Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θερμό πολιτικό σκηνικό
  • [02] Τέλος στις ψυχρές σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας
  • [03] Αυστραλία: Πύρινος εφιάλτης
  • [04] Αποχώρησαν και οι τελευταίοι αγρότες από τα μπλόκα
  • [05] Συνελήφθη ο δημιουργός του διάσημου πορτρέτου του Ομπάμα
  • [06] Σε ισχύ το νέο Σύνταγμα της Βολιβίας
  • [07] Άγρια δολοφονία 21χρονου
  • [08] Μαραθώνιος συμπαράστασης στους Παλαιστινίους
  • [09] Νέες τιμές στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
  • [10] Στην πίτα των Ηπειρωτών ο Πρόεδρος Παπούλιας
  • [11] Σε αναζήτηση διεξόδου από την κρίση

    [01] Θερμό πολιτικό σκηνικό

    Πολιτική

    Το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για άμεση προσφυγή στις κάλπες και η συζήτηση για επίσπευση εφαρμογής, του εκλογικού νόμου Παυλόπουλου, πυροδοτούν πολιτική αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους. Η Κυβέρνηση επιμένει πως σ' αυτή την κρίσιμη συγκυρία προέχει η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και αποκλείει την πιθανότητα των πρόωρων εκλογών. Ηγετικά στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απαντούν αρνητικά και κάνουν λόγο για "ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες" και "για κυβέρνηση αρίστων, με προσωπικότητες και εκτός Βουλής και εκτός ΠΑΣΟΚ".

    Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την 4ετία και εκλογές θα γίνουν το 2010, εφόσον το ΠΑΣΟΚ δεν θελήσει να συμπράξει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ επέμεινε στην επίσπευση εφαρμογής του νέου εκλογικού νόμου.

    Δεν χρειάζονται εκλογές αυτή την ώρα, επισήμανε και ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, σημειώνοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι "να δουλέψουμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα". Η κυβέρνηση και ο Κώστας Καραμανλής, είπε, έχουν σχέδιο και αποφασιστικότητα. Αντιθέτως, τόνισε, το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αναφέρουν προτάσεις, γιατί δεν έχουν σχέδιο και πρόγραμμα.

    Ανάλογη άποψη εκφράζει και ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Real News, προσθέτοντας ότι κάποιοι μέσω της εκλογολογίας επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση για δικούς τους σκοπούς.

    Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει εκλογές αλλά μόνο την εκλογολογία, επισημαίνει στον "Ελεύθερο Τύπο" η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ενώ ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης εκτιμά πως στις επόμενες εκλογές θα επικρατήσει η ΝΔ λόγω της εμπιστοσύνης των πολιτών στον Κώστα Καραμανλή.

    Η μόνη εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά είναι αυτή των ευρωεκλογών, σημείωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρατηρεί στην "Ελευθεροτυπία" πως ο μόνος που μπορεί να δώσει τέλος στην ακατάσχετη εκλογολογία είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

    Από το ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Ρέππας δηλώνει στην ίδια εφημερίδα πως οι πρόωρες εκλογές είναι μονόδρομος και προτείνει αντί της συζήτησης για το εκλογικό σύστημα, την ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

    Ο Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε ότι οι πρόωρες εκλογές σημαίνουν πρόβλημα για τη χώρα, ωστόσο συμπλήρωσε ότι ήδη έχουμε μπει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με τις παροχές που εξαγγέλλει η κυβέρνηση. Είπε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση είναι "σκορποχώρι" και την ίδια εικόνα δείχνει και η χώρα.

    Ο κ. Καραμανλής θα πάει σε εκλογές για να διασώσει ό,τι μπορεί από το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο, δηλώνει στη Real News ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποτελείται από τους άριστους, ακόμα και εκτός κόμματος.

    Αναφερόμενος στο αν θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές ή όχι, ο Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε ότι κανείς δεν θέλει να γίνονται συχνά εκλογές, πρόσθεσε όμως, ότι σήμερα υπάρχει λόγος και πρέπει να γίνουν, καθώς η κυβέρνηση, όπως είπε, διαλύεται.

    Στο μεταξύ, ψήφο ανοχής ή εμπιστοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ με δεσμεύσεις, προτείνει μέσω της ίδιας εφημερίδας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Φώτης Κουβέλης, ενώ επισημαίνει πως παραμένει ανοιχτό το ζήτημα για το ποιος από το ΣΥΝ θα ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

    Εξάλλου, βέβαιος ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του στη Real News.

    "Ο κ. Παυλόπουλος επιμένει στην αλλαγή του εκλογικού Νόμου, αποδεικνύοντας ότι η δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας για αυτούς είναι μόνον μια πρόφαση για να κυβερνούν. Είναι αμετανόητοι, δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά το πώς θα κυβερνήσουν με οποιονδήποτε τρόπο" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

    Αντίδραση Αβραμόπουλου

    Στο μεταξύ, την αντίδραση του υπουργού Υγείας προκάλεσαν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αφορούσαν δηλώσεις του σχετικά με το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει: "Αλλοιώθηκαν δηλώσεις μου, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, σχέδιο και στρατηγική αντιμετωπίζει μια δύσκολη για τον τόπο και την οικονομία κατάσταση. Όπως κατ' επανάληψη έχω ξεκάθαρα δηλώσει", τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος, "βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή της συλλογικής μας προσπάθειας και στο πλευρό του πρωθυπουργού".

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 18668

    [02] Τέλος στις ψυχρές σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

    Ειδήσεις

    Το διπλωματικό άνοιγμα προς τη Μόσχα για περισσότερη συνεργασία, ήταν το βασικό μήνυμα της 45ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια, που πραγματοποιείται στο Μόναχο. Όπως επισημάνθηκε τόσο από τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζό Μπάιντεν, όσο και από τους ευρωπαίους ηγέτες, για να αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα ζητήματα, χρειάζεται αλληλεγγύη και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ χαρακτήρισε "πολύ θετικές" τις δηλώσεις για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, που έκανε κατά τη χθεσινή ομιλία του ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, σηματοδοτώντας μία νέα αρχή στις σχέσεις των δύο χωρών. "Πολύ θετικές", ήταν η απάντηση του Ιβανόφ στη σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, πριν τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν στα περιθώρια της Διάσκεψης. Αυτές, μπορούν να επιτρέψουν να "πατήσουμε το κουμπί" για την αναθέρμανση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, τόνισε ο Ιβανόφ, ο οποίος θα είχε τις πρώτες συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο με την αμερικανική Κυβέρνηση, αφότου ανέλαβε στις 20 Ιανουαρίου τα καθήκοντά της η νέα Κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

    Στο μεταξύ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι η Γεωργία, και μόνο αυτή, μπορεί να αποφασίσει εάν επιθυμεί ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μία προοπτική που δυσαρεστεί τη Ρωσία και τροφοδοτεί μία από τις βασικότερες αιτίες σύγκρουσής της με τους Δυτικούς. "Τάσσομαι υπέρ του να συνεχίσει η Γεωργία να απολαμβάνει την ανεξαρτησία και την αυτονομία της. Έγκειται στη Γεωργία να λάβει την απόφαση αυτή", υπογράμμισε ο κ. Μπάιντεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε πριν από τη συνάντησή του με τον Γεωργιανό Πρόεδρο Σαακασβίλι, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, στο Μόναχο.

    Θιασώτης της εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία, ο κ. Μπάιντεν πρόκειται στη συνέχεια να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Ρώσο αντιπρόεδρο Σεργκέι Ιβανόφ.

    Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, με την ιδιότητα της προεδρεύουσας στον ΟΑΣΕ, συντόνισε χθες Σάββατο την θεματική ενότητα για τη νέα αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας σημειώνοντας πως ο ΟΑΣΕ αποτελεί την καλύτερη δομή για ουσιαστικό διάλογο στις προκλήσεις που απασχολούν τον πλανήτη.

    Πηγές: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18670

    [03] Αυστραλία: Πύρινος εφιάλτης

    Ειδήσεις

    Τουλάχιστον 96 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές που μαίνονται από το Σάββατο στη νοτιοανατολική Αυστραλία, κι έχουν γίνει οι πλέον πολύνεκρες στην ιστορία της χώρας, τονίζεται στον νέο απολογισμό που ανακοίνωσε η Αστυνομία. Οι φλόγες σαρώνουν στο πέρασμά τους πόλεις, χωριά και αγροτικές εκτάσεις στην Πολιτεία της Βικτόριας, βόρεια της Μελβούρνης. Οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς πολλοί από τους τραυματίες έχουν υποστεί σοβαρότατα εγκαύματα ενώ σε αρκετά σπίτια που κάηκαν, δεν έχουν φτάσει ακόμη πυροσβέστες. Περισσότερες από 750 κατοικίες απανθρακώθηκαν, 200.000 εκτάρια δασικής έκτασης πυρπολήθηκαν, η πόλη του Κίνγκλεϊκ σβήσθηκε από τον χάρτη και 55 από τους κατοίκους της έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται για τον χειρότερο απολογισμό νεκρών στην ιστορία της χώρας, με τον αριθμό των νεκρών να υπερβαίνει κατά πολύ τους 75 της "Τετάρτης των Τεφρών" του 1983, ή τους 71 της Μαύρης Παρασκευής το 1939.

    Χιλιάδες πυροσβέστες έχουν ριχθεί στη μάχη για την κατάσβεση, όμως οι φωτιές που ευνοούνται από τις πολύ υψηλές αυτή την εποχή θερμοκρασίες στην Αυστραλία και τους δυνατούς ανέμους, κατακαίουν ολόκληρες πόλεις και αγροτικές εκτάσεις βόρεια της Μελβούρνης και είναι τέτοιες οι διαστάσεις της πύρινης λαίλαπας που εκφράζονται φόβοι ότι ο κατάλογος των θυμάτων δεν έχει κλείσει ακόμη.

    Είναι χαρακτηριστικό πως αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι φλόγες φθάνουν σε ύψος τεσσάρων ορόφων και εξαπλώνονται με τρομακτική ταχύτητα. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε εικόνες από την μικρή πόλη Μέρισβιλ που κάηκε απ άκρου εις άκρον. Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες κατοίκων όπως της πόλης Κίνγκλεηκ το 80% της έκτασης της οποίας έγινε στάχτη, ενώ πολλοί από όσους βρέθηκαν νεκροί ήταν παγιδευμένοι σε αυτοκίνητα στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να διαφύγουν.

    Τουλάχιστον 20 άνθρωποι νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα. Πάνω από 3.000 εκτάρια του εθνικού πάρκου και άλλα 30.000 εκτάρια εδάφους κάηκαν από χθες, με την αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων και την κατάσταση να τίθεται εκτός ελέγχου.

    Οι πυρκαγιές δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην Αυστραλία, ωστόσο φέτος, το επικίνδυνο "κοκτέιλ" υψηλότατων θερμοκρασιών, ισχυρών ανέμων και άνυδρης βλάστησης, ήταν καταλυτικό για την τεράστια καταστροφή, ουσιαστικά μέσα σε ένα 24ωρο.

    Ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ δηλώνει "τρομοκρατημένος" και κάνει λόγο για "κόλαση στη Βικτόρια", ενώ ο πολιτειακός πρωθυπουργός Τζων Μπράμπυ, δακρυσμένος, απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τους αιμοδότες να συνδράμουν τους τραυματίες και εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ημέρες έως ότου κατασβηστούν οι φωτιές.

    Η αυστραλιανή Κυβέρνηση έθεσε άμεσα τις ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού και δημιούργησε ειδικά ταμεία έκτακτης ενίσχυσης των πυροπαθών, ενώ αντιμετώπισε έντονες πιέσεις από βουλευτές των Πρασίνων, που την κάλεσαν να σκληρύνει την πολιτική της για την κλιματική αλλαγή προκειμένου να μειώσει τους κινδύνους να υπάρξουν και άλλες τέτοιες θερινές καταστροφές στο μέλλον.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Φονικές πυρκαγιές στην Αυστραλία

    Είδηση: 18669

    [04] Αποχώρησαν και οι τελευταίοι αγρότες από τα μπλόκα

    Κοινωνία

    Αποχώρησαν το μεσημέρι της Κυριακής και οι αγρότες της Αλιστράτης Σερρών από το μπλόκο του μεθοριακού σταθμού Προμαχώνα. Οι έξι «Αδέσμευτοι Αγροτικοί Σύλλογοι» του νομού Σερρών, έπειτα από περίπου 20 μέρες κινητοποιήσεων, αποφάσισαν να τις αναστείλουν, δηλώνοντας ικανοποιημένοι από τις δεσμεύσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη. Ο υπουργός δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση ορισμένων αιτημάτων τους, κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους τους, την περασμένη Παρασκευή, στην Αθήνα. Κύριο αίτημα των Σερραίων αγροτών ήταν οι αποζημιώσεις να δοθούν στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τα σχετικά μέτρα να μην ενταχθούν στις διαδικασίες του ΠΣΕΑ.

    Επίσης, οι παραγωγοί ζήτησαν από τον κ. Χατζηγάκη να τους δοθούν επιπλέον 15 ευρώ ανά το στρέμμα ως αποζημίωση, για τις ζημίες που υπέστησαν το καλαμπόκι και το βαμβάκι από τις έντονες βροχοπτώσεις.

    «Σε περίπτωση μη υλοποίησης των δεσμεύσεων του υπουργού μέχρι τις 20 Μαρτίου, οι αγρότες θα επιστρέφουν στον Προμαχώνα, κλείνοντας για μία ακόμη φορά το ομώνυμο συνοριακό φυλάκιο» δήλωσε ο πρόεδρος των «Αδέσμευτων Αγροτών» της Αλιστράτης, Γιώργος Κασάπογλου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18679

    [05] Συνελήφθη ο δημιουργός του διάσημου πορτρέτου του Ομπάμα

    Για πρόκληση φθοράς σε ξένη ιδιοκτησία με τον σχεδιασμό γκράφιτι συνελήφθη στη Βοστώνη, το βράδυ της Παρασκευής, ο καλλιτέχνης που δημιούργησε την εικόνα που εξελίχθηκε σε σύμβολο της προεκλογικής καμπάνιας του Μπαράκ Ομπάμα, όπως ανακοίνωσαν το Σάββατο αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Σέπαρντ Φέρεϊ είναι ο δημιουργός του διάσημου πλέον πορτρέτου του Ομπάμα, σε χρώμα κόκκινο, άσπρο και μπλε, με το βλέμμα στραμμένο προς τον ουρανό -ή προς το μέλλον- και τη λέξη "ΕΛΠΙΔΑ" γραμμένη από κάτω, το οποίο τυπώθηκε σε δεκάδες χιλιάδες αφίσες, μπλουζάκια και άλλα προϊόντα και κατάφερε να γίνει το ανεπίσημο σήμα της προεκλογικής καμπάνιας του μετέπειτα Αμερικανού προέδρου.

    Σε αντιδικία και με το Associated Press

    Ο 38χρονος Φέρεϊ κρατείται προσωρινά, αφού συνελήφθη στο δρόμο του Ινστιτούτου Μοντέρνας Τέχνης της Βοστώνης, όπου πραγματοποιείται έκθεση αφιερωμένη στη δουλειά του.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Boston Herald, δύο εντάλματα συλλήψεως είχαν ήδη εκδοθεί εις βάρος του τον περασμένο μήνα, καθώς η αστυνομία του προσάπτει ένα αριθμό γκράφιτι που έγιναν πάνω σε κτίρια.

    Σε αντιδικία βρίσκεται εξάλλου ο καλλιτέχνης και με το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, το οποίο ισχυρίζεται ότι το πορτρέτο του Ομπάμα βασίζεται σε επεξεργασία φωτογραφίας που τράβηξε το πρακτορείο, και διεκδικεί οικονομική αποζημίωση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18677

    [06] Σε ισχύ το νέο Σύνταγμα της Βολιβίας

    Αμερική-ΗΠΑ

    Τη μετάβαση της χώρας σε ένα σύστημα "κοινοτικού σοσιαλισμού", κήρυξε το Σάββατο τη Βολιβία ο πρόεδρος Έβο Μοράλες, θέτοντας σε ισχύ το νέο Σύνταγμα, που ενισχύει την ιθαγένικη πλειοψηφία και -μεταξύ σειράς άλλων μεταρρυθμίσεων- του επιτρέπει να διεκδικήσει την επανεκλογή του. Το νέο Σύνταγμα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας του Μοράλες να "επανιδρύσει τη Βολιβία", τη φτωχότερη χώρα της Νότιας Αμερικής, και να μεταβάλλει δραστικά την προαιώνια πολιτική και κοινωνική δομή της, που αποτελεί κληροδότημα των εποχών της Ισπανικής αποικιοκρατίας. Το νέο Σύνταγμα εισάγει σαρωτικές θεσμικές μεταβολές, όπως το δικαίωμα 36 κοινοτήτων και φυλών ιθαγενών να διεκδικήσουν εκτάσεις γης, επίσημη αναγνώριση των γλωσσών τους και του "κοινοτικού" εθιμικού τους συστήματος δικαιοσύνης, ενώ προετοιμάζει ακόμη το έδαφος για αγροτικές μεταρρυθμίσεις, περιορίζοντας το μέγεθος των γεωιδιοκτησιών. Το νέο Σύνταγμα καταργεί επίσης την διάταξη που όριζε ότι ο πρόεδρος μπορεί να υπηρετεί μόνο για μια θητεία, επιτρέποντας στον Μοράλες να διεκδικήσει την επανεκλογή του για άλλα πέντε χρόνια.

    "Ενωμένη Βολιβία"

    Ο Μοράλες, ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Βολιβίας από την Ισπανία, το 1825, είπε στο ενθουσιώδες κοινό των υποστηρικτών του στην πόλη Ελ Άλτο ότι παρά το γεγονός ότι οι δεξιές οργανώσεις της αντιπολίτευσης έχουν προσπαθήσει να τον ανατρέψουν κι ακόμη και να τον δολοφονήσουν αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2006, "τώρα μπορώ να πω: μπορείτε να με βγάλετε από το (κυβερνητικό) μέγαρο, μπορείτε να με σκοτώσετε... Η αποστολή επιτεύχθηκε, έχουμε μια ενωμένη Βολιβία!"

    "Μόνο η σοφία του λαού μας, των κοινωνικών μας δυνάμεων, μας επέτρεψε να αναγνωρίσουμε και να νικήσουμε τους ξένους πράκτορες, να υπερνικήσουμε τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ" συνέχισε.

    Ο Μοράλες τόνισε πως το Σύνταγμα απαγορεύει την δημιουργία ξένων στρατιωτικών βάσεων στη Βολιβία, ενώ αναφέρθηκε στην απέλαση του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών Φίλιπ Γκόλντμπεργκ τον Σεπτέμβριο -που φερόταν να επιχειρούσε να ενορχηστρώσει απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του- και όλων των πρακτόρων της Αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, ή DEA, από τη χώρα.

    Ανάμεσα στους προσκεκλημένους στην τελετή και τη συγκέντρωση ήταν ο επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, καθώς κι η ιθαγενής Ριγομπέρτα Μεντσού από τη Γουατεμάλα, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγραφέας που είχε τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης το 1992.

    Το νέο Σύνταγμα εγκρίθηκε με 61% των ψήφων στο δημοψήφισμα της 25ης Ιανουαρίου. Ωστόσο, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία στις ελεγχόμενες από την αντιπολίτευση επαρχίες Σάντα Κρους, Ταρίχα, Μπένι και Πάντο, προπύργια των αντιπάλων του Μοράλες.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18676

    [07] Άγρια δολοφονία 21χρονου

    Κοινωνία

    Άγρια δολοφονία ενός νεαρού 21 ετών, ο οποίος είχε απαχθεί πριν από λίγες μέρες από αγνώστους, που ζητούσαν 35.000 ευρώ λύτρα για την απελευθέρωσή του και τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εισέπραξαν. Το πτώμα του βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, σε σκουπιδότοπο στο Κορωπί, και με εμφανή ίχνη κακοποίησης. Με την υπόθεση ασχολείται η Ασφάλεια Αττικής.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 18674

    [08] Μαραθώνιος συμπαράστασης στους Παλαιστινίους

    Κοινωνία

    Μαραθώνιος Ειρήνης, αφιερωμένος στον παλαιστινιακό λαό και με σύνθημα "Η καρδιά μας χτυπάει στη Γάζα", πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, με εκκίνηση το Δαφνί και κατάληξη στην πλατεία Συντάγματος. Η εκδήλωση ξεκίνησε το πρωί με λαμπαδηδρομία από την Ελευσίνα, και ολοκληρώθηκε το απόγευμα με συναυλία στο Σύνταγμα. Τις εκδηλώσεις συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους τις διοργανώνει η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ και τους Αθλητικούς Οργανισμούς Δήμων Αττικής.οργάνωσε η ΤΕΔΚΝΑ με τη συνεργασία του ΣΕΓΑΣ και τη συμμετοχή της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, του ΟΝΑ και των δημοτικών Αθλητικών Οργανισμών των δήμων της Αττικής

    Στο Μαραθώνιο, μήκους 10 χλμ, με αφετηρία τη Μονή Δαφνίου και τερματισμό την Πλατεία Συντάγματος, συμμετείχαν περισσότεροι από 500 αθλητές, δίνοντας το δικό τους μήνυμα ειρήνης και συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο λαό της Λωρίδας της Γάζας.

    Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με λαμπαδηδρομία από τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, στην οποία συμμετείχαν 55 μαθητές και μαθήτριες της 5ης και 6ης δημοτικού, από σχολεία των δήμων Ελευσίνας και Χαϊδαρίου. Οι λαμπαδηδρόμοι έφθασαν στη Μονή Δαφνίου, όπου έγινε το άναμμα του Βωμού και η εκκίνηση του Μαραθωνίου.

    Στη σύντομη τελετή χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Δημήτρης Μαραβέλιας και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια Σοφία Σακοράφα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

    Ανάμεσα στους συμμετέχοντες που τερμάτισαν στην πλατεία Συντάγματος ήταν η Κυριακή Ισπαχανίδου, ο Παναγιώτης Παπαβασιλείου και ο Μιχάλης Ασλάνογλου και οι τρεις άτομα με αναπηρία, που έλαβαν τιμητική διάκριση για τη συμμετοχή τους.

    Μετά την απονομή των μεταλλίων, παραδοσιακά συγκροτήματα χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Συμμετείχε η χορωδία Αιγάλεω. Συμμετείχαν επίσης Παλαιστίνιοι φοιτητές και φοιτήτριες από τη Γενική Ένωση Παλαιστινίων Φοιτητών Ελλάδας, που χόρεψαν παλαιστινιακούς χορούς φορώντας μαύρα ρούχα σε ένδειξη πένθους για τα θύματα της Γάζας.

    Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συναυλία αγάπης.

    Είδηση: 18673

    [09] Νέες τιμές στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

    Κοινωνία

    Αυξάνονται από τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου οι τιμές των διοδίων διέλευσης στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Η αύξηση αφορά σε όλα τα οχήματα εκτός από τις μοτοσικλέτες και τους χρήστες κάρτας e-pass. Σύμφωνα με ανακοίνωση της "Γέφυρα ΑΕ", η απλή διέλευση των επιβατικών ΙΧ αυτοκινήτων διαμορφώνεται στα 11,70 ευρώ, από τα 11,20 που ισχύει τώρα. Για τις μοτοσικλέτες παραμένει η ίδια τιμή, δηλαδή 1,80 ευρώ η απλή διέλευση, για τα φορτηγά αυτοκίνητα, ανάλογα με τους άξονες που διαθέτουν, οι νέες τιμές ξεκινούν από τα 18 ευρώ και φθάνουν τα 39,20 ευρώ. Για τα λεωφορεία, ανάλογα με τις θέσεις επιβατών που έχουν, οι νέες τιμές ξεκινούν από τα 27 ευρώ και φθάνουν τα 58 ευρώ.

    Επίσης, διατηρούνται οι ίδιες τιμές για τη διέλευση μετ' επιστροφής εντός δίωρου της κάρτας "αλέ - ρετούρ", για τη διέλευση μέσω ηλεκτρονικού διοδίου "e-pass", για την εβδομαδιαία κάρτα 10 διελεύσεων επιβατηγών, για τη μηνιαία κάρτα 10 διελεύσεων επιβατηγών και για την κάρτα 10 διελεύσεων μοτοσικλετών.

    Είδηση: 18672

    [10] Στην πίτα των Ηπειρωτών ο Πρόεδρος Παπούλιας

    Πολιτική

    Με επίσημο καλεσμένο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, οι Ηπειρώτες που ζουν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, έκοψαν το μεσημέρι της Κυριακής την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους, στην καθιερωμένη εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η εκδήλωση φέτος ήταν αφιερωμένη στην Ηπειρωτική Στέγη. Αξιοσημείωτη είναι η έντονη παρουσία που έδωσαν άτομα από τον πολιτικό κόσμο, τα οποία σε δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσήλθε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και παρακολούθησε μαζί με χιλιάδες Ηπειρώτες που κατέκλυσαν το Στάδιο, χορούς και τραγούδια της Ηπείρου, ενώ έγινε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της συνομοσπονδίας.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικώνς Προκόπης Παυλόπουλος, η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασίμης, ο υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης και οι βουλευτές Κατερίνα Παπακώστα, Απόστολος Κακλαμάνης, Βάσω Παπανδρέου, Αλέκος Παπαδόπουλος, Τηλέμαχος Χυτήρης και ο Γιάννης Μπανιάς.

    Είδηση: 18671

    [11] Σε αναζήτηση διεξόδου από την κρίση

    Ειδήσεις

    Με τις οικονομίες τους να συνεχίζουν να δοκιμάζονται, Ευρώπη και Αμερική επιχειρούν να συνδιαμορφώσουν μια κοινή πολιτική απέναντι στην οικονομική κρίση. Νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας ανακοινώνει η Νορβηγία, την ώρα που η Βρετανία επανεξετάζει τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και τις ευθύνες στελεχών για την κρίση. Στο μεταξύ, από το Μόναχο ανακοινώθηκε γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία, την οποία αναμένεται να καταθέσουν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ στη τσεχική προεδρία. Το χειρότερο χρηματοοικονομικό σύστημα από το Κραχ του '30 καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Ομπάμα, αναφέρει χαρακτηριστικά σύμβουλος του νέου Αμερικανού προέδρου, καλώντας για άμεση υιοθέτηση του σχεδίου ανοικοδόμησης της οικονομίας.

    Τις προσπάθειες τους συντονίζουν Γαλλία και Γερμανία, οι δύο πιο ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης, και προχωρούν σε κοινή πρωτοβουλία, με στόχο τη διέξοδο της Ευρώπης, από τη δίνη της οικονομικής κρίσης.

    "Στόχος μας παραμένει η εξεύρεση λύσης, που θα περιλαμβάνει τις γαλλο-γερμανικές θέσεις. Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε κοινή πρωτοβουλία που θα βοηθήσει την Ευρώπη να είναι περισσότερο ενωμένη και να αντιμετωπίσει ακόμα πιο αποτελεσματικά τα οικονομικά ζητήματα" σημείωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

    Την ίδια ώρα, η Βρετανία βάζει στο μικροσκόπιο τον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος: Ο υπουργός Οικονομικών Άλιστερ Ντάρλινγκ ζητεί την επανεξέταση των διοικητικών στελεχών των βρετανικών τραπεζών και του τρόπου καταβολής των μπόνους στους μισθούς όσων θεωρούνται υπαίτιοι για την ύφεση.

    Και η Νορβηγία ανακοινώνει πακέτο ενίσχυσης πολιτών και επιχειρήσεων, ύψους 11.4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Το πακέτο στήριξης και η έγκρισή του από τη Γερουσία, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάνοντας λόγο για "το χειρότερο χρηματοοικονομικό σύστημα από την εποχή του Κράχ", ο οικονομικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα τονίζει πως η υιοθέτηση του σχεδίου οικονομικής βοήθειας, είναι κατεπείγουσα υπόθεση, σε μια χώρα όπου η ανεργία καλπάζει.

    "Εξακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν τον Ιανουάριο, τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν τον περασμένο χρόνο. Πρέπει να βοηθήσουμε την οικονομία. Οφείλουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές, να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό σχέδιο στήριξης, και να το εφαρμόσουμε το ταχύτερο δυνατόν" σημειώνει ο Λάρι Σάμερς.

    Την Τρίτη, εντωμεταξύ, αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Ομπάμα, νέο σχέδιο ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Συμφωνία για το σχέδιο Ομπάμα

    Είδηση: 18680


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 8 February 2009 - 18:00:50 UTC