Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για την ανωνυμία των καρτοκινητών
  • [02] Στο «κόκκινο» διεθνώς η οικονομία
  • [03] Κίνα: Τα κινεζικά προϊόντα διατροφής είναι επιμολυσμένα
  • [04] Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν άγαλμα 4000 ετών
  • [05] Η παιδική κακοποίηση προκαλεί μεταβολές στον εγκέφαλο
  • [06] 48χρονη στο θρανίο
  • [07] Προκλήσεις και ευκαιρίες στη νέα ψηφιακή εποχή
  • [08] Αδιέξοδο στη συνάντηση Α. Λυκουρέντζου - ΔΟΕ
  • [09] Επίσκεψη Ν. Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον
  • [10] Διεθνείς αγορές πετρελαίου: Το αργό κοντά στα 39 δολάρια το βαρέλι
  • [11] Ναι' στο διάλογο για τη Παιδεία από την ΟΙΛΕ
  • [12] Exotica στο Αγγέλων Βήμα
  • [13] Αφγανιστάν: Νέα βίαια επεισόδια με 21 νεκρούς
  • [14] Αναμονή ρυθμίσεων για τη διαδοχική ασφάλιση
  • [15] Νέα Υόρκη: Ένας νεκρός και 21 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο της Νέας Υόρκης
  • [16] Πακιστάν: ανακωχή με τους Ταλιμπάν
  • [17] Έξοδος υπό βροχή
  • [18] Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου
  • [19] Την Παρασκευή το επίδομα θέρμανσης για τον ΟΓΑ
  • [20] ''Όχι τραπεζάκια στην πλατεία Μοναστηρακίου
  • [21] Οικογενειακή επιχείρηση εμπορίου ναρκωτικών
  • [22] Συνάντηση Λουλζίμ Μπάσα - Όλι Ρεν
  • [23] Βροχές και καταιγίδες από αύριο
  • [24] Συνελήφθη 48χρονος για βομβιστικές επιθέσεις
  • [25] Η AIG ζητά εκ νέου χείρα βοηθείας

    [01] Αντιπαράθεση για την ανωνυμία των καρτοκινητών

    Πολιτική αντιπαράθεση και κοινωνικές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει ειδική νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της ανωνυμίας του κατόχου καρτοκινητών τηλεφώνων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε ότι η σχετική ρύθμιση δεν θα άρει το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών και κάλεσε τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να μην θυσιάζουν στο βωμό του κέρδος το συμφέρον της ασφάλειας των πολιτών. Για κατασταλτικό μέτρο και περιστολή των πολιτικών δικαιωμάτων κάνει λόγο το ΚΚΕ. Για ανεφάρμοστο και ανεδαφικό και ανέφικτο μέτρο χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα κάνουν λόγο τα στελέχη των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Η κατάργηση της ανωνυμίας εφαρμόζεται ήδη σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και για να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

    Σημαντικές αλλαγές στην αγορά κινητής τηλεφωνίας αναμένονται από την εφαρμογή και στην Ελλάδα της ρύθμισης που ισχύει ήδη σε άλλες 11 χώρες στην Ευρώπη για την αγορά καρτοκινητών . Η προθεσμία ενσωμάτωσης, της σχετικής κοινοτικής οδηγίας εκπνέει στις 15 Μαρτίου.

    Οι 13,4 εκατομμύρια κάτοχοι καρτοκινητών θα υποχρεωθούν εντός του χρονικού διαστήματος που θα ανακοινωθεί να προσκομίσουν τα προσωπικά τους στοιχεία αποκλειστικά και μόνο στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας , ακόμη και αν το προμηθευτήκαν από κατάστημα ψιλικών ή περίπτερο

    Για την κατάργηση της ανωνυμίας των κατόχων καρτοκινητών θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση αφού η ισχύουσα επιτρέπει την προμήθεια καρτοκινητού χωρίς την προσκόμιση προσωπικών στοιχείων.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ Ευριπίδης Στυλιανίδης θα έχει στις 18:30, το απόγευμα συνάντηση με τους εκπρόσωπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης και την αναγκαιότητα εφαρμογής του νόμου.

    Ο υπουργός Μεταφορών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η εφαρμογή του μέτρου για την γνωστοποίηση των προσωπικών στοιχείων των κατόχων καρτοκινητών θα γίνει στο πλαίσιο εφαρμογής σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

    Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επί του παρόντος αποφεύγουν να τοποθετηθούν επισήμως . Ωστόσο στελέχη τους εκτιμούν ότι η όλη διαδικασία θα αποβεί ιδιαίτερα δαπανηρή, καθώς θα υποχρεωθούν σε αύξηση του υπαλληλικού προσωπικού και καταστημάτων, προκειμένου να εξυπηρετούν απευθείας εκατομμύρια χρήστες που μέχρι τώρα εξυπηρετούνταν από χιλιάδες άλλα σημεία πώλησης

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος κάλεσε τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να μην θυσιάζουν στο βωμό του κέρδος το συμφέρον της ασφάλειας των πολιτών.

    "Με εκπλήσσει το γεγονός ότι κάποιοι - δεν θέλω να τους κατονομάσω - με τη συμπεριφορά τους βάζουν τα επιχειρηματικά του συμφέροντα πάνω από το καλό του τόπου και πάνω από την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας", επισήμανε σχετικά.

    Παράλληλα δήλωσε ότι η νομοθετική ρύθμιση δεν θα άρει το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών και πρόσθεσε ότι οι νομοταγείς πολίτες δεν έχουν τίποτα φοβηθούν αλλά μόνο εκείνοι που σκέφτονται ή έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις.

    Όσον αφορά την αποδοτικότητα του μέτρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προσπαθεί να μειώσει τις δυνατότητες που έχουν όσοι θέλουν να παρανομήσουν και πρόσθεσε ότι από την εφαρμογή του μέτρου δεν θα υπάρξει καμία συρρίκνωση των ελευθεριών, επισημαίνοντας ότι όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη το κάνουν για λόγους εντυπώσεων

    Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι: "αυτή η ρύθμιση δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση στις φυλακές, καθώς στους κρατούμενους δεν επιτρέπεται η χρήση κινητών τηλεφώνων. Εντάσσεται στην υλοποίηση των κατευθύνσεων - αποφάσεων της ΕΕ σχετικά με την παρακολούθηση και αποθήκευση των τηλεφωνικών συνομιλιών και της επικοινωνίας στο internet. Είναι ένα ακόμα μέτρο στην αλυσίδα θωράκισης του ευρωενωσιακού κατασταλτικού μηχανισμού που στρέφεται κατά των στοιχειωδών λαϊκών δικαιωμάτων και του εργατικού λαϊκού κινήματος".

    "Είναι σαφές πως αυτή η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να εφευρίσκει τρόπους αύξησης του ελέγχου των προσωπικών δεδομένων των πολιτών", υποστήριξε ο Συνασπισμός και πρόσθεσε ότι η τελευταία απόφαση της κυβέρνησης, καμία σχέση δεν έχει με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητα αλλά ντάσσεται σε μια γενικότερη πολιτική περιστολής των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

    Στο "άγχος και την αγωνία της κυβέρνησης" απέδωσε το μέτρο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και μια σειρά μέτρων και διερωτήθη "αν δεν υπήρχε ανωνυμία στα καρτοκινητά δεν θα είχε αποδράσει ο κ. Παλαιοκώστας, ή αφού είχε απαγορευθεί η χρήση κινητών στις φυλακές, γιατί αυτά λειτουργούσαν".

    Η αγορά καρτοκινητού με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλων εγγράφων που πιστοποιούν την ταυτότητα του ιδιοκτήτη για προστασία από τρομοκρατικές επιθέσεις ισχύει ήδη σε Νορβηγία, Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Αλβανία, Βουλγαρία και Τουρκία.

    Είδηση: 19340

    [02] Στο «κόκκινο» διεθνώς η οικονομία

    Ειδήσεις

    Να μην αποσύρει κεφάλαια από την ανατολική Ευρώπη, αλλά, αντιθέτως, να βοηθήσει τους γείτονές της, ζητά από τη δυτική Ευρώπη ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κι ενώ πάλι πανευρωπαϊκά στην επικαιρότητα κυριαρχεί η απειλή της διεύρυνσης της ανεργίας, με τελευταίο κρούσμα την απόλυση περίπου 1.000 εργαζομένων που ανακοίνωσε η Nokia, οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές άνοιξαν πτωτικά. Η μέχρι πρότινος μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του πλανήτη, ο αμερικανικός κολοσσός GM, είναι υπερχρεωμένη και οδεύει προς κλείσιμο, η δεινή οικονομική κατάσταση της οποίας προκαλεί αναταραχές στην Ευρώπη, λόγω Opel και Saab. Πτώση 5,2% μηνιαίως, κατέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2008 οι βιομηχανικές παραγγελίες στην ευρωζώνη και 6,4% στην Ευρώπη των 27. Στις ΗΠΑ, πτώση χωρίς προηγούμενο τα τελευταία δώδεκα χρόνια σημείωσε ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones, με τους αναλυτές να το αποδίδουν στην απώλεια εμπιστοσύνης και παρά τις εξαγγελίες του Λευκού Οίκου, για σταθεροποίηση και προσφορά νέων θέσεων εργασίας.

    Το φάσμα της ανεργίας στην Ευρώπη Παγιδευμένοι στον προθάλαμο της ανεργίας δηλώνουν 60.000 εργαζόμενοι στην Volkswagen. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα υποχρεωθούμε σε μειωμένο ωράριο με την ελπίδα να αποφύγουμε την απόλυση», λέει χαρακτηριστικά εργαζόμενος στην μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης.

    Η μέχρι πρότινος μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του πλανήτη, ο αμερικανικός κολοσσός General Motors [GM], είναι υπερχρεωμένη και βρίσκεται στο παρά πέντε να κλείσει. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε [DV], εξ αιτίας της εξέλιξης αυτής, κινδυνεύουν, τόσο η Opel στη Γερμανία, όσο και η Saab στη Σουηδία, οι οποίες είναι θυγατρικές της GM.

    Για τον λόγο αυτόν, ο πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου της Γερμανίας Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία [εκεί όπου υπάρχουν οι περισσότερες μονάδες της Opel], Γιούργκεν Ρίτγκερς, μετέβη στο Detroit, σε μία προσπάθεια να διερευνήσει τις προθέσεις των Αμερικανών, αλλά και με την ελπίδα εξεύρεσης κάποιας λύσης. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της GM και της Opel, υπήρξαν κάποια θετικά μηνύματα, αφού -αν μη τι άλλο- δεν έχουν παρθεί αποφάσεις για το κλείσιμο εργοστασίων και για απολύσεις εργαζόμενων, αλλά, όχι έτοιμες λύσεις.

    Η General Motors, μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδια της διοίκησής της, για το εάν και που θα περικοπούν στην Ευρώπη θέσεις εργασίας.

    Η Opel Γερμανίας θα αναγκαστεί να συνεισφέρει στο πρόγραμμα εξυγίανσης της GM, αφού αυτή είναι η προϋπόθεση, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να παίρνει η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία την κρατική οικονομική ενίσχυση στις ΗΠΑ.

    Οι αποφάσεις θα παρθούν στις ΗΠΑ και η GM χρειάζεται περί τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ώστε να επιβιώσει.

    Η συρρίκνωση μισθών, δια της μεθόδου της μείωσης του ωραρίου ως και κατά τρείς εργάσιμες ημέρες ανά εβδομάδα, εφαρμόζεται ήδη σε μονάδες παραγωγής της BMW, της Mercedes και της Audi στην Γερμανία. Η εφαρμογή της εν λόγω μεθόδου εξαπλώνεται και στην Μ. Βρετανία, φτάνοντας το φαινόμενο αυτό να κτυπά και τον χώρο του Τύπου, αφού μειώνονται ως και τα ωράρια των δημοσιογράφων.

    Οι εφημερίδες Financial Times και Guardian παραδέχονται ότι κανείς δεν εξαιρείται από την απειλή για 3,5 εκατομμύρια ανέργους ως το τέλος του 2009 στη Βρετανία.

    Έκθεση της βρετανικής αστυνομίας προειδοποιεί για έκρηξη οργής, με επίκεντρο το Λονδίνο, όπου στις δύο Απριλίου συνέρχονται αμερικανοί, ασιάτες και ευρωπαίοι ηγέτες της ομάδας των 20.

    Στις 19 Μαρτίου, οι Γάλλοι εργαζόμενοι ξεκινούν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις υπενθυμίζει το αμερικανικό CNN.

    Η μεγαλύτερη στο κόσμο εταιρεία κινητών τηλεφώνων Nokia, ανακοίνωσε την λήψη νέων μέτρων αναδιάρθρωσης, που ως αποτέλεσμα θα έχουν την κατάργηση περίπου χιλίων θέσεων εργασίας. "Επιπροσθέτως σε αυτά που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως για την μείωση του λειτουργικού κόστους και την προσαρμογή σε ένα δύσκολο περιβάλλον, η Nokia ανακοινώνει νέα μέτρα που αποσκοπούν στην μείωση του κόστους για το προσωπικό", αναφέρεται στην ανακοίνωση της φινλανδικής εταιρείας, με την διευκρίνιση ότι στους περίπου 1.000 εργαζομένους που αφορά το μέτρο, θα δοθεί η δυνατότητα της εθελουσίας εξόδου.

    Παρέμβαση Ρ. Ζέλικ "Παρέμβαση" για το θέμα της απόσυρσης των κεφαλαίων των τραπεζών της δυτικής Ευρώπης από την ανατολική Ευρώπη, έκανε ο πρόεδρος της «Παγκόσμιας Τράπεζας».

    Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Suddeutsche Zeitung", ο κ. Ρόμπερτ Ζέλικ "βλέπει" απειλή της ευρωπαϊκής ενότητας, σε περίπτωση συνέχισης της απόσυρσης κεφαλαίων από τις θυγατρικές -των τραπεζών της δυτικής Ευρώπης- στην ανατολική Ευρώπη.

    Ο πρόεδρος της «Παγκόσμιας Τράπεζας», ζητά από τη δυτική Ευρώπη, «να μην αποσύρει κεφάλαια από την ανατολική Ευρώπη, αλλά, αντιθέτως, να βοηθήσει τους γείτονές της, τονίζοντας πως "θα ήταν πραγματική τραγωδία για την Ευρώπη, το να διχαστεί ξανά".

    Σύμφωνα με τον ίδιο, "ορισμένες δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες άρχισαν την απόσυρση κεφαλαίων από τις θυγατρικές τους στην ανατολική Ευρώπη". Η απάντηση, πρόσθεσε ο κ. Ζέλικ, "δεν είναι η απόσυρση των χρημάτων, αλλά, η αναχρηματοδότηση της περιοχής, διότι η ανατολική Ευρώπη -μαζί με τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Τουρκία- χρειάζονται 120 δισ. δολάρια για την αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής των τραπεζών".

    Επίσης, ο κ. Ζέλικ σημείωσε πως η Παγκόσμια Τράπεζα αναζητά λύση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά, προέβλεψε ότι το "εγχείρημα" δεν θα έχει επιτυχία αν δεν υπάρξει βοήθεια από τη δυτική Ευρώπη.

    Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας εξήγησε ότι τα πιο σημαντικά κεφάλαια για την ανατολική Ευρώπη προέρχονται από δέκα ή δώδεκα γερμανικές, αυστριακές, ιταλικές, βελγικές και ελβετικές τράπεζες και κάλεσε τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν [τις τράπεζες] για τη συνέχιση της χρηματοδότησης [των θυγατρικών τους] στην ανατολική Ευρώπη.

    Πτώση βιομηχανικών παραγγελιών στην ευρωζώνη Πτώση 5,2% μηνιαίως, κατέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2008 οι βιομηχανικές παραγγελίες στην ευρωζώνη και 6,4% στην Ευρώπη των 27, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

    Το Νοέμβριο του 2008, οι βιομηχανικές παραγγελίες κατέγραψαν πτώση 5,4% στην ευρωζώνη και 5,1% στην Ε.Ε..

    Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2007, οι βιομηχανικές παραγγελίες στην ευρωζώνη κατέγραψαν πτώση 22,3% και στην Ευρώπη των 27 πτώση 23,3%.

    Μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, κατεγράφη πτώση σε 16 και άνοδο σε 4. Αυξήσεις των βιομηχανικών παραγγελιών κατεγράφησαν στη Λετονία (+5,8%), την Ελλάδα (+2,8%), τη Γαλλία (+1,5%) και την Ισπανία (+0,9%).

    Η μεγαλύτερη πτώση κατεγράφη στην Ολλανδία (-15,1%), ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (-13%), την Ιρλανδία (-12,2%) και τη Σλοβακία (-11,4%).

    Οικονομικός κατήφορος, αλλά κι ελπίδες στις ΗΠΑ Πτώση χωρίς προηγούμενο τα τελευταία δώδεκα χρόνια σημείωσε ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones. Οι αναλυτές έσπευσαν να το αποδώσουν στην απώλεια εμπιστοσύνης, παρά τις εξαγγελίες του Λευκού Οίκου για σταθεροποίηση και προσφορά νέων θέσεων εργασίας.

    Στάση αναμονής τηρείται στις ΗΠΑ, εν όψει της εκφώνησης της πρώτης ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα, για την κατάσταση του έθνους.

    Επικός, χαρακτηρίζεται ο στόχος να μειωθεί το έλλειμμα των τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο μισό.

    Περικοπές από τις δαπάνες για το Ιράκ και αύξηση της φορολογίας στους πλούσιους, ήταν οι αρχικές εξαγγελίες.

    Είδηση: 19347

    [03] Κίνα: Τα κινεζικά προϊόντα διατροφής είναι επιμολυσμένα

    Ειδήσεις

    Τα κινεζικά γαλακτοκομικά προϊόντα, το αλεύρι, το κρέας και άλλα τρόφιμα εξακολουθούν να είναι επιμολυσμένα με παράνομες και βλαβερές προσθετικές ουσίες παρά τις κατασταλτικές ενέργειες των αρχών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Κίνας.

    Ο υφυπουργός Υγείας Τσεν Σιαοχόνγκ δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη για αξιωματούχους ότι ορισμένοι παρασκευαστές τροφίμων και ποτών συνεχίζουν να χρησιμοποιούν απαγορευμένες προσθετικές ουσίες και σημείωσε ότι οι υψηλής τεχνολογίας παραβάτες "θέτουν υπό αμφισβήτηση την εποπτεία και τις διαχειριστικές ικανότητες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου", μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

    "Ορισμένες επιχειρήσεις τροφίμων εξακολουθούν να μην έχουν καταλάβει τον βλαβερό χαρακτήρα και τη σοβαρότητα των παράνομων προσθετικών ουσιών", σημείωσε ο Τσεν, προσθέτοντας ότι "η προσήλωσή τους στη διόρθωση αυτού (του προβλήματος) δεν είναι μεγάλη".

    Η καταστολή από τις αρχές δεν είναι μέχρι στιγμής επαρκής και ορισμένες εταιρείες δεν έχουν αλλάξει τις μεθόδους τους, επισήμανε ο Τσεν.

    "Η παράνομη χρήση προσθετικών ουσιών για μεγάλη χρονική περίοδο σε ορισμένους τομείς δεν έχει ακόμη σταματήσει αποτελεσματικά", είπε.

    Τα προβλήματα της Κίνας με τα επιμολυσμένα τρόφιμα και φάρμακα άρχισαν να διαφαίνονται διεθνώς από το 2007 λόγω των ανησυχιών που είχαν ξεσπάσει μετά τον εντοπισμό τοξινών σε προϊόντα που εξήγαγε.

    Πέρυσι τουλάχιστον 6 παιδιά πέθαναν στην Κίνα από την κατανάλωση επιμολυσμένου με μελαμίνη βρεφικού γάλακτος και σχεδόν 300.000 νόσησαν.

    Είδηση: 19353

    [04] Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν άγαλμα 4000 ετών

    Ειδήσεις

    Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα άγαλμα ηλικίας 4000 ετών ενώ έκαναν εργασίες καθαρισμού κοντά σε μια από τις πυραμίδες της Γκίζας.

    Το ύψους περίπου 1,5 μέτρου άγαλμα βρέθηκε θαμμένο σε βάθος μόνο 40 εκατοστών κάτω από την επιφάνεια της άμμου στο βόρειο τμήμα της πυραμίδας του Φαραώ Μεν Καου Ρε (Μυκερίνος 2551-2523 π.χ)

    Το άγαλμα αυτό, ενός άνδρα που η ταυτότητά του δεν μπορεί να προσδιοριστεί, κάθεται σε μια καρέκλα με τον δεξιό του χέρι πάνω στο γόνατο κρατώντας στην παλάμη του ένα ακαθόριστο αντικείμενο, δήλωσε ο Ζάχι Χαουάς, γενικός γραμματέας του ανώτερου αιγυπτιακού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

    Ο Χαουάς εξήγησε ότι είναι δύσκολο να αναγνωριστεί η δυναστεία από την οποία προέρχεται το άγαλμα αυτό επειδή δεν φέρει πάνω του επιγραφές.

    Πάντως ο ίδιος σημείωσε ότι από τον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένο (μορφή, γλυπτική εργασία) το άγαλμα είναι πολύ πιθανό να τοποθετείται χρονικά στην τέταρτη δυναστεία (2649-2513).

    Είδηση: 19357

    [05] Η παιδική κακοποίηση προκαλεί μεταβολές στον εγκέφαλο

    Έπειτα από συγκριτικές έρευνες που διεξήχθησαν στο πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ στον Καναδά, ειδικοί νευροεπιστήμονες διαπίστωσαν ότι η παιδική κακοποίηση δεν προκαλεί μόνο ψυχολογικά προβλήματα, αλλά και μακρόχρονες μεταβολές στον εγκέφαλο γενετικού χαρακτήρα.

    Ο νευροεπιστήμονας, Μάικλ Μίνι και οι συνάδελφοί του σύγκριναν -μετά θάνατον- τους εγκεφάλους 12 ανδρών που είχαν κακοποιηθεί σαν παιδιά και είχαν αυτοκτονήσει αργότερα, με εγκεφάλους συνομηλίκων τους που είχαν επίσης αυτοκτονήσει χωρίς όμως να έχουν κακοποιηθεί, όσο και με εγκεφάλους ατόμων που δεν είχαν κακοποιηθεί και είχαν πεθάνει από άλλες αιτίες.

    Συγκεκριμένα μελέτησαν τμήματα του DNA από την περιοχή του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο, όπου βρίσκεται ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το οποίο εμπλέκεται στη ρύθμιση των ορμονών που εκκρίνει ένας οργανισμός λόγω στρες. Η διαπίστωση ήταν ότι ο εγκέφαλος των κακοποιημένων ανδρών έδειχνε τις ίδιες αλλαγές στο γονίδιο αυτό, καθιστώντας το άτομο -όσο ζούσε- λιγότερο ικανό να ελέγξει τις αντιδράσεις του στο στρες. Η γονιδιακή αυτή αλλαγή δεν παρατηρήθηκε στις δύο άλλες ομάδες ατόμων που μελετήθηκαν και οι οποίοι δεν είχαν κακοποιηθεί σαν παιδιά.

    Σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα, Έρικ Νέστλερ, της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Ν.Υόρκη, η νέα αυτή έρευνα είναι σημαντική, γιατί ενισχύει την θεωρία ότι οι λεγόμενες επιγενετικές αλλαγές -οι περιβαλλοντικές επιδράσεις, μετά τη γέννηση, που επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων ενός ατόμου και όχι τις ίδιες τις γενετικές αλληλουχίες του DNA- μπορεί να επηρεάζουν με γονιδιακό τρόπο το νευρικό σύστημα και να επιφέρουν μακροπρόθεσμες αλλαγές της συμπεριφοράς.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν συγκεντρωθεί αρκετά επιστημονικά δεδομένα ότι τα κακοποιημένα παιδιά είναι λιγότερο υγιή ως ενήλικες, εμφανίζοντας νοητικά προβλήματα, καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α., και ότι η νέα έρευνα ρίχνει φως στο γιατί αυτό συμβαίνει.

    Είδηση: 19339

    [06] 48χρονη στο θρανίο

    Μια ακόμη παράξενη ιστορία δείχνει πως τελικά ποτέ δεν είναι αργά για όποιον θέλει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

    Η 48χρονη Xie Zuojin για παράδειγμα, έχει ένα φαρμακείο στην πόλη Fengkou της Κίνας, αλλά το μεγάλο της απωθημένο ήταν το ότι ποτέ δεν είχε πάει σχολείο -κάτι που πολλές φορές της δημιουργούσε πρόβλημα στη δουλειά της. Έτσι, πήρε τη μεγάλη απόφαση να γυρίσει στα θρανία και επικοινώνησε με το δημοτικό σχολείο της πόλης της ζητώντας να ξεκινήσει μαθήματα.

    Οι υπεύθυνοι του σχολείου από την άλλη, ξαφνιασμένοι από αυτή την κίνηση, της πρότειναν να διαβάζει στο σπίτι της και κατά διαστήματα να της στέλνουν καθηγητές για ιδιαίτερα, απορίες και εξετάσεις. Η ίδια όμως -θέλοντας μάλλον να ζήσει όλη την εμπειρία- αρνήθηκε επιμένοντας πως το σχολείο είναι το καλύτερο μέρος για διάβασμα. Αφού τελικά έπεισε καθηγητές και υπεύθυνους, άρχισε να πηγαίνει κανονικά σχολείο μαζί με τους οχτάχρονους συμμαθητές της ξεκινώντας μάλιστα από τη Δευτέρα δημοτικού.

    "Οι συμμαθητές μου είναι πολύ βοηθητικοί. Με βοηθούν στα μαθηματικά και στο να κρατάω σημειώσεις" λέει η Xie η οποία κατά τ' άλλα είναι πολύ απασχολημένη στο σπίτι και στη δουλειά.

    Είδηση: 19352

    [07] Προκλήσεις και ευκαιρίες στη νέα ψηφιακή εποχή

    Μία νέα εποχή, στα μέχρι στιγμής δεδομένα της τηλεόρασης, ανατέλλει με το πέρασμα από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα, που -πρακτικά- σημαίνει την καλύτερη ποιότητα εικόνας και την δημιουργία μίας σειράς νέων υπηρεσιών για τον τελικό χρήστη. Το θέμα αυτό, εξετάστηκε διεξοδικά στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων [ΕΕΤΤ], με τίτλο "Ψηφιακό Μέρισμα: Προκλήσεις και ευκαιρίες στη νέα ψηφιακή εποχή", με τη συμμετοχή και της ΕΡΤ.

    Τη νέα πρόκληση αποτελούν, η ψηφιακή τηλεόραση και η ψηφιακή ραδιοφωνική αναμετάδοση, έτσι ώστε όλοι, παντού και πάντα, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή. Η μετάβαση στη νέα εποχή, από την αναλογική στην ψηφιακή τεχνολογία, δηλαδή, είναι ήδη εγκεκριμένη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να γίνει σε καθορισμένο χρονικό διάστημα.

    Σημαντικό θα είναι το όφελος της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή αναμετάδοση τηλεοπτικών σημάτων, η οποία αναμένεται να φέρει ως όφελος ελεύθερο φάσμα, το λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μία σειρά καινοτόμων, κυρίως ευρυζωνικών, εφαρμογών και υπηρεσιών. Τα βασικά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την ψηφιακή εικόνα, αφορούν κατά κύριο λόγο στην ποιότητά της και κατ' επέκταση, η ευκολότερη λήψη και οι χαμηλότερου κόστους και μεγέθους δέκτες.

    Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει ανακηρύξει το 2009, ως «Έτος Ευρυζωνικής Σύγκλισης των Τηλεπικοινωνιών και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

    Ομιλία του πρόεδρου της ΕΕΤΤ Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, καθηγητής κ. Νικήτας Αλεξανδρίδης, τόνισε με έμφαση την ανάγκη να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο από τη μία πλευρά θα πρέπει να καθορίζει τους όρους λειτουργίας των παρόχων που θα εκπέμπουν το ψηφιακό σήμα και από την άλλη, κατά τη μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα, να μην επαναληφθούν τα λάθη που υπάρχουν τώρα στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, το οποίο παραμένει αρρύθμιστο, δηλαδή, χωρίς την παρέμβαση της ρυθμιστικής αρχής.

    Ο κ. Αλεξανδρίδης έθεσε ορισμένους προβληματισμούς, αλλά και προτάσεις, ώστε η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, που από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει οριστεί για το 2012, να γίνει χωρίς προβλήματα. Με την μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία θα δημιουργηθεί το λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα, δηλαδή, το φάσμα των συχνοτήτων που θα απελευθερωθεί από την αναλογική στην ψηφιακή εκπομπή.

    Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ πρότεινε: - να παρακαμφθεί πλήρως η αναλογική αδειοδότηση και το βάρος να πέσει πλέον στην ψηφιακή ραδιοτηλεόραση, - να καταστρωθεί εθνική στρατηγική για το απελευθερωμένο φάσμα, - να συσταθεί ένα συντονιστικό όργανο και να γίνει εναρμόνιση της ελληνικής με την Κοινοτική νομοθεσία. Ο κ. Αλεξανδρίδης κήρυξε το 2009 ως "έτος Ευρυζωνικής σύγκλισης των Τηλεπικοινωνιών και των ΜΜΕ".

    Ομιλία του ΥΜΕ Ευρ. Στυλιανίδη Κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης ο οποίος τόνισε ότι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες στη Νέα Ψηφιακή Εποχή", δεν είναι απλώς ενδιαφέρουσα και επίκαιρη, αλλά, σηματοδοτεί το πέρασμα στο μέλλον, την είσοδο σε ένα νέο κόσμο που έρχεται.

    Πρόσθεσε ότι τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδεύουν σταθερά στην πλήρη κατάργηση της αναλογικής, επίγειας τηλεόρασης και την αντικατάστασή της από την ψηφιακή, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται μία κοινή, στο μέτρο του δυνατού, χρήση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων που θα ελευθερωθούν κατά την ψηφιακή μετάβαση.

    Η Ελλάδα -τόνισε- έχει προετοιμαστεί γι' αυτό το στάδιο, τόσο σε τεχνικό, όσο και σε νομοθετικό επίπεδο και υπάρχει ολοκληρωμένη τεχνική μελέτη, στην οποία προβλέπονται 23 κέντρα εκπομπής ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος, που καλύπτουν το 78% του πληθυσμού της χώρας, προσφέροντας 6 έως 8 ψηφιακές δέσμες προγραμμάτων σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

    Ανέφερε ακόμη, ότι στρατηγική του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών είναι η εξασφάλιση των προϋποθέσεων, που θα καθιστούν την ψηφιακή τεχνολογία προσιτή σε όλους τους πολίτες και με την αξιοποίηση και την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, οι άνθρωποι σε κάθε γωνιά της χώρας μας, αποκτούν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τηλεϊατρική και την τηλε-εκπαίδευση.

    Ομιλία της Κατ. Μπάτζελή Στην ημερίδα μίλησε και η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ευρωβουλευτής κυρία Κατερίνα Μπάτζελή, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, παιδείας και οπτικοακουστικών μέσων του Ευρωκοινοβουλίου. Η κυρία Μπατζελή χαρακτήρισε επανάσταση τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση, γεγονός που θα προσφέρει στους πολίτες καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες. "Μέσα στην κρίση που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για νέες επενδύσεις και κατά συνέπεια, ενίσχυση της απασχόλησης", τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μπατζελή.

    Είδηση: 19356

    [08] Αδιέξοδο στη συνάντηση Α. Λυκουρέντζου - ΔΟΕ

    Δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα στη συνάντηση του υφυπουργού Παιδείας Ανδρέα Λυκουρέντζου με το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, με αποτέλεσμα να αποφασίσουν να συναντηθούν εκ νέου στις 15 Μαρτίου.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Λυκουρέντζος, τόνισε ότι τα οικονομικά αιτήματα των εκπαιδευτικών επηρεάζονται από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που δεν επιτρέπει γενναιόδωρη αντιμετώπιση και ότι στόχος είναι η κατάκτηση του 5% από τον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση, ο οποίος-όπως τόνισε-θα γίνει εφικτός όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές δυνατότητες.

    Είδηση: 19355

    [09] Επίσκεψη Ν. Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον

    Πολιτική

    Σειρά επαφών θα έχει σήμερα και αύριο στην Ουάσιγκτον η Ντόρα Μπακογιάννη, η πρώτη υπουργός Εξωτερικών ευρωπαϊκής χώρας, που επισκέπτεται επίσημα τις ΗΠΑ, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπαράκ Ομπάμα.

    Σήμερα, η κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τα μέλη της Επιτροπής του Κογκρέσου για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, με τον Πρόεδρο και τα μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ θα γίνει δεκτή στο Λευκό Οίκο από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα, στρατηγό Τζέιμς Τζόουνς.

    Η υπουργός Εξωτερικών -με την ιδιότητα και της προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ- θα συναντηθεί αύριο με την ομόλογό της Χίλαρυ Κλίντον. Εν τω μεταξύ, το Ελ Σαλβαδόρ, δια της υπουργού εξωτερικών Μαριζόλ Μπαρίγες, δηλώνει ότι θα αποδεχθεί το κοινό όνομα που θα αποφασιστεί μετά από συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

    Είδηση: 19354

    [10] Διεθνείς αγορές πετρελαίου: Το αργό κοντά στα 39 δολάρια το βαρέλι

    Ειδήσεις

    Κοντά στα 39 δολάρια το βαρέλι βρίσκεται σήμερα η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν εκ νέου την κίνηση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής, η οποία είχε μεγαλύτερη επιτυχία από την αναμενόμενη.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού, συμβολαίου παράδοσης Μαρτίου, ενισχυόταν κατά 60 σεντς και βρισκόταν στα 39,04 δολάρια.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ ενισχυόταν κατά 81 σεντς, φτάνοντας στα 41,80 δολάρια.

    Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ρόιτερ, βάσει των στοιχείων της εταιρίας συμβούλων Petrologistics, ο ΟΠΕΚ πραγματοποίησε το 89% των περικοπών που έχει συμφωνήσει από το προηγούμενο έτος. Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Petromatrix Ολιβιέ Ζακόμπ "η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου. Χθες, αγνοήθηκε εξαιτίας της πτώσης στη Wall Street".

    Στελέχη της αγοράς αναμένουν πως ο ΟΠΕΚ -πηγή του 1/3 της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου- θα αποφασίσει και νέα μείωση του εφοδιασμού κατά τη συνάντηση του Μαρτίου, καθώς η ζήτηση υποχωρεί. Η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές έχει υποχωρήσει κατά 110 δολάρια από τον Ιούλιο του 2008 όταν είχε σημειώσει την τιμή ρεκόρ των 147,27 δολαρίων το βαρέλι.

    Είδηση: 19349

    [11] Ναι' στο διάλογο για τη Παιδεία από την ΟΙΛΕ

    Κοινωνία

    Θετική ήταν η απάντηση της ΟΙΛΕ στον Υπουργό Παιδείας για τη συμμετοχή της στο διάλογο για τη Παιδεία. Στη συνάντηση που είχε το προεδρείο της Ομοσπονδίας με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την ελπίδα ότι αυτός ο διάλογος θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες λύσεις, που θα έχουν τη συναίνεση του μεγάλου μέρους της κοινωνίας.

    Ο διάλογος για την παιδεία θα ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα, δήλωσε ο Υπουργός από την πλευρά του προσθέτοντας ωστόσο, ότι αυτό θα εξαρτηθεί και από τον πρόεδρο του συμβουλίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Γιώργο Μπαμπινιώτη, ο οποίος και θα καθορίσει το χρόνο που απαιτείται για να οργανωθεί, όσο το δυνατό καλύτερα ο διάλογος.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε κρίσιμο και το ρόλο και τον τρόπο, με τον οποίο θα συμμετέχει η ΟΙΛΕ στο διάλογο και έκανε γνωστό ότι θα έχει συζήτηση και με τους ιδιοκτήτες των σχολείων, επισημαίνοντας ότι και αυτοί "συναποτελούν κομμάτι του κυττάρου, που έχει να κάνει με την ιδιωτική εκπαίδευση".

    Είδηση: 19348

    [12] Exotica στο Αγγέλων Βήμα

    Ειδήσεις

    Ένας μαγευτικός κι εξωτικός κόσμος αναδύεται στο "Αγγέλων Βήμα" από την Τετάρτη 4 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 29 Μαρτίου, με την έναρξη της έκθεσης του Ανδρέα Βάη, η οποία αποτελείται από πολύχρωμες κι εντυπωσιακές ζωγραφιές με ακρυλικά σε καμβά.

    Στην έκθεσή του με τίτλο "exotica" ο Ανδρέας Βάης ζωγραφίζει έναν τόπο επινοημένο, παραμυθένιο, όπου η ψυχή αγαλλιάζει μέσα σε ήχους παραδείσιας ομορφιάς. Τα δέντρα, τα ζώα, τα πουλιά συνυπάρχουν, συχνά δανείζονται στοιχεία το ένα από το άλλο, μοιάζουν να προσπαθούν να μιλήσουν μία κοινή γλώσσα και, σαν μέσα σε όνειρο, ζουν την δική τους μυστική ζωή, στην οποία θα μπορούσε να διακρίνει κανείς και κάποια θλίψη για τη σχέση της με την πραγματικότητα.

    Εγκαίνια Έκθεσης: Τετάρτη 4 Μαρτίου, ώρα 20.00

    Ημέρες και ώρες εκθεσιακού χώρου: Καθημερινά 18:00 - 22:00

    Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 29/3/09

    Επιμέλεια Έκθεσης: Δημήτρης Γεωργακόπουλος

    Αγγέλων Βήμα/ Σατωβριάνδου 36 Ομόνοια, Τηλέφωνο : 210-5242211 + 3

    Είδηση: 19346

    [13] Αφγανιστάν: Νέα βίαια επεισόδια με 21 νεκρούς

    Ειδήσεις

    Εικοσιένα άτομα σκοτώθηκαν τις τελευταίες ώρες κατά την διάρκεια βίαιων επεισοδίων στο Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων τέσσερις στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων σε έκρηξη βόμβας, ανακοινώθηκε σήμερα από επίσημη πηγή.

    "Τέσσερις στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων σκοτώθηκαν σήμερα στο νότιο Αφγανιστάν, σε έκρηξη βόμβας την στιγμή που περνούσε το αυτοκίνητό τους κατά την διάρκεια περιπολίας του με κυβερνητικές δυνάμεις. Ένας Αφγανός άμαχος που ταξίδευε μαζί τους σκοτώθηκε επίσης", αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού στην οποία δεν διευκρινίζεται η εθνικότητα των στρατιωτών.

    Από την αρχή του έτους σκοτώθηκαν 43 ξένοι στρατιώτες στο Αφγανιστάν, οι περισσότεροι από τους οποίους σε επιθέσεις.

    Χθες, σε συγκρούσεις με τις αφγανικές δυνάμεις και τις υπό αμερικανική διοίκηση συμμαχικές δυνάμεις, στην επαρχία Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, σκοτώθηκαν 16 αντάρτες, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

    Είδηση: 19345

    [14] Αναμονή ρυθμίσεων για τη διαδοχική ασφάλιση

    Ειδήσεις

    Σε τρείς μήνες αναμένεται να κατατεθεί από την Ομάδα Εργασίας για τη Διαδοχική Ασφάλιση, η μελέτη της με στόχο τη διατύπωση προτάσεων έγκαιρης απόδοσης των συντάξεων αλλά και εξομάλυνσης των αποδοχών που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι που έχουν διανύσει ασφαλιστικό χρόνο σε περισσότερα του ενός ταμεία. Υπολογίζεται ότι το 40% των εργαζομένων δηλ. 2 εκατ. ασφαλισμένοι έχουν χρόνο ασφάλισης σε περισσότερα του ενός ταμείου, γεγονός που επηρρεάζει τις συνολικές συντάξιμες αποδοχές τους.

    Η επιτροπή συνεδρίασε την Τρίτη, υπό την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη- Πετραλιά και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Γιώργου Κοντογιάννη και του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημοσθένη Μαμωνά. Την Ομάδα Εργασίας αποτελούν οι Πρόεδρος Δημήτρης Μπούρλος (δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω), Μέλη: Αικατερίνη Γραμματίκα (Γεν. Διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης), Ευάγγελος Τσιάκαλος (Προϊστάμενος Τμήματος Διαδοχικής Ασφάλισης), Γεώργιος Ψηλός (τ. διευθυντής ΙΚΑ και τ. διευθυντής ΟΑΕΕ- ΤΕΒΕ), Μαρία Πολυχρονοπούλου (προϊσταμένη της διεύθυνσης Διαδοχικής Ασφάλισης), Ιωάννα Γάτη (προϊσταμένη περιφερειακού υποκαταστήματος ΙΚΑ- ΕΤΑΜ) και Δημήτριος Κυριακής (προϊστάμενος διεύθυνσης αναλογιστικών μελετών).

    Όπως δήλωσε η κ. Πετραλιά μετά το τέλος της συνεδρίασης: "Είχαμε σήμερα την πρώτη συνάντηση με την Επιστημονική Ομάδα Εργασίας, αλλά και με Υπηρεσιακούς Παράγοντες που θα ασχοληθούν με το θέμα της Διαδοχικής Ασφάλισης. Την Επιτροπή αυτή θα συντονίζει ο Υφυπουργός, ο κ. Κοντογιάννης. Η Επιτροπή μέσα σε τρείς μήνες καλείται να φέρει προτάσεις, όσο αφορά τις αδικίες που παρατηρούνται για τους Συνταξιούχους και στους Ασφαλισμένους ως προς θέματα της Διαδοχικής Ασφάλισης, όπως επίσης και να μπορέσει να βελτιώσει τον χρόνο, αν θέλετε της απονομής της Διαδοχικής Σύνταξης. Θεωρώ ότι με την μηχανογράφηση όλων των Ταμείων, η οποία σύμβαση για την μηχανογράφηση υπογράφεται από την Κοινωνία της Πληροφορίας εντός των ημερών, ενώ από εμένα έχει ήδη υπογραφεί σε συνδυασμό μαζί με τον ΑΜΚΑ, ο οποίος είναι υποχρεωτικός από την 1 Ιουνίου του 2009, θα επιτευχθεί ο στόχος μας, που είναι η καλύτερη ποιότητα, με γνώμονα πάντα το συμφέρον των Ασφαλισμένων και των Συνταξιούχων".

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Κοντογιάννης δήλωσε: "Απλώς να πω ότι η Επιστημονική αυτή Επιτροπή και με τις εντολές της Υπουργού, θα λειτουργεί πάντα με γνώμονα βασικό την αποκατάσταση, την θεραπεία, μάλλον, της οποιοδήποτε αδικίας υπάρχει στο σύστημα, με στόχο το συμφέρον των πολιτών".

    Είδηση: 19344

    [15] Νέα Υόρκη: Ένας νεκρός και 21 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο της Νέας Υόρκης

    Ειδήσεις

    Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 21 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων πέντε σοβαρά, σήμερα το πρωί σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε εξαόροφο κτίριο με διαμερίσματα σε κινεζική συνοικία της Νέας Υόρκης, στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία.

    Η φωτιά επεκτάθηκε στο σύνολο του κτιρίου λίγο πριν από τις 04:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδος), δήλωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Υόρκης.

    "Είκοσι ένας άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων πέντε σοβαρά, και ένας πέθανε", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Τέσσερις ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, οι 168 πυροσβέστες που βρισκόντουσαν εκεί δεν είχαν καταφέρει να τη θέσουν υπό έλεγχο. Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν αδιευκρίνιστα.

    Είδηση: 19343

    [16] Πακιστάν: ανακωχή με τους Ταλιμπάν

    Ειδήσεις

    Θετική εξέλιξη σημειώθηκε στο Πακιστάν, καθώς οι αντάρτες Ταλιμπάν, ανακοίνωσαν επ' αόριστον κατάπαυση του πυρός στην κοιλάδα Σουάτ, καθώς η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εφαρμόσει τον ισλαμικό νόμο (σαρία) σε αντάλλαγμα για ειρήνη. Παράλληλα σταμάτησαν και οι επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού.

    Οι Ταλιμπάν σε μια κίνηση καλής θέλησης θα απελευθερώσουν όλους τους αιχμαλώτους που κρατούν από στρατιώτες και κυβερνητικούς υπαλλήλους ,καθώς και τέσσερις άνδρες των παραστρατιωτικών δυνάμεων και τρεις αστυνομικούς.. Ο απολογισμός των διαρκείας 16 μηνών συγκρούσεων στην περιοχή είναι πάνω από 1.200 άμαχοι,188 στρατιώτες και άγνωστος αριθμός Ταλιμπάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν δείχνουν ικανοποίηση από την εξέλιξη αυτή, καθώς θεωρούν ότι θα ενθαρρύνει περισσότερες ένοπλες οργανώσεις να επιδιώξουν παρόμοιες διευθετήσεις με την κυβέρνηση.

    Είδηση: 19342

    [17] Έξοδος υπό βροχή

    Κοινωνία

    Με επιδείνωση των καιρικών συνθηκών αναμένεται να ξεκινήσει η έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Από αύριο Τετάρτη, προβλέπεται να σημειωθούν βροχές και καταιγίδες και ένα νέο κύμα κακοκαιρίας να πλήξει την χώρα μας στο Νότιο Ιόνιο, τη Νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Από το μεσημέρι του Σαββάτου προβλέπεται βελτίωση του καιρού.

    Σήμερα Τρίτη ο καιρός παρουσίασε μικρή βελτίωση, καθώς ο παγετός και οι χιονοπτώσεις, που αποτελούσαν τα κύρια χαρακτηριστικά των προηγούμενων ημερών σταδιακά υποχωρούν.

    Πάντως σε αρκετές περιοχές του επαρχιακού οδικοί δικτύου εξακολουθούν να είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων, (δυτική Μακεδονία, δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο) ενώ στη Βοιωτία και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής παρέμειναν κλειστά τα σχολεία. Θερμοκρασίες Σιβηρίας στην ορεινή Ελλάδα: Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες επικράτησαν τα ξημερώματα στις ορεινές περιοχές της χώρας με τον υδράργυρο να σταματάει στους -16.2 στο Μαυρολιθάρι (Φωκίδα) στους -13.7 στον Παρνασσό, στους -13.3 στο Καϊμακτσαλάν, στους -12.8 στο Νευροκόπι.

    πρόγνωση της ΕΜΥ για αύριο Τετάρτη 25-02-2009

    Επιδείνωση του καιρού στα κεντρικά και νότια, με τοπικές βροχές στα πεδινά της Ανατολικής Πελοποννήσου, της Ανατολικής και Κεντρικής Στερεάς, καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και σταδιακή επικράτηση θυελλωδών βοριάδων στο Αιγαίο περιμένουμε την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ηπειρωτικά ορεινά των προαναφερόμενων περιοχών, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές της Κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 9 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο, 2 έως 8 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 1 έως 10 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 7 έως 10 βαθμούς στις Κυκλάδες, 9 έως 17 βαθμούς στην Κρήτη, 6 έως 12 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις και τις απογευματινές ώρες στο Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις, ενώ στις Κυκλάδες, το Μυρτώο, το Δυτικό Κρητικό και Λιβυκό Πέλαγος θα πνέουν θυελλώδεις, με περαιτέρω ενίσχυση τις απογευματινές ώρες σε πολύ θυελλώδεις εντάσεως 9 μποφόρ. Εξαίρεση θα παρουσιάσουν τα Δωδεκάνησα, το Ανατολικό Κρητικό και Λιβυκό Πέλαγος όπου θα πνέουν νότιοι άνεμοι μετρίων εντάσεων. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές-βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και στον Πατραϊκό Κόλπο θυελλώδεις με εξασθένηση από τις μεσημεριανές ώρες.

    Νεφώσεις βαθμιαία πυκνότερες, με πιθανότητα τοπικών βροχών στα βόρεια του νομού και ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά μετά το μεσημέρι περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Σαρωνικό και στο Ν. Ευβοϊκό θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις και μετά το απόγευμα στο Νότιο Ευβοϊκό πολύ θυελλώδεις.

    Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες αναμένονται την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 8 βαθμούς.

    Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες από την ΕΜΥ: http://www.meteohellas.gr/hnms/greek/forecast/forecast_general_3-6_html?dr_region=Greece&nofdays=n3_6

    Είδηση: 19336

    [18] Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου

    Ειδήσεις

    Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, παρά την ανακοίνωση για ενδεχόμενη νέα μείωση της παραγωγής των χωρών μελών του ΟΠΕΚ. Στις πρωινές συναλλαγές η τιμή του ελαφρού αργού, για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου, υποχωρούσε κατά 32 λεπτά, φτάνοντας στα 38,12 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, επίσης υποχωρούσε στις πρωινές συναλλαγές, κατά 6 λεπτά, φτάνοντας 40,93 δολάρια το βαρέλι.

    Ο αλγερινός υπουργός Ενέργειας, Χακίμπ Χελίλ έχει δηλώσει ότι είναι πολύ πιθανό ο ΟΠΕΚ, κατά την επόμενη σύνοδο του καρτέλ, στη Βιέννη τον Μάρτιο, να αποφασίσει νέα μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου. "Είναι πολύ πιθανό ο ΟΠΕΚ να αποφασίσει στις 15 Μαρτίου να μειώσει κι άλλο την παραγωγή του, ώστε να βοηθήσει στην συγκράτηση των τιμών", τόνισε στις δηλώσεις ο Χελίλ.

    Είδηση: 19337

    [19] Την Παρασκευή το επίδομα θέρμανσης για τον ΟΓΑ

    Ειδήσεις

    Από την Παρασκευή, 27/2, ξεκινάει η χορήγηση του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής (επίδομα θέρμανσης) από τον ΟΓΑ, σε 810.000 περίπου συνταξιούχους του. Η καταβολή του επιδόματος γίνεται μέσω ΕΛ.ΤΑ. ή μέσω ΑΤΕ bank για τους συνταξιούχους που έχουν επιλέξει να πληρώνονται μέσω τραπεζικού λογαριασμού, μαζί με την σύνταξη του μηνός Μαρτίου 2009. Η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη και το ποσό που θα καταβληθεί είναι 200β¬, 150β¬ ή 100β¬ ανάλογα με το Νομό κατοικίας των δικαιούχων συνταξιούχων. Συνολικά, ο ΟΓΑ θα διανείμει 135.000.000 ευρώ.

    Συγκεκριμένα: -Α ζώνη: Διακόσια ευρώ (200 β¬) για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης και Χαλκιδικής.

    -Β ζώνη: Εκατόν πενήντα ευρώ (150 β¬) για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Aρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

    Είδηση: 19333

    [20] ''Όχι τραπεζάκια στην πλατεία Μοναστηρακίου

    Τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν τους επιχειρηματίες που θα βάλουν τραπεζοκαθίσματα πάνω στην Πλατεία Μοναστηρακίου. Σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας συστήνεται Επιτροπή για την αισθητική προστασία της πλατείας μετά την τελευταία ανάπλαση ενώ το πρόστιμο ορίζεται σε 1100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο την ημέρα για όποιους βάλουν τραπεζοκαθίσματα.

    Επίσης το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε την αναστολή, για δύο χρόνια, χορήγησης νέων αδειών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπου έχει διαπιστωθεί υπερσυγκέντρωση τους.

    Η ενέργεια αφορά στην προστασία του φυσικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος, στην αισθητική αναβάθμιση της φυσιογνωμίας της πόλης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στις παραπάνω περιοχές.

    Ειδικότερα, η απόφαση αφορά στην περιοχή του 1ου Διαμερίσματος (Κολωνάκι- Πανεπιστημίου από Σίνα μέχρι Β. Σοφίας, Σίνα από Πανεπιστημίου μέχρι Οίτη, Οίτη από Σίνα μέχρι Σαρανταπόρου, Ευέλπιδος Ηλία Ρογκάκου από Σαρανταπόρου μέχρι Πλουτάρχου, Πλουτάρχου από Αριστείπου μέχρι Λ. Βασ. Σοφίας, Λ. Βασ. Σοφίας από Πλουτάρχου μέχρι Πανεπιστημίου).

    Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή του 2ου Διαμερίσματος (Παγκράτι-Οδός Υμηττού μέχρι Προφήτη Ηλία), καθώς επίσης και του 3ου Διαμερίσματος (Γκάζι-οδός Βουτάδων, Κωνσταντινουπόλεως από Μ. Βασιλείου μέχρι Αχιλλέως, Τριπτολέμου, Δεκελέων, Μ. Βασιλείου) και Θησείο (Ηρακλειδών, Απ. Παύλου, Ακάμαντος).

    Είδηση: 19332

    [21] Οικογενειακή επιχείρηση εμπορίου ναρκωτικών

    Οριστικό τέλος στη δράση μιας οικογενειακής επιχείρησης διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ινδικής κάνναβης έδωσαν μετά από έρευνες οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών που συνέλαβαν στην περιοχή των Άνω Λιοσίων έξι άτομα.

    Πρόκειται για ένα ζευγάρι, τα δύο τους παιδιά και δύο ανίψια, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 160 κιλά κάνναβης και το χρηματικό ποσό των 438.000 ευρώ που προέρχονται από την εμπορία των ναρκωτικών.

    Είδηση: 19331

    [22] Συνάντηση Λουλζίμ Μπάσα - Όλι Ρεν

    Η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία, η οικονομική κατάσταση, και οι προετοιμασίες για τις εκλογές της 28ης Ιουνίου, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Λουλζίμ Μπάσα με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης Όλι Ρεν.

    "Η Αλβανία δε διακατέχεται από στασιμότητα, ούτε νευρικότητα για να επισπεύσει αδικαιολόγητα μια διαδικασία, η βάση της οποίας είναι η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων. Η αλβανική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κατέστησαν σαφή τη θέση τους ", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Υπ. Εξ. Της Αλβανίας

    Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του κ. Ρεν, Κριστίνα Νάγκι, είπε, μεταξύ άλλων ότι: "Η αλβανική κυβέρνηση έκανε το σωστό με το να μην επισπεύσει την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. Για την Αλβανία όπως και για όλες τις άλλες χώρες, απαιτούνται ικανοποιητικά αποτελέσματα ως προς την εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής της πτυχής, ως ουσιώδη στοιχεία για την αξιολόγηση της υποψηφιότητας για ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.".

    Είδηση: 19327

    [23] Βροχές και καταιγίδες από αύριο

    Μικρή βελτίωση παρουσιάζει σήμερα Τρίτη ο καιρός καθώς ο παγετός και οι χιονοπτώσεις που αποτελούσαν τα κύρια χαρακτηριστικά των προηγούμενων ημερών σταδιακά υποχωρούν. Ωστόσο επιστροφή χειμωνιάτικου σκηνικού αναμένουν οι μετεωρολόγοι από αύριο. α Στα ορεινά της Κρήτης σημειώνονται χιονοπτώσεις από τα ξημερώματα ενώ βρέχει συνεχώς στις πεδινές περιοχές. Στα λευκά έχουν ντυθεί τα Ανώγεια, ο Ομαλός Χανίων και το Οροπέδιο Λασιθίου. Η κίνηση των οχημάτων γίνεται κανονικά αλλά οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και λόγω των συνεχιζόμενων φαινομένων όσοι πάνε προς αυτές τις περιοχές πρέπει να είναι προσεκτικοί. Με αλυσίδες ή χιονολάστιχα γίνεται η πρόσβαση των αυτοκινήτων στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμακτσαλάν), ενώ αλυσίδες απαιτούνται και για την κίνηση των οχημάτων προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, τόσο από τη Βέροια, όσο και από τη Νάουσα.

    Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες και για την κίνηση των αυτοκινήτων από τη Φλώρινα προς την Καστοριά μέσω του Βιτσίου. Οι υπηρεσίες της Τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών κατά τις πρωινές ώρες, εξαιτίας των συνθηκών παγετού που επικρατούν σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας.

    Στο μεταξύ κλειστά παρέμεινα και σήμερα τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά στα περισσότερα χωριά των περιοχών της Θήβας, της Λιβαδειάς και της Βοιωτίας, όπου παρέμειναν κλειστά και τα Γυμνάσια και Λύκεια σε έξι περιοχές. Τα υπόλοιπα λειτούργησαν με τα τις 9 το πρωί λόγω του παγετού. Κλειστά τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά και στη δυτική Αττική και συγκεκριμένα στην Βίλια και τις Ερυθρές

    Εξάλλου με νομαρχιακή απόφαση σήμερα δε λειτούργησαν τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία σε Άγιο Βλάσιο, Άγιο Λαυρέντιο, Δράκεια, Μακρινίτσα και Νεοχώρι.

    Είδηση: 19322

    [24] Συνελήφθη 48χρονος για βομβιστικές επιθέσεις

    Κοινωνία

    Διώξεις και για τέσσερις εκρήξεις, σε νυχτερινά κέντρα και οίκους ανοχής άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος του 48χρονου «νονού της νύχτας» που είχε συνελήφθη από τους άνδρες της Ασφάλειας Αττικής για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών με τους οποίους προμήθευε άτομα του υποκόσμου. Ο 48χρονος που είχε συλληφθεί για κατά παραγγελία εμπρησμούς για λογαριασμό ατόμων που λυμαίνονται τη νύχτα και εμπόριο όπλων και εκρηκτικών σε κακοποιούς, κατηγορείται για βομβιστικές επιθέσεις και εμπρησμούς σε νυχτερινά κέντρα καθώς και οίκους ανοχής στην Αθήνα

    Από την έρευνα της αστυνομίας, για τη δράση του 48χρονου, που συνεχίζεται από τους άνδρες της Ασφάλειας προέκυψε ότι πριν από ένα χρόνο είχε τοποθετήσει βόμβα που προξένησε σοβαρές ζημιές στο κέντρο διασκέδασης "Μούσες" στη λεωφόρο Συγγρού, ιδιοκτησίας τότε του 48χρονου Μπάμπη Λαζαρίδη, ο οποίος δολοφονήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη έξω από ξενοδοχείο όπου διέμενε στη Βούλα.

    Ο ίδιος, κατά την αστυνομία, τοποθέτησε βόμβα μεγάλης ισχύος που εξερράγη τον Απρίλιο του 2008 στην καφετέρια "Μπος" της Καλλιρρόης Ναστούλη στην Ελευσίνα, που είχε ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του καταστήματος, την πρόκληση ζημιών σε 15 οχήματα και άλλα 30 κτίρια γύρω από την περιοχή, και τον τραυματισμό ενός αστυφύλακα που εκτελούσε υπηρεσία κοντά στο σημείο της έκρηξης.

    Τέλος, ο 48χρονος κατηγορείται ότι τοποθέτησε εμπρηστικούς μηχανισμούς σε δύο οίκους ανοχής και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2007 στην οδό Ιππόνακτος 14 στο Νέο Κόσμο και στην οδό Βριλησσού 46 στο Πολύγωνο.

    Είδηση: 19321

    [25] Η AIG ζητά εκ νέου χείρα βοηθείας

    Ειδήσεις

    Ο αμερικανικός ασφαλιστικός κολοσσός AIG, ετοιμάζεται να ζητήσει επιπρόσθετη κρατική ενίσχυση πέραν των 150 δισ. δολαρίων που έχει ήδη λάβει. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC νέα αυτή βοήθεια, της οποίας το ύψος δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, θα επιτρέψει στην πρώην υπ' αριθ. 1 ασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά μετά την επικείμενη ανακοίνωση του ετήσιου απολογισμού της, που αναμένεται να είναι ο χειρότερος που έχει δημοσιεύσει ποτέ αμερικανική εταιρεία.

    Σύμφωνα με το CNBC, η AIG πρόκειται να δημοσιεύσει απώλειες που ανέρχονται σε 60 δισ. δολάρια, εξαιτίας της υποβάθμισης των μετοχών και του ενεργητικού της. Οι απώλειες αυτές καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων στην εταιρεία.

    Ωστόσο, το μέγα πρόβλημα που παρίσταται πλέον για την περίπτωση επιπλέον ομοσπονδιακής βοήθειας είναι πως θα μπορέσει το κράτος να δανείσει την AIG με αντάλλαγμα μεγαλύτερη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιό της-μία προϋπόθεση που επιβάλλει το σχέδιο για την οικονομική βοήθεια-καθώς ήδη κατέχει το ανώτατο επιτρεπτό ποσοστό του 79,9%.

    Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην AIG και την Ουάσιγκτον στρέφονται ακριβώς στον τρόπο που θα παρακαμφθεί αυτή η τεχνική δυσκολία, τονίζει το δίκτυο.

    Είδηση: 19320


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 24 February 2009 - 18:23:20 UTC