Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιδράσεις για το διάγγελμα Καραμανλή
  • [02] Πάνω από 50 νεκροί ταλιμπάν στο Πακιστάν
  • [03] Δεκάδες χιλιάδες άνεργοι στις ΗΠΑ & στον Καναδά
  • [04] Ταξιδεύοντας με τον Καβάφη
  • [05] Έληξε η κινητοποίηση στο Λαναρά
  • [06] Κολομβία: δολοφονήθηκαν 11 βουλευτές από «μανία καταδιώξεως»
  • [07] Βερολινέζικη τέχνη στην Αθήνα
  • [08] Μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου βρέθηκε στον κόλπο του Μεξικού
  • [09] ΟΗΕ: σταμάτημα της βοήθειας στη Γάζα
  • [10] 598.000 νέοι άνεργοι στις ΗΠΑ και 120.000 στον Καναδά τον Ιανουάριο
  • [11] Μείωση ισραηλινών τουριστών λόγω Ερντογάν
  • [12] Χάος από τις χιονοπτώσεις στην Αγγλία
  • [13] Μπαίνει στον ΟΤΕ η Ντόϊτσε Τέλεκομ
  • [14] Την Τρίτη οι επαφές για την Ολυμπιακή
  • [15] Συνάντηση Μεντβέντεφ - Μπαρόζο για το φυσικό αέριο
  • [16] Μια βραδιά με την Cesaria Evora
  • [17] Συνέδριο Ατόμων με αναπηρία
  • [18] Κλείνει την βάση των ΗΠΑ στο έδαφός του το Κιργιστάν
  • [19] Το ντοκουμέντο ενός θαύματος
  • [20] Κόντρα για την οικονομία
  • [21] Ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν
  • [22] Εντός του 2009 θα λειτουργήσει ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ του Ιράν
  • [23] Παιδί με γρίπη των πτηνών στην Αίγυπτο
  • [24] Προφυλακιστέος ο αρχιφύλακας
  • [25] Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για το εργατικό δυστύχημα

    [01] Αντιδράσεις για το διάγγελμα Καραμανλή

    Πολιτική

    Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αλλαγών σε φορολογία και ΕΤΑΚ από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός κάλεσε πολιτικά κόμματα και κοινωνικούς φορείς να επιδείξουν στάση υπευθυνότητας -για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης.Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχολίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τονίζει ότι ο κύριος Καραμανλής δεν απάντησε στις προσδοκίες και τις αγωνίες του έλληνα πολίτη. Το ΚΚΕ προτρέπει τους πολίτες να απορρίψουν την πολιτική του ευρωμονόδρομου που υλοποιεί η κυβέρνηση.Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, κάνει λόγο για δικομματική φιέστα, στρέφοντας τα πυρά του εναντίον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.Ως "έκθεση ιδεών, χωρίς όραμα και πρόταση", χαρακτήρισε το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.

    Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης να σχολιάσει το διάγγελμα του πρωθυπουργού, δήλωσε: «Το μόνο σίγουρο μετά το διάγγελμα Καραμανλή είναι ότι ο ελληνικός λαός είναι φτωχότερος σε ελπίδα και προσδοκία. Μία έκθεση ιδεών χωρίς όραμα και πρόταση».

    Παρουσιάζοντας τους τρεις άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης για την στρατηγική αντιμετώπιση της κρίσης:*διατήρηση της ανάπτυξης με το πρόγραμμα για τη ρευστότητα της οικονομίας,*δημοσιονομική εξυγίανση με συγκράτηση δαπανών και περιορισμό της φοροδιαφυγής &*στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων την ανάπτυξη, τις δαπάνες και την στήριξη των ασθενεστέρων,ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι η αποτροπή των επιπτώσεων από την κρίση μπορεί να προέλθει μόνον μέσα από μία υπεύθυνη πολιτική χωρίς, όπως είπε, ωραιοποιήσεις και παλινωδίες.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε το ότι η παγκόσμια κρίση, που έχει γονατίσει ισχυρές οικονομίες, τώρα χτυπάει την πόρτα μας και τόνισε πως η κυβέρνηση, με ρεαλισμό και υπευθυνότητα, θα πάρει κάθε δυνατό μέτρο για να αποτραπούν οι πιο βαριές επιπτώσεις.

    Η ενίσχυση των μικρομεσαίων και η τόνωση των επενδύσεων, η συγκράτηση των δαπανών και ο περιορισμός της σπατάλης και η στήριξη των οικονομικά ασθενεστέρων και η θωράκιση της απασχόλησης, αποτελούν τη βασική διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής, όπως είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε το ότι οι περιστάσεις απαιτούν ωριμότητα και σοβαρότητα, κι όχι ανευθυνότητα και μικροκομματικά παιχνίδια.Όπως είπε "Καμία χώρα δεν μπορεί να βγει αλώβητη από μία τέτοιας έκτασης παγκόσμια κρίση. Μπορούμε να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αλλά, να κατανοήσουμε ότι με υπεύθυνη και αξιόπιστη πολιτική, μπορούμε να περιορίσουμε τις συνέπειες.Η διεθνής κρίση χτυπά τώρα και τη χώρα μας και απαιτεί σταθερό σχέδιο και ισχυρή βούληση η αντιμετώπισή της.Η σταθερή ανάπτυξη, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του έλληνα του μικρομεσαίου επιχειρηματία, ο περιορισμός των ελλειμμάτων, η δημοσιονομική εξυγίανση, η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, με θωράκιση της απασχόλησης είναι οι βασικοί άξονες αντιμετώπισης της κρίσης.Η κοινωνική συνοχή είναι βασική διάσταση της πολιτικής μας. Απαιτείται η συναίνεση.Οι περιστάσεις απαιτούν από όλους να επιδείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα."

    Δηλώσεις Ευ. ΑντώναρουΟ κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος δήλωσε πως με το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε πολιτικά, με τρόπο που δεν αφήνει αμφιβολία, για την οικονομία και τη διεθνή οικονομική κρίση και εξέφρασε απορία γιατί επιχειρείται να γίνει σύνδεση με εκλογές."Στην άκρατη εκλογολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε απάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος", είπε και εν συνεχεία ρωτήθηκε για το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας με αφορμή όσα ανέφερε ο κ. Γ. Παπανδρέου.

    Είδηση: 18629

    [02] Πάνω από 50 νεκροί ταλιμπάν στο Πακιστάν

    Ειδήσεις

    Σε τουλάχιστον πενήντα υπολογίζονται οι αντάρτες ταλιμπάν που σκοτώθηκαν σήμερα από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Πακιστάν οι οποίες εξαπέλυσαν εναντίον τους συνδυασμένη επίθεση από εδάφους και αέρος.

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Πακιστάν, περισσότεροι από πενήντα αντάρτες ταλιμπάν σκοτώθηκαν στη διάρκεια αεροπορικής και χερσαίας επίθεσης που εξαπολύθηκε σήμερα από τις πακιστανικές δυνάμεις στην περιοχή του περάσματος Χιμπέρ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

    Οι παραστρατιωτικές δυνάμεις, που είναι υπεύθυνες για την επιτήρηση των συνόρων με το Αφγανιστάν, "σκότωσαν 52 αντάρτες, εντόπισαν πέντε στα κρησφύγετα τους, κατέστρεψαν μια αποθήκη πυρομαχικών και οκτώ οχήματα στο Σάπρι Φέροζε Χέλ", στην περιοχή του Χιμπέρ, δήλωσε ένας αξιωματούχος της ασφάλειας που ενεπλάκη στην σύγκρουση.

    Η περιοχή του περάσματος Χιμπέρ, χρησιμοποιείται για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν ενώ συχνές τους τελευταίους μήνες είναι οι συγκρούσεις του πακιστανικού στρατού με τους εξεγερμένους που έχουν αποκλείσει τον δρόμο αυτό.

    Είδηση: 18638

    [03] Δεκάδες χιλιάδες άνεργοι στις ΗΠΑ & στον Καναδά

    Ειδήσεις

    Σε επίπεδα κατά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που οι ειδικοί αναλυτές περίμεναν έφθασε ο αριθμός των θέσεων εργασίας που χάθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο, επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο την ανησυχία για τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στους δείκτες της ανεργίας που ανέβηκαν στο 7,6%, από το 7,2% που ήταν τον περασμένο Δεκέμβρη.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας συνολικά 598.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν τον μήνα Ιανουάριο.Η μείωση των θέσεων εργασίας ανέβασε το ποσοστό ανεργίας στο 7,6% από 7,2% που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ είχαν να αντιμετωπίσουν τόσο μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας σε ένα μήνα από το Δεκέμβριο του 1974.

    Στη γλώσσα των αριθμών, το μέγεθος του προβλήματος γίνεται εμφανέστερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι τους τελευταίους πέντε μήνες περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια άτομα έχασαν τη δουλειά τους στη χώρα.Αναλόγως ανησυχητική είναι και η κατάσταση στον Καναδά όπου περίπου 120.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στον Καναδά τον Ιανουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία απώλεια σε τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.Η απώλεια των θέσεων εργασίας ανέβασε την ανεργία στον Καναδά κατά 0,6%, φτάνοντας σε 7,2% από 6,6% τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Είδηση: 18636

    [04] Ταξιδεύοντας με τον Καβάφη

    Ειδήσεις

    Για τρείς εβδομάδες ακόμα θα φιλοξενείται η έκθεση "Ταξιδεύοντας με τον Καβάφη" στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια.

    Ο επισκέπτης της έκθεσης έχει τη δυνατότητα να δει εκδόσεις έργων του σε 25 γλώσσες, από τα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και τα ισπανικά (που είναι και οι περισσότερες) έως τα καταλανικά, τα βασκικά, τα ιαπωνικά, τα αλβανικά, τα σερβικά, τα ρουμανικά, τα γεωργιανά, τα φινλανδικά κ.ά.

    Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επίσης έκθεση χαρακτικών, σχεδίων, ζωγραφική, καθώς και προβολές και αναγνώσεις ποιημάτων του Αλεξανδρινού ποιητή. Συγκεκριμένα εκτίθενται 16 σχέδια και χαρακτικά της μορφής του ποιητή από την Ασπασία Παπαδοπεράκη, γλύπτρια της προτομής του Καβάφη στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια. Μαζί πίνακες του Ανδρέα Κάραγιαν -προσφορά του ζωγράφου προς το Μουσείο Καβάφη- και σχέδια διαφόρων καλλιτεχνών που παραχωρεί το μουσείο ειδικά για την έκθεση. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης προβλήθηκε και το ντοκιμαντέρ "C.Ρ. Cavafy" της σειράς "Modern Greeks" για το History Channel.

    Σε κατάλογο των μεταφράσεων του Καβάφη που εκδόθηκε ειδικά για την έκθεση αυτή, βρίσκονται συγκεντρωμένα τα βιβλία του αφιερώματος στον Αλεξανδρινό ποιητή, για τον οποίο, όπως τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΙΠ καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης «είναι πάντα λίγο οτιδήποτε επιχειρήσει κανείς να πράξει και να πει».

    Αναφερόμενος στην ευρύτερη πνευματική παρουσία του Καβάφηο κ. Γ. Μπαμπινιώτης προσθέτει ότι "οι εκδοτικές προσπάθειες αποτελούν αδιάψευστο τεκμήριο για τη μεγάλη αγάπη μεταφραστών και εκδοτών απ' όλο τον κόσμο στο έργο του Καβάφη. Ο επισκέπτης της έκθεσης θα δει εκδόσεις - εκτός από τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ιταλικά και τα Ισπανικά (που είναι και οι περισσότερες) - στα Καταλανικά, τα Βασκικά, τα Ιαπωνικά, τα Αλβανικά, τα Σερβικά, τα Ρουμανικά, τα Γεωργιανά, τα Φινλανδικά κ.ά., που μαρτυρούν αδιάψευστα την απήχηση που έχει η ποίηση του Καβάφη στον σημερινό άνθρωπο".

    Χώρος: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΑλεξάνδρειαΔιάρκεια: 29 Ιανουαρίου-28 Φεβρουαρίου 2009

    Πληροφορίες : www.hfc.gr

    Είδηση: 18639

    [05] Έληξε η κινητοποίηση στο Λαναρά

    Ειδήσεις

    Με την εξασφάλιση γραπτών εγγυήσεων από τις τράπεζες που συμμετέχουν στην εξασφάλιση των 16 εκατομμυρίων ευρώ, που θα δοθούν σε πρώτη φάση, για την καταβολή δεδουλευμένων των εργαζομένων στα εργοστάσια της κλωστοϋφαντουργίας Λαναρά, έληξε η σημερινή δεύτερη ημέρα κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

    Είδηση: 18635

    [06] Κολομβία: δολοφονήθηκαν 11 βουλευτές από «μανία καταδιώξεως»

    Στους αντάρτες των Ένοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας [FARC] καταλόγισε ο πρώην βουλευτής της Κολομβίας Σιτζιφρέντο Λόπες την εκτέλεση στις 18 Ιουνίου 2007, ένδεκα συναδέλφων του, τους οποίους είχαν απαγάγει και κρατούσαν ως ομήρους.Ο κ. Λόπες, ο οποίος είχε απαχθεί μαζί με τους άλλους 11, το 2002 στην πόλη Κάλι και απελευθερώθηκε εχθές, είπε ότι οι αντάρτες σκότωσαν τους πολιτικούς από «μανία καταδιώξεως», όταν από λάθος μπέρδεψαν μία άλλη ομάδα ανταρτών που ήταν κοντά, με μονάδα του στρατού.

    «Οι σύντροφοι μου δεν άξιζαν να πεθάνουν με τον τρόπο που πέθαναν», δήλωσε αμέσως μετά την απελευθέρωση του, ο 45χρονος σήμερα Λόπες, οποίος εκλεγόταν στη νοτιοδυτική Κολομβία.

    Σύμφωνα με τον Λόπες, ο ίδιος επέζησε διότι οι αντάρτες λίγη ώρα πριν από το επεισόδιο και τις δολοφονίες τον είχαν απομακρύνει από τους υπόλοιπους ομήρους για να τον τιμωρήσουν επειδή είχε διαπληκτιστεί με ένα φρουρό.«Επιβίωσα εξ αιτίας του παντοδύναμου Θεού, με ξεχώρισαν από τους άλλους ως τιμωρία», είπε ο Λόπεζ.

    Οι 11 όμηροι είχαν πυροβοληθεί από πολύ κοντά και οι FARC είχαν ανακοινώσει ότι είχαν σκοτωθεί σε ανταλλαγή πυρών με άλλη άγνωστη ένοπλη ομάδα, αλλά, οι πληροφορίες του κ. Λόπες συσχετίζονται με τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων των πτωμάτων, τις οποίες έχουν στα χέρια τους, οι αρχές της Κολομβίας.

    Οι αντάρτες είχαν απειλήσει να εκτελέσουν τους ομήρους τους αν γινόταν οποιαδήποτε προσπάθεια να διασωθούν από το στρατό.

    Ο Λόπες είναι ο τελευταίος εξέχων πολιτικός που απελευθερώνεται από τις FARC, οι οποίες εξακολουθεί να πιστεύεται ότι κρατούν είκοσι αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

    Είδηση: 18637

    [07] Βερολινέζικη τέχνη στην Αθήνα

    Ειδήσεις

    O Χώρος Τέχνης Pro-art, σε συνεργασία με την Γερμανική πρεσβεία και το Ινστιτούτο Goethe, φιλοξενεί την αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του γνωστού Γερμανού καλλιτέχνη από το Βερολίνο Christian Rothmann, με τίτλο "Looking back...looking forward" η οποία εγκαινιάζεται την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου στις 8μμ στον Χώρο Τέχνης, Καλλιδρομίου 30.

    Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαρτίου 2009, θα παρουσιαστούν έργα του καλλιτέχνη με λάδι σε καμβά, ακουαρέλες και μικτή τεχνική, που σηματοδοτούν την μέχρι τώρα παγκόσμια πορεία του στον χώρο της τέχνης.

    Η ζωγραφική δουλειά του Christian Rothmann που παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεται από εξπρεσιονιστικές, ελεύθερες και ανορθόδοξες φόρμες και αποτελεί δείγμα άσκησης της ζωγραφικής πέρα από κάθε θεωρητική θέση.

    Ο ίδιος θεωρείται εκπρόσωπος της σύγχρονης Βερολινέζικης εικαστικής σκηνής με πλούσιο διδακτικό έργο (Πανεπιστήμιο Βερολίνου, Bauhaus, Art Institute of Chicago) και έχει αγαπηθεί από πολλούς άλλους καλλιτέχνες και ιστορικούς τέχνης. Σύμφωνα δε με τον Wim Wenders, τον σημαντικότερο ίσως Γερμανό σκηνοθέτη, ο Christian Rothmann "ζωγραφίζει άτλαντες νέων συμβόλων, σχηματίζει χάρτες ανεξερεύνητων περιοχών γεμάτων αινιγματικές φόρμες...εφευρίσκει παιχνίδια με άγνωστους κανόνες που όμως γίνονται αμέσως κατανοητοί. Κλίνει φόρμες και χρώματα πάνω σε χαρτί και καμβά. Είναι ένας ερευνητής της γλώσσας της ζωγραφικής."

    Χώρος τέχνης Pro-art, Καλλιδρομίου 30,τηλ.210-3847967 , www.proart.gr΄Ωρες λειτουργίας: Τρ-Παρ 5-9μμ, Σαβ 12-4μμ

    Είδηση: 18633

    [08] Μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου βρέθηκε στον κόλπο του Μεξικού

    Ειδήσεις

    Υποθαλάσσιο πετρελαϊκό κοίτασμα, το οποίο χαρακτήρισε ως "μεγάλο", χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τα αποθέματα του και τη δυνατότητα εκμετάλλευσής του, ανακάλυψε σε μεγάλο βάθος στα αμερικανικά ύδατα στον Κόλπο του Μεξικού, η Repsol YPF."Η γεώτρηση παρέχει ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων αργού, του τύπου 'αμερικανικός ελαφρός αργός'", σύμφωνα με τη Repsol, η οποία διευκρίνισε ότι η γεωλογική δομή του κοιτάσματος είναι παρόμοια με το μεγάλο πεδίο άντλησης "Τζακ", το οποίο διαχειρίζεται η Chevron. Το συνολικό βάθος του πηγαδιού γεώτρησης είναι 10.000 μέτρα, εκ των οποίων τα 2.000 στο νερό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισπανο-αργεντίνικου πετρελαϊκού ομίλου, η ανακάλυψη έγινε στο πηγάδι γεώτρησης Μπάκσκιν, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από τις ακτές του Χιούστον.Η Repsol YPF είναι διαχειρίστρια εταιρία του κονσόρτιουμ που έχει αναλάβει την εξερεύνηση, συμμετέχοντας σε ποσοστό 12,5% στο μετοχικό κεφάλαιό του.Οι εταίροι της είναι η αμερικανική Chevron [συμμετοχή 55%], η δανέζικη Maersk Oil America [συμμετοχή 20%] και η επίσης αμερικανική Samson Offshore Company [συμμετοχή 12,5%].

    Είδηση: 18634

    [09] ΟΗΕ: σταμάτημα της βοήθειας στη Γάζα

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Στο σταμάτημα της παροχής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, προχώρησε η υπηρεσία του ΟΗΕ για την αρωγή των παλαιστίνιων προσφύγων UNRWA, μετά από καταγγελία της ότι η Χαμάς κατάσχεσε τα φορτία 10 φορτηγών που μετέφεραν αλεύρι και ρύζι. "Η UNRWA ανέστειλε όλες τις εισαγωγές βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μετά την κατάσχεση εκατοντάδων τόνων βοήθειας σε τρόφιμα", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Την ευθύνη για την κατάσχεση, η υπηρεσία του ΟΗΕ την επιρρίπτει στο υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων της Χαμάς.

    Το πρωί της Παρασκευής, δύο ρουκέτες που προέρχονταν από τη Λωρίδα της Γάζας έπληξαν το νότιο Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή ζημιές. "Φαίνεται ότι η Χαμάς υπονομεύει σκόπιμα οποιαδήποτε πιθανότητα να επικρατήσει ηρεμία στον νότο. Παίζουν με τη φωτιά", δήλωσε ο Μαρκ Ρεγκέβ εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Όλμερτ.

    Είδηση: 18630

    [10] 598.000 νέοι άνεργοι στις ΗΠΑ και 120.000 στον Καναδά τον Ιανουάριο

    Ειδήσεις

    Σε επίπεδα κατά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που οι ειδικοί αναλυτές περίμεναν έφθασε ο αριθμός των θέσεων εργασίας που χάθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο, επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο την ανησυχία για τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στους δείκτες της ανεργίας που ανέβηκαν στο 7,6%, από το 7,2% που ήταν τον περασμένο Δεκέμβρη.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας συνολικά 598.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν τον μήνα Ιανουάριο.

    Η μείωση των θέσεων εργασίας ανέβασε το ποσοστό ανεργίας στο 7,6% από 7,2% που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ είχαν να αντιμετωπίσουν τόσο μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας σε ένα μήνα από το Δεκέμβριο του 1974. Στη γλώσσα των αριθμών, το μέγεθος του προβλήματος γίνεται εμφανέστερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι τους τελευταίους πέντε μήνες περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια άτομα έχασαν τη δουλειά τους στη χώρα.

    Αναλόγως ανησυχητική είναι και η κατάσταση στον Καναδά όπου περίπου 120.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στον Καναδά τον Ιανουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία απώλεια σε τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.

    Η απώλεια των θέσεων εργασίας ανέβασε την ανεργία στον Καναδά κατά 0,6%, φτάνοντας σε 7,2% από 6,6% τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Είδηση: 18631

    [11] Μείωση ισραηλινών τουριστών λόγω Ερντογάν

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Ο αριθμός των ισραηλινών τουριστών στην Τουρκία μειώθηκε εντυπωσιακά από την ημέρα που ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα είπε "έξω από τα δόντια", αντιδρώντας στην πρόσφατη ισραηλινή επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντάς την επαίσχυντη και "κηλίδα στη σελίδα της ιστορίας" και λέγοντας στον επίσης παρόντα ισραηλινό Πρόεδρο Σιμόν Πέρες ότι το Ισραήλ "γνωρίζει πολύ καλά πώς να σκοτώνει ανθρώπους".Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο επισκέφθηκαν την Αττάλεια περίπου 3.000 ισραηλινοί τουρίστες, έναντι 10.000 αφίξεων που είχαν καταγραφεί τον ίδιο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα.

    "Καταγράφουμε απίστευτες απώλειες", δήλωσε ο Σρντάρ Ουνσαλάν, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρακτορείου ειδήσεων "Ιπτάμενο Χαλί" στην Αττάλεια."Ο τομέας βρίσκεται σε απόλυτο πανικό. Με αυτά τα δεδομένα περιμένουμε ότι το Φεβρουάριο θα υπάρξει ακόμα πιο δραματική πτώση", πρόσθεσε.Όπως επισήμανε ο ίδιος, το πρακτορείο του κάνει προσφορές με έκπτωση 60%, σε μία προσπάθεια να πουλήσει ταξιδιωτικά πακέτα.

    Παράλληλα, στο διάστημα εκείνο, πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα και έκαναν την εμφάνισή τους αντισημιτικά συνθήματα.

    Είδηση: 18632

    [12] Χάος από τις χιονοπτώσεις στην Αγγλία

    Χάος, τόσο στις μεταφορές όσο και στην καθημερινότητα των Άγγλων, αλλά και οικονομικά προβλήματα εξακολουθούν να προκαλούν στην Βρετανία τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα την τελευταία εβδομάδα.

    Η χθεσινή πυκνή χιονόπτωση που σημειώθηκε σε ολόκληρη τη Βρετανία οδήγησε στη ματαίωση όλων των πτήσεων στα αεροδρόμια του Μπέρμινχαμ, του Λούτον και των Ιστ Μίντλαντς, των οποίων οι αεροδιάδρομοι τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

    Το χιόνι, το ύψος του οποίου έφθασε τα τριάντα εκατοστά προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας με την Υπηρεσία Εθνικών Σιδηροδρόμων να ανακοινώνει ότι καθυστερήσεις και ματαιώσεις στα δρομολόγια παρατηρούνται και στην Ουαλία, το Γιόρκσαϊρ και την κεντρική και νοτιοδυτική Αγγλία.

    Παράλληλα, πάνω από 200 σχολεία παρέμειναν κλειστά στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

    Αν και το χιόνι λιώνει στο Λονδίνο, πυκνώνει όμως στα νότια και δυτικά. Όπου στο Ντόβερ διακόσιοι επιβάτες αυτοκινήτων εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους σε αυτοκινητόδρομο , και μόνο ένα πυροσβεστικό κατόρθωσε να μεταφέρει στο νοσοκομείο ετοιμόγεννη γυναίκα....

    Ακόμη και στα σημεία που ο πάγος περισσεύει, το αλάτι που μεταφέρεται κατά τόνους για να ανοίξουν οι δρόμοιδεν φαίνεται να επαρκεί.

    Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι αναμένονται και νέες χιονοπτώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο, μια εβδομάδα μετά τη χειρότερη χιονόπτωση της τελευταίας 20ετίας που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οφείλεται στη «συνάντηση δύο ρευμάτων ψυχρού ανέμου από τη βόρεια Ευρώπη και υγρού από τη Μεσόγειο πάνω από τον Ατλαντικό.

    Είδηση: 18628

    [13] Μπαίνει στον ΟΤΕ η Ντόϊτσε Τέλεκομ

    Ειδήσεις

    Με την έγκριση της τροποποίησης του καταστατικού του οργανισμού και την επικύρωση και τυπικά της εισόδου της Ντόϊτσε Τέλεκομ στο Διοικητικό Συμβούλιο, ολοκληρώθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ. Από το πρωί, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ επιχείρησαν με συγκεντρώσεις στους χώρους συνεδριάσεων, να αποτρέψουν την συνέλευση.

    Σημειώθηκαν αρκετές μετατοπίσεις των συνδικαλιστών από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο, καθώς υπήρχαν φήμες για μεταφορά της συνέλευσης, ώστε να γίνει χωρίς πιέσεις από την ΟΜΕ - ΟΤΕ, με τελικό αποτέλεσμα να γίνει στο αρχικό ξενοδοχείο, παρά τη χθεσινή ανακοίνωση του ξενοδοχείου ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα.

    Εκτιμάται ότι οι μέτοχοι πέρασαν από κρυφή είσοδο στο πρώτο ξενοδοχείο που είχε οριστεί ως τόπος της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν μέτοχοι που εκπροσωπούσαν το 50% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

    Οι αλλαγές

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΕ, εγκρίθηκε η τροποποίηση των άρθρων 8 (Διοικητικό Συμβούλιο), 9 (Εκλογή Σύνθεση και Θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου) 10 (Συγκρότηση και Λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου) και 12 (Διευθύνων Σύμβουλος) του ισχύοντος Καταστατικού και ανακοινώθηκε ο ορισμός του κ. Λεωνίδα Κορρέ, ως ανεξάρτητου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου στη θέση του κ. Νικόλαου Στεφάνου, ο οποίος υπέβαλε τη παραίτησή του στις 26 Ιουνίου 2008.

    Είδηση: 18627

    [14] Την Τρίτη οι επαφές για την Ολυμπιακή

    Ειδήσεις

    Την ερχόμενη Τρίτη ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις, μεταξύ MIG και συμβούλων αποκρατικοποίησης της κυβέρνησης για την Ολυμπιακή. Η εταιρεία συμφερόντων Ανδρέα Βγενόπουλου, ήταν η πρώτη που εκδήλωσε το ενδιαφέρον της στη δημόσια πρόσκληση, την οποία απηύθυνε η Κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής. Ο Υπουργός Ανάπτυξης., Κωστής Χατζηδάκης, επανέλαβε ότι η πρόσκληση είναι ανοιχτή και σε οποιονδήποτε άλλον ενδιαφερθεί για την Ολυμπιακή. Τις τελευταίες εξελίξεις δεν θέλησε να σχολιάσει η αρμόδια Επίτροπος Μεταφορών Αντόνιο Ταγιάνι.

    Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το θέμα της Ολυμπιακής, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Φάμπιο Πιρότα απάντησε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται εν εξελίξει η διαδικασία ιδιωτικοποίησής της, για την οποία η Επιτροπή δεν θέλει να τοποθετηθεί.

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Επιτροπή, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε ανακοινώσει την απόφασή της για την Ολυμπιακή, βάσει της οποίας, το όλο ζήτημα παρακολουθεί ο ανεξάρτητος επόπτης παρακολούθησης

    Η επισημοποίηση της όποιας συμφωνίας θα λάβει χώρα μετά από έγκριση της Κομισιόν

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμμετάσχει σε μια εξωθεσμική συζήτηση με οποιονδήποτε επιχειρηματία, χωρίς τις προϋποθέσεις που θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πώληση της Ολυμπιακής.

    Η λύση για την Ολυμπιακή είναι μόνο η δημιουργία ενός ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου φορέα αερομεταφορών, τόνισε το ΚΚΕ.

    Είδηση: 18626

    [15] Συνάντηση Μεντβέντεφ - Μπαρόζο για το φυσικό αέριο

    Ειδήσεις

    Το θέμα της λήψης των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να μην επαναληφθούν προβλήματα στην τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο, όπως το ζήτημα της διένεξης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, συζήτησαν στο Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Πρόκειται για τις πρώτες συνομιλίες σε τόσο υψηλό επίπεδο από την πρόσφατη κρίση στο θέμα της ενέργειας, κατά την διάρκεια των οποίων συμφώνησαν σήμερα ότι η αποφυγή της επανάληψης αυτής της κρίσης είναι ζωτικής σημασίας.

    Υπενθυμίζεται, ότι η διένεξη σε θέματα τιμολόγησης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας τον προηγούμενο μήνα "έκλεισε" την οδό διαμετακόμισης μέσω της οποίας η Ευρώπη λαμβάνει το ένα πέμπτο των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου και οδήγησε στην πιο σοβαρή διακοπή της τροφοδοσίας φυσικού αερίου εδώ και χρόνια.

    Ο Ρώσος πρόεδρος που υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Κρεμλίνο δήλωσε ότι απαιτείται η δημιουργία νέων νομικών μηχανισμών για να αποφευχθεί η επανάληψη της κρίσηςτονίζοντας:"Η πρόσφατη κρίση του φυσικού αερίου έδειξε ότι τα πράγματα δεν είναι και πολύ σωστά, εδώ", είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταφέροντας τις αντιδράσεις και των ηγετών των χωρών της Ε.Ε. είπε ότι η κρίση δεν έπρεπε ποτέ να είχε λάβει χώρα, αλλά χαιρέτισε το ρόλο του Ρώσου προέδρου στην επίλυση της διένεξης επισημαίνοντας:

    "Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε συνθήκες για να μην συμβεί ξανά μια κρίση αυτού του τύπου. Πιστεύουμε ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι μια πολύ σημαντική σφαίρα συμφερόντων για τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή» ενώ απηύθυνε έκκληση για "θετική αλληλεξάρτηση" στις μεταξύ τους σχέσεις.

    Αντικείμενο των συζητήσεων με την ευρωπαϊκή αποστολή στην οποία συμμετέχουν οι Ευρωπαίοι επίτροποι αρμόδιοι για θέματα ενέργειας, εμπορίου, εξωτερικών σχέσεων και οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων αποτελούν, επίσης, ο αντίκτυπος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στις οικονομίες της ΕΕ και της Ρωσίας.

    Ωστόσο οι προσδοκίες των διπλωματών παραμένουν περιορισμένες ως προς τα ζητήματα-κλειδιά της ενέργειας, του εμπορίου και του σχεδίου της Μόσχας να δημιουργήσει δύο στρατιωτικές βάσεις στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, εξέλιξη η οποία παραβαίνει την εθνική κυριαρχία της Γεωργίας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Παράλληλα, σήμερα το μεσημέρι, μετά την συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε την παραμονή ως τα τέλη Μαρτίου των παρατηρητών που έχει αναπτύξει η ΕΕ στην Ουκρανία για να επιβλέπουν τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

    "Ζητούμε από την ΕΕ την παραμονή των παρατηρητών έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2009", δήλωσε ο Πούτιν μετα από τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Είδηση: 18625

    [16] Μια βραδιά με την Cesaria Evora

    Ειδήσεις

    Η "ξυπόλητη ντίβα του πράσινου ακρωτηρίου" ή αλλιώς " η μαύρη αυτοκράτειρα" όπως συνηθίζει να την αποκαλεί ο μουσικός Τύπος, έρχεται στην Αθήνα με νέο άλμπουμ την Τετάρτη 11 Μαρτίου στο Αθηνών Αρένα.

    Η ιέρεια της αφροηβιρικής μουσικής παράδοσης αναμένεται να πλημμυρίσει την Αθήνα με συναισθήματα. Η νοσταλγική, γεμάτη πάθος φωνή της Cesaria, επιδεικνύοει ένα βαθύ συναισθηματικό κόσμο, που, ακόμα και αυτοί που δεν καταλαβαίνουν τη γλώσσα της, μαγεύονται από τη μελαγχολική ομορφιά της φωνής της.

    Η θρυλική τραγουδίστρια της διεθνούς μουσικής σκηνής γεννημένη στο Μίντελο, στην περιοχή Σαο Βιντσέντε του Πράσινου Ακρωτηρίου, τραγουδάει γεμάτη ευαισθησία λόγω της φτώχειας του λαού της. Η μουσική της είναι ένα περίπλοκο μείγμα Morna, πορτογαλικού φάντο,τζαξκαι λάτιν. Η θεματολογία του συγκεκριμένου μουσικού ιδιώματος περιγράφει τη νοσταλγία της ελευθερίας, τα σκλαβοπάζαρα, τη προδομένη αγάπη, τα ακυρωμένα όνειρα μεταδίδοντας στους ερμηνευτές του, έναν αέρα εξωτικής θλίψης. Ένα μελαγχολικό και νοσταλγικό είδος μουσικής του οποίου το ύφος στηρίζεται κυρίως στους στίχους. Όπως έχει αναφέρει και η ίδια σε συνέντευξή της, "Οι στίχοι είναι πολύ σημαντικοί, γιατί εκεί κρύβεται το νόημα των τραγουδιών. Πιστεύω όμως πως το νόημα αυτό μπορεί να εκφραστεί με έναν πιο αφηρημένο τρόπο που απευθύνεται άμεσα στο συναίσθημα, μέσα από τη φωνή και την ατμόσφαιρα που δημιουργεί η ερμηνεία".

    Η Cesaria είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις αγαπημένες τραγουδιού ελληνικού κοινού, γεγονός που αποδεικνύεται από την αθρόα προσέλευση του κόσμου στις συναυλίες της. Δώδεκα χρόνια που πρωταγωνιστεί στο μουσικό προσκήνιο κουβαλάει περήφανα στην πλάτη της πέντε υποψηφιότητες για Grammy, χρυσούς και πλατινένιους δίσκους με διεθνή αποδοχή, αμέτρητες επιτυχημένες συναυλίες και δέκα άλμπουμ. Το τελευταίο της άλμπουμ, με τίτλο Rogamar, κυκλοφόρησε το 2006 ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και το νέο της άλμπουμ, τραγούδια από το οποίο αλλά και πολλά άλλα γνωστά της θα ερμηνεύσει με την μαγευτική φωνή της για να μας ταξιδέψει με τα τραγούδια της σε τόπους τροπικούς, να μας ξεναγήσει σε μονοπάτια απλά, αυθεντικά, αλλά και διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει.

    Διάθεση Εισιτηρίων: Public (Σύνταγμα), Δισκοπωλεία FNAC (The Mall, Γλυφάδα), www.i-ticket.gr και τηλεφωνικά στο 801-11-60000.

    Τιμές εισιτηρίων: 35 ΕΥΡΩ (ΟΡΘΙΟΙ), 50 ΕΥΡΩ (Δ ΖΩΝΗ), 60 ΕΥΡΩ (Γ ΖΩΝΗ), 75 ΕΥΡΩ (Β ΖΩΝΗ), 90 ΕΥΡΩ (Α ΖΩΝΗ).

    Πληροφορίες: 210-6465000

    Είδηση: 18623

    [17] Συνέδριο Ατόμων με αναπηρία

    Κοινωνία

    "Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς" είναι το κεντρικό σύνθημα του εβδόμου συνεδρίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία, που ξεκίνησε τις εργασίες του το πρωί της Παρασκευής στην Αθήνα. Μεταφέροντας το χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε στην ομιλία του ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στα άτομα με αναπηρία προκειμένου να εξασφαλίσει ισότητα ευκαιριών και κατοχύρωση των κοινωνικών και πολιτικών τους δικαιωμάτων.

    Ένα νέο σχέδιο νόμου, που θα δώσει έμφαση στην προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στην αγορά εργασίας πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα, -είπε μιλώντας στο συνέδριο η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, κάνοντας λόγο για μια κοινωνία που "δεν θα φιλανθρωπεί, αλλά κατανοεί ότι τα δικά της περιθώρια μειώνει όταν θέτει ανθρώπους στο περιθώριο". Ανέφερε επίσης ότι έχουν προκηρυχθεί 1600 θέσεις εργασίας για τον δημόσιο τομέα και 5.800 για τον ιδιωτικό. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Πετραλιά: "Ο νόμος 3304 του 2005 για την καταπολέμηση των διακρίσεων στην απασχόληση εφαρμόζεται, όπως γνωρίζετε, σε όλα τα είδη επαγγελματικής κατάρτισης, επιμόρφωσης και επαγγελματικού προσανατολισμού. Παράλληλα, σημαντικό εργαλείο για την προώθηση ατόμων με αναπηρία παραμένει ο νόμος 2643/1998. Μεταξύ άλλων τα επόμενα χρόνια στοχεύουμε: Στην αύξηση των ωφελούμενων από δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, που σήμερα είναι άνεργοι ευπαθών κοινωνικών ομάδων, από 36.000 το 2007 σε 53.500. Σε αύξηση αυτών που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης από 9% πέρυσι σε 15%".

    Είδηση: 18622

    [18] Κλείνει την βάση των ΗΠΑ στο έδαφός του το Κιργιστάν

    Ειδήσεις

    Τους δεσμούς του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσον αφορά σε θέματα στρατιωτικής συνεργασίας, φαίνεται ότι αποκόβει το Κιργιστάν, η ηγεσία του οποίου αποφάσισε να σταματήσει τις συνομιλίες για το μέλλον της αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ στο έδαφός του.

    Όπως δήλωσαν σήμερα ανώτεροι αξιωματούχοι, το Κιργιστάν δεν θα διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ για το μέλλον της αμερικανικής αεροπορικής βάσης στο έδαφός του μετά την ανακοίνωση του ότι κλείνει τις συγκεκριμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

    "Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις" με την αμερικανική πλευρά, δήλωσε κατηγορηματικά από το Μπισκέκ ο υπουργός Εξωτερικών Καντιρμπέκ Σαρμπάγεφ.

    Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ανταχάν Μαντουμάροφ, ο οποίος υπογράμμισε: "Ουδεμία διαπραγμάτευση" διεξάγεται ούτε προβλέπεται να διεξαχθεί» κάνοντας σαφές πως η βάση του Μανάς θα κλείσει ό,τι και να συμβεί.

    Από την πλευρά τους ιο Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως εργάζονται με το Κιργιστάν για να το πείσουν να μην κλείσει τη βάση που όπως τονίζουν υπήρξε "κεφαλαιώδους" σημασίας για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

    Είδηση: 18621

    [19] Το ντοκουμέντο ενός θαύματος

    Αμερική-ΗΠΑ

    Ντοκουμέντο από το θαύμα στον ποταμό Χάντσον, δόθηκε στη δημοσιότητα. Η φωνή του ηρωικού πιλότου Τσέλσυ Σάλενμπεργκερ ακούγεται ακλόνητη, ενόσω το Airbus-320 των αμερικανικών αερογραμμών οδεύει στις συμπληγάδες του Μανχάταν και τελικά προς-υδατώνεται στον ποταμό Χάντσον, από του οποίο και εφιάλτη της 15ης Ιανουαρίου βγήκαν σώοι από τον 155 επιβάτες.

    Ήταν 15 Ιανουαρίου του 2009, τρείς δεκαετίες μετά από την θητεία του στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, ο κυβερνήτης Σάλυ έδωσε την μάχη της ζωής του στο πηδάλιο του Airbus-320 των αμερικανικών αερογραμμών.Εκπληκτική ήταν η ψυχραιμία που επέδειξε κατά την κρίσιμη αυτή στιγμή κατά την οποία κινδύνευε ο ίδιος και όλοι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος την τύχη του οποίου είχε στα χέρια του.Όπως ακούγεται από την ηχογραφημένη συνομιλία, ενημερώνει άμεσα τον πύργο ελέγχου για το πρόβλημα και ζητά την άδεια να επιστρέψει άμεσα.«Πτήση 1539... Χτυπήσαμε πουλιά. Χάσαμε και τις δύο μηχανές. Επιστρέφουμε στο Λα Γκουάρντια».«Προς πύργο ελέγχου... Έχουμε έκτακτη προσγείωση... Χτύπημα πουλιών, απώλεια μηχανών, επιστρέφει επειγόντως...

    Είκοσι δευτερόλεπτα μετά το πιο ψύχραιμο σήμα κινδύνου που έδωσε ποτέ πιλότος Airbus-320, ο κυβερνήτης Σάλυ, προειδοποιεί...«Ίσως καταλήξουμε στο ποταμό Χάνστον...»«Δεν θα φτάσουμε σε διάδρομο προσγείωσης. Τί υπάρχει δεξιά; Νιού Τζέρσυ... Ίσως το αεροδρόμιο Τέτερμπορο...»

    Ο 57χρονος πιλότος Τσέλσυ Σάλενμπεργκερ προειδοποιεί τους 155 επιβάτες να προετοιμαστούν για πρόσκρουση, ενώ ο πύργος ελέγχου μιλάει ακόμη για αεροδρόμιο...«Ποιον διάδρομο θέλετε στο Τετερμπορο;»«Θα καταλήξουμε στον ποταμό.»«Συγγνώμη; Επαναλάβετε...»«Νομίζω, είπαν ότι οδεύουν στον Χάντσον...»

    Είδηση: 18624

    [20] Κόντρα για την οικονομία

    Πολιτική

    Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η ενίσχυση με στοχευμένες παροχές των ευαίσθητων ομάδων για τους επόμενους μήνες. Αυτό απάντησε ο Πρωθυπουργός στη βουλή στην ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ ο όποιος υποστήριξε ότι μέσα στο 2008 δημιουργήθηκαν 530.000 νέοι φτωχοί.

    Την συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, ζήτησε ο Κώστας Καρμανλής για να αντιμετωπιστούν τα βασικά ζητήματα του τόπου, με κορυφαίο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Για την κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, δύο είναι οι βασικοί πυλώνες στους οποίους είναι στοχευμένη η οικονομική πολιτική της, η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η ενίσχυση όλων των ευαίσθητα κοινωνικών ομάδων.

    Εκτίμησε δε, ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για όλες τις χώρες όπως και για την Ελλάδα και απηύθυνε, εκ νέου, έκκληση να συμβάλουν όλοι, κοινωνικά και πολιτικά, σε ένα γόνιμο διάλογο για την αντιμετώπιση της κρίσης προσθέτοντας ότι μαγικές και ανέξοδες λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε οφελούν οι ανεύθυνες κινδυνολογίες.

    Από την πλευρά του, ο κ Καρατζαφέρης έκανε λόγο για'' μέτρα ασπιρίνες'' και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έκανε ούτε και σήμερα καμία συγκεκριμένη πρόταση , αλλά περιορίστηκε σε αοριστολογίες.

    Παράλληλα έκανε λόγο για ''προβλέψεις 530.000 νέων φτωχών'' μέσα στο 2008, σημειώνοντας ότι "αν συνεχιστεί έτσι αυτή η κατάσταση βλέπω το Κλάμπ της Εκάλης να μοιράζει συσσίτιο στα μέλη του".

    Τέλος ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι τη στιγμή που το 40% του ελληνικού λαού δεν έχει κάτι στην άκρη για μια δύσκολη ώρα ο ΛΑΟΣ έχει προτάσεις, είπε ο κ. Καρατζαφέρης αλλά αντιμετωπίζει την αλαζονεία της Κυβέρνησης που τα ξέρει όλα.

    Ανταπαντώντας ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι οι κοινωνικές ενισχύσεις τα τελευταίο χρόνια αυξήθηκαν κατά 68%. Μπορεί να μην φτάνουν αλλά είναι έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης.Τόνισε τέλος ότι τα περιθώρια γίνονται όλο και πιο ασφυκτικά και κάλεσε όλους να πουν όχι στην παροχολογία αλλά και την κινδυνολογία.Ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη το βράδυ σε διάγγελμά του σημείωσε πως η οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης διαμορφώνεται σε 3 άξονες.

    Τη διατήρηση της ανάπτυξης με το πρόγραμμα για τη ρευστότητα της οικονομίας, τη δημοσιονομική εξυγίανση με συγκράτηση δαπανών και περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.

    Την Πέμπτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε και αλλαγές στην φορολογία

    Όπως αποφάσισε η διυπουργική επιτροπή για την οικονομία που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν αφορολόγητο 10.500 ευρώ και για τα εισοδήματα του 2008 αλλά και τα επόμενα χρόνια Θετικά χαρακτήρισε τα μέτρα η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου.

    Την ικανοποίησή της, για επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ και σημειώνει ότι αναμένει στη συνέχεια να τεθούν σε ισχύ και τα υπόλοιπα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, που είχε θέσει στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου.Επαναφορά της φορολογικής ισορροπίας και δικαιοσύνης με ισότιμη φορολογική αντιμετώπιση όλων των κοινωνικών ομάδων, αποτελεί η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στους ελευθέρους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας.Το κόστος στον προϋπολογισμό από την επαναφορά του αφορολόγητου υπολογίζεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

    Τα χρήματα αυτά θα βρεθούν μέσα από την αύξηση από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα τσιγάρα που αυξάνεται από το 75% στο 80% και την αύξηση του ειδικού φόρου για τα ποτά στα ποτά και τη μπύρα κατά 20%.

    Πρακτίκα αυτές οι αυξήσεις μεταφράζονται σε 10-20 λεπτά σε κάθε πακέτο τσιγάρων, 2 λεπτά στο μπουκάλι της μπύρας και 75 λεπτά στα ποτά (τιμή φιάλης 13-124 ευρώ).

    Σημαντικές αλλαγές έρχονται και στο ενιαίο τέλος ακινήτων. Καταργείται το αφορολόγητο των 300.000 ευρώ που ισχύει μόνο για την πρώτη κατοικία και καθιερώνεται νέο αφορολόγητο για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας το οποίο θα είναι: -100.000 ευρω για τον άγαμο -200.000 για τον έγγαμο και -230.000 για οικογένειες με 3 παιδιά και άνω

    Πάνω από τα αφορολόγητα όρια ισχύει κανονικά ο συντελεστής του ένα τις χιλίοις.

    Είδηση: 18619

    [21] Ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν

    Ειδήσεις

    Mαζικό κύμα προσφυγιάς δημιούργησαν οι μάχες ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και τους αντάρτες στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν, όπως αναφέρει ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στην περιοχή. Μόνο τις τελευταίες ημέρες, οι άμαχοι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, υπολογίζονται σε τουλάχιστον 30.000 και όπως τονίζει ο Τόμπι Λάνζερ εκ μέρους του ΟΗΕ:

    "Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ είναι έτοιμες να διανείμουν τρόφιμα, φάρμακα και κλινοσκεπάσματα στον πληθυσμό και προσπαθούν να έχουν πρόσβαση στην πόλη Μουχατζιρίγια και στα γύρω χωριά έως την πόλη Σεϊρία".

    Σε 30 ανέρχονται οι νεκροί άμαχοι, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις απομάκρυναν το προσωπικό τους από την περιοχή και το μετέφεραν στη Νιάλα, μητρόπολη του Νταρφούρ, 80 χλμ. δυτικά της Μουχατζιρίγια ώστε να είναι περισσότερο ασφαλές. Στόχος του ΟΗΕ είναι να υπάρξει η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές τις περιοχές και η στήριξη των εκτοπισμένων.

    Είδηση: 18618

    [22] Εντός του 2009 θα λειτουργήσει ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ του Ιράν

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Τις αντιδράσεις της Δύσης αναμένεται να πυροδοτήσει εκ' νέου η ανακοίνωση του Ιράν, ότι ο πυρηνικός σταθμός Μπουσέρ που κατασκευάζεται από τη Ρωσία θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει εντός του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ό ο πρεσβευτής του Ιράν στη Μόσχα.

    Όπωςανακοινώιηκε, η κατασκευή από τη Ρωσία του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ στο νότιο Ιράν, έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 95% και η έναρξη της λειτουργίας του σταθμού αναμένεται "το δεύτερο εξάμηνο του 2009".

    "Το 95% του έργου έχει ολοκληρωθεί. Οι δύο πλευρές, η ρωσική και η ιρανική, είναι έτοιμες για την έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου το δεύτερο εξάμηνο του 2009", δήλωσε ο πρεσβευτής Μαχμούντ Ρεζά Σαζάντι που πρόσθεσε:

    "Εύχομαι το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν γιατί μια καθυστέρηση δέκα ετών έχει αφήσει πικρή γεύση στο λαό μας και τους αξιωματούχους μας".

    Η ολοκλήρωση του προγράμματος κατασκευής της πυρηνικής μονάδας στο Μπουσέρ, που ανέλαβε η ρωσική εταιρία το 1994 έχει καθυστερήσει πολλές φορές λόγω των εντάσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς οι χώρες της Δύσης εκφράζουν φόβους μήπως το πρόγραμμα αυτό υποκρύπτει στρατιωτικούς σκοπούς.

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 18620

    [23] Παιδί με γρίπη των πτηνών στην Αίγυπτο

    Ειδήσεις

    Τον εφιάλτη του κινδύνου της γρίπης των πτηνών ξανάφερε στο προσκήνιο η εκδήλωση της νόσου σε ένα παιδί που μολύνθηκε μετά από επαφή του με νεκρά πτηνά στην πόλη Γκανάϊν στην περιοχή του Σουέζ της Αίγυπτου.

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία και το Υπουργείο Υγείας της χώρας, το αγόρι, ηλικίας μόλις δύο ετών μολύνθηκε στην Αίγυπτο από τον ιό H5N1 της γρίπης των πτηνών, επικαλούμενος το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας.

    Τα συμπτώματα της νόσου εμφανίσθηκαν στις 2 Φεβρουαρίου και ο ασθενής εισήχθη άμεσα στο νοσοκομείο του Σουέζ, όπου νοσηλεύεται ως σήμερα, ενώ η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.

    Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τονίζεται, ότι πρόκειται για το 54ο αποδεδειγμένο ανθρώπινο κρούσμα στην Αίγυπτο, από τα οποία τα 23 υπήρξαν θανάσιμα.

    Είδηση: 18617

    [24] Προφυλακιστέος ο αρχιφύλακας

    Κοινωνία

    Την προσωρινή του κράτηση και τον εγκλεισμό του στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού διέταξε η 16η τακτική ανακρίτρια για τον αρχιφύλακα που πυροβόλησε και τραυμάτισε τον ιδιωτικό αστυνομικό της κατοικίας του Αμερικανού πρέσβη. Ο κατηγορούμενος μετήχθη το πρωί της Παρασκευής ενώπιον της ανακρίτριας προκειμένου να απολογηθεί για τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση και παράνομης οπλοχρησίας.

    Ο κατηγορούμενος παρέμεινε περίπου μισή ώρα στο ανακριτικό γραφείο και επί της ουσίας η απολογία που ελήφθη ήταν τυπική, καθώς σύμφωνα με τους συνηγόρους του χθες το βράδυ η ψυχολογική του κατάσταση επιβαρύνθηκε. Οι συνήγοροι μάλιστα, ζήτησαν προφορικά από την ανακρίτρια να διατάξει την εισαγωγή του κατηγορουμένου σε δημόσιο Ψυχιατρείο, αίτημα ωστόσο που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί στην παρούσα φάση, καθώς δεν υπάρχει ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη για την κατάσταση του κατηγορουμένου αστυνομικού.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18616

    [25] Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για το εργατικό δυστύχημα

    Κοινωνία

    Στάση εργασίας, έως τη μία μετά το μεσημέρι συγκέντρωση, στο χώρο του εργοταξίου του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, στο Μετρό Θεσσαλονίκης και πορεία στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Συνδικάτο Οικοδόμων, διαμαρτυρόμενοι για το χαμό ενός 50χρονου συναδέλφου τους, κατά την ώρα της εργασίας. Οι εργαζόμενοι, που έκαναν και χθες πορεία προς το Υπουργείο επέδωσαν στον υπουργό Σταύρο Καλαφάτη, υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Σε αυτά περιλαμβάνεται η σύσταση μόνιμης επιτροπής μέτρων ασφάλειας έρευνα για τις συνθήκες του ατυχήματος και απόδοση ευθυνών. Η κηδεία του άτυχου εργάτη θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής στο Πολύκαστρο.

    Το υπόμνημα είχε ζητήσει ζητήσει από τους εργαζόμενους χθες ο Υπουργός δεσμευόμενος ότι θα εξαντλήσει τα περιθώρια θεσμικής παρέμβασής του, για την εξέταση και αντιμετώπιση των θεμάτων ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Οι εργαζόμενοι ζητούν μόνιμη επιτροπή μέτρων ασφάλειας, ειδικά για τις εργασίες του Μετρό, στην οποία να μετέχει ένας εκπρόσωπος του κράτους, ένας της κοινοπραξίας και δύο εργαζόμενοι (ένας του συνδικάτου οικοδόμων και ένας του παραρτήματος).

    Ο κ. Καλαφάτης, εξέφρασε τη "βαθιά του θλίψη και τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του άτυχου εργάτη" και ζήτησε ενδελεχή έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος.Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ζήτησε με ανακοίνωσή του την "άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα και την τιμωρία των υπεύθυνων για το θάνατο του εργαζομένου", ενώ το συμβάν κατήγγειλε και η ΚΟΘ του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως "πρόκειται για ένα ακόμη έγκλημα, για έναν ακόμη εργάτη που προστίθεται στο μακρύ κατάλογο νεκρών εργαζομένων".

    Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα για την άμεση λήψη μέτρων "που θα βάλουν τέρμα στα μεροκάματα του θανάτου", τονίζοντας - μεταξύ άλλων- ότι ο άτυχος άνδρας "έπεσε θύμα της έλλειψης μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας και της εγκληματικής αδιαφορίας της εργοδοσίας".

    Το δυστύχημα σημειώθηκε χθες το πρωί, όταν αποκολλήθηκε βραχίονας από μηχάνημα με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα τον εργάτη, που βρισκόταν από κάτω.

    Για το Μετρό της Θεσσαλονίκης εργάζονται καθημερινά περισσότερα από 650 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. Ο πρώτος μετροπόντικας, "Κωστίκας", όπως τον ονόμασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, έπιασε δουλειά τις τελευταίες ημέρες και άρχισε να σκάβει από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό με ρυθμό δέκα μέτρων την ημέρα.

    Είδηση: 18614


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 6 February 2009 - 17:56:12 UTC