Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εμμένουν στις κινητοποιήσεις
  • [02] Ανάστατοι οι επαγγελματίες από τα μπλόκα
  • [03] Δεν συμμετάσχει στο διάλογο για τη Παιδεία το ΚΚΕ
  • [04] Καταστέλλεται στην Κίνα ή πολιτική διαφωνία στο διαδίκτυο
  • [05] Υποχωρεί η τιμή του αργού κάτω από τα 44 $
  • [06] Η κατάχρηση των αντιβιοτικών οδηγεί στην αχρήστευσή τους
  • [07] Δηλώσεις Γκρούεφσκι για την εκκρεμότητα της ονομασίας
  • [08] Επίθεση με μπογιές στο Γ. Παπακωνσταντίνου
  • [09] Προσφεύγει η Κύπρος εναντίον του Αττίλα Ολγκάτς
  • [10] Χώρες της Ε.Έ. είναι έτοιμες να δεχτούν κρατούμενους από το Γκουντάναμο
  • [11] Ένοπλος κατέλαβε λεωφορείο στη Βουλγαρία
  • [12] Αποδεσμεύονται χρήματα προς επιχειρήσεις - τράπεζες
  • [13] Η παράνομη στάθμευση σκοτώνει
  • [14] Πορεία για τα κομμένα δέντρα
  • [15] Ποινικές διώξεις για το δίκτυο παιδικού πορνό
  • [16] Κύμα απολύσεων σε όλον τον κόσμο
  • [17] Χατζηδάκης: Ανοίγουμε τον βηματισμό μας στην ενέργεια
  • [18] Συνάντηση Μπακογιάννη-Τζεμπάρι
  • [19] Αιτήσεις για τις πανελλαδικές 2009
  • [20] Δύο νεκροί στα σύνορα της Γάζας

    [01] Εμμένουν στις κινητοποιήσεις

    Κοινωνία

    Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες, καθώς δηλώνουν ότι δεν ικανοποιήθηκαν από το κυβερνητικό πακέτο στήριξης. Κύκλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι η παραμονή των αγροτών στα μπλόκα θα καθυστερήσει τις διαδικασίες για την οικονομική τους ενίσχυση. Στην Αθήνα αντιπροσωπεία αγροτών του Ισθμού συναντήθηκε με τον κ. Χατζηγάκη, ο οποίος θα έχει συνάντηση στη συνέχεια με εκπροσώπους με την ΠΑΣΕΓΕΣ. Οι εκπρόσωποι από το μπλόκο του Ισθμού κατήγγειλαν συναδέλφους τους οι οποίοι δεν τήρησαν την αρχική απόφαση της συντονιστικής επιτροπής για άνοιγμα του Ισθμού όσο κρατήσει η συνάντηση και τον απέκλεισαν εκ νέου. Αργότερα έγινε γνωστό ότο ανοίγει ο Ισθμός της Κορίνθου. Την απόφαση έλαβαν οι αγρότες μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Τα βασικά μπλόκα στην Νότια και Κεντρική Ελλάδα μέχρι και την Θεσσαλονίκη είναι στο Κάστρο Βοιωτίας, στην Αλαμάνα κοντά στην Λάμια, στις Μικρόθυμες του Βόλου, στη Νίκαια της Λάρισας και στα Τέμπη.

    Στην Βόρεια Ελλάδα οι αγρότες έχουν στήσει μπλόκα κατά μήκος της Εγνατίας Οδού στην Κουλούρα Ημαθίας, τα Κερδύλια Σερρών και την Χρυσούπολη Καβάλας.

    Αποκλεισμένες είναι οι συνοριακές δίοδοι στους Ευζώνους, τη Δοϊράνη, τον Προμαχώνα, την Έξοχη, τους Κήπους και το Ορμένιο. Τα τελωνεία των Ευζώνων και της Δοϊράνης λειτούργησαν κανονικά στη διάρκεια της νύχτας.

    Οι αγρότες της Αχαΐας απέκλεισαν το πρωί τη νέα οδό Πατρών-Πύργου στα Σαγαίικα και την Πατρών-Τρίπολης στη θέση Κουρλαμπά. Νέο μπλόκο των αγροτών στήθηκε στις 4.30 το απόγευμα στα Μέγαρα.

    Σε νέα κινητοποίηση προχώρησαν σήμερα οι αγρότες του Ηρακλείου που έκλεισαν από τις 12 το μεσημέρι την Εθνική οδό Ηρακλείου - Χανίων στο ύψος των Ληνοπεραμάτων. Παραμένει το μπλόκο στο Πλατάνι, Χανίων.Το μπλόκο τους στα "Πράσινα Φανάρια", στην ανατολική Θεσσαλονίκη, "έλυσαν" το μεσημέρι οι αγρότες της περιοχής και αποσύρθηκαν.

    "Θεωρούμε ότι ένα μέρος των αιτημάτων ικανοποιήθηκε, αλλά τα προβλήματα δεν τελειώνουν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, με άλλους τρόπους", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος συντονιστικής επιτροπής, Γιάννης Βογιατζής.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη νομαρχία Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο, πραγματοποίησαν το πρωί μελισσοκόμοι της περιοχής, διεκδικώντας την ένταξη του κλάδου τους στο πακέτο ενίσχυσης των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

    Τις συναντήσεις του με αγρότες συνεχίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με αγρότες από τον Ισθμό Κορίνθου και τη ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, κατά την έκτακτη σύσκεψη συνεταιριστικών οργανώσεων από όλη τη χώρα σημείωσε πως τα χρήματα που δίνει η κυβέρνηση δεν είναι αρκετά, καθώς ουσιαστικά τα 500 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν στις αποζημιώσεις που δικαιούνται για το 2008 οι αγρότες.Στο κυβερνητικό στρίποδο θεωρούν πως ότι μπορούσαν να δώσουν στους αγρότες το έδωσαν.

    Το μπαλάκι των αποφάσεων είναι πλέον στην πλευρά των αγροτών λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη που πιστεύουν ότι τελικός θα πρυτανεύσει η λογική , πεσούσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ανέφερε ότι η κυβερνηση εχει κανει ηδη το καλυτερο δυνατό και ότι πλέον απομένει στους αγρότες να ανταποκριθούν στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.

    "Τώρα πια είναι στην πλευρά των αγροτών να ανταποκριθούν στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Δεν νοείται πια να μένουν κλειστοί οι δρόμοι", τόνισε.

    Η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι η ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, πέραν του ότι είναι ουσιαστική για την ελληνική οικονομία, είναι και υποχρέωση της χώρας διεθνώς.

    Η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι "είναι απολύτως απαραίτητο να σταματήσουν τα μπλόκα και να μπορεί να γίνει αυτή η ελεύθερη διακίνηση" και επισήμανε ότι η κυβέρνηση έδωσε και εξάντλησε όλα της τα οικονομικά περιθώρια για να στηρίξει τους αγρότες.

    "Κάθε περαιτέρω προσπάθεια αυτή τη στιγμή θα συνεχιστεί, όχι για τα οικονομικά, αλλά ο διάλογος που ξεκίνησε για τα θεσμικά ζητήματα θα συνεχιστεί", πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δεν βοηθάει καμία κοινωνική ομάδα η εξόντωση άλλων κοινωνικών ομάδων.

    "Καταλαβαίνουμε τις θέσεις των αγροτών και τα προβλήματά τους. Οι ίδιοι, όμως, πρέπει να καταλάβουν ότι η κυβέρνηση ό,τι μπορούσε να δώσει, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, το έδωσε. Δεν μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω και κυρίως πρέπει να καταλάβουν οι αγρότες ότι δεν μπορούν να κρατούν κλειστούς τους δρόμους", τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Χατζηδάκης."Πόσο θα τους περιμένετε; Θα τους περιμένετε ακόμα και 20 μέρες; ρώτησαν τον Γιώργο Σουφλιά μετά το τέλος της κυβερνητικής επιτροπής

    "Δε νομίζω. Καταλαβαίνουν την ευθύνη τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο", απάντησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ

    Οι αγροτικές κινητοποιήσεις αλλά και το αγροτικό ζήτημα αποτελεί νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Σκληρή κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των αγροτών άσκησε το ΠΑΣΟΚ, που ξεκαθάρισε ότι δεν είναι υπέρ των μπλόκων στους δρόμους

    "Οι πολίτες θέλουν από την κυβέρνηση να ενώσει και να συνθέσει και όχι να προωθεί το διχασμό και τη ρήξη ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ δεν έχει σχέδιο για τους αγρότες και ότι δεν έχει ξεκάθαρες θέσεις για το τι δίνει στους αγρότες.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε κατά του κλεισίματος των δρόμων, ωστόσο τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση δεν θα επενδύσει στον κοινωνικό διχασμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό.

    "Αυτονόητο είναι ότι πρέπει να υπάρχει διέλευση εμπορευμάτων και φαρμάκων από τα μπλόκα", πρόσθεσε.

    Ο Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 τίχθηκε κατά του κλεισίματος των δρόμων και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμα διάλογο με τους αγρότες.

    "Το αγροτικό κίνημα, μέτωπο έχει κατά της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να έχει και είναι μεγάλο λάθος, να έχει μέτωπο κατά του κοινωνικού συνόλου. Θα έπρεπε, να αναζητήσει κοινωνικές συμμαχίες με άλλες κοινωνικές δυνάμεις και όχι να δημιουργείται σήμερα- τεχνηέντως το καλλιεργεί αυτό η κυβέρνηση- ένα κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού με συγκρούσεις μεταξύ των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.", τόνισε και ο Πάνος Μπεγλίτης στο κρατικό ραδιόφωνο.

    Στο δίκαιο των αιτημάτων των αγροτών επέμεινε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ,η οποία προέτρεψε τους αγρότες να αντιδράσουν στο επιχειρούμενε-όπως είπε-σπάσιμο των μπλόκων τους.

    Εμφανίστηκε σύμφωνη με το κλείσιμο των δρόμων για όσο διάστημα χρειαστεί αφού-όπως είπε- αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να μην κλείσουν τα σπίτια των αγροτών.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για τις κινητοποιήσεις των αγροτών και κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι με παροχές ακόμη και κάτω από το τραπέζι σε ορισμένες κατηγορίες αγροτών, επιχειρεί να σπάσει τα μπλόκα.

    Το μπλόκο των αγροτών στο Πλατάνι Χανίων επισκέφτηκε της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, που χαρακτήρισε τα κυβερνητικά μέτρα ασπιρίνες, προσθέτοντας πως ακόμα και αν μπορούσε να λυθεί για φέτος το πρόβλημα οι ορίζοντες είναι σκοτεινοί.

    Για φιάσκο έκανε λόγο ο ΛΑΟΣ. "Ο περιβόητος διάλογος της Κυβέρνησης κατέληξε σε φιάσκο εφόσον οι προτάσεις του Υπουργείου δεν έλυσαν τα προβλήματα των αγροτών. Η κυβέρνηση μέσα στον πανικό και την σύγχυση της πίστεψε πως με το δόλωμα των 500 εκατομμυρίων ευρώ οι αγρότες δεν θα έβλεπαν την παγίδα της διάσπασης και του αφανισμού τους που έρχεται λόγω της μη άσκησης μιας σοβαρής και υπεύθυνης αγροτικής πολιτικής. Οι κυβερνώντες έκαναν και πάλι λάθος. Τελικά η μόνη σταθερή αξία στη ΝΔ είναι η υποσχεσιολογία", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου, Κυριάκος Βελόπουλος.

    Είδηση: 18210

    [02] Ανάστατοι οι επαγγελματίες από τα μπλόκα

    Σοβαρά προβλήματα σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας έχουν προκαλέσει οι αγροτικές κινητοποιήσεις καθώς έχουν διακοπεί οι χερσαίες μεταφορές και συγκοινωνίες σε πολύ μεγάλο τμήμα της χώρας. Ωστόσο οι ελλείψεις στην αγορά είναι ακόμη περιορισμένες ενώ ανήσυχοι είναι για την εξέλιξη των πραγμάτων παρουσιάζονται όλοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων. Με αγωγή για διαφυγόντα κέρδη εναντίον των αγροτών απαντά η Ομοσπονδία Υπεραστικών Λεωφορείων στα μπλόκα των αγροτών καθώς τα δρομολόγια έχουν μειωθεί κατά 80% δημιουργώντας οικονομικό πρόβλημα στα ΚΤΕΛ αλλά και στους επιβάτες που πρέπει να μετακινηθούν για λόγους υγείας.

    Σε απόγνωση έχουν οδηγηθεί αρκετοί οδηγοί φορτηγών, καθώς κάθε μέρα που ξεκινάνε για κάποιο δρομολόγιο δεν γνωρίζουν ούτε πότε θα φθάσουν στον προορισμό τους, αλλά ούτε και ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν καθώς οι αγρότες συνεχώς στήνουν νέα μπλόκα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

    Παράλληλα οι μεταφορικές εταιρείες οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς τα μπλόκα των αγροτών έχουν ως αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση των ωρών εργασίας των οδηγών αλλά και της κατανάλωσης καυσίμων.

    Ουρές χιλιομέτρων έχουν δημιουργηθεί στον τελωνειακό σταθμό του Προμαχώνα στις οποίες έχουν εγκλωβιστεί πολλά φορτηγά που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα.

    Χωρίς σημαντικές ελλείψεις λειτουργεί η αγορά οπωροκηπευτικών στην Βαρβάκειο η οποία όμως οφείλεται κυρίως στην πολύ περιορισμένη ζήτηση από τους καταναλωτές. Αν όμως οι αγρότες συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους τότε θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα καθώς οι έμποροι δεν θα μπορούν να προμηθευτούν φρέσκα προϊόντα.

    Τα φαρμακεία της Αθήνας τουλάχιστον λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα καθώς εξακολουθούν οι προμηθευτές να πηγαίνουν προϊόντα όμως έχει παρατηρηθεί κάποιες ελλείψεις σε εξειδικευμένα σκευάσματα.

    Προβλήματα έχουν παρουσιαστεί και σε αποθήκες αλυσίδων σούπερ μάρκετ τα οποία στην παρούσα φάση δεν είναι ανησυχητικά καθώς διαθέτουν αποθέματα προϊόντων και ο εφοδιασμός γίνεται με μεγάλες καθυστερήσεις..

    Στην κατάρρευση των παραγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας εκτιμά ότι θα οδηγήσει η παρατεινόμενη κατάληψη των οδικών δικτύων και ο αποκλεισμός των συνόρων της χώρας από τους αγρότες, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγορτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Χατζηγάκη.

    Οι εξαγωγείς σημειώνουν ότι η εξαγωγική δραστηριότητα έχει πληγεί σημαντικά από τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τόσο η συνεχιζόμενες, από τις αρχές του 2008, απεργιακές κινητοποιήσεις των λιμενεργατών, όσο και η διεθνής οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση και ζητούν τη συνέχιση των προσπαθειών του υπουργείου ''ώστε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να οδηγηθούμε άμεσα σε μια κοινά αποδεκτή λύση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της εθνικής οικονομίας γενικότερα''.Εν τω μεταξύ, εκδηλώνονται και διεθνείς αντιδράσεις για τα μπλόκα.

    Το Υπουργείο Μεταφορών της Βουλγαρίας απέστειλε επιστολή στη Κομισιόν, ζητώντας από την ΕΕ να προχωρήσει σε συστάσεις προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, καθώς -όπως υποστηρίζει- η κατάσταση που έχει προκύψει παραβιάζει τις βασικές ελευθερίες των ευρωπαίων πολιτών, αλλά και τις θεμελιώδεις αρχές της ενιαίας εσωτερικής αγοράς.

    Είδηση: 18215

    [03] Δεν συμμετάσχει στο διάλογο για τη Παιδεία το ΚΚΕ

    Κοινωνία

    Την άρνηση του κόμματός της να συμμετάσχει στο διάλογο για την Παιδεία γιατί το ΚΚΕ "δεν νομιμοποιεί με τη συμμετοχή του ένα διάλογο που επιχειρεί η κυβέρνηση με στόχο να προετοιμαστούν προαποφασισμένες επιλογές που έχουν γίνει στο πλαίσιο της ΕΕ", τονίζει η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας.

    Η κ. Παπαρήγα υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συζήτησης στη Βουλή για την Παιδεία, το ΚΚΕ τοποθετήθηκε δημόσια στην πρόταση διαλόγου που κατέθεσε η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τη συνολική πρόταση του για την εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτής της πρότασης εμμένει το ΚΚΕ, αναφέρει η κ. Παπαρήγα, καθώς και στο σύστημα πρόσβασης από ένα ενιαίο 12χρονο σχολείο γενικής μόρφωσης σε μια ενιαία ανώτατη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

    Η κ. Παπαρήγα, καταλήγοντας, αναφέρει ότι "στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής μπορούν να αναπτυχθούν οι θέσεις των κομμάτων, συζητώντας πάνω στις επιλογές που κάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας".

    Είδηση: 18228

    [04] Καταστέλλεται στην Κίνα ή πολιτική διαφωνία στο διαδίκτυο

    Ειδήσεις

    Με άλλη μία επίθεση εναντίον του διαδικτύου [Internet] μπήκε στην νέα χρονιά η Κίνα.Το Κέντρο Διερεύνησης Παράνομων Πληροφοριών στο Internet, μία κυβερνητική υπηρεσία, απηύθυνε προειδοποίηση προς 19 δημοφιλείς ιστοσελίδες ότι το περιεχόμενό τους παραβιάζει την κοινωνική ηθική και καταστρέφει τη σωματική και πνευματική υγεία της νεολαίας.Ανάμεσα στις ιστοσελίδες αυτές ήταν η Google και η Baidu, τα δύο δημοφιλέστερα εργαλεία αναζήτησης στη χώρα.Λίγες ημέρες αργότερα, οι κινεζικές αρχές περιέλαβαν στη «μαύρη λίστα» άλλες 72 ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων το MSN και το MySpace.Η απαίτηση ήταν η ίδια. Να ληφθούν μέτρα ώστε να αφαιρεθεί οποιαδήποτε προσβλητική αναφορά.

    Στο τέλος της περασμένης εβδομάδες, είχαν αναγκαστεί να κλείσουν 1.250 ιστοσελίδες και είχαν συλληφθεί 41 άτομα. Μέσα στις δικαιολογίες που αναφέρθηκαν για αυτό το κύμα καταστολής ήταν η δημοσίευση τολμηρών φωτογραφιών. Όμως, την ίδια ημέρα η Λαϊκή Ημερησία -όργανο της κυβέρνησης- δημοσίευε φωτογραφίες ενός μοντέλου, της Ζανγκ Ζιγί, με μπικίνι στην παραλία και η ιστοσελίδα του πρακτορείου Νέα Κίνα δημοσίευε μία σειρά από σλάιντς με τίτλο «Τα πιο καυτά μωρά της Κίνας».

    Όπως αναφέρει το περιοδικό Νιούζουικ, οι περιορισμοί που επιβάλλουν τα αυταρχικά καθεστώτα με πρόσχημα την πάταξη της πορνογραφίας, συχνά αποτελούν προκάλυμμα για την πάταξη της πολιτικής διαφωνίας.Προσφάτως, το Ιράν περιέλαβε διάφορες αντικυβερνητικές ιστοσελίδες σε μία «μαύρη λίστα», με περισσότερες από 100.000 πορνογραφικές ιστοσελίδες.Μία μελέτη του OpenNetInitiative, ενός ιδρύματος που παρακολουθεί τη λογοκρισία του Διαδικτύου σε ολόκληρο τον κόσμο, διαπίστωσε ότι το Βιετνάμ λογοκρίνει την αντιπολίτευση με πρόσχημα την πάταξη της πορνογραφίας.Η περίπτωση της Κίνας, λοιπόν, δεν αποτελεί κάτι το πρωτότυπο και δεν αποτελεί έκπληξη το ότι μεταξύ των θυμάτων της καταστολής είναι ο δικτυακός τόπος bullog.cn, που έχει συχνά εξοργίσει τις κινεζικές αρχές με τις αναφορές του σε επίμαχα θέματα, όπως οι διαδηλώσεις εναντίον εργοστασίων χημικών.

    «Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη λογοκρισία της πορνογραφίας χρησιμοποιείται κατά παράδοση στην Κίνα και για τη λογοκρισία της πολιτικής διαφωνίας», επισημαίνει η Ρεμπέκα ΜακΚίνον, ειδικός για το κινεζικό Internet στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και τώρα. Η περίοδος που «ευαίσθητες ιστοσελίδες», όπως εκείνες της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιτρεπόταν να λειτουργούν λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

    Το Πεκίνο επεκτείνει τους ελέγχους εν όψει μίας σειράς επετείων. Εφέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση στο Θιβέτ, 20 χρόνια από την αιματοχυσία στην πλατεία Τιεν Ανμέν και 60 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.Ένα πιο άμεσο αίτιο της καταστολής ίσως να είναι η Χάρτα 08, μία έκκληση υπέρ των δημοκρατικών ελευθεριών που απηύθυναν αρκετοί κινέζοι διανοούμενοι πριν από μερικές εβδομάδες.

    Η σκλήρυνση του Πεκίνου εκδηλώνεται τη στιγμή που το Διαδίκτυο μετατρέπεται σε ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αποκάλυψη της κυβερνητικής διαφθοράς.Όταν ο Τσου Ζιουγκένγκ, ένας αξιωματούχος εμφανίστηκε σε μία επίσημη φωτογραφία να φορά ένα ρολόι των 15.000, να οδηγεί Κάντιλακ και καπνίζει πανάκριβα τσιγάρα. Η δημοσιότητα που έλαβε το ζήτημα δολαρίων, οι μπλόγκερ αποφάσισαν να κάνουν μία μικρή έρευνα και ανακάλυψαν ότι ο Τσου ανάγκασε την κυβέρνηση να διατάξει επίσημη έρευνα.

    Σε ένα άλλο επεισόδιο, δύο κινέζοι αξιωματούχοι ξέχασαν στο Μετρό τις αποδείξεις από μία πολυδάπανη περιοδεία στη Βόρεια Αμερική.Η κατακραυγή που προκλήθηκε από τη δημοσίευση του θέματος στο Internet οδήγησε στην άμεση παύση των αξιωματούχων.

    Η κυβέρνηση έχει εκσυγχρονίσει τον τελευταίο καιρό τις μεθόδους εντοπισμού της πολιτικής διαφωνίας.Οι λογοκριτές χρησιμοποιούν για τον σκοπό αυτό ιδιωτικές εταιρείες, τις αποκαλούμενες ως «επιχειρηματίες της λογοκρισίας» και τις έχουν εξουσιοδοτήσει να διατάζουν τις ιστοσελίδες να αφαιρούν τις «προσβλητικές» πληροφορίες.

    Το Πεκίνο χρησιμοποιεί συχνά ως επιχείρημα ότι ανάλογες εκστρατείες έχουν αναλάβει και δυτικές χώρες.Για παράδειγμα, η Αυστραλία έχει προτείνει ένα υποχρεωτικό φίλτρο που μπορεί να «μπλοκάρει» άνω των 1.300 ιστοσελίδων με βίαιο ή πορνογραφικό περιεχόμενο και οι δανικές αρχές έχουν «μπλοκάρει» περίπου 4.000 ιστοσελίδες, σχεδόν όλες πορνογραφικές, χωρίς δικαστική εντολή.

    Είδηση: 18230

    [05] Υποχωρεί η τιμή του αργού κάτω από τα 44 $

    Ειδήσεις

    Κάτω από τα 44 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε σήμερα η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, εν όψει και των στοιχείων που θα δημοσιοποιήσει αύριο η αμερικανική κυβέρνηση, τα οποία αναμένεται να δείξουν αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων, άλλη μία ένδειξη επιβράδυνσης της οικονομίας.

    Ειδικότερα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε κατά 1,94 δολάρια και βρισκόταν στα 43,79 δολάρια.Πάντως, νωρίτερα η τιμή είχε ανέλθει μέχρι και στα 47,49 δολάρια.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ υποχωρούσε 2,33 δολάρια, στα 44,63 δολάρια το βαρέλι.

    Τα στοιχεία του στατιστικής υπηρεσίας του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ [Energy Information Administration], αναμένεται να δείξουν αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου την τελευταία εβδομάδα κατά 2,7 εκατ. βαρέλια.Τα αποθέματα βενζίνης αναμένεται να έχουν αυξηθεί 1,3 εκατ. βαρέλια.

    Είδηση: 18227

    [06] Η κατάχρηση των αντιβιοτικών οδηγεί στην αχρήστευσή τους

    Η ανακάλυψη των αντιβιοτικών τον προηγούμενο αιώνα, σώζει ακόμη και σήμερα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.Όμως, η κατάχρηση των αντιβιοτικών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αχρήστευσή τους, με κίνδυνο να επιστρέψουμε στην εποχή που απλές λοιμώξεις οδηγούσαν στο θάνατο.Όσο ανησυχητικό κι αν ακούγεται αυτό, δεν παύει να είναι η σκληρή πραγματικότητα, στην οποία οδηγηθήκαμε από την υπερκατανάλωση και την κακή χρήση των αντιβιοτικών στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην χώρα μας.

    Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς διαπιστώνουν "το τέλος των αντιβιοτικών".Μόλις πέρσι ανακοινώθηκε επισήμως ότι δεν αναμένεται η ανακάλυψη ενός νέου δραστικού αντιβιοτικού για τα επόμενα χρόνια, την ίδια ώρα που η υπερκατανάλωση των ήδη υπαρχόντων αντιβιοτικών, ουσιαστικά τα καθιστά ανενεργά.Εκτιμάται ότι στο 70% των περιπτώσεων που αφορούν λοιμώξεις του αναπνευστικού [φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, κρυολογήματα, ιγμορίτιδες, βρογχίτιδες] λαμβάνονται αντιβιοτικά χωρίς λόγο, αφού αυτές οι λοιμώξεις οφείλονται σε ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.Η χώρα μας, μαζί με την Κύπρο και άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, έχουν τα υψηλότερα ποσοστά κατάχρησης των αντιβιοτικών στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ειδική συνέντευξη που οργάνωσε το υπουργείο Υγείας.

    Ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η μάχη εναντίον των μικροβίων κινδυνεύει να χαθεί, λόγω την άκριτης χρήσης των αντιβιοτικών.Η καθηγήτρια παθολογίας κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων κ. Γιάννης Πιερουτσάκος και ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Β. Κοντοζαμάνης τόνισαν ακόμη ότι έχει διαπιστωθεί πως σχεδόν όλοι οι ενήλικες Έλληνες [ποσοστό που αγγίζει το 95%] λαμβάνουν αντιβιοτικά με μία απλή φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, καθώς δεν γνωρίζουν ότι για τη λοίμωξη αυτή ευθύνεται σπανιότατα στους ενήλικες το μικρόβιο του στρεπτόκοκκου.

    Μελέτες παιδιάτρων που ανακοινώθηκαν και έχουν γίνει σε όλη τη χώρα δείχνουν ότι οι περισσότερες από τις μισές μητέρες έχουν εφεδρικά αντιβιοτικά στο φαρμακείο του σπιτιού, ενώ σε ποσοστά που κυμαίνονται από 30-40% χορηγούν αντιβιοτικά μόνες τους, χωρίς τη συμβουλή του παιδιάτρου.Ακόμη και στις περιπτώσεις που ο παιδίατρος αρνείται να χορηγήσει αντιβιοτικά, ένα 20% των μητέρων του ασκεί πίεση ή αλλάζει ακόμη και παιδίατρο.

    Ήδη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου βρίσκεται σε επαγρύπνηση και αρχίζει προσπάθεια ενημέρωσης για την καταπολέμηση της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

    Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας δεν φαίνεται να μένει μόνο στα λόγια, καθώς ο υφυπουργός είπε, ότι πέρα από την ευθύνη που έχει ο πολίτης ή ο φαρμακοποιός, ως γιατρός είμαι υποχρεωμένος να απευθύνω έκκληση στους συναδέλφους μου να γίνουν πιο φειδωλοί στη συνταγογράφηση αντιβιοτικών, αλλά και ως υφυπουργός εξηγώ ότι εξετάζουμε τη λήψη μέτρων ώστε, να μη μπορεί κάποιος να προμηθεύεται ελεύθερα και ανεξέλεγκτα τα αντιβιοτικά.

    Οι λαθεμένες αντιλήψεις που επικρατούν για τα αντιβιοτικά είναι πολλές, με σημαντικότερη αυτή που αναφέρει ότι ένα αντιβιοτικό μπορεί να προλάβει μία ίωση ή μία μικροβιακή λοίμωξη. Άποψη πέρα για πέρα λανθασμένη.

    Τα αντιβιοτικά χορηγούνται αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς.

    Υπάρχουν περισσότερα από 250 είδη ιών που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα κοινά σε όλους, όπως ο βήχας, η καταρροή, το συνάχι, ο πονόλαιμος και ο χαμηλός πυρετός μέχρι 38 βαθμούς.Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το σύνθημα όλων μας πρέπει να είναι ότι πρόκειται για ιογενείς λοιμώξεις που θα περάσουν.Βεβαίως, ας μην ξεχνάμε, είπαν οι επιστήμονες, ότι ο γιατρός θα κάνει τη διάγνωση, κι αν κρίνει ότι δεν χρειαζόμαστε αντιβιοτικά, δεν θα πρέπει να επιμείνουμε.

    Είδηση: 18222

    [07] Δηλώσεις Γκρούεφσκι για την εκκρεμότητα της ονομασίας

    Πολιτική

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατηγόρησε, σήμερα, την Ελλάδα ότι, με τη στάση της στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία υπεγράφη το Σεπτέμβριο του 1995. "Δυστυχώς, η Ελλάδα, στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, εγείροντας εμπόδια για την ένταξη της Μακεδονίας στη Συμμαχία, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εκπλήρωσε και εφάρμοσε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις", ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, μετά τη συνάντηση που είχε στη Λιουμπλιάνα, με τον ομόλογό του της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ. "Μερικούς μήνες αργότερα, η Μακεδονία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και αναμένει ότι η προσφυγή θα ολοκληρωθεί προς όφελός της", πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας του να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας, πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Είδηση: 18229

    [08] Επίθεση με μπογιές στο Γ. Παπακωνσταντίνου

    Με ένα κουτί χρώμα περίελουσε ομάδα αντιεξουσιαστών τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου την στιγμή που έμπαινε στα γραφεία του νέου κτιρίου του κόμματος στη γωνία Ιπποκράτους και Ναυαρίνου και μετά εξαφανίστηκε στα στενά των Εξαρχείων. Την επίθεση καταδίκασε με ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ τονίζοντας μεταξύ άλλων: "Αυτές οι επιθέσεις αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά ότι κάποιοι μπερδεύουν την δημοκρατία με την ασυδοσία και την ελευθερία με την ελευθεριότητα.."

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 18226

    [09] Προσφεύγει η Κύπρος εναντίον του Αττίλα Ολγκάτς

    Ενώπιον του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης προτίθεται να φέρει η Λευκωσία το θέμα της τηλεοπτικής ομολογίας του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς, ότι το 1974 εκτέλεσε εν ψυχρώ 10 Ελληνοκυπρίους, ανάμεσα τους και ένα 19χρονο αιχμάλωτο. Η απόφαση για την προσφυγή στο Δικαστήριο του Στρασβούργου ελήφθη σήμερα σε σύσκεψη του Κύπριου προέδρου Χριστόφια με το γενικό εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ότι είναι επιβεβλημένο να εφαρμοστούν πλήρως οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και να υπάρξει συνεργασία της Τουρκίας για την πλήρη διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων εξαφάνισης προσώπων κατά την τουρκική εισβολή.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Επίτροπος της Κυπριακής προεδρίας Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε αναμενόμενη την αντίδραση της Άγκυρας και την προσπάθεια της, όπως είπε, μέσω τρίτων, να εξευτελίσει την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού, και να τον παρουσιάσει ως ψυχοπαθή. Αναλύοντας το πως και υπό ποιές συνθήκες έγινε η ομολογία, δεν φαίνεται ότι πρόκειται για παραδοχή ψυχοπαθούς, σημείωσε.

    Στην Αθήνα, το ΚΚΕ σχολίασε ότι το έγκλημα συνεχίζεται, αφού το Κυπριακό δεν επιλύεται δίκαια, με ευθύνη όχι μόνο της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και των ΗΠΑ και ΕΕ.

    Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στον πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Στην Τουρκία, την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών της Τουρκίας ζήτησε ο γνωστός δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

    Πρέπει να δικαστεί ο ηθοποιός Αττίλα Ολγκάτς, είτε είπε ψέματα είτε όχι, αναφέρει στη σημερινή του στήλη στην εφημερίδα "Πόστα", ο Τούρκος αρθρογράφος.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ηθοποιός αρνήθηκε τα όσα είχε αρχικά υποστηρίξει, λέγοντας ότι τα όσα είπε, ήταν για εντυπωσιασμό, για ένα σενάριο ταινίας που έχει γράψει ο ίδιος.

    Ο Μπιράντ αρθρογράφος, υπογραμμίζει ότι οι δηλώσεις αυτές "ξεσήκωσαν τους Ελληνοκύπριους και τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν κάθε δίκιο να ξεσηκωθούν", διότι, όπως σημειώνει, "όταν ο Ολγκάτς ανακοίνωσε μία δολοφονία που θα μπορούσε να είναι "παράδειγμα" για το θέμα των αγνοούμενων, ήλθαν στην επιφάνεια οι παλιοί ισχυρισμοί".Παράλληλα τονίζει ότι ο ηθοποιός "δίχως να το καταλάβει, άνοιξε το κουτί της Πανδώρας".

    Είδηση: 18225

    [10] Χώρες της Ε.Έ. είναι έτοιμες να δεχτούν κρατούμενους από το Γκουντάναμο

    Τουλάχιστον έξι ή επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμες να δεχτούν κρατούμενους από το Γκουντάναμο, προκειμένου να βοηθήσουν τον νέο αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κλείσει την εν λόγω φυλακή, ανακοίνωσε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, Λουίς Αμάντο.

    "Αυτήν την στιγμή υπάρχουν έξι ή επτά διαθέσιμα κράτη", όπως είπε επί λέξει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Publico.

    Το θέμα του Γκουντάναμο συζητήθηκε για πρώτη φορά στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. εχθές στις Βρυξέλλες."Θέλουμε τη δημιουργία ενός πολύπλευρου πλαισίου που θα επιτρέψει στη συνέχεια στα κράτη να αναπτύξουν πρωτοβουλίες ανάλογα με τους προσανατολισμούς τους", επισήμανε.

    Ο πορτογάλος ΥΠ.ΕΞ. υπογράμμισε στη συνέντευξή του ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ ενός νομικού συμβούλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ευρωπαίους ειδικούς και στον συντονιστή για την αντιτρομοκρατική πολιτική της Ε.Ε..

    Η Πορτογαλία είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να δεχτεί κρατούμενους από το Γκουαντάναμο.

    Είδηση: 18223

    [11] Ένοπλος κατέλαβε λεωφορείο στη Βουλγαρία

    Ειδήσεις

    Ένοπλος κατέλαβε σήμερα στη Βουλγαρία ένα λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Σόφια-Βάρνα και συνέλαβε ομήρους τους 45 επιβαίνοντες σε αυτό, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο άνδρας, 33 περίπου ετών, ανάγκασε υπό την απειλή όπλου τον οδηγό του λεωφορείου να κάνει στάση σε ένα πρατήριο καυσίμων κοντά στην πόλη Λόβετς, 125 περίπου χιλιόμετρα από τη Σόφια.

    Εκεί αξίωσε να συναντηθεί με δημοσιογράφους, δηλώνοντας ότι έχει τοποθετήσει βόμβα στο χώρο αποσκευών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, ήδη έχει σπεύσει επί τόπου ομάδα ψυχολόγων της αστυνομίας και διαπραγματεύεται με τον άνδρα, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι πνευματικά διαταραγμένος.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο ένοπλος αξιώνει από την αστυνομία να του φέρει έναν άνδρα ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο είχε προκαλέσει ατύχημα, κατά το οποίο η έγκυος τότε σύντροφός του απέβαλε.

    Είδηση: 18224

    [12] Αποδεσμεύονται χρήματα προς επιχειρήσεις - τράπεζες

    Ειδήσεις

    Με δύο αποφάσεις των υφυπουργών Οικονομίας, Μπούρα και Λέγκα, αποδεσμεύονται χρήματα από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης προς τις επιχειρήσεις, ενώ ενεργοποιείται το τρίτο σκέλος του σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας για την ελληνική οικονομία, που αφορά τη σύναψη δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου έως του συνολικού ποσού των 15 δισ. ευρώ προς τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, δήλωσε ότι το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας υλοποιείται με ταχύτητα και συνέπεια για να διασφαλιστούν ευνοϊκότεροι όροι για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να προχωρήσουν έργα και επενδύσεις που δημιουργούν απασχόληση και εισόδημα για τους πολίτες, ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ανακοίνωσε ότι ξεκινά άμεσα η αποπληρωμή της επιχορήγησης προς 14.543 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η κρίση στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν αντιμετωπίζονται με σπασμωδικά μέτρα και επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών τόνισε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Λούκα Κατσέλη . Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για αδυναμία να προβλέψει και να θωρακίσει την οικονομία και να προστατεύσει τους πολίτες και επανακάτέθεσε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για διέξοδο από την κρίση.

    Σε ισχύ το τρίτο σκέλος του πακέτου των 28 δισ. ευρώ

    Η εγγύηση για το δανεισμό κάθε τράπεζας θα παρέχεται με ξεχωριστές υπουργικές αποφάσεις και θα αφορά τα δάνεια που θα συναφθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009 με διάρκεια από 3 μήνες έως 3 έτη.

    "Στόχος είναι να συνεχιστεί ομαλά η παροχή ρευστότητας από το πιστωτικό σύστημα, με χαμηλό κόστος χρήματος, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των δημοσίων έργων που εκτελούνται με συμβάσεις παραχώρησης, των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στον επενδυτικό νόμο και των έργων που εκτελούνται με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος.

    Ο κ. Αντώναρος ανακοίνωσε ότι άμεσα ξεκινά από το Υπουργείο Οικονομίας η αποπληρωμή της δημόσιας επιχορήγησης προς 14543 επιχειρήσεις, των οποίων τα σχέδια έχουν ενταχθεί στη δράση για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

    Ο κ. Αντώναρος ανέφερε ότι από την υλοποίηση των σχεδίων αυτών προβλέπεται να δημιουργηθούν 15.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ αποτυπώνεται η σαφής βούληση του Υπουργείου Οικονομίας να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απορρόφησης των κοινοτικών πόρων.

    Σε ερώτηση αν τώρα το κράτος θα έχει καλύτερο έλεγχο, ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως εκείνο που ενδιαφέρει είναι να δοθεί αυτή η βοήθεια στους δικαιούχους, είτε πρόκειται για νοικοκυριά, είτε για επιχειρήσεις, χωρίς χάσιμο χρόνου και αυτό το στόχο έχουν οι διευθετήσεις που γίνονται.

    Είδηση: 18217

    [13] Η παράνομη στάθμευση σκοτώνει

    Η παράνομη στάθμευση είναι ο παράγοντας που ευθύνεται περισσότερο από κάθε άλλον για το κυκλοφοριακό πρόβλημα του λεκανοπεδίου.Οι οδηγοί παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους πραγματικά όπου βρουν, στα πεζοδρόμια, στις γωνίες, στις στροφές, στις διαβάσεις κ.λπ..Προκαλούν έτσι τεράστια προβλήματα στην κανονική ροή των οχημάτων σε κεντρικούς άξονες και γίνονται αίτιοι σοβαρών τροχαίων συμβάντων, ακόμη και θανατηφόρων τροχαίων.Επιπλέον, κάνουν αδιάβατα τα πεζοδρόμια για τους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα αλλά και τα καροτσάκια που μεταφέρουν νήπια.

    Το 2009 βρίσκει περισσότερα από 7 εκατομμύρια οχήματα να κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους τα οποία συνεχώς αυξάνονται.Περισσότερα από τα μισά εξ αυτών κινούνται εντός του Λεκανοπεδίου, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και κινδύνους στους οδηγούς, αλλά και στους πεζούς.

    Το θράσος κάποιων οδηγών φαίνεται πως δεν έχει όρια, καθώς καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια και τους πεζόδρομους, όπου κινούνται μικρά παιδιά, άνθρωποι με παροδικά ή μόνιμα κινητικά προβλήματα, αλλά και γονείς με βρέφη σε καροτσάκια, αφού τα βλέπουν μόνο ως διαθέσιμους χώρους στάθμευσης.

    Τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, σχεδόν σε όλους τους κεντρικούς και κυρίως τους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, επιβαρύνουν απίστευτα το ήδη προβληματικό κυκλοφοριακό της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας.

    Πάντως, οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως πέραν των όποιων προβλημάτων παρουσιάζει το οδικό δίκτυο του Λεκανοπεδίου, ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο επάνω σε πεζοδρόμιο μπορεί να στοιχίσει ακόμη και τη ζωή σε κάποιον συνάνθρωπό μας, όπως συνέβη προσφάτως στην οδό Λιοσίων, όπου ένα μικρό παιδί και η γιαγιά του παρασύρθηκαν από φορτηγό, καθώς ένα σταθμευμένο ΙΧ εμπόδιζε την κίνησή τους στο πεζοδρόμιο, αναγκάζοντάς τους να περπατήσουν στην άσφαλτο.

    Είδηση: 18216

    [14] Πορεία για τα κομμένα δέντρα

    Κοινωνία

    Πορεία προς το δημαρχείο της Αθήνας, πραγματοποίησαν κάτοικοι της Κυψέλης, που μένουν στην περιοχή γύρω από το πάρκο στη συμβολή των οδών Πατησίων και Κύπρου. Διαμαρτύρονται για το ξερίζωμα των δένδρων από συνεργεία του Δήμου, για να κατασκευαστεί στο σημείο υπόγειο πάρκινγκ.

    Οι κάτοικοι της περιοχής που συμμετείχαν στην συγκέντρωση είχαν συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Αθηναίων Χρόνη Ακριτίδη στον οποίον κατήγγειλαν το γεγονός και ζήτησαν να σταματήσει κάθε ενέργεια για την δημιουργία χώρου στάθμευσης στο σημείο.

    Συμφωνά με την αντιπροσωπεία των κατοίκων που συγκεντρώθηκε με τον αντιδήμαρχο ο δήμος επιμένει για την κατασκευή του παρκινγκ, ενώ ισχυρίζεται ότι κόπηκαν μόνο 12 δέντρα.

    Όπως ενημέρωσαν οι κάτοικοι έχει υποβληθεί μήνυση από την διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Αττικής, ενώ έχουν κατατεθεί και ασφαλιστικά μετρά.

    Θα ασκήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα κατέληξαν

    Αδιανόητη και απαράδεκτη χαρακτήρισε τη στάση της δημοτικής αρχής στο θέμα του πάρκου της Κυψέλης ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Η Αθηνά Αλλάζει" Κώστας Σκανδαλίδης.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι το πάρκινγκ δεν γίνεται μόνο για τους επισκέπτες της περιοχής και δεν εξυπηρετεί τους κατοίκους και επισήμανε: Με το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» δεν γίνεται. Έχουμε φτάσει στο οξύμωρο τα ΜΑΤ να φυλάνε επί 25 ημέρες ένα πλαστικό δέντρο στο Σύνταγμα και τώρα να φυλάνε τις μπουλντόζες που γκρεμίζουν και ξεριζώνουν τα πραγματικά δέντρα, που είναι πάρα πολύ λίγα.

    Είδηση: 18214

    [15] Ποινικές διώξεις για το δίκτυο παιδικού πορνό

    Κοινωνία

    Τις πρώτες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών εναντίον πέντε εκ των συνολικά 11 συλληφθέντων για την εμπλοκή τους στο μεγάλο κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας, που εντοπίστηκε στη χώρα μας και εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αττικής και Θεσσαλονίκης. Στους συλληφθέντες συγκαταλέγονται ο 44χρονος αρχιμανδρίτης της Μητρόπολης Σπάρτης, ένας γιατρός, επιχειρηματίες και υπάλληλοι, οι οποίοι αντάλλασσαν το παράνομο υλικό μεταξύ τους. Ο αρχιμανδρίτης μετά από εντολή του μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιου, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του τακτική ένορκη ανάκριση. Συγκλονισμένος από τις αποκαλύψεις δήλωσε και ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ στην περιφέρεια του οποίου κατοικεί ο κατηγορούμενος κληρικός. Σε βάρος άλλων 13 ατόμων, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα αστυνομικός, σχηματίστηκαν μόνο δικογραφίες γιατί διαπιστώθηκε ότι αγόραζαν χωρίς να έχουν το σχετικό υλικό στους υπολογιστές τους. Πρόκειται για άτομα τα οποία αγόραζαν με τις πιστωτικές τους κάρτες μεγάλες ποσότητες υλικού παιδικής πορνογραφίας από τη Βρετανία.

    Τα ηλεκτρονικά ίχνη οδήγησαν στους κατηγορούμενουςΕν τω μεταξύ, με εντολή της Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ελένης Ράικου, ενεργοποιήθηκε η διάταξη του νόμου, που προβλέπει τη δημοσιοποίηση ονομάτων κατηγορουμένων για εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων.

    Όπως ανακοινώθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα προσήχθησαν μέχρι τώρα οι Συμεωνίδης Σπύρος του Χρήστου, Χαραλαμπίδης Χαράλαμπος του Κωνσταντίνου, Χασιώτης Φαίδων του Χρήστου και Ηλιόπουλος Γιώργος του Ιωάννη και ο αρχιμανδρίτης Φώτης Μακρυστάθης, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για πορνογραφία ανηλίκων, με χρήση διαδικτύου κατ' εξακολούθηση και κατά συνήθεια.

    Και οι πέντε αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή τις επόμενες ημέρες.

    Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από την ελληνική αστυνομία τον περασμένο Δεκέμβριο έπειτα από σήμα της αστυνομίας του Λονδίνου, που έφτασε μέσω Ιντερπόλ με το οποίο οι βρετανικές αρχές ενημέρωναν ότι ύστερα από παγκόσμια έρευνά τους στο διαδίκτυο για διακίνηση πώληση και αγορά υλικού παιδικής πορνογραφίας εντόπισαν πάνω από 200 ιστοσελίδες για VIP μέλη μέσω των οποίων γινόταν αγοραπωλησία υλικού που αφορούσε στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

    Με έγκριση των εισαγγελικών αρχών έγινε άρση απορρήτου και διαπιστώθηκε ότι στο συγκεκριμένο κύκλωμα περιλαμβάνονταν 137 ηλεκτρονικά ίχνη από Ελλάδα, τα οποία με την ταυτοποίησή τους οδήγησαν τελικά στους 24 κατηγορούμενους, καθώς κάποιοι από τους οποίους χρησιμοποιούσαν περισσότερες από μία διευθύνσεις.

    Οι περιοχές από τις οποίες γινόταν η διακίνηση της παιδικής πορνογραφίας ήταν: στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στη Μυτιλήνη, στην Πάτρα, στη Μύκονο, στην Ορεστιάδα και στην Πρέβεζα.

    Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας έγιναν έφοδοι της αστυνομίας σε 40 σπίτια και συνελήφθησαν οι 11 από τους 24, ενώ για τους υπόλοιπους 13 σχηματίστηκαν δικογραφίες οι οποίες υποβλήθηκαν στις κατά τόπους εισαγγελίες.

    Συνολικά κατασχέθηκαν 28 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, οκτώ φορητοί υπολογιστές και μεγάλες αριθμός DVD συνολικής χωρητικότητας 28.000 GB, που περιείχαν υλικό παιδικής πορνογραφίας, προερχόμενο από χώρες του εξωτερικού, η σκληρότητα του οποίου σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί πραγματικά σοκ.

    Είδηση: 18207

    [16] Κύμα απολύσεων σε όλον τον κόσμο

    Ειδήσεις

    Δραματικές είναι οι συνέπειες της οικονομικής ύφεσης που εξαπλώνεται στον κόσμο και καθημερινά μας έρχονται συγκλονιστικές ειδήσεις.Η εταιρία πληροφορικής IBM είναι από τις τελευταίες, για τις οποίες έγινε γνωστό, ότι προσανατολίζεται σε απολύσεις -περίπου- 3.000 εργαζομένων.Όμως, ο αριθμός αυτός δεν είναι τίποτα μπροστά στο κύμα απολύσεων που μόνον εχθες ξεπέρασε τις 70.000.

    Για αιματοκύλισμα στην αγορά εργασίας κάνει λόγο, όχι άδικα, το CNN, αφού μέσα σε μία ημέρα έγιναν70.000 απολύσεις.Σε Η.Π.Α. και Ευρώπη, μεγάλες εταιρίες -ορισμένες από τις μεγαλύτερες διεθνώς στον τομέα τους- ανακοίνωσαν μαζικές περικοπές θέσεων.Ενδεικτικό είναι ότι οι αμερικανικές Caterpillar και Phizer ανακοίνωσαν συνολικά χθες 40.000 περικοπές θέσεων εργασίας, από 20.000 η κάθε μία.Το χειρότερο στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται ότι μόλις άρχισε να γίνεται αισθητό.Στην Ευρώπη, η ING, η Philips και η Corus, ανακοίνωσαν περίπου 17.000 απολύσεις.

    Η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, ήταν και η χειρότερη του νέου χρόνου για τον χώρο της εργασίας.Μόνο για τις Η.Π.Α., ανέβασε σε 200.000 των αριθμό των ανθρώπων που απολύονται από τις δουλειές τους.

    Οι άνθρωποι που απολύονται δεν είναι απλώς αριθμοί, διαμήνυσε ο νέος Πρόεδρος των Η.Π.Α., ασκώντας πιέσεις για το νέο πακέτο ύψους 825 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προωθεί για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

    Οι εταιρίες που προχωρούν σε απολύσεις, επικαλούνται τις οικονομικές απώλειες του 2008 και τις αρνητικές προβλέψεις για το 2009.Οι κυβερνήσεις σπεύδουν με μέτρα ενίσχυσης, αλλά, μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.Περισσότερο δραστικά μέτρα ζητούν οικονομολόγοι, σύμφωνα με τους οποίους, τώρα φαίνεται να πλησιάζουμε στην κορυφή του παγόβουνου.Η ανάκαμψη τοποθετείται πλέον για το επόμενο έτος.

    Είδηση: 18211

    [17] Χατζηδάκης: Ανοίγουμε τον βηματισμό μας στην ενέργεια

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Με τα θέματα της ενέργειας ασχολήθηκε η Κυβερνητική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι η ενέργεια είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, καθώς αφορά και την καθημερινότητά μας και τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας Μας και το περιβάλλον.

    «Η τελευταία κρίση του φυσικού αερίου απέδειξε ότι η χώρα μας ήταν θωρακισμένη, κι αυτό οφειλόταν στο σχέδιο της κυβέρνησης που είχε υλοποιηθεί», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης.Ωστόσο, προσέθεσε, δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε να προχωρούμε με βάση αυτό το σχέδιο.

    Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι τα σχέδια για τον αγωγό South Stream και τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη εξελίσσονται ομαλά και ενισχύουν τη γεωστρατηγική θέση της χώρας.

    Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή επάρκεια δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, είπε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι εφέτος θα τεθούν σε λειτουργία νέες μονάδες, τόσο από τη ΔΕΗ, όσο και από ιδιώτες επενδυτές.

    Το θέμα που μας απασχολεί, είπε ο υπουργός, είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς από την πλευρά του ανταγωνισμού, ιδίως σε σχέση με τα πετρελαιοειδή.

    Αναφέρθηκε δε στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με τους εμπλεκόμενους στον τομέα των πετρελαιοειδών και πρόσθεσε ότι είμαστε έτοιμοι, σε σύντομο διάστημα, να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών.

    Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τόνισε ότι μέχρι το 2008 έπρεπε να τριπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Έχουμε ξεπεράσει τα 1.400 από τα 450 μεγαβάτ, κι αυτό δείχνει τη σημασία που έδωσαν οι προκάτοχοί μου στο υπουργείο, ανέφερε.

    Θα συνεχίσω, πρόσθεσε, στον ίδιο δρόμο και θα προσπαθήσω να ανοίξουμε τον βηματισμό μας.

    Το 2009 θέλουμε να είναι έτος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είναι χρέος μας απέναντι στις νεότερες γενιές των Ελλήνων, καθώς σχετίζεται άμεσα και με την προστασία του περιβάλλοντος, κατέληξε.

    Είδηση: 18206

    [18] Συνάντηση Μπακογιάννη-Τζεμπάρι

    Πολιτική

    Την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα συμφωνήσαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Ιράκ. Μετά τη συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Ιρακινό ομόλογό της Χοσιάρ Τζεμπάρι ανακοινώθηκε το άνοιγμα γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων στο Εημπριλ στο βόρειο Ιράκ και συμφωνήθηκε η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην ανοικοδόμηση της χώρας, ενώ η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ενότητας, της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας του Ιρακ. Σε ερώτηση για το εάν θα δηχθεί η Ελλάδα κρατούμενους από το Γκουαντάναμο, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι κατ' αρχήν χαιρετίζει την απόφαση Ομπάμα να κλείσει τις φυλακές αυτές, ενώ για το θέμα των κρατουμένων τόνισε πως πρόκειται για ένα σοβαρό ανθρωπιστικό ζήτημα και εξετάζεται το νομικό καθεστώς μιας ενδεχόμενης απόφασης, που θα πρέπει να ληφθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε.

    Είδηση: 18203

    [19] Αιτήσεις για τις πανελλαδικές 2009

    Το αργότερο μέχρι 20 Φεβρουαρίου 2009 πρέπει να καταθέσουν στο λύκειο σχετική αίτηση και την κατά περίπτωση απαιτούμενη γνωμάτευση οι υποψήφιοι συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις 2009 όλων των τύπων λυκείου, με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, οι φορείς των γνωματεύσεων, ο τόπος υποβολής, ο τρόπος εξέτασης κλπ. Αναφέρονται στη σχετική εγκύκλιο που έχει σταλεί από το Δεκέμβριο του 2008 σε όλα τα λύκεια της χώρας, στις διευθύνσεις και τα γραφεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Σημειώνεται ότι οι απόφοιτοι και τελειόφοιτοι του Β΄κύκλου των ημερήσιων και εσπερινών Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων, και οι κάτοχοι πτυχίου ειδικότητας των πρώην Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων, θα υποβάλουν τη σχετική αίτηση μαζί με το Μηχανογραφικό Δελτίο το Μάρτιο στο οικείο Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ή στη Διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η ακριβής προθεσμία θα γνωστοποιηθεί με σχετική ανακοίνωση.

    Είδηση: 18201

    [20] Δύο νεκροί στα σύνορα της Γάζας

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας, λίγο μετά το θάνατο ενός ισραηλινού στρατιώτη από έκρηξη, όπως μετέδωσαν αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα, μία εβδομάδα μετά την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ο 24χρονος αγρότης Ανουάρ Αλ-Ντρέιμ σκοτώθηκε στον τομέα Κισουφίμ κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού ή ελικοπτέρων, ανακοίνωσε παλαιστινιακή ιατρική πηγή. Λίγο νωρίτερα, το "αλ Αραμπίγια" και το "αλ Τζαζίρα" είχαν μεταδώσει πως ένας ισραηλινός στρατιώτης έχασε τη ζωή του κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν τρεις στρατιώτες. Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Διπλωματικός πυρετός

    Είδηση: 18200


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 27 January 2009 - 17:59:34 UTC