Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διχασμένοι στα μπλόκα
  • [02] Υπερψηφίστηκε το σχέδιο Ομπάμα
  • [03] Συνεχίζεται η ένταση
  • [04] Στην ΟλΜΕ ο Σπηλιωτόπουλος
  • [05] ΗΠΑ: Νέος επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών
  • [06] Φιλιππίνες: Πολύνεκρη έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων
  • [07] Αυστραλία:Πέταξε το 4χρονο κοριτσάκι του από τη γέφυρα
  • [08] Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία
  • [09] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

    [01] Διχασμένοι στα μπλόκα

    Κοινωνία

    Διαφωνίες έχουν εμφανιστεί μεταξύ των αγροτών για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Ορισμένοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τα μπλόκα, άλλοι παραμένουν και συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα για να καθορίσουν τη στάση τους. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ΕΕ στην υλοποίηση του πακέτου μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση για τους αγρότες, ενώ την Τετάρτη, ο Σωτήρης Χατζηγάκης θα συζητήσει το θέμα με την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο. Στη Νίκαια της Λάρισας βρίσκεται πλέον το βασικό μπλόκο των αγροτών, μετά το άνοιγμα του μπλόκου στα Τέμπη, το μεσημέρι της Τετάρτης. Αριθμός τρακτέρ εξακολουθεί να παραμένει στις δύο πλευρές της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία. Οι αγρότες στα Τέμπη, αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα το πρωί για να εκλέξουν νέα συντονιστική επιτροπή, καθώς μέλη της παλιάς συντονιστικής επιτροπής των κινητοποιήσεών τους, αποχώρησαν χθες, και να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται ομαλά στα Μάλγαρα, παρά το γεγονός ότι τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν παραταγμένα δεξιά και αριστερά του δρόμου. Τα τρακτέρ των αγροτών, παραμένουν και στον κόμβο της Χαλκηδόνας, που έχει ωστόσο ανοίξει, όπως και στα Πράσινα Φανάρια κοντά στη Θεσσαλονίκη.

    Αποκλεισμένες από τους αγρότες εξακολουθούν να παραμένουν οι συνοριακές διαβάσεις του Προμαχώνα και της Εξοχής, στους νομούς Σερρών και Δράμας. Στο τελωνείο των Κήπων στο νομό Έβρου, επιτρέπεται περιστασιακά η διέλευση Ι.Χ. και λεωφορείων. Οι αγρότες του Στρυμονικού Σερρών, αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα για να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ σήμερα αναμένεται η λήξη της κινητοποίησης των αγροτών, στην παλιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης, στη Χρυσούπολη της Καβάλας, αλλά και στα Κερδύλια.

    Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες στη Νίκαια της Λάρισας, στην Αλαμάνα και στο Κάστρο Βοιωτίας, ενώ οι αγρότες των Μικροθηβών θα αποφασίσουν το μεσημέρι για τις επόμενες κινήσεις τους.

    Ανοιχτά παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας τα τελωνεία των Ευζώνων και της Δοϊράνης, στο νομό του Κιλκίς, ενώ οι αγρότες απέσυραν τα τρακτέρ τους, από την είσοδο της πόλης. Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν και στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, με την κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται ομαλά.

    Περιφερειακά της Κατερίνης, τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στη Νέα Έφεσο, αλλά και στο Αιγίνιο, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Στον κόμβο της Τρίγλιας, στη Γαλάτιστα, αλλά και στη διασταύρωση της Ορμήλιας, εξακολουθούν να παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών στο νομό Χαλκιδικής, με την κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται ομαλά.

    Κλειστή εξακολουθεί να είναι η Εγνατία Οδός στην Κουλούρα Ημαθίας, ενώ τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν και στην είσοδο της Κομοτηνής.Δύο παραμένουν και τα μπλόκα στην Κρήτη. Ένα στα Λινοπεράματα Ηρακλείου και ένα στο Πλατάνι Χανίων.

    Στο μεταξύ παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τους συνεχιζόμενους αποκλεισμούς δρόμων στην περιοχή της αρμοδιότητάς της. Ζήτησε να σχηματιστούν δικογραφίες σε βάρος όσων τελούν το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

    Σκεπτικισμό για τη συμβατότητα των κυβερνητικών μέτρων με τους κοινοτικούς κανονισμούς, εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι "η εποχή για κουτοπονηριές έχει περάσει". Να συνεχίσουν τον αγώνα καλεί τους αγρότες το ΚΚΕ, ενώ εφαρμογή μιας αγροτικής πολιτικής που θα αναγνωρίζει το ζωτικό ρόλο των αγροτών ζήτησε από τον Έβρο ο Αλέξης Τσίπρας. "Χρειάζεται εκ βάθρων αλλαγή στην Αγροτική Πολιτική", λέει ο ΛΑΟΣ.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18290

    [02] Υπερψηφίστηκε το σχέδιο Ομπάμα

    Ειδήσεις

    Ενέκρινε την Τετάρτη η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων το κυβερνητικό σχέδιο για την στήριξη της οικονομίας, ύψους 819 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο περιέχονται προβλέψεις για μείωση της φορολογίας. Το πακέτο στήριξης υπερψήφισαν 244 βουλευτές, ενώ 188 το καταψήφισαν, παρά την προσπάθεια του Μπαράκ Ομπάμα να εξασφαλίσει διακομματική συναίνεση, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα πάει στη Γερουσία για την οριστική έγκρισή του. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του, και τόνισε ότι με την έγκριση του σχεδίου θα επιτραπεί η εκταμίευση κονδυλίων και εξέφρασε την ελπίδα ότι το νομοσχέδιο θα ενισχυθεί καθώς προωθείται προς τη Γερουσία.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει αναδείξει το πρόγραμμα αυτό, που αποκαλείται Πράξη για την Αμερικανική Ανάκαμψη και Επανεπένδυση, ως ένα από τα βασικά εργαλεία της κυβέρνησής του για τη στήριξη της οικονομίας.

    Το σχέδιο Ομπάμα προβλέπει κατά τα δύο τρίτα αναπτυξιακά προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κατά το ένα τρίτο φοροελαφρύνσεις για καταναλωτές και επιχειρήσεις.

    "Γνωρίζω ότι υπάρχουν ορισμένοι που είναι επιφυλακτικοί για την κλίμακα και το μέγεθος του σχεδίου ανάκαμψης" παραδέχτηκε ο Ομπάμα μιλώντας σε εκδήλωση του Λευκού Οίκου.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    CNN: House passes $819 billion stimulus bill

    Είδηση: 18295

    [03] Συνεχίζεται η ένταση

    Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη νύχτα ένα μεταλλουργείο στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι προηγήθηκε εκτόξευση ρουκέτας εναντίον του νότιου Ισραήλ, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Τζορτζ Μίτσελ. Την Τετάρτη, είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ενώ, σήμερα θα βρίσκεται στη Δυτική Όχθη, για επαφές με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Πρόκειται για τη δεύτερη ρουκέτα που εκτοξεύεται από τη Γάζα στο Ισραήλ από τότε που τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός.

    Με τη σειρά τους, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν μία ανοικτή περιοχή στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της γάζας. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι έγινε ο βομβαρδισμός, προσθέτοντας ότι στόχος ήταν εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων και εξαπολύθηκε σε αντίποινα για την εκτόξευση της ρουκέτας από τη Γάζα.

    Είναι η δεύτερη φορά που το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα μετά την εκεχειρία που ανακοίνωσε στις 18 Ιανουαρίου, ύστερα από 22 ημέρες σφοδρών επιθέσεων εναντίον των παλαιστινιακών εδαφών.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: "Άνοιγμα" του Ισραήλ στην Παλαιστινιακή αρχή

    BBC: US envoy to meet Palestinian head

    Είδηση: 18288

    [04] Στην ΟλΜΕ ο Σπηλιωτόπουλος

    Τα γραφεία της ΟΛΜΕ θα επισκεφτεί σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος. Επικεφαλής του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τοποθετήθηκε ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης. Θα έχει την ευθύνη του διαλόγου για την αναμόρφωση του λυκείου, και για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στη σχετική πρόσκληση του υπουργείου, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στο διάλογο. Θετική ήταν η απάντηση του ΛΑΟΣ. Στο μεταξύ, απεργούν σήμερα οι καθηγητές των ιδιωτικών σχολείων. Για τις 10 έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο θέατρο Διάνα και πορεία προς την Βουλή.

    Είδηση: 18293

    [05] ΗΠΑ: Νέος επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

    Αμερική-ΗΠΑ

    Ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία το διορισμό του ναυάρχου εν αποστρατεία Ντένις Μπλερ ως επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών. Ο Μπλερ θα επιβλέπει και τις 16 μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της CIA. Επίσης, θα είναι υπεύθυνος για την καθημερινή ενημέρωση του προέδρου Ομπάμα για τις υπηρεσίες πληροφοριών. Κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή της Γερουσίας, ο Μπλερ απέρριψε τη χρήση βασανιστηρίων, όπως και τις υποκλοπές που γίνονται χωρίς εξουσιοδότηση, δύο πρακτικές που καταδικάστηκαν από πολλούς και προκάλεσαν αντιδράσεις την περίοδο διακυβέρνησης του απελθόντος προέδρου Μπους.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 18296

    [06] Φιλιππίνες: Πολύνεκρη έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων

    Ειδήσεις

    Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 38 τραυματίστηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων κοντά στην πρωτεύουσα Μανίλα, σύμφωνα με την αστυνομία και τις υπηρεσίες υγείας. Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε στο εργοστάσιο Star Maker, στην επαρχία Καβίτε, 50 χλμ. νότια της Μανίλας, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο. Η Βίλμα Ντίεζ, αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας, είπε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 38 τραυματίστηκαν, οι οποίοι νοσηλεύονται. Η αστυνομία ανέφερε τέσσερις επιπλέον θανάτους. Τα θύματα στην πλειοψηφία τους ήταν εργαζόμενοι στο εργοστάσιο.

    "Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που τα τζαμιά έγιναν θρύψαλα ακόμη και στο δημαρχείο που απέχει τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο από το εργοστάσιο", είπε ο δήμαρχος Μελένσιο Σαγκούν. "Υπάρχουν διαμελισμένα πτώματα εκτός του εργοστασίου", είπε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι η αστυνομία έχει αρχίσει να καταμετρά τους σχεδόν 100 εργαζόμενους στο εργοστάσιο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18294

    [07] Αυστραλία:Πέταξε το 4χρονο κοριτσάκι του από τη γέφυρα

    Ειδήσεις

    Πέθανε σήμερα Πέμπτη το τετράχρονο κοριτσάκι, το οποίο είχε πετάξει ο πατέρας του από την ψηλότερη γέφυρα της Μελβούρνης. Οι διερχόμενοι οδηγοί τρομοκρατήθηκαν όταν είδαν ένα αυτοκίνητο να σταματάει στη μέση του δρόμου, το πρωί εν ώρα αιχμής, και έναν άνδρα να πετάει ένα κοριτσάκι από ύψος 50 μέτρων στον ποταμό Γιάρα. Ο 36χρονος άνδρας συνελήφθη μια ώρα αργότερα και του απαγγέλθηκε κατηγορία για ανθρωποκτονία. Δύο παιδιά, ηλικίας έξι και οκτώ ετών, βρίσκονταν μαζί του μέσα στο αυτοκίνητο και παρακολούθησαν τον πατέρα τους να πετάει την αδελφή τους από την γέφυρα. Μέσα σε δέκα λεπτά το κοριτσάκι ανασύρθηκε από το νερό. Νοσοκόμοι προσπαθούσαν να την κρατήσουν στη ζωή επί 45 λεπτά, αλλά λίγη ώρα αργότερα η μικρή εξέπνευσε στο νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε.

    "Πρόκειται για φοβερές συνθήκες και συχνά νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα, αλλά δεν τα έχεις δει. Υπήρχαν κάποια ζητήματα με τη δικαιοσύνη, αν κατάλαβα καλά, μεταξύ του πατέρα και της συζύγου του", δήλωσε ο επιθεωρητής Στιβ Κλαρκ.

    Ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους ότι οι διερχόμενοι οδηγοί δεν είχαν τη δυνατότητα να εμποδίσουν το δράστη.

    "Όλα έγιναν σχετικά γρήγορα, όπως κατάλαβα, και κανένας δεν είχε τη δυνατότητα. Βγήκε (ο δράστης) αμέσως από το αυτοκίνητο, πήρε το κοριτσάκι μαζί του και πήγε στη γέφυρα".

    Είδηση: 18292

    [08] Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία

    Κόσμος -

    Ευρώπη

    Εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι αναμένεται να κατέβουν σήμερα στους δρόμους στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει όλα τα συνδικάτα, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με αίτημα την ενίσχυση της απασχόλησης και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, αλλά και του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 69% των Γάλλων θεωρεί "δικαιολογημένη" την πρωτοβουλία των συνδικάτων να κηρύξουν γενική απεργία, καθώς η οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα.

    Τα περισσότερα σχολεία αναμένεται να παραμείνουν κλειστά, όπως και οι δημόσιες επιχειρήσεις, ενώ θα παραλύσουν και οι μεταφορές.

    Μεγάλα προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν στο μετρό του Παρισιού και στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Το 10% των διεθνών πτήσεων και το 30% των εσωτερικών αναμένεται επίσης να ματαιωθούν.

    Σε όλη τη Γαλλία αναμένεται να διοργανωθούν 200 διαδηλώσεις. Στο Παρίσι, οι απεργοί θα συγκεντρωθούν στις 15.00 (ώρα Ελλάδος) στην πλατεία της Βαστίλης και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Le Monde: Forte mobilisation attendue et premier grand test social pour Sarkozy

    Είδηση: 18291

    [09] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

    Στάση σε όλους τους σταθμούς θα πραγματοποιούν μέχρι και αύριο, Παρασκευή, οι συρμοί του Ηλεκτρικού. Το Σάββατο 31 Ιανουαρίου και την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου, λόγω εργασιών, οι σταθμοί Πειραιάς, Φάληρο, Μοσχάτο, Καλλιθέα, Ταύρος, Πετράλωνα, Θησείο και Μοναστηράκι θα βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, έχει δρομολογηθεί η γραμμή της ΕΘΕΛ: 500Α (Στ. ΗΣΑΠ Πειραιάς-Στ. ΗΣΑΠ Ομόνοια) με στάσεις: Πειραιάς, Φάληρο, Μοσχάτο, Καλλιθέα, Ταύρος, Πετράλωνα, Θησείο, Μοναστηράκι, Ομόνοια. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τις 13 Μαρτίου, η συχνότητα δρομολογίων του ΗΣΑΠ θα είναι μειωμένη.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 18297


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 29 January 2009 - 10:07:20 UTC