Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Πειραιά οι Κρήτες αγρότες
  • [02] Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν
  • [03] Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου
  • [04] Στόχος, η διευθέτηση των ανοιχτών συγκρούσεων
  • [05] Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο κ. Καρατζαφέρης
  • [06] Λιγότεροι στρατιώτες & περισσότερες ευθύνες στο Ιράκ
  • [07] Στο Κάιρο ο Αμπάς
  • [08] Δεν μεταβάλλει την οικονομική της πολιτική η γαλλική κυβέρνηση

    [01] Στον Πειραιά οι Κρήτες αγρότες

    Ένταση επικράτησε νωρίτερα στον Πειραιά, όπου αποβιβάστηκαν τα ξημερώματα από τα πλοία που κατέπλευσαν από την Κρήτη περίπου 1.100 παραγωγοί, με 65 τρακτέρ και 150 αγροτικά οχήματα, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου θα παραδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Στο λιμάνι βρίσκονται δυνάμεις της αστυνομίας και του λιμενικού, μη επιτρέποντας την έξοδο των τρακτέρ από το λιμάνι, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ των αγροτών, του εισαγγελέα και των αστυνομικών δυνάμεων. Νωρίτερα, οι αγρότες επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών και πέταξαν πατάτες εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ, που απάντησαν με ρίψη χημικών, ενώ έγιναν και προσαγωγές. Στη συνέχεια, κάποιοι από αυτούς μετακίνησαν μια σιδερένια πόρτα και αυτή την ώρα έχουν αποκλείσει το δρόμο, στο ρεύμα προς το κέντρο του Πειραιά. Στο μεταξύ, άρχισαν να αποχωρούν οι Θεσσαλοί αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, αν και δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από το πακέτο μέτρων του υπουργείου. Στον Προμαχώνα, οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους μετά τα επεισόδια στον Πειραιά.

    Αποφασισμένοι οι αγρότες

    Αυτή την ώρα, στο πλοίο "Κρήτη 1" πραγματοποιείται σύσκεψη του προεδρείου της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών, παρουσία βουλευτών του νομού και του Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, προκειμένου να δοθεί λύση και να εξασφαλιστεί η ηρεμία στο λιμάνι.

    "Εάν δεν μπορέσουν να έρθουν οι αγρότες στο υπουργείο, θα κατέβω εγώ στο Πειραιά να τους συναντήσω" δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8 ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Παπαδόπουλος.

    Δεν είναι δυνατή η διάθεση κονδυλίων για αποζημιώσεις, πέραν του πακέτου των 500 εκατ. ευρώ, επανέλαβε την Κυριακή ο Σωτήρης Χατζηγάκης, ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις. Οι Κρήτες αγρότες διεκδικούν εισοδηματικές ενισχύσεις που αντίκεινται στους κοινοτικούς κανονισμούς, τονίζει ο υπουργός.

    Με καθυστέρηση μιάμισης ώρας περίπου αναχώρησαν λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της Κυριακής τα πλοία "ΛΑΤΩ", "ΚΡΗΤΗ Ι" και "ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ".

    Είχαν προηγηθεί σειρά διαβουλεύσεων και επαφών του εισαγγελέα Ηρακλείου με το Λιμεναρχείο, με αγρότες αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες, για το αν ήταν νόμιμη η μεταφορά τρακτέρ και πετρελαιοκίνητων αγροτικών αυτοκινήτων με τα πλοία της γραμμής.

    Παρών στη διαμαρτυρία είναι και ο βουλευτής Ηρακλείου και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι "όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ".

    "Έτσι και οι αγρότες ήρθαν με δίκαια αιτήματα, έχουν έρθει φιλικά και ειρηνικά, δεν έχουν έρθει για να οργώσουν την Πειραιώς" είπε χαρακτηριστικά.

    Την απόφαση να κλείσουν οριστικά το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, πήραν οι αγρότες της περιοχής, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν, σήμερα το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά, μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αγροτών της Κρήτης. Τα σύνορα με τη Βουλγαρία παρέμειναν ανοιχτά για μία ώρα το πρωί, κατά την οποία επετράπη η διέλευση φορτηγών με ευπαθή προϊόντα. Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες στον Προμαχώνα πρόκειται να αποφάσισουν σχετικά με την περαιτέρω στάση τους την Τετάρτη.

    Αντιδράσεις

    "Το πρόσωπο της καταστολής που πρόβαλε και πάλι, στο λιμάνι του Πειραιά αυτή τη φορά, είναι το πρόσωπο του κράτους των μονοπωλίων, της αντιλαϊκής εξουσίας που διαχειρίζονται όλα τα αστικά κόμματα, σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Το ΚΚΕ καταγγέλλει την επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον των αγροτών της Κρήτης. Η βάση της επίθεσης βρίσκεται στην άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, βρίσκεται στις ταξικές επιλογές της πολιτικής που υλοποιούν η ΕΕ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: "Το μόνο το οποίο γνωρίζει καλά η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι η βίαιη καταστολή και ο αυταρχισμός. Αυτή τη φορά αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ βρέθηκαν οι αγρότες της Κρήτης. Η απρόκλητη επίθεση ενάντια στους αγωνιζόμενους αγρότες της Κρήτης στο Λιμάνι του Πειραιά δείχνει πως ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τέλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλάι του δίκαιου αγώνα των αγροτών. Ο αγώνας των ελλήνων αγροτών είναι αγώνας αξιοπρέπειας και ζωής".

    "Η κυβέρνηση αρνείται πεισμόνως να αντιληφθεί ότι καλύτερα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Οι πολίτες δεν είναι εχθροί της πολιτείας. Οι πολιτικοί με τα καμώματά τους γίνονται εχθροί των πολιτών. Οι Αγρότες της Κρήτης ζητούν ένα αυτί για να μιλήσουν και μία κατανόηση για να ακουμπήσουν" υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18414

    [02] Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Τουλάχιστον 21 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας, σε αστυνομικό τμήμα της επαρχίας Ουρουζγκάν, στα νότια της χώρας. Βομβιστής-καμικάζι, ο οποίος φορούσε στολή αστυνομικού και ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, πλησίασε στο αστυνομικό τμήμα και ανατινάχθηκε κοντά στους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επίθεση των τελευταίων μηνών. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

    Είδηση: 18425

    [03] Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου

    Ειδήσεις

    Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, σε μία αγορά που παραμένει ανήσυχη λόγω της υποχώρησης της παγκόσμιας ζήτησης συνεπεία της παγκοσμίου οικονομικής κρίσης.Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου, κατέγραφε άνοδο 26 σεντς στα 41,94 δολάρια το βαρέλι.Η τιμή του Μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου, επίσης ήταν αυξημένη κατά 47 σεντς στα 46,35 δολάρια.

    Είδηση: 18416

    [04] Στόχος, η διευθέτηση των ανοιχτών συγκρούσεων

    Ευρώπη

    Ο ρόλος της Σερβίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι ιδιαίτερα σημαντικός, επισήμανε η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ".Η κ. Μπακογιάννη επισκέπτεται, σήμερα, το Βελιγράδι, πρώτο σταθμό της περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια, υπό την ιδιότητα της Προέδρου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη [Ο.ΑΣ.Ε.].Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι η ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ θα επικεντρωθεί "στη διευθέτηση των "ανοιχτών συγκρούσεων", στη βελτίωση της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών, στο πρόβλημα της μετανάστευσης, στην ενίσχυση του κράτους δικαίου, στον αγώνα εναντίον της εμπορίας ανθρώπων και γενικότερα στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Ειδικότερα για τη Σερβία, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι η αποστολή του ΟΑΣΕ προσφέρει σημαντική βοήθεια στη μεταρρύθμιση του δικαστικού τομέα, την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, την οικοδόμηση θεσμών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε άλλα προγράμματα που καθιστούν ιδιαίτερα σημαντικό το έργο του Οργανισμού στη Σερβία.

    Ο ΟΑΣΕ, τόνισε η κ. Μπακογιάννη, μπορεί να βοηθήσει τις χώρες της περιοχής να ξεπεράσουν τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν, υπενθυμίζοντας ότι οι βασικές αρχές του οργανισμού αυτού είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η χρήση πολύπλευρης διπλωματίας στην δημιουργία κλίματος συμβιβασμού.

    Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία της αποστολής του ΟΑΣΕ με την σερβική κυβέρνηση και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί.

    Σε ερώτηση του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων "Τανγιούγκ" για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας.Η Ελλάδα, ανέφερε η κ. Μπακογιάννη, θα υποστηρίξει το αίτημα της Σερβίας για την αποστολή στο Βελιγράδι επιτροπής της Ε.Ε., που θα εξετάσει το βαθμό συνεργασίας των σερβικών αρχών με το Διεθνές Ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία."Η θέση της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας καθοδηγείται από την πεποίθηση ότι, η ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. θα συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και γενικότερα στην Ευρώπη", επισήμανε η Ελληνίδα υπουργός εξωτερικών, στη συνέντευξή της στο "Τανγιούγκ".

    Για το ζήτημα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι η στάση της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει."Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας καθορίζεται με βάση το διεθνές δίκαιο και λαμβάνοντας υπ' όψιν τα εθνικά μας συμφέροντα, τη σταθερότητα στην περιοχή και τις ευρωπαϊκές αξίες", τόνισε.

    Στην ερώτηση, αν θα ανταποκριθεί η Ελλάδα στο αίτημα του σερβικού υπουργείου Εξωτερικών να παραστεί και να εκθέσει την άποψή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όταν θα εκδικαστεί η προσφυγή της Σερβίας εναντίον της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι "η πρόταση αυτή εξετάζεται σε πνεύμα φιλίας και συνεργασίας".

    Καταλήγοντας στη συνέντευξή της στο "Τανγιούγκ", η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις, τις οποίες χαρακτήρισε "άριστες, ουσιαστικές και διαχρονικές".Οι φιλικές σχέσεις που έχουν ιστορικά οι δύο λαοί ενισχύονται με τη συνεργασία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, τόνισε η κ. Μπακογιάννη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "η συνεργασία αυτή θα βοηθήσει και για να ξεπεραστεί η καταιγίδα που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση".

    Είδηση: 18426

    [05] Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο κ. Καρατζαφέρης

    Πολιτική

    Δριμεία κριτική άσκησε στην κυβέρνηση, η οποία είπε ότι παίρνει κάτω από τη βάση σε όλα τα θέματα και τόνισε ότι πιο πολύ έχει αποτύχει στα κοινωνικά θέματα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις απαγωγές και στην αύξηση της εγκληματικότητας, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπής του κόμματός του, λίγο πριν κόψει την πίτα της οργάνωσης.

    Επίσης, είπε ότι έχει αποτύχει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ότι ο πρωθυπουργός δεν θωράκισε την οικονομά απέναντι στην κρίση και πως έχει αναγνωρίσει ο ίδιος ο κ. Καραμανλής την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής, αφού "πέταξε σε στημένη λεμονόκουπα" τον κ. Αλογοσκούφη από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και τον αντικατέστησε με τον κ. Παπαθανασίου, επισημαίνοντας όμως ότι ο κ. Αλογοσκούφης "δεν έκανε ότι ήθελε" και ότι δεν ασκούσε μόνος του την οικονομική πολιτική.

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. εκτίμησε ότι η κυβέρνηση παραμένει και δεν πέφτει γιατί δεν υπάρχει ισχυρή προσωπικότητα στην αντιπολίτευση και τόνισε ότι ο ίδιος θα συνεργαζόταν ακόμα και τη Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για το καλό του τόπου.Σημείωσε πως στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ Καραμανλής θα έπρεπε να είχε βάλει τον καλύτερο και ανέφερε τον κ. Σαμαρά προκειμένου είπε να πηγαίνει και να δίνει μάχες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι να τον βάλει σε ένα νεκρό υπουργείο.

    Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε την υπουργό Εξωτερικών για ιδιοτέλεια, λέγοντας ότι βάζει τα προσωπικά της συμφέροντα Επάνω από τα συμφέροντα του έθνους και μίλησε με σκληρή γλώσσα για τη στάση που κρατά η κα Μπακογιάννη στην υπόθεση, με τα όσα είπε ο Τούρκος ηθοποιός αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν σέβεται τις μανάδες που έδωσαν τα παιδιά τους για την πατρίδα.

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. για το κόμμα του εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα πάει καλά στις ευρωεκλογές, επισημαίνοντας ότι "θα φτάσουμε σε ποσοστά που δεν το φαντάζεται κανείς" και εκτίμησε ότι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός θα διπλασιάσει τα ποσοστά του.

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., μετέβη στην Καλαμάτα εχθές το απόγευμα, για να παραστεί στις σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου.

    Είδηση: 18424

    [06] Λιγότεροι στρατιώτες & περισσότερες ευθύνες στο Ιράκ

    Ένας σημαντικός αριθμός αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που εδρεύει στο Ιράκ, θα επιστρέψει στις ΗΠΑ, δήλωσε εχθές ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.Ο κ. Ομπάμα τόνισε εχθές ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να μεταβιβάσουν περισσότερες ευθύνες στους Ιρακινούς, έπειτα από τις περιφερειακές εκλογές στη χώρα και την ελάττωση της βίας.

    Σε ερώτηση αν αυτός ο "σημαντικός αριθμός αμερικανών στρατιωτών" θα επιστρέψει από το Ιράκ στις ΗΠΑ εντός του 2009, ο κ. Ομπάμα απάντησε καταφατικά, λέγοντας "ναι".Ο κ. Ομπάμα τόνισε εχθές ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να μεταβιβάσουν περισσότερες ευθύνες στους Ιρακινούς, έπειτα από τις περιφερειακές εκλογές στη χώρα και την ελάττωση της βίας."Είμαστε τώρα σε θέση να αρχίσουμε να παραχωρούμε μεγαλύτερες αρμοδιότητες στους Ιρακινούς και αυτά τα καλά νέα δεν αφορούν μόνο τους στρατιώτες μας αλλά και τις οικογένειές τους" είπε ο νέος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC και συμπλήρωσε, λέγοντας ότι «Οι Ιρακινοί μόλις ψήφισαν σε μία πολύ σημαντική εκλογή, με μία αξιοσημείωτη μείωση της βίας στην περιοχή, κι είμαστε σε θέση να τους μεταβιβάσουμε περισσότερες ευθύνες. Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό νέο, όχι μόνον για τα στρατεύματα στην περιοχή, αλλά και για τις οικογένειές τους», τόνισε ο Ομπάμα, προσθέτοντας στην ερώτηση για την προοπτική να εκπληρωθεί η προεκλογική του υπόσχεση, για τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ και την επιστροφή των αμερικανικών δυνάμεων εντός 16 μηνών, πως «πρόκειται να ανακοινώσουμε με πολύ επίσημο τρόπο ποιες είναι οι προθέσεις μας για το Ιράκ, καθώς και για το Αφγανιστάν».

    Επίσης, ως «σημαντικό βήμα προόδου» χαρακτήρισε τις περιφερειακές εκλογές του Σαββάτου, κατά τις οποίες εκατομμύρια Ιρακινοί εξέλεξαν τα Συμβούλια σε 14 από τις 18 επαρχίες της χώρας.

    Είδηση: 18420

    [07] Στο Κάιρο ο Αμπάς

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Το σχέδιο της Αιγύπτου για μια μακράς διαρκείας εκεχειρία με το Ισραήλ αποδέχτηκε η Χαμάς, όπως μετέδωσε το αραβικό κανάλι "Αλ Αραμπίγια" το βράδυ της Κυριακής, ενώ, παλαιστινιακά και αιγυπτιακά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ματαίωσε την επίσκεψή του στην προεδρεύουσα της ΕΕ Τσεχία, προκειμένου να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες Αιγύπτιων μεσολαβητών με τη Χαμάς. Στο μεταξύ, στόχο της Χαμάς σε άδειο αστυνομικό κέντρο της Λωρίδας της Γάζας βομβάρδισε το βράδυ της Κυριακής ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος, χωρίς την πρόκληση θυμάτων, λίγο μετά από τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ για "δυσανάλογα" μεγάλη απάντηση" από την πλευρά της χώρας του, στον τραυματισμό τριών Ισραηλινών από παλαιστινιακή ρουκέτα, παρά την εκεχειρία που έχει αποφασιστεί και ισχύει εδώ και δύο εβδομάδες.

    Πάντως, ο Αμπάς δήλωσε ότι ο διάλογος είναι αδύνατος με εκείνους που δεν αναγνωρίζουν την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (την PLO) ως μοναδικό εκπρόσωπο των παλαιστινίων. Κατηγόρησε μάλιστα τη Χαμάς ότι "έθεσε σε κίνδυνο" τη ζωή και τις τύχες των Παλαιστινίων.Στο μεταξύ, για μια ενδεχόμενη σοβαρή τρομοκρατική επίθεση από την λιβανική Χεζμπολάχ προειδοποιεί τους πολίτες του το Ισραήλ για να εκδικηθεί τη δολοφονία -τον Φεβρουάριο του 2008- του ιμάμη Μουγκχινίγια, που ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης.

    Υπενθυμίζεται ότι ιμάμης Μουγκχινίγια , που είχε κατηγορηθεί για πολλές επιθέσεις κατά του Ισραήλ δολοφονήθηκε σε έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στη Δαμασκό το Φεβρουάριο του 2008 και παρά το γεγονός ότι κανείς δεν ανέλαβε επισήμως την ευθύνη για τη δολοφονία του, η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ και έχει απειλήσει ότι θα πάρει εκδίκηση.

    Πηγές : Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Με "δυσανάλογη απάντηση" προειδοποιεί ο Ολμέρτ

    Είδηση: 18417

    [08] Δεν μεταβάλλει την οικονομική της πολιτική η γαλλική κυβέρνηση

    Ειδήσεις

    Η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να μεταβάλλει την οικονομική πολιτική της ή να εισαγάγει μέτρα για την ενίσχυση της κατανάλωσης, παρά τη γενική απεργία την περασμένη εβδομάδα, τονίζει ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Le Monde". Ο Φιγιόν κατήγγειλε ως "δημαγωγία" την έκκληση που του διατύπωσαν τα συνδικάτα για την προστασία των νοικοκυριών, ενθαρρύνοντας την κατανάλωση. Παράλληλα, τονίζει πως η κυβέρνηση είναι πάντοτε έτοιμη να συνομιλήσει με τα εργατικά συνδικάτα, όμως δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από το οικονομικό της πρόγραμμα, ή να πετάξει χρήματα σε δευτερεύουσας σημασίας οικονομικά μέτρα. "Δεν πρόκειται να υπάρξει υπαναχώρηση στην οικονομική και κοινωνική πολιτική μας" τονίζει ο Φιγιόν. Την ίδια ώρα, η υπουργός Οικονομίας της χώρας ανακοίνωσε ότι τον Δεκέμβριο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 45.000 ενώ προειδοποίησε για οικονομική ύφεση.

    "Προτεραιότητα η προστασία της εργασίας"

    Ο Φιγόν τονίζει πως η προστασία της εργασίας, κι όχι η αύξηση των μισθών, αποτελεί την πρώτιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης και πως η στατιστική του Δεκεμβρίου για την ανεργία θα επιβεβαιώσει την πρόσφατη ανοδική τάση του αντίστοιχου δείκτη.

    Σήμερα, οι ηγεσίες των εργατικών ενώσεων θα συσκευθούν για ν' αποφασίσουν πως θα συνεχισθεί η κινητοποίηση της 29ης Ιανουαρίου, που έχει χαρακτηρισθεί ως επιτυχία για το εργατικό κίνημα από το σύνολο του Τύπου. Τα συνδικάτα αναμένουν την απάντηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχει τηρήσει χαμηλούς τόνους για να μην οξύνει την ένταση. Ο Σαρκοζί αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα το βράδυ της Τρίτης.

    Η Γαλλία που αναμένεται να γνωρίσει μια αρνητική ανάπτυξη στο τέταρτο τρίμηνο του 2008 και της οποίας ούτε το πρώτο τρίμηνο (του 2009) θα είναι καλό, θα "βρεθεί σίγουρα σε ύφεση κάποια στιγμή", δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

    Παράλληλα, η υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 45.000 το Δεκέμβριο στη Γαλλία, σε σχέση με το Νοέμβριο, επιβεβαιώνοντας μια τάση που άρχισε το περασμένο καλοκαίρι και επιδεινώθηκε λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Με την αύξηση αυτή, ο αριθμός των ανέργων διευρύνθηκε κατά τουλάχιστον 200.000 στο σύνολο του έτους 2008.

    Ο αριθμός των ανέργων πέρασε το συμβολικό όριο των δύο εκατ. τον Οκτώβριο. Αργότερα, το Νοέμβριο ο αριθμός αυτών που ζητούσαν εργασία αυξήθηκε κατά 64.000, φθάνοντας τα 2.068.500.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Γαλλία: απεργιακή έκρηξη

    Είδηση: 18428


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 2 February 2009 - 10:19:02 UTC