Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τριήμερη απεργία στα νοσοκομεία
  • [02] Αφγανιστάν: Βίαια επεισόδια με νεκρούς άμαχους
  • [03] Σε ελεύθερη πτώση οι οικονομίες
  • [04] Σε μια τριετία εμβόλιο που θα σταματά την εξέλιξη της Αλτσχάιμερ
  • [05] Βελτιώσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις
  • [06] Ομιλία Ν. Μπακογιάννη για εξωτερική πολιτική
  • [07] Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την ύπαρξή μας, εδώ»
  • [08] Συνάντηση Παπούλια - Αλίεφ
  • [09] Προληπτικός έλεγχος και στις Νομαρχίες
  • [10] Προφυλακιστέος ο «θείος» που ασελγούσε σε βάρος της ανήλικης ανιψιάς του
  • [11] Από σήμερα το επίδομα θέρμανσης
  • [12] Αντιπαράθεση για οικονομία και εκλογές
  • [13] Καμπανάκι για την οικονομία και το έλλειμμα
  • [14] Η άρνηση αποδυναμώνει τις αντοχές της οικονομίας
  • [15] Προσβλήθηκε από αλλαντίαση βρέφος
  • [16] Επιβεβαιώθηκε η σύγκρουση των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων
  • [17] Καμπανάκι για την Οικονομία
  • [18] ΗΠΑ: Στον αυτόματο πιλότο το αεροσκάφος που κατέπεσε
  • [19] Συνελήφθη το μοντέλο-βαποράκι

    [01] Τριήμερη απεργία στα νοσοκομεία

    Κοινωνία

    Απεργιακή κινητοποίηση τριήμερης διάρκειας, πραγματοποιούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά από την Τρίτη έως και την Πέμπτη με απόφαση της ΕΙΝΑΠ. Την Πέμπτη οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στις 12.30μμ. Παράλληλα η ΟΕΝΓΕ η πανελλήνια ομοσπονδία των γιατρών, έχει εξαγγείλει 48ωρη για την Τετάρτη και την Πέμπτη.

    Το αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την συλλογική τους σύμβαση από τη Βουλή και να κατατεθεί άλλο, που θα περιλαμβάνει τη συλλογική σύμβαση όπως αυτή είχε υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της ομοσπονδίας του τον περασμένο Δεκέμβρη.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν, τονίζουν μεταξύ άλλων ότι: "Επιμένουμε στην κύρωση από τη Βουλή της κλαδικής σύμβασης ΟΕΝΓΕ - Υπουργείου Υγείας ακριβώς όπως υπογράφηκε την 1/12/2008 χωρίς την παραμικρή τροποποίηση".

    Είδηση: 19011

    [02] Αφγανιστάν: Βίαια επεισόδια με νεκρούς άμαχους

    Ειδήσεις

    Είκοσι επτά άτομα, μεταξύ των οποίων εννέα άμαχοι και ένας στρατιώτης της νατοϊκής δύναμης, σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στο Αφγανιστάν, ανακοινώθηκε σήμερα από επίσημες πηγές.

    Το αιματηρότερο επεισόδιο σημειώθηκε σε δρόμο που συνδέει την Επαρχία Κανταχάρ και την επαρχία Ορουζγκάν, όταν εξερράγη βόμβα την ώρα που περνούσε ένα αυτοκίνητο που μετέφερε αμάχους με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε από αυτούς και να τραυματιστεί ένας έκτος, ανέφερε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Γκουλάμπ αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Ορουζγκάν. Τα θύματα εργάζονταν στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας AWCC.

    Σε έκρηξη βόμβας στην περιοχή Σαρκάνο στην επαρχία Κουνάρ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, σκοτώθηκαν τρεις εργάτες μίας κατασκευαστικής εταιρείας και τραυματίστηκαν άλλοι τόσοι, ενώ ένας άμαχος σκοτώθηκε χθες το βράδυ σε έκρηξη βόμβας στη Κανταχάρ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

    Ένας στρατιώτης της πολυεθνούς δύναμης υπέκυψε στα τραύματά του σήμερα. Είχε τραυματιστεί από βλήμα όλμου στο ανατολικό Αφγανιστάν σύμφωνα με την Isaf που δεν διευκρίνισε την εθνικότητά του.

    Δέκα Ταλιμπάν σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα σε βομβαρδισμούς των συμμαχικών δυνάμεων στο ΒΔ Αφανιστάν. Οι δέκα βρίσκονταν μέσα σε ένα κτίριο στην επαρχία Μπαντγις στο ΒΔ τμήμα της χώρας και κοντά στα σύνορα με το Τουρκμενιστάν, ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό στρατό.

    Ο επικεφαλής της αστυνομίας της επαρχίας Σαγιέντ Αχμαντ Σαμέχ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τον θάνατο των δέκα Ταλιμπάν, δύο από τους οποίους ήταν ηγετικά στελέχη τους. Επτά αντάρτες τραυματίστηκαν σε επιχείρηση του αφγανικού στρατού στην επαρχία Χελμάντ.

    Είδηση: 19010

    [03] Σε ελεύθερη πτώση οι οικονομίες

    Ειδήσεις

    Στη δίνη της ύφεσης παρασύρονται ακόμη και οι πιο εύρωστες οικονομίες, με τελευταίο «θύμα» της κρίσης την Ιαπωνία, ενώ χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται λόγω της απόφασης για περικοπές από μεγάλες εταιρείες. Την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις για έλλειψη πετρελαίου μετά το 2010 επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

    Βρετανία: Περικόπτει 850 θέσεις εργασίας στη Mini η BMW

    Παράλληλα, όσον αφορά στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, την περικοπή, 850 θέσεων εργασίας στην εργοστασιακή μονάδα που παράγει το αυτοκίνητο με το εμπορικό σήμα Mini στη Βρετανία, από τις 2 Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα η BMW AG, καθώς μειώνει παραγωγή για να αντιμετωπίσει τη μείωση της ζήτησης ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζομένους.

    Η γερμανική εταιρία διευκρινίζει ότι το εργοστάσιο στην Οξφόρδη, που είναι το μοναδικό εργοστάσιο, παγκοσμίως, στο οποίο συναρμολογούνται Mini, θα λειτουργεί, πέντε ημέρες την εβδομάδα, αντί των επτά προηγουμένως, με δύο βάρδιες στο εικοσιτετράωρο αντί των τριών.

    "Παρά το ότι το εμπορικό σήμα Mini ανταπεξήλθε στην πτωτική στροφή της οικονομίας, δεν είναι αλώβητο στις προκλήσεις της σημερινής κατάστασης", με τις πωλήσεις να έχουν μειωθεί κατά 34,5% τον Ιανουάριο.

    Η BMW τόνισε ότι η απόφαση δεν λήφθηκε "αβασάνιστα" και ότι τα συνδικάτα συμμετείχαν στις συζητήσεις. Ωστόσο, το ένα τρίτο των 4.500 εργαζομένων στο Κρόουλι είναι εποχικοί και φοβούνται ότι δεν θα πάρουν αποζημίωση για την απόλυσή τους.

    Την ίδια ώρα ο αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε τη δημιουργία μιας κυβερνητικής ομάδας που θα επιβλέπει την αναμόρφωση της δοκιμαζόμενης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

    Ο Ομπάμα όρισε τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ως "υπεύθυνο" για την επιτήρηση των δανείων προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες και ως συμπρόεδρο του τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Λόρενς Σάμερς, ενώ απέρριψε την ιδέα να ορίσει έναν και μόνο άνθρωπο , ένα " τσάρο της αυτοκινητοβιομηχανίας," που θα έχει την αρμοδιότητα της διαχείρισης του προγράμματος για την αναζωογόνηση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

    Βυθίζεται στην ύφεση η Ιαπωνία

    Ισχυρότατα πλήγμα από την κρίση δέχεται και η Ιαπωνία η οικονομία της οποίας, αν και ήταν από τις πλέον εύρωστες παγκοσμίως, βυθίζεται στην ύφεση, εντείνοντας την διεθνή ανησυχία, δεδομένου ότι η εξέλιξη αυτή έχει και ψυχολογικό αντίκτυπο.

    Παραδεχόμενη την απρόσμενη μείωση των εξαγωγών της η ιαπωνική οικονομία συρρικνώνεται δραστικά το τελευταίο τετράμηνο σε ποσοστό που ανέρχεται στα 12,7% , που αποτελεί τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 35 χρόνων.

    Η κυβέρνηση στο πλαίσιο των πρώτων εκτιμήσεων για την ανάπτυξη του Μικτού Ακαθάριστού Προϊόντος μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2008 ανακοίνωσε ότι οι. εξαγωγές μειώθηκαν κατά 13,9% εξ αιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και η ζήτηση των ιαπωνικών αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών συσκευών σημείωσε κάθετη πτώση.

    Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, εταιρίες όπως η Toyota, η Sony και η Hitachi να περιμένουν σημαντικές απώλειες μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους, που κλείνει το Μάρτιο και να ανακοινώνουν την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας.

    Με τη ζήτηση να μειώνεται και στην εγχώρια αγορά, η χώρα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τη χειρότερη οικονομική ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου, αφού το 2008 η ανάπτυξη μειώθηκε κατά 0,7%.

    Η Τράπεζα της Ιαπωνίας προβλέπει τη σοβαρότερη οικονομική ύφεση από την 1η Απριλίου, που ξεκινά το νέο οικονομικό, από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τη μείωση της ανάπτυξης κατά 2% καθ' όλο το έτος.

    Επιβράδυνση στη Ρουμανία

    Μόλις και με τα βίας την μία ποσοστιαία μονάδα αναμένεται να τρέξει ο πυθμός της οικονομικής ανάπτυξης στη Ρουμανία, σύμφωνα με τον Υπουργό οικονομικών της χώρας Γκεόργκε Πογκέα

    Όπως είπε ο κ. Πογκέα, οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Ρουμανίας, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θα προχωρήσουν σε διακοπή των εισαγωγών από τη Ρουμανία, εξέλιξη που θα επηρεάσει την ανάπτυξη της οικονομίας.

    Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, εξάλλου, πως το β' τρίμηνο του 2009 εκτιμάται ότι θα υπάρξει -μερική- «ανάρρωση» της οικονομίας.

    Αναμορφωμένη η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά

    Τη σημαντική αναμόρφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς, με κυριότερο χαρακτηριστικό της την μετακίνηση της οικονομικής ισχύος προς την Ανατολή διαπιστώνει η Pricewaterhouse Coopers στη μελέτη της με τίτλο «Η Ημέρα μετά το Αύριο».

    Μερικά από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της μελέτης είναι τα εξης:

    - Μετακίνηση της παγκόσμιας ισχύος προς την Ανατολή

    Η μετακίνηση της χρηματοπιστωτικής ισχύος από τη Δύση στην Ανατολή έχει επιταχυνθεί, με αποτέλεσμα να σπάσει η φούσκα των χρηματοοικονομικών στοιχείων που είχε δημιουργηθεί πάνω στη ροή επενδύσεων που προκάλεσαν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες σε μία αμερικανοκεντρική παγκόσμια οικονομία.

    - Άνοδος του Νέο-Κλασσικού τραπεζικού συστήματος

    Ένα μικρότερο, πιο στενά ελεγχόμενο τραπεζικό σύστημα και η κυριαρχία του παγκόσμιου τραπεζικού μοντέλου θα είναι κεντρικά χαρακτηριστικά του νέου τραπεζικού τοπίου. Το «σκιώδες» τραπεζικό σύστημα θα αποδομηθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι τράπεζες που βασίζονται στις κεφαλαιαγορές για τη ρευστότητά τους και οι ήταν περισσότερο εξειδικευμένες παρά πιο γενικές πρέπει να αναδομηθούν.

    - Η κυβέρνηση «μέσα στο σύστημα»

    Οι κυβερνήσεις αναμένεται να αναμειχθούν περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, έτσι ώστε να δώσουν ώθηση στις οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Αυτή η ανάμειξη είναι ήδη εμφανής στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ πίεση ασκείται σε τράπεζες που υποστηρίζονται από το κράτος, όσον αφορά περιπτώσεις επανάκτησης, κατάσχεσης και δανεισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Μεγαλύτερη σύγκρουση αναμένεται, καθώς οι κυβερνήσεις αντανακλούν τις επιθυμίες της κοινωνίας και επηρεάζουν θέματα που άπτονται της εταιρικής διακυβέρνησης, της φορολόγησης, της διανομής μερισμάτων και της πληρωμής αποζημιώσεων στις τράπεζες.

    - Η αναζήτηση ενός κανονιστικού πλαισίου με «μηδενικό ρίσκο»

    Είναι γεγονός ότι τα κανονιστικά ζητήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο σε εθνικό επίπεδο. Η G20 έχει ήδη καταστρώσει ένα Πρόγραμμα Δράσης για Κανονιστική Μεταρρύθμιση. Παρ' όλα αυτά, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα είναι πρώτη προτεραιότητα και οτιδήποτε την επηρεάζει θα ρυθμιστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Αυτό θα συνοδευτεί από την άσκηση μεγαλύτερης επιρροής εκ μέρους της κυβέρνησης στη στρατηγική των τραπεζών που λαμβάνουν στήριξη από την κυβέρνηση.

    - Πρωτόγνωρη δημοσιονομική πίεση

    Οι φορολογικές επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες για τις δυτικές κυβερνήσεις που θα αντιμετωπίσουν έντονες δημοσιονομικές πιέσεις, καθώς η ύφεση και η πτώση των τιμών των χρηματοοικονομικών στοιχείων θα προκαλέσουν μείωση των εσόδων από τη φορολογία. Οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μια βραχυπρόθεσμη αναβολή φόρων, αλλά μακροπρόθεσμα η φορολογία θα πρέπει να εφαρμοστεί.

    - Από την επιβίωση στη βιώσιμη στρατηγική

    Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να αντισταθούν στον πειρασμό να αντιδρούν σε οτιδήποτε εις βάρος των μακροπρόθεσμων εκτιμήσεων. Την ίδια στιγμή, πρέπει να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα του να αναπτύσσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες σε έναν κόσμο όπου τα συμφέροντα πολλών ενδιαφερόμενων έχουν γίνει πιο σημαντικά.

    Ενδεχόμενη κρίσης στην τροφοδοσία με πετρέλαιο από το 2010

    Τους φόβους της, για ενδεχόμενη κρίση όσον αφορά στην τροφοδοσία, μετά το 2010, μόλις αρχίσει να ανακάμπτει η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, εκφράζει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας δια στόματος του εκτελεστικού διευθυντή της IEA Νομπούο Τανάκα, πυροδοτώντας νέα σενάρια για επιβάρυνση της ήδη άσχημης οικονομικής κατάστασης.

    "Σήμερα, η ζήτηση είναι πολύ χαμηλή λόγω της πολύ κακής οικονομικής κατάστασης αλλά, όταν αρχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία, επανέλθει η ανάκαμψη το 2010 και τα επόμενα χρόνια, ενδέχεται να έχουμε άλλη μία ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση όσον αφορά την προσφορά, εάν δεν έλθουν οι επενδύσεις".

    Η σημαντική, σε ποσοστό 10%, άνοδος που κατέγραψε την περασμένη Παρασκευή, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού οφείλεται εν πολλοίς σε αναζωπυρούμενη αισιοδοξία για το ότι το ύψους 787 δισ. δολαρίων αμερικανικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας θα συντελέσει στην ανάσυρση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη από μια δεκατετράμηνη ύφεση.

    Σήμερα, ωστόσο, τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία από την Ασία ασκούν πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 19000

    [04] Σε μια τριετία εμβόλιο που θα σταματά την εξέλιξη της Αλτσχάιμερ

    Εμβόλιο που θα σταματά την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ αναμένεται να κυκλοφορήσει σε μία τριετία. Μετά την αποτυχία της εφαρμογής σε άνθρωπο του πρώτου εμβολίου κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, οι επιστήμονες προχώρησαν στη δημιουργία ενός νέου εμβολίου, που θα μπλοκάρει το β αμυλοειδές, το οποίο ευθύνεται για τη δημιουργία αμυλοειδικών πλακών στον εγκέφαλο και θα σταματά την εξέλιξή της νόσου.

    Μετά τη δοκιμή του σε πειραματόζωα σε πρώτη φάση και σε εθελοντές ασθενείς σε δεύτερη φάση, άρχισε η τρίτη φάση με μία παγκόσμια δοκιμή σε τουλάχιστον 1000 ασθενείς, που θα ολοκληρωθεί το 2011, ενώ για την έγκρισή του θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος.

    Το εμβόλιο αναμένεται να εφαρμοστεί σε άτομα που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της νόσου, καθώς και σε εκείνους που θεωρούνται υψηλού κινδύνου , αλλά δεν θα ενδείκνυται για ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο.

    Κι ενώ οι επιστήμονες συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία του εμβολίου νέες διαγνωστικές μέθοδοι αρχίζουν να εφαρμόζονται, συμβάλλοντας στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Η πρώιμη διάγνωση της νόσου είναι σήμερα δυνατή χάρη στις προόδους της τεχνολογίας ,ιδιαίτερα με την απεικονιστική διάγνωση με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ) αλλά και με τη διερεύνηση, μέσω μιας εξέτασης του σάλιου, του Ε4 αλληλόμορφου γονιδίου το οποίο θεωρείται ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου.

    Αυτά ανέφεραν η νευρολόγος ψυχίατρος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη και ο καθηγητής παθολογίας γηριατρικής στο ΑΠΘ Δημήτρης Οικονομίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 19-22 Φεβρουαρίου.

    Ο κ. Οικονομίδης αναφερόμενος στην πρώιμη διάγνωση της νόσου τόνισε ότι σήμερα οι γιατροί μπορούν να μελετήσουν ποιοτικά και ποσοτικά τη λειτουργία περιοχών του εγκεφάλου που η καταστροφή τους ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, ενώ μπορεί να μελετηθεί γενετικά , με μια απλή εξέταση σάλιου, ο κίνδυνος και οι πιθανότητες που έχει ένα άτομα να νοσήσει από Αλτσχάιμερ. Αυτή η εξέταση σάλιου που μέχρι σήμερα γίνονταν στο εξωτερικό θα γίνεται πλέον και στην Ελλάδα στην Εταιρεία Μελέτης Νόσου Αλτσχάιμερ και Αγγειακών Ανοιών Κεντρικής Μακεδονίας.

    Η κ. Τσολάκη από την πλευρά της διευκρίνισε ότι με την τομογραφία ΡΕΤ παρακολουθούνται οι περιοχές του εγκεφάλου που ευθύνονται για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά η μέθοδος αυτή δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία διότι είναι δυνατόν και φυσιολογικοί άνθρωποι να έχουν αμυλοειδικές πλάκες όπως εκείνες που υπάρχουν στον εγκέφαλο εκείνων που νοσούν. Όσον αφορά τον εντοπισμό του αλληλόμορφου γονιδίου Ε4 στο σάλιο η κ. Τσολάκη εξήγησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός που το έχει θα πάθει Αλτσχάιμερ, αλλά ότι είναι υψηλού κινδύνου και έχει 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθεί από τη νόσο.

    Η νόσος Αλτσχάιμερ διεθνώς προσβάλει το 10% των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών. Το 2001 ο αριθμός των ατόμων με Αλτσχάιμερ παγκοσμίως ήταν 24,3 εκατομμύρια, ενώ το 2040 θα φτάσουν 81,1 εκατομμύρια. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει φάρμακο που να θεραπεύει τη νόσο. Τα φάρμακα που υπάρχουν αλλά και οι φαρμακευτικές θεραπείες που εφαρμόζονται στοχεύουν στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου. Στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων με Αλτσχάιμερ ανέρχεται στις 150.000.

    Είδηση: 19006

    [05] Βελτιώσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις

    Κοινωνία

    Τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις που θα διεξαχθούν φέτος, και αφορούν στον β΄ κύκλο ημερησίων ΤΕΕ που θα διενεργηθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Μαΐου, ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, μετά τη σύσκεψη του υπουργού με υπηρεσιακούς παράγοντες. Με βάση την απόφαση αυτή, στο νέο νόμο για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, περιελήφθη διάταξη για την επίδειξη στους υποψηφίους των γραπτών δοκιμίων στις πανελλαδικές εξετάσεις.

    Στην τροποποίηση του σχετικού Π.Δ για την «Αξιολόγηση των μαθητών του Γενικού Λυκείου» που βρίσκεται για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο περιελήφθησαν βελτιώσεις για την οργάνωση και τη διαδικασία διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων:

    Συγκεκριμένα: Αυξάνονται από 13 σε 18 τα μέλη των Βαθμολογικών Κέντρων τα οποία συντονίζουν και εποπτεύουν τη διαδικασία βαθμολόγησης και αναβαθμολόγησης των γραπτών δοκιμίων.

    Απαγορεύεται να σημειώνει ο Α΄ βαθμολογητής πάνω στο γραπτό δοκίμιο λάθη ή ελλείψεις ώστε ο Β΄ βαθμολογητής κατά τη βαθμολόγηση να το αξιολογεί ανεπηρέαστος.

    Μειώνεται κατά 10 μονάδες στην εκατοντάβαθμη κλίμακα η βαρύτητα της παραγωγής κειμένου στο μάθημα της «Νεοελληνικής Γλώσσας» και αντίστοιχα αυξάνεται η βαρύτητα των ασκήσεων με στόχο τον περιορισμό της υποκειμενικής βαθμολόγησης στο συγκεκριμένο μάθημα.

    Για τις εξετάσεις που θα διεξαχθούν από το 2010 και μετά, θα αναγράφεται στο γραπτό η αναλυτική βαθμολογία για κάθε ερώτημα σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων ώστε να αποφεύγονται τυχόν λάθη κατά την άθροιση των επί μέρους βαθμών και ο υποψήφιος.

    Γίνεται αποσυμφόρηση των Βαθμολογικών Κέντρων, από τους προφορικά εξεταζόμενους υποψηφίους με τη θέσπιση ανώτατου ορίου εξεταζομένων.

    Καθιερώνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις με έγκαιρη δήλωση όλων των εξεταζόμενων μαθημάτων για την καλύτερη οργάνωση των εξετάσεων.

    Τα Μηχανογραφικά Δελτία που υποβάλλουν οι υποψήφιοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, φέτος για πρώτη φορά θα τους γνωστοποιηθούν, μέσω Διαδικτύου, εντός του μηνός Μαρτίου.

    Είδηση: 19009

    [06] Ομιλία Ν. Μπακογιάννη για εξωτερική πολιτική

    Aναφορές σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, έκανε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα: "Ελληνική Εξωτερική Πολιτική: Προκλήσεις και προοπτικές".

    Οριοθετώντας το πλαίσιο των κινήσεων σε διεθνές επίπεδο, η κ. Μπακογιάννη τόνισε: "Διανύουμε μια περίοδο αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση ορίζει και το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε σήμερα. Τα κράτη μέλη της διεθνούς κοινότητας αναζητούν ακόμα τους κατάλληλους μηχανισμούς απεμπλοκής από την κρίση. Δεν υπάρχουν μαγικές φόρμουλες. Δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές. Όλοι γνωρίζουν σήμερα ότι η κρίση επηρεάζει πλέον και τις διεθνείς σχέσεις και ισορροπίες, τις οποίες συνήθως βλέπουμε με άλλα κριτήρια. Ασφαλώς τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην νέα κυβέρνηση η οποία ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας στην Ουάσινγκτον. Οι προσδοκίες είναι δικαιολογημένα υψηλές. Και τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά.Ένα είναι όμως σαφές σε όλους: ότι τα διεθνή προβλήματα χρειάζονται διεθνείς λύσεις. Οι ολοένα συχνότερες συναντήσεις των χωρών μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης, όπως και οι συναντήσεις των κρατών G-20 σε παγκόσμιο επίπεδο, επιβεβαιώνουν τον κανόνα ότι η συνεννόηση είναι η σοφότερη επιλογή. Σ΄ αυτή τα συγκυρία χρειάζεται συνεργασία και γρήγορες αποφάσεις".

    "Στρατηγικός και αμετάθετος στόχος μας είναι η προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και της συνεχής αναβάθμιση του κύρους της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο", συνέχισε η κ. Μπακογιάννη για να πει ότι: "Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα: Πρώτον, η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται στην ευρύτερη συναίνεση. Δεύτερον, προς την επίτευξη των στόχων μας, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ακολουθεί μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική. Τρίτο, η Ελλάδα δεν αντιδρά πλέον ως περιφερειακή χώρα την οποία απασχολούν μόνο θέματα δικού της στενού ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα είναι μια ώριμη ευρωπαϊκή δημοκρατία ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Ελλάδα έχει λόγο και ρόλο και βρίσκεται στο επίκεντρο της λήψης των αποφάσεων".

    ΟΑΣΕ

    "Έχουμε κυρίες και κύριοι, απόλυτη συναίσθηση των διεθνών μας υποχρεώσεων», τόνισε η Ελληνίδα υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας έχει αναλάβει την προεδρία του ΟΑΣΕ, λέγοντας: «Οφείλουμε να είμαστε - και είμαστε- παρόντες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Στον ΟΗΕ και στον ΟΑΣΕ. Στα Βαλκάνια. Στον Καυκάσσο. Στην Μέση Ανατολή. Στην Αφρική. Οφείλουμε να συμβάλλουμε - και συμβάλλουμε- στο μέτρο του εφικτού στην ασφάλεια και στην σταθερότητα. Οφείλουμε να επιβεβαιώνουμε - και επιβεβαιώνουμε- την θέση μας ως χρήσιμοι εταίροι, σοβαροί σύμμαχοι, και φερέγγυοι συνομιλητές".

    Ευρωεκλογές

    Αναφερόμενη στις ευρωεκλογές η κ. Μπακογιάννη δήλωσε: "Το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές για να κινητοποιήσουμε τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν στις επικείμενες ευρωεκλογές. Πρέπει να εγκαταλείψουμε την ξύλινη γλώσσα της ευρω-γραφειοκρατίας και τις αμφισημίες που εμποδίζουν την επικοινωνία. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς όταν μιλάμε για τα επιτεύγματα της Ένωσης, να τα αναδεικνύουμε και να συνεχίσουμε να φέρνουμε άμεσα αποτελέσματα στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Γι΄ αυτό το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του Ιούνιου του 2009, για το μέλλον της Ευρώπης και του εγχειρήματος της είναι πιο κρίσιμό από όσο αφήνει η πολιτική συγκυρία να εκτιμήσουμε. Η ψήφος μας θα καθορίσει «ποιά Ευρώπη» θέλουμε από εδώ και στο εξής. Η δική μας απάντηση είναι ξεκάθαρα: Θέλουμε μια δημοκρατική, συμμετοχική, κοινωνική, ισχυρή Ευρώπη".

    Βαλκάνια

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η υπουργός Εξωτερικών για τα Βαλκάνια, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όσο παραμένει μια μαύρη τρύπα στην γειτονιά μας. Είναι γνωστή σε όλους η στήριξη της Ελλάδας στην ευρωατλαντική πορεία της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης. Με ιδιαίτερη χαρά, η Ελλάδα καλωσόρισε τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στην ευρωπαϊκή οικογένεια, έχοντας προηγουμένως υποστηρίξει ένθερμα τις δύο χώρες στα διάφορα στάδια της ενταξιακής τους πορείας. Η χώρα μας με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρέτισε και την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Αλβανίας και της Κροατίας στο ΝΑΤΟ την οποία αύριο θα επικυρώσει η Βουλή των Ελλήνων. Οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλα τα κράτη των Βαλκανίων είναι για εμάς βασική προτεραιότητα. Ανάμεσα σε αυτά και με την ΠΓΔΜ, όπου έχουμε εντυπωσιακή οικονομική παρουσία".

    Για ΠΓΔΜ

    "Δυστυχώς, το ζήτημα του ονόματος παραμένει ακόμα εκκρεμές», είπε η κ. Μπακογιάννη, για να συνεχίσει τονίζοντας ότι: «Σήμερα συνεχίζουμε με επιμονή, με ρεαλισμό και με αυτοπεποίθηση να επιδιώκουμε μια λύση κοινά αποδεκτή μέσω της διαπραγμάτευσης. Η Ελλάδα επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας παραμένει σταθερά και εποικοδομητικά στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγμάτευση, προκειμένου να μπορέσει η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να ακολουθήσει ευρωατλαντική πορεία. Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας επιδίδεται σε μια εξωτερική πολιτική που διακατέχεται από τα κακά βαλκανικά σύνδρομα του παρελθόντος. Λυπάμαι γι΄ αυτό διότι βλάπτει κυρίως το λαό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η Ελλάδα πάντως είναι εδώ και επιδιώκει μια λύση χωρίς νικητές και ηττημένους".

    Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Τέλος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι: "Στην στρατηγική μας επιλογή για την ενίσχυση της προσέγγισης όλων των χωρών της περιοχής μας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, εντάσσεται και η υποστήριξη μας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Μια Τουρκία που σταδιακά μετατρέπεται σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι προς όφελος όλων: της Ευρώπης, της ίδιας της Τουρκίας, των γειτόνων της.

    Αλλά το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας είναι στα δικά της χέρια. Πρέπει να περάσει από τα λόγια στα έργα. Αυτή πρέπει να δείξει ότι έχει τις ικανότητες και την πολιτική βούληση να ανταποκριθεί στα κριτήρια που της έχουν θέσει τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχουν λευκές επιταγές. Η Τουρκία καλείται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Και υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Τα ζητήματα αυτά αφορούν μεταξύ άλλων στην εδραίωση του δημοκρατικού συστήματος στη χώρα, καθώς και στον σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων, της ελευθερίας έκφρασης και των θρησκευτικών ελευθεριών.

    Είδηση: 19008

    [07] Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την ύπαρξή μας, εδώ»

    Πολιτική

    «Είμαστε αποφασισμένοι να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε την ύπαρξη μας, την ιστορία μας, την ταυτότητα μας, τη χριστιανική μαρτυρία μας, εδώ, όπου ζούμε», επανέλαβε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στους πιστούς από την Κωνσταντινούπολη.

    Πιστούς και από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, που βρέθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Βεβεκίου, στο Βόσπορο.

    «Η παρουσία σας όλων υμών εξ Ελλάδος σήμερα εν τω μέσω ημών, είναι μια ένδειξη της αφοσιώσεως στη Μητέρα Εκκλησία η οποία αιώνες τώρα αγωνίζεται να επιζήσει, να ξεπεράσει, να υπερπηδήσει τις θύελλες και τους ανέμους», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ

    Είδηση: 19007

    [08] Συνάντηση Παπούλια - Αλίεφ

    Πολιτική

    Η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στους τομείς της ενέργειας, των επικοινωνιών, των αεροπορικών υπηρεσιών και των τεχνολογιών πληροφορικής, με την υπογραφή πακέτου 4 συμφωνιών, ήταν το αντικείμενο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Ιλάμ Αλίεφ που είναι ο πρώτος Αζέρος Πρόεδρος που επισκέπτεται την Ελλάδα, έγινε θερμά δεκτός από τον Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο είχε ευρεία συνομιλία στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Συγκεκριμένα, μετά την τελετή της επίσημης υποδοχής όπου την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο Υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς κι ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτης Καμμένος ακολούθησε κατ' ιδίαν συνομιλία των κ.κ. Παπούλια και Αλίεφ, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή της ελληνικής και της Αζέρικης αντιπροσωπείας, στο τέλος της οποίας υπογράφηκαν συμφωνίες για την: Αποφυγή της διπλής φορολογίας και την αποτροπή της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου, τις "Αεροπορικές υπηρεσίες", τον "Τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και "Μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας".

    Σε δηλώσεις του ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε ότι ενεργειακά θέματα, θέματα επενδύσεων, εμπορίου, πολιτιστικά και μορφωτικής συνεργασίας αποτελούν για τις δυο χώρες προτεραιότητες που παρουσιάζουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.

    Οι δυο άνδρες συζήτησαν επίσης θέματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή, όπως ο Καύκασος, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Κυπριακό.

    Αναφερόμενος στις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ των δυο χωρών εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η επίσκεψη του Προέδρου Αλιέφ θα είναι εξαιρετικά επιτυχημένη και θα συμβάλλει ουσιαστικά σε μια νέα φάση ανάπτυξης των σχέσεών μας.

    Από την πλευρά του ο Αζέρος Πρόεδρος δήλωσε βέβαιος, ότι οι σχέσεις θα ενισχυθούν περαιτέρω στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης κι οι διμερείς μας σχέσεις θα γνωρίσουν νέα πρόοδο.

    "Το Αζερμπαϊτζάν κατέχει σημαντική ποσότητα ενεργειακών πόρων. Έχουμε κάνει πολλά για να προωθήσουμε αυτούς τους πόρους στον υπόλοιπο κόσμο. Η σχέση που αναπτύσσει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα με το Αζερμπαϊτζάν θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας και το Αζερμπαϊτζάν καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης".

    Ακολούθως ο κ. Αλίεφ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου με τον οποίο συζήτησαν θέματα ενέργειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις Αζερμπαϊτζάν - ΕΕ,οι οποίες ξεκίνησαν επισήμως το 2003 επί Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ,στο πλαίσιο της "νέας πολιτικής γειτονίας".

    Ο κ. Παπανδρέου πέραν των ενεργειακών, αναφέρθηκε και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, με έμφαση στην Τουρκία και το Κυπριακό, όπου επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την επίλυση του Κυπριακού βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των αρχών της ΕΕ και του πλήρους σεβασμού του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Είδηση: 19003

    [09] Προληπτικός έλεγχος και στις Νομαρχίες

    Πολιτική

    Την επέκταση του προληπτικού ελέγχου και στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, προανήγγειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Μιλώντας σε ημερίδα για τον προληπτικό έλεγχο που ασκείται ήδη από το Ελεγκτικό Συνέδριο στους Δήμους, ο υπουργός τόνισε ότι, παρά τα προβλήματα, ο έλεγχος έχει βοηθήσει στην ενίσχυση της διαφάνειας και έχει μειώσει αισθητά τα φαινόμενα κακοδιοίκησης. Την αναγκαιότητα για ένα επιτελικό κράτος υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνάντησή του με το προεδρείο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος και τόνισε ότι πρέπει να ξεπεραστούν οι ρουσφετολογικές λογικές.

    Στόχος η ενίσχυση της διαφάνειας

    Να μην υπερβαίνουν τα όρια της νομιμότητας, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους απο τις καθυστερήσεις και τις διαφορετικές νομικές ερμηνείες των οργάνων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προέτρεψε τους δημάρχους ο υπουργός Εσωτερικών κηρύσσοντας την έναρξη εργασιών ημερίδας για τον προληπτικό έλεγχο νομιμότητας επί των δαπανών των δήμων

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός αλλά και κοινοί κανόνες κατά την εφαρμογή των ελέγχων από την πλευρά του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Άλλωστε από τον Ιούνιο του 2005, είπε ο υπουργός, θεσμοθετήθηκε ο προληπτικός έλεγχος δαπανών στους ΟΤΑ άνω των 5.000 κατοίκων. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι ορατά, αφού στην τελευταία ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη προκύπτει ότι, το 2007, σημειώνεται η καλύτερη επίδοση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της καταπολέμησης της κακοδιοίκησης από το 2003. Όσον αφορά τους Δήμους και τις Κοινότητες, παρουσιάζεται βελτίωση σε ποσοστό περίπου 4% σε σχέση με το 2006 (από 20,66% το 2006 στο 16,94% το 2007). Βελτίωση σημειώνουν και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (από 8,98% το 2006 στο 8,53% το 2007- ενώ το 2003 ήταν 12,9%).

    Επίσης , από την τελευταία ετήσια Έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, προκύπτει ότι οι Δήμοι και οι Κοινότητες βαρύνονται με ποσοστό κακοδιοίκησης 17,9%, από 21,1% πού ήταν το 2006. Οι δε Ν.Α. βαρύνονται με ποσοστό 18,2%, έναντι 21% το 2006. Αλλά και από τις εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο πλαίσιο του κατασταλτικού ελέγχου φαίνεται ότι υπάρχει βελτίωση τα τελευταία τρία, κυρίως, χρόνια.

    Ο κ. Παυλόπουλος κατέληξε λέγοντας: «δεν ισχυριζόμαστε ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και, ως υπουργείο Εσωτερικών, παρεμβαίνουμε όπου μπορούμε, προκειμένου να διευκολύνουμε την εμπέδωση της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης στη λειτουργία των Δήμων και των Κοινοτήτων».

    Την ενοποίηση των οργάνων που ασκούν έλεγχο νομιμότητας στις αποφάσεις των δήμων, ζήτησε ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ.

    Η ΚΕΔΚΕ ζητάει επίσης βελτίωση νομικού πλαισίου, αλλά και του τρόπου εφαρμογής του ελέγχου από τα όργανα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    "Θεμελιακή θέση του ΠΑΣΟΚ η αποκέντρωση"

    Έχουμε ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη της υφηλίου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνάντησή του τη Δευτέρα με την ΕΝΑΕ και πρόσθεσε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που αντιμετωπίζει έτσι και αλλιώς πολλά προβλήματα, επιβαρύνεται ιδιαίτερα και από αυτό το συγκεντρωτισμό, ο οποίος μετατρέπει το νομάρχη σε "πελάτη" του κράτους, με την έννοια ότι ο νομάρχης "τρέχει" από υπουργείο σε υπουργείο προκειμένου να εξασφαλίσει κάποιο έργο.

    Το αποτέλεσμα είναι και όσα έργα γίνονται να είναι αποσπασματικά, αλλά και οι νομάρχες να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αναφέροντας επίσης πως στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ η αποκέντρωση αποτελεί θεμελιακή θέση, μαζί φυσικά με την εκχώρηση των απαραίτητων πόρων προκειμένου να υποστηριχθεί.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι στο πρόγραμμα του Κινήματος το επιτελικό κράτος που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί τα μεγάλα έργα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πρότασης για την αποκέντρωση και την αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας και έκλεισε λέγοντας πως ο σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν να ενημερωθεί από την ΕΝΑΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νομοί της χώρας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19001

    [10] Προφυλακιστέος ο «θείος» που ασελγούσε σε βάρος της ανήλικης ανιψιάς του

    Κοινωνία

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ενώπιον του 23ου τακτικού ανακριτή ο 57χρονος Γιώργος Ε. Ιορδάνου, που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος της ανήλικης ανιψιάς του στο Μαρκόπουλο.

    Ο 57χρονος απολογήθηκε για τις κατηγορίες της αποπλάνησης ανηλίκου και βιασμού κατ΄ εξακολούθηση, κατηγορίες τις οποίες αρνείται, υποστηρίζοντας ότι είναι σκευωρία σε βάρος του της οικογένειας του θύματος.

    Με διάταξη της εισαγγελέως κ. Ελένης Ράικου το όνομα του κατηγορουμένου δημοσιοποιείται βάσει του νόμου για αδικήματα που διαπράττονται σε βάρος ανηλίκων.

    Είδηση: 19002

    [11] Από σήμερα το επίδομα θέρμανσης

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Άρχισε από το πρωί της Δευτέρας η καταβολή του εκτάκτου επιδόματος θέρμανσης από τον ΟΑΕΔ σε όλους τους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού μέχρι και στις 22 Ιανουαρίου του 2009. Για την καταβολή του αρκεί η υποβολή μιας υπεύθυνης δήλωσης. Το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ βάσει γεωγραφικών κριτηρίων. Στους συνταξιούχους των ασφαλιστικών ταμείων, το επίδομα θα καταβληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου, μαζί με τη σύνταξη του μηνός Μαρτίου.

    Μέσω του ΟΑΕΔ το επίδομα θα εισπράξουν 430.000 δικαιούχοι και η δαπάνη ανέρχεται στα 77 εκατ. ευρώ.

    Στον ΟΓΑ, το επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν 810.000 άτομα και η δαπάνη ανέρχεται στα 34,8 εκατ. ευρώ, και στο ΙΚΑ περισσότεροι από 222.000 δικαιούχοι, δαπάνη συνολικού ύψους 36,3 εκατ. ευρώ.

    Το επίδομα κυμαίνεται σε 100, 150 και 200 ευρώ ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας του κάθε δικαιούχου:

    200 ευρώ στους κατοίκους Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης, Χαλκιδικής

    150 ευρώ στους κατοίκους Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας, Φωκίδας

    και 100 ευρώ στους κατοίκους Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, Χίου.

    "Παρακολουθούμε ορισμένα πράγματα που θεωρούμε ότι είναι πρωτοφανή, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι δεν αρκεί να είναι κάποιος εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ για να πάρει 50 ή 100 ευρώ από το επίδομα θέρμανσης, πρέπει να δείξει ότι έχει και τραπεζικό λογαριασμό. Αυτό το απλό ζήτημα δεν μπορούσε να λυθεί;" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρατήρησε ότι "ότι το επίδομα θέρμανσης δίνεται σήμερα, μετά από πέντε χρόνια, ενώ καταψηφίστηκαν τέσσερις φορές οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για να δοθεί".

    Eρωτηθείς από δημοσιογράφους, o Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, για την έναρξη της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, δήλωσε: "Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να καταβάλλει το επίδομα θέρμανσης το φθινόπωρο και το καταβάλλει την άνοιξη, είναι μία αναποτελεσματική κυβέρνηση. Πιστεύω ότι το οικονομικό επιτελείο του κ. Καραμανλή δεν έχει ούτε πρόταση, ούτε λύση για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετικά άρθρα: Την Δευτέρα το επίδομα θέρμανσης

    Είδηση: 18999

    [12] Αντιπαράθεση για οικονομία και εκλογές

    Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί για ακόμη μια φορά η οικονομική η κρίση και η εκλογολογία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για παραποίηση στοιχείων σε ότι αφορά την οικονομία κατηγόρησε και απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Απαντώντας στον κ. Αντώναρο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παραποιεί τα στοιχεία και όχι το ΠΑΣΟΚ, απέρριψε την πρόταση του Πρωθυπουργύ για συναίνεση και ζήτησε εκ νέου εκλογές . Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντάται την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο αναμένεται να εκθέσει τα επιχειρήματα του κόμματος του γιατί ζητά πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά και το σχέδιο του κόμματος για την έξοδο από την κρίση.

    Απογοητευμένος από τη ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Καλαμάτα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρο και κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου για ακατάσχετη εκλογολογία άκρατο λαϊκισμό και αδίστακτη παροχολογία.

    Τόνισε πως ο κ. Παπανδρέου και η ηγετική ομάδα που τον περιβάλλει, έχουν κάνει τέχνη της διαστρέβλωση της πραγματικότητας, την παραποίηση στοιχείων και τη συνειδητή αποσιώπηση των σχεδίων του, χωρίς να πείθουν κανένα, προσπαθώντας να διαγράψουν το παρελθόν τους, που τους ακολουθεί.

    "Κανένας Έλληνας δεν ξεχνάει ότι τα τεράστια χρέη τα οποία ξεπληρώνουμε και τα οποία επικαλείται ο κ. Παπανδρέου κάθε τόσο, είναι αποτέλεσμα της άφρονος διαχείρισης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, των οποίων ο κ. Παπανδρέου ήταν αδιαμαρτύρητα κορυφαίο στέλεχος", συνέχισε και πρόσθεσε ότι κανείς δεν λησμονεί τους πειραματισμούς του ΠΑΣΟΚ με τα δημόσια οικονομικά και τους 80 νέους φόρους που επέβαλε.

    Ο κ. Αντώναρος επέκρινε τον κ. Παπανδρέου για συνειδητή παραποίηση στοιχείων της οικονομίας και ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων, το Μάρτιο του 2004 αλλά και σήμερα και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι συνειδητά παραλείπει οποιαδήποτε αναφορά σε στεγαστικά δάνεια, τα οποία αποτελούν τον 65% των δανείων των νοικοκυριών.

    Επιπρόσθετα είπε ότι τα στοιχεία του ΠΑΣΟΚ σε θέματα απασχόλησης και ανεργίας είναι επίσης παραποιημένα και πειραγμένα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν βασίζεται σε σλόγκαν και ανέφερε ότι η ανεργία μειώθηκε στο 7,8% από το 11.3%, που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2004.

    Επεσήμανε ότι ανέκαθεν η ανεργία μετριόταν από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και με αφορμή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για θεσμοθέτηση της αποκαλούμενης κοινωνικής εργασίας, κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει άμεσα και με ευκρίνεια τι σημαίνει κατά την αντίληψή του αυτό.

    Για τη συναίνεση που ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τις πολιτικές δυνάμεις για τα θέματα της οικονομίας, ο κ Αντωναρος έκανε λόγο για στρουθοκαμηλισμό, δήθεν λύσεις και πλήρη αρνητισμό σε οτιδήποτε εποικοδομητικό. "Καμία εποικοδομητική πρόταση, όλο όχι, όχι, όχι" είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και απάντησε πως η θέση της ΝΔ είναι πάγια και δεν διαφέρει σε τίποτα από όσα έχει πει και ο πρωθυπουργός και ο ίδιος, αλλά και υπουργοί αυτό το διάστημα.

    "Εμείς πιστεύουμε πραγματικά ότι οι Έλληνες πολίτες προκρίνουν πάντα και θα προκρίνουν και αυτή τη φορά τις δυνάμεις ευθύνης", τόνισε και πρόσθεσε με έμφαση: "Εγώ βάζω τελεία και παύλα. Άλλοι συνεχίζουν την εκλογολογία".

    Παπακωνσταντίνου: "Η κυβέρνηση παραποιεί τα στοιχεία"

    Απαντώντας στον κ. Αντώναρο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παραποιεί τα στοιχεία και όχι το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι η κυβέρνηση παρέλαβε το χρέος, στο 70% του ΑΕΠ και τρία χρόνια αργότερα το ανέβασαν στο 110% του ΑΕΠ.

    "Ποιος χρέωσε λοιπόν τη χώρα;", αναρωτήθηκε και επισήμανε ότι από τη στιγμή που ήρθε η Νέα Δημοκρατία, το χρέος ανεβαίνει 16 δις ευρώ κάθε χρόνο.

    Αναφερόμενος στα επιτόκια ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι στην Ελλάδα είναι χαμηλότερα από την υπόλοιπη Ε.Ε., την ώρα που στις πιστωτικές κάρτες, η συνολική επιβάρυνση είναι συνήθως πάνω από 20%.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο και για παραποίηση των στοιχείων της ανεργίας, τονίζοντας ότι έχει αλλάξει ο τρόπος καταγραφής των ποσοστών από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    "Μέχρι το 2004, εάν ήσασταν άνεργος, αν είχατε μέχρι και 12 ημερομίσθια το μήνα, μπορούσατε να είστε καταγεγραμμένοι ως άνεργοι. Από το 2004 και μετά, όποιος έχει τουλάχιστο ένα ημερομίσθιο το μήνα δεν μπορεί να καταγράφεται ως άνεργος. Αυτό και μόνο το παράδειγμα δείχνει τι έχει συμβεί με τα στοιχεία της ανεργίας από το 2004 και μετά με αυτή την κυβέρνηση", τόνισε και πρόσθεσε:

    "Όλος ο κόσμος ξέρει ποια είναι η ανεργία στη χώρα μας. Το ξέρουν οι νέοι, το ξέρουν οι γυναίκες, το ξέρουν στις απομακρυσμένες περιοχές. Η μόνη που φαίνεται να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει είναι η σημερινή κυβέρνηση".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε για ακόμα μια φορά την πρόταση του Πρωθυπουργού για συναίνεση υπογραμμίζοντας: "Έχει κάποιο σχέδιο; Να το βάλει στο τραπέζι και να κουβεντιάσουμε. Μέχρι τότε, η συναίνεση θα είναι απλώς άλλοθι για το γάντζωμα της ΝΔ στην εξουσία. Τίποτα παραπάνω".

    Ταυτόχρονα έθεσε εκ νέου το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για εκλογές τονίζοντας ότι οι μετρήσεις δείχνουν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού που πρέπει να αποτυπωθεί στην κάλπη.

    Τις προτάσεις του για την οικονομική κρίση αλλά και τη θέση του για κάλπες και συμφωνία για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας -θα συζητήσει την Τρίτη ο Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 18998

    [13] Καμπανάκι για την οικονομία και το έλλειμμα

    Ειδήσεις

    Ανάπτυξη στο 0.5% και ανεργία στο 8% προβλέπει η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για την οικονομία. Στην έκθεση γίνονται συστάσεις για περιορισμό των δαπανών, κυρίως σε ότι αφόρα στις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στις ΔΕΚΟ και στο ασφαλιστικό σύστημα καθώς και για άμεση μείωση του ελλείμματος. Συνιστάται επίσης η απελευθέρωση επαγγελμάτων και η ελαστικοποιήση των εργασιακών σχέσεων ενώ τονίζεται η ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Την ανάγκη υιοθέτησης ενός πολυετούς σχεδίου που θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που δεν υλοποιήθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια με άμεση προτεραιότητα τη δημοσιονομική εξυγίανση, προέταξε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος παρουσιάζοντας την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική.

    Στην Έκθεση προβλέπεται κατακόρυφη επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 0,5% , μείωση του πληθωρισμού στο 1,8% και αύξηση της ανεργίας στο 8%

    Το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών το 2009 προβλέπεται να μειωθεί κάτω από το 14,5% του ΑΕΠ που διαμορφώθηκε πέρυσι, ωστόσο θα παραμείνει υψηλό και θ΄αρχίσει πάλι να διευρύνεται όταν ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας.

    Στο πλαίσιο αυτό ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει από φέτος να υποχωρήσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ και να μηδενιστεί έως το 2012, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχτεί αφενός με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που φτάνει στο 20% των εσόδων του κράτους και αφετέρου με την περιστολή έως και 30% των δημοσίων δαπανών. Ο διοικητής της ΤτΕ συνεκτιμώντας τις παραπάνω εξελίξεις αλλά και την ανάγκη μείωσης του ελλείμματος συνέστησε συγκρατημένη εισοδηματική πολιτική τονίζοντας ότι οι μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο Τομέα πρέπει να καλύπτουν τον εκτιμώμενο πληθωρισμό συν την αύξηση της παραγωγικότητας.

    Χαρακτήρισε δε μη συμβατό με την τρέχουσα πραγματικότητα το 6% που πέτυχε πέρσι η ΓΣΕΕ για τις αυξήσεις στους μισθούς του 2009 και τίχθηκε εμμέσως υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης αυτού του ποσοστού.

    Παράλληλα πρότεινε μία περιοριστική δημοσιονομική πολιτική με περιστολή της σπατάλης και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών. Ήδη όπως ανέφερε η φοροδιαφυγή υπερβαίνει το 20% των φορολογικών εσόδων του Δημόσιου. Υπό τις προϋποθέσεις αυτές όπως εξήγησε η δημοσιονομική πολιτική θα μπορέσει να έχει επεκτατικό χαρακτήρα συμβάλλοντας στην τόνωση της οικονομίας.

    Αντιθέτως, προειδοποίησε ότι στις σημερινές συνθήκες μία φαινομενικά επεκτατική πολιτική θα κατέληγε εκ των πραγμάτων να είναι συσταλτική διότι θα είναι πολλαπλό κόστος τόσο άμεσο όσο και μακροπρόθεσμο.

    Ο κ. Προβόπουλος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος και για το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, προβλέποντας διατήρηση των σπρεντ σε πολύ υψηλά επίπεδα και τονίζοντας την ανάγκη να πείσουμε όπως είπε, τις αγορές για την βούλησή μας να συνεχίσουμε την δημοσιονομική εξυγίανση.

    Για τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο ο κ. Προβόπουλος τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων που θα ενισχύσουν το μέγεθος των ελληνικών τραπεζών. Προέτρεψε επίσης τις τράπεζες ενόψει της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους να αυξήσουν τις προβλέψεις τους λέγοντας ότι το "κόστος δεν μπορεί να το πληρώνουν μόνο οι φορολογούμενοι αλλά θα πρέπει να επιμεριστεί και στους μετόχους".

    Για το λόγο αυτό άλλωστε τάχθηκε κατά της δημιουργίας "κακής τράπεζας" στην ελληνική αγορά στην οποία θα μεταβιβάζονταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Παρότρεινε, τέλος τις τράπεζες να κάνουν ορθολογική χρήση του πακέτου των 28 δισ. ευρώ συγκρατώντας τις παροχές τους προς τα υψηλόβαθμα στελέχη τους και να περιορίσουν σημαντικά τα μερίσματα τους προκειμένου να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.

    Ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχουν επηρεαστεί σε χαμηλότερο βαθμό από τη διεθνή κρίση, σε σύγκριση με τα τραπεζικά συστήματα άλλων χωρών και σε αυτό όπως είπε αυτό έχουν συμβάλει οι συνεχείς έλεγχοι από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οριακή μόνο έκθεση των τραπεζών σε λεγόμενα "τοξικά" στοιχεία ενεργητικού, η μικρή εξάρτησή τους από τις αγορές για την άντληση κεφαλαίων, τα ικανοποιητικά τους επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας και βαθμού μόχλευσης του ενεργητικού.

    Τα δεδομένα αυτά επέτρεψαν στις ελληνικές τράπεζες να παραμένουν κατά βάση υγιείς και ισχυρές, ακόμη και όταν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα πορεύεται εν μέσω θυέλλης, τόνισε.

    Ενόψει των αυξημένων κινδύνων που απορρέουν από την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, την υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων, καθώς και τις επικρατούσες συνθήκες χαμηλής ρευστότητας και μειωμένης κερδοφορίας, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από τις τράπεζες την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών, ώστε να διασφαλίζεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

    Για τη διεθνή κατάσταση ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι η παρούσα κρίση είναι η χειρότερη τουλάχιστον από την εποχή του 1930. Εκτίμησε ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για το 2009 προδιαγράφονται ζοφερές και προέβλεψε ότι η έξοδος από την παρούσα κρίση δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη παρά τις εκτεταμένες παρεμβάσεις των εθνικών αρχών.

    Τα σχέδια των κυβερνήσεων της ΕΕ για την ενίσχυση της ρευστότητας και των κεφαλαίων των τραπεζών είναι της τάξεως των 2,9 τρισ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 23% του ΑΕΠ .

    Παράδοση της έκθεσης στον Πρόεδρο της Βουλής

    Ιδιαίτερα σημαντικό εκτιμά ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας το ρόλο της ΤτΕ σε ό,τι αφορά στην εξασφάλιση της ρευστότητας της οικονομίας αλλά και την αναγκαία μείωση των επιτοκίων.

    Παραλαμβάνοντας από τον κ. Προβόπουλο την έκθεση για τη νομισματική πολιτική ο κ. Σιούφας του ζήτησε να κάνει συστηματική εποπτεία στο τραπεζικό σύστημα για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία με τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη χορήγηση στεγαστικών δανείων.

    Απαντώντας ο κ. Προβόπουλος του είπε ότι οι εξελίξεις δεν είναι ευχάριστες παγκόσμια."Το αρνητικό κύμα που έρχεται από το εξωτερικό επηρεάζει την ελληνική οικονομία, αλλά με τις κατάλληλες ενέργειες και την εποπτεία, ελπίζουμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις στο ελάχιστο", τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας.

    Έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων.

    "Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσε σήμερα, με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο, τη σοβαρή επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας και τις μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των εκτιμήσεων της κυβέρνησης και της πραγματικής κατάστασης. Επιβεβαιώνει, επίσης, την απουσία αξιόπιστου κυβερνητικού σχεδίου, που θα πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις διεθνείς αγορές για την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί και να υπερβεί την κρίση, σχολίασε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις προτάσεις του κ. Προβόπουλου για την περιστολή των δαπανών στο δημόσιο, απέρριψε όμως τις εκτιμήσεις για ανάγκη επιβολής σκληρών μέτρων.

    "Η απάντηση στους τραπεζίτες, στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές πρέπει να είναι μία: Η κρίση είναι δική σας και να την πληρώσετε. Καμία θυσία των εργαζομένων για τα κέρδη σας. Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση", επισημαίνει το ΚΚΕ.

    "Μόνο η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας και ο ΣΕΒ βλέπουν υψηλούς ρυθμούς ανόδου του κόστους εργασίας και δυσκαμψία της αγοράς εργασίας στη χώρα μας, εκεί που οι εργαζόμενοι βιώνουν τη λιτότητα και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων", επισήμανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:"Η νεοφιλελεύθερη δημοσιονομική και μονεταριστική ορθοδοξία της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας οδηγεί, εκ των πραγμάτων, σε μια και μόνο συνταγή: όλα τα λεφτά στις Τράπεζες και όλα τα βάρη της κρίσης στο λαό. Δυστυχώς αυτόν τον καταστροφικό δρόμο ακολουθεί με την πολιτική της η κυβέρνηση της ΝΔ".

    "Ο κ. Προβόπουλος υπολογίζει ανάπτυξη στο 0,5 %, ζητά σφιχτή εισοδηματική πολιτική, δημοσιονομική εξυγίανση και μείωση των δαπανών. Ζητά επίσης ελαστικότητα στην εργασία, κάνει συστάσεις στις Τράπεζες για τα 28 δις για να ενισχυθεί η ρευστότητα. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι το κυβερνητικό έργο είναι μηδαμινό, για την οικονομία το μέλλον είναι ζοφερό και για τους πολίτες τρομακτικό", τονίζει ο ΛΑΟΣ.

    Για επανάληψη των ίδιων συνταγών λιτότητας κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ και τονίζει: "Αρκετά, με τις πολιτικές στο πλαίσιο ενός ακραίου και δογματικού νεοφιλελευθερισμού που επί σειρά ετών βαθαίνει την κρίση και την απαξίωση της εργασίας, των αξιών και των δικαιωμάτων, της προόδου που παράγει, υπηρετώντας την πλαστή, εικονική, πυραμιδοειδή αξία μεγεθών χωρίς αντίστοιχο αντίκρισμα στην πραγματική και παραγωγική οικονομία και μάλιστα την ώρα μιας πρωτοφανούς κρίσης που παρήγαγε αυτό το μοντέλο και πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι"

    Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία την Τετάρτη 25Φλεβάρη.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 18997

    [14] Η άρνηση αποδυναμώνει τις αντοχές της οικονομίας

    Ειδήσεις

    Ανυπολόγιστες χαρακτήρισε τις συνέπειες από την οικονομική κρίση ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απευθύνοντας χαιρετισμό στην ετήσια συνέλευση της Ένωσης των Ασφαλιστικών Εταιρειών, το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε νέα πρόσκληση προς κόμματα και κοινωνικούς φορείς να επιδείξουν στάση ευθύνης για την αντιμετώπιση της κρίσης και ανέπτυξε το σχέδιο δράσης της ελληνικής κυβέρνησης ενάντια στην οικονομική κρίση, θέτοντας ως στόχους το θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης, τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων. "Δεν αντέχει η χώρα τη στείρα αντίδραση" σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής. Την ανάγκη για συναίνεση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου.

    Κ. Καραμανλής: "Δεν υπάρχουν περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης"

    Στάση ευθύνης από όλους για την αντιμετώπιση της οικονομικής καταιγίδας -όπως τη χαρακτήρισε- ζήτησε εκ νέου ο Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε ότι όλοι έχουμε υποχρεώσεις σε αυτή τη συγκυρία και ο καθένας πρέπει να λάβει ξεκάθαρη θέση.

    "Η άρνηση σε κάθε δράση αποδυναμώνει τις αντοχές της οικονομίας" υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τους τρεις άξονες του σχεδίου της κυβέρνησης για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, δημοσιονομική εξυγίανση και στήριξη των ασθενεστέρων

    Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει με υπευθυνότητα και σχέδιο στην αντιμετώπιση της κρίσης, χωρίς όμως πολλά περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση και υπογράμμισε ότι το επικαιροποιημένο πρόγραμμα γα την οικονομία 2008-2011 είναι ρεαλιστικό, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι.

    "Μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα" είπε ο Κώστας Καραμανλής επισημαίνοντας πως μέσα σε 14 μήνες η Κομισιόν αναθεώρησε 4 φορές προς το δυσμενέστερο τις εκτιμήσεις της, τόσο για τους ρυθμούς ανάπτυξης όσο και για την απασχόληση.

    Αντιδράσεις

    "Ακούσαμε την φράση «έχουμε σχέδιο και το εφαρμόζουμε». Εμείς, λοιπόν, κάνουμε ένα πολύ απλό ερώτημα: Ποιο είναι το σχέδιο αυτό; Μπορεί κάποιος να μας το πει; Έχει την καλοσύνη η κυβέρνηση να το καταθέσει στην Βουλή και να το συζητήσουμε; " δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    "Διότι αν το σχέδιο αυτό είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αυτό έχει ήδη απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ακόμα και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, στη σημερινή του έκθεση, το θεωρεί εκτός τόπου και χρόνου" είπε και πρόσθεσε: "Ζητάμε, λοιπόν, να έρθει η κυβέρνηση στην Βουλή, να καταθέσει το σχέδιό της για έξοδο από την κρίση και να συζητηθεί".

    Να συζητηθεί, όπως συζητήθηκε ο Προϋπολογισμός αυτού του έτους, ο οποίος σήμερα έχει πλήρως ανατραπεί. Δεν έχει συζητηθεί το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά όχι στα κόμματα της ελληνικής Βουλής, όχι στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, από τις οποίες υποτίθεται η κυβέρνηση ζητά συναίνεση.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Α. Καρίτζης τόνισε: "Έχει δίκιο ο Πρωθυπουργός να μιλάει για υπευθυνότητα. Εκείνος είναι υπεύθυνος για την τραγική κατάσταση της χώρας κι εμείς υπεύθυνοι για τη ριζική αλλαγή της".

    "Ο κ. Καραμανλής επιβεβαίωσε στους Έλληνες πολίτες πως δεν μπορούν να αισθάνονται ο ασφαλείς με τις επιλογές του και την πολιτική που ακολουθεί. Εξάλλου μία ανασφαλής κυβέρνηση με επισφαλείς επιλογές μόνο αίσθημα ασφάλειας δεν μπορεί να εμπνεύσει" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

    Γ. Παπαθανασίου: "Στόχος ο εκσυγχρονισμός του κλάδου"

    Μιλώντας στη συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο κ. Παπαθανασίου. αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό περιβάλλον στην ασφαλιστική αγορά, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του κλάδου και το καλύτερο αποτέλεσμα για τους πολίτες.

    Θα συνεχίσουμε τη διαδικασία εκσυγχρονισμού, τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι βασική επιδίωξη είναι να δοθεί τέλος στη συζήτηση περί διαφάνειας, θεσπίζοντας νέους κανόνες, ώστε να βασιστεί ο κλάδος σε υγιείς βάσεις.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας Φωκίων Μπράβος στην ομιλία του, είπε ότι πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης του κλάδου και για το θέμα αυτό ζήτησε διάλογο όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

    Η γενική διευθύντρια της Ένωσης Μαργαρίτα Αντωνάκη σημείωσε από την πλευρά της ότι ο ασφαλιστικός της κλάδος έχει αντέξει στην κρίση και συνεχίζει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του,

    Ο συγγραφέας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης αναφερόμενος στην κρίση τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση είναι σαν να βρισκόμαστε σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις δυνατότητες του ευρωπαϊκού ομολόγου να ανταπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις της οικονομίας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18990

    [15] Προσβλήθηκε από αλλαντίαση βρέφος

    Κοινωνία

    Μάχη για τη ζωή του δίνει στην εντατική του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου στην Πάτρα ένα βρέφος 3 μηνών που προσβλήθηκε από μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια, την αλλαντίαση. Μετά από συντονισμένες ενέργειες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα πολύτιμα για την ζωή του βρέφους σκευάσματα έφτασαν από το εξωτερικό στη Ελλάδα και ήδη του χορηγήθηκαν.

    Είδηση: 18989

    [16] Επιβεβαιώθηκε η σύγκρουση των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων

    Ευρώπη

    Δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια, ένα γαλλικό και ένα βρετανικό, εξοπλισμένα με εκτοξευτήρες πυραύλων "είχαν μια σύντομη επαφή" κατά την κατάδυσή τους νωρίτερα αυτόν το μήνα, από την οποία δεν τέθηκε σε κίνδυνο η ασφάλειά τους, επιβεβαίωσαν τη Δευτ;Eρα η Γαλλία και η Βρετανία. Το συμβάν επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού Τζόναθαν Μπαντ, σημειώνοντας ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές στα όπλα των σκαφών. Ο λόγος για το βρετανικό υποβρύχιο HMS Vanguard και το γαλλικό Triomphant, τα οποία σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες Sun, Times και Daily Telegraph.

    "Δύο υποβρύχια, ένα γαλλικό και το άλλο βρετανικό (τα οποία είχαν πλήρωμα συνολικά άνω των 225 ανθρώπων), είχαν μια σύντομη επαφή σε πολύ χαμηλές ταχύτητες, την ώρα που καταδύονταν στη διάρκεια ξεχωριστών περιπολιών που πραγματοποιούσαν στον Ατλαντικό Ωκεανό" ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του βρετανικού Τύπου.

    "Κανείς δεν τραυματίστηκε. Ούτε υπήρξαν συνέπειες για τις αποστολές τους ή την πυρηνική ασφάλεια" αναφέρει το γαλλικό υπουργείο και προσθέτει: "Δεν τέθηκε σε κίνδυνο η πυρηνική ασφάλεια".

    Η βρετανική ταμπλόιντ The Sun είχε αποκαλύψει ότι επρόκειτο για το βρετανικό υποβρύχιο HMS Vanguard και το γαλλικό Triomphant, διευκρινίζοντας ότι η σύγκρουσή τους σημειώθηκε στις 3 ή στις 4 Φεβρουαρίου.

    Το Triomphant προσέκρουσε σε "βυθισμένο αντικείμενο" αλλά κατάφερε να επιστρέψει με ίδια μέσα στη βάση του Ιλ Λονγκ (Φινιστέρ) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το γαλλικό υπουργείο Αμυνας, τονίζοντας ότι το επεισόδιο δεν προκάλεσε τραυματισμούς στο πλήρωμα ούτε έθεσε σε οποιαδήποτε στιγμή σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια.

    Νωρίτερα στο Λονδίνο, το υπουργείο Άμυνας είχε αρνηθεί να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις υποβρύχιες επιχειρήσεις, ωστόσο εκπρόσωπός του τόνισε ότι είναι σε θέση "να διαβεβαιώσει ότι η βρετανική αποτρεπτική ικανότητα σε καμία στιγμή δεν επλήγη και ότι δεν τέθηκε σε κίνδυνο η πυρηνική ασφάλεια".

    Το βρετανικό υποβρύχιο ρυμουλκήθηκε ως το Φασλέιν της Σκωτίας για αποκατάσταση των ζημιών, ενώ το γαλλικό επέστρεψε με ίδια μέσα στο Ιλ Λονγκ.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18988

    [17] Καμπανάκι για την Οικονομία

    Ειδήσεις

    Την Έκθεση του για τη Νομισματική Πολιτική παρουσιάζει το μεσημέρι ο ,διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ενώ νωρίτερα την παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα. Την Τετάρτη αναμένεται η Έκθεση της Κομισιόν για το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Η Έκθεση του κ. Προβόπουλου αναμένεται να περιλαμβάνει συστάσεις για περιορισμό των δαπανών κυρίως σε ότι αφόρα στις αυξήσεις σε μισθούς και σε συντάξεις, ενώ θα τονίζεται η ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων στις ΔΕΚΟ και στο ασφαλιστικό σύστημα καθώς και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος περιμένει για φέτος ανάπτυξη κοντά στο 0,5%.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 18986

    [18] ΗΠΑ: Στον αυτόματο πιλότο το αεροσκάφος που κατέπεσε

    Το αεροσκάφος που κατέπεσε και συνετρίβη πριν από λίγες μέρες σε κατοικημένη περιοχή στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης βρισκόταν στον αυτόματο πιλότο, μια παραβίαση των οδηγιών που πρέπει να ακολουθήσει ο κυβερνήτης όταν ο πάγος στα πτερύγια του αεροσκάφους συνιστά κίνδυνο, που όμως συνάδει με τους νομικούς περιορισμούς που αφορούν τέτοια περιστατικά. Αυτό δήλωσαν χθες οι αρμόδιες αρχές που ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των σορών των 50 θυμάτων. Ο Στιβ Τσίλαντερ, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών (NTSB) περιέγραψε τους κλυδωνισμούς της πτήσης 3407 της Continental Express, τα τελευταία 26 δευτερόλεπτα πριν συντριβεί σε σπίτι έξω από το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, το βράδυ της Πέμπτης, σκοτώνοντας 48 επιβάτες και πλήρωμα και έναν άνθρωπο στο έδαφος.

    Οι πληροφορίες αυτές έγιναν γνωστές από την εξέταση του καταγραφέα δεδομένων πτήσης, που βρέθηκε στα συντρίμμια του αεροσκάφους. Ο Τσίλαντερ πρόσθεσε ότι "δεν φαίνεται να "υπήρχε πολύς πάγος" (στο πτερύγιο), προκαλώντας ερωτήματα για το αν οι ανεπίσημες οδηγίες που δόθηκαν στον κυβερνήτη θα είχαν υπερισχύσει της απόφασής του.

    Ο πιλότος είχε ενεργοποιήσει το αντιψυκτικό σύστημα 11 λεπτά μετά από την απογείωση από το Νιούαρκ και αυτό λειτουργούσε σε όλη τη διάρκεια της πτήσης.

    Όπως εξήγησε ο Τσίλαντερ, το NTSB, αφού εξέτασε παλαιότερο παρεμφερές ατύχημα, σύστησε στην Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) να ζητάει από τους πιλότους να απενεργοποιούν τον αυτόματο πιλότο σε συνθήκες υπερβολικού πάγου.

    Όμως, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, η FAA, που είναι το μοναδικό ρυθμιστικό όργανο, το οποίο μπορεί να θέσει τους όρους ασφάλειας πτήσης "βλέπει διαφορετικά τα πράγματα" και "πιστεύει ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ο αυτόματος πιλότος" όταν υπάρχει πάγος.

    Είδηση: 18985

    [19] Συνελήφθη το μοντέλο-βαποράκι

    Στα χέρια των βουλγαρικών αρχών βρίσκεται από χθες ο καταζητούμενος ως εγκέφαλος της σπείρας που επιχείρησε να εισάγει στην Ελλάδα τέσσερα κιλά κοκαΐνης. Το 32χρονο μοντέλο, γνωστό στο χώρο της λεγόμενης showbiz, συνελήφθη χθες στη Σόφια με πλαστό διαβατήριο το οποίο σκόπευε να χρησιμοποιήσει προκειμένου να διαφύγει στο Ντουμπάι. Από τις ελληνικές αρχές αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την έκδοσή του.

    Ο 32χρονος επιχείρησε με διαβατήριο άλλου ατόμου να μεταβεί από τη Βουλγαρία στην Κωνσταντινούπολη, έχοντας ως τελικό προορισμό το Ντουμπάι.

    Σημειώνεται πως από αστυνομικούς της ασφάλειας Πολυγύρου Χαλκιδικής εντοπίστηκαν τα 4 κιλά και 160 γραμμάρια κοκαΐνης, προερχόμενα από Κολομβία, και συνελήφθησαν δύο άτομα, ενώ αναζητούνταν ο 30χρονος.

    Είδηση: 18984


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 16 February 2009 - 18:15:11 UTC