Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση σε τράπεζα της Θεσσαλονίκης
  • [02] Ευρωκοινοβούλιο: Έκθεση προόδου για ΠΓΔΜ
  • [03] Φθηνότερο φυσικό αέριο για τη Β. Ελλάδα
  • [04] ΑΠΘ: Κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Παλαιστίνη
  • [05] Βρετανική παρέμβαση στην οικονομική κρίση
  • [06] Έρευνες για την αιματηρή ληστεία
  • [07] Γερμανία: ο απόηχος της τραγωδίας
  • [08] Ολλανδία: συλλήψεις υποψήφιων βομβιστών
  • [09] ΗΠΑ: αισιοδοξία Ομπάμα για την οικονομία

    [01] Επίθεση σε τράπεζα της Θεσσαλονίκης

    Επίθεση με πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα πραγματοποίησαν λίγο μετά τις 8.30 το πρωί άγνωστοι σε υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή του Συντριβανίου. Από την αιφνιδιαστική επίθεση, δεν τραυματίστηκαν υπάλληλοι και πελάτες αλλά προκλήθηκαν μόνο φθορές στην τζαμαρία του υποκαταστήματος. Νωρίτερα, στις 2.15 τα ξημερώματα, άγνωστοι αφαίρεσαν ΑΤΜ της Εμπορικής Τράπεζας, το οποίο βρισκόταν σε σούπερ μάρκετ, επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή του Πανοράματος.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 20057

    [02] Ευρωκοινοβούλιο: Έκθεση προόδου για ΠΓΔΜ

    Ευρώπη

    Επίσπευση της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. "Αν και το ζήτημα της ονομασίας αποτελεί βασική εκκρεμότητα, τα διμερή θέματα δεν πρέπει να εμποδίζουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μιας χώρας", επισημαίνεται στην τρίτη έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ευρωβουλή - ενώ καταψηφίστηκε από τους Έλληνες ευρωβουλευτές. Την ψήφιση της έκθεσης αυτής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαιρέτισε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας.

    Έκθεση για Τουρκία Την ίδια ώρα, απογοητευτική, είναι σύμφωνα με την σχετική έκθεση που ψηφίστηκε με σημαντική πλειοψηφία από το Ευρωκοινοβούλιο, η πρόοδος της Τουρκίας, η οποία όπως επισημαίνεται δεν εκπληρώνει τους όρους αναφορικά με τον στρατό κατοχής στην Κύπρο, τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και την ελευθερία της έκφρασης, που αποτελούν εμπόδια στις προσπάθειες ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Με την έκθεση αυτή η Άγκυρα καλείται, για πρώτη φορά, να διασφαλίσει τα δικαιώματα των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου. Ζητούνται επίσης απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο, απάντηση για τους αγνοουμένους, ανάκληση του casus belli και άμεση επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Σχετικά άρθρα:Έκθεση κόλαφος για την Τουρκία

    Είδηση: 20048

    [03] Φθηνότερο φυσικό αέριο για τη Β. Ελλάδα

    Ειδήσεις

    Φθηνότερα κατά 20% θα προμηθεύονται το φυσικά αέριο οι καταναλωτές σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα συμφωνίας στο οποίο κατέληξε σύσκεψη που είχε ο υπουργός με εκπροσώπους των τριών εταιρειών παροχής αερίου Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης,το βράδυ της Πέμπτης στο υπουργείο Ανάπτυξης.

    Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή το φαινόμενο που παρατηρήθηκε τους πρώτους μήνες του έτους, το φυσικό αέριο σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη να πωλείται μέχρι και 25% ακριβότερα από ό,τι στην Αθήνα.

    Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Ανάπτυξης τονίζει ότι αυτό οφείλεται στο διαφορετικό τρόπο τιμολόγησης που ακολουθούν οι τρεις ΕΠΑ και πως η μείωση που συμφωνήθηκε επιτυγχάνεται με την ενεργοποίηση όρων της σύμβασης που προβλέπουν την παροχή εκπτώσεων προς τους καταναλωτές.

    Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης μετά την ενεργοποίηση αυτού του όρου αλλά και σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου τον Μάιο, είναι το αέριο να πωλείται κατά 34% φθηνότερα από ό,τι τον Ιανουάριο.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 20058

    [04] ΑΠΘ: Κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Παλαιστίνη

    Ειδήσεις

    Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα στην Παλαιστίνη πραγματοποιείται από χθες μέχρι και σήμερα Παρασκευή, 13 Μαρτίου, στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ταινίες, εκδηλώσεις συζητήσεις.

    Η αυλαία του αφιερώματος άνοιξε με την προβολή των ντοκιμαντέρ "Occupation 101", "Jenin Jenin" και "Παράδεισος τώρα". Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή της εκπομπής "Το κουτί της Πανδώρας", του Κώστα Βαξεβάνη, με θέμα το αρχηγείο της Χαμάς και της βραβευμένης στο Φεστιβάλ των Κανών κωμωδίας του Ελία Σουλεϊμάν "Θεϊκή παρέμβαση". Το πρόγραμμα πλαισιώνεται κι απο εκδήλωση αφιερωμένη στον Παλαιστίνιο ποιητή Μαχμούντ Νταρβίς και συζήτηση με θέμα "Βαλκάνια- Μ. Ανατολή".

    Είδηση: 20049

    [05] Βρετανική παρέμβαση στην οικονομική κρίση

    Ειδήσεις

    Παρέμβαση στο θέμα της αντιμετώπισης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, με την δημοσίευση άρθρου στην εφημερίδα Wall Street Journal, έκανε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Άλιστερ Ντάρλινγκ. Αναφορές στο ρόλο του ΔΝΤ, όπου σύμφωνα με τον κ. Ντάρλινγκ, η αύξηση των πόρων του είναι αναγκαία για να μην επεκταθεί η κρίση από τις επιχειρήσεις στις χώρες, καθώς και η ανάγκη συσπείρωσης της διεθνούς κοινότητας, είναι οι αντιλήψεις που διαπερνούν το άρθρο.

    Όπως αναφέρει ο κ. Ντάρλινγκ: "Πρέπει να ενισχύσουμε τη ζήτηση μέσω σειράς μέτρων: χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, δημοσιονομική ανάκαμψη και αποκατάσταση του τραπεζικού δανεισμού. Παράλληλα με αυτό, θα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα ώστε οι δυο αυτοί οργανισμοί να γίνουν πιο υπεύθυνοι και να είναι σε θέση να παρεμβαίνουν πριν τα προβλήματα γίνουν βαθύτερα". Τέλος ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι: "Όλες οι μορφές των κινδύνων για τους καταναλωτές, τις αγορές και τις οικονομίες πρέπει να καλυφθούν ,περιλαμβανομένης και της σύνδεσης μακρο-οικονομικής και χρηματοπιστωτικής εποπτείας, του ανοίγματος των φορολογικών παραδείσων και της ενίσχυσης της διαφάνειας" σημείωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών. "Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι στο μέλλον ,οι τράπεζες να δημιουργήσουν δικλείδες ασφαλείας στις καλές χρονιές ,έτσι ώστε, όταν έρχεται κρίση να είναι αρκετά ισχυρές για να συνεχίσουν το δανεισμό σε επιχειρήσεις και οικογένειες".

    Είδηση: 20056

    [06] Έρευνες για την αιματηρή ληστεία

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Έρευνες, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή της η 32χρονη υπάλληλος του καταστήματος "Γερμανός" στη χθεσινή ένοπλη ληστεία στο Βύρωνα, διενεργεί το τμήμα εγκλημάτων κατά ζωής της ασφάλειας Αττικής, υπό την εποπτεία Εισαγγελέως. Αστυνομικός ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, επιχείρησε να αφοπλίσει και να ακινητοποιήσει έναν από τους δυο δράστες ενώ κατά τη διάρκεια της συμπλοκής που ακολούθησε από τα πυρά πυροβόλου όπλου, τραυματίστηκε θανάσιμα η άτυχη υπάλληλος.

    Σε εξέλιξη η προανάκριση

    Από τα πυρά του αστυνομικού ο ένας εκ των δυο δραστών τραυματίστηκε και συνελήφθη λίγα μέτρα έξω από το κατάστημα, ενώ ο άλλος διέφυγε. Πάνω του βρέθηκαν το όπλο και τα χρήματα, τριακόσια ευρώ που είχε προηγουμένως αποσπάσει από το ταμείο του καταστήματος.

    Η προανάκριση για την τραγωδία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

    Οι αξιωματικοί της ασφάλειας πήραν καταθέσεις από τους αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού ενώ εξετάζεται και το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος.

    Πιθανότατα σήμερα θα διενεργηθεί νεκροτομία στην άτυχη 32χρονη γυναίκα , ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της εργαστηριακής - βαλλιστικής εξέτασης των όπλων.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ Σχετικά άρθρα: Αιματηρή ληστεία στο Βύρωνα

    Είδηση: 20055

    [07] Γερμανία: ο απόηχος της τραγωδίας

    Κόσμος -

    Ευρώπη

    Ανακοινώσεις για το τραγικό συμβάν της επίθεσης στο σχολείο της πόλης Βίνεντεν, έκανε η αστυνομία στη Γερμανία. Σύμφωνα με αυτές, ο δράστης, ο οποίος σκότωσε 15 άτομα, ενδέχεται να μην είχε προειδοποιήσει για την πράξη του. Αρχικά είχε ανακοινωθεί, από τον υπουργό Εσωτερικών του κρατιδίου της Βάδης-Βυτεμβέργης, όπου βρίσκεται το σχολείο, ότι ο δράστης και αυτόχειρας, Τιμ Κρέτσμερ, 17 ετών, είχε ενημερώσει κάποιον άλλον σε chat forum στο ίντερνετ ότι σχεδίαζε να δολοφονήσει μαθητές από το πρώην σχολείο του γιατί τον είχαν κοροϊδέψει.

    Μετά από έρευνες, προέκυψε ότι ήταν ψευδείς πληροφορίες, καθώς δε βρέθηκαν τέτοιες αποδείξεις στον υπολογιστή του. Χθες Πέμπτη, είχε ανακοινωθεί, ότι ο δράστης και αυτόχειρας βρισκόταν υπό ψυχιατρική παρακολούθηση καθώς έπασχε από κατάθλιψη.

    Σήμερα Παρασκευή, η γερμανική αστυνομία απέκλεισε σχολείο στη νοτιοδυτική Γερμανία μετά από δημοσίευση προειδοποίησης σε ιστοσελίδα συζήτησης στο Ιντερνετ ότι μια βίαιη ενέργεια σχεδιάζεται εκεί, δήλωσε. Το σχολείο βρίσκεται στην περιοχή του Ιλσφελντ κοντά στην πόλη του Χάιλμπορν και οι χώροι του σχολείου ερευνώνται.

    Πηγές: ΑΠΕ, Γερμανικό

    Είδηση: 20047

    [08] Ολλανδία: συλλήψεις υποψήφιων βομβιστών

    Κόσμος -

    Ευρώπη

    Σε συλλήψεις προχώρησε η ολλανδική αστυνομία, με επτά πολίτες (έξι άνδρες και μία γυναίκα, ολλανδοί πολίτες μαροκινής καταγωγής) να συλλαμβάνονται στο Άμστερνταμ, ενώ έγιναν και έφοδοι σε σπίτια στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την αστυνομία, σχεδίαζαν να ανατινάξουν πολλά κτίρια σε προάστιο του Άμστερνταμ, μεταξύ των οποίων ένα γήπεδο, ένα κατάστημα επίπλων και ένα συναυλιακό χώρο.

    Αποτέλεσμα της κινητοποίησης της αστυνομίας, ήταν να κλείσουν καταστήματα και να ματαιωθεί μια συναυλία, στις περιοχές που, πάντα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρχών, θα εκδηλώνονταν οι επιθέσεις. Στις περιοχές αυτές βρίσκονται πολλά καταστήματα λιανικής πώλησης όπως το IKEA, ένας κινηματογράφος, το γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Άγιαξ καθώς και συνοικίες, όπου κατοικούν μετανάστες. Σε δηλώσεις του ο δημόσιος κατήγορος, Χέρμαν Μπολχάαρ, ανέφερε, χωρίς να δώσει όμως αναλυτικά στοιχεία, ότι ένας εκ των συλληφθέντων, συνδέεται με έναν από τους δράστες των πολύνεκρων επιθέσεων του 2004 στη Μαδρίτη.

    Είδηση: 20046

    [09] ΗΠΑ: αισιοδοξία Ομπάμα για την οικονομία

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Tην αισιόδοξη εκτίμηση ότι οι περισσότερες τράπεζες θα ξεπεράσουν τα προβλήματα που δημιουργεί η διεθνής οικονομική κρίση, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε στελέχη επιχειρήσεων: "Πρέπει να επικεντρωθώ στα μακροπρόθεσμα (αποτελέσματα) και οι προβλέψεις μου για το μέλλον είναι εξαιρετικά αισιόδοξες.

    Το μόνο που δεν θέλω να κάνω είναι να επενδύσω στην υπερβολική εμπιστοσύνη που βασίστηκε σε "φούσκες". Θα υπάρξει μία σειρά από αρκετά σύνθετα ζητήματα αναφορικά με τον έλεγχο των αγορών που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητος. Ταυτόχρονα όμως είμαστε και πολύ προσεκτικοί ώστε να μην ελέγχουμε με τέτοιο τρόπο που να αποκλείει την καινοτομία και την δημιουργικότητα, αλλά (με τρόπο που) να αντιμετωπίζει τους κινδύνους του συστήματος, τους οποίους προφανώς ήμασταν απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουμε όταν προέκυψε αυτή η τελευταία κρίση".

    Ενδιαφέρον είχε η παραδοχή του κ. Ομπάμα, ότι "ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας διαθέτουν τοξικά τραπεζικά προϊόντα, τα οποία καθιστούν παθητικούς τους ισολογισμούς και συνεισφέρουν στην επιβράδυνση του δανεισμού", καθώς και ότι "οι πραγματικοί ισολογισμοί των τραπεζών δεν ήταν γνωστοί και η κυβέρνηση θα δράσει αποτελεσματικά ώστε να διασφαλίσει ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν αρκετό ρευστό για να λειτουργήσουν".

    Αναφερόμενος στο θέμα του προστατευτισμού στο εμπόριο και των αποφάσεων που θα πρέπει να πάρει η Ομάδα των 20, τόνισε: "Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, παρατηρούμε κάποια κίνηση προς τον περιορισμό της τάσης προστατευτισμού στις διάφορες εγχώριες αγορές, αλλά πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό".

    Είδηση: 20045


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 13 March 2009 - 10:31:36 UTC