Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προκήρυξη του Επαναστατικού Αγώνα
  • [02] 15 χρόνια κάθειρξη σε Αζίζ και Χημικό Άλι στο Ιράκ
  • [03] Προτροπή Ομπάμα για συντονισμό της G20
  • [04] Στον Δημήτρη Ραυτόπουλο το βραβείο Διδώ Σωτηρίου
  • [05] Και η Εκκλησία στη μάχη κατά του καρκίνου
  • [06] Άρχισε ο διάλογος για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης
  • [07] Αγωγή κατά Citibank για τοξικά προϊόντα
  • [08] Διυπουργική για την Ολυμπιακή
  • [09] Ισόβια για Α. Ριζάι και Β. Στεφανάκο
  • [10] Επεισόδια στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
  • [11] Φρένο σε όσους υπονομεύουν την αγορά
  • [12] Παρέμβαση Μίχαλου για κρίση και επιχειρήσεις
  • [13] Μακελειό σε σχολείο στη Γερμανία
  • [14] Νέοι κανόνες για τις εισπρακτικές εταιρίες
  • [15] ΣΥΝ: συνεδρίαση μετά το δημοψήφισμα
  • [16] Συνάντηση ΓΣΕΕ - Πετραλιά
  • [17] Κατάθεση μοναχού Αρσένιου για την υπόθεση Βατοπεδίου
  • [18] Τατούλης: Εθνική συναίνεση για την αντιμετώπιση της κρίσης

    [01] Προκήρυξη του Επαναστατικού Αγώνα

    Την ευθύνη για την επίθεση με αυτοσχέδια τηλεπυροδοτούμενη βόμβα στο υποκατάστημα της τράπεζας Σίτιμπανκ στο Χαλάνδρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, καθώς και για την απόπειρα επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά των κεντρικών γραφείων της ίδιας τράπεζας στην περιοχή της Κηφισιάς τον Φεβρουάριο, ανέλαβε με προκήρυξη που έστειλε στην εφημερίδα «Ποντίκι» ο «Επαναστατικός Αγώνας».

    Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης με ην νέα τους προκήρυξη, στην οποία εξηγούν τους λόγους που τους οδήγησαν στην επιλογή των δύο αυτών στόχων, ενώ με την ανάληψη της ευθύνης επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις των αστυνομικών, που αναλύοντας τον τρόπο δράσης και στις δύο επιθέσεις, θεωρούσαν πως από πίσω βρίσκονταν τα μέλη του Επ.Αγώνα.

    Είδηση: 19981

    [02] 15 χρόνια κάθειρξη σε Αζίζ και Χημικό Άλι στο Ιράκ

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Σε θάνατο καταδίκασε σήμερα το δικαστήριο του Ιράκ τους δύο ετεροθαλείς αδελφούς του Σαντάμ Χουσεϊν και τον αποκαλούμενο "Χημικό Άλι", για τα εγκλήματα κατά των σιιτών μουσουλμάνων το 1999 και την εξόντωση Κούρδων με τη χρήση χημικών σε χωριά κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, την δεκαετία του '80 ενώ για τον ρόλο του στην εκτέλεση δεκάδων εμπόρων για παραβίαση του κρατικού ελέγχου των τιμών το 1992, ο πρώην αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Τάρεκ Αζίζ καταδικάσθηκε σήμερα σε κάθειρξη 15 ετών.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, το δικαστήριο καταδίκασε τους δύο ετεροθαλείς αδελφούς του Σαντάμ σε θάνατο δι' απαγχονισμού για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, η οποία θεωρήθηκε "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας".

    Η ετυμηγορία εκδόθηκε περίπου δύο εβδομάδες μετά την αθώωση του Αζίζ από το ίδιο ιρακινό δικαστήριο, το οποίο αποφάνθηκε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης δεν διαδραμάτισε κανένα ρόλο στο φόνο και τον εκτοπισμό σιιτών μουσουλμάνων το 1999.

    Σο πλαίσιο της δίκης, ο εξάδελφος του Σαντάμ Άλι Χάσαν αλ-Ματζίντ, ο επιλεγόμενος "Χημικός Άλι" καταδικάσθηκε για τρίτη φορά σε θάνατο, επειδή είχε πρωτοστατήσει στη χρήση δηλητηριωδών αερίων για το φόνο κούρδων χωρικών στη δεκαετία του 1980, ενώ για την εμπλοκή του στην υπόθεση των εκτελέσεων των εμπόρων ο Ματζίντ καταδικάσθηκε επίσης σε κάθειρξη 15 ετών.

    Οι έμποροι εκτελέσθηκαν αφού κατηγορήθηκαν ότι αύξησαν τις τιμές βασικών αγαθών παραβιάζοντας τον κρατικό έλεγχο των τιμών όταν το Ιράκ αντιμετώπιζε τις κυρώσεις του ΟΗΕ για την εισβολή του στο Κουβέιτ το 1990.

    Είδηση: 19970

    [03] Προτροπή Ομπάμα για συντονισμό της G20

    Ειδήσεις

    Το μέγιστο δυνατό συντονισμό των προσπαθειών όλων των μελών της G20 για την επίτευξη των σκοπών της ουσιαστικής αντιμετώπισης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ζητά ο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος εξέφρασε σήμερα την αισιοδοξία του, ότι η προσεχής σύνοδος της G20, στο Λονδίνο στις αρχές Απριλίου, "θα έχει επιτυχία". Ο Αμερικανός Πρόεδρος εστιάζοντας στην ανάπτυξη του ρυθμιστικού πλαισίου, εντός του οποίου πρέπει να εξεταστεί η οικονομική κρίση, καλεί τους Υπουργούς οικονομικών των χωρών μελών της G20 σε δράσεις για την παρακίνηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και την εξέταση κανονισμών για το χρηματοπιστωτικό τομέα.

    "Έχουμε δύο στόχους στη συνάντηση της G20" δήλωσε ο Μ. Ομπάμα κατά τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ. "Ο πρώτος είναι να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει σχεδιασμένη δράση σε παγκόσμιο επίπεδο για την κίνηση της οικονομίας. Ο δεύτερος στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι κινούμαστε προς μια ατζέντα σχετικά με τη μεταρρύθμιση των κανόνων" είπε.

    Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Ουάσινγκτον "θα κάνει κάθε τι το δυνατόν" στην κατεύθυνση της αναθέρμανσης αρχικώς, ανάκαμψης μεταγενέστερα, της διεθνούς οικονομίας, που μία πρωτοφανής για δεκαετίες χρηματο-πιστωτική κρίση έχει "βυθίσει" σε ύφεση διάρκειας. Ενώ έθεσε ως στόχο ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη διεθνή οικονομία, προς διαπραγμάτευση με τους εταίρους της Ουάσινγκτον. Σε κάθε περίπτωση, στοχεύουμε πλέον σε ένα "φερέγγυο διεθνές οικονομικό σύστημα", επισήμανε ο Ομπάμα.

    Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης πως οι ΗΠΑ έχουν λάβει και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας είναι φερέγγυο.

    "Προχωρούμε προς τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος μέσα από ένα πλήθος βημάτων που έχουμε ήδη κάνει και έναν αριθμό βημάτων που σκοπεύουμε να κάνουμε στο μέλλον για να διασφαλίσουμε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας είναι φερέγγυο, ότι οι τράπεζες μας είναι ισχυρές".

    Επίσης, αναγνώρισε ότι οι φτωχότεροι του πλανήτη πλήττονται "ακόμα ισχυρότερα και από τους πλούσιους", από την οικονομική συγκυρία που προέκυψε σταδιακά από το θέρος για να κλιμακωθεί σε πολλές χώρες στον πλανήτη με την "είσοδο" του τρέχοντος έτους.

    Ο Ομπάμα υπενθύμισε ότι το αμερικανικό Κογκρέσο έχει πλέον εγκρίνει μία δέσμη αναπτυξιακών για την αμερικανική οικονομία μέτρων. που έχει κοστολογηθεί τουλάχιστον στα 787 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

    Είδηση: 19980

    [04] Στον Δημήτρη Ραυτόπουλο το βραβείο Διδώ Σωτηρίου

    Ειδήσεις

    Στον 85χρονο σήμερα Δημήτρη Ραυτόπουλο, διακεκριμένο κριτικό και θεωρητικό της λογοτεχνίας, απονεμήθηκε φέτος το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" από την Εταιρεία Συγγραφέων σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 10 Μαρτίου, στο Public της Πλατείας Συντάγματος, όπου παρουσιάστηκε και το νέο ημερολόγιο της Εταιρείας για το 2009.

    Το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" που καθιερώθηκε το 2001 απο την Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων (προς τιμήν της συγγραφέως), απονέμεται κάθε χρόνο σε ξένο ή έλληνα συγγραφέα, ο οποίος με τη γραφή του αναδεικνύει την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών μέσα από την πολιτισμική διαφορετικότητα.

    Ο Δημήτρης Ραυτόπουλος υπήρξε ιδρυτικό μέλος και στέλεχος της "Επιθεώρησης Τέχνης", μαχητικός διανοούμενος, αρθρογράφος της "Αυγής", δοκιμιογράφος, συγγραφέας, και μεταφραστής που ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να παρακολουθεί την ελληνική λογοτεχνία και την ελληνική κριτική σκέψη και να υπερασπίζεται με παρρησία τις απόψεις του: πολιτικές και αισθητικές. Πέρυσι, τιμήθηκε για τη διεισδυτική παρουσία και ματιά του στη σύγχρονη ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας και ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ.

    Είδηση: 19960

    [05] Και η Εκκλησία στη μάχη κατά του καρκίνου

    Ενεργό συμμετοχή στον μακροχρόνιο ακήρυκτο πόλεμο κατά του καρκίνου του μαστού έχει πλέον η Ελλαδική Εκκλησία, ιδιαίτερα δε στον τομέα της ενημέρωσης. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου από την Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας κ Λυδία Ιωαννίδου -Μουζάκα και εκπρόσωπο της Μητρόπολης Μεσογαίας. «Η συνεισφορά όλων μας στον πόλεμο κατά του καρκίνου του μαστού είναι απαραίτητη, ενώ αυτή της Ελλαδικής Εκκλησίας και του κλήρου γενικότερα είναι ιδιαίτερα πολύτιμη» τόνισε η κ Μουζάκα ανακοινώνοντας την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας με την Μητρόπολη Μεσογαίας σε πρώτη φάση.

    « Η Εκκλησία μας ήταν και είναι πάντα στο πλευρό του λαού μας και πολύ περισσότερο στις γυναίκες, που είναι οι μητέρες μας και οι αδελφές μας» τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Μεσογαίας πατέρας Ανάργυρος Φακίνος και συμπλήρωσε « Ετσι με μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση δεχτήκαμε την πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας για να βοηθήσουμε κι εμείς στον τομέα της ενημέρωσης των γυναικών που ζουν στην επικράτεια της μητρόπολης μας».

    Σύμφωνα με όσα τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας κ Βασίλης Μπαρμπούνης στόχος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας είναι μέχρι το τέλος του 2009 να έχουν άμεση ενημέρωση και εξέταση πάνω από 70.000 γυναίκες.

    Έχουν ενημερωθεί πάνω από πέντε χιλιάδες

    Ήδη μέχρι σήμερα έχουν ενημερωθεί πάνω από 5.000 γυναίκες σε διάφορους Δήμους της χώρας. (Ελευσίνα, Ζεφύρι, Κίσσαμος Κρήτης, Παιανία, Ρόδος, Αθήνα, Μαγούλα, Ασπρόπυργος, Κερατέα Σπάτα, Ραφήνα, Αγ. Στέφανος, Κρυονέρι, Καπανδρίτι, Αρτέμιδα, Οινόη,Τήνος, Νάξος, Ανδρος, κ.α.)

    Έτσι η εκστρατεία που ήδη έχει αρχίσει σε διάφορους Δήμους του Λεκανοπεδίου με το κόκκινο διώροφο λονδρέζικου τύπου λεωφορείου με κλιμάκιο γιατρών της Εταιρίας θα συνεχιστεί και σε άλλους Δήμους του νομού Αττικής.

    Στην ενημερωτική αυτή εκστρατεία στην μέχρι σήμερα συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκηση προστίθεται κι αυτή της Εκκλησίας.

    Οι μητροπολίτες με εγκυκλίους τους , οι οποίες θα διαβάζονται μετά το τέλος της θείας λειτουργίας στους ναούς θα καλούν τις γυναίκες να προσέρχονται για ενημέρωση και εξέταση όσες το επιθυμούν στο κόκκινο λονδρέζικο λεωφορείο της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, και παράλληλα θα διανέμεται δωρεάν ενημερωτικό υλικό .

    Όπως αποκάλυψε η κ Μουζάκα έχει ζητήσει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο κ Ιερώνυμο προκειμένου η συνεργασία σε δεύτερη φάση να συμπεριλάβει και τις υπόλοιπες μητροπόλεις της χώρας. Η συνάντηση αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα.

    Βάρη-Φώκαια-Ανάβυσσο-Βριλήσσια-Νέα Μάκρη

    Σε αυτή τη φάση το κλιμάκιο των γιατρών της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας θα περιοδεύσει τους δήμους 14 Μαρτίου στη Βάρη, 15 Μαρτίου το πρωί στην Φώκαια και το απόγευμα στην Ανάβυσσο, 16 στα Βριλήσσια και 17 στη Νέα Μάκρη.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πρώτη φάση της ενημερωτικής εκστρατείας πάνω από πέντε χιλιάδες γυναίκες 8 Δήμων του νομού Αττικής ενημερώθηκαν για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, ενώ 1324 εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκστρατείας της Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας (ΕΕΜ)!

    Όπως είναι γνωστό, εννεαμελές κλιμάκιο γιατρών της Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας από τις 16 μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, με διώροφο κόκκινο λονδρέζικο λεωφορείο επισκέφτηκαν τους 8 Δήμους του Νομού Αττικής (Αθήνα, Μαγούλα, Ασπρόπυργος, Σπάτα, Κερατέα, Ραφήνα, Αγ. Στέφανος και Κρυονέρι), μοίρασαν χιλιάδες ενημερωτικά έντυπα και εξέτασαν δωρεάν όσες γυναίκες το ζήτησαν.

    Είδηση: 19977

    [06] Άρχισε ο διάλογος για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης

    Κοινωνία

    Με βασικά θέματα την αναβάθμιση του σχολείου και την αποσύνδεση του λυκείου από τον τρόπο εισαγωγής στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ξεκίνησε το πρωί, στο Ζάππειο, υπό την προεδρία του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη ο διάλογος για την Παιδεία στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Απόντες από τις διαδικασίες του διαλόγου ήταν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τα μέλη της ΟΛΜΕ.

    Ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος, κατά την σύντομή ομιλία του πριν από την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, τόνισε ότι στόχος είναι η διαμόρφωση ενός αυτόνομου λυκείου που δε θα λειτουργεί ως προθάλαμος για τα πανεπιστήμια, θα παρέχει σύνολο γνώσεων και θα προάγει τον πολιτισμό και τις δεξιότητες των παιδιών.

    «Στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ανθρώπων έχει ωριμάσει η εκτίμηση πως η ώρα των μεγάλων αλλαγών που θα συγκροτήσουν μια γενναία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έχει φθάσει. Η ανακύκλωση της προβληματολογίας δεν ωφελεί» είπε ο υπουργός.

    Αναφερόμενος στο θέμα της αναβάθμισης του Λυκείου, είπε πως στόχοι του Υπουργείου είναι να λειτουργήσει ως «Αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα που θα παρέχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών, «να παρέχει, να καλύπτει ένα σύνολο βασικών γνώσεων αλλά και γνωστικών επιλογών για τον κάθε μαθητή και να προσφέρει επαγγελματικές δεξιότητες και δυνατότητες για ένα μέλλον όχι αναγκαστικά μόνο κοντινό.

    Επίσης για το εξεταστικό τόνισε πως στόχοι της κυβέρνησης είναι η μαζική πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι ίσες ευκαιρίες πρόσβασης για όλους τους νέους και τις νέες, το αξιόπιστο τεχνικό εξεταστικό σύστημα και εξεταστική αρχή, η εμπλοκή των πανεπιστημίων στην επιλογή των φοιτητών τους και ο σταδιακός περιορισμός και τελικά εξάλειψη της παραπαιδείας.

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης αφού εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία της ΟΛΜΕ από το διάλογο, πρόσθεσε ότι οι προτάσεις που θα διαμορφωθούν και θα ληφθούν θα συνοδεύονται και από την απαραίτητη κοστολόγηση.

    Αποδέχθηκε, πάντως, την πρόσκληση της ΟΛΜΕ να πάει στα γραφεία τους και να του αναπτύξουν τις θέσεις τους, και τόνισε ότι η ημερήσια διάταξη δεν είναι δεσμευτική αλλά ενδεικτική σημιεώνοντας οτι μπορούν να προστεθούν και άλλα θέματα, κατά την πορεία του διαλόγου. Ο κ. Μπαμπινιώτης ανέφερε οτι συμφωνήθηκε με τον υπουργό Παιδείας να μη υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα χωρίς αυτό να σημαίνει οτι ο διάλογος θα είναι ατέρμων προσθέτοντας ότι θα χρειαστούμε τουλάχιστον 6 μήνες για το λύκειο και το εξεταστικό.

    Παράλληλα, ο κ. Μπαμπινιώτης δεσμεύτηκε ότι δε θα γίνει πράξη η πρόταση του προέδρου του ΕΣΥΠ Θάνου Βερέμη για μείωση των τάξεων του δημοτικού σε 5 και είπε ότι έχει εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του με τη συγκεκριμένη πρόταση και από όσο γνωρίζει ο κ. Βερέμης δεν επιμένει σε αυτή.

    Στη συνέχεια μίλησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, εκθέτοντας αναλυτικά τις απόψεις τους για τον διάλογο και ακολούθησαν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, ΔΟΕ και ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

    Οι εκπρόσωποι των μαθητών που μετέχουν στη συνεδρίαση είπαν ότι το σχολείο είναι βαρετό και πρέπει να αλλάξει, δεν πρέπει να έχει ως μοναδικό προσανατολισμό τις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά την πραγματική ζωή και τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών.

    Είδηση: 19976

    [07] Αγωγή κατά Citibank για τοξικά προϊόντα

    Ειδήσεις

    Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, κατά της Citibank συζητήθηκε την Τετάρτη ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Την αίτηση κατέθεσαν 170 άτομα από όλη τη χώρα, ζητώντας κατάσχεση περιουσιακών στοιχειών της τράπεζας μέχρι του ποσού των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως υποστηρίζουν, η Citibank τους υποχρέωνε ουσιαστικά να επενδύουν 25% των καταθέσεών τους στην αγορά έντεκα σύνθετων επενδυτικών προϊόντων της Lehman brothers holdings, που χρεοκόπησε, το Σεπτέμβριο, χωρίς να το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να χάσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

    Στο δικαστήριο κατέθεσαν δύο μάρτυρες, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η τράπεζα τους πρότεινε την επένδυση στα συγκεκριμένα προϊόντα, υπό την μορφή προθεσμιακής κατάθεσης και υπό τον όρο ότι τα χρήματα θα παρέμεναν κλειστά για εύλογο χρονικό διάστημα. Είπαν, επίσης, ότι δεν υπέγραψαν σύμβαση με την τράπεζα, αλλά αίτηση αγοράς τίτλων εξωτερικού.

    Μάρτυρας υπεράσπισης της τράπεζας, υποστήριξε ότι το επίμαχο προϊόν ήταν ομόλογο και όχι κατάθεση και ότι στη λήξη του χρονικού διαστήματος, για το οποίο θα παρέμεναν κλειστά τα χρήματα, το κεφάλαιο θα επέστρεφε στους καταθέτες από τον εκδότη του ομολόγου και όχι από τη Citi Bank.

    Ο μάρτυρας τόνισε ότι αυτή η διαδικασία περιγράφεται αναλυτικά στους όρους της σύμβασης, που έχουν υπογράψει όλοι οι καταθέτες.

    Σύμφωνα με τον συνήγορο των αιτούντων, Πέτρο Μαχά, οι εντολείς του θα υποβάλλουν τις επόμενες ημέρες μήνυση σε βάρος της τράπεζας, ενώ ήδη για την υπόθεση έχει υποβληθεί μήνυση από τον Συνήγορο του Καταναλωτή για εξαπάτηση επενδυτικού κοινού.

    Είδηση: 19975

    [08] Διυπουργική για την Ολυμπιακή

    Ειδήσεις

    Με θέμα την πώληση της Ολυμπιακής στον Όμιλο Μαρφίν, συνεδριάζει η διϋπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, που αναμένεται να υπογράψει τη συμφωνία, όπως άλλωστε έπραξε και η Κομισιόν. Ακολούθως η συμφωνία θα αποσταλεί προς κύρωση στη Βουλή, διαδικασία που αναμένεται να γίνει σε περίπου ένα μήνα.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε την κυβερνητική επιτροπή για την αποκρατικοποίηση της ΟΑ και όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση υπάρχει χώρος να δραστηριοποιηθούν και οι δυο εταιρείες. Πάντως, οι προκηρύξεις θέσεων εργασίας από τη Μαρφίν προκάλεσαν την αντίδραση των συλλόγων των εργαζομένων στην Ολυμπιακή, που ζητούν συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές προσλήψεις και καλούν τους εργαζομένους να μην ανταποκριθούν στην πρόσκληση της Μαρφίν για προσλήψεις μέσω αγγελιών στη νέα Ολυμπιακή.

    Οι προκηρύξεις θέσεων εργασίας, αναφέρονται σε περίπου 80 ειδικότητες στη νέα Ολυμπιακή, ενώ περίπου 15.000 ενδιαφερόμενοι, έχουν επισκεφθεί την ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρείας, προκειμένου να πληροφορηθούν τα προσόντα που απαιτούνται ανά ειδικότητα, και σύμφωνα με πληροφορίες 500 άτομα έχουν ήδη αποστείλει βιογραφικό. Επίσης αναμένεται ότι όσοι προσληφθούν θα είναι αποκλειστικά Έλληνες από τη χαμηλότερη βαθμίδα ως την ανώτατη και οι τελικές αποφάσεις για το ποιοι θα προσληφθούν θα ληφθούν ως το τέλος Απριλίου.

    Γραφείο ενημέρωσης εργαζομένων

    Στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής περιλαμβάνεται και γραφείο ενημέρωσης των εργαζομένων για το τι πρέπει να κάνουν. Αν δηλαδή επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν, αν θέλουν να μεταταχθούν σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου τομέα, ή θέλουν να συνεχίσουν την καριέρα τους στην εταιρία υπό το νέο καθεστώς. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, υπενθυμίζει ότι τα συγκεκριμένα γραφεία που λειτουργούν από τις 26 Ιανουαρίου 2009 παρέχουν πληροφορίες σε δύο στάδια. Το πρώτο αφορά στην παροχή έγκυρης ενημέρωσης και διευκρινίσεων, σχετικά με θέματα ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία. Οι πληροφορίες προς τους εργαζομένους, παρέχονται είτε μέσω του διαδικτύου, είτε μέσω των Διευθύνσεων Ανθρωπίνου Δυναμικού των τριών εταιρειών του Ομίλου. Το δεύτερο στάδιο της λειτουργίας των γραφείων ενημέρωσης το οποίο θα ενεργοποιηθεί στο επόμενο διάστημα, θα αφορά τη δυνατότητα μεταφοράς στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, με βάση όσα προβλέπονται στο νόμο 3717 / 2008. Το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, επαναλαμβάνει πως τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΟΑ είναι ήδη νομικά κατοχυρωμένα και υπογραμμίζει ότι όλες οι διατάξεις του Νόμου θα εφαρμοστούν σε κάθε τους λεπτομέρεια.

    Είδηση: 19974

    [09] Ισόβια για Α. Ριζάι και Β. Στεφανάκο

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Σε ποινή δις ισόβια και κάθειρξη 34 χρόνων και οκτώ μηνών, καταδικάσθηκε σήμερα ερήμην από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, ο Αλβανός κακοποιός Αλκέτ Ριζάϊ, για την εναέρια απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού, τον Ιούνιο του 2006, καθώς επίσης και για τη διπλή δολοφονία των Γ. Κάτσιου και Κ. Κουτελιέρη, το Σεπτέμβριο του 2006, στο Περιστέρι. Ισόβια και 29 χρόνια κάθειρξη και τρεις μήνες φυλάκιση ήταν η απόφαση του δικαστηρίου για τον Βασίλη Στεφανάκο, που κατηγορούνταν ότι είχε οργανώσει την εναέρια απόδραση των Ριζάϊ - Παλαιοκώστα, το 2006.

    Όσον αφορά στον Β. Παλαιοκώστα που παραμένει και αυτός ασύλληπτος μετά την απόδρασή του από τις φυλακές Κορυδαλλού μαζί με τον αλβανό κακοποιό Α. Ριζάι, καταδικάστηκε ερήμην σε κάθειρξη 33 χρόνων και 22 μηνών.

    Ακόμη, το δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη 17 χρόνων και δυο μηνών τον Σπύρο Δραβίλα και σε πέντε χρόνια τον Αλβανό Παναγιώτ Πάππα, ενώ σε τρεις κατηγορούμενους για υπόθαλψη εγκληματία το δικαστήριο επέβαλε φυλάκιση δυόμιση χρόνων. Άλλοι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι.

    Η δίκη του δραπέτη καταζητούμενου Β. Παλαιοκώστα και της παρέας των έντεκα, μεταξύ των οποίων εκτός του Β. Στεφανάκου ήταν και άνθρωποι της νύχτας, είχε ξεκινήσει στις 13 Ιανουαρίου 2009, ενώ οι κατηγορίες που τους βάραιναν, ήταν μεταξύ άλλων, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονίες, απόδραση, αρπαγή, οπλοφορία, οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

    Είδηση: 19973

    [10] Επεισόδια στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

    Κοινωνία

    Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί στον Πειραιά, όταν εργάτες και συνδικαλιστές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που προσπάθησαν να εισβάλουν στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και να συναντηθούν με την ηγεσία του Υπουργείου προκειμένου να ζητήσουν τη λήψη μέτρων για την ανεργία και την ασφάλεια στους τόπους εργασίας τους, ήρθαν αντιμέτωποι με άνδρες του Λιμενικού Σώματος που τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών.

    Τα επεισόδια, στο ΥΕΝΑΝΠ, ξεκίνησαν όταν οι 100 περίπου εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, προσπάθησαν μετά την άρνηση των Λιμενικών να εισβάλουν στο προαύλιο και στη συνέχεια στο κτήριο του υπουργείου, προκειμένου, να συναντηθούν είτε με τον υπουργό Αναστάση Παπαληγούρα είτε με τον υφυπουργό Πάνο Καμμένο.

    Οι εργαζόμενοι της Ζώνης, που έριξαν τα προστατευτικά κάγκελα και προκάλεσαν ζημιές και στους υαλοπίνακες της εισόδου του κτηρίου του ΥΕΝΑΝΠ, με σκοπό να πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη στο κτήριο, απωθήθηκαν από τους άνδρες της Μονάδας Ειδικών Αποστολών του Λ.Σ., οι οποίοι για να τους απομακρύνουν, έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

    Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Γ. Πουλικόγιαννης, οι εργαζόμενοι στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και Σαλαμίνας ζητούν να ληφθούν μέτρα κατά της ανεργίας αλλά και υπέρ της ασφάλειας στους τόπους εργασίας τους.

    Είδηση: 19971

    [11] Φρένο σε όσους υπονομεύουν την αγορά

    Ειδήσεις

    Την αποφασιστικότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης να βάλει φρένο σε όσους υπονομεύουν την αγορά, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα εκδήλωσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως το Υπουργείο δεν πρόκειται να κλείσει το μάτι σε καμία επιχειρηματική συμπεριφορά'' και προειδοποίησε ακόμα και για μποϋκοτάζ προϊόντων των επιχειρήσεων που καταφεύγουν σε αθέμιτες πρακτικές. Εν τω μεταξύ, σάλο έχει προκαλέσει δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Βλάχου ότι μεγάλες εταιρείες απειλούν με απολύσεις, σε περίπτωση που το Υπουργείο προχωρήσει σε ελέγχους τιμών.

    Πόλεμος ενάντια στα καρτέλ

    ''Δεν έχουμε λόγο να συμβιβαστούμε με κανένα" είπε ο Υπουργός.

    Επίσης ανέφερε ότι είναι έτοιμο το Παρατηρητήριο Τιμών για το οποίο θα ανακοινωθούν δράσεις εξοικείωσης μαζί του που θα αφορούν τους πολίτες οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες ενώ στελεχώνεται και η νέα Ελεγκτική Διεύθυνση στο υπουργείο Ανάπτυξης.

    Επανάλαβε ότι δεν θα διστάσει να ζητήσει από τις καταναλωτικές οργανώσεις να προχωρήσουν σε μποϋκοτάζ. Ο υπουργός ανέφερε ότι από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί οι τιμές σε 4000 κωδικούς ενώ έχουν γίνει μειώσεις ή έχουν ανακληθεί αυξήσεις σε 20.000 κωδικούς σούπερ μάρκετ από ένα σύνολο 80.000 κωδικών.

    Παράλληλα ο Υπουργός γνωστοποίησε ότι θα συνεχίσει τις επαφές με τους εκπροσώπους κλάδων μετά το ΣΕΛΠΕ και την ΕΣΕΕ ζητώντας από τις επιχειρήσεις να δείξουν ευαισθησία σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

    Για να κερδηθεί όμως ο πόλεμος κατά της ακρίβειας προϋποθέτει νίκη στη μάχη κατά των καρτέλ.

    Επί του παρόντος 30 μεγάλες επιχειρήσεις -πολυεθνικές στην πλειοψηφία τους- ελέγχουν τα βασικά προϊόντα που πωλούνται στα σουπερ μάρκετ.

    Ειδικότερα: οι μαργαρίνες σε ποσοστό 98% κατασκευάζονται από δύο εταιρείες, το 81% των προϊόντων καφέ από μια εταιρία, όπως και το 77% των αναψυκτικών, ενώ Το 76% όσπριων από δύο εταιρείες.

    Σε αυτό το σημείο, η νεοσύστατη Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς στελεχώνεται για να αναλάβει δράση.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος, ανέφερε ότι η νέα υπηρεσία ελεγκτών θα πραγματοποιεί τιμοληψίες, θα έχει τράπεζα κοστολογικών στοιχείων προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητες αναλύσεις, ενώ ανέφερε ότι τα χρήματα που δίνονται στις οργανώσεις των καταναλωτών σήμερα είναι 15 φορές περισσότερα από αυτά που λάμβαναν οι οργανώσεις το 2003.

    Από τις 15 Μαΐου ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης στις πολυεθνικές. Θα πρέπει να τεκμηριώνουν την τιμολόγηση των προϊόντων τους στην ελληνική αγορά και να αναφέρουν πόσο τα πωλούν σε άλλες χώρες. Οι κερδοσκόποι θα δίνονται στη δημοσιότητα.

    Επιχειρηματίες προειδοποιούν για απολύσεις

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος ανέφερε ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που πηγαίνουν στο Υπουργείο διότι έχουν κληθεί για εξηγήσεις και αντιπαραβάλουν το γεγονός ότι δίνουν πολλές θέσεις εργασίας. "Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς μια εταιρεία μπορεί να έρθει και να πει: ξέρετε, μη μας πιέζετε γιατί εμείς δίνουμε θέσεις εργασίας. Μα θέσεις εργασίας έδινες και χθες. Και δεν μπορεί η απειλή της μείωσης των θέσεων εργασίας να είναι το αντίβαρο για οτιδήποτε. Δεν θα το βάλουμε σ' αυτή τη ζυγαριά γιατί εμείς αγωνιζόμαστε να μην χαθεί καμία θέση εργασίας από καμία επιχείρηση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε στρεβλώσεις ή σε μια λαθεμένη ή σε μια σε βάρος των καταναλωτών πολιτική. Αυτό δεν θα το κάνουμε'', τόνισε.

    Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου σε δηλώσεις του σχολίασε ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος ενώ σημείωσε ότι σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα υπάρχει δραστηριότητα αθέμιτου ανταγωνισμού τότε δεν θα διστάσει και η ΕΣΕΕ να προτείνει μποϋκοτάζ.

    Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Βλάχου, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε ατοπήματα στην κυβέρνηση "προκειμένου να καλύψει τη γύμνια της στην αντιμετώπιση της ακρίβειας" και συνέχισε: "Πρώτον, μέσα από αόριστες καταγγελίες μίλησε για επιχειρηματίες που απειλούν με απολύσεις σε περίπτωση που γίνουν έλεγχοι για υψηλές τιμές. Από την άλλη κάλεσε τους πολίτες να μποϋκοτάρουν προϊόντα και επιχειρήσεις που πωλούν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ουσιαστικά μας κάλεσε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο πράγματα. Ή τις απολύσεις ή την ακρίβεια".

    Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, η κυβέρνηση θέτει ψευτοδιλήμματα προς τους πολίτες που μοναδικό στόχο έχουν την ευκαιριακή πολιτική κατανάλωσης.

    " Αν η κυβέρνηση είναι όμηρος επιχειρηματιών που την εκβιάζουν, αυτό είναι δικό της πρόβλημα και δεν είναι πρόβλημα των πολιτών. Και σίγουρα σχετίζεται με τις επιλογές που έχει κάνει στο παρελθόν. Ας αφήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης τις υπεκφυγές, ας εφαρμόσει το νόμο περί ανταγωνισμού, να προβεί σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους ούτως ώστε οι τιμές στη χώρα να πέσουν σε ένα επίπεδο 8 με 10% όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ άμεσα" δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

    "Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει πώς έχουν τα πράγματα στο χώρο του εμπορίου, για να μη φανούν τα αποτελέσματα της πολιτικής της που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την απελευθέρωση. Τα μονοπώλια στην παραγωγή και στο εμπόριο είναι τόσο ισχυρά που δεν ελέγχονται αλλά διαμορφώνουν καρτέλ. Το μποϊκοτάζ και τα παρατηρητήρια έχουν χρησιμοποιηθεί και αλλού και δεν απέδωσαν τίποτα, πέρα από σκόπιμο αποπροσανατολισμό λαϊκών δυνάμεων. Ούτε σταμάτησαν, ούτε περιόρισαν στο ελάχιστο την κερδοσκοπία και την ενίσχυση των μονοπωλίων. Οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ληστεία των μονοπωλίων μόνο αν συμμαχήσουν ενάντιά τους" σχολίασε το ΚΚΕ.

    Είδηση: 19968

    [12] Παρέμβαση Μίχαλου για κρίση και επιχειρήσεις

    Ειδήσεις

    Oμιλία στην ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή με τίτλο "Πολιτικές προστασίας καταναλωτή σε μια πολύπλοκη εποχή", πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κ. Μίχαλος, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να παρουσιάζονται με ισοπεδωτικούς αφορισμούς ολόκληροι κλάδοι και χιλιάδες ευσυνείδητες επιχειρήσεις.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ: ''Τους τελευταίους μήνες έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα πανικού στην αγορά, που αυξάνει την ανασφάλεια των καταναλωτών, επηρεάζει την εμπορική κίνηση και φέρνει σε αδιέξοδο τις επιχειρήσεις. Βεβαίως η κατάσταση είναι δύσκολη. Αλλά αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα είναι ψυχραιμία και - ειδικά όσον αφορά τον καταναλωτή - σύνεση, σωστές αποφάσεις και επιλογές. Με τον πανικό, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να επισπεύδουμε και να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις συνέπειες της κρίσης. Η αντίληψη ότι καταναλωτές και επιχειρήσεις πρωταγωνιστούν σε μια σχέση αντιπαλότητας, κρατώντας τους στερεότυπους ρόλους του καλού και του κακού - με τις κυβερνήσεις συνήθως στο ρόλο του άσχημου - πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεραστεί στη σημερινή εποχή, της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού''

    Αναφερόμενος στο ρόλο των ΜΜΕ, ο κ. Μίχαλος ζήτησε ''να διαδραματίσουν ένα περισσότερο εποικοδομητικό ρόλο σε αυτή την ψύχραιμη αντιμετώπιση του προβλήματος. Και όχι να γίνονται και αυτά μέρος του προβλήματος''. Επίσης ζήτησε να μην προβάλλονται διογκωμένα περιστατικά ακραίων περιπτώσεων, με ισοπεδωτικούς αφορισμούς και με τρόπο που απαξιώνει ολόκληρους κλάδους και χιλιάδες ευσυνείδητες επιχειρήσεις διότι όπως σημείωσε, είναι αβάσιμο και άδικο να περνάει στην κοινή γνώμη ότι αυτές οι κραυγαλέες, αλλά μεμονωμένες περιπτώσεις, εκφράζουν το σύνολο της αγοράς. Να παρουσιάζονται με ισοπεδωτικούς αφορισμούς και με τρόπο που απαξιώνει ολόκληρους κλάδους και χιλιάδες ευσυνείδητες επιχειρήσεις.

    Τέλος ο κ. Μίχαλος δήλωσε ότι η εκάστοτε κυβέρνηση έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει και να επιβάλει κυρώσεις σε όσους παρανομούν και να εγγυηθεί τη λειτουργία του ανταγωνισμού.

    Είδηση: 19967

    [13] Μακελειό σε σχολείο στη Γερμανία

    Δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μεταξύ των οποίων εννιά μαθητές και τρεις καθηγητές, όταν 17χρονος εισέβαλε σε τεχνική σχολή κοντά στη Στουτγκάρδη και άνοιξε αδιακρίτως πυρ. Ο δράστης μετά από καταδίωξη έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. Βαθιά συγκλονισμένη από το γεγονός δήλωσε η γερμανική κυβέρνηση, ενώ η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε αδιανόητη τη σημερινή σφαγή. "Είναι ημέρα πένθους για όλη τη Γερμανία. Αισθάνομαι φρίκη, έχω αναστατωθεί και έχω μείνει κατάπληκτη από αυτά που έγιναν στο σχολείο", δήλωσε η κ. Μέρκελ και τόνισε ότι οι σκέψεις και οι προσευχές της είναι με τις οικογένειες των θυμάτων. "Παράλογη πράξη βίας" χαρακτήρισε το μακελειό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε γύρω στις 9:30 τοπική ώρα, στο κολέγιο Άλμπερτβιλ της πόλης Βίνεντεν με 27.000 κατοίκους .

    Ο δράστης που ήταν ντυμένος με μαύρη στρατιωτική στολή παραλλαγής και πρώην μαθητής του σχολείου εισέβαλε σε δυο τάξεις και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, σκοτώνοντας εννέα μαθητές και τρεις καθηγητές.

    Στην προσπάθειά του να διαφύγει σκότωσε ένα περαστικό σε μια κλινική κοντά στο σχολείο και στη συνέχεια μπήκε σε ένα αυτοκίνητο κρατώντας τον οδηγό του, ως όμηρο και ετράπη σε φυγή.

    Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα αναχαιτίστηκε από την αστυνομία. Στη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών που ακολούθησε σκοτώθηκε ο δράστης δυο περαστικοί και τραυματίστηκαν σοβαρά δύο αστυνομικοί.

    Τα γερμανικά μέσα μετέδωσαν ότι ο δράστης κατά την επίθεση χρησιμοποίησε όπλα που κατείχαν νόμιμα οι γονείς του.

    Παρόμοια περιστατικά, έχουν συμβεί και στο παρελθόν στη Γερμανία.

    Το 2006, ένας μασκοφόρος άνδρας είχε εισβάλει οπλισμένος με καραμπίνα και εκρηκτικά σε σχολείο στη πόλη Εμσντεττεν (Emsdetten) τραυματίζοντας εντεκα άτομα πριν αυτοκτονήσει.

    Τον Απρίλιο του 2002, στην πόλη Ερφουρτ (Erfurt) άνδρας σκότωσε δεκάξι ανθρώπους πριν αυτοκτονήσει.

    ΠΗΓΕΣ: Reuters, Associated, AFP, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης: Μακελειό σε σχολείο στη Γερμανία

    Είδηση: 19969

    [14] Νέοι κανόνες για τις εισπρακτικές εταιρίες

    Ειδήσεις

    Τα νομοσχέδια για τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών και την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που θα κατατεθούν τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, απασχόλησαν την Κυβερνητική Επιτροπή. Οι λεγόμενες εισπρακτικές εταιρίες, που εφεξής θα ονομάζονται εταιρίες ενημέρωσης οφειλετών, δεν θα εισπράττουν, απλά θα ενημερώνουν τους καταναλωτές για ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, σεβόμενες συγκεκριμένους κανόνες δεοντολογίας, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

    Μπαίνει τάξη στο θολό τοπίο

    Σ' αυτό τον τομέα πια, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, μπαίνει τάξη, καθώς η κυβέρνηση άκουσε τη φωνή της κοινωνίας και των Μέσων Ενημέρωσης και ανταποκρίθηκε γρήγορα, προχωρώντας και σε νομοθετική ρύθμιση.

    Από εδώ και πέρα οι εταιρίες αυτές, είπε ο Υπουργός, θα σέβονται την αξιοπρέπεια του καταναλωτή και του πολίτη, ενώ πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί το αργότερο μεθαύριο στη Βουλή.

    "Απαγορεύεται ρητά, από τη νέα ρύθμιση, η είσπραξη χρηματικών απαιτήσεων από τις εταιρείες", τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος ο οποίος είπε πως οι συγκεκριμένες εταιρείες θα μπορούν να ενημερώνουν τους πολίτες για τις οφειλές που έχουν προς διάφορα νομικά πρόσωπα και όχι μόνο προς χρηματοπιστωτικά ταμεία. "Πρώτον γίνεται πράξη ρητή και συγκεκριμένη δέσμευση της κυβέρνησης και δεύτερον τελειώνει οριστικά το καθεστώς αυτών των αμφισβητήσιμων εισπρακτικών μηχανισμών", επεσήμανε.

    Οι εισπρακτικές εταιρείες θησαυρίζουν από τα χρέη των νοικοκυριών καθώς διεκδικούν 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Η δε προμήθεια που παίρνουν από τις τράπεζες για τις 150.000 τηλεφωνικές οχλήσεις την ημέρα φθάνει το 12% επί των ποσών που εισπράττουν. Μάλιστα τα έσοδα των εν λόγω εταιρειών το 2007 έφτασαν τα 51 εκατ. ευρώ.

    Στο νέο νομοσχέδιο εκτός από την απαγόρευση της εισπρακτικής ιδιότητάς τους, περιλαμβάνονται διατάξεις για μαγνητοφώνηση των συνομιλιών, καταχώρηση σε ειδικό μητρώο και διασφάλιση του τραπεζικού απόρρητου.

    Τα πρόστιμα για τους παραβάτες αναμένεται να φτάνουν και το 1 εκατομμύριο ευρώ.

    Ενισχύεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμη ότι στο πλαίσιο της Κυβερνητικής έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Δεν θέλουμε να ανεχθούμε άλλο καθυστερήσεις στο έργο της Επιτροπής, δηλαδή να υπάρχουν καταγγελίες φέτος και εκδίκασή τους μετά από 4, 5 ή 6 χρόνια, είπε.

    Επισήμανε, ακόμη, ότι όσοι εμπλέκονται με καρτέλ, μετά από το νέο νομοσχέδιο, θα έχουν να φοβούνται πολύ περισσότερο. Πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει επιβάλει πρόστιμα που είναι 30 με 40 φορές υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία του ΠΑΣΟΚ.

    Είμαστε αποφασισμένοι, ανέφερε, να ενθαρρύνουμε ακόμη περισσότερο την Επιτροπή Ανταγωνισμού να επιτελέσει το καθήκον της.

    Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως πρέπει να προσπαθεί κανείς να πετύχει το καλύτερο και είναι φυσικό να υπάρχουν ανεπάρκειες και ατέλειες που θεραπεύονται.

    Αντιδράσεις

    "Αυτό που επιχειρεί ο κ. Κ. Χατζηδάκης είναι να χρυσώσει το χάπι, αλλάζοντας κυρίως το όνομα των εισπρακτικών εταιρειών και όχι τόσο την ουσία τους. Την ίδια ώρα, παρά την υποχώρηση του επίσημου τιμάριθμου και τις θριαμβικές δηλώσεις του Υπ. Ανάπτυξης, η ακρίβεια εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια της και τα "καρτέλ" να οργιάζουν στις αγορές. Το πρόβλημα των "καρτέλ" και της ακρίβειας δεν είναι απλώς και μόνο θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά, πρώτα απ' όλα και κυρίως, πολιτικό θέμα. Όσο η κυβέρνηση ανέχεται την ακρίβεια και τα "καρτέλ" δεν πρόκειται να τα αντιμετωπίσει καμία Επιτροπή Ανταγωνισμού" σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος Παναγιώτη Λαφαζάνη.

    "Η κυβέρνηση με καθυστέρηση μηνών ανακοίνωσε δράσεις για να αντιμετωπιστούν τα θέματα των εισπρακτικών εταιρειών, της ρευστότητας της αγοράς, του ελέγχου των τραπεζών και του θέματος της Επιτροπής Ανταγωνισμού", σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

    Είδηση: 19966

    [15] ΣΥΝ: συνεδρίαση μετά το δημοψήφισμα

    Πολιτική

    Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα συνεδριάζει εκτάκτως η πολιτική γραμματεία του Συνασπισμού, μετά το εσωκομματικό δημοψήφισμα για το ευρωψηφοδέλτιο. Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του αριστερού ρεύματος Ν. Χουντής υπερίσχυσε του Δ. Παπαδημούλη της ανανεωτικής πτέρυγας. Οι δύο βασικές τάσεις του Συνασπισμού εμμένουν στις απόψεις τους, με την εσωκομματική ηρεμία να αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο.

    Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε διήμερη περιοδεία στην Κρήτη την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Μαρτίου.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα της περιοδείας του είναι το ακόλουθο:

    Πέμπτη 12/03:

    14:30_Ρέθυμνο: (Αίθουσα Δ 6 Αμφιθέατρο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος): Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου

    20:30_Χανιά: Ωδείο Χανίων (Νικηφόρου Φωκά 1): Κεντρική Ομιλία

    Παρασκευή 13/03:

    11:00_Χανιά: Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ (Νεάρχου 36)

    13:00_Χανιά: Πολυτεχνείο Χανίων - Συνάντηση με φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενους

    17:00_Χανιά: ΤΕΕ (αίθουσα Συνεδριάσεων, οδός Νεάρχου): Συνάντηση με φορείς, κινήματα και πολίτες για θέματα περιβάλλοντος.

    Είδηση: 19964

    [16] Συνάντηση ΓΣΕΕ - Πετραλιά

    Ειδήσεις

    Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη Πετραλιά, με τη ΓΣΕΕ, με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις που δημιουργεί η οικονομική κρίση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των εργαζομένων και του διαθέσιμου εισοδήματος. Με επιστολή της προς την κ. Πετραλιά, η οποία ζητούσε συναίνεση και ισομερή καταμερισμό των βαρών, η συνομοσπονδία θέτει τρία ζητήματα.

    Είδηση: 19963

    [17] Κατάθεση μοναχού Αρσένιου για την υπόθεση Βατοπεδίου

    Πολιτική

    Πολύωρη κατάθεση έδωσε στην εισαγγελέα Εφετών κ. Ευσταθία Σπυροπούλου ο μοναχός Αρσένιος, ο οποίος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για διάφορα σημεία του υπομνήματος, που έχει καταθέσει, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής τα οποία κλήθηκαν ως ύποπτοι για τη διάπραξη αδικημάτων στην υπόθεση των ανταλλαγών εκτάσεων μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του δημοσίου.

    Η εισαγγελέας κάλεσε τον μοναχό Αρσένιο καθώς εκείνος χειρίστηκε το θέμα από το 2000 και εδώ από την πλευρά της Μονής. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Μονής κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος είπε ότι "ο πατέρας Αρσένιος έδωσε πλήρεις και πειστικές, πιστεύω, απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις της εισαγγελέως".

    Ο κ. Αναγνωστόπουλος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τί σημαίνει η φράση ότι η υπόθεση των ανταλλαγών είχε γίνει "αποδεκτή σε κυβερνητικό επίπεδο" την οποία αναφέρει σε φαξ που είχε στείλει στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο μοναχός Αρσένιος.

    Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο "η έννοια είναι ότι η ιδέα της ανταλλαγής είχε γίνει αποδεκτή από όλους τους αρμόδιους υπουργούς".

    Ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι "η πρωτοβουλία για τις ανταλλαγές ανήκε στο κράτος προκειμένου να τερματιστούν οι αντιδικίες τόσο των τοπικών φορέων και της Μονής, όσο και της Μονής με το κράτος", ενώ πρόσθεσε ότι μοναδικός στόχος της Μονής ήταν να συνεχίσει το φιλανθρωπικό και πολιτιστικό της έργο.

    Είδηση: 19940

    [18] Τατούλης: Εθνική συναίνεση για την αντιμετώπιση της κρίσης

    Ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στο τρίπτυχο δημόσια διοίκηση, θεσμοί και παιδεία, πρότεινε ο ανεξάρτητος βουλευτής Αρκαδίας Πέτρος Τατούλης, ο οποίος είπε ότι χρειάζεται να διαμορφώσουμε εθνική συναίνεση σε λίγες, αλλά, θεμελιώδεις επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του «Δεξιά-BLOG-Αριστερά, ελπίδα εμείς οι ίδιοι», στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Τατούλης μιλώντας για την κυβέρνηση είπε ότι «δεν κυβερνά και ατερμόνως ψευτο-διαλέγεται», ενώ για την αντιπολίτευση «στην ουσία δεν αντιπολιτεύεται» και παρατήρησε: «Η όποια συναίνεση δεν μπορεί να έχει καμιά απολύτως σχέση με τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων. Αυτό το σενάριο που "παίζει" πολύ τελευταία, αυτός ο διαβόητος μεγάλος συνασπισμός δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του τόπου, αλλά, τα συμφέροντα των διαπλεκομένων. Η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα βυθίσει ακόμη περισσότερο το καράβι της χώρας».

    Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή «η ελπίδα του τόπου είναι πλέον μόνον οι ίδιοι οι πολίτες».

    Σε ερώτηση αν χρειάζονται πρόωρες εκλογές, απάντησε ότι πρέπει να εξαντλείται η θητεία της κυβέρνησης, ως σεβασμός προς το Σύνταγμα.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης είπε ότι ο κ. Τατούλης είναι έντιμος πολιτικός. Κάποιες φορές έχει ξεπεράσει τα όρια, αλλά, έστειλε και μηνύματα, τα οποία κάποιοι δεν τα άκουσαν, κι εξέφρασε την εκτίμηση, ότι υπάρχει χώρος στη Ν.Δ. για τον Π. Τατούλη.

    Για το βιβλίο του Π. Τατούλη, μίλησαν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Γουσίδης, Κώστας Λασκαρέλιας, Τραϊανός Χατζηδημητρίου και ο καθηγητής του ΑΠΘ Μίλτος Παπανικολάου.

    Είδηση: 19880


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 11 March 2009 - 17:58:02 UTC