κανονικό τρόπο και έχει ήδη καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της χρονιάς".

    Αντιδράσεις

    "Η μεγαλύτερη κρίση σήμερα είναι η κρίση διακυβέρνησης της χώρας", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία υπό την προεδρία του. Συνεχίζοντας ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: "Με μεγάλη ανησυχία ακούσαμε σήμερα τον πρωθυπουργό να ψάχνει άλλοθι αντί να απολογηθεί για τα πραγματικά προβλήματα. Ο πρωθυπουργός παραποιεί συστηματικά την αλήθεια και σήμερα φάνηκε η τεράστια έλλειψη αξιοπιστίας απέναντι στον πολίτη και τους ευρωπαίους εταίρους μας. Εμείς είχαμε επισημάνει τα προβλήματα, αλλά δεν πιστεύαμε ότι θα έφθανε σε αυτό το ακραίο σημείο αναξιοπιστίας. Σήμερα χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα στοιχεία τα οποία δεν διαθέτει η κυβέρνηση. Τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι άδικα και αναποτελεσματικά, η πολιτική του χρεοκόπησε, όμως δεν πρέπει να χρεοκοπήσει η χώρα. Η συντηρητική πλειοψηφία στην Ευρώπη δεν είναι αντάξια των κρίσιμων περιστάσεων. Απαιτείται διαφορετική προοδευτική και αναπτυξιακή πολιτική για να βγει η Ευρώπη από την κρίση, η οποία είναι ευκαιρία για να παίξει η ΕΕ ηγετικό ρόλο".

    Για πλήρη αναξιοπιστία της κυβέρνησης απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους και τους ελληνες πολίτες μίλησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο κατά της κρίσης.

    Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, αναφέρει ότι: "Οι αποφάσεις - κατευθύνσεις και αυτής της συνόδου αποδείχνουν ότι η ΕΕ μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει για τους λαούς. Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών - νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές- αποφάσισαν και πάλι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν τα «σπασμένα» της καπιταλιστικής κρίσης. Αποφάσισαν να επιταχύνουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας και της ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς, με πρώτο στόχο τη γενικευμένη εφαρμογή των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την καθιέρωση της μερικής ανεργίας. Ταυτόχρονα επιδιώκουν τη δραστική μείωση του λαϊκού εισοδήματος και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως επιβάλλουν το Μάαστριχτ, το Σύμφωνο Σταθερότητας και η ΟΝΕ. Αυτό αποδεικνύεται και από την ανοιχτή υποστήριξη που παρείχε ο πρωθυπουργός στις απειλές και στους ωμούς εκβιασμούς που δέχονται οι εργαζόμενοι από βιομήχανους και τους άλλους καπιταλιστές, προκειμένου να αποδεχτούν τη μείωση μισθών, τη μερική και ελαστική δουλειά. Είναι αλήθεια αυτό που ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός ότι η ΕΕ δεν επιβάλλει τις κατευθύνσεις της στην κυβέρνηση, γιατί είναι συναποφασισμένες. Όλοι μαζί τις επιβάλλουν στους λαούς. Δεν είναι αλήθεια ο ισχυρισμός της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ότι η πολιτική της ΕΕ θα αλλάξει αν την πλειοψηφία αποκτήσουν οι σοσιαλδημοκράτες. Η αλήθεια είναι ότι την ΕΕ και τη στρατηγική της τις έχουν οικοδομήσει μαζί σοσιαλδημοκράτες, νεοφιλελεύθεροι και «νεοαριστεροί». Η ΕΕ είναι λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκπροσώπων. Ενιαία επιτίθενται στους λαούς, ταυτόχρονα αντιμάχονται όλο και πιο οξυμμένα μεταξύ τους ποιος θα έχει τις λιγότερες ζημιές και τα μεγαλύτερα κέρδη. Μπροστά στη Σύνοδο των G20 η ΕΕ επιχειρεί να αναβαθμίσει τη θέση της στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, προωθώντας την ενίσχυση του ρόλου του ΔΝΤ και του ΠΟΕ, ώστε να επιβάλλουν στους λαούς τους δικούς τους επαχθείς όρους στις χρηματοπιστωτικές και εμπορικές αλλαγές. Η προώθηση της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, μαζί με την Ευρωμεσογειακή Ένωση σηματοδοτούν την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας της ΕΕ. Εκφράζει την επιδίωξη των μονοπωλίων της να επεκτείνουν τη δράση τους σε νέες αγορές, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς της. Να κατακτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο από το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία μέχρι την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, όπου συγκρούονται ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να τιμωρήσουν την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της ΕΕ που τους είπαν ψέματα για την ΕΕ και συνεχίζουν να τους λένε ψέματα για την κρίση. Η ανυπακοή στην ΕΕ αποτελεί βασική προϋπόθεση για να αποκρούσει ο λαός με την πάλη του τα χειρότερα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα, για να μην πληρώσει την κρίση. Με ισχυρό ΚΚΕ, λαϊκή συμμαχία, μπορεί να ανοίξει το μόνο δρόμο που τον συμφέρει: Της λαϊκής εξουσίας, της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, της σχεδιασμένης ανάπτυξης με κοινωνικό - εργατικό έλεγχο".

    Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, αναφέρεται ότι: "Ο πρωθυπουργός απ' τις Βρυξέλλες ενώ καταρχήν μίλησε για την ανάγκη τόνωσης της πραγματικής οικονομίας και της ζήτησης, αυτοακυρώθηκε αμέσως μετά, δηλώνοντας πίστη στη δημοσιονομική πειθαρχία του Συμφώνου Σταθερότητας. Άλλωστε τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες, παγώνουν την αγορά και οδηγούν στην ύφεση, ρίχνοντας τα βάρη στους οικονομικά ασθενέστερους. Το κρίσιμο θέμα των εσόδων του δημοσίου το δημιούργησε κατά κύριο λόγο η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης όταν χάριζε δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις μέσα από την μείωση των φορολογικών συντελεστών, την κατάργηση του ΦΜΑΠ και την έλλειψη βούλησης ενίσχυσης των φοροελεγκτικών μηχανισμών του κράτους. Είμαστε μπροστά σε μια πλήρη αποτυχία, μιας σκληρής, νεοφιλελεύθερης, ταξικής πολιτικής που επιτείνει την κρίση".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών, για τη σύνοδο των 27 ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι: "Οι 27 ηγέτες της ΕΕ, εκτός τόπου και χρόνου, επιβεβαίωσαν την επιμονή τους σε μια αδιέξοδη πολιτική. Αντί να οδηγηθούν σε ριζική στροφή της πολιτικής τους, να αντικαταστήσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, να στηρίξουν την ενεργό ζήτηση της οικονομίας, να στηρίξουν τους μισθούς, επιμένουν σε αδιέξοδες επιλογές, επιμένουν σε επιλογές που διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή. Τραγική φιγούρα της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός, άβουλος και άνευρος, αντί να διεκδικήσει μια άλλη πολιτική στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σιωπηλός ακούει τις επιλογές των ευρωπαίων ηγετών. Οι 27 και οι δύο μεγάλες δυνάμεις στην Ευρώπη, η ευρωπαϊκή δεξιά και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, είναι μέρος της κρίσης. Δεν περιμένουμε τίποτα διαφορετικό από όλους αυτούς. Η ευρωπαϊκή αριστερά είναι μέρος της λύσης, είναι δύναμη διεξόδου".

    Είδηση: 20373

    [10] Βρυξέλλες: οι 27 σε αναζήτηση κοινής πορείας

    Ειδήσεις

    Με βασικό ζητούμενο τον καθορισμό ενιαίας στάσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ολοκληρώθηκε το απόγευμα στις Βρυξέλλες η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Οι 27 ηγέτες εμφανίζονται απρόθυμοι να λάβουν αποφάσεις για νέα πακέτα στήριξης των οικονομιών τους, θεωρώντας ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην πιστή εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί.

    Σε συμφωνία για διπλασιασμό, στα 50 δισ. ευρώ, του ταμείου που έχει σχεδιαστεί για τη στήριξη των εθνικών νομισμάτων των εκτός Ευρωζώνης χωρών-μελών της ΕΕ, κατέληξαν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματών. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέψευσαν, δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει δημιουργήσει έναν αντίστοιχο μηχανισμό διευκόλυνσης για τη διάσωση των χωρών της Ευρωζώνης που διατρέχουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Δεν μπορεί να συμβεί η χρεοκοπία μιας χώρας-μέλους της Ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    "Η Ελλάδα δεν χρειάζεται σχέδιο διάσωσης από την ευρωζώνη", τόνισε μιλώντας στο πρακτορείο ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε σχόλιο του βουλευτή του κυβερνώντος γερμανικού κόμματος Οτο Μπέρνχαρντ, ότι υπάρχει συμφωνία για σχέδιο διάσωσης των κρατών μελών που κινδυνεύουν με χρεοκοπία και η Ελλάδα και η Ιρλανδία είναι οι πρώτες υποψήφιες χώρες να ενταχθούν σε αυτό.

    Εξάλλου, επαρκή κρίθηκαν από την ΕΕ τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, μετά την ενημέρωση που παρείχε για το θέμα ο κ. Παπαθανασίου στον αρμόδιο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η επανεξέτασή τους, εφόσον διαπιστωθεί υστέρηση στα έσοδα, ενώ εκτιμήθηκε ότι η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα δανεισμού.

    Παράλληλα, χθες στη βελγική πρωτεύουσα, συμφωνήθηκε να γίνουν επενδύσεις 5 δισ. ευρώ στον τομέα της ενέργειας. Στα προγράμματα ελληνικού ενδιαφέροντος που θα χρηματοδοτηθούν, περιλαμβάνονται ο ιταλικός αγωγός φυσικού αερίου, ο αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας και η διασύνδεση αγωγών φυσικού αερίου που διέρχονται από επτά χώρες της Ένωσης.

    Παράλληλα, η βελτίωση της νομοθεσίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα και όχι νέες οικονομικές ενισχύσεις, είναι η βασική γραμμή των 27 ηγετών εν όψει της Συνόδου της G20 στο Λονδίνο, με διαφαινόμενη κοινή γραμμή, τον αποκλεισμό του προστατευτισμού. Μέσα στις κοινές κατευθύνσεις θα ζητηθεί η μετατροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε φύλακα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και ο διπλασιασμός των πόρων του για την ενίσχυση των προβληματικών οικονομιών σε 500 δις ευρώ.

    Σύμφωνα με το κείμενο των Συμπερασμάτων, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας που εγκρίθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, επισημαίνεται ωστόσο ότι θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος για να γίνουν αισθητές οι θετικές επιπτώσεις στην οικονομία. Υπογραμμίζεται επίσης ότι το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας ύψους 400 δισ. Ευρώ που αναλογεί στο 3,3% του ΑΕΠ των ¨27¨ θα δημιουργήσει νέες επενδύσεις, θα τονώσει τη ζήτηση , θα δημιουργήσει απασχόληση και θα βοηθήσει την ΕΕ να προχωρήσει προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

    Το ντοκουμέντο

    Σε ότι αφορά τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη μέλη για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και την απασχόληση στο κείμενο των Συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να εφαρμόζονται κατά έγκαιρο, στοχοθετημένο και προσωρινό τρόπο τηρώντας όμως μια σειρά από αρχές όπως η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, η εξασφάλιση αμεροληψίας έναντι προϊόντων και υπηρεσιών από άλλα κράτη μέλη και η εξασφάλιση της συνοχής με τους μακροπρόθεσμους μεταρρυθμιστικούς στόχους. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται ακόμη ότι η συνέχιση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων μέτρων ανάκαμψης έχει ζωτική σημασία τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο υπουργών καλούνται να αξιολογούν και να παρακολουθούν τα λαμβανόμενα μέτρα και να υποβάλουν σχετική έκθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει εκ νέου τη σταθερή προσήλωση του σε υγιή δημόσια οικονομικά και στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Τα κράτη μέλη πρέπει να επανέλθουν στους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους το συντομότερο δυνατόν, συμβαδίζοντας με την οικονομική ανάπτυξη και σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, επιστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο, το συντομότερο δυνατόν, σε θέσεις που συνάδουν με τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, επισημαίνεται στο κείμενο συμπερασμάτων .

    Αντιδράσεις

    Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού, αναφέρει ότι: "Όσο οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της κατάργησης του Συμφώνου Σταθερότητας και την εγκατάλειψη του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου, η κρίση θα βαθαίνει με πρώτα θύματα τoυς εργαζόμενους και τους οικονομικά ασθενέστερους. Μονάχα μια ριζική στροφή στην οικονομική πολιτική που θα προστατεύει την εργασία, το εισόδημα των εργαζομένων και θα προωθεί την ανάπτυξη με καθοριστικό το ρόλο του Δημοσίου τομέα αλλά και με παράλληλη μέριμνα για το περιβάλλον, μπορεί να μας οδηγήσει στην έξοδο από την σημερινή κρίση. Σε κάθε άλλη περίπτωση η συνοχή της Ευρώπης θα δοκιμάζεται με πιθανό ενδεχόμενο την πλήρη αποσύνθεσή της. Ο νεοφιλελευθερισμός και η δημοσιονομική ορθοδοξία αποτελούν σήμερα την πλέον αντιευρωπαϊκή πολιτική".

    Είδηση: 20371

    [11] Μπροστά το ΠΑΣΟΚ με 4,3% - Καταλληλότερος ο Καραμανλής

    Διαφορά 4,3% υπέρ του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην πρόθεση ψήφου των εθνικών εκλογών και 3,5% στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, καταγράφει νέα δημοσκόπηση της ALCO που παρουσιάστηκε εχθές από τον τηλεοπτικό σταθμό ALTER. Σύμφωνα με την εν λόγω μέτρηση, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να προηγείται του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Α. Παπανδρέου στο ερώτημα "ποιον θεωρείται ως τον καταλληλότερο για την θέση του πρωθυπουργού.

    Η διάφορα στην πρόθεση ψήφου για την εθνική κάλπη παρουσιάζεται μειωμένη κατά 0,3%, σε σχέση με μέτρηση της ίδιας εταιρείας που είχε διενεργήσει τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο κ. Καραμανλής συνεχίζει να προηγείται στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία του Γεωργίου Παπανδρέου κατά 7,8 ποσοστιαίες μονάδες.

    Συγκεκριμένα αν γίνονταν εκλογές την επομένη Κυριακή, το κόμμα της ΝΔ θα το επέλεγε το 28,7% των ερωτηθέντων, ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 33%, Κ.Κ.Ε. το 8,2, ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 5,6%, ΛΑ.Ο.Σ. το 4,1, οικολόγους το 2,5% και αδιευκρίνιστη ψήφο -αθροιστικά- το 17,9%.

    Η διαφορά των δυο κομμάτων μειώνεται στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές και διαμορφώνεται σε ποσοστό 29% για τη Ν.Δ. και 32,5% για το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ακολουθούν το Κ.Κ.Ε. με 7,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,3 ο ΛΑ.Ο.Σ. με 3,6 οι οικολόγοι με 2,3 και η αδιευκρίνιστη ψήφος -αθροιστικά- με 17,7%.

    Στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, προηγείται ο Κώστας Καραμανλής με ποσοστό 35,7%, στην δεύτερη θέση αναδεικνύεται η απάντηση κανένας από τους δυο, με ποσοστό 32,3% και στη τρίτη θέση επιλεγεί τον Γιώργου Παπανδρέου το 27,9%.

    Στην μέτρηση της ALCO και στο ερώτημα για την παράσταση νίκης, το 51,1% πιστεύει ότι αν γίνονταν τώρα εκλογές θα προηγείτο το ΠΑΣΟΚ, έναντι ποσοστού 24,1% που δηλώνει ότι θα προηγείτο η ΝΔ.

    Η ερευνά διενεργήθηκε πανελλαδικώς, από τις 11 ως τις 17 Μαρτίου, σε δείγμα 1.000 ατόμων.

    Είδηση: 20372

    [12] Ημερίδα για την ηλεκτρονική τηλεκπαίδευση

    Σε εξέλιξη, για την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών, βρίσκεται «Το σχέδιο της κυβέρνησης για ριζική αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση» 2007-2013, το οποίο αποτελεί τη γέφυρα για τη μετάβαση σε μια Ψηφιακή Διοίκηση».

    Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, που συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην Ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με θέμα: «Σύγχρονες τάσεις και προοπτικές στην ηλεκτρονική μάθηση-τηλεκπαίδευση».

    Όπως επεσήμανε, η προώθηση της μάθησης μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, «δίνει προτεραιότητα στην έρευνα, ώστε να γίνεται δημιουργική ενσωμάτωση των νέων μέσων στη διαδικασία της επιμόρφωσης και να επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα και επιδόσεις», προκειμένου ο πολίτης να απολαμβάνει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες.

    Επίσης πρόσθεσε ότι το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης-Αυτοδιοίκησης βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση καινοτομιών για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των υπαλλήλων, μέσα από το έργο «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης - Αναμόρφωση και αναδιοργάνωσή της στο πλαίσιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας».

    Με την υλοποίηση προγραμμάτων e-learning παρέχεται η δυνατότητα για αύξηση του ρυθμού κατάρτισης υπαλλήλων, σε σύγκριση με το παρελθόν, η κάλυψη αναγκών επιμόρφωσης και πληροφόρησης σε δυσπρόσιτες, νησιωτικές και μη αστικές περιοχές και της επιμόρφωσης Ατόμων με Αναπηρίες.

    Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης και τα 12 Περιφερειακά Ινστιτούτα, από το Μάρτιο του 2007 ως σήμερα, έχουν εκπαιδευθεί ήδη 2.222 στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε 145 επιμορφωτικά προγράμματα ηλεκτρονικής μάθησης, ενώ έχουν προηγηθεί 55 προγράμματα για τηλ-εκπαιδευτές.

    Είδηση: 20370

    [13] Επάρκεια νερού για τα επόμενα δύο χρόνια

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Συνέδριο με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού, που είναι η 22η Μαρτίου οργάνωσε σήμερα στο Ζάππειο η ΕΥΔΑΠ με τίτλο "Νερό: Η επόμενη ημέρα". Μεταξύ των ομιλητών και ο Γ.Γ. του υπουργείου Ευάγγελος Μπαλτάς, που αναφέρθηκε στα σχετικά έργα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: "Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, αφορά 4,3 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η προστασία, η αναβάθμιση και η αειφόρος διαχείριση του περιβάλλοντος. Ο στόχος που θα υλοποιηθεί με τη δημιουργία υποδομών περιβαλλοντικής προστασίας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης".

    Επίσης ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της λειψυδρίας λέγοντας: "οφείλει η Ελλάδα πριν επέλθει η μείωση των απορροών να αυξήσει τα αποθέματά της. Αυτή τη στιγμή πάνω από το 60% των χειμερινών απορροών καταλήγει στη θάλασσα. Πρέπει να δημιουργήσουμε έργα συγκράτησης νερών για να έχουμε αποθέματα".

    Στο θέμα της επιτυχούς αντιμετώπισης των διαρροών στάθηκε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Κων/νος Κωστούλας, περιγράφοντας με ποιο τρόπο περιορίσθηκαν οι διαρροές της Υλίκης με διοχέτευση του νερού κατά τους χειμερινούς μήνες στα διυλιστήρια, καθώς και για τη μείωση των διαρροών στο δίκτυο σωληνώσεων μεταφοράς νερού και το πρόγραμμα διαχείρισης των πιέσεων του δικτύου (με εμφανείς και υπόγειες διαρροές). Αυτά τα μέτρα οδήγησαν σε επάρκεια νερού για τα επόμενα δυόμισι με τρία χρόνια, που έχει εξασφαλίσει η πρωτεύουσα ,λόγω των βροχοπτώσεων, αλλά κυρίως της σωστής διαχείρισης που έκανε η ΕΥΔΑΠ χρησιμοποιώντας τα αποθέματα της Υλίκης. Ο κ. Λωστούλας διαβεβαίωσε παράλληλα, ότι η προσπάθεια σωστής διαχείρισης θα συνεχιστεί, με την τοποθέτηση ευαίσθητων υδρομέτρων, τα οποία στις νέες οικοδομές θα τοποθετούνται στις πιλοτές ή σε εσωτερικούς χώρους για να μην καταστρέφονται τα πεζοδρόμια..

    Τέλος ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης καθηγητής Ιωάννης Ζιώμας, μίλησε για τον επηρεασμό του κύκλου του νερού από τις μεταβολές της θερμοκρασίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "40 χρόνια ανθρώπινης παρέμβασης χρειάσθηκαν για να καταστραφεί το όζον που δημιούργησε η φύση σε δυο εκατομμύρια χρόνια. Η καταστροφή αυτή έχει ως αποτέλεσμα σοβαρή μείωση των βροχοπτώσεων τα ερχόμενα χρόνια στην Ελλάδα".

    Το έργο της μεταφοράς μέρους του υδάτινου όγκου του Αχελώου στη Θεσσαλία, είναι στρατηγικής σημασίας, συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί χωρίς άλλα εμπόδια, διαβεβαίωσε την Βουλή ο ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αστέρη Ροντούλη.

    Μήνυμα του Γ.Γ. του ΟΗΕ

    Σε μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, τονίζει ότι: "Το νερό είναι ο πολυτιμότερος φυσικός μας πόρος. Σήμερα, η συνεργασία για τη συνετή του χρήση είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ. Eνώ ο παγκόσμιος πληθυσμός καταναλώνει περισσότερο πόσιμο νερό, η κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια τη μείωση του νερού σε πολλές περιοχές του κόσμου. Οι πάγοι λιώνουν, η πρόβλεψη των βροχοπτώσεων γίνεται δυσκολότερη, ενώ φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και οι ξηρασίες γίνονται ολοένα και πιο ακραία. Η προσεκτική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η εξισορρόπηση των διάφορων αναγκών για νερό είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας. Μεγάλο μέρος των υπόγειων ή υπέργειων υδάτων του πλανήτη είναι κοινό. Το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μια από τις 263 υδάτινες λεκάνες που είναι μοιρασμένες ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες χώρες. Η ανησυχία για την πιθανότητα βίαιων συγκρούσεων είναι μέρος των συζητήσεων σχετικά με την κατανομή των περιορισμένων υδάτινων πόρων. Ωστόσο, ενώ οι πιθανότητες να λειτουργήσει το νερό ως καταλύτης συγκρούσεων μεταξύ κρατών και κοινοτήτων είναι υπαρκτές, το παρελθόν δείχνει ότι στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Η συνεργασία, όχι η σύγκρουση αποτελεί την πιο συνηθισμένη απάντηση στις ανταγωνιστικές απαιτήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι.

    Με θέμα "Κοινά Αποθέματα Νερού - Κοινές Ευκαιρίες", ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νερού εστιάζει στο πώς οι διασυνοριακοί υδάτινοι πόροι μπορούν να λειτουργήσουν ως μια ενωτική δύναμη. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν τουλάχιστον 300 διεθνείς συμφωνίες για το νερό, συχνά μεταξύ αντιτιθέμενων πλευρών. Οι συμφωνίες αυτές δείχνουν το πώς οι κοινοί υδάτινοι πόροι μπορούν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και να προωθήσουν την ειρήνη μεταξύ των κρατών. Η πολιτική βούληση, ένα ευέλικτο πλαίσιο πολιτικής, τα ισχυρά θεσμικά όργανα και μια συνολική προσέγγιση, θα μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε σε αυτά τα θεμέλια για το καλό όλων.

    Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού καλώ τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αναγνωρίσουν ότι το συλλογικό μας μέλλον εξαρτάται από το πώς θα διαχειριστούμε τους πολύτιμους και πεπερασμένους υδάτινους πόρους".

    Είδηση: 20368

    [14] Ο Ομπάμα ζητά μια νέα αρχή από την Τεχεράνη

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Αλλαγή πλεύσης των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν. Η κυβέρνηση Ομπάμα αλλάζοντας προσέγγιση αναμένεται σύντομα να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις διπλωματικές επαφές των δύο χωρών. Σε μήνυμά του ο Ομπάμα καλεί το Ιράν να ανακαταλάβει τη θέση του στη διεθνή σκηνή έπειτα από πολυετή απομόνωση, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί γίνει μόνο με "ειρηνικά μέσα". Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το "άνοιγμα" Ομπάμα μπορεί να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο πλευρών, ακόμη κι αν χρειασθεί χρόνος για να τερματισθεί η τριακονταετής εχθρότητα τους. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως αντιμετωπίζει θετικά την κίνηση αλλά παράλληλα ζητεί συγκεκριμένες πράξεις που θα επανορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος.

    Ζητά αλλαγή σελίδας στις διμερείς σχέσεις

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε ένα απρόσμενο βιντεοσκοπημένο μήνυμα, προτείνοντας "μία νέα αρχή" στις διπλωματικές επαφές των διμερών σχέσεων.

    "Η κυβέρνησή μου είναι προσηλωμένη στη διπλωματία που θέτει ενώπιον μας ένα πλήρες φάσμα θεμάτων και στην αναζήτηση εποικοδομητικών σχέσεων", αναφέρει ο Ομπάμα στο μήνυμά του, που βιντεοσκοπήθηκε για να μεταδοθεί σε χώρες της Μέσης Ανατολής με αφορμή τη γιορτή του Νεβρόζ, με την οποία οι Ιρανοί υποδέχονται την άνοιξη.

    Ο Ομπάμα υπερέβη τα βήματα που έχει κάνει έως τώρα ως πρόεδρος, προσφέροντας "κλάδον ελαίας" στην Τεχεράνη, η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον με αφορμή τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και την υποστήριξη που παρέχει σε ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες.

    Εγκαταλείποντας το δόγμα του Τζορτζ Μπους, που είχε κατατάξει το Ιράν στον "άξονα του κακού", ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι είναι ανοικτός σε απευθείας διπλωματικές επαφές με το Ιράν.

    "Αυτή η διαδικασία δεν θα προκαταλαμβάνεται από απειλές. Επιδιώκουμε επαφή που είναι τίμια και στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό", αναφέρει ο Ομπάμα στο μήνυμά του.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να λάβει το Ιράν "τη θέση που δικαιούται στην κοινωνία των εθνών", προσθέτει ο Ομπάμα, τονίζοντας ωστόσο ότι και η Τεχεράνη θα πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει από την πλευρά της για να υπάρξει συμφιλίωση.

    "Έχετε αυτό το δικαίωμα- αλλά συνοδεύεται από πραγματικές ευθύνες και αυτή η θέση δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με την τρομοκρατία ή τα όπλα, αλλά με ειρηνικές ενέργειες που αποδεικνύουν το αληθινό μεγαλείο του ιρανικού λαού και τον πολιτισμό του", αναφέρει στο μήνυμά του προς το Ιράν ο Αμερικανός πρόεδρος.

    "Και το μέτρο του μεγαλείου δεν είναι η δυνατότητα να καταστρέφεις, αλλά η αποδεδειγμένη δυνατότητά σας να οικοδομείτε και να δημιουργείτε", προσθέτει ο Ομπάμα.

    Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ομπάμα διανεμήθηκε από το Λευκό Οίκο σε επιλεγμένα κανάλια στη Μέση Ανατολή με υποτίτλους στα Φαρσί και ανέβηκε παράλληλα στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι με την εν λόγω κίνηση επιδιώκεται τόσο η άμβλυνση των εντάσεων σε χώρες όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, ο Λίβανος ή το Ισραήλ, όπου είναι αισθητή η ιρανική επιρροή, όσο και η αποφυγή της διασποράς των πυρηνικών όπλων.

    Θετική υποδοχή από την Τεχεράνη

    Το Ιράν δια στόματος του Αλί Ακμπάρ Τζαβανφέκρ, σύμβουλου του προέδρου Αχμαντινετζάντ, ανταποκρίθηκε θετικά.

    "Δεχόμαστε ευνοϊκά την βούληση του Αμερικανού προέδρου να παραμερίσει τις διαφορές του παρελθόντος, αλλά ο τρόπος για να φτάσουμε εκεί δεν είναι να ζητάει από το Ιράν να ξεχάσει μόνο αυτό την επιθετική στάση των ΗΠΑ κατά το παρελθόν", επισήμανε ο ίδιος.

    "Οι ΗΠΑ πρέπει να παραδεχτούν τα λάθη του παρελθόντος και να τα επανορθώσουν, ώστε να παραμεριστούν οι διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες", πρόσθεσε ο Ιρανός αξιωματούχος.

    Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ιράν θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο μήνυμα του Ομπάμα ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο. Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα διατύπωσε μια "καλή προσφορά" στο Ιράν ως προς το θέμα του πυρηνικού του προγράμματος .

    Οι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να επιτύχουν τη διακοπή της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου, με αντάλλαγμα ευρείας κλίμακας συνεργασίας με την Τεχεράνη. Έχουν διατυπώσει δύο φορές την πρόταση αυτή προς το Ιράν, αρχικά τον Ιούνιο του 2006 και στη συνέχεια τον περυσινό Ιούνιο. Η Ρωσία επανέλαβε σήμερα ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν προορίζεται για στρατιωτικούς σκοπούς.

    Την ιστορική, όπως χαρακτήρισε, χειρονομία του Αμερικανού προέδρου να απευθυνθεί απ' ευθείας στους Ιρανούς ηγέτες και να τους προσφέρει την ευκαιρία να ξεπεραστούν τριάντα χρόνια αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών, χαιρέτησε ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος όμως, αναφερόμενος στο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πως η χώρα του δεν βλέπει ενδείξεις ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μετατρέπεται σε πρόγραμμα με στρατιωτικούς σκοπούς".

    "Χαιρετίζουμε αυτή την πρωτοβουλία. Η έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου θα διευκολύνει την αναγέννηση της εμπιστοσύνης στην αποκλειστικά ειρηνική φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος", δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός.

    Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του ιταλού υπουργού Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι που χαιρέτισε "τις μεγάλες ηγετικές ικανότητες" που επέδειξε ο Ομπάμα με το μήνυμα που απηύθυνε και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει θετικά.

    "Πιστεύω ότι επέδειξε μεγάλες ηγετικές ικανότητες", δήλωσε ο Φρατίνι για τον Ομπάμα από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής. "Είναι μια μεγάλη αλλαγή προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η Ιταλία".

    "Το επόμενο βήμα θα το δούμε στη Χάγη", όπου θα διεξαχθεί στο τέλος του μήνα μια διεθνής διάσκεψη για το Αφγανιστάν στην οποία προσκλήθηκε το Ιράν από τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Φρατίνι.

    Είδηση: 20367

    [15] ΟΟΣΑ: Αρνητική η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

    Ειδήσεις

    Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι αρνητική το 2009, δήλωσε σήμερα από το Πεκίνο ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ανχελ Γκούρια. "Βλέπουμε πιθανότατα έναν κόσμο που θα βαδίζει προς αρνητικά νούμερα, διότι ακόμη και η θετική ανάπτυξη της Ινδίας και της Κίνας δεν μπορούν να ισοφαρίσουν την αρνητική ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες χώρες", δήλωσε ο Ανχελ Γκούρια κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Πεκίνο.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ διευκρίνισε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κίνας είναι πιθανόν να αυξηθεί κατά 6% έως 7% φέτος.

    Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες ότι τοποθετεί την ανάπτυξη της Κίνας στο 6,5% κατά το 2009, αναθεωρώντας προηγούμενη εκτίμηση που την τοποθετούσε στο 7,5%.

    Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε την περασμένη Παρασκευή, πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των 20 στο Λονδίνο, ότι ολόκληρος ο κόσμος θα βρίσκεται σε ύφεση το 2009 "για πρώτη φορά από την Β' Παγκόσμιο Πόλεμο".

    Είδηση: 20366

    [16] Συνεδρίαση του Κύκλου Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ

    Πολιτική

    Η Οικονομία θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του αρμόδιου επιτελικού κύκλου του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης, βρίσκονται οι επαφές του Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες και τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

    Είδηση: 20361

    [17] Φορο-τσιμπίδα για τα μπόνους της AIG

    Ειδήσεις

    Νομοσχέδιο που φορολογεί στην κλίμακα του...90% τα μπόνους προς τα στελέχη επιχειρήσεων, που έλαβαν κρατική επιδότηση ως σανίδα σωτηρίας εν μέσω οικονομικής κρίσης, υπερψήφισε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας ότι αντανακλά ακριβώς την οργή που προκάλεσε η καταβολή τέτοιων μπόνους σε στελέχη της ασφαλιστικής εταιρείας AIG, η οποία γλίτωσε από τη χρεωκοπία με κεφάλαια του κράτους.

    Ικανοποίηση Ομπάμα

    "Τώρα το σχέδιο νόμου μεταφέρεται στη Γερουσία και ανυπομονώ να φτάσουμε στο τελικό στάδιο, το οποίο θα εξυπηρετήσει ως ένα ισχυρό μήνυμα στα στελέχη που διοικούν αυτές τις εταιρείες ότι τέτοιες αποζημιώσεις δεν θα γίνονται ανεκτές", σημείωσε ο Ομπάμα σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα στη διάρκεια επίσκεψής του στο Λος Άντζελες.

    "Μπορούμε να θυμώνουμε όσο θέλουμε, αλλά (...) πρέπει να εργαστούμε για να βγούμε από αυτήν την τεράστια ακαταστασία που δημιουργήθηκε στο οικονομικό σύστημα", δήλωσε.

    "Καταλαβαίνω πόσο θυμωμένοι είναι όλοι για αυτό το θέμα των μπόνους της AIG. Εγώ έχω εξοργιστεί. Αλλά η ρύθμιση του συστήματος απαιτεί να κατανοήσουμε ότι αν οι τράπεζες δεν δανείζουν (...) τότε οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να επενδύουν και δεν θα μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας", πρόσθεσε.

    Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, βουλευτής Τζον Μπέχνερ, θέλησε να μην ψηφιστεί με αυτήν τη μορφή το νομοσχέδιο αυτό και μίλησε στη δική του αγόρευση για "κακό νομοσχέδιο, με κακές επιπτώσεις".

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι γερουσιαστές θα θελήσουν να περιορίσουν τη φορολόγηση στο 70% του συνολικού ποσού του "μπόνους". Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ρήτρα του 90% ισχύει για ατομικά εισοδήματα 250 χιλιάδων δολαρίων και άνω. Επίσης, ότι η ίδια ρήτρα καταπίπτει, όταν η κρατική ενίσχυση γίνει μικρότερη των πέντε (5) δισ. δολαρίων. Τέλος δεν αφορά τους αλλοδαπούς γενικώς, πρόνοια που καθ' όλες τις ενδείξεις θα συγκρατηθεί και από τους γερουσιαστές.

    Την ευθύνη για το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν αποκαλύφθηκε ότι η AIG κατέβαλε 165 εκατ. δολάρια σε μπόνους, την ώρα που το αμερικανικό κράτος δαπανά περισσότερα από 170 δις. δολάρια για να τη σώσει από τη χρεοκοπία, ανέλαβε Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε ενδεχόμενη παραίτηση του όπως ζητείται από του Ρεπουμπλικάνους. Παράλληλα διατάχθηκε έρευνα σε βάθος για την υπόθεση της AIG.

    "Oι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας"

    Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα δουν την αποκατάσταση της οικονομίας τους εντός του επόμενου ή των δύο επόμενων ετών.

    "Ξέρω πόσο δύσκολοι είναι οι καιροί στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια, και σε ολόκληρη τη χώρα", αλλά "θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα αυτά. Η χώρα μας θα βγει από αυτό πιο δυνατή και περισσότερο ακμάζουσα, σας το εγγυώμαι. Δεν μπορώ να σας πω πόσο χρόνο θα πάρει αυτό, ούτε ποιά εμπόδια θα αντιμετωπίσουμε, όμως σας υπόσχομαι αυτό: οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας", κατέληξε.

    Είδηση: 20360

    [18] Κλειστό επ' αόριστον για τα Ι.Χ. το πορθμείο Περάματος-Σαλαμίνας

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Κανένα αυτοκίνητο δεν μπορεί φτάσει από τη Σαλαμίνα στο Πέραμα και φυσικά αντίστροφα. Οι κάτοικοι απέκλεισαν από το πρωί το σημείο στο οποίο γίνεται η επιβίβαση των οχημάτων στο πορθμείο ζητώντας να αποδίδεται στο δήμο το ειδικό τέλος το οποίο εισπράττει ο ΟΛΠ. Στο χώρο επιβίβασης έχουν τοποθετηθεί απορριμματοφόρα και μόνο οι πεζοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πλοία. Τη σχετική απόφαση για τον αποκλεισμό του λιμανιού έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος. Καθημερινά διακινούνται δεκάδες δεκάδων οχήματα με εργαζόμενους στη Σαλαμίνα, αλλά και στο ναύσταθμο. Ο αποκλεισμός του πορθμείου για τα αυτοκίνητα θα συνεχιστεί επ' αόριστον, με τους κατοίκους να δηλώνουν αμετακίνητοι στη θέση τους, τονίζοντας ότι θέλουν τα χρήματα για να κάνουν έργα στην περιοχή ους, η οποία είναι υποβαθμισμένη και εγκαταλελειμμένη.

    Είδηση: 20362


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 20 March 2009 - 17:55:55 UTC