Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η σκέψη μας στην κρίση και όχι στις εκλογές
  • [02] Λήξαν το θέμα Μανώλη
  • [03] Ο απινιδωτής δεν θα του έσωζε τη ζωή
  • [04] Συνάντηση Παπανδρέου - Σπέκχαρντ και επίδοση επιστολής του Ομπάμα
  • [05] Υποχώρηση του αργού κάτω από τα 35 $
  • [06] Ο Γιάνναρης σκηνοθετεί το δικό του Ελ Nτοράντο
  • [07] Η ηχορύπανση βλάπτει σοβαρά την καρδιά
  • [08] Μια πολύ χαλαρωτική καφετέρια
  • [09] Σύγκρουση δορυφόρων στο διάστημα
  • [10] Στις 30.000 ευρώ το όριο της προσωποκράτησης για οφειλές ιδιωτών
  • [11] Ο πλανήτης στη δίνη της οικονομικής κρίσης
  • [12] Απάντηση Σουφλιά σε Πάγκαλο
  • [13] Πακέτο μέτρων για τους αγρότες της Κρήτης
  • [14] Καμία συναίνεση σε ανατροπή εργασιακών σχέσεων

    [01] Η σκέψη μας στην κρίση και όχι στις εκλογές

    Πολιτική

    Υψηλοί τόνοι επικράτησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, προ ημερησίας διατάξεως, στην Βουλή, για την οικονομία. Ο Πρωθυπουργός έκλεισε όλα τα σενάρια περί διεξαγωγής προώρων εκλογών και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να επιδείξει στάση ευθύνης στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να αγνοεί τις συνθήκες που διαμορφώνονται γύρω μας και δεν έχουμε περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση. Διαμήνυσε μάλιστα ότι απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις, συνεννόηση και αυτοσυγκράτηση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, ζήτησε εκ νέου εκλογές. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι επί της ουσίας δεν έχει σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν επίσης σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι επί της ουσίας δεν έχει σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.

    Τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών

    Τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών τονίζοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μάχη με τα προβλήματα της χώρας έβαλε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετικό αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της προ ημερήσιας διατάξεως συζήτησης για την οικονομία στη Βουλή.

    "Εκείνο που μας απασχολεί, ειδικά αυτή την ώρα, δεν είναι οι εκλογές. Εμείς έχουμε άλλο σχεδιασμό. Δική μας προτεραιότητα είναι η μάχη με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου και της κοινωνίας" τόνισε ο κ. Καραμανλής και κάλεσε εκ νέου τις πολιτικές δυνάμεις να βάλουν τέλος στη στείρα άρνηση, στο "όχι σε όλα", στις πολωτικές και διχαστικές αντιπαραθέσεις.

    Ο Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε το Γιώργο Παπανδρέου ότι έχει επιλέξει συνειδητά στρατηγική μικροκομματικής σκοπιμότητας και ειδικότερα επί της πρότασης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για εκλογές, με συμφωνία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε:

    "Ακούστε το και ακούστε το καλά. Με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, εμείς δεν παίζουμε. Παιχνίδια δεν κάνουμε. Εσείς και τα στελέχη σας είστε εκείνοι που άμεσα ή έμμεσα διακηρύσσετε ότι θα προκαλέσετε εκλογές το 2010. Ότι για το σκοπό αυτό θα εκμεταλλευτείτε τη διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εάν χρειάζεται μια συμφωνία, χρειάζεται να την κάνετε με τον εαυτό σας και με τα στελέχη σας",

    Ζητάτε εκλογές αλλά δεν τις θέλετε, συνέχισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι εκείνο που χρειάζεται ο τόπος, είναι η υπεύθυνη συμπεριφορά όλων και η αποφυγή μετωπικών πολιτικών και κοινωνικών συγκρούσεων.

    Επανέλαβε δε ότι απέναντι σε μιας τέτοιας έντασης κρίση, δεν αρκεί για την αντιμετώπισή της μόνο η βούληση και οι προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά απαιτείται, όπως είπε στοιχειώδης συνεννόηση, μετριοπάθεια, ψυχραιμία και η συναίνεση όλων τουλάχιστον στα βασικά και τα θεμελιώδη.

    Ο Πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να ακολουθήσει κοινωνική πολιτική χωρίς να ξεπερνά τα όρια αντοχής της οικονομίας και τόνισε ότι η κυβέρνηση κατανοεί τις ανησυχίες όλων των κοινωνικών ομάδων και επιδιώκει σύνθεση απόψεων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Παράλληλα ζήτησε υπευθυνότητα από τους κοινωνικούς εταίρους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η χώρα δεν αντέχει ανταγωνισμούς πλειοδοσίας, μετωπικές συγκρούσεις και επιπολαιότητες: "Δεν μπορούμε να επιδοθούμε σε πλειοδοσία παροχών. Θα ήταν εμπαιγμός στους πολίτες".

    Απευθυνόμενος δε στον κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι "αν κάποιοι έχουν ως προτεραιότητά τους τις κομματικές ,ή τις προσωπικές σκοπιμότητες, ειδικά σ' αυτή τη φάση, κάνουν τεράστιο λάθος, στην ιεράρχηση που απαιτούν οι κρίσιμες περιστάσεις. Εάν δεν συνειδητοποιούν τους κινδύνους της παγκόσμιας θύελλας, δεν θα μπορέσουν να προσφέρουν τίποτα στον τόπο".

    "Οι πολιτικές ηγεσίες δεν μπορεί να χαϊδεύουμε αυτιά. Η ανευθυνότητα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη συνταγή, τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία. Είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι μπορώ για να έχει η Ελλάδα τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις - συνέπειες, από αυτή την πρωτόγνωρη παγκόσμια καταιγίδα", δήλωσε ο Πρωθυπουργός κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση και τόνισε:

    "Οι εξελίξεις στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία είναι ραγδαίες, πιεστικές και απρόβλεπτες. Αυτή είναι η αγωνία μου και αυτή είναι η προτεραιότητά μου".

    Παπανδρέου: Εκλογές για να βγει η Ελλάδα από την κρίση

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε στην ομιλία του, ότι η προσφυγή στις κάλπες μέχρι τις ευρωεκλογές (ή ταυτόχρονα μ' αυτές) και η συναίνεση για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, αποτελούν την μόνη δυνατή προσφορά της Νέας Δημοκρατίας στον τόπο, καθώς το κυβερνόν κόμμα έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς και αδυνατεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

    Ο κύριος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ότι άγγιξε η ΝΔ, έγινε αντικείμενο κακοδιαχείρισης, εκμετάλλευσης, διχαστικής και επικοινωνιακής πολιτικής, και λεία για τους ''ημέτερους'' - και τώρα ζητά συνενόχους για να διατηρηθεί στην εξουσία.

    "Δεν έχετε εθνικό σχέδιο. Δεν το λέω εγώ, αλλά υπουργοί και κορυφαία σας στελέχη. Το μόνο για το οποίο έχετε πείσει, είναι πως έχετε σχέδιο μικροκομματικό. Το ξέρουν πολύ καλά στη Ρηγίλλης, που καταρτίζουν λίστες ρουσφετολογικών προσλήψεων, για να εξαγοράσουν συνειδήσεις νέων ανθρώπων για μια μπουκιά ψωμί" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι συναινέσεις μπορούν να γίνουν, μόνο πάνω σε ένα πρόγραμμα που δεν θα αγκαλιάζει τους δυνατούς και τους ισχυρούς, αλλά το σύνολο της κοινωνίας.

    "Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μας βγάλει απ' την κρίση με αναμασημένες τις αποτυχημένες πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών. Αποτύχατε, αποτύχατε παντού. Η χειρότερη λύση για τον τόπο, είναι να παραμείνετε στην εξουσία" είπε ο κος Παπανδρέου απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση

    "Ο τόπος δεν αντέχει διγλωσσίες και σύγχυση. Δεν ζητούμε εκλογές για να πάρουμε την εξουσία, αλλά για να βγει η χώρα από την θεσμική, οικονομική κρίση, την κρίση των αξιών", συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και καταλήγοντας τόνισε:

    "Κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα κύριοι της ΝΔ. Μια νέα Ελλάδα με βούληση, αξιοπιστία και φερεγγυότητα."

    ΚΚΕ: Όχι στη συναίνεση

    Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της απέρριψε την πρόταση για συναίνεση, και κάλεσε, για άλλη μια φορά, τους εργαζομένους, να περάσουν στην αντεπίθεση.

    Έκανε λόγο για "άγονη γραμμή" και υποστήριξε ότι υπάρχουν δυο επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    "Η μία είναι αυτή που ακολουθεί η κυβέρνηση, να εξασφαλίσει τη μεγάλη πλειοψηφία επιχειρήσεων, ότι θα αντέξει τον κλονισμό και θα ξαναμπεί στην αγορά. Η άλλη επιλογή είναι αυτή που λέει το ΚΚΕ, να θωρακιστεί το λαϊκό κίνημα, να μη χάσει και να περάσει στην αντεπίθεση ώστε να ξεπεράσει την κρίση".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού επέκρινε τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές τους,, σχολιάζοντας το θέμα της συναίνεσης επισήμανε:

    "Εμείς δεν πρόκειται να έχουμε καμία συναίνεση με κανένα κόμμα. Μετά τις εκλογές το κλίμα της συναίνεσης θα προχωρήσει. Αυτό φοβόμαστε και αυτό το κλίμα θα προσπαθήσουμε να το χαλάσουμε". Η κ. Παπαρήγα αναπτύσσοντας τις προτάσεις του κόμματος της για την έξοδο από την κρίση, ζήτησε γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση των ειδικών φόρων και του ΦΠΑ, αύξηση του αφορολόγητου κατά άτομο, φορολόγηση άμεσα του κεφαλαίου, πρόγραμμα λαϊκής στέγης", ενώ σημείωσε ότι το κόμμα της "απορρίπτει τα φιλόπτωχα ταμεία και τις ελεημοσύνες".

    Παράλληλα επέκρινε τόσο την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις προτάσεις τους για την έξοδο από τη κρίση τονίζοντας ότι η φιλοσοφία τους είναι να διασωθεί το κεφάλαιο.

    Αλαβάνος: Πρόταση για κοινή δράση της αριστεράς

    Πρόταση για κοινή δράση σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ απεύθυνε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    "Ως ΣΥΡΙΖΑ, δεν διστάζουμε να συνεργαστούμε με κανέναν, δεν ζητάμε ούτε πιστοποιητικά εντίμου βίου, ούτε ιατρικό φάκελο. Δεν διστάζουμε να συνεργαστούμε με δυνάμεις που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο, αλλά με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δεν είμαστε το ναυαγοσωστικό του συστήματος", ανέφερε ο κ. Αλαβάνος και απαντώντας στον πρωθυπουργό για το ζήτημα της συναίνεσης που έθεσε τόνισε

    "Άκουσα από την κυβέρνηση να θέλει συναίνεση. Και ο κόσμος το επιθυμεί, γιατί δεν θέλει να βλέπει ένα άγονο και στείρο παιχνίδι. Δεν απέτυχε όμως μόνον η ΝΔ, αλλά το σύστημα. Και σχέδιο χωρίς αλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει. Εμείς δεν το επιθυμούμε, αλλά η λογική είναι συγκρουσιακή".

    "Ο λαός θα πρέπει να επιλέξει αν θα κινηθεί με τον τρόπο που κινηθήκαμε επί μία 20ετία, ή θα πάρει άλλο δρόμο. Υπήρξαν ενδιαφέρουσες αναφορές στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου, όπως εκείνη της «κοινωνικής δικαιοσύνης απέναντι στην κοινωνική αδικία», αλλά αυτές καλύπτουν σημεία όπου υπάρχει ανάγκη βασικής ρήξης. Πρέπει να γίνει δουλειά και δεν μπορεί να δουλεύουμε τον κόσμο με αοριστίες. Και σε συναινέσεις σαν αυτές που είδαμε χθες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την μισθολογική εξέλιξη των ιατρών, εμείς δεν μπορούμε να μπούμε" ανέφερε ο κος Αλαβάνος.

    Η πολιτική που αντιπροτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρουσιάστηκε από τον Αλέκο Αλαβάνο, αξιώνει την "επιστροφή στο Δημόσιο" ως εργαλείο ανάπτυξης και την καίρια σύγκρουση με τα αναπτυξιακά μοντέλα που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα ακριβώς της καταστρατήγησής τους από τις κυβερνήσεις ενόψει της κρίσης.

    Κατά των πρόωρων εκλογών ο ΛΑΟΣ

    Κατά των πρόωρων εκλογών τάχθηκε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κάνοντας λόγο για επιπόλαια λύση, γιατί, όπως υποστήριξε, τα λεφτά αυτά μπορεί να δοθούν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

    "Τόσο εύκολα και επιπόλαια λένε να πάμε σε εκλογές; Εμάς μας συμφέρουν οι εκλογές, γιατί θα αυξήσουμε τη δύναμη μας. Όμως, εμείς κοιτάμε τι συμφέρει την πατρίδα και τι είναι πιο υπεύθυνο", συμπλήρωσε.

    Με αφορμή δε το θέμα που έχει προκύψει με τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μανώλη, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ επεσήμανε ότι δεν μπορεί όλη η χώρα, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, να ασχολείται με το αν θα πέσει ή όχι η κυβέρνηση.

    "Η χώρα είναι γύρω - γύρω όλοι και στη μέση ο Μανώλης. Όλη η χώρα ασχολείται αν είναι στενοχωρημένος και αν ο κ. Μανώλης κρατήσει ή όχι τα νεύρα του. Έχετε κρίση στο κόμμα σας", σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε:

    "Μέσα στο κόμμα σας, πιστεύουν ότι είναι περίοδος αντιβασιλείας για να έρθουν αυτοί. Ροκανίζεται η κυβέρνηση σε βάρος του τόπου".

    Ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    "Δεν τραβάει το πράγμα. Δεν μπορεί να είναι υπό τον ομηρία του Μανώλη ή του Δαϊλάκη. Δεν είναι όμως και ώρα για εκλογές. Η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει μια άλλη κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής. Δεν είναι καλοί μόνο στη ΝΔ, υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ και αλλού»,

    Παράλληλα, επιτέθηκε στο Γιώργο Παπανδρέου, για το θέμα των εκλογών, σημειώνοντας: "Μου θύμισε ο κ. Παπανδρέου το νέο Ξανθόπουλο. Λέτε, "δεν θέλουμε εκλογές εμείς. Αλλά τι; Τις θέλετε για τη φουκαριάρα τη μάνα σας;"

    Αναφερόμενος στο πρόβλημα της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πρότεινε, μεταξύ άλλων, την επανεξέταση όλων των φορολογικών απαλλαγών.

    "Υπάρχουν 117 συνολικά φορολογικές απαλλαγές. Πρέπει όλες να τις επανεξετάσουμε, με κοινωνική ευαισθησία και επ' ωφελεία του κοινωνικού συνόλου", τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης και κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι "για να βγει η χώρα από τη κρίση, χρειάζεται να σπάσει ο Πρωθυπουργός αβγά".

    Είδηση: 18851

    [02] Λήξαν το θέμα Μανώλη

    Πολιτική

    Μετά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης στα γραφεία της ΝΔ στη Βουλή ο γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης, ο γγ. της Κ.Ο. Γιάννης Τραγάκης και ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανώλης, ανακοινώθηκε ότι η παραίτηση του βουλευτή δεν γίνεται αποδεκτή. Το πρωί, στη διάθεση του κόμματος είχε θέσει την παραίτησή του ο Γιάννης Μανώλης, με δύο επιστολές που απέστειλε στη Ρηγίλλης, μία προς το γραμματέα της ΚΟ και μία προς τον γραμματέα του κόμματος. Ο βουλευτής Αργολίδας ανέφερε ότι αν οι αρχές του είναι αντίθετες με αυτές της Ν.Δ, τότε θέτει στη διάθεσή τους την παραίτησή του. Την Τετάρτη, υπήρξε αποδοκιμασία των δηλώσεων του κ. Μανώλη από τον γραμματέα της ΚΟ και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο περί διαδοχής στο κυβερνών κόμμα σε περίπτωση εκλογικής ήττας.

    Μετά τη σύσκεψη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    "Με επιστολές του ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Μανώλης έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Κόμματος. Μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον Βουλευτή, η παραίτησή του δεν έγινε αποδεκτή, αφού, άλλωστε, ουδέποτε του εζητήθη".

    Εξάλλου, ο Γιάννης Μανώλης δήλωσε: "Είναι αυτονόητο ότι ποτέ δεν είχα πρόθεση να δημιουργήσω προβλήματα στο Κόμμα και την Κυβέρνηση".

    Ο βουλευτής Αργολίδας σημείωνει ότι αγωνίζεται για την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του κόμματος. "Αυτό έκανα πάντα και αυτό κάνω" είπε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επιστολές του ανέφερε ότι ακολουθεί τα βήματα που χάραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και αφήνει αιχμές για την εσωτερική λειτουργία των οργάνων του κόμματος.

    Επίσης, ζητά λύση με το θέμα της διαχείρισης των νερών του Αναβάλου στην Αργολίδα, καθώς όπως έχει πει, αυτό θα κρίνει αν θα είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μανώλης είχε χθες το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τραγάκη, ενώ είχε και αλλεπάλληλες συνομιλίες με τον γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη.

    Υπενθυμίζεται ότι αφορμή για το θέμα στάθηκαν τα όσα είπε τις τελευταίες μέρες σε εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς περί διαδοχολογίας στην ηγεσία της ΝΔ, αλλά και οι αιχμές κατά της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου και της Ρηγίλλης.

    Πληροφορίες θέλουν την Ντόρα Μπακογιάννη ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με τον Γιάννη Μανώλη.

    Ο Υφυπουργός Απασχόλησης, Γιώργος Κοντογιάννης μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8 τόνισε ότι κριτική ασκείται εκεί όπου μπορεί να έχουν γίνει λάθη, αλλά δεν γίνεται με τη στάση τους τα στελέχη να βάζουν φρένο στην εφαρμογή του κυβερνητικού έργου.

    Ο βουλευτής πρέπει να εκφράζει τη διαφωνία του, αλλά πρέπει πρώτα να την εκφράζει στα όργανα του κόμματος, είπε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

    Το να βγαίνει ένας βουλευτής στα κανάλια για να γίνει αρεστός ή πιστεύοντας ότι έτσι θα κερδίσει περισσότερους σταυρούς, είναι λάθος, συμπλήρωσε.

    Από το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Φλωρίδης είπε στη ΝΕΤ 105,8 πως η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των βουλευτών της και κινείται σε κλίμα πανικού. Η χώρα έχει ανάγκη από εκλογές, αλλά δεν μπορούμε να τις προκαλέσουμε, πρόσθεσε.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος στις δύο επιστολές του Γιάννη Μανώλη, σχολίασε: "Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πηγαίνουμε σε εκλογές, αλλά τα διάφορα στελέχη και βουλευτές της αντιπαρατίθενται για το ποιος θα είναι ή δεν θα είναι στις λίστες των ψηφοδελτίων. Δε είναι λοιπόν θέμα εσωστρέφειας αυτό που συμβαίνει στη ΝΔ. Το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη μιλούν για διαδοχή, είναι απόδειξη αποσύνθεσης και κατάρρευσης της κυβέρνησης. Γύρω - γύρω όλοι λοιπόν και στην μέση ο Μανώλης, σε ένα πλοίο που κινδυνεύει να βουλιάξει αύτανδρο και οι περισσότεροι ψάχνουν να σωθούν όπως - όπως".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18847

    [03] Ο απινιδωτής δεν θα του έσωζε τη ζωή

    Κοινωνία

    Αίτια θανάτου που δεν σχετίζονται με την λειτουργία ή μη του απινιδωτή, έδειξε η ιατροδικαστική έρευνα που έγινε στον 53χρονο ασθενή που έχασε τη ζωή του μέσα στο ασθενοφόρο. Ο υπουργός υγείας μίλησε για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του γεγονότος, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες για το τραγικό συμβάν. Στο μεταξύ απεργούν από σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί , παρά τις χθεσινές δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας για την καταβολή των αυξήσεων που έχουν συμφωνηθεί.

    Σε αιμορραγία του πεπτικού συστήματος (γαστρορραγία), λόγω έλκους δωδεκαδάκτυλου, οφείλεται ο θάνατος του 53χρονου, ο οποίος έχασε τη ζωή του μέσα σε ασθενοφόρο, κατά τη διάρκεια της διακομιδής του στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ" της Θεσσαλονίκης.

    Αυτό "έδειξε" η ιατροδικαστική εξέταση, που διενήργησε ο καθηγητής Δημήτρης Ψαρούλης, σύμφωνα με τον οποίο ο άτυχος άνδρας χρειαζόταν άμεση μετάγγιση αίματος.

    Όπως είπε ο κ. Ψαρούλης, ο 53χρονος δεν θα μπορούσε να σωθεί ακόμη κι αν λειτουργούσε ο απινιδωτής του ασθενοφόρου.

    Παρόλα αυτά, οι διάσωσΤες όφειλαν να διαθέτουν τα αναλώσιμα προϊόντα για την λειτουργία των ηλεκτροδίων .

    Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε πως υπάρχει επάρκεια των αυτοκόλλητων πατς που χρησιμοποιούνται στους απινιδωτές , σε όλες τις αποθήκες. Οι υπεύθυνοι έπρεπε να είχαν φροντίσει να καλύψουν την έλλειψη αυτή ή να παραγγέλλουν με κατεπείγουσα προμήθεια .

    "Μια πρώτη έρευνα στο δραματικό συμβάν δείχνει ότι και στοκ ασφαλείας υπήρχε και αποθέματα. Κάποιος λοιπόν δε έκανε καλά τη δουλειά του . Θα αποδοθούν ευθύνες ακόμη και ποινικές ", δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί οι όποιοι ξεκίνησαν 48ωρη απεργία ζητούν από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να κρατήσει την υπόσχεση που είχε δώσει για μισθολογικές αυξήσεις και εφαρμογή του άρθρου 4 .

    Μάλιστα , απειλούν με μηνύσεις στην περίπτωση που χρειαστεί να κάνουν εφημερίες για τις οποίες δεν θα πληρωθούν .

    Πάντως, την Τετάρτη ο κ. Αβραμόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα ισχύσουν οι μισθολογικές αυξήσεις των γιατρών, ενώ παρέπεμψε τις αλλαγές που προβλέπονται στο άρθρο 4 στην διακομματική επιτροπή της Βουλής για διάλογο .

    Αύριο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η ηγεσία του υπουργείου υγείας να συναντηθεί με εκπροσώπους των γιατρών.

    Είδηση: 18857

    [04] Συνάντηση Παπανδρέου - Σπέκχαρντ και επίδοση επιστολής του Ομπάμα

    digg_url = ' + location.href + '; digg_title = 'Συνάντηση Παπανδρέου - Σπέκχαρντ και επίδοση επιστολής του Ομπάμα'; digg_bodytext = 'Συνάντηση Παπανδρέου - Σπέκχαρντ και επίδοση επιστολής του Ομπάμα

    '; digg_bgcolor = '#ffffff'; digg_window = 'new'; Επιστολή του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέδωσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργο Παπανδρέου, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

    Με την επιστολή αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαριστεί το Γιώργο Α. Παπανδρέου για τα συγχαρητήρια και τις ευχές που του έστειλε όταν εξελέγη και ανέλαβε τα καθήκοντά του, τονίζοντας παράλληλα ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα για τα προβλήματα της περιοχής και την αντιμετώπιση των παγκοσμίων προκλήσεων.

    Κατά τη συζήτησή του με το Γ. Α. Παπανδρέου, ο αμερικανός Πρέσβης είχε την ευκαιρία να αναπτύξει την νέα προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, με επίκεντρο το διάλογο, έτσι όπως την ανέπτυξε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν, το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Μόναχο.

    Στη συζήτηση των δύο ανδρών κυριάρχησαν, επίσης, τα θέματα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, καθώς και τα προβλήματα της περιοχής μας και της Μέσης Ανατολής, με τον Αμερικανό Πρέσβη να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου, ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και το ρόλο του στη Μέση Ανατολή, τη μεσολάβηση με τον Ιράν, αλλά και στις πρωτοβουλίες του στο Πακιστάν και την Ινδία, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Αυστραλίας Τζέρεμι Νιούμαν. Στη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών, την αλληλεγγύη του προς την Αυστραλία.

    Ο κ. Παπανδρέου επέδωσε δύο επιστολές: με την μία να απευθύνεται στον πρωθυπουργό Αυστραλίας και την άλλη στον πρωθυπουργό της πολιτείας Βικτορίας, που πλήττεται ιδιαίτερα.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε στον Αυστραλό Πρέσβη πως η Ελλάδα γνωρίζει τι περνάει η Αυστραλία καθώς και η χώρα μας είχε την πικρή εμπειρία των πυρκαγιών,ενώ δήλωσε πρόθυμος για την προσφορά κάθε βοήθειας στην Αυστραλία,τόσο ως Ελλάδα, όσο και ως Σοσιαλιστική Διεθνής.

    Είδηση: 18859

    [05] Υποχώρηση του αργού κάτω από τα 35 $

    Ειδήσεις

    Κάτω από τα 35 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, παρασυρμένη από τη μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και την ανησυχία σχετικά με την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας. Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε κατά 1,30 δολάρια και βρισκόταν στα 34,64 δολάρια.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ παρουσίαζε υποχώρηση κατά 18 σεντς και βρισκόταν στα 44,10 δολάρια.

    Η πτώση της τιμής, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών εβδομάδων, σχετίζεται με τη σημαντική αύξηση που παρουσίασαν την τελευταία εβδομάδα τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου, καθώς η οικονομική κρίση έχει μειώσει τη βιομηχανική παραγωγή και ως εκ τούτου, την ζήτηση καυσίμων εκ μέρους των καταναλωτών.

    Είδηση: 18860

    [06] Ο Γιάνναρης σκηνοθετεί το δικό του Ελ Nτοράντο

    Ειδήσεις

    Περιμένοντας την έναρξη του φθινοπώρου, όπου θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα της νέας του ταινίας, ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης μας ετοιμάζει κατι διαφορετικό από τα συνηθισμένα... μια θεατρική παράσταση. Στα δεύτερα σκηνοθετικά του βήματα στο θέατρο, ανεβάζει τη μαύρη κωμωδία "Ελ Ντοράντο" του Μάριους Φον Μάγιενμπουργκ, του "κακού παιδιού" του γερμανικού θεάτρου, η οποία κάνει πρεμιέρα σήμερα, Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου στο θέατρο Χώρα (Αμοργού 20, Κυψέλη/ Τηλέφωνο : 210- 8673945).

    Η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του δημιουργικού Γιάνναρη στο θέατρο ήταν στο "Σφενδόνη" μ' ένα τρίπτυχο, βασισμένο σε κείμενα των Μπέκετ, Κοκτό και Ντίκινσον. Ως συνεπής δημιουργός, ασυμβίβαστος και ανατρεπτικός στήνει και πάλι μια σύγχρονη παράσταση με μεταμοντέρνο και κυνικό τρόπο που υπογραμμίζει την τραγικότητα των ηρώων και τη γελοία ειρωνεία της πτώσης τους.

    Ένας φιλόδοξος κτηματομεσίτης χάνει τη δουλειά του και το αποκρύπτει, η σύζυγός του, μια πιανίστρια, έχει χάσει την πίστη της στη μουσική, η μητέρα της είναι μια πλούσια χήρα με αδυναμία στους νεαρούς άνδρες, ο αριβίστας εραστής της και ένας διεφθαρμένος μεγαλοεπιχειρηματίας είναι όλοι οι χαρακτήρες του έργου, οι οποίοι αναδεικνύονται στις λεπτομέρειες τους μέσα από το μοναδικό στυλ του Γιάνναρη που συνδυάζει την ειρωνεία με την ειλικρίνεια και την ψυχρότητα με την ευαισθησία.

    Τη μετάφραση υπογράφει ο Γιώργος Δεπάστας, τα σκηνικά-κοστούμια ο Σωκράτης Σωκράτους, τη μουσική σύνθεση και επιμέλεια ο Δημήτρης Μαραμής.

    Παίζουν: Θάνος Σαμαράς, Γιώτα Φέστα, Διόνη Κουρτάκη, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Γιούλη Τάσιου και ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος.

    Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετ. - Κυρ. 21.30, Τιμές εισιτηρίων: Φοιτητικό 15β¬, Κανονικό Τετ - Πέμ 19β¬, Παρασκευή, Σάβ - Κυρ: 22β¬, Διάρκεια: 90 λεπτά

    Θέατρο ΧΩΡΑ (Νέα Σκηνή)/ Αμοργού 20, Κυψέλη/ Τηλέφωνο : 210- 8673945

    Είδηση: 18846

    [07] Η ηχορύπανση βλάπτει σοβαρά την καρδιά

    Όποιος λατρεύει τις μεγάλες πόλεις με τις μοντέρνες υποδομές, τις πυκνοκατοικημένες και ζωντανές συνοικίες, τους επιβλητικούς δρόμους, τα πολυσύχναστα μέρη, τα υψηλά ντεσιμπέλ, τις θορυβώδεις αλλά κατά τα άλλα "in" γειτονιές, ας το ξανασκεφτεί καλύτερα, γιατί τελευταία γίνεται πολύς θόρυβος ...για τον θόρυβο. Σύμφωνα με νέα έρευνα του σουηδικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, υπό τον Γκόραν Πεσάγκεν, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Epidemiology (Επιδημιολογία), οι κάτοικοι των πόλεων με υψηλά επίπεδα θορύβου και ειδικότερα περιοχών με αυξημένο μποτιλιάρισμα και ηχορύπανση, αρρωσταίνουν και πλήττονται από το μικρόβιο της ηχορύπανσης.

    Η ηχορύπανση είναι ένας ανεπιθύμητος θόρυβος που όσο κι αν τον έχουμε συνηθίσει, επιφέρει τεράστιες αλλαγές με σοβαρές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία γεγονός που επαληθεύεται από τη συγκεκριμένη μελέτη που αποκαλύπτει ότι τα άτομα που ζουν επί σειρά ετών σε περιοχές με αυξημένη ηχορύπανση από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων φαίνεται να παθαίνουν περισσότερα καρδιακά επεισόδια σε σχέση με όσους ζουν σε πιο ήσυχες γειτονιές. Συγκεκριμένα μελετήθηκαν περιπτώσεις 1.571 ατόμων που ζούσαν στη σουηδική πρωτεύουσα και έπαθαν έμφραγμα, σε σχέση με μια άλλη ομάδα ατόμων της ίδιας περιοχής που δεν είχαν ανάλογο πρόβλημα. Με άλλα λόγια ο θόρυβος μπορεί να μην σκοτώνει άμεσα αλλά προκαλεί άγχος και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων στα στρεσαρισμένα άτομα.

    Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει 40% υψηλότερος κίνδυνος εμφράγματος για τους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές εκτεθειμένες στο θόρυβο άνω των 50 ντεσιμπέλ, ένα σχετικά μέτριο επίπεδο θορύβου, καθώς η σοβαρή ηχορύπανση από το κυκλοφοριακό μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 80-90 ντεσιμπέλ.

    Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας, χρειάζεται και άλλη έρευνα για να αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας η συσχέτιση ανάμεσα στο θόρυβο του κυκλοφοριακού και στα εμφράγματα, μολονότι υπάρχουν και άλλες έρευνες που δείχνουν επίσης τις αρνητικές επιπτώσεις της ηχορύπανσης για την καρδιά.

    ε κάθε περίπτωση, είπε ο Πεσάγκεν, η σχέση θορύβου-καρδιάς πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, όταν σχεδιάζονται νέοι δρόμοι σε κατοικημένες περιοχές.

    Είδηση: 18853

    [08] Μια πολύ χαλαρωτική καφετέρια

    Οι άκρως εκκεντρικοί ιδιοκτήτες μιας καφετέριας στη Βιέννη αποφάσισαν να κάνουν μια πρωτότυπη ανακαίνιση στο μαγαζί τους με σκοπό να βοηθήσουν τους πελάτες τους να χαλαρώσουν. Ξεκρέμασαν λοιπόν τους πίνακες, έβγαλαν το οτιδήποτε άχρηστο και έστησαν γύρω γύρω από τους τοίχους...άνετες τουαλέτες!

    «Η τουαλέτα είναι ένα από τα αγαπημένα μέρη των ανδρών. Εκεί μπορούν να καθίσουν και να ηρεμήσουν χωρίς να τους ενοχλεί κανείς και κυρίως οι γυναίκες τους. Και εμείς αυτό που θέλουμε για τους πελάτες μας είναι να νιώσουν σαν το σπίτι τους», υπογραμμίζει ο αυστριακός επιχειρηματίας Stefan Holz.

    Έτσι μέσα στο πλαίσιο της ανανέωσης της καφετερίας, ο Holz αποφάσισε να μετατρέψει και το όνομά της σε «Ένα ήσυχο μέρος».

    Οι τουαλέτες στους τοίχους, φυσικά, είναι ένα μέρος της διακόσμησης, και δεν εξυπηρετούν καμία λειτουργικότητα. Διαμορφώνουν όμως έναν ιδιότυπο χώρο συνάντησης που φαίνεται να αρέσει ιδιαίτερα στους άνδρες. «Είναι παράξενο αλλά ειλικρινά αισθάνομαι αρκετά χαλαρός όταν κάθομαι εδώ περιτριγυρισμένος από τουαλέτες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για έναν άνδρα η τουαλέτα είναι ο ...θρόνος του», υποστηρίζει ο 44χρονος, Andreas Reider, θαμώνας του μαγαζιού.

    Είδηση: 18858

    [09] Σύγκρουση δορυφόρων στο διάστημα

    digg_url = ' + location.href + '; digg_title = 'Σύγκρουση δορυφόρων στο διάστημα'; digg_bodytext = 'Σύγκρουση δορυφόρων στο διάστημα

    '; digg_bgcolor = '#ffffff'; digg_window = 'new';

    Ένας τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος αμερικανικής ιδιωτικής εταιρίας συγκρούσθηκε με παροπλισμένο ρωσικό δορυφόρο. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια σύγκρουση στο διάστημα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού.

    Η σύγκρουση, που συνέβη την Τρίτη, έγινε ανάμεσα στο δορυφόρο της εταιρείας Iridium και σε "μη επιχειρησιακό" ρωσικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, την ώρα που βρίσκονταν σε ύψος 780 χιλιομέτρων πάνω από τη Σιβηρία. Από τη σύγκρουση προκλήθηκε ένα τεράστιο σύννεφο από συντρίμμια, η πορεία των οποίων θα παρακολουθείται στενά, καθώς αποτελούν απειλή για τον διεθνή διαστημικό σταθμό.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 18855

    [10] Στις 30.000 ευρώ το όριο της προσωποκράτησης για οφειλές ιδιωτών

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Στις 30.000 ευρώ αυξάνεται το κατώτατο όριο για την προσωποκράτηση λόγω μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταξύ ιδιωτών, αντί για το ποσό των 1.500 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Νικολάου Δένδια.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αναπροσαρμογή γίνεται αφενός διότι πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, κατά συνταγματική επιταγή, είναι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου, πυρήνας της οποίας είναι η προσωπική ελευθερία, αφετέρου δε διότι, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αρκετοί πολίτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προσωρινές δυσχέρειες για την έγκαιρη εξόφληση των οφειλών τους.

    Είδηση: 18856

    [11] Ο πλανήτης στη δίνη της οικονομικής κρίσης

    Ειδήσεις

    digg_url = ' + location.href + '; digg_title = 'Ο πλανήτης στη δίνη της οικονομικής κρίσης'; digg_bodytext = 'Ο πλανήτης στη δίνη της οικονομικής κρίσης

    '; digg_bgcolor = '#ffffff'; digg_window = 'new';

    Φ.Φιγιόν : Απίθανη η προοπτική ταχείας ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών

    "Οι ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται σε μια βαθιά και διαρκή κρίση ... η πιθανότητα μιας ταχείας ανάκαμψης περιορίζεται" δήλωσε ο Φ.Φιγιόν αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός επανέλαβε την οπτική της κυβέρνησης του, ότι τα κρατικά δάνεια για τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία δεν ισοδυναμούν με εθνικό προστατευτισμό και ότι οι φόβοι σχετικά με το σχέδιο ενίσχυσης του κλάδου δεν θεμελιώνονται. Επίσης επισήμανε πως τα δάνεια -στο πλαίσιο του σχεδίου ενίσχυσης της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας- θα είναι στις τιμές της αγοράς.

    Συρρίκνωση 1,7% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, προβλέπει για το 2009 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και διαμόρφωση του ετήσιου πληθωρισμού στο 0,9%. Πτώση-ρεκόρ 12% κατέγραψε τον Δεκέμβριο του 2008 η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT. Σε φάση ύφεσης εισήλθε η ισπανική οικονομία στα τέλη του 2008. Απώλειες-ρεκόρ ύψους 1,34 δισ. στερλινών, ανακοίνωσε η Βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Rolls Royce για το 2008, ενώ η Γαλλική Ρενώ σημείωσε μείωση των κερδών κατά 78%.

    Στη λίστα των "ανέργων" συγκαταλέγονται δυο από τους πιο γνωστούς πολιτικούς σε διεθνές επίπεδο -ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Αθνάρ και ο πρώην υπ. οικονομικών της Βρετανιας Κένεθ Κλάρκ, οι οποίοι απολύθηκαν από σύμβουλοι του βρετανικού επενδυτικού ομίλου Centaurus Capital, που κήρυξε πτώχευση.

    Ανεργίας συνέχεια...

    Πριν από δέκα μέρες λέγαμε για τους εκατοντάδες εργάτες που είχαν βγει στους δρόμους, στις επαρχίες της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς διαμαρτύρονταν για τις επικείμενες προσλήψεις εργατών από το εξωτερικό. Μία επιτροπή εκπροσώπων τους μετέφερε μία ενυπόγραφη έκκλησή τους στη Downing Street νούμερο 10, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να υποστηρίξει την ελεύθερη πρόσβασή των βρετανών εργατών σε μηχανολογικές και οικοδομικές εργασίες.

    Peugeot-Citroen

    Ο Christian Streiff- Πρόεδρος Peugeot-Citroen είπε πως: "το πρώτο τρίμηνο θα είναι πολύ δύσκολο σε όλους τους τομείς: τις πωλήσεις, τα κέρδη, τους λογαριασμούς. Το 2010, προβλέπουμε ότι οι συνθήκες αγοράς θα είναι παρόμοιες με αυτές του2009. " Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν οι πωλήσεις το 2008 έπεσαν κατά 8,7%, ενώ για το 2009 αναμένεται να μειωθούν κατά τουλάχιστον 20%. Αντίστοιχα και τα κέρδη της εταιρίας σημείωσαν σημαντική πτώση. Ενώ το 2007 τα κέρδη έφτασαν τα 807 εκατομμύρια ευρώ, το 2008 έχασαν 343 εκατομμύρια. Παρ' όλα αυτά αναμένονται από την εταιρεία 11.000 «αποχωρήσεις» δηλαδή κάτι σαν εθελουσία έξοδος.

    Renault: Τεράστιες οι απώλειες το 2008

    Εγκατέλειψε η Renault τους στόχους της όσον αφορά την κερδοφορία της το 2009, αντιμετωπίζοντας μια άνευ προηγουμένου κρίση στην αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία θα αλλάξει το τοπίο στον κλάδο, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλός της Κάρλος Γκοσν.

    Ο γαλλικός όμιλος κατάφερε να παραμείνει στο "μαύρο" το 2008, αλλά τα καθαρά κέρδη του "βυθίστηκαν" 78% σε σχέση με το 2007, ανερχόμενα σε 599 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων συρρικνώθηκαν σε 212 εκατ. ευρώ, διαψεύδοντας τις προσδοκίες αναλυτών για κέρδη 794,43 εκατ. ευρώ.

    Η Renault διέψευσε τις προσδοκίες της αγοράς και όσον αφορά τον περυσινό όγκο πωλήσεων: μειώθηκε σε 37,791 δισ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις 24 αναλυτών που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ έκαναν λόγο για 38,858 δισ. ευρώ.

    Για το 2009, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία αναμένει "επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς", θα συνεχίσει να μειώνει τα αποθέματα, θα επιταχύνει τη μείωση του κόστους και το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει στη γενική συνέλευση να μην διανεμηθεί μέρισμα για το 2008.

    Ο κύκλος εργασιών της Renault, ο οποίος σημείωσε αύξηση 2,3% στο δεύτερο τρίμηνο πέρυσι, υποχώρησε 2,2% στο τρίτο τρίμηνο και συρρικνώθηκε 28,7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2008. H κρίση είναι βαθιά και ότι θα μεταβάλει το τοπίο στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Renault και της Nissan Κάρλος Γκοσν. Απηχώντας σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Fiat Σέρτζιο Μαρκιόνε - του οποίου η εταιρία διεξάγει συνομιλίες για σύνδεση των δραστηριοτήτων της με την Chrysler - ο Γκοσν είπε ότι θα υπάρξουν λιγότερες εταιρίες στον κλάδο μετά την κρίση.

    ...και η Pioneer

    Στην Ασία τώρα, ο ιαπωνικός όμιλος Pioneer ανακοίνωσε την περικοπή 6.000 θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων 4.000 συμβόλαια προσωρινής απασχόλησης. "Λευκή πετσέτα" στην αγορά οθονών plasma έριξε σήμερα η ιαπωνική εταιρία ηλεκτρονικών Pioneer, ανακοινώνοντας ότι αποσύρεται από την εν λόγω αγορά και ότι θα περικόψει άλλες 10.000 θέσεις εργασίας συνολικά, ενώ οδεύει προς ζημίες-ρεκόρ, ύψους 1,4 δισ. δολαρίων, στο τρέχον έτος χρήσης που λήγει στις 31 Μαρτίου.

    Η Pioneer, η οποία είναι παράλληλα μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρίες ηλεκτρονικών μερών αυτοκινήτου, δέχεται πλήγμα - όπως και οι ανταγωνιστές της - από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την ενίσχυση του γεν.

    Η αποχώρηση από την αγορά οθονών plasma θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2010 και η εταιρία εξετάζει ενδεχόμενο σύναψης συμμαχίας στον τομέα των οπτικών δίσκων στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης που θα της επιτρέψει να εστιάσει ακόμη περισσότερο της δραστηριότητές της στα ηλεκτρονικά μέρη αυτοκινήτου.

    Στην αγορά oθονών plasma, η Pioneer ήλεγχε, τους πρώτους εννιά μήνες του 2008, - σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας έρευνας της αγοράς DisplaySearch - το 5,9% της αγοράς, σε σύγκριση με το 37,2% της Panasonic Corp., το 22,8% της Samsung Electronics και το 15,5% της LG Electronics.

    Η Pioneer είπε ότι θα προχωρήσει σε κατάργηση 6.000 θέσεων συνεχούς απασχόλησης και σε απόλυση 4.000 συμβασιούχων και εποχικών. Η νέα κατάργηση θέσεων εργασίας έρχεται μετά από τις 5.900 θέσεις εργασίας που καταργήθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου του 2008, μειώνοντας το εργατικό δυναμικό της διεθνώς στους 36.900 εργαζομένους.

    Στην Κίνα, τουλάχιστον 20 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, τους τελευταίους μήνες. Υπολογίζεται ότι, στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, 300 εργοστάσια έχουν κλείσει μόνο μέσα στο 2009.

    Ιταλία: Σε οικονομική δυσκολία οι ιταλικές οικογένειες

    To ιταλικό εθνικό ινστιτούτο στατιστικής, Ίστατ, με έρευνά του, επιβεβαιώνει ότι η και η Ιταλία έχει υποστεί τις αρνητικές συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Πιο συγκεκριμένα, το 28,4% των ιταλικών οικογενειών, σύμφωνα με το Ίστατ, δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε έκτακτο έξοδο της τάξης των 600 ευρώ. Πρόκειται για ποσοστό διπλάσιο από εκείνο που αφορά τα οικογενειακά σύνολα στη Σουηδία, αλλά κατά 50% χαμηλότερο σε σύγκριση με την Πολωνία. Επίσης, το 37,6% των οικογενειών, στην Ιταλία, δεν διαθέτει τα αναγκαία χρήματα για να μπορέσει να προγραμματίσει μία εβδομάδα διακοπών και το 10,4% δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει κατάλληλη θέρμανση τους χειμερινούς μήνες.

    Αυστραλία: Αύξηση του ποσοστού ανεργίας

    Η ανεργία στην Αυστραλία έφθασε στο 4,8% τον Ιανουάριο από 4,5% που ήταν το Δεκέμβριο, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει την κατάργηση 17.000 θέσεων εργασίας, αλλά δημιουργήθηκαν άλλες 1.200 θέσεις μετά την αύξηση της μερικής απασχόλησης.

    Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε παρά την ταυτόχρονη αύξηση των θέσεων εργασίας.

    Το ποσοστό ανεργίας στη χώρα βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 μηνών.

    ΗΠΑ: το έλλειμμα του προϋπολογισμού επιβαρύνθηκε με 83,8 δισεκατομμύρια δολάρια

    Το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ επιβαρύνθηκε περισσότερα απ' όσο προβλεπόταν τον Ιανουάριο για να φθάσει τα 83,8 δισεκατομμύρια δολάρια, και το έλλειμμα είναι πλέον πιο σημαντικό σε τέσσερις μήνες απ' ότι το προηγούμενο ρεκόρ του σε μια ολόκληρη χρονιά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    ΗΠΑ: Ο Μ. Ομπάμα ασκεί μεγάλες πιέσεις στο Κοινοβούλιο

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα άσκησε σήμερα εκ νέου πιέσεις στο Κογκρέσο να ολοκληρωθεί το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης και να του υποβληθεί για να το υπογράψει αμέσως, τη στιγμή που το κοινοβούλιο προσπαθούσε να καταλήξει σε κάποια συνεννόηση για το τελικό κείμενο.

    "Ενεργείστε επειγόντως ώστε αυτό το σχέδιο να τεθεί σε λειτουργία αμέσως και ολοκληρωτικά", τόνισε ο κ. Ομπάμα από το Σπρίνγκφιλντ της Βιρτζίνια, κοντά στην Ουάσινγκτον. Και υπενθύμισε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει υιοθετήσει αυτό το γιγάντιο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης εδώ και δύο εβδομάδες και η Γερουσία επίσης την Τρίτη.

    Σημειώνεται ότι τα δύο Σώματα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα συναινετικό κείμενο για το ποσό-μαμούθ των 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    "Τώρα, ακριβώς τώρα θα πρέπει να σταλεί στο γραφείο μου το τελικό κείμενο ώστε να δημοσιευτεί', τόνισε καταλήγοντας ο αμερικανός πρόεδρος.

    Είδηση: 18854

    [12] Απάντηση Σουφλιά σε Πάγκαλο

    Με στοιχεία απάντησε την Πέμπτη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς για το πρόβλημα ακοής που αντιμετωπίζει, σε όσα του καταλόγισε την Τετάρτη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος, για μη συμμετοχή του σε υπουργικές συνόδους στο εξωτερικό. Όπως τονίζει ο υπουργός σΕ ανακοίνωσή του: "Ειλικρινά δεν περίμενα ποτέ να φτάσουμε στο σημείο η "κριτική" εντός του Κοινοβουλίου να στηρίζεται σε ευαίσθητα προσωπικά ζητήματα. Ιδίως μάλιστα όταν έχουν τεθεί ξανά και απαντηθεί".

    Απαντώντας στις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς αναφέρει ότι πράγματι δεν πηγαίνει στα Συμβούλια Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ακοής.

    "Οι λόγοι, όπως είχα εξηγήσει και την προηγούμενη φορά, είναι δύο: Πρώτον, ότι έχω σοβαρό πρόβλημα ακοής. Χρησιμοποιώ ακουστικά και στα δύο αυτιά και στο Κοινοβούλιο είναι εγκατεστημένο στη θέση μου ειδικό μηχάνημα για να μπορώ να ακούω καλά τους συναδέλφους - και παρόλα αυτά - όταν μιλούν δύο ταυτόχρονα δεν μπορώ να ακούσω. Και δεύτερον, ότι για να μην επιδεινωθεί αυτό το πρόβλημα οι γιατροί μου έχουν συστήσει να αποφεύγω τα αεροπορικά ταξίδια, πολύ περισσότερο τα μακρινά" αναφέρει ο κ. Σουφλιάς.

    Όπως υπογραμμίζει ο υπουργός, στις συνεδριάσεις μετέχει ανελλιπώς ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Καλογιάννης, "με τον οποίον βέβαια έχουμε στενή συνεργασία για τη διαμόρφωση των θέσεων της Ελλάδας. Ένα είναι βέβαιο, ότι η χώρα εκπροσωπείται με πολύ καλό τρόπο".

    Είδηση: 18852

    [13] Πακέτο μέτρων για τους αγρότες της Κρήτης

    Πολιτική

    Επιπλέον κρατική ενίσχυση 5% επί της αξίας του παραγομένου ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς θα δοθεί στους παραγωγούς της Κρήτης, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη την Πέμπτη, με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων της Κρήτης. Από τη σύσκεψη αποχώρησαν οι περισσότεροι από τους αγρότες, βουλευτές και παράγοντες της Κρήτης. Αφορμή στάθηκε η παρουσία στη συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Οι αγρότες έθεσαν θέμα ηθικής τάξης για την παρουσία του στην αίθουσα, με αφορμή τα επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά, και αποχώρησαν.

    "Πακέτο στήριξης"

    Αναλυτικά, το "κρητικό" πακέτο περιλαμβάνει:

    Για λάδι και ελιές. Θα καταβληθούν άμεσα αποζημιώσεις από το ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Ο ΕΛΓΑ θα καθορίσει τη στρεμματική αποζημίωση. Εκτός από τις αποζημιώσεις, θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση ύψους 5% επί της αξίας του παραγόμενου προϊόντος (λάδι, ελιές). Επίσης, στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα χορηγηθεί ο ειδικός φόρος πετρελαίου, αυξημένος κατά 40%

    Για τα θερμοκήπια. Θα συμπεριληφθούν στην επιστροφή του φόρου πετρελαίου και θα μειωθεί η εισφορά προς τον ΕΛΓΑ από 3% σε 0,5%. Το όφελος για τους κρητικούς αγρότες είναι έξι εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

    Για τα εσπεριδοειδή και τους αμπελώνες, θα δοθούν αποζημιώσεις όπως και στην υπόλοιπη χώρα.

    Θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 5% επί της αξίας του παραγόμενου προϊόντος και σ' άλλα προϊόντα, όπως τα δημητριακά, η σταφίδα, κ.α.

    Ο κ. Χατζηγάκης, δεσμεύτηκε ακόμη για την άμεση έναρξη των έργων του 4ου ΕΠΑ, για την άμεση καταβολή των υποχρεώσεων του Γ' ΚΠΣ, για τις πληρωμές των εκκρεμοτήτων της ενιαίας ενίσχυσης εντός του Μαρτίου και για τη χορήγηση της ενιαίας ενίσχυσης, στα οινόμπελα.

    "Στηρίζουμε την Κρήτη"

    "Ποτέ δεν αρνήθηκα τον διάλογο κι ιδιαίτερα με τους Κρητικούς, αντίθετα τον επιδιώκω" δήλωσε ο Σωτήρης Χατζηγάκης, μετά τη συνάντηση με βουλευτές και τοπικούς παράγοντες της Κρήτης.

    Ο κ. Χατζηγάκης σημείωσε ότι "στηρίζουμε την Κρήτη και τα προϊόντα της" και έκανε λόγο για μικρό επεισόδιο "τεχνικής όξυνσης" που προκλήθηκε κατά την αποχώρηση αγροτών, το οποίο δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω.

    Ο υπουργός αποδοκίμασε την απαίτηση των αγροτών για απομάκρυνση του κ. Μαρκογιαννάκη από τη σύσκεψη και είπε: "Ο συνάδελφος υπουργός είναι εντεταλμένος για να τηρήσει τους νόμους και την τάξη. Αυτό και έκανε".

    Απαντώντας στην έκφραση "φανατικών οπαδών" που διατυπώθηκε σε χθεσινό δελτίο τύπου του υπουργείου, σημείωσε ότι δεν γίνεται αναφορά με την περιφρονητική έννοια του όρου, αλλά σε κάποιες οξύτητες που πάντα υπάρχουν από συγκεκριμένους ανθρώπους και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ Μαρκογιαννάκης σε δηλώσεις του τόνισε ότι είναι βουλευτής Χανίων, προσκλήθηκε όπως όλοι οι υπόλοιποι και δεν θα μπορούσε να απέχει, τονίζοντας ότι θα ασκεί τα καθήκοντά του, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

    Ερωτηθείς εφόσον αποτελεί το "κόκκινο πανί" για τους αγρότες της Κρήτης γιατί προσήλθε στη συνάντηση, είπε "μην συγχέετε τους αγρότες με τα ροζιασμένα χέρια, με αυτούς που ήρθαν σήμερα και κινούνται από άλλα ελατήρια".

    "Εμείς ήρθαμε να μιλήσουμε για αγροτικά θέματα και όχι για θέματα δημόσιας τάξης. Δεν μπορούμε να καθήσουμε στο ίδιο τραπέζι με τον άνθρωπο που έδωσε εντολή να μας ραντίσουν με χημικά και μας αποκαλούσε τρομοκράτες" ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης.

    Ο βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει διάλογο με τον άνθρωπο που βάλλει κατά του πολιτικού του χώρου.

    Στην αξίωση των κρητικών αγροτών να αποχωρήσει ο κ. Μαρκογιαννάκης, ο κ. Χατζηγάκης απάντησε λέγοντας: "Ο συνάδελφος υπουργός είναι εντεταλμένος για να τηρήσει τους νόμους και την τάξη. Αυτό και έκανε".

    Μετά την αποχώρηση της πλειοψηφίας των αγροτών, η σύσκεψη συνεχίστηκε με τους βουλευτές της ΝΔ, εκπροσώπους των ΟΤΑ και αγροτών της ΣΥΔΑΣΕ.

    Αντιδράσεις

    Από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, αναρωτήθηκε: "(...) Σήμερα είχε οργανωθεί μια συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Τι ήθελε ο κ. Μαρκογιαννάκης μέσα; Γιατί πήγε; Να κάνει δημόσιες σχέσεις; Γιατί ναρκοθετήσατε αυτή τη συνάντηση μετά απ΄ όλα αυτά που έγιναν, μετά την προσβολή που κάνατε. Γιατί δεν μάθατε ότι οι Κρητικοί -και πιστεύω ότι όλος ο λαός μας- δεν σκύβουν το κεφάλι;" και πρόσθεσε: "Εμείς οφείλουμε να στηρίξουμε και να καλέσουμε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν. Διότι, ξαναλέω, η κρίση με τις πολιτικές που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα είναι πολιτικές οι οποίες στρέφονται ενάντια στο θύμα και είναι υπέρ του θύτη".

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: "Η Κρητική λεβεντιά είναι η φωνή της Ελλάδας. Οι Κρήτες έδειξαν κόκκινη κάρτα στους Μαρκογιανάκη και Χατζηγάκη για την αποτυχημένη αγροτική πολιτική, κόκκινη κάρτα στους υπουργούς για τα «ήξεις αφίξεις» σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18849

    [14] Καμία συναίνεση σε ανατροπή εργασιακών σχέσεων

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    digg_url = ' + location.href + '; digg_title = '"Καμία συναίνεση σε ανατροπή εργασιακών σχέσεων" '; digg_bodytext = 'Καμία συναίνεση σε ανατροπή εργασιακών σχέσεων

    '; digg_bgcolor = '#ffffff'; digg_window = 'new'; Αναβρασμός επικρατεί στο χώρο της εργασίας, καθώς η εντεινόμενη οικονομική κρίση, έχει δραματικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Ήδη βάσει των στοιχείων εργατικών κέντρων, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα εργαζόμενους επικαλούμενες τη ρύθμιση για εκ περιτροπής εργασία. Εν τω μεταξύ, θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η εισήγηση της Κομισιόν για προσωρινή ανεργία, ενώ ΓΣΕΕ και ΣΕΒ συμφώνησαν να συνεργαστούν για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας. "Τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα είναι απολύτως θωρακισμένα", σχολίασε η Υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγουν τα Εργατικά Κέντρα πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη προχωρήσει σε διαθεσιμότητες καθώς προβλέπεται με νόμο ή εκ περιτροπής εργασία ρύθμιση που δεν είχε εφαρμοστεί από το 1998 που ψηφίστηκε. Ιδιαίτερα δοκιμάζονται οι κλάδοι των κατασκευών του ιματισμού και του τουρισμού -και είναι χαρακτηριστικό ότι δύο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης ειδοποίησαν εκατοντάδες υπαλλήλους τους ότι δεν θα τους απασχολήσουν αυτήν την περίοδο. Καμία συναίνεση σε πολιτικές που θέλουν την πλήρη ανατροπή κάθε δικαιώματος των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων δεν μπορεί να υπάρξει, υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ και προχωρά σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στο δημόσιο τομέα στις 25 Φεβρουαρίου.

    Δηλώσεις προέδρου ΓΣΕΕ

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, έκανε τις εξής δηλώσεις: "Ο κύριος πρωθυπουργός για ακόμα μια φορά κάνει λάθος στην κατεύθυνση που στέλνει το μήνυμα. Θα έπρεπε να απευθυνθεί στους επιχειρηματίες, τους εργοδότες, αυτούς που με την πολιτική του τα τελευταία χρόνια ευνοεί με προκλητικό τρόπο. Οι δυνάμεις της εργασίας λένε και θα εξακολουθήσουν να λένε "όχι" στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και στις απολύσεις. Αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα πρέπει να επιδείξει η Κυβέρνηση στη σωρεία των αντεργατικών πολιτικών και οι εργοδότες στο τσουνάμι των απολύσεων που έχουν εξαπολύσει εναντίον των εργαζομένων. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ανταπόκριση του ΣΕΒ στο αίτημα της ΓΣΕΕ για συζήτηση με όλους τους Κοινωνικούς φορείς, ο κ. Παναγόπουλος απάντησε: "Εμείς θα τους καλέσουμε την επόμενη βδομάδα να συζητήσουμε και να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις γιατί από λόγια ακούμε πολλά αλλά από πράξεις αυτό που βλέπουμε είναι απολύσεις, διαθεσιμότητες, υποχρεωτικές άδειες κ.α.".

    "Μπλόκο στην ανεργία από τις δυνάμεις της εργασίας" είναι ο στόχος που θέτει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε απαντητική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Ανταποκρινόμενος άμεσα στην πρόσκληση της ΓΣΕΕ, ο κ. Δασκαλόπουλος προτείνει συνάντηση των κοινωνικών εταίρων την επόμενη εβδομάδα και υπογραμμίζει την ανάγκη για κοινές προτάσεις και δράσεις των κοινωνικών εταίρων στην αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ σε συνέντευξη Τύπου απέδωσε κυβερνητικές ευθύνες για την κρίση σε εθνικό επίπεδο και ζήτησε την κατάρτιση νέου υπολογισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων.

    ΕΣΥΕ: Στο 7,8% κυμάνθηκε η ανεργία το Νοέμβριο του 2008

    Το ποσοστό ανεργίας το Νοέμβριο του 2008 διαμορφώθηκε στο 7,8% το ποσοστό ανεργίας, έναντι 7,6% το Νοέμβριο του 2007. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), σύμφωνα με τα οποία το Νοέμβριο το σύνολο των απασχολούμενων ανήλθε σε 4.553.911 άτομα, οι άνεργοι σε 384.988 και ο οικονομικά μη ενεργά πληθυσμός σε 4.306.855 άτομα. Από τους αναλυτικούς πίνακες της Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρουσιάζεται στη δυτική Μακεδονία (14,5%) και ακολουθούν η δυτική Ελλάδα (11,2%) και η Θεσσαλία (9,9%). Το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρουσιάζει το νότιο Αιγαίο 5,4%. Η ανεργία στους άνδρες είναι 5,2%, ενώ στις γυναίκες 11,6%. Τέλος, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρουσιάζεται στις ηλικίες από 15-24 ετών όπου και ανέρχεται σε 22,4% και ακολουθούν οι ηλικίες 25-34 ετών με 10,3%.

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ για την πρόταση Μίχαλου για μερική ανεργία

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος στην επαναφορά της πρότασης από τον κ. Μίχαλο, Προέδρου του ΕΒΕΑ, για περιορισμό του χρόνου εργασίας, δήλωσε: "Οι απολύσεις που έρχονται δεν είναι απλά ένα τσουνάμι αλλά ολοκληρωτική καταστροφή του κοινωνικού ιστού. Η κυβέρνηση ανήμπορη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα οδηγείται στο σκεπτικό της "μερικής ανεργίας» σαν να λέμε ότι οι άνθρωποι εργαζόμενοι πρέπει να τρώνε και να ζουν... μερικώς".

    Είδηση: 18862


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 February 2009 - 18:23:42 UTC