Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πεδίο προβληματισμού η οικονομία σε Ελλάδα και διεθνώς
  • [02] Εργατικό Κέντρο Πειραιά: θάνατος προέδρου
  • [03] Ρωσία: διαδηλώσεις για πολιτικές δολοφονίες
  • [04] Και επίσημα υποψήφιος ο Χουντής

    [01] Πεδίο προβληματισμού η οικονομία σε Ελλάδα και διεθνώς

    Ειδήσεις

    Στη δημοσιότητα αναμένεται να δοθεί τη Δευτέρα η ενδιάμεση έκθεση για την νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες, ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 0,5% και προτείνει συγκρατημένες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στον στενό και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Παράλληλα την Τετάρτη, αναμένεται η έκθεση της Κομισιόν για το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Η αναζήτηση κοινής πολιτικής μπροστά στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, αποτελεί το ζητούμενο τόσο στα πολιτικά, όσο και στα οικονομικά επιτελεία, τόσο σε διεθνείς συναντήσεις, όσο και στις διαδικασίες χάραξης πολιτικών σε εθνικά επίπεδα.

    Αν και στη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Οικονομίας των επτά ισχυρότερων κρατών στη Ρώμη (G7) που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Ρώμη, ήταν ομόφωνο το όχι στον προστατευτισμό και η συμφωνία για χάραξη κοινής πολιτικής, δεν λείπουν και οι επί μέρους πρωτοβουλίες των χωρών, με στόχο για να θωρακίσουν τη δική τους οικονομία.

    Στη Βρετανία η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις στη δημοτικότητα του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν Μπράουν, καθώς τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος πέφτουν κατά επτά μονάδες, μεγαλώνοντας το χάσμα, με την αντιπολίτευση που προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Οι Εργατικοί συγκεντρώνουν το 25 % έναντι του 41% που υποστηρίζει τους Συντηρητικούς. Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει το ΦΠΑ στα βρετανικά προϊόντα, για να τονώσει την αγορά της χώρας. Σημαντικό ρόλο στις τάσεις που διαμορφώνονται στην κοινή γνώμη, παίζουν οι παρεμβάσεις οικονομικών παραγόντων, όπως αυτή του Πωλ Μουρ πρώην ανώτατου στελέχους της τράπεζας HBOS, που κατηγόρησε τον νυν Βρετανό πρωθυπουργού και πρώην Υπουργό Οικονομίας, ότι με τις επιλογές του, οδήγησε κατευθείαν στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Στα πλαίσια της λήψης μέτρων, υπενθυμίζεται ότι στη Γαλλία ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε τη χορήγηση δανείου στις γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες, μόνον εφόσον παραμείνουν στη Γαλλία. Πρωτοβουλία προστατευτισμού είχε θεωρηθεί το μήνυμα "αγοράστε αμερικανικά προϊόντα " της κυβέρνησης Ομπάμα.

    Όμως οι καμπάνιες φαίνεται να βρίσκονται πίσω από τις εξελίξεις, καθώς ο Ντέιβιντ 'Αξελροντ, στενός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι μια "πλήρης αναδιάρθρωση" των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι αναπόφευκτη και οι διοικήσεις τους όπως και τα συνδικάτα πρέπει να "κάνουν παραχωρήσεις".

    Είδηση: 18964

    [02] Εργατικό Κέντρο Πειραιά: θάνατος προέδρου

    Τη ζωή του έχασε το Σάββατο σε τροχαίο δυστύχημα στη Κινέττα ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Πειραιά Πέτρος Κυριακού. Τη θλίψη τους για το χαμό του, εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους ο Δημάρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Ο Πέτρος Κυριακού βρισκόταν στη θέση του προέδρου από το 2004.

    Είδηση: 18962

    [03] Ρωσία: διαδηλώσεις για πολιτικές δολοφονίες

    Με συνθήματα όπως "σταματήστε τις πολιτικές δολοφονίες" και "η σιωπή σας αθωώνει τους δολοφόνους", 400 διαδηλωτές πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία στους δρόμους της Μόσχας για να διαμαρτυρηθούν για τις πρόσφατες δολοφονίες της δημοσιογράφου Αναστασίας Μπαμπούροβα 25 ετών και του ειδικευμένου σε θέματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα δικηγόρου Στάνισλαβ Μαρκέλοφ 34 ετών. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και αρκετοί δημοσιογράφοι.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά η Δήμαρχος Μόσχας αρχικά είχε απαγορεύσει την πορεία, αλλά αναθεώρησε την απόφασή της. Τόσο η δημοσιογράφος, ,που εργαζόταν για την δισεβδομαδιαία Νovaϊa Gazeta, όσο και ο δικηγόρος, πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν θανάσιμα στις 25 Ιανουαρίου στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας. Αύριο Δευτέρα αναμένονται οι αγορεύσεις των τεσσάρων κατηγορούμενων σε μια άλλη υπόθεση δολοφονίας που σημειώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2006 , αυτής της δημοσιογράφου Άννας Πολιτόφσκαγια. Συνάδελφοι και φίλοι της Πολιτόφσκαγια έχουν κατηγορήσει τις ρωσικές αρχές ότι δεν καταβάλουν επαρκείς προσπάθειες για την διαλεύκανση της δολοφονίας, ενώ ο βασικός ύποπτος, ο Τσετσένος Ρούσταμ Μαχμούντοφ, αναζητείται μέσω διεθνούς έρευνας.

    Είδηση: 18963

    [04] Και επίσημα υποψήφιος ο Χουντής

    Πολιτική

    Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, το Διαρκές Συνέδριο του Συνασπισμού πού διεξήχθη στον Κεραμικό, με την έγκριση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΝ με ποσοστό 81,5%. Την υποψηφιότητα του για το ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΝ ανακοίνωσε και επίσημα ο Γραμματέας του κόμματος Νίκος Χουντής , ενώ την άποψη ότι ο Συνασπισμός δεν πρέπει να είναι αδιάφορος για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας επανέλαβε στην ομιλία του ο Φώτης Κουβέλης, καλώντας όποιον έχει αντίθετη άποψη να τοποθετηθεί δημόσια.

    Δεν πρέπει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να μένει αδιάφορος για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας, είπε ο κ. Κουβέλης υπογραμμίζοντας ότι "δεν μπορεί και δεν πρέπει η σύγχρονη - ριζοσπαστική Αριστερά να μη θέλει να επηρεάζει, με το περιεχόμενο των προγραμματικών της θέσεων, το μέγεθος της κυβερνητικής εξουσίας".

    Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι "η εναλλακτική πρόταση εξουσίας, στηριγμένη σε μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, έδινε και δίνει μια σοβαρή κατεύθυνση ώστε να διαμορφωθεί μια αποτελεσματική απόκρουση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ν.Δ., να υπάρξει ελπιδοφόρα διέξοδος στον αποδυναμωμένο δικομματισμό, και αποτροπή της αναστήλωσής του και να μετατοπιστεί το πολιτικό σκηνικό προς τα αριστερά" και πρόσθεσε ότι η πρόταση αυτή παραμένει δυναμικά επίκαιρη γιατί τα πολιτικά γεγονότα και οι ανάγκες είναι πεισματικές.

    Πιστεύω ότι ο ΣΥΝ, σημείωσε ό κ. Κουβέλης κρατώντας ταυτόχρονα την ιδεολογική και πολιτική διαπάλη ανοικτή, οφείλει να πείθει ότι εργάζεται για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας ανοικτής και έντιμης πολιτικά πρότασης.

    Στις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Χουντής ενώ ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητα του για το ευρωψηφοδέλτιο

    " Η υποψηφιότητα μου για το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών που είναι στη κρίση σας υποδηλώνει τη διαθεσιμότητα μου να υπηρετήσω τις συλλογικές μας αποφάσεις και να συμβάλλω με όλες τις δυνάμεις στην επεξεργασία και την εφαρμογή της πολιτικής μας και στο ευρωκοινοβούλιο", επισήμανε ανακοινώνοντας και επίσημα την υποψηφιότητά του και χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ως ακόμα μια ευκαιρία για τον Συνασπισμό να πάρει πρωτοβουλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη για την διεύρυνση του μετώπου των αριστερών.

    Κλείσιμο από τον Α. Τσίπρα

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, το απόγευμα της Κυριακής, κλείνοντας τις εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος, ζήτησε από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή να: "Οδηγήσει τη χώρα σε δημοκρατική διέξοδο από την κρίση, με την διεξαγωγή εκλογών".

    Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και το πρόγραμμα του ΣΥΝ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι "πρόκειται για ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, των νέων, των φτωχών, αλλά δεν εκφράζει τους τραπεζίτες και τους κερδοσκόπους".

    "Ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να ζητάει συναίνεση από τους εξαθλιωμένους για συνέχιση της εξαθλίωσής τους, ούτε από τους απολυμένους, ούτε από όσους έχουν επισφαλή εργασία", δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι "τα πράγματα για το λαό θα γίνουν χειρότερα όσο συνεχίζονται οι ίδιες πολιτικές. Η κρίση μετατράπηκε σε εργαλείο για περισσότερα κέρδη, αλλά το παραμύθιασμα τελείωσε γιατί δεν αντέχει άλλο η κοινωνία. Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού ξήλωσαν την κοινωνία και συμμάχησαν με το κεφάλαιο προκειμένου να διασφαλίσουν την εξουσία, η ανάπτυξη έγινε τοξικά προϊόντα και παράγωγα. Το δίλημμα ενόψει προφανώς των εκλογών είναι ότι ο λαός θα έχει επιλογή: ή να στηρίξει τα κόμματα εξουσίας ή να ενισχύσει την αριστερά. Ο μπαμπούλας της ακυβερνησίας δεν ισχύει, πραγματικά ισχυρές κυβερνήσεις δεν είναι αυτές που έχουν μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η ΝΔ καταρρέει επειδή οι πολιτικές της δεν βρίσκουν σύμφωνη την κοινωνία".

    Τέλος ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα είναι ενωμένο και ότι θα βγει ενισχυμένο από το συνέδριο, ενώ εξέφρασε και την αισιοδοξία του για τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου και διατύπωσε τις ενστάσεις του για τις δημοσκοπήσεις κάνοντας λόγο για δημοσκοπικές αλχημείες που έχουν στόχο να στριμώξουν τον ΣΥΝ προς μια κατεύθυνση συνεργασιών, τις οποίες απέρριψε για μια ακόμη φορά.

    Οι ψηφοφορίες

    Είδηση: 18961


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 15 February 2009 - 18:14:04 UTC