Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έφυγε ο πατέρας των Playmobil
  • [02] Ισπανία: Είναι κοντά στη συγχώνευση η Iberia με τη British Airways
  • [03] Καρκίνος του μαστού: Νέα βελτιωμένη προγνωστική μέθοδος
  • [04] Δωδεκάχρονος κινέζος επαγγελματίας ζιγκολό με ιστοσελίδα
  • [05] Δύο σχέδια ΠΔ στο ΣτΕ για τους αστυνομικούς σκύλους
  • [06] Γάζα: διπλωματικές συναντήσεις στη Γαλλία
  • [07] Οι γυναίκες με μεγάλο σαγόνι είναι πιο...άπιστες
  • [08] Απάντηση Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία
  • [09] Μονή Βατοπεδίου: Προθεσμία πήρε η οικογένεια Πελέκη
  • [10] Αραβική σύνοδος για το Παλαιστινιακό την Τρίτη
  • [11] Τούρκος ταγματάρχης διέταξε το 1974 την εκτέλεση 70 Ελληνοκυπρίων

    [01] Έφυγε ο πατέρας των Playmobil

    Ειδήσεις

    Έφυγε από τη ζωή ο δημιουργός των Playmobil Χανς Μπεκ σε ηλικία 79 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής εταιρίας που κατασκευάζει τα παγκοσμίως γνωστά παιχνίδια. Σύμφωνα με την εταιρία Geobra Brandstatter, με έδρα το Ζίρντορφ, που βρίσκεται νότια της Βαυαρίας, ο Χανς Μπεκ πέθανε την Παρασκευή μετά από σοβαρή ασθένεια. Το πρώτο παιχνίδι Playmobil ήταν ένα πλαστικό "ανθρωπάκι" ύψους 7,5 εκατοστών, ιδανικό για το χέρι ενός παιδιού, το οποίο κυκλοφόρησε στις 1974, δήλωσε η εταιρία Geobra Brandstatter, με έδρα το Ζίρντορφ, που βρίσκεται νότια της Βαυαρίας. Ο Χανς Μπεκ μεγάλωσε σε μία οικογένεια με δέκα παιδιά και έτσι ξεκίνησε να φτιάχνει παιχνίδια για τα αδέλφια του.

    Είδηση: 18460

    [02] Ισπανία: Είναι κοντά στη συγχώνευση η Iberia με τη British Airways

    Ειδήσεις

    Η συμφωνία συγχώνευσης της αεροπορικής εταιρίας Iberia με τη British Airways είναι κοντά, δήλωσε την Δευτέρα ο πρόεδρος του ισπανικού ομίλου Caja Madrid -που με 23% διαθέτει το μεγαλύτερο μετοχικό μερίδιο της Iberia. "Πιστεύω πως η συμφωνία είναι κοντά, αυτή είναι η εντύπωση μου" δήλωσε ο Μιγκουέλ Μπλέσα στους δημοσιογράφους, στη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων του ομίλου για το 2008. Ο Μιγκουέλ Μπλέσα είναι, επίσης, αντιπρόεδρος της Iberia.

    Σε ερώτηση σχετικά με το τι μπλοκάρει τη συμφωνία συγχώνευσης, ο Μ.Μπλέσα ανέφερε πως ο διαχωρισμός της μετοχής, θέματα που έχουν να κάνουν με την εταιρική διακυβέρνηση και η τοποθεσία του "αρχηγείου" του ενιαίου ομίλου, αποτελούν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Ο διευθύνων σύμβουλος της British Airways Γουίλι Γουώλς αναμένεται να έχει, αύριο στη Μαδρίτη, συνομιλίες με τον πρόεδρο της Iberia Φερνάντο Κόντε καθώς και με άλλα ανώτατα στελέχη της συμμαχίας αεροπορικών εταιριών Oneworld.

    Είδηση: 18459

    [03] Καρκίνος του μαστού: Νέα βελτιωμένη προγνωστική μέθοδος

    Καναδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν μια νέα βελτιωμένη και πολλά υποσχόμενη μέθοδο για την ακριβέστερη πρόγνωση της εξέλιξης του καρκίνου του μαστού, η οποία θα επιτρέπει στους γιατρούς να προσαρμόζουν τη θεραπευτική αγωγή στις επιμέρους περιπτώσεις, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιβίωσης της ασθενούς. Η μέθοδος βασίζεται στην ανάλυση της αλληλεπίδρασης των πρωτεϊνών μέσα στους καρκινικούς όγκους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, συχνά είναι δύσκολο να προβλεφθεί η εξέλιξη του όγκου στο μαστό μιας γυναίκας. Διαπιστώνοντας έγκαιρα αν η πρόγνωση μιας περίπτωσης είναι κακή, οι ογκολόγοι γιατροί θα μπορούν να δίνουν αμέσως επιθετική αγωγή (χειρουργική, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία).

    Η νέα τεχνολογία αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Σάμουελ Λούνενφελντ του Νοσοκομείου του Όρους Σινά στο Τορόντο, υπό τον δρα Τζεφ Ράνα. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Biotechnology". Οι ερευνητές ανέλυσαν δίκτυα πρωτεϊνών -ουσιών ζωτικών για τις κυτταρικές διεργασίες- σε καρκινικούς ιστούς 350 γυναικών. Ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που επιβίωσαν από την ασθένεια, είχαν διαφορετική οργάνωση των πρωτεϊνών αυτών μέσα στα καρκινικά κύτταρά τους σε σχέση με όσες πέθαναν. Η παρακολούθηση των αλληλεπιδράσεων των πρωτεϊνών και του τρόπου οργάνωσής τους μέσα στο κύτταρο επέτρεψε στους επιστήμονες να προβλέψουν σωστά στο 82% των ασθενών αν ο καρκίνος τελικά θα απέβαινε θανατηφόρος γι' αυτές ή όχι. Όπως είπε ο Ράνα, "προσεγγίσαμε τον καρκίνο ως πρόβλημα του πώς οι πρωτεϊνες επικοινωνούν μεταξύ τους ή πώς αλληλεπιδρούν για να σχηματίσουν δίκτυα".

    Οι επιστήμονες παρατήρησαν 30.000 αλληλεπιδράσεις πρωτεϊνών, που εμπλέκουν περίπου 8.000 πρωτεϊνες, και στη συνέχεια εντόπισαν έναν πυρήνα 250 πρωτεϊνών, που είναι οι πιο σημαντικές για να γίνει πρόγνωση της ασθένειας. Το νοσοκομείο του Όρους Σινά απέκτησε εμπορική πατέντα για τη νέα μέθοδο και οι ερευνητές δημιούργησαν την εταιρία DyNeMo Biosystems, με έδρα το Τορόντο, για να αξιοποιήσουν εμπορικά το εύρημά τους. Υπολογίζεται ότι η νέα τεχνική θα είναι διαθέσιμη στους ασθενείς μέσα στην επόμενη πενταετία. Ο καρκίνος του μαστού είναι η κορυφαία αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως, με περίπου 465.000 θανατηφόρα περιστατικά ετησίως.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18463

    [04] Δωδεκάχρονος κινέζος επαγγελματίας ζιγκολό με ιστοσελίδα

    Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ερευνά την περίπτωση ενός 12χρονου αγοριού, το οποίο είχε 'ανεβάσει' στο διαδίκτυο γυμνές φωτογραφίες του και πρόσφερε τον εαυτό του ως "ζιγκολό" για γυναίκες έως και 45 ετών!

    Το αγόρι χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο 'Μικρός Λιουνγκ' και πρόσφερε σεξουαλικές υπηρεσίες σε "γυναίκες μεταξύ 10 και 45 ετών", σε ένα φόρουμ γνωριμιών ενηλίκων, γράφει η εφημερίδα Hong Kong Standard.

    Σ' αυτή την περίεργη αγγελία, η οποία περιλάμβανε και φωτογραφία των γεννητικών του οργάνων, ο 12χρονος δήλωνε χριστιανός και προσφερόταν να "κάνει έρωτα" σε κορίτσια και γυναίκες έναντι 450 δολαρίων Χονγκ Κονγκ (58 δολάρια ΗΠΑ).

    Εξοργισμένοι χρήστες δημοσίευσαν στο διαδίκτυο τα προσωπικά στοιχεία του αγοριού και απείλησαν να τον αναφέρουν στο σχολείο όπου φοιτά. Η ταυτότητα του αγοριού αποκαλύφθηκε με μία διαδικασία γνωστή στην Κίνα ως "ανθρώπινη μηχανή αναζήτησης", όπου οι χρήστες του διαδικτύου κινητοποιούνται και συλλέγουν πληροφορίες για να εντοπίσουν ένα πρόσωπο.

    Αφού αποκαλύφθηκε, το αγόρι έκανε έκκληση στο διευθυντή και τους καθηγητές του να μην αποβάλουν από το σχολείο, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ερευνά την υπόθεση, αλλά ότι δεν έχει πραγματοποιήσει καμία σύλληψη, ούτε έχει απαγγείλει κατηγορίες.

    Είδηση: 18448

    [05] Δύο σχέδια ΠΔ στο ΣτΕ για τους αστυνομικούς σκύλους

    Κοινωνία

    Εκπαιδευμένοι σκύλοι της ΕΛ.ΑΣ. θα χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη των γηπέδων, αλλά και τη συνοδεία κρατουμένων, ενώ θα "συνοδεύου" και τους αστυνομικούς στις πεζές περιπολίες που θα καθιερωθούν στο λεκανοπέδιο Αττικής. Αυτά προβλέπονται σε δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων (του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη) που κατατέθηκαν για επεξεργασία στο ΣτΕ.

    Ειδικότερα, τροποποιείται το Π.Δ. 500/1989 για την οργάνωση και λειτουργία της υπηρεσίας εκπαιδευτών και συνοδών σκύλων και σύμφωνα με το Π.Δ., που κατατέθηκε στο ΣτΕ, οι αστυνομικοί σκύλοι θα χρησιμοποιούνται:

    α) κατά τις περιπολίες (για την αναζήτηση εξαφανισθέντων ατόμων, τη φύλαξη προσώπων και πραγμάτων, τη φύλαξη και συνοδεία κρατουμένων προς αποτροπή απόδρασης, τη λήψη μέτρων σε αθλητικές εγκαταστάσεις και την καταδίωξη και σύλληψη ατόμων που τελούν αυτόφωρα εγκλήματα).

    β) για ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών

    γ) για ανίχνευση εκρηκτικών υλών.

    Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ., οι υποψήφιοι συνοδοί - χειριστές των αστυνομικών σκύλων θα εκπαιδεύονται αφού προηγουμένως θα περνάνε από ειδική επιτροπή εξετάσεων και όσοι από τους υποψηφίους κριθούν ικανοί θα συμμετέχουν σε γραπτές εξετάσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την εκτροφή, την συμπεριφορά και ευζωία σκύλων, κ.λπ.

    Με το δεύτερο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος τροποποιούνται τα παλαιότερα Π.Δ. 1/2001 και 48/2006 και συνίσταται Τμήμα Περιπολιών στην Αττική. Όπως αναφέρεται σε αυτό το σχέδιο Π.Δ., "το Τμήμα Περιπολιών στελεχώνεται από αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς και έχει ως αποστολή τη διενέργεια περιπολιών στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, κατόπιν διαταγής του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής.

    Είδηση: 18458

    [06] Γάζα: διπλωματικές συναντήσεις στη Γαλλία

    Κόσμος -

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Προτεραιότητα στην διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, είναι ο κοινός στόχος του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ και του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ. Ο κ. Μίτσελ ενημέρωσε τον κ. Κουσνέρ για τις συναντήσεις που είχε με ηγέτες στο Ισραήλ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τη Δυτική Όχθη και τη Σαουδική Αραβία την προηγούμενη εβδομάδα.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, ο κ. Κουσνέρ θα συμμετάσχει στην διεθνή συνδιάσκεψη στις 2 Μαρτίου στην Αίγυπτο με θέμα την ανασυγκρότηση και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

    Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός τόνισε προς τον κ. Μίτσελ, ότι αποτελεί σημαντική προτεραιότητα η στήριξη του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, αλλά και το άνοιγμα των σημείων διέλευσης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας.

    Στο Παρίσι βρίσκονται επίσης, ο πρωθυπουργός του Κατάρ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς για συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

    Δηλώσεις Μ. Αμπάς

    Σε δηλώσεις του από το Παρίσι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, που συναντήθηκε με το Νικολά Σαρκοζί, αναφέρθηκε στην πρόταση του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ, υπέρ μίας νέας αντιπροσώπευσης του παλαιστινιακού λαού στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

    Όπως δήλωσε ο κ. Αμπάς: "Το κάλεσμα που διατύπωσε η Χαμάς για ν' αντικατασταθούν η Φατάχ, η ΟΑΠ, είναι ολότελα απαράδεκτο. Η Χαμάς αποτελεί συστατικό στοιχείο του παλαιστινιακού λαού. Οφείλουμε να διεξάγουμε διάλογο με τη Χαμάς και να βρούμε μία λύση στο πλαίσιο μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας για τις εκλογές. Ευελπιστούμε να μπορέσει η ΕΕ ναι διαδραματίσει κι έναν πολιτικό ρόλο» στην ειρηνευτική διαδικασία. Συζήτησα με το Γάλλο πρόεδρο, το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Γαλλία μετά τον σχηματισμό της ισραηλινής κυβέρνησης και την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση".

    Την ίδια ώρα στη Γάζα σημειώθηκαν νέες επιθέσεις με ρουκέτες, που εκτοξεύτηκαν στο νότιο Ισραήλ, ενώ ισραηλινά μαχητικά έκαναν αεροπορικές επιδρομές στα παλαιστινιακά εδάφη και ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη Ράφα. "Σκληρή και δυσανάλογη απάντηση" προς τη Χαμάς προανήγγειλε ο Εχούντ Ολμέρτ.

    Είδηση: 18456

    [07] Οι γυναίκες με μεγάλο σαγόνι είναι πιο...άπιστες

    Οι γυναίκες με μεγάλο πηγούνι, είναι πιο δραστήριες σεξουαλικά από εκείνες με μικρότερο πηγούνι, διαπιστώθηκε για πρώτη φορά από μία νέα επιστημονική έρευνα Αμερικανών και Καναδών ερευνητών. Είναι επίσης πιο πιθανό να απατήσουν το σύντροφό τους, ενώ, από την άλλη, είναι λιγότερο ελκυστικές στους άνδρες που αναζητούν μια μόνιμη σύντροφο. Τα μεγάλα πηγούνια σε μια γυναίκα συχνά δημιουργούνται από το υψηλό επίπεδο της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνη, η οποία είναι επίσης παρούσα σε όλες τις γυναίκες σε μια ποικιλία ποσοτήτων. Η ορμόνη επίσης αυξάνει το επίπεδο σεξουαλικής αυτοπεποίθησης μιας γυναίκας, μια τάση που συνήθως αποδίδεται συχνότερα στους άνδρες.

    Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα "Telegraph", οι ερευνητές, από τέσσερα αμερικανικά και καναδικά πανεπιστήμια, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες, όταν ψάχνουν για μια μακρόχρονη σύντροφο, απορρίπτουν γυναίκες με ανδρικά χαρακτηριστικά, όπως το μυτερό και μεγάλο σαγόνι, φοβούμενοι ότι θα τους απατήσουν. Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι αυτή η τάση ερμηνεύεται εξελικτικά με βάση την επιθυμία των ανδρών να έχουν μια γυναίκα που θα κάνει παιδιά μόνο μαζί τους.

    Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό ψυχολογικό περιοδικό "Personality and Individual Differences" (Προσωπικότητα και Ατομικές Διαφορές), οι πληροφορίες για το ρίσκο της γυναικείας απιστίας - αιώνιος φόβος των ανδρών- εν δυνάμει μεταφέρονται και μέσα από το βαθμό αρρενωπότητας των γυναικείων προσώπων. Έτσι, ένας άνδρας, απλώς κοιτώντας το πρόσωπο μιας γυναίκας, ενστικτωδώς μπορεί να σχηματίσει μια αντίληψη για το πόσο "επικίνδυνη" μπορεί να είναι και συνεπώς πόσο κατάλληλη για μόνιμη σύντροφός του.

    Ένα διάσημο παράδειγμα, λένε οι υποστηρικτές της θεωρίας, είναι η ηθοποιός του Χόλιγουντ Μεγκ Ράιαν, που έχει μεγάλο και μυτερό πηγούνι και η οποία απάτησε τον σύζυγό της Ντένις Κουέηντ με τον επίσης ηθοποιό Ράσελ Κρόου!

    Είδηση: 18454

    [08] Απάντηση Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία

    Πολιτική

    Άμεση ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς στα αρνητικά σχόλια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που αναφέρονταν στην απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε ερήμην τον Τούρκο πιλότο που είχε εμπλακεί στη σύγκρουση μαχητικών αεροσκαφών, το Μάιο του 2006 νότια της Ρόδου. Στο συγκεκριμένο περιστατικό έχασε τη ζωή του ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης. Το ελληνικό δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στον Τούρκο πιλότο Χαλίλ Ιμπραχίμ για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια με το σκεπτικό ότι δεν τήρησε τους διεθνείς κανονισμούς ασφαλείας.

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι "η απόφαση στερείται βάσης και νομικής αξίας και ότι ο νόμος μπορεί να χειραγωγηθεί κατά το δοκούν", δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σχολιάζοντας την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου.

    "Απαράδεκτους, ανακριβείς και αστήρικτους" χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κουμουτσάκος για το τραγικό συμβάν, τονίζοντας ότι δεν αλλάζουν τα πραγματικά περιστατικά ούτε αναιρούν τις ευθύνες της τουρκικής πλευράς.

    "Η γνωστή αυθαίρετη τουρκική πολιτική όσον αφορά στα της Περιοχής Πληροφόρησης Πτήσεων Αθηνών (FIR) είναι εκείνη που, με τις σχεδόν καθημερινές πράξεις αμφισβήτησης των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, ευθύνεται για συμβάντα, όπως εκείνα που το Μάιο του 2006 κατέληξαν στον τραγικό θάνατο του Έλληνα πιλότου Ηλιάκη", τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

    "Για προσβλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, στη νομιμότητα και στην αλήθεια", έκανε λόγο εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λομβέρδος.

    Είδηση: 18450

    [09] Μονή Βατοπεδίου: Προθεσμία πήρε η οικογένεια Πελέκη

    Πολιτική

    Προθεσμία ζήτησαν και έλαβαν σήμερα από τους εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελεκη Βουλγαράκη, ο αδερφός της Δημήτρης και ο πατέρας της Διονύσης Πελέκης που έχουν κληθεί ως ύποπτοι.

    Και οι τρεις πρόκειται να δώσουν τις εξηγήσεις τους στους εισαγγελείς έως το τέλος του μηνός.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 18452

    [10] Αραβική σύνοδος για το Παλαιστινιακό την Τρίτη

    Απόψεις πάνω στο παλαιστινιακό ζήτημα , πρόκειται να ανταλλάξουν αύριο Τρίτη στο Αμπου Ντάμπι, οι ΥΠΕΞ πολλών αραβικών κρατών, τα οποία υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, έναντι των ισλαμιστών της οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε τη Δευτέρα στο Ντουμπάι μία "καλά πληροφορημένη" αραβική διπλωματική πηγή.

    Είδηση: 18453

    [11] Τούρκος ταγματάρχης διέταξε το 1974 την εκτέλεση 70 Ελληνοκυπρίων

    Ειδήσεις

    Ο ταγματάρχης του τουρκικού στρατού Μεχμέτ Γιουνγκιορμούς, ο οποίος το 1974 ήταν διοικητής και επικεφαλής της 1ης Μοίρας του 21ου Συντάγματος Πυροβολικού , έδωσε διαταγή να εκτελεστούν οι 70 Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι , που είχαν συλληφθεί στο χωριό Άσσια (σήμερα βρίσκεται στα κατεχόμενα) τον Αύγουστο του 1974.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κύπρου ο τούρκος ταγματάρχης ζήτησε από τους ανωτέρους του, μέσω ασυρμάτου, οδηγίες για τους αιχμαλώτους. Η απάντηση ήταν «Φορτώστε τους στο τρένο!».

    Το δημοσίευμα, που στηρίζεται σε μαρτυρία τούρκου στρατιώτη, αναφέρει ότι τη διαταγή εκτέλεσαν ο λοχαγός Ερτζάν Σαντίκ και δύο υπαξιωματικοί με όπλα τύπου Τόμσον. Οι τούρκοι στρατιώτες έθαψαν τους 70 Ελληνοκύπριους σε τρία πηγάδια στην περιοχή Ορνίθι κοντά στο χωριό Αφάνεια, που σήμερα βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Τουρκοκύπριος από την Αφάνεια επιβεβαίωσε στην εφημερίδα τα διαδραματισθέντα.

    Το μεσημέρι στο ΜΕGA Kύπρου, ο κ. Μάριος Ασσιώτης δήλωσε ότι ο πατέρας του , ο οποίος πέθανε πριν από δύο χρόνια, ήταν αυτόπτης μάρτυρας της εκτέλεσης των 70 Ελληνοκυπρίων. Ο κ. Ασσιώτης ανέφερε ότι ο πατέρας του, τον οποίο πήραν για τρεις μήνες αιχμάλωτο στην Τουρκία, μετά την απελευθέρωση του είχε δώσει κατάθεση στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής κυβέρνησης.

    Είδηση: 18449


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 2 February 2009 - 22:00:12 UTC