Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣτΕ - Αποζημίωση για την πτώση του Γιάκοβλεφ το 1997
  • [02] Φονικές βροχοπτώσεις
  • [03] Βρετανία: Πατέρας ετών 13
  • [04] Έκτο παιδί, για το γνωστό ηθοποιό Κέβιν Κόστνερ
  • [05] Οι ωκεανοί χάνουν την ικανότητά να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα
  • [06] Nεκροί και τραυματίες από εκτροχιασμό τρένου στην Ινδία
  • [07] Υπέρ της συμμαχίας ο Σαντρ με τον Ιρακινό πρωθυπουργό

    [01] ΣτΕ - Αποζημίωση για την πτώση του Γιάκοβλεφ το 1997

    Κοινωνία

    Αποζημίωση ύψους 150.000 ευρώ θα καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο στους γονείς, τον σύζυγο, τα ανήλικα παιδιά και την αδελφή της Τριάδας Καραφιλούδη-Σαλέχ, ένα από τα 74 άτομα που βρήκαν τραγικό θάνατο στο αεροπορικό δυστύχημα του ουκρανικού αεροπλάνου "Γιάκοβλεφ" που συνετρίβη στα Πιέρια Όρη στις 17 Δεκεμβρίου 1997. Η αποζημίωση επιδικάστηκε ως χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που δέχθηκαν από την απώλειά της οι συγγενείς της Τριάδας Καραφυλλούδη. Στο ΣτΕ εκκρεμούν και άλλες αιτήσεις συγγενών θυμάτων που διεκδικούν αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο.

    Το Α' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 164/2009 απόφασή του απέρριψε αίτηση του ελληνικού δημοσίου και επικύρωσε την 2149/2005 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης. Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης επιδίκασε αποζημίωση 150.000 ευρώ στους γονείς, το σύζυγο, τα ανήλικα παιδιά και την αδελφή της Τριάδας Καραφυλλούδη Σαλέχ, η οποία απεβίωσε, μαζί με άλλα 73 άτομα κατά την πτώση του ουκρανικού αεροπλάνου "Γιάκοβλεφ", στις 17 Δεκεμβρίου 1997 στα Πιέρια Όρη. Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, το Δημόσιο έχει την υποχρέωση να αποζημιώνει τρίτους που "ζημιώθηκαν από παράνομες πράξεις ή παραλείψεις οργάνων του που είχαν εμπλακεί στη συγκεκριμένη διεθνή πτήση, όπως είναι π.χ. οργάνων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αερολιμένων κ.λπ.".

    Η αποζημίωση θα καταβληθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα (άρθρο 105 του Εισ.Ν.Α.Κ.), που ορίζουν ότι "για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί, το Δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση εκτός αν η πράξη ή η παράλειψη έγινε κατά παράβαση διατάξεως που υπάρχει για χάρη του γενικού συμφέροντος". Για την πτώση του "Γιάκοβλεφ" αναγνωρίστηκε συνυπευθυνότητα του Δημοσίου κατά 30%. Στη Δικαιοσύνη εκκρεμούν και άλλες ανάλογες υποθέσεις.

    Είδηση: 18930

    [02] Φονικές βροχοπτώσεις

    Ειδήσεις

    Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στο Περού που προκάλεσαν χάος στις 17 από τις 24 περιφέρειες της χώρας. Οι πλημμύρες είχαν συνέπεια πολλές πόλεις να αποκοπούν από την υπόλοιπη χώρα, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να ταλαιπωρούν και τη Τουρκία, που εδώ και ημέρες περιοχές της θυμίζουν πλωτές πολιτείες.

    Είδηση: 18934

    [03] Βρετανία: Πατέρας ετών 13

    Ένα αγόρι 13 και ένα κορίτσι 15 έγιναν γονείς στη Βρετανία. Το νεαρής ηλικίας ζευγάρι απέκτησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι, 3 κιλών. Ο Άλφι Πάτεν, που έχει ύψος μόνο 1,22 και δείχνει πολύ μικρότερος από την ηλικία του, ήταν 12 ετών όταν η 14χρονη Σαντέλ Στέντμαν έμεινε έγκυος αφού έκαναν έρωτα χωρίς να λάβουν προφυλάξεις. Η Σαντέλ γέννησε την Δευτέρα ένα κορίτσι, την Μέιζι Ροξάν, στο νοσοκομείο του Ίστμπορν, στη νότια Αγγλία.

    Μιλώντας στην εφημερίδα Sun, ο Άλφι, που ζει με τη μητέρα του, παραδέχτηκε ότι δεν ξέρει πώς θα ανταποκριθεί στις ανάγκες του παιδιού του αφού δεν έχει ούτε χαρτζιλίκι. "Ο πατέρας μου δίνει 10 λίρες πού και πού", είπε. "Όταν το έμαθε η μητέρα μου, νόμιζα ότι θα είχα μπελάδες", πρόσθεσε. "Θέλαμε να κρατήσουμε το μωρό αλλά ανησυχούσαμε για το πώς θα αντιδρούσαν οι άλλοι. Δεν ήξερα τι σημαίνει να είσαι πατέρας αλλά θα προσαρμοστώ", είπε ο μικρός. Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν θα ασκήσει διώξεις σε βάρος των ανήλικων γονιών, μολονότι η νόμιμη ηλικία για τη σύναψη σεξουαλικών σχέσεων στη Βρετανία είναι τα 16. Να σημειωθεί πάντως ότι ο Άλφι δεν είναι ο νεώτερος πατέρας στη Βρετανία αφού έχει αναφερθεί και η περίπτωση ενός άλλου αγοριού που απέκτησε παιδί σε ηλικία 12 ετών.

    Είδηση: 18931

    [04] Έκτο παιδί, για το γνωστό ηθοποιό Κέβιν Κόστνερ

    Η Κριστίν Μπομγκάρτνερ, σύζυγος του γνωστού ηθοποιού Κέβιν Κόστνερ γέννησε το δεύτερο γιο του ζεύγους, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τους. Η Μπομγκάρτνερ 34 χρόνων, γέννησε το βράδυ της Πέμπτης, τον Χάϊες Λόγκαν Κόστνερ σε κλινική του Λος Άντζελες, δήλωσε ο υπεύθυνος των δημοσιών σχέσεων του ζεύγους Αρνολντ Ρόμπινσον.

    Το μωρό είναι καλά και έχει βάρος 4,05 κιλά. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2004 και το πρώτο τους παιδί ο Κάιντεν είναι ήδη 21 μηνών. Ο Χάιες Λόγκαν είναι το έκτο παιδί για τον 54 χρόνο Κόστνερ, ο οποίος έχει άλλα τρία από προηγούμενο γάμο και ένα αγόρι ακόμα από σχέση του εκτός γάμου.

    Είδηση: 18935

    [05] Οι ωκεανοί χάνουν την ικανότητά να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα

    Οι ωκεανοί χάνουν ολοένα και περισσότερο την ικανότητά τους να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), κάτι που οδηγεί στην αύξηση της ποσότητας των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με πολλές μελέτες, τις οποίες επικαλείται το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS).

    "Ο ωκεανός είναι η κυριότερη δεξαμενή άνθρακα του πλανήτη, αλλά εδώ και δέκα χρόνια χάνει ολοένα και περισσότερο την ικανότητά να παίζει αυτό το ρόλο, τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο", σημειώνει το Κέντρο στην έκθεσή του που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα τριών πρόσφατων επιστημονικών προγραμμάτων.

    Η ικανότητα απορρόφησης του CO2 από τους νότιους ωκεανούς, που παλαιότερα υπολογιζόταν στα 500 εκατομμύρια τόνους ετησίως, είναι στην πραγματικότητα δέκα φορές μικρότερη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων μετρήσεων, που είναι πληρέστερες από αυτές που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

    Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με την ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι ανεβάζουν από τα βάθη των ωκεανών στην επιφάνεια μεγάλες ποσότητες CO2.

    Μείωση της ικανότητας των ωκεανών να απορροφούν το CO2 έχει επίσης παρατηρηθεί και στο βόρειο Ατλαντικό.

    Στο βόρειο ημισφαίριο, όμως, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πού να αποδώσουν το φαινόμενο. "Θα μπορούσε να οφείλεται στην κυκλοφορία των νερών που έχει αλλάξει, σε μια αντίδραση των οικοσυστημάτων ή σε βιολογικές δραστηριότητες, όμως δεν έχουμε ακόμη την οριστική απάντηση", δήλωσε ο Νικολά Μετζλ, του Ινστιτούτου "Πιερ Σιμόν Λαπλάς".

    Ο ερευνητής υπενθύμισε ότι σήμερα, κάθε χρόνο, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες εκλύονται στην ατμόσφαιρα 10 δισεκατομμύρια τόνοι CO2 έναντι 6 δισεκατομμυρίων καθ' όλη τη δεκαετία του 1990.

    Είδηση: 18933

    [06] Nεκροί και τραυματίες από εκτροχιασμό τρένου στην Ινδία

    Ειδήσεις

    Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 100 τραυματίστηκαν όταν περισσότερα από 16 βαγόνια ενός επιβατηγού τρένου εκτροχιάστηκαν στην ανατολική Ινδία.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε στο κρατίδιο Ορίσα, αρκετές ώρες αφότου είχε αναχωρήσει η υπερταχεία αμαξοστοιχία από την Κολκάτα, τη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Ινδίας, με προορισμό την πόλη Τσενάι, στα νότια της χώρας.

    Αξιωματούχος των Ινδικών Σιδηροδρόμων επιβεβαίωσε ότι 15 επιβάτες σκοτώθηκαν. "Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι προκάλεσε το δυστύχημα", πρόσθεσε. Ινδικά τηλεοπτικά κανάλια πάντως μετέδωσαν ότι το δυστύχημα μπορεί να οφείλεται στην κακή συντήρηση των σιδηροδρομικών γραμμών.

    Το τρένο, στο οποίο επέβαιναν 1500 άτομα, εκτροχιάστηκε κοντά στον απομονωμένο σταθμό Τζαζπούρ Ρόαντ που απέχει 120 χιλιόμετρα από την πόλη Μπουμπανεσβάρ.

    Τοπικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί καθώς πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πιστεύεται ότι μέσα στα εκτροχιασμένα βαγόνια έχουν παγιδευτεί πολλά άτομα. "Αστυνομικοί και υπάλληλοι των σιδηροδρόμων έφτασαν στην περιοχή και η επιχείρηση διάσωσης είναι σε εξέλιξη. Προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε όσους παραμένουν παγιδευμένοι", ανέφερε ο εκπρόσωπος των Σιδηροδρόμων, Τζ. Π. Μίσρα.

    Είδηση: 18932

    [07] Υπέρ της συμμαχίας ο Σαντρ με τον Ιρακινό πρωθυπουργό

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Έτοιμος να συνεργαστεί με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι, νικητή των περιφερειακών εκλογών της 31ης Ιανουαρίου στο Ιράκ, ο ριζοσπάστης σιίτης Μοκτάντα Σαντρ. "Τασσόμεθα με την ιδέα της συνεργασίας και σας καλούμε να ενωθούμε για να νικήσουμε τους εχθρούς του λαού και τους κατακτητές" ανέφερε ο κ. Σαντρ σε μήνυμά του στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής.

    "Η συμμαχία μας, δεν μπορεί να γίνει με τις δυνάμεις αντίπαλων δογμάτων που οδήγησαν τη χώρα μας στον πόλεμο και την πείνα ούτε και με τις δυνάμεις που υποστήριζαν το παλιό καθεστώς" του Σαντάμ Χουσέιν, τόνισε ο κ. Σαντρ.

    "Υποστηρίζουμε κάθε ιδέα πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα το οποίο δεν θα βασίζεται σε επιχειρήματα θρησκευτικά, εθνικά ή ανταρτικά", τόνισε στη συνέχεια ο Μοκτάντα Σαντρ.

    Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, υπενθυμίζεται ότι μετά από τη νίκη του σε οκτώ από τις εννεά σιιτικές νότιες επαρχίες του Ιράκ και της Βαγδάτης, κάλεσε όλες τις πολιτικές οργανώσεις να εργαστούν μαζί, για να ενισχυθεί η δράση των περιφερειακών συμβουλίων και της βοήθειας για την ανοικοδόμηση της χώρας, που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο και τις ενδοθρησκευτικές διενέξεις.

    Είδηση: 18929


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 13 February 2009 - 22:20:43 UTC