Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοίγει και το τελευταίο μπλόκο
  • [02] Συμφωνία για το σχέδιο Ομπάμα
  • [03] Κρίσιμη διάσκεψη για την Ασφάλεια
  • [04] Εμπρηστικές επιθέσεις
  • [05] Νέες πολιτικές «συγκρούσεις» για την υπόθεση Ελουάνα Εγκλάρο

    [01] Ανοίγει και το τελευταίο μπλόκο

    Κοινωνία

    Τη διάλυση του μπλόκου στον συνοριακό σταθμό Προμαχώνα αποφάσισαν οι αγρότες των Σερρών, μετά τη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Παρασκευής με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος την ερχόμενη Πέμπτη θα συναντηθεί και με τους αγρότες της Κρήτης. Οι παραγωγοί δήλωσαν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους με τον κ. Χατζηγάκη και προανήγγειλαν την αναστολή των κινητοποιήσεών τους. Την Παρασκευή, οι αγροτικές κινητοποιήσεις ανέβασαν τους τόνους στη Βουλή.

    Αποχωρούν οι Σερραίοι αγρότες

    Από σήμερα το απόγευμα θα ξεκινήσει σταδιακά η αποχώρηση των αγροτών των Σερρών από το μπλόκο του Προμαχώνα και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή.

    Οι αγρότες αποφάσισαν να αποχωρήσουν μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Νίκο Κατσαρό.

    Τα σύνορα με τη Βουλγαρία παραμένουν ανοιχτά από το μεσημέρι της Παρασκευής. Η κυκλοφορία των ΙΧ οχημάτων και φορτηγών διεξάγεται κανονικά.

    Ένταση στη Βουλή

    Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μίλησε για πολιτικές δυνάμεις που επενδύουν στην άρνηση και επιδιώκουν κοινωνικές εντάσεις, κατηγορώντας ανοιχτά το ΣΥΡΙΖΑ ότι ανταγωνίζεται το ΠΑΣΟΚ στην καλλιέργεια της πόλωσης.

    Σε υψηλούς τόνους ήταν η παρέμβαση του Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος μίλησε για αυταρχικές πρακτικές, που έρχονται από το παρελθόν και κάλεσε τον κ. Καραμανλή να ζητήσει συγγνώμη από τους αγρότες της Κρήτης.

    Ένταση προκάλεσε και η αναφορά του Σωτήρη Χατζηγάκη σε υποκινούμενες από το ΠΑΣΟΚ κινητοποιήσεις, με τη Χαριλάου Τρικούπη να απαντά, ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί μικροκομματικά τους αγρότες.

    Από την πλευρά του, το ΚΚΕ τόνισε ότι η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

    Είδηση: 18654

    [02] Συμφωνία για το σχέδιο Ομπάμα

    Αμερική-ΗΠΑ

    Την Τρίτη πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία από την Ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας το νομοσχέδιο του προέδρου Ομπάμα σχετικά με τη διάσωση της αμερικανικής οικονομίας, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των Δημοκρατικών και ορισμένων Ρεπουμπλικανών. Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ριντ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον τρεις Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές έχουν δεχτεί να υποστηρίξουν το τροποποιημένο σχέδιο, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία στο Σώμα. Στην τελική του μορφή, το σχέδιο Ομπάμα προβλέπει δαπάνη 780 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και φοροαπαλλαγές για τους μικρούς και μεσαίους εισοδηματίες. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ πάντως, ανακοίνωσαν ότι δύο ακόμη τράπεζες χρεοκόπησαν και υπήχθησαν σε ομοσπονδιακό έλεγχο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των χρεοκοπημένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε 30.

    Με περικοπές

    Ο συμβιβασμός επήλθε ύστερα από μια δραματική συνεδρίαση στη Γερουσία. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν στο σχέδιο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, όμως το πακέτο υπολείπεται κατά 140 δισεκατομμύρια δολάρια εκείνου που είχε προταθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα.

    Το 42% των 780 δισ. δολαρίων περιλαμβάνει περικοπές φόρων και το υπόλοιπο 58% νέες κυβερνητικές δαπάνες. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αφήσει στην άκρη τον συμφιλιωτικό τόνο, διαμηνύοντας ότι είναι απαράδεκτη και ανεύθυνη η καθυστέρηση της ψήφισης του πακέτου.

    Χρεωκοπίες τραπεζών

    Συγκεκριμένα, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή το κλείσιμο δύο τραπεζών στην Τζόρτζια και στην Καλιφόρνια.

    Η Ομοσπονδιακή Επιχείρηση Ασφάλειας των Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp, FDIC) ανακοίνωσε ότι στον έλεγχό της περιήλθαν η Alliance Bank, με έδρα το Κάλβερ Σίτυ, στην Καλιφόρνια, και πέτυχε συμφωνία με την California Bank & Trust στο Σαν Ντιέγκο για να εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις.

    Η Aliance Bank, που είχε πέντε υποκαταστήματα, έκλεισε από την Υπηρεσία Χρηματοοικονομικών Θεσμών στην Καλιφόρνια. Διέθετε πόρους ύψους 1,14 δισ. δολαρίων και καταθέσεις 951 εκατ. δολαρίων. Η FDIC εκτιμά ότι το κόστος του κλεισίματος που θα κληθεί να καλύψει θα ανέλθει στα 206 εκατ. δολάρια.

    Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι η FirstBank Financial Services Inc χρεοκόπησε. Όλες οι καταθέσεις της τράπεζας, που εδρεύει στο ΜακΝτόνα της Τζόρτζια, θα καλυφθούν από την Regions Bank της Αλαμπάμα, ανακοίνωσε η FDIC. Η τράπεζα διέθετε πόρους περίπου 337 εκατ. δολαρίων και καταθέσεις 279 εκατ. δολαρίων στα τέλη του 2008. Το κόστος για την FDIC εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 111 εκατ. δολάρια.

    Το 2008 σε κρατικό έλεγχο υπήχθησαν 25 αμερικανικές τράπεζες, έναντι μόλις τριών το 2007.

    Πηγές: NET, NET 105.8, CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18656

    [03] Κρίσιμη διάσκεψη για την Ασφάλεια

    Πολιτική

    Στο Μόναχο βρίσκεται η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, για την 45η Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια που διεξάγεται σήμερα και αύριο, στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, με την ιδιότητα της προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ. Βασικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών είναι η σχέση της Ρωσίας με τη Δύση, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, και το Αφγανιστάν. Σήμερα η κα Μπακογιαννη προεδρεύει σε θεματική ενότητα που περιλαμβάνει τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, την ενεργειακή πολιτική, το Μεσανατολικό και το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Στο περιθώριο των εργασιών, η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ και τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Ομπάμα για το Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία στη Διάσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

    Συναντήσεις κι επαφές

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε η Ελληνίδα ΥΠΕΞ με τους κκ. Χόλμπρουκ και Στάινμπεργκ, τέθηκαν ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν. Επιπλέον, συζητήθηκε ο ρόλος και η αποστολή του ΟΑΣΕ σε σχέση με το θέμα του διαλόγου για την Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφάλειας, ενώ έγινε σύντομη μνεία στην κατάσταση στα Βαλκάνια και στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, που διαδραματίζει στην περιοχή η Ελλάδα.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο κ. Χόλμπρουκ διατύπωσε συγκεκριμένο αίτημα σε ό,τι αφορά την ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, απάντησε αρνητικά και σημείωσε ότι η συζήτηση αφορούσε γενική ανταλλαγή απόψεων για το Αφγανιστάν, ειδικά ενόψει και των προγραμματισμένων για τον Αύγουστο εκλογών στην χώρα.

    Η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε και με το Ρουμάνο ομόλογό της, Κριστιάν Ντιακονέσκου, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων, την προοπτική της τριμερούς συνεργασίας (Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας) και τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, ενώ τέθηκε και το ζήτημα της περιφερειακής συνεργασίας για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων ενεργειακής ασφάλειας.

    Σήμερα, η Ελληνίδα υπουργός θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό της τής Βουλγαρίας και θα προεδρεύσει σε πάνελ με θέμα: "ΝΑΤΟ, Ρωσία, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και Μέση Ανατολή, το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας", στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, η πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής των ΗΠΑ, Τζον ΜακΚέιν, και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό link: 45η Διεθνής Διάσκεψης για την Ασφάλεια

    Είδηση: 18657

    [04] Εμπρηστικές επιθέσεις

    Κοινωνία

    Επίθεση με βόμβες μολότοφ πραγματοποίησε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ομάδα κουκουλοφόρων κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, δίχως να σημειωθούν τραυματισμοί ή ζημιές. Οι δράστες εμφανίστηκαν ξαφνικά και έριξαν τουλάχιστον 15 μολότοφ, οι οποίες εξερράγησαν στο πεζοδρόμιο και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν τρέχοντας προς την Πλατεία Εξαρχείων. Εξάλλου, άγνωστοι τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό στο γραφείο του βουλευτή της ΝΔ Παναγιώτη Μελά, στον Πειραιά, προκαλώντας μικρής έκτασης φωτιά που κατασβέστηκε άμεσα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 18655

    [05] Νέες πολιτικές «συγκρούσεις» για την υπόθεση Ελουάνα Εγκλάρο

    Ειδήσεις

    Η υπόθεση της Ελουάνα Εγκλάρο, που βρίσκεται σε κώμα τα τελευταία 17 χρόνια, εξακολουθεί να αποτελεί κύριο θέμα της ιταλικής πολιτικής επικαιρότητας.

    Το απόγευμα, η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπέγραψε κυβερνητικό διάταγμα, με το οποίο επιβάλλει την παύση της διαδικασίας, που έχει ξεκινήσει στην κλινική «Λα Κουιέτε» του Τρεβίζο -στη βορειοανατολική Ιταλία- όπου το ιατρικό προσωπικό, άρχισε να μειώνει τη χορήγηση τεχνητής σίτησης στην 37χρονη Εγκλάρο, προκειμένου σε τρεις -το αργότερο- εβδομάδες να επέλθει ο θάνατος της κοπέλας.

    Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της κυβερνητικής απόφασης, το δημόσιο ραδιόφωνο της ΡΑΙ μετέδωσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δεν επικυρώνει με την υπογραφή του, το διάταγμα. Όπως ανακοινώθηκε από την ιταλική προεδρία της Δημοκρατίας, η στάση του Ναπολιτάνο αποσκοπεί στην αποφυγή ενδεχόμενης σύγκρουσης κρατικών εξουσιών, καθώς, ήδη, υπέρ της βαθμιαίας διακοπής της σίτησης και ενυδάτωσης της Ελουάνα, τοποθετήθηκε ο Άρειος Πάγος της χώρας.

    Τα δελτία ειδήσεων των ιταλικών καναλιών μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι προσανατολίζεται τώρα προς την κατάθεση πρότασης νόμου, που θα καθορίζει πώς ακριβώς μπορούν και πρέπει να διακόπτονται οι θεραπευτικές αγωγές, στις περιπτώσεις ατόμων, που βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση. Επιθυμία της κεντροδεξιάς είναι να εγκριθεί ο συγκεκριμένος νόμος μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, ώστε «να σωθεί η ζωή της Ελουάνα».

    Ο πατέρας της 37χρονης έκανε λόγο για «πρωτοφανή επιμονή και για έλλειψη σαβασμού σε μια άκρως προσωπική υπόθεση».

    Το Βατικανό, από την πλευρά του, μέσω του ειδικού συμβουλίου για την υπεράσπιση της ζωής, στηρίζει την κυβέρνηση του Καβαλιέρε και απευθύνει έκκληση «να γίνει ό,τι είναι δυνατό για τη ζωή της Ελουάνα».

    Τέλος, ο Βάλτερ Βελτρόνι του Δημοκρατικού Κόμματος, μαζί με τους σοσιαλιστές και τους ριζοσπάστες, δηλώνει κάθετα αντίθετος στην ανάμειξη της κυβέρνηνσης και ζητά από το Μπερλουσκόνι να υποχωρήσει «αφήνοντας το θάνατο της Ελουάνα, έξω από το χώρο της πολιτικής αντιπαράθεσης».

    Είδηση: 18652


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 7 February 2009 - 9:53:53 UTC