Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία Κοινοτικής Επιτρόπου Χούμπνερ στην Περιφέρεια Ηπείρου
  • [02] Επίσκεψη Σολάνα στην Λωρίδα της Γάζας
  • [03] Φάρμακο βελτιώνει το βάδισμα ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας
  • [04] Στο σκαμνί γιατί βεβήλωσαν το... λάθος μνημείο
  • [05] ΕΦΕΤ: Ανάκληση βιολογικής κέτσαπ
  • [06] Η εξήγηση των Τούρκων πιλότων για το φονικό δυστύχημα
  • [07] 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 2 Απριλίου

    [01] Περιοδεία Κοινοτικής Επιτρόπου Χούμπνερ στην Περιφέρεια Ηπείρου

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Έργα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε Ήπειρο και Κέρκυρα, επιθεώρησε την Παρασκευή η Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, αρμόδια για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, Ντανούτα Χούμπνερ. "Έχω εντυπωσιαστεί με όσα έγιναν και θαυμάζω τις φιλοδοξίες σας για την ανάπτυξη της περιοχής. Έχετε πετύχει πολλά και έχουν δημιουργηθεί στέρεες βάσεις για το μέλλον της Ηπείρου, που πριν μερικά χρόνια ήταν η φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει το όραμα για την ανάπτυξη και τους στόχους για τα επόμενα χρόνια, γιατί διαπιστώνουμε πως στην Ήπειρο οι κοινοτικοί πόροι πιάνουν τόπο". Aυτά επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η Επίτροπος, αρμόδια για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, κ. Ντανούτα Χούμπνερ, με την ολοκλήρωση της διήμερης περιοδείας της στην Περιφέρεια Ηπείρου, πριν αναχωρήσει για την Κέρκυρα όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων.

    Η κ. Χούμπνερ, συμφώνησε με τις προτεραιότητες χρηματοδότησης που έχουν τεθεί κατά τη νέα προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ) καθώς η προστασία του περιβάλλοντος, η αειφόρος ανάπτυξης, η οικονομία της γνώσης, η ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, αποτελούν κεντρικές επιλογές της Κοινότητας, όπως αποτυπώνονται στις Στρατηγικές της Λισαβόνας και του Γκέτεμποργκ.

    "Το περιβάλλον είναι πολύ δυνατό στοιχείο για την Ήπειρο και η επένδυση στο περιβάλλον δεν είναι σημαντική μόνο για την τουριστική ανάπτυξη αλλά και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Διαπιστώνω επίσης ότι γίνονται πολύ μεγάλες προσπάθειες για την προώθηση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας. Θα τις στηρίξουμε καθώς γνωρίζουμε ότι όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία για πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη", ανέφερε χαρακτηριστικά η Κοινοτική Επίτροπος.

    Την Παρασκευή η κ. Χούμπνερ επισκέφθηκε το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας (ΚΕΠΑΒΙ) θαυμάζοντας τις ασημένιες δημιουργίες των Γιαννιωτών αργυροχόων, ενώ αργότερα επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, όπου εκτελούνται εργασίες αναστύλωσης του αρχαίου θεάτρου.

    Στο Καρβουνάρι Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, η Κοινοτική Επίτροπος είδε τον διανομαρχιακό ΧΥΤΑ που βρίσκεται στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας και χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής. Η επίσκεψή της ολοκληρώθηκε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών επέκτασης από τους υπεύθυνους της κοινοπραξίας, ενώ από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Δημοσθένη Κατσιγιάννη της παρουσιάστηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο για τον λιμένα, παρουσία και του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Σταύρου Καλογιάννη.

    Στην διαδρομή της από Γιάννινα προς Ηγουμενίτσα, ενημερώθηκε για τα τμήματα της Εγνατίας Οδού που δόθηκαν στην κυκλοφορία δηλώνοντας: "Η Εγνατία είναι μεγάλο έργο και από άποψη τεχνική, αλλά και χρηματοοικονομική. Είναι μία πύλη επικοινωνίας προς την δυτική Ευρώπη η οποία διασφαλίζει καλύτερης ποιότητας επικοινωνία και θα προσφέρει πάρα πολλά στην Ελλάδα και στην ανάπτυξή της, καθώς θα διευκολύνει τις μελλοντικές επενδύσεις και τις μεταφορές". Παράλληλα ο διευθυντής της Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής κ. Σέιλερ, δήλωσε ότι θα παρουσιάσουν την Εγνατία Οδό στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ως υπόδειγμα έργου.

    Η Επίτροπος επισκέφθηκε επίσης το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, του οποίου η β' φάση προχωρά με γρήγορο ρυθμό, ενώ ολοκληρώνονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι μελέτες της τρίτης φάσης. Ο υφυπουργός Σταύρος Καλογιάννης ενημέρωσε την Επίτροπο και τους συνεργάτες της και για τα περιβαλλοντικά θέματα που απασχολούν τη χώρα, όπως η προστασία της βιοποικιλότητας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για θέματα όπως η προστασία του εδάφους, οι γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί, κ.α.

    Είδηση: 19518

    [02] Επίσκεψη Σολάνα στην Λωρίδα της Γάζας

    Στη Μέση Ανατολή, επίσκεψη στην κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησε την Παρασκευή ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικών και άμυνας, Χαβιέρ Σολάνα, όπου απέφυγε να συναντηθεί με εκπροσώπους της Χαμάς που έχουν τον έλεγχο της περιοχής.

    "Ήλθα για να δω με τα μάτια μου την κατάσταση και την καταστροφή και να εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς τον λαό της Γάζας", ανέφερε προς τους δημοσιογράφους ο Σολάνα που σύμφωνα με το περιβάλλον του θα συναντηθεί με εκπροσώπους της "κοινωνίας των πολιτών" και επιχειρηματίες.

    Αναμένεται να μεταβεί στην τοποθεσία Εζμπέτ Αμπεντράμπο, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που επλήγη ιδιαίτερα από τις ισραηλινές επιθέσεις που άρχισαν στις 27 Δεκεμβρίου και τελείωσαν 22 ημέρες αργότερα και σε ένα σχολείο που καταστράφηκε από τις ισραηλινές επιθέσεις στην ίδια περιοχή. Καμία συνάντηση δεν προβλέπεται με εκπροσώπους της Χαμάς που από την ΕΕ θεωρείται ως τρομοκρατική οργάνωση, ενώ προβλέπεται να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Unrwa, της κυριότερης υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ στην Γάζα που υπέστη μεγάλες ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Η επίσκεψη αυτή γίνεται πριν από την διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γάζας στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου την Δευτέρα.

    Είδηση: 19516

    [03] Φάρμακο βελτιώνει το βάδισμα ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας

    Βρέθηκε ένα φάρμακο που βελτιώνει το βάδισμα των ασθενών που υποφέρουν από σκλήρυνση κατά πλάκας και δείχνει να είναι καλά ανεκτό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής έρευνας που έγινε σε 300 ανθρώπους, τα οποία δημοσιεύονται σήμερα Παρασκευή στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Η κλινική έρευνα τρίτης φάσης (τελευταίο στάδιο πριν από το αίτημα για την κυκλοφορία στην αγορά) πραγματοποιήθηκε από τον Άντριου Γκούντμαν του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη και τους συναδέλφους του σε 33 κέντρα θεραπείας της σκλήρυνσης κατά πλάκας στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

    Συνολικά 301 άνθρωποι, ηλικίας 18 έως 70 ετών, που έχουν προσβληθεί από τη νόσο αυτή λάμβαναν για 14 εβδομάδες είτε το φάρμακο Φαμπριδίνη (10 χιλιοστόγραμμα δύο φορές ημερησίως), είτε ψευδοφάρμακο. Το ποσοστό των ασθενών που παρουσίασαν βελτίωση στην ταχύτητα του βαδίσματός τους ήταν σαφώς μεγαλύτερη στην ομάδα που λάμβανε Φαμπριδίνη (35%) απ' ό,τι στην ομάδα που λάμβανε ψευδοφάρμακο (8%), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. Από τη χρόνια αυτή νόσο πάσχουν 350.000 άνθρωποι στην Ευρώπη. Η εταιρεία που έχει φτιάξει το φάρμακο αυτό υπέβαλε αίτηση αυτόν το μήνα στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την έγκριση της κυκλοφορίας του στην αγορά.

    Είδηση: 19510

    [04] Στο σκαμνί γιατί βεβήλωσαν το... λάθος μνημείο

    Τρεις νεαροί Εσθονοί, ο Μάρκο Μπράουερ, ο Ιντρεκ Κίβι και ο Οβε Τζόγκεντα, καταδικάστηκαν την Πέμπτη σε ποινές φυλάκισης με αναστολή δύο και τριών μηνών και τέθηκαν υπό επιτήρηση για 18 μήνες, επειδή βεβήλωσαν το... λάθος μνημείο. Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Βόρου της νοτιοανατολικής Εσθονίας τον Δεκέμβριο του 2008 και οι νεαροί παραδέχτηκαν ότι βεβήλωσαν ένα μνημείο, το οποίο θεώρησαν ως κομμουνιστικό, στο τοπικό κοιμητήριο.

    Οι τρεις αυτοαποκαλούμενοι "πατριώτες" δήλωσαν ότι προσεβλήθησαν από την ύπαρξη του μνημείου και το έβαψαν με τα χρώματα της σημαίας της Εσθονίας: μπλε, λευκό και μαύρο. Με μια διαφορά όμως: το μνημείο, που αποκαλείται Κενοτάφιο των Θυμάτων της Τρομοκρατίας είναι ουσιαστικά αφιερωμένο στα θύματα του φασισμού. Η Εσθονία ανέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ενωση το 1991, μετά από μισό αιώνα κατοχής.

    ΠΗΓΕΣ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 19512

    [05] ΕΦΕΤ: Ανάκληση βιολογικής κέτσαπ

    Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στα πλαίσια εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την Ελληνική επιχείρηση "ΑΒ Βασιλόπουλος" για τη διακίνηση προϊόντος της, ήτοι βιολογικής κέτσαπ, στις συσκευασίες των οποίων δεν υπήρχε η αναγραφή για πιθανή ύπαρξη αλλεργιογόνων ουσιών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για βιολογική κέτσαπ, στην πρωτογενή επισήμανση της οποίας υπήρχε η επισήμανση "μπορεί να περιέχει γλουτένη, σέλινο και γάλα", κάτι το οποίο δεν αναγράφεται στην τελική επισήμανση στα ελληνικά.

    Η εμπορική επωνυμία του προϊόντος είναι "BIO tomato ketchup 320ml", ανήκει στη εταιρεία "Delhaize" και το πρόβλημα υπήρξε στο σύνολο των παρτίδων. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την "ΑΒ Βασιλόπουλος" την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την επιχείρηση, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν και είναι αλλεργικοί στα ανωτέρω αλλεργιογόνα, να μην το χρησιμοποιούν.

    Είδηση: 19517

    [06] Η εξήγηση των Τούρκων πιλότων για το φονικό δυστύχημα

    Ειδήσεις

    Η Ένωση Πιλότων της Πολιτικής Αεροπορίας της Τουρκίας ανακοίνωσε, σήμερα, ότι το επιβατικό τουρκικό αεροπλάνο, που κατέπεσε σε λασπώδες έδαφος σε αγρόκτημα πολύ κοντά στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, υπήρξε το "θύμα"-κατά το πλέον πιθανόν-του φαινομένου "του στροβίλου απορρεύματος" τον οποίο, σημειωτέον, προκαλούν οι κινητήρες ενός μεγάλου αεριωθούμενου αεροπλάνου, που προπορεύθηκε (του "μοιραίου" αεροπλάνου).

    Το αεροπορικό αυτό δυστύχημα, με απολογισμό τους 9 νεκρούς (όλο το πλήρωμα πιλοτηρίου νεκροί) αλλά και περίπου 80 τραυματίες, "μπορεί να εξηγηθεί, ως επί το πλείστον, από τον "στρόβιλο απορρεύματος", σύμφωνα με σημερινή δήλωση του προέδρου της ανωτέρω Ένωσης, κυρίου Αλί Ζίγια Γιλμάζ, που έδωσε συνέντευξη τύπου με απ' ευθείας τηλεοπτική "κάλυψη".

    "Ο στρόβιλος απορρεύματος περιγράφει τις αισθητές αναταράξεις, που προκαλούν ακριβώς στο αεροσκάφος, που έπεται, οι κινητήρες ενός προπορευόμενου μεγάλου αεριωθούμενου αεροσκάφους και οι οποίες αισθητές αναταράξεις κατατείνουν να γίνει "προβληματική" η πορεία του δεύτερου από τα δύο αεροπλάνα.

    Σημειωτέον, όπως επισημάνθηκε από τον κ. Γιλμάζ, σε αυτήν την (ατυχή) περίπτωση, οι αναταράξεις αυτές μπορεί να διαρκέσουν "τουλάχιστον δύο λεπτά".

    Όπως ενημερώθηκε η Ένωση των Τούρκων πιλότων της Πολιτικής Αεροπορίας, ένα "Μπόινγκ 757" -είναι το αεροπλάνο που προκαλεί τον ισχυρότερο "στρόβιλο απορρεύματος"-προηγήθηκε περίπου ένα δίλεπτο στην προσγείωση στο Oλλανδικό αεροδρόμιο, σε σχέση με το τουρκικό αεροσκάφος που κατέπεσε τελικά στο λασπώδες έδαφος ενός αγροκτήματος--περίπου τρία χιλιόμετρα από την "άκρη" του διαδρόμου.

    "Ερωτούμε, λοιπόν, ευθέως, εάν προειδοποιήθηκε καταλλήλως το πιλοτήριο του δικού μας αεροσκάφους", δήλωσε ο κ. Γιλμάζ στη διάρκεια της συνέντευξης. "Ερωτούμε, επίσης: δόθηκε η ενδεδειγμένη οδηγία, να τηρηθεί η απαραίτητη απόσταση ανάμεσα στα δύο επιβατικά αεροπλάνα;" πρόσθεσε ο ίδιος, κρίνοντας "λίγο πιθανή" την εκδοχή των Ολλανδών, ότι ένας κινητήρας του τουρκικού Μπόινγκ 737-800 ενός από τα εμπορικότερα και ασφαλέστερα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας-"είχε πρόβλημα ακριβώς στη φάση της τελικής προσέγγισης", με αποτελέσματα την ταυτόχρονη απώλεια ύψους και ισχύος για το Μπόινγκ 737-800".

    "Τέτοιο πρόβλημα κατ' εμάς δεν οδηγεί σε πτώση του αεροπλάνου", σημείωσε τέλος ο πιλότος Γιλμάζ.

    Είδηση: 19513

    [07] 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 2 Απριλίου

    Ειδήσεις

    Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την Πέμπτη 2 Απριλίου, αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ, με κεντρικό αίτημα την προστασία της εργασίας και την αποτροπή των απολύσεων. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, "την κρίση δεν πρέπει να τη μεταβιβάσουν οι επιχειρήσεις στην εργασία και να την πληρώσουν οι μισθωτοί".

    Είδηση: 19446


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 27 February 2009 - 21:55:57 UTC