Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρονοδιάγραμμα αποχώρησης από το Ιράκ
  • [02] Το αδιαχώρητο στη Βαρβάκειο
  • [03] Πιθανή αποχή των ΗΠΑ από σύνοδο του ΟΗΕ για το ρατσισμό
  • [04] Γαλλία: κλείνει εργοστάσιο η Continental
  • [05] Ρουμανία: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους
  • [06] Αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο Κορυφής των 27
  • [07] Τραυματισμός 15χρονης σε Λούνα Πάρκ

    [01] Χρονοδιάγραμμα αποχώρησης από το Ιράκ

    Αμερική-ΗΠΑ

    Έως τις 31 Αυγούστου του 2010 θα έχουν τερματιστεί οι αμερικανικές πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τηρώντας μία από τις κεντρικές υποσχέσεις του πριν την ανάληψη της προεδρίας. Ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι περίπου 35.000 έως 50.000 στρατιώτες θα παραμείνουν για να υποστηρίξουν την ιρακινή κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας.

    Σε ομιλία του στη βάση πεζοναυτών στο στρατόπεδο Λεζέν στη βόρεια Καρολίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα για την απεμπλοκή των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

    "Ας το πω όσο πιο απλά μπορώ. Μέχρι την 31η Αυγούστου 2010, η αποστολή μας στο Ιράκ θα έχει ολοκληρωθεί" είπε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι το Ιράκ δεν είναι ακόμη ασφαλές.

    Σε χρονικό διάστημα 18 μηνών από τώρα, περίπου 90.000 Αμερικανοί θα έχουν αποχωρήσει από το Ιράκ.

    Στο Ιράκ θα παραμείνουν 35.000 με 50.000 στρατιώτες, που θα αναλάβουν την υποστήριξη της ιρακινής κυβέρνησης, την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων και θα συνεισφέρουν στην ασφάλεια της χώρας.

    Η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση Μπους με την ιρακινή κυβέρνηση προβλέπει την αποχώρηση όλων των στρατιωτών από τη χώρα αυτή, ως το τέλος του 2011. Ο πρόεδρος Ομπάμα, πριν από την ανακοίνωση των αποφάσεών του, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι και τον τέως πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    "Το Ιράκ είναι κυρίαρχο κράτος με νόμιμους θεσμούς. Η Αμερική δεν μπορεί και δεν θα έπρεπε να τους υποκαταστήσει" τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Τα σχέδια για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ καλωσόρισαν και μέλη του Κογκρέσου των Ρεπουμπλικανών. Από πλευράς Δημοκρατικών, πάντως, υπήρξαν και φωνές που εξέφρασαν ανησυχία, επειδή, όπως ανέφεραν, στο Ιράκ παραμένουν πολλοί στρατιώτες.

    Ένα άλλο μέτωπο, όμως, στο Αφγανιστάν, έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να στείλει πρόσθετη δύναμη 17.000 ανδρών, στο αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε εκεί, να αντιμετωπισθεί η αντεπίθεση των Ταλιμπάν.

    Πηγές: ΝΕΤ, Reuters

    Σχετικά άρθρα: ΗΠΑ: Τον Αύγουστο του 2010 η απόσυρση από το Ιράκ

    Είδηση: 19527

    [02] Το αδιαχώρητο στη Βαρβάκειο

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Κοσμοσυρροή το Σάββατο στη Βαρβάκειο Αγορά, με τους καταναλωτές να σπεύδουν να κάνουν τις απαραίτητες προμήθειες για το σαρακοστιανό τραπέζι. Η ποικιλία στα θαλασσινά είναι μεγάλη και οι τιμές για όλα τα βαλάντια.. Στην αγορά, οι τιμές των σαρακοστιανών διαμορφώνονται σχεδόν στα περσινά επίπεδα, ενώ, ικανοποιημένοι φαίνεται πως είναι και οι ιχθυοπώλεις, που μιλούν για μειωμένες τιμές σε σχέση με πέρυσι. Σημειώνεται πως η λαγάνα θα πωλείται εφέτος προς 2,5 ευρώ.

    Ικανοποιημένοι από τις τιμές δηλώνουν όσοι έσπευσαν από το πρωί του Σαββάτου στη Βαρβάκειο Αγορά για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το σαρακοστιανό τραπέζι. Ψώνια της τελευταίας στιγμής θα κάνουν και αυτοί που θέλουν να πετύχουν τις καλύτερες τιμές.

    Όσοι επιλέξουν την Βαρβάκειο, θα βρουν το καλαμάρι από 12-17,80 ευρώ το κιλό, το χταπόδι από 9-12 ευρώ και τις γαρίδες από 4-40 ευρώ. Η τιμή του λευκού ταραμά αγγίζει τα 23 ευρώ, ενώ ο κόκκινος πουλιέται στα 7 ευρώ το κιλό. Το τουρσί θα το αγοράσουν οι καταναλωτές από 2,20 εως 5.50 ευρώ, τις ελιές από 3-11 ευρώ, ενώ ο χαλβάς κοστίζει 9 ευρώ το κιλό ο συσκευασμένος.

    Όσοι, πάντως, δεν έχουν ψωνίσει ακόμα προλαβαίνουν. Η Βαρβάκειος Αγορά θα παραμείνει ανοιχτή αύριο Κυριακή από της 23.00 το βράδυ έως τις 12.00 το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι στο φετινό σαρακοστιανό τραπέζι το κόστος είναι μειωμένο κατά 15 με 20% σε σχέση με πέρυσι, προσθέτοντας πως οι έλεγχοι στην αγορά είναι συνεχόμενοι και επισήμανε ότι οι πολίτες μπορούν να τηλεφωνούν για καταγγελίες στο 1520.

    Είδηση: 19526

    [03] Πιθανή αποχή των ΗΠΑ από σύνοδο του ΟΗΕ για το ρατσισμό

    Αμερική-ΗΠΑ

    Προς μποϊκοτάζ τη συνόδου του ΟΗΕ για το ρατσισμό, στη Γενεύη τον Απρίλιο, προσανατολίζονται οι ΗΠΑ, καθώς διαφωνούν με το προσχέδιο της επίσημης ανακοίνωσης. Αμερικανοί αντιπρόσωποι ταξίδευσαν έως τη Γενεύη για να προωθήσουν προτάσεις για την σύνταξη του εγγράφου, το οποίο θ' αντικαταστήσει το προηγούμενο αμφιλεγόμενο προσχέδιο, που είχε προετοιμασθεί το 2001 κατά τη σύνοδο στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής. Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί προέβαλαν αντιρρήσεις τονίζοντας πως σ' αυτό στοχοποιείται το Ισραήλ, αλλά κι η ελευθερία του λόγου λόγω της απαγόρευσης για "προσβολή της οποιασδήποτε θρησκείας".

    "Το διαπραγματευόμενο έγγραφο έχει πάει από το κακό στο χειρότερο και το υπάρχον κείμενο δεν μπορεί να σωθεί. Κατά συνέπεια, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχουν πλέον στις διαπραγματεύσεις για το κείμενο, ούτε θα συμμετάσχουν στη σύνοδο βάσει αυτού του κειμένου. Μία σύνοδος που θα βασισθεί πάνω σ' αυτό το κείμενο θα αποτελέσει μία χαμένη ευκαιρία για να μιλήσουμε ανοικτά για το διατηρούμενο πρόβλημα του ρατσισμού" τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Γουντ.

    Ο ίδιος τονίζει πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι ακόμη εφικτό ένα έγγραφο στην προβλεπόμενη συνδιάσκεψη, σε περίπτωση που δεν αποκλεισθεί κάποια χώρα ή σύρραξη και δεν περιλαμβάνει εκφράσεις που θα αποκλείουν την κριτική επί θρησκευτικών ομάδων, που εμποδίζουν την ελευθερία του λόγου.

    Είδηση: 19533

    [04] Γαλλία: κλείνει εργοστάσιο η Continental

    Ειδήσεις

    Λουκέτο ετοιμάζεται να βάλει η γερμανική εταιρία κατασκευής ελαστικών Continental, σε εργοστάσιό της στη Γαλλία, γεγονός που θα σημάνει την απόλυση 1.500 εργαζομένων. Το εργοστάσιο βρίσκεται στο Κλερουά, κοντά στην περιοχή Κομπιέν, βορειοανατολικά του Παρισιού.

    Η εταιρεία μέχρι στιγμής αρνείται να σχολιάσει την είδηση, που μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο οποίος επικαλέστηκε πηγές του σωματείου των εργαζομένων. Γεγονός όμως είναι ότι η Continental ανακοίνωσε πτώση των πωλήσεων των επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη κατά 27% τον Ιανουάριο, εξέλιξη που την οδηγεί σε αναπροσαρμογές με βάση τις εξελίξεις στην αγορά. Εάν η είδηση για το σχεδιασμό απολύσεων γίνει πράξη, τότε θα είναι οι μαζικότερες που θα καταγράφονται στον τομέα της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, από την εμφάνιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Στις 16 Μαρτίου, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς θα συναντηθούν οι εμπλεκόμενες πλευρές.

    Είδηση: 19525

    [05] Ρουμανία: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους

    Κόσμος -

    Ευρώπη

    Αεροσκάφος ρουμανικής εταιρείας με 47 επιβάτες και τετραμελές πλήρωμα πραγματοποίησε το Σάββατο αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Τιμισοάρα, στο δυτικό τμήμα της Ρουμανίας, χωρίς να τραυματιστεί κανένας από τους επιβαίνοντες. Το αεροπλάνο, που πραγματοποιούσε πτήση από την πρωτεύουσα της Μολδαβίας στην ρουμανική πόλη Τιμισοάρα, παρουσίασε πρόβλημα στους τροχούς, που είχαν κολλήσει, και έτσι ο πιλότος πετούσε επί δύο ώρες πάνω από την πόλη μέχρι να τελειώσουν τα καύσιμα.

    Η προσγείωση κατέστη δυνατή, όταν πυροσβεστικές δυνάμεις έστρωσαν με ειδικό αφρό το διάδρομο.

    Το αεροπλάνο Saab 2000 της εταιρίας Carpatair απογειώθηκε από την πρωτεύουσα του Μόλδοβα Κισινάου με προορισμό την Τιμισοάρα.

    Το υπουργείο Μεταφορών της Ρουμανίας έστειλε ομάδα ειδικών στην Τιμισοάρα για να ερευνήσει τα αίτια του συμβάντος.

    Είδηση: 19528

    [06] Αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο Κορυφής των 27

    Ειδήσεις

    Κρίσιμη συνάντηση πραγματοποιείται την Κυριακή στις Βρυξέλλες μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Οι "27" θα αναζητήσουν λύσεις για τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται κυρίως στον τομέα της απασχόλησης, καθώς το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 8,2%. Αναζητούνται συγκλίσεις και συμμαχίες, μεταξύ των 27, καθώς είναι συχνό το φαινόμενο να εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο πολιτικές που διαφοροποιούνται από τις κοινές στρατηγικές που συζητούνται σε διεθνείς διασκέψεις. Σήμερα Σάββατο θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ, ενώ ο Πρωθυπουργός λίγο πριν το Συμβούλιο θα ενημερώσει -σε χωριστές συναντήσεις- τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ για το ελληνικό σχέδιο μείωσης του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους.

    Η Κομισιόν προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη της τάξης του 0,2% και ανεργία της τάξης του 9%, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για ανάπτυξη 1,1% και ανεργία 8%.

    Ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος αναχώρησε για τις Βρυξέλλες το απόγευμα, θα συναντηθεί αύριο στις 9.30 με τον κ. Μπαρόζο και στις 12.15 με τον κ. Γιούνγκερ, ενώ, οι εργασίες του εκτάκτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρχίζουν στις 13.00.

    Αντιδράσεις

    Ο Πρωθυπουργός πάει στις Βρυξέλλες ως θεατής, χωρίς σχέδιο για έξοδο από την κρίση, υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έχει μειωθεί η δανειοληπτική ικανότητα της χώρας.

    Ο Πρωθυπουργός, όπως πάντα, θα προασπίσει με υπευθυνότητα τα εθνικά συμφέροντα, τα οποία μπορούν να θιγούν από αναφορές για δήθεν δυσκολία της Ελλάδας να δανειστεί, απάντησε η κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας πως η χώρα δεν έχει την παραμικρή δυσκολία να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες.

    Η ελληνική κυβέρνηση έχει πολύ συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, για την οικονομική κρίση που αγγίζει και τη χώρα μας, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον Πρωθυπουργό.

    Στόχος της ΕΕ είναι να μεταφέρει τις συνέπειες της κρίσης στους λαούς, σχολίασε το ΚΚΕ. Όπως τόνισε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Μάκης Μαΐλης: "Οι διαφωνίες στους κόλπους της ΕΕ αφορούν στο ποια μονοπώλια θα ωφεληθούν. Απαιτείται ανασύνταξη και λαϊκή αντεπίθεση! Οι εργαζόμενοι να μην φοβηθούν την αντιπαράθεση με την ΕΕ και τα κόμματά της, αλλά τα χειρότερα που έρχονται".

    Η κυβέρνηση παρακολουθεί ως ουδέτερος παρατηρητής τις διαδικασίες που εξελίσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε ο ΣΥΝ, ενώ ο ΛΑΟΣ διερωτάται πως η κυβέρνηση που δεν μπόρεσε να πείσει τους Έλληνες πολίτες ότι διαθέτει σχέδιο, θα πείσει τους Ευρωπαίους.

    Είδηση: 19524

    [07] Τραυματισμός 15χρονης σε Λούνα Πάρκ

    Κοινωνία

    Σοβαρά τραυματίστηκε 15χρονη από την Ξάνθη, σε Λούνα - Παρκ. Η νεαρή κοπέλα διασκέδαζε με τις φίλες της, στην μπαλαρίνα ενός Λούνα - Παρκ, όταν σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, σηκώθηκε στα γόνατα, και προσπαθώντας να χορέψει, χωρίς να έχει σταματήσει το μηχάνημα, έπεσε με δύναμη στα σκαλοπάτια του, από ύψος οκτώ μέτρων.

    Είδηση: 19523


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 28 February 2009 - 17:54:09 UTC