Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η οικονομία στην Κυβερνητική
  • [02] Αιματηρή επίθεση στο Πακιστάν
  • [03] Επίκαιρη ερώτηση Παπανδρέου προς Καραμανλή
  • [04] Πέφτει το πετρέλαιο στην Ασία
  • [05] ΗΠΑ: Έτοιμος για τη Γερουσία ο Γιαννούλιας
  • [06] Μεγάλες απώλειες στα χρηματιστήρια
  • [07] Επεισόδια με λαθρομετανάστες στην Πάτρα
  • [08] Εμπρηστική επίθεση στην Κηφισιά

    [01] Η οικονομία στην Κυβερνητική

    Πολιτική

    Την αυστηρή τήρηση του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αναμένεται να ζητήσει ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Καραμανλής θα τονίσει πως οι ερχόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας. Μέσα στην εβδομάδα, εξ άλλου, ο Πρωθυπουργός θα εχει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής και θα τους ζητήσει να υπάρξει συνεννόηση, τουλάχιστον στα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 19586

    [02] Αιματηρή επίθεση στο Πακιστάν

    Ειδήσεις

    Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον της εθνικής ομάδας κρίκετ της Σρι Λάνκα στη Λαχόρη, στο ανατολικό Πακιστάν. Συγκεκριμένα, το πρωί της Τρίτης, περίπου 10 βαριά οπλισμένοι άντρες επιτέθηκαν κατά του λεωφορείου που μετέφερε την ομάδα της Σρι Λάνκα στο στάδιο της Λαχόρης, συνοδευόμενη από πολλούς αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι αστυνομικοί και δύο πολίτες, ενώ, έξι παίκτες της ομάδας και ο Αυστραλός βοηθός προπονητή τραυματίστηκε. Για "δειλή τρομοκρατική πράξη" έκανε λόγο ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαχίντα Ρατζαπάκσε.

    Ανώτατος Πακιστανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η σημερινή επίθεση είχε ομοιότητες σε ό,τι αφορά τους δράστες με αυτήν στη Βομβάη της Ινδίας, τον περασμένο Νοέμβριο, επισημαίνοντας ότι "ήταν εκπαιδευμένοι εγκληματίες. Το είδος των όπλων που είχαν, το τρόπος που επιτέθηκαν. Δεν ήταν απλοί πολίτες".

    Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στο στάδιο Γκαντάφι της Λαχόρης, όπου η ομάδα της Σρι Λάνκα θα έπαιζε με την αντίστοιχη του Πακιστάν.

    Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες πολιτικής άμυνας του Πακιστάν εξουδετέρωσαν δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα στη Λαχόρη, μετά την επίθεση εναντίον της ομάδας κρίκετ της Σρι Λάνκα.

    Το ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο βρισκόταν στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου σημειώθηκε η επίθεση και το άλλο σε κοντινό χώρο στάθμευσης.

    Επίσης, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν χειροβομβίδες, ένα πιστόλι, καλώδια και τρία κιλά εκρηκτικών.

    Πηγές: Associated Press, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    BBC: Gunmen shoot Sri Lanka cricketers

    Είδηση: 19589

    [03] Επίκαιρη ερώτηση Παπανδρέου προς Καραμανλή

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για την πτώση της ζήτησης, την "πιστωτική ασφυξία στην αγορά" και το έλλειμμα πολιτικής που εμφανίζει η Κυβέρνησηκατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι "η αγορά έχει παγώσει, η ανεργία αυξάνεται και η ακρίβεια δεν υποχωρεί παρά την πτώση της ζήτησης". Επίσης ότι "οι τράπεζες δεν επιτελούν το ρόλο τους ως παροχων ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία, παρά τη δραστική μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ και του euribor και το πακέτο στήριξης των 28 δις".

    Συγκεκριμένα, ερωτά τον κ. Καραμανλή "για το έλλειμμα πολιτικής που εμφανίζει η Κυβέρνηση, όσον αφορά την ενίσχυση της ζήτησης, την αποτροπή των συνεπειών της ανεργίας και την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης των Ελλήνων καταναλωτών που πλήττονται από την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπίας" καθώς και "γιατί δεν ασκεί μια πολιτική δεσμευτική για τις τράπεζες, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και σταθερή ροή χρήματος προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά".

    Είδηση: 19591

    [04] Πέφτει το πετρέλαιο στην Ασία

    Ειδήσεις

    Πτωτικά κινούνται σήμερα Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία καθώς οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν αρνητικές. Στις πρωινές συναλλαγές ,η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου υποχωρούσαν κατά 35 σεντς στα 39,80 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας υποχωρούσε επίσης κατά 60 σεντς στα 41,61 δολάρια το βαρέλι. Χθες, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κατά 4,61 δολάρια (10,3%) στη Νέα Υόρκη καθώς η αγορά εμφανίζεται απαισιόδοξη για την πορεία της ζήτησης. "Η κατάσταση στα χρηματιστήρια, τα προβλήματα της βιομηχανίας και της αγοράς εργασίας ...η ύφεση ,ασκούν πιέσεις στις τιμές", τονίζει ο Τζέιμς Ουίλλιαμς, αναλυτής της WTRG Economy.

    Είδηση: 19592

    [05] ΗΠΑ: Έτοιμος για τη Γερουσία ο Γιαννούλιας

    Την πιθανότητα να διεκδικήσει θέση στη Γερουσία θα διερευνήσει ο υπουργός Οικονομικών της Πολιτείας του Ιλινόι, Αλέξης Γιαννούλιας, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη. Ο 33χρονος ομογενής πολιτικός ευελπιστεί στην στήριξη που θα έχει από τον Πρόεδρο Ομπάμα, με τον οποίο συνδέεται φιλικά. Όπως σημειώνεται από συνεργάτες του, είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει τη θέση ανεξάρτητα από το οποιοδήποτε εκλογικό σενάριο ή τις προθέσεις άλλων ενδιαφερομένων υποψηφίων. Ο Αλέξης Γιαννούλιας, αν οριστικοποιήσει την απόφασή του, θα συμμετάσχει αρχικά στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού κόμματος που θα γίνουν το Φεβρουάριο του 2010 και στις γενικές την πρώτη Τρίτη Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς.

    Σε περίπτωση που εκλεγεί, θα είναι ο δεύτερος ομογενής που θα κατέχει θέση στην 100μελή Γερουσία, αφού μετά την αποχώρηση του Δημοκρατικού Πολ Σαρμπάνη το 2007, τώρα είναι μόνο η Ρεπουμπλικανή Ολυμπία Σνόου.

    Ο Αλέξης Γιαννούλιας γεννήθηκε στο Σικάγο στις 16 Μαρτίου 1976 από Έλληνες μετανάστες. Η μητέρα του είναι από τα Χανιά και ο πατέρας του ήταν από τα Καλάβρυτα. Σπούδασε οικονομικά και νομικά σε πανεπιστήμια του Σικάγο, της Βοστώνης και της Νέας Ορλεάνης.

    Για ενάμιση χρόνο (1998 - 2000) έπαιξε μπάσκετ με την ομάδα του Πανιωνίου. Εργάστηκε ως τραπεζίτης και διετέλεσε αντιπρόεδρος στην "Βroadway Bank", μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ιλινόι. Παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία, δημιούργησε το μη κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό ίδρυμα "ΑG Foundation" για την καταπολέμηση των παιδικών ασθενειών και της φτώχειας.

    Υπουργός Οικονομικών του Ιλινόι εκλέχθηκε με το Δημοκρατικό κόμμα στις 7 Νοεμβρίου 2006. Τότε, είχε την υποστήριξη του γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα, για τον οποίο ο Γιαννούλιας είχε εργαστεί στην προεκλογική του εκστρατεία το 2004, όταν διεκδίκησε την εκλογή του στη Γερουσία.

    Πρόσφατα, πραγματοποίησε μαζί με το γερουσιαστή της Πολιτείας του, Ρίτσαρντ Ντάρπιν, ενημερωτική αποστολή σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία.

    Στη θέση του Μπαράκ Ομπάμα στη Γερουσία διορίστηκε για δυο χρόνια ο Αφροαμερικανός Ρόναλντ Μπέρις, αφού είχαν προηγηθεί καταγγελίες κατά του κυβερνήτη ότι επιχείρησε να πουλήσει τη θέση. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι κυβερνήτες έχουν την εξουσία να ορίζουν πρόσωπα της επιλογής τους ως αντικαταστάτες σε έδρες της Γερουσίας που χηρεύουν. Η Γερουσία του Ιλινόι καταδίκασε τον κυβερνήτη Ροντ Μπλαγκόγιεβιτς για κατάχρηση εξουσίας και τον καθαίρεσε από το αξίωμά του μετά τις σε βάρος του κατηγορίες.

    Είδηση: 19587

    [06] Μεγάλες απώλειες στα χρηματιστήρια

    Ειδήσεις

    Με μεγάλες απώλειες 4-4,66%, στα χαμηλότερα 12ετίας, έκλεισαν πριν λίγες ώρες οι δείκτες της Wall Street (Dow Jones, Nasdaq και Standard & Poor's), ακολουθώντας τη χθεσινή μεγάλη πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Η τάση αυτή αποδίδεται στην αποτυχία της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής να καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Πτωτική και η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες χρηματαγορές της Άπω Ανατολής, ενώ η τιμή του αργού πετρελαίου επανήλθε στο επίπεδο των 40 δολαρίων το βαρέλι στην Ασία. Στο μεταξύ, δραματική μείωση κερδών ανακοίνωσε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα HSBC, ενώ η αμερικανική κΚυβέρνηση χορήγησε πρόσθετη ενίσχυση 30 δισ. δολαρίων στον ασφαλιστικό κολοσσό AIG, προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση.

    Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης "έκλεισε" τη Δευτέρα κάτω από τις 7.000 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν 12 χρόνια, εξαιτίας της πτώσης των χρηματοπιστωτικών αξιών έπειτα από τις αβυσσαλέες απώλειες που κατέγραψε ο ασφαλιστικός όμιλος AIG. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 299,64 μονάδες ή 4,24% και έκλεισε στις 6.763,29 μονάδες, υποχωρώντας περισσότερο από 20% από τις αρχές του έτους και περισσότερο από 50% από το νέο του ρεκόρ τον Οκτώβριο του 2007. Ο δείκτης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 1997.

    Ο σύνθετος δείκτης Nasdaq των μετοχών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε 54,99 μονάδες ή 3,99% και έκλεισε στις 1.322,85 μονάδες. Ο διευρυμένος δείκτης Standard & Poor's 500, πιο αντιπροσωπευτικός της γενικής τάσης, σημείωσε πτώση 4,66% (-34,27 μονάδες) και έκλεισε στις 700,82 μονάδες, πέφτοντας στα επίπεδα του φθινοπώρου του 1996.

    Εξάλλου κατά 10% υποχώρησε στη Νέα Υόρκη ητιμή του πετρελαίου, καθώς εκφράζονται φόβοι για την αύξηση της ζήτησης, λόγω της συνεχιζόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης (Nymex) το αργό παράδοσης Απριλίου έκλεισε στα 40,15 δολάρια το βαρέλι, τιμή μειωμένη κατά 4,61 δολάρια (-10,3%) σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

    Με μικρή πτώση 0,69% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 50,43 μονάδες φτάνοντας τις 7.229,72. Η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει με μεγάλη πτώση 1,41% έπειτα από τη νέα "βουτιά" της Wall Street, ενώ η "υγεία" του χρηματοπιστωτικού τομέα προκαλεί όλο και περισσότερη ανησυχία.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19584

    [07] Επεισόδια με λαθρομετανάστες στην Πάτρα

    Με την αστυνομία συνεπλάκησαν το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας δεκάδες αλλοδαποί, εξαγριωμένοι από τον τραυματισμό ενός λαθρομετανάστη που παρασύρθηκε από φορτηγό στο οποίο επιχείρησε να επιβιβαστεί κρυφά, προκειμένου να μπει στο λιμάνι. Στην περιοχή παραμένουν σε ετοιμότητα δυνάμεις της Αστυνομίας.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν λαθρομετανάστης επιχείρησε να μπει στο φορτηγό, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.

    Αμέσως έφθασαν στην περιοχή δεκάδες λαθρομετανάστες και άρχισαν να πετούν πέτρες κατά του φορτηγού.

    Στη συνέχεια, βρέθηκαν στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου αστυνομικές δυνάμεις, που δέχθηκαν πέτρες από λαθρομετανάστες, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση δακρυγόνων, για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους.

    Κατά την διάρκεια των επεισοδίων εκτός από τον λαθρομετανάστη, τραυματίστηκαν ακόμα ένας διερχόμενος πολίτης και δύο αστυνομικοί, ενώ αυτοκίνητα υπέστησαν φθορές.

    Είδηση: 19582

    [08] Εμπρηστική επίθεση στην Κηφισιά

    Κλειστός παραμένει ο σταθμός του ηλεκτρικού στην Κηφισιά, μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν από επίθεση αγνώστων με μολότοφ και γκαζάκια, λίγο μετά τη μία τη νύχτα, σε συρμό του ΗΣΑΠ. Εννέα βαγόνια καταστράφηκαν από τη φωτιά που πήρε γρήγορα διαστάσεις, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και στο σταθμό, ενώ τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο μετά από συντονισμένη προσπάθεια ισχυρής δύναμης της πυροσβεστικής λίγες ώρες αργότερα. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται στο τμήμα από Πειραιά μέχρι Ειρήνη, ενώ στο τμήμα από Κηφισιά μέχρι Ειρήνη έχουν δρομολογηθεί ειδικές λεωφορειακές γραμμές της ΕΘΕΛ.

    Έναν ολόκληρο συρμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου κατέστρεψαν άγνωστοι την νύχτα, όταν, ντυμένοι μασκαράδες, έριξαν στα βαγόνια του βόμβες μολότοφ.

    Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από αστυνομικές πηγές, μια ομάδα περίπου 20 ατόμων που φορούσαν αποκριάτικες μάσκες μπήκαν στο τρένο, που πήγαινε προς Κηφισιά στον σταθμό των Πατησίων.

    Στο δρόμο, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, έκαναν φασαρία, αλλά όταν έφθασαν στο σταθμό της Κηφισιάς έβγαλαν από τσάντες που κρατούσαν δοχεία με βενζίνη και άρχισαν να αδειάζουν το εύφλεκτο υγρό σε όλο το συρμό.

    Στη συνέχεια, όταν το τρένο σταμάτησε, έβγαλαν έξω 7-8 επιβάτες και τους είπαν να απομακρυνθούν. Ο μηχανοδηγός, που δεν είχε καταλάβει τι συνέβαινε, βγήκε και έκανε παρατήρηση στους άγνωστους αλλά εκείνοι τον ακινητοποίησαν, τον έβγαλαν από το τρένο και αφού τον κλείδωσαν μαζί με τη γυναίκα σταθμάρχη στο κουβούκλιο του σταθμαρχείου, έβαλαν φωτιά στο συρμό με γκαζάκια.

    Το τρένο τυλίχθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να καταστραφούν έξι βαγόνια, ενώ σοβαρές ζημιές έπαθαν άλλα τρία του συρμού που ήταν σταματημένος από πριν στο σταθμό της Κηφισιάς.

    Οι δράστες μετά την πράξη τους τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν πιθανόν με οχήματα στα οποία τους περίμεναν συνεργοί τους στην περιοχή. Η πυρκαγιά σβήστηκε λίγο αργότερα από 30 πυροσβέστες που έσπευσαν εκεί με 10 υδροφόρα οχήματα.

    Προανάκριση για την εμπρηστική επίθεση διενεργεί η κρατική ασφάλεια.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19580


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 3 March 2009 - 9:55:37 UTC