Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας
  • [02] Τηλεμαραθώνιος για ένα νοσοκομείο στη Γάζα
  • [03] Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Λετονίας
  • [04] Συνάντηση Χατζηδάκη-Σπέκχαρτ για ΑΠΕ
  • [05] ''Βενετία - Μυστικές συναντήσεις
  • [06] Αίτημα για αναστολή κυκλοφορίας του Raptiva
  • [07] Νέα έργα από τον ¶κη Πειρουνίδη
  • [08] Νομοσχέδιο στήριξης της Κεφαλαιαγοράς και του Τουρισμού
  • [09] ''Η τρελή του φεγγαριού
  • [10] Αλληλεγγύη ΣΥΝ στις θέσεις της ΟΣΠΑ
  • [11] Απορρίφθηκαν τα μέτρα για το άρμα Εφραίμ
  • [12] Πάρτι των χρωμάτων στην Τεχνόπολη
  • [13] Κακοκαιρία σαρώνει τα Βαλκάνια
  • [14] Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στην Αττική Οδό
  • [15] Παραπομπή της Αικ.Πελέκη με το ερώτημα της απόλυσης
  • [16] Τρομοκρατία: Έρευνες και πολιτική αντιπαράθεση
  • [17] Γερμανία-Γαλλία: αρωγή στους αδύναμους
  • [18] Την πόρτα δείχνει η Αργεντινή στον αρνητή επίσκοπο
  • [19] Ψάχνουν στοιχεία στο Ι.Χ. και στις κάμερες

    [01] Ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας

    Πολιτική

    Νομοσχέδιο που προβλέπει την ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας προκειμένου να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία πρόκειται να καταθέσει τις επόμενες ήμερες η υπουργός Απασχόλησης. Η κ. Πετραλιά απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, για τις επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση, επανέλαβε ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές και δεν χρειάζονται νέοι εργατικοί νόμοι. Ο κ. Αλαβάνος σχολίασε με καυστικό τρόπο το γεγονός ότι στην επερώτηση απάντησε η Υπουργός Απασχόλησης και όχι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αδικείτε το Πρωθυπουργό που ήταν παρών και απαντά σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν η απάντηση του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.

    Εντός των προσεχών ημερών κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει:

    -100 νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού

    -την ίδρυση νέων τμημάτων επιθεώρησης εργασίας σε περιοχές που είναι αυξημένη η οικονομική δραστηριότητα

    -την επιβολή προστίμων από 500 έως 50.000 ευρώ στις επιχειρήσεις όπου διαπιστώνονται παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ενώ τέλος υποχρεούνται οι εργοδότες να τηρούν για μια διετία τα αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού και για μια 5ετια το βιβλίο άδειων.

    Η κ. Πετραλιά επισήμανε ότι στην προ δύο ημερών συνάντησή της στην Αθήνα, με τους διευθυντές και τους τμηματάρχες του ΣΕΠΕ από όλη την Ελλάδα, έδωσε σαφείς κατευθύνσεις για να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

    Όπως είπε έδωσε εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων και αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας σε όσους κινούνται με αντικοινωνική-παραβατική λογική, αλλά και εντολή να στέκονται στο πλευρό εκείνων των επιχειρήσεων που τηρούν το νόμο και διασφαλίζουν θέσεις εργασίας.

    Το μήνυμα που στέλνουμε, τόνισε η κ. Πετραλιά, "και το οποίο αποτυπώνεται στην πρακτική των ελέγχων του ΣΕΠΕ αλλά και των μεικτών κλιμακίων του ΙΚΑ, είναι ένα και ξεκάθαρο: ο ΣΕΠΕ είναι ο θεματοφύλακας, ο συνήγορος των εργαζομένων, και των εργασιακών δικαιωμάτων".

    Κάθε χρόνο γίνονται περίπου 65.000 έλεγχοι από 850 επιθεωρητές εργασίας οι οποίοι όπως είπαν στη σύσκεψη, διαπιστώνουν ότι τα πρωτεία στις παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας κατέχουν οι εταιρίες καθαριότητας και οι ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας.

    Ερωτηθείσα από τον κ. Αλαβάνο για το πρόγραμμα απασχόλησης 60.000 ανέργων του ΟΑΕΔ, η κ. Πετραλιά διευκρίνισε ότι δεν αφορά μόνιμες προσλήψεις αλλά τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης και εξήγησε ότι θα εφαρμοστεί κατά βάση στον ιδιωτικό τομέα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εφόσον οι οργανισμοί που θα προσλάβουν τους ανέργους έχουν θέσεις, ανάγκες και τα απαραίτητα κονδύλια".

    Ο κ. Αλαβάνος σχολίασε με καυστικό τρόπο το γεγονός ότι στην επερώτηση απάντησε η Υπουργός Απασχόλησης και όχι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι το θέμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην απασχόληση δεν ήταν εξειδικευμένο ώστε να το απαντήσει η Υπουργός και σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καραμανλής θα έπρεπε να παρακολουθήσει την απάντηση της κ. Πετραλιά.

    "Είναι εξειδικευμένη η αγριότητα της εργοδοσίας; Η απόλυση εργαζόμενων με sms; Το ότι στη Δυτική Μακεδονία μπαίνουν εργαζόμενες σε ψυγεία για να μη τις πιάσει ο έλεγχος για τις εισφορές της εργοδοσίας; Η απόλυση εγκύων; Οι προτάσεις επίσημων φορέων, όπως ο ΕΒΕΑ, να πάμε σε τριήμερη βδομάδα; Η υπόθεση Κούνεβα; Κάνει λάθος ο Πρωθυπουργός εάν πιστεύει ότι η ώρα του κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι η ώρα για ενδοοικογενειακό διάλογο μέσα στη Δεξιά" είπε ο κ. Αλαβάνος.

    Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Αλέκος Αλαβάνος, με αφορμή ότι δεν απάντησε ο Πρωθυπουργός στην ερώτησή του αλλά η κα Πετραλιά, κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή για σκασιαρχείο και τόνισε ότι "η ώρα του κοινοβουλευτικού ελέγχου δεν είναι για ενδοεπικοινωνιακό διάλογο της δεξιάς". Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι "αντί η χώρα να έχει Έλληνα πρωθυπουργό, έχει τον κ. Αλμούνια".

    Στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, σημειώνοντας ότι κανένας πρωθυπουργός δεν κάνει σκασιαρχείο και ειδικά ο Κώστας Καραμανλής προσέρχεται στη Βουλή και απαντάει στους πολιτικούς αρχηγούς. Διευκρίνισε δε ότι το θέμα της ερώτησης του κ. Αλαβάνου ήταν αποκλειστικής αρμοδιότητας της υπουργού Απασχόλησης.

    Είδηση: 19182

    [02] Τηλεμαραθώνιος για ένα νοσοκομείο στη Γάζα

    Κοινωνία

    Η ΕΡΤ σε συνεργασία με 11 φορείς (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, UNICEF, Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, ΕΝΑΕ, ΚΕΔΚΕ, ΓΕΣΕΒΕ, Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, Τεχνικό Επιμε-λητήριο Ελλάδας, Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας και Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθήνας) διοργανώνει τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου Τηλεμαραθώνιο για την έμπρακτη βοήθεια και αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό Λαό της Λωρίδας της Γάζας. Ο Τηλεμα-ραθώνιος θα μεταδοθεί από την ΕΤ1 και την EPTworld, από τις 17.00 έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

    Οι μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, οι τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, νοσο-κομεία και άλλα κτήρια στην περιοχή της Γάζας, καθώς και οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων σε είδη πρώτης ανάγκης, οδήγησαν στην απόφαση να διοργανωθεί ο Τηλεμαραθώνιος Αγάπης.

    Ο Τηλεμαραθώνιος θα πραγματοποιηθεί σε δύο στούντιο της ΕΡΤ, το Δ και το Γ.

    Παρουσιαστές θα είναι στο στούντιο Δ ανά ώρα, ο Βασίλης Λυριτζής με το Δημήτρη Οικονόμου, η Κατερίνα Μπακογιάννη με τον Τάκη Σπηλιόπουλο, η Πόπη Τσαπανίδου, η Μπήλιω Τσουκαλά, η Ειρήνη Νικολοπούλου, ο Προκόπης Δούκας και η Μαρία Χούκλη.

    Στο στούντιο Γ, η Ρίκα Βαγιάννη και η Μάριον Μιχελιδάκη θα υποδεχτούν τα μουσικά σχήματα που θα πλαισιώσουν το καλλιτεχνικό κομμάτι του Τηλεμαραθωνίου.

    Παράλληλα, θα λειτουργήσει και ειδικό τηλεφωνικό κέντρο για τις ανάγκες της διοργάνωσης, από όπου η Μαρίνα Μπεκιάρη θα μας ενημερώνει για τις προσφορές των συμπολιτών μας.

    Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν στην αποκατάσταση του Χριστιανικού Νοσοκομείου στην περιοχή, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς στους τελευταίους βομβαρδισμούς. Το νοσοκομείο, που θα σχεδιαστεί από την αρχή από μηχανικούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου, θα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλους τους κατοίκους της περιοχής που το έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

    Είδηση: 19195

    [03] Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Λετονίας

    Υπό το βάρος των πιέσεων που ασκούσε η αντιπολίτευση όσον αφορά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και οι επιπτώσεις της πολιτικής αστάθειας, οδήγησαν στην παραίτηση τον Πρωθυπουργό της Λετονίας Ιβάρς Γκοντμάνις. Ο πρωθυπουργός της μικρής αυτής χώρας της Βαλτικής, του οποίου ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός κινδύνευε να καταρρεύσει εδώ και εβδομάδες ,επέδωσε σήμερα την επιστολή παραίτησής του στον ο πρόεδρος της χώρας Βάλντις Ζάτλερς.

    "Ο πρωθυπουργός μου επέδωσε επιστολή παραίτησης και την αποδέχθηκα", δήλωσε ο Ζάτλερς, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Γκοντμάνις κεκλεισμένων των θυρών.

    Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, Μάρεκς Σίγκλινς, δήλωσε ότι ο ίδιος και το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του συνασπισμού, η Ένωση Πρασίνων και Αγροτών, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, λέγοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να εμπιστευτεί και πάλι ο λαός την αντιδημοφιλή ηγεσία της χώρας.

    Ο Γκοντμάνις ανήκει στις τάξεις του Λετονικού Δρόμου, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού.

    Όσον αφορά στα αίτια της απόφασης του παραιτηθέντος πρωθυπουργού, η πολιτική αστάθεια στην οποία είχε περιέλθει η χώρα το τελευταίο διάστημα, συνέβαλε στα οικονομικά προβλήματα, πυροδοτώντας ταραχές στις 13 Ιανουαρίου αν και η Λετονία χρειάστηκε πέρυσι να πάρει δάνειο 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Είδηση: 19192

    [04] Συνάντηση Χατζηδάκη-Σπέκχαρτ για ΑΠΕ

    Ειδήσεις

    Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να επεκτείνουν την ενεργειακή συνεργασία στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κυβέρνηση Ομπάμα προγραμματίζει τη διοχέτευση πακέτου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα αυτό. Στη συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τον Αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρτ, διαπιστώθηκε το ενδιαφέρον συμμετοχής αμερικανικών κεφαλαίων σε "πράσινες" επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να ενταθεί τη η συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ όπως επισήμανε ο κ. Σπέκχαρτ του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες? Και συγκεκριμένα το Κολοράντο όπου υπάρχει ένα ειδικό αμερικάνικο κέντρο.

    Επίσης συζητήθηκε η προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ, που πλέον διευκολύνεται ιδιαίτερα από τη νέα νομοθεσία για τα φωτοβολταϊκά.

    Οι δυο άνδρες αντάλλαξαν και απόψεις για το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας στην Ευρώπη και για την πολιτική των αγωγών που ακολουθείται τόσο από άλλα ευρωπαϊκά κράτη όσο και από την Ελλάδα.

    "Η επίσκεψη αυτή αποτελεί ισχυρό μήνυμα του ενδιαφέροντος του Προέδρου μας και της ενδυνάμωσης της συνεργασίας μας με τους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, και της συνεργασίας μας για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα παγκόσμια προβλήματα", δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρέσβης ο οποίος επισήμανε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των ΑΠΕ καθώς το πακέτο για την αναζωογόνηση της οικονομίας περιλαμβάνει πάνω από τα 30 δισ. δολ. που οι ΗΠΑ διατίθενται να επενδύσουν στην ανανεώσιμη ενεργεία.

    Είδηση: 19190

    [05] ''Βενετία - Μυστικές συναντήσεις

    Ειδήσεις

    Στο πνεύμα των ημερών, μια έκθεση φωτογραφίας μας ταξιδεύει στη γοητευτική Βενετία την εποχή του καρναβαλιού, όταν η πόλη μετατρέπεται σε μια ατελείωτη γιορτή χρωμάτων, ψευδαισθήσεων και ονείρων. Ο λόγος για την έκθεση φωτογραφίας "Βενετία - Μυστικές συναντήσεις" της Εύας Τερζή, στην οποία παρουσιάζονται φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους, τυπωμένες σε αλουμίνιο, που έχει ολοκληρώσει τα τελευταία χρόνια. Φιλοξενείται έως 1 Μαρτίου 2009 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

    Στην παράξενη αυτή γιορτή των χρωμάτων, των ψευδαισθήσεων και του ονείρου, η καλλιτέχνης απομονώνει μοναχικά πρόσωπα με μάσκες και στολές από το παρελθόν, καταγράφει μυστικές συναντήσεις σε διάφορα σημεία της πόλης. Οι φωτογραφίες της είναι κυρίως πορτρέτα. Μελαγχολικές, χαρούμενες, ή μυστηριώδεις μάσκες, που κοιτούν με βλέμμα απλανές, ή η παντελής απουσία βλέμματος, το απόλυτο κενό, πίσω από τις μάσκες. Μοναχικές φιγούρες, στημένες σε γωνίες της πόλης, σα να περιμένουν κάτι. ¶νθρωποι με πολυτελείς στολές εποχής , που χάνονται στο σκοτάδι, όπου σε μυστικές γωνίες της πόλης συναντούν άλλους σε ερωτικά ραντεβού, ή σε συναντήσεις ίντριγκας και συνομωσίας, όπου συνομιλούν μεταξύ τους με μια μυστική τελετουργία , σαν να έρχονται κατ' ευθείαν από άλλη εποχή. Μαγικά πρόσωπα από το παρελθόν σε μια σιωπηλή επικοινωνία με το θεατή, όπου η συνεννόηση γίνεται με κώδικες , με αμφισβητούμενα μάτια πίσω από τις μάσκες, με μια κίνηση, ένα νεύμα.

    Η επιλογή των φωτογραφιών έγινε μέσα από ένα ετερόκλητο πλήθος μεταμφιεσμένων με γνώμονα τη δόνηση που δημιούργησε η επικοινωνία, την έμπνευση που προκάλεσαν τα χρώματα και οι πολυτελείς στολές , και κυρίως την παραπομπή στο παρελθόν, είτε οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν κάτω από βαρύ συννεφιασμένο ουρανό, με υγρούς δρόμους, η το λαμπρό ήλιο μετά τη βροχή, ή στο σκοτάδι της νύχτας με τα λιγοστά φώτα της πλατείας, παραπέμποντας σε πνεύματα από το παρελθόν από την commedia del arte, ή την εποχή που ο Τζιάκομο περνούσε αθόρυβα τα κανάλια για τις ύποπτες συναντήσεις του...

    Είδηση: 19198

    [06] Αίτημα για αναστολή κυκλοφορίας του Raptiva

    Η ευρωπαϊκή αρχή για τον έλεγχο των φαρμάκων συνέστησε να ανασταλεί η έγκριση της κυκλοφορίας στην αγορά του φαρμακευτικού σκευάσματος κατά της ψωρίασης Raptiva, το οποίο εμπορεύεται η γερμανική εταιρεία Merck KGaA και η αμερικανική Genentech, έπειτα από σχετική προειδοποίηση και της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

    "Οι κίνδυνοι από το Raptiva ξεπερνούν εφεξής τις θετικές δράσεις του" στους ασθενείς, κρίνει η ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμάκων EMEA σε ανακοίνωσή της.

    Η υπηρεσία αυτή επέδωσε γνωμοδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία εισηγείται την αναστολή της κυκλοφορίας αυτού του φαρμάκου στην αγορά.

    "Τρία επαληθευμένα κρούσματα πολυεστιακής προοδευτικής λευκοεγκεφαλοπάθειας (σοβαρής λοίμωξης του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος) εντοπίστηκαν σε ασθενείς που λάμβαναν το Raptiva" και δύο από αυτούς πέθαναν, επισήμανε η ΕΜΕΑ.

    Το Raptiva είναι φάρμακο κατά της "χρονίας και σοβαρής" ψωρίασης και έλαβε έγκριση για την κυκλοφορία του στην ΕΕ το 2004 και στις ΗΠΑ το 2003.

    Είδηση: 19191

    [07] Νέα έργα από τον ¶κη Πειρουνίδη

    Ειδήσεις

    Η νέα δουλειά του ζωγράφου και χαράκτη ¶κη Πειρουνίδη, επίκουρου καθηγητή χαρακτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, παρουσιάζεται από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι τις 4 Απριλίου στη Thanassis Frissiras Gallery.

    Τα έργα του Πειρουνίδη θα μπορούσαν να χωριστούν, πολύ σχηματικά, σ΄ αυτά που είναι έντονα νατουραλιστικά και στα πιο βίαια και ταυτόχρονα χιουμοριστικά.

    Τα πρώτα αποκτούν μια "γοτθική" θλίψη, απεικονίζοντας ανθρώπους κάτω από το βάρος μιας προσωπικής κρίσης, μιας κοινωνικής σήψης, μίας νόσου.

    Αυτά που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία είναι ίσως αυτά που του ανοίγουν πιο ενδιαφέροντα δρόμο προς την εξερεύνηση, αγγίζουν την έκφραση της καρικατούρας. Εδώ η γραφή γίνεται πιο γρήγορη, βίαιη, τα σωματικά χαρακτηριστικά διογκώνονται, παραμορφώνονται.

    Ο ¶κης Πειρουνίδης γεννήθηκε το 1948 στη Ξάνθη. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Αθήνα, το Παρίσι και το Λονδίνο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Διάρκεια έκθεσης : 26 Φεβρουαρίου - 4 Απριλίου 2009 Ώρες λειτουργίας : Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 - 14:30 και 17:30 - 20:30, Τετάρτη & Σάββατο: 11:00 - 16:00

    Thanassis Frissiras Gallery: Κριεζώτου 7 Αθήνα Τηλ : 210 3640288

    Είδηση: 19197

    [08] Νομοσχέδιο στήριξης της Κεφαλαιαγοράς και του Τουρισμού

    Τη στήριξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού κλάδου, ο οποίος αναμένεται να πληγεί ιδιαίτερα από τη διεθνή οικονομική κρίση, προωθεί σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα προς ψήφιση στη βουλή. Στο Σχέδιο Νόμου έχουν περιληφθεί διατάξεις για τη στήριξη του τουριστικού τομέα της χώρας, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Συγκεκριμένα: - Μειώνεται από 2% σε 0,5% το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων και το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων του ν. 339/1976.

    - Μειώνεται για τα έτη 2009 και 2010 ο συντελεστής του ΕΤΑΚ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής στο 0,33 τοις χιλίοις επί της αξίας του κτίσματος και 6 τοις χιλίοις επί της αξίας του οικοπέδου, ενώ δεν έχει εφαρμογή το ελάχιστο όριο του 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο των κτισμάτων.

    -Επίσης οι επιχειρήσεις δεν θα επιβαρύνονται για το 2009 με την εισφορά του 0,6% για τα υπόλοιπα δανείων και τα χορηγούμενα δάνεια ή πιστώσεις από τις τράπεζες προς τα τουριστικά καταλύματα της χώρας.

    Στις άλλες διατάξεις του το Σχεδίου Νόμου προβλέπει: - Οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ΟΤΑ, ύψους 1,711 δισ. ευρώ έως και το 2008, μπορούν να εξοφληθούν με την έκδοση ομολόγων σε 8 ετήσιες ισόποσες δόσεις.

    - Για λόγους κοινωνικούς και ίσης μεταχείρισης των οφειλετών του Δημοσίου, προβλέπεται η άρση ή ο περιορισμός των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί σε απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα.

    - Κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι ρυθμίσεις για το Σύστημα ¶υλων Τίτλων με βάση και τις προβλέψεις της οδηγίας MIFID με στόχο τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η προσέλκυση αλλοδαπών τίτλων

    - Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη σύνδεση του ΣΑΤ με κοινοτικά συστήματα εκκαθάρισης και διακανονισμού ή μητρώα καταχώρισης.

    - Ρυθμίζονται θέματα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεως Χαρτοφυλακίου με σκοπό να γίνουν ελκυστικότερες και επεκτείνεται και στις εναλλακτικές αγορές η απαγόρευση κατάχρησης της αγοράς.

    Είδηση: 19194

    [09] ''Η τρελή του φεγγαριού

    Ειδήσεις

    Μια μουσική παράσταση - αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι με τίτλο "Η τρελή του φεγγαριού" παρουσιάζεται τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009, στις 21.00, στο cafΓ© του βιβλιοπωλείου Ianos (Σταδίου 24). Τραγούδια του κορυφαίου μουσουργού από τους κύκλους τραγουδιών "Ρωμαϊκή Αγορά", "Μεγάλος Ερωτικός", "Μπαλάντες της Οδού Αθηνάς", "Τα τραγούδια της αμαρτίας", "Αθανασία", "Ματωμένος Γάμος", "Αντικατοπτρισμοί", "Η εποχή της Μελισσάνθης" θα αναβιώσουν με τις ζεστές φωνές της Γεωργίας Συλλαίου και του Ανδρέα Καρακότα. Στο πιάνο ο Γιάννης Φιλιππουπολίτης.

    Είδηση: 19193

    [10] Αλληλεγγύη ΣΥΝ στις θέσεις της ΟΣΠΑ

    Για απαξίωση της Ολυμπιακής Αεροπορίας και εκποίηση της περιουσίας της, κατηγόρησε τα δυο μεγάλα κόμματα ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από συνάντηση που είχε με το Προεδρείο της ΟΣΠΑ, στα γραφεία της Κουμουνδούρου. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, τάχθηκε υπέρ του δημόσιου ελέγχου της Ολυμπιακής και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει τη στάση του, ως προς το θέμα της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.

    "Τα δύο κόμματα εξουσίας, αφού απαξίωσαν τον εθνικό αερομεταφορέα τόσα χρόνια, τώρα συναινούν, δημιουργούν ένα πλαίσιο δικομματικής συναίνεσης στην εκποίηση του εθνικού αερομεταφορέα έναντι πινακίου φακής. Έφτασαν στο σημείο να ξεπουλάνε το πτητικό έργο έναντι τιμήματος αντιστοίχου με αυτό που ζητούσαν οι εγκληματίες για τα λύτρα της απαγωγής του κ. Παναγόπουλου. Και έφτασαν στο σημείο να εκποιούν την τεχνική βάση έναντι τιμήματος αντιστοίχου του μηνιαίου μισθώματος που καταβάλλει το φαστουντάδικο "Γρηγόρης" που πουλάει τυρόπιττες στο αεροδρόμιο. Είναι προφανές ότι έναντι ενός τέτοιου τιμήματος ο οποιοσδήποτε επιχειρηματικός όμιλος θα έβρισκε λόγους να αγοράσει την Ολυμπιακή" είπε ο Πρόεδρος ΣΥΝ.

    Σημείωσε ότι το κόμμα του επιμένει στο δημόσιο έλεγχο για λόγους οικονομίας και εθνικής ασφάλειας, για την ασφάλεια των πτήσεων και τη διασφάλιση του εργασιακού μέλλοντος χιλιάδων εργαζόμενων.

    Είδηση: 19189

    [11] Απορρίφθηκαν τα μέτρα για το άρμα Εφραίμ

    Κοινωνία

    Κανονικά θα παρελάσει το άρμα με τον ηγούμενο Εφραίμ στο καρναβάλι της Πάτρας. Το Δικαστήριο απέρριψε σήμερα την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Δήμου Πατρέων, με το σκεπτικό ότι τα μέτρα έπρεπε να ασκηθούν εναντίον της Δημοτικής Επιχείρησης που οργανώνει την παρέλαση του καρναβαλιού και όχι εναντίον του Δήμου.

    Είδηση: 19188

    [12] Πάρτι των χρωμάτων στην Τεχνόπολη

    Ειδήσεις

    Το αποκριάτικο πνεύμα διασκέδασης, ξενοιασιάς και γλεντιού θα μεταφερθεί στο χώρο της Τεχνόπολις στο Γκάζι. Μικροί και μεγάλοι, όλοι οι Αθηναίοι πολίτες θα συμμετέχουν σε μια ξεχωριστή γιορτή. Τρία διαφορετικά parties με σχήματα και παράλληλα events θα παρασύρουν το κοινό σ' ένα μαγικό κόσμο μεταμφίεσης, χορού και τραγουδιού στον κόσμο του Καρναβαλιού. Σε ρόλο συντονιστή - οικοδεσπότη - performer ο Πάνος Μουζουράκης αναλαμβάνει να ξεσηκώσει το κοινό. Σημειώστε λοιπόν στο ημερολόγιό σας τα Σάββατα 21και 28 Φεβρουαρίου και την Κυριακή, 1 Μαρτίου και ετοιμαστείτε για νύχτες στο χρώμα του πάθους, σε tango, funk, soul, disco, R&B, reggae αλλά και άκρως ελληνικούς ρυθμούς.

    Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2009

    Τεχνόπολις - Κόκκινο Πάρτυ (Latin & tango ρυθμοί) - (20:30 - 23:30)

    Ο χώρος μετατρέπεται σε club της δεκαετίας του '50. Στη σκηνή οι TANGartO, που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την ερμηνεία και το αυθεντικό αίσθημα των Αργεντίνικων tangos, παίζουν ζωντανά tango και nuevo tango ενώ επαγγελματίες χορευτές ερμηνεύουν τη μουσική τους. Οι ρυθμοί ανεβαίνουν με τη συνδρομή dj και το tango θα διαδεχθούν μουσικές latin, salsa, mambo, rumba κ.ά.

    Στην πίστα έμπειροι δάσκαλοι, θα δίνουν τη δυνατότητα σε όλους ν' ακολουθήσουν το ρυθμό εκπαιδεύοντάς τους στις βασικές κινήσεις. Ο καλύτερος "μαθητής" θα κερδίσει δωρεάν μαθήματα σε σχολή χορού.

    Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2009

    Τεχνόπολις - Χρυσό Πάρτυ β80s Party - (20:30 - 23:30) Ο χώρος μετατρέπεται σε Barbarela.

    Στη σκηνή οι Saturday Night Fiver, μαιτρ του είδους. Ξεσηκώνουν το κοινό με τη χορευτική τους μουσική (funk, soul, disco, R&B, reggae). Η καλύτερη μεταμφίεση και χορευτικές ικανότητες επιβραβεύονται με μία μουσική συλλογή από γνωστές μελωδίες της "χρυσής" εποχής.

    Κυριακή, 1 Μαρτίου 2009

    Τεχνόπολις - Μπλέ Πάρτυ - (20:30 - 23:30) Στην κορύφωση της Αποκριάς οι Αθηναίοι πολίτες γλεντάνε ελληνικά.Αγαπημένα κομμάτια του ελληνικού ρεπερτορίου ερμηνεύονται από το συγκρότημα του Γιώργου Μυλωνά.

    Είδηση: 19199

    [13] Κακοκαιρία σαρώνει τα Βαλκάνια

    Κόσμος -

    Ευρώπη

    Σφοδρή κακοκαιρία σαρώνει τις βόρειες χώρες των Βαλκανίων και την Τουρκία. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες παγιδεύτηκαν από τα χιόνια στη Σερβία. Χιονοθύελλες και χαμηλές θερμοκρασίες πλήττουν την Κροατία, το Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία και την ¶γκυρα, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος και διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση σε ολόκληρες περιοχές.

    Με το θερμόμετρο να κατρακυλά στους μείον δεκαπέντε βαθμούς Κελσίου και το χιόνι να πέφτει πυκνό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στη Σερβία, συνεχώς αυξάνονται.

    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τριάντα χωριά αποκλείστηκαν, τμήματα του αυτοκινητοδρόμου Βελιγράδι -Νις, αλλά και αυτού που οδηγούν στη Ρουμανία έκλεισαν και τα τροχαία πολλαπλασιάστηκαν επικίνδυνα. Πολλά χωριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό για τρίτη ημέρα.

    Σφοδρή χιονοθύελλα που συνοδευόταν από ισχυρούς ανέμους έπληξε τις κεντρικές περιοχές της Κροατίας, αλλά και τις Δαλματικές ακτές, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν στο κλείσιμο του αεροδρομίου του Ντουμπρόβνικ και του Ζαντάρ. Αρκετοί μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με σπασμένα μέλη, ενώ τα σχολεία έκλεισαν σε αρκετές περιοχές και τα παιδιά χάρηκαν το χιόνι.

    Την ίδια ώρα δεκάδες χωριά στα παραθαλάσσια του Μαυροβουνίου έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, ενώ τα βορειότερα τμήματα της χώρας παρέλυσαν και το αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα έκλεισε εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης. Δεκάδες δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι.

    Στη Βουλγαρία, από το πυκνό χιόνι και τις καταιγίδες, 56 χωριά και πόλεις έμειναν χωρίς ηλεκτρικό σε ολόκληρη τη χώρα. Δρόμοι καθώς και το λιμάνι της Βάρνας έκλεισαν. Εξαιτίας χιονοστιβάδας που έκλεισε επαρχιακό δρόμο αποκλείστηκαν δεκάδες φορτηγά και αυτοκίνητα, κάποια από τα οποία μετέφεραν παιδιά και έγκυες γυναίκες.

    Στη βόρεια Αλβανία, χιονοστιβάδα απέκλεισε την Πέμπτη 13 αυτοκίνητα, ενώ η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ελικόπτερα για να μεταφέρει ασθενείς από απομακρυσμένες περιοχές.

    Είδηση: 19187

    [14] Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στην Αττική Οδό

    Κοινωνία

    Ολική διακοπή κυκλοφορίας στο ρεύμα της Αττικής Οδού με κατεύθυνση προς Ελευσίνα, από τον κόμβο της Λ. Κηφισίας έως τον κόμβο της Λ. Κύμης, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου από τις 00:00 το βράδυ έως τις 05:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 22 Φεβρουαρίου, για την τοποθέτηση μεταλλικής πεζογέφυρας στο Σταθμό "Νερατζιώτισσας" του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

    Τα οχήματα θα εξέρχονται στην Λ. Κηφισίας και μέσω των Λ. Κηφισίας - Σπ. Λούη και Λ. Κύμης, θα εισέρχονται εκ νέου στη Αττική Οδό χωρίς πληρωμή διοδίου.

    Κατά την διάρκεια του αποκλεισμού δεν θα καταβάλλονται διόδια σε όλες τις εισόδους προς Ελευσίνα της Αττικής Οδού από Αεροδρόμιο και Κατεχάκη μέχρι την Κύμης.

    Η είσοδος στην Αττική Οδό προς Ελευσίνα από την Λ. Κηφισίας θα είναι κλειστή.

    Είδηση: 19186

    [15] Παραπομπή της Αικ.Πελέκη με το ερώτημα της απόλυσης

    Με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης παραπέμπεται στο Πενταμελές Εφετείο η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη για τη συμμετοχή της σε ΕΠΕ (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης) κατά παράβαση του Συμβολαιογραφικού Κώδικα καθώς και για τη σύνταξη συμβολαίων που αφορούσαν οικόπεδο εντός αρχαιολογικού χώρου στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Η κ. Πελέκη, που είχε κληθεί σήμερα για εξηγήσεις από τις Εισαγγελείς Εφετών που διερευνούν την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, υπέβαλε υπόμνημα με το οποίο αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη.

    Διάσταση απόψεων

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες ως προς το που κλίνει η πλάστιγγα σχετικά με την απόλυσή της από το Σώμα, καθώς οι απόψεις διίστανται.

    Πάντως, εάν αποφασιστεί η οριστική παύση της μπορεί να προσφύγει στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

    Αρνείται τις όποιες ευθύνες στην υπόθεση Βατοπαιδίου

    Σήμερα η κ. Πελέκη-Βουλγαράκη υπέβαλε υπόμνημα στις Εισαγγελείς Εφετών που ερευνούν την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου κ. Σπυροπούλου και κ. Στραγάλη, από τις οποίες είχε κληθεί σε απολογία για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαιώσεως και της συνέργειας σε απιστία σε βάρος του δημοσίου. Οι κλήσεις αφορούν την εμπλοκή σε περίπου συμβόλαια, στα οποία εμφανίζονται πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των αντικειμενικών αξιών και εκτιμήσεων του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημα της η κ. Πελέκη σημειώνει πως δεν φέρει ευθύνη και πως ενήργησε στο πλαίσιο που υπήρχε με κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με την κυριότητα και την ανταλλαγή.

    Είδηση: 19184

    [16] Τρομοκρατία: Έρευνες και πολιτική αντιπαράθεση

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Στη σύνθεση της εκρηκτικής ύλης του πανίσχυρου ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού, που τοποθετήθηκε σε αυτοκίνητο στα γραφεία τις Citibank, στρέφονται τώρα οι έρευνες των ειδικών για να διαπιστώσουν γιατί δεν ενεργοποιήθηκε η βόμβα αφού οι πυροκροτητές του μηχανισμού εξερράγησαν κανονικά. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία προσπαθεί να ανακαλύψει στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών που από τις εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας και από πληροφορίες για την πορεία του κλεμμένου αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την τρομοκρατία, με αφορμή τις δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    Αντιπαράθεση μεταξύ του Γάννη Τραγάκη και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το ζήτημα της τρομοκρατίας στην εκπομπή της ΝΕΤ, "Πρώτη Γραμμή".

    Βαριές εκφράσεις που βλάπτουν τον τόπο χαρακτήρισε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ τις δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που παρομοίασε την Αθήνα, με την Καμπούλ μετά τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα..

    Ο Γιάννης Τραγάκης πως έκανε κακό στο τόπο η συγκεκριμένη αναφορά την ώρα που κλείνονται τα τουριστικά πακέτα, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σχολίασε πως ήδη έχουν εκδοθεί ταξιδιωτικές οδηγίες προ τη χωρά μας και πως τα ξένα μέσα ενημέρωσης έχουν κάνει επικριτικά σχόλια.

    Ο πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξης επέκρινε την κυβέρνηση πως δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ ο Παναγιώτης Μπεγλίτης υποστήριξε ότι δεν ευθύνονται οι δηλώσεις ενός στελέχους του ΠΑΣΟΚ για το πρόβλημα στο τουρισμό από την τρομοκρατία,.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την πλευρά του δήλωσε πως οι πολίτες εμπιστεύονται τις αρχές και όχι την μικροκομματική κινδυνολογία του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Αντώναρος δήλωσε ότι χρειάζεται στράτευση όλων για την αντιμετώπιση των τελευταίων αυτών φαινομένων και σημείωσε ότι αυτά τα θέματα δεν λύνονται με κραυγές ή γενικόλογους αφορισμούς αλλά με οργανωμένη δουλειά.

    Επανέλαβε, δε, πως κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν την τάση να ελεεινολογούν και να χρησιμοποιούν βαρύτατες εκφράσεις εναντίον του ίδιου του τόπου γιατί έτσι πιστεύουν ότι θα αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη.

    "O πολιτικός πρέπει να προσέχει πως μιλά, τι λέει και πότε το λέει. Στην πολιτική ισχύει ότι, ο ομιλών εκτίθεται. Το θέμα της τρομοκρατίας είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο εκθέτει την χώρα μας. Είναι μια φωτιά που καίει εδώ και καιρό. Αντί λοιπόν να ρίξουμε νερό στη φωτιά, κάποιοι με δηλώσεις τους ρίχνουν λάδι εκθέτοντας την χώρα διεθνώς", σχολίασε και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος.

    Οι τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις λένε στο ΣΥΝ προκαλούν ανησυχία και ερωτηματικά.

    Είδηση: 19185

    [17] Γερμανία-Γαλλία: αρωγή στους αδύναμους

    Ειδήσεις

    Στα προβλήματα που προκαλεί η κρίση, συνεχίζουν να βυθίζονται οι οικονομίες διεθνώς παρασύροντας στη δίνη της όχι μόνο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα , αλλά και όλους τους τομείς της ανάπτυξης με αποτέλεσμα νέες δραματικές απώλειες θέσεων εργασίας τόσο στην βαριά μεταλλοβιομηχανία, όσο και την αυτοκινητοβιομηχανία που συνεχίζει να πλήττεται με ελάχιστες εξαιρέσεις. Μπροστά σ΄αυτή τη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ, δήλωσε πως αν μια μικρή χώρα της ευρωζώνης αντιμετωπίζει δυσκολίες ,οι ισχυρότερες πρέπει να ρίξουν σωσίβιο αλληλεγγύης έστω κι αν αυτό αντιβαίνει στους κανόνες.

    Συγκεκριμένα, έκκληση για "κοινά βήματα" σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην κατεύθυνση παροχής αρωγής σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοοικονομικές δυσκολίες απηύθυνε σήμερα η κυβέρνηση Μέρκελ, χωρίς να κατονομάζει τις χώρες αυτές.

    "Με δεδομένη τη διεύρυνση της απόκλισης στα επιτόκια κρατικού δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης, επιβάλλονται κοινά βήματα της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Eurogroup, για να συζητηθούν με τις ενδιαφερόμενες χώρες, μέτρα για την αντιστροφή αυτής της εξέλιξης", τόνισε, σε ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

    "Ειδικά μια οικονομία όπως η γερμανική προφανώς βασίζεται στην οικονομία των γειτονικών σε αυτή χωρών και στο να μην πλήττονται σε μεγάλο βαθμό οι αγορές των γειτονικών χωρών. Γι' αυτό το λόγο ξεκινά τώρα διαδικασία να εξετάσουμε σε ποιον βαθμό μπορεί να υπάρξει βοήθεια των οικονομικά ισχυρών χωρών προς άλλες χώρες της ευρωζώνης ", τόνισε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

    Η απάντηση της Γαλλίας ήρθε από την Ουάσιγκτον την οποία επισκέπτεται η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ η οποία ξεφεύγοντας από το πλαίσιο των συζητήσεων για τα διατλαντικά οικονομικά ζητήματα με τον αμερικανό ομόλογο της Τιμ Γκάιτνερ επικεντρώθηκε στα προβλήματα της ευρωζώνης που πλήττουν και την Γαλλία η οποία περιλαμβάνεται στις έξι χώρες της ευρωζώνης με υπερβολικό έλλειμμα, την ώρα που καταγράφονται νέες απώλειες θέσεων εργασίας.

    Την άποψη ότι η «αρχή της αλληλεγγύης» πρέπει να υλοποιείται για τις ευρωπαϊκές χώρες, που η οικονομία τους τελεί υπό "πίεση", εξέφρασε ο Γάλλος Υφυπουργός, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις Μπρύνο λε Μερ, αναφερόμενος πρωτίστως στις ευρωπαϊκές χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

    "Χωρίς τη διάθεση για άσκοπους συναγερμούς, αληθινά μάς προκαλείται μία ανησυχία" τόνισε ο κ. Λε Μερ, αναφερόμενος πρωτίστως στα τωρινά οικονομικά δεδομένα σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που από την οικονομική σκοπιά πλήττονται δεινά από τη διεθνή οικονομική κρίση.

    "Εφόσον σημειώνονται ανατροπές, καλόν θα είναι να υλοποιείται η αρχή της αλληλεγγύης" υπογράμμισε ο κ. Λε Μερ, που εξέφρασε την ικανοποίησή του, για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του γερμανικού υπουργείου των Οικονομικών, με την οποία ζητήθηκε "κοινή διαδικασία" για οικονομίες της ευρωζώνης με δυσκολίες λόγω της κρίσης (Ιρλανδία, Ελλάδα).

    "Παρόμοιες ανακοινώσεις παρέχουν διαβεβαιώσεις στις αγορές" επισήμανε ο γάλλος υφυπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

    Ανεργία

    Την ίδια ώρα σε εβδομήντα χιλιάδες υπολογίζονται οι θέσεις εργασίας που διακυβεύονται στους αλληλοεξαρτώμενους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας και της μεταλλοβιομηχανίας, σύμφωνα με τους αναλυτές, με τους 19 χιλιάδες από αυτούς στην μεταλλοβιομηχανία, η τύχη της οποίας έχει προ πολλού συνδεθεί με την αβεβαιότητα των εργαζόμενων στην αυτοκινητοβιομηχανία.

    Πενήντα χιλιάδες απολύσεις από μονάδες παραγωγής στη Δυτική Ευρώπη είναι η άμεση απειλή την οποία επικαλείται αυτή τη φορά η κυβέρνηση της Σουηδίας, που κατηγορεί την αμερικανική τζένερλα Μότορς ότι άφησε επί δύο δεκαετίες αβοήθητη τη ζημιογόνο θυγατρική της Σάαμπ η οποία πρέπει να αποδεσμευτεί πλέον από τον αμερικανικό έλεγχο σύμφωνα με την Στοκχόλμη.

    Ταυτόχρονα, επιπλέον 9.000 θέσεις εργασίας θα καταργήσει η εταιρία Anglo American Plc η οποία ελέγχει την μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής πλατίνας στον πλανήτη, ενώ δεν θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος και σε επαναγορά μετοχών.

    Οι 9.000 θέσεις εργασίας που θα καταργηθούν έρχονται να προστεθούν στις 10.000 θέσεις εργασίας που θα καταργηθούν στη θυγατρική στη Νότια Αφρική του κολοσσού στον κλάδο εκμετάλλευσης ορυχείων, την Anglo Platinum, οι οποίες ανακοινώθηκαν στις αρχές του μήνα.

    Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται και η βιομηχανία της Κροατίας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ένωσης βιομηχανιών CRO, κ. Βλαντιμίρ Φερντέλι, ο οποίος εστίασε στις, τουλάχιστον, 150 απολύσεις που γίνονται σε καθημερινή βάση

    Μάλιστα, σύμφωνα με τους κ.κ. Φερντέλι και Πόπιγιατς, ο «κύκλος» των απολύσεων θα συνεχιστεί, καθώς το 30% των εργοδοτών έχουν, ήδη, ξεκαθαρίσει πως στα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας κρίσης είναι και η μείωση του αριθμού του εργατικού δυναμικού.

    Τα μοναδικά , εδώ και αρκετό καιρό νέα έρχονται από την Ρομανική αυτοκινητοβιομηχανία.

    Η θυγατρική της γαλλικής Renault, Dacia, ανακοίνωσε νέες παραγγελίες από τη Γερμανία που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής, σε καθημερινή βάση, από 1.085 αυτοκίνητα σε 1.200.

    Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του εργατικού συνδικάτου της Dacia, 'Ιον 'Ιορντάτσε, πρόκειται για «καλά νέα, αλλά ανησυχούμε για το μέλλον, για το τι θα συμβεί όταν ολοκληρωθεί το συμβόλαιο».

    Η αυτοκινητοβιομηχανία Dacia είχε αναστείλει την παραγωγή τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο του 2008, καθώς και τον Ιανουάριο του 2009, λόγω της μείωσης των παραγγελιών και της «στασιμότητας» στην εγχώρια, αλλά και τη διεθνή αγορά αυτοκινήτου.

    Βραδύτητα στην αντιμετώπιση της κρίσης εντοπίζει ο πρόεδρος Μεντβέντεφ

    "Απαράδεκτο" έκρινε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ το γεγονός ότι οι ρωσικές αρχές ενεργούν με μεγάλη βραδύτητα απέναντι στην οικονομική κρίση, η οποία επιδεινώνεται στη χώρα.

    Ο Μεντβέντεφ από το Ιρκούτσκ της Σιβηρίας όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας, είπε ότι η χώρα πρέπει να μετατρέψει τη δομή της οικονομίας της για να αντισταθεί στην επικείμενη κρίση εκτιμώντας ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση δεν έχει ακόμη "πλήξει τα θεμέλια" του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    "Βρισκόμαστε σήμερα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η παγκόσμια κρίση συνεχίζεται, αλλά ακόμη δεν έχει κλιμακωθεί. Δεν μάς επιτρέπεται στο μέλλον να διατηρούμε μια παλιά δομή της οικονομίας που δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες", δήλωσε ο πρόεδρος.

    Κροατία

    Συστάσεις για συγκράτηση των δημοσίων δαπανών έκανε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το εθνικό νόμισμα και οι επιπτώσεις της κρίσης να γίνουν όσο το δυνατό λιγότερο αισθητές

    Σύμφωνα με το διοικητή της κεντρικής τράπεζας, θα πρέπει, επίσης, να υπάρξει συγκράτηση των δημοσίων δαπανών με ταυτόχρονη αναδιάρθρωσή τους υπέρ των κατηγοριών εκείνων που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη.

    Ρευστότητα 8 δισεκ. ευρώ στις επιχειρήσεις στη Δανία

    Την απόφαση διάθεσης προς τις επιχειρήσεις ρευστότητα ύψους 8 δισεκατομμύρια ευρώ θα θέσει, έλαβε η κυβέρνηση της Δανίας μεταθέτοντας κατά 6 μήνες την καταβολή του ΦΠΑ και των φόρων των μισθωτών τους στα δημόσια ταμεία προκειμένου να τονώσει την αγορά.

    Η απόφαση αυτή εντάσσεται σ' ένα σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο κοινοβούλιο "για να τονώσει την οικονομία' που πλήττεται από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, δήλωσε ο ¶ντερς Φογκ Ράσμουσεν σε συνέντευξη Τύπου.

    Πτώση του PMI σε ιστορικά χαμηλά στην Ευρωζώνη

    Η εικόνα των επιπτώσεων της κρίσης αντανακλάται και από τα στοιχεία τον απότομο ρυθμό συρρίκνωσης που παρατηρείται στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στη μεταποίηση και τον τομέα υπηρεσιών στην ευρωζώνη, καθώς οι καταναλωτές δεν προχώρησαν σε δαπάνες και οι επιχειρήσεις ανέβαλαν επενδύσεις.

    Σύμφωνα με έρευνα της Markit Economics, ο προκαταρκτικός σύνθετος PMI υποχώρησε, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Φεβρουάριο, στο 36,2, από 38,3 τον Ιανουάριο.

    Με αυτά τα στοιχεία, δεν φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις για κορύφωση πέραν της οποίας η τάση αντιστρέφεται και το πρώτο τρίμηνο φέτος προοιωνίζεται να είναι χειρότερο από το τέταρτο τρίμηνο του 2008 με όρους συρρίκνωσης της οικονομίας, αύξησης της ανεργίας και εξέλιξης των αποπληθωριστικών πιέσεων.

    Ενίσχυση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

    Στα επίπεδα των αρχών του 2008 έφθασε σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, που ενισχύθηκε κατά 0,3%, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ύφεση.

    Όπως επισημαίνεται, πρόκειται για την πρώτη μηνιαία αύξηση σε ένα διάστημα έξι μηνών, ενώ και ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν υπολογίζονται οι ευμετάβλητοι τομείς των τροφίμων και της ενέργειας, κινήθηκε σευψηλότερα επίπεδα από αυτά που περίμεναν οι αναλυτές και παρουσίασε αύξηση κατά 0,2%.

    Είδηση: 19183

    [18] Την πόρτα δείχνει η Αργεντινή στον αρνητή επίσκοπο

    Ειδήσεις

    Η Αργεντινή κάλεσε τον αρνητή του Ολοκαυτώματος Βρετανό επίσκοπο Ρίτσαρντ Ουίλιαμσον να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε διάστημα δέκα ημερών γιατί διαφορετικά θα απελαθεί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. "Ο υπουργός Εσωτερικών Φλορένσιο Ραντάζο ανακοίνωσε ότι η Εθνική Υπηρεσία Μετανάστευσης κάλεσε τον Ρίτσαρντ Ουίλιαμσον να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε δέκα ημέρες, διαφορετικά θα απελαθεί" αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο Ουίλιαμσον είχε αφοριστεί πριν από 20 χρόνια, όμως στις 24 Ιανουαρίου ο πάπας Βενέδικτος ήρε τον αφορισμό αυτό, γεγονός που προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις του Βατικανού με τους Εβραίους. Δύο ημέρες πριν από την άρση του αφορισμού ο Ουίλιαμσον είχε δηλώσει σε σουηδικό τηλεοπτικό κανάλι ότι δεν υπήρχαν θάλαμοι αερίων στα ναζιστικά στρατόπεδα κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. "Πιστεύω ότι 200.000-300.000 Εβραίοι πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ούτε ένας όμως σε θάλαμο αερίων", είχε πει χαρακτηριστικά.

    Το Βατικανό κάλεσε τον Βρετανό επίσκοπο να ανακαλέσει δημόσια και απερίφραστα την επίμαχη αυτή δήλωσή του εάν θέλει να επανέλθει στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας.

    Στη σχετική ανακοίνωση του Βατικανού αναφερόταν επίσης ότι ο Πάπας Βενέδικτος δεν ήταν ενήμερος για τη δήλωση αυτή όταν ήρε τον αφορισμό εναντίον του Ουίλιαμσον και άλλων τριών επισκόπων που είχαν αποσχηματιστεί πριν από είκοσι χρόνια.

    Είδηση: 19181

    [19] Ψάχνουν στοιχεία στο Ι.Χ. και στις κάμερες

    Κοινωνία

    Από την εξέταση του πανίσχυρου ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού, τις εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας της Citybank και από πληροφορίες για την πορεία του κλεμμένου αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε, προσπαθεί η αντιτρομοκρατική υπηρεσία να ανακαλύψει στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών που προσπάθησαν να χτυπήσουν τα γραφεία της τράπεζας στην Κηφισιά. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ενώ οι πυροκροτητές είχαν εκραγεί η βόμβα δεν ενεργοποιήθηκε.

    Στο μεταξύ η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση για τυχόν παροχή πληροφοριών από τους πολίτες σχετικά με τον εντοπισμό οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά στις 18 Φεβρουαρίου έξω απο τα γραφεία της Τράπεζας CITΙBANK. Πρόκειται για το υπ΄ αριθ. ΧΙΑ-1830 ΙΧ επιβατηγό όχημα, μάρκας MAZDA 323 LX, χρώματος γκρι, που είχε κλαπεί στις 25 Ιανουαρίου 2009 από την περιοχή της Καισαριανής.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση παρακαλείται οποιοσδήποτε γνωρίζει ο,τιδήποτε για το όχημα αυτό ή βρισκόταν στην περιοχή και είδε κάτι που του φάνηκε ύποπτο, να ενημερώσει την ΕΛ.ΑΣ., ή να επικοινωνήσει με τον τηλεφωνικό αριθμό 1014. Θα προστατευτεί το απόρρητο της ταυτότητας.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 19180


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 20 February 2009 - 18:05:54 UTC