Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαλί: Απαγωγή Ευρωπαίων τουριστών στο Νίγηρα
  • [02] Η Ευρώπη γερνά
  • [03] Πιθανή η μείωση της θητείας στους 9 μήνες
  • [04] Αποτυχία της Ryanair να εξαγοράσει την Aer Lingus
  • [05] Πορεία και μικροεπεισόδια για την Κ. Κούνεβα
  • [06] Ομιλία Παπαρήγα στο Σπόρτινγκ
  • [07] Ακυρώνονται οι συναυλίες του Ζορζ Μουστακί για λόγους υγείας
  • [08] ΓΣΕΒΕΕ: Ζητά συνάντηση με την ηγεσία των υπ. Οικονομίας και Απασχόλησης

    [01] Μαλί: Απαγωγή Ευρωπαίων τουριστών στο Νίγηρα

    Ειδήσεις

    Τέσσερις ξένοι τουρίστες (δύο Ελβετοί, ένας Γερμανός και ένας Βρετανός) απήχθησαν την Πέμπτη, πιθανότατα από αντάρτες Τουαρέγκ, στο Νίγηρα, ενώ επέστρεφαν από ένα φεστιβάλ στο βόρειο Μαλί. Επιβεβαιώθηκε από τον κυβερνήτη της επαρχίας Γκόα του Μαλί, στρατηγό Αμαντού Μπάμπα Τουρέ, ότι οι τέσσερις τουρίστες απήχθησαν στο έδαφος του Νίγηρα, κοντά στα σύνορα με το Μαλί. Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Μαλί , η απαγωγή έγινε στην κοινότητα Μπάνι-Μπάνγκου του Νίγηρα που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Μαλί. Οι τουρίστες είχαν πάει να παρακολουθήσουν ένα φεστιβάλ νομαδικής κουλτούρας στο Αντεραμπουκάνε του Μαλί και επέστρεφαν στη βάση τους με τρία αυτοκίνητα. "Ο πρώτος οδηγός της αυτοκινητοπομπής κατάφερε να ξεφύγει μολονότι πυροβόλησαν το όχημά του. Όμως οι Ευρωπαίοι τουρίστες δεν επέβαιναν σε αυτό το όχημα", διευκρίνισε ο στρατηγός Τουρέ. Οι ένοπλοι σταμάτησαν τα δύο άλλα οχήματα και έφυγαν παίρνοντας μαζί τους τουρίστες, όχι όμως και τα προσωπικά τους αντικείμενα.

    Είδηση: 18055

    [02] Η Ευρώπη γερνά

    H Ευρώπη, αποκαλούμενη και Γηραιά ήπειρος, τέταρτη σε έκταση ήπειρος του πλανήτη μας, γίνεται γηραιότερη. Το δημογραφικό πρόβλημα προβλέπεται οτι θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τις επόμενες δεκαετίες και το 2050 ο ενεργός πληθυσμός στην Ευρώπη θα έχει μειωθεί κατά 50 εκατομμύρια. Σύμφωνα με έρευνα του Παντοίου Πανεπιστημίου, ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η Ελλάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά εργασίας και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να σχεδιαστούν από την αρχή οι πολιτικές στους τομείς της απασχόλησης και της ασφάλισης λαμβάνοντας υπόψη την ηλικιακή ανατροπή του πληθυσμού.

    Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ενεργό πληθυσμό της Γηραιάς Ηπείρου, που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 48 εκ. έως το 2050. Ο στόχος που έχει τεθεί ως το 2010 είναι οι μισοί Ευρωπαίοι ηλικίας από 55 έως 64 να απασχολούνται. Σήμερα το ποσοστό απασχόλησής τους ανέρχεται σε 45%.

    Η ελληνική κοινωνία γερνάει, και το ίδιο συμβαίνει στις περισσότερες δυτικές χώρες. Ωστόσο, όλο και δυσκολότερη υπόθεση είναι η εύρεση εργασίας για όσους έχουν περάσει τα 55. Ακόμα κι εκείνοι που απασχολούνται όμως αισθάνονται ανασφάλεια, καθώς ο παράγοντας ηλικία τους καθιστά υποψήφια θύματα απόλυσης. Έντονη είναι η επιθυμία των συνταξιούχων στη χώρα μας να παραμείνουν ενεργοί, καθώς ο 1 στους 2 θέλει να εργάζεται. Αυτό βέβαια εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι 7 στους 10 ζουν με εισόδημα κάτω των 750 ευρώ και οι 2 στους 3 ζουν μόνο με τη σύνταξή τους. Ωστόσο, από τους συνταξιούχους που απασχολούνται, μόλις το 10 με 15% δηλώνουν το εισόδημά τους. Οι υπόλοιποι δουλεύουν ανασφάλιστοι, δεδομένου ότι τα ασφάλιστρα είναι υψηλά και οι απολαβές χαμηλές.

    Πρόκληση, χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, την εφαρμογή νέων πολιτικών που θα ενισχύουν την απασχόληση των ατόμων της ηλικιακής ομάδας 55 έως 64. Πολιτικών καθόλα αναγκαίων, αφού οι παρούσες αφορούν τα κοινωνικά δεδομένα που ίσχυαν πριν 50 χρόνια.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 18053

    [03] Πιθανή η μείωση της θητείας στους 9 μήνες

    Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο μείωσης της στρατιωτικής θητείας. Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Μεϊμαράκης ερωτώμενος για τη θητεία είπε ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης το ενδεχόμενο μείωσής της αλλά και υλοποίησης κάποιων προϋποθέσεων που είναι μεταξύ άλλων προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών.

    Είδηση: 18051

    [04] Αποτυχία της Ryanair να εξαγοράσει την Aer Lingus

    Ειδήσεις

    Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι απέτυχε να εξαγοράσει την επίσης ιρλανδική και ανταγωνίστριά της εταιρεία Aer Lingus, αφότου η ιρλανδική κυβέρνηση, που κατέχει το ένα τέταρτο του κεφαλαίου της τελευταίας, δήλωσε ότι απορρίπτει την προσφορά. Σε ανακοίνωση της η Ryanair δηλώνει "απογοητευμένη από την απόφαση της κυβέρνησης να μην αποδεχτεί την προσφορά της", που καθορίστηκε στο 1,40 ευρώ για κάθε μετοχή της Aer Lingus -περίπου 748 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.

    Η εταιρία ωστόσο πρόσθεσε ότι "σέβεται" την επιλογή του Δουβλίνου, που καταδικάζει την προσφορά της σε αποτυχία. Το ιρλανδικό κράτος κατέχει το 25,1% του κεφαλαίου της Aer Lingus και για να επιτύχει η Ryanair έχει ανάγκη να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 90% του κεφαλαίου της Aer Lingus. Η Ryanair είναι και εκείνη βασικός μέτοχος της Aer Lingus της ιρλανδικής πρώην κρατικής αεροπορικής εταιρείας, της οποίας κατέχει περίπου το 30% του κεφαλαίου της. Την προσφορά της η Ryanair την υπέβαλε στα τέλη του 2008 προσφορά για την εξαγορά της Aer Lingus, προτείνοντας να την αγοράσει στην τιμή του 1,40 ευρώ την μετοχή, περίπου 748 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.

    Είδηση: 18052

    [05] Πορεία και μικροεπεισόδια για την Κ. Κούνεβα

    Διαδήλωση από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας, έως το υπουργείο Απασχόλησης, πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης, η "Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα". Στα Προπύλαια, όπου συγκεντρώθηκαν μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων, μέλη της νεολαίας του ΣΥΝ και μετανάστες, ενώ σταδιακά στην πορεία μπήκαν και ομάδες αντιεξουσιαστών.

    Οι συγκεντρωθέντες ενέκριναν ψήφισμα στο οποίο ζητούσαν τον εντοπισμό και την σύλληψη των ηθικών και φυσικών αυτουργών της επίθεσης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα. Έξω από το υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Πειραιώς σημειώθηκαν επεισόδια μικρής έκτασης μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων, που έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών και ομάδων αντιεξουσιαστών.

    Είδηση: 18049

    [06] Ομιλία Παπαρήγα στο Σπόρτινγκ

    Οξύτατη επίθεση εναντίον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ως προς τον ρόλο τους στην οικονομική κρίση, εξαπέλυσε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας τυο βράδυ της Πέμπτης στο Σπόρτιγκ, αποδίδοντας στις συνδικαλιστικές ηγεσίες τους "επαίσχυντο ρόλο". Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την αλληλεγγύη της στις κινητοποιήσεις των αγροτών και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να σταθούν δίπλα στα μπλόκα. Αναφερόμενη στην οικονομική κρίση την απέδωσε στην κρίση του καπιταλισμού, τονίζοντας ότι τώρα το πιο σπουδαίο είναι βρεθούν οι εργαζόμενοι σε θέση αντεπίθεσης. Για την ΝΔ είπε ότι τα φορτώνει όλα στη διεθνή κρίση και στην πασοκική διαχείριση που παρέλαβε, ενώ το ΠΑΣΟΚ, με το πλεονέκτημα ότι είναι αντιπολίτευση, άρα μπορεί να δημαγωγεί ασύστολα, ανακάλυψε ότι η διεθνής κρίση δεν αφορά στην Ελλάδα, ότι το πρόβλημα είναι εσωτερικό, αποκλειστικά νεοδημοκρατικό. Η κ. Παπαρήγα επέκρινε και το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δημαγωγεί ασύστολα για τα προβλήματα της νεολαίας, αναγορεύοντάς την σε μια κοινωνική δύναμη πέρα και πάνω από την εργατική τάξη και τα μικροαστικά στρώματα. Όπως είπε η κ. Παπαρήγα, μας ξανάφερε τις ξεπερασμένες, γερασμένες θεωρίες του Μαρκούζε ως άκρως πρωτότυπες και επαναστατικές.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ ειδικότερα για τα δύο μεγάλα κόμματα, είπε ότι με διαφορετικές φράσεις και συνθήματα, λένε ουσιαστικά το ίδιο πράγμα: Ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η μέγιστη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, όλων των "παραγωγικών δυνάμεων", ώστε η κρίση να περάσει όσο γίνεται πιο ομαλά: Δηλαδή οι ταξικοί αντίπαλοι να συνεργαστούν, δηλαδή η εργατική τάξη να σκύψει το κεφάλι μέχρι να ακουμπήσει το έδαφος. Αντίθετα, είπε η κ. Παπαρήγα, οι δικές μας θέσεις και αιτήματα προϋποθέτουν χτύπημα των κερδών των μονοπωλίων και αλλαγή συσχετισμού σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενίσχυση του ΚΚΕ, ενώ τα δικά τους είναι ή ασπιρίνες που τα πληρώνει ένα μέρος των εργαζομένων, ή είναι μέτρα που διευκολύνουν τη λογική της συναίνεσης, της υποταγής, της παραίτησης, που διευκολύνουν την εναλλαγή στη διακυβέρνηση της ίδιας πολιτικής.

    Άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι "οι προτάσεις του δεν ξεφεύγουν από την κυρίαρχη λογική. Και επειδή έχει ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη δημαγωγία (καθώς από τη μια μεριά νοιώθει στριμωγμένος από το συγγενικό ιδεολογικά κόμμα του ΠΑΣΟΚ,ενώ από την άλλη θέλει να καταγράφεται ως ριζοσπαστική δύναμη για να γίνει ανάχωμα προς την πρόταση του ΚΚΕ), προβάλλει θέσεις και αιτήματα, που ύστερα από λίγο τα αλλάζει, τα θολώνει, τα απεμπολεί. Το σοβαρό είναι ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αποσπά τις θέσεις του από τη στρατηγική των μονοπωλίων και υποστηρίζει ότι μια προοδευτική, αριστερή κυβέρνηση μπορεί να βάλει τάξη και να περιορίσει με μια άλλη διαχείριση και να αλλάξει τη φύση των μονοπωλίων, του κεφαλαίου, ακόμα και τις δεσμεύσεις της ΕΕ".

    Όσον αφορά στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι στα 4 χρόνια που πέρασαν από το προηγούμενο συνέδριο είναι γεγονός ότι το ΚΚΕ ξεκόλλησε από μια σειρά αδυναμίες που στα προηγούμενα Συνέδρια υπογραμμίζαμε, αφομοιώσαμε καλύτερα τη στρατηγική του Κόμματος, την πρόταση συμμαχίας για τον αγώνα που οδηγεί στη λαϊκή εξουσία και οικονομία, τονίζοντας παράλληλα, ότι σήμερα ο ιδεολογικός αγώνας αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα για την οργάνωση και πάλη των εργατών. Ο ιδεολογικός αγώνας φέρνει αποτελέσματα όταν αδιαλείπτως και με επεξεργασμένο τρόπο συνδέεται και συνδυάζεται με την πρακτική δράση, με τον καθημερινό αγώνα, είπε.

    Είδηση: 18050

    [07] Ακυρώνονται οι συναυλίες του Ζορζ Μουστακί για λόγους υγείας

    Συντάχθηκε απο τον/την Κατερίνα Ιωαννίδου

    Ακυρώνει τελικά την προγραμματισμένη περιοδεία του, την οποία πριν από λίγες ημέρες είχε αναβάλλει για λόγους υγείας, ο Γάλλος τραγουδιστής Ζορζ Μουστακί. "Νομίζω ότι δεν πρέπει να υποστώ την αγωνία που έχω πριν από κάθε συναυλία μου", δήλωσε ο 75χρονος τραγουδιστής στο εβδομαδιαίο περιοδικό Nouvel Observateur. "Δεν θέλω να διαπραγματευτώ με την φυσική μου κατάσταση. Έλαβα ένα σημάδι κινδύνου και το παίρνω σοβαρά. Δεν είμαι υποχόνδριος αλλά είμαι πολύ προσεκτικός με την υγεία μου", συμπλήρωσε ο Ζορζ Μουστακί, τονίζοντας ότι είναι απλώς ένα διάλειμμα και όχι μία παύση. Ο διάσημος τραγουδιστής, που υποφέρει από βρογχικά, επρόκειτο να εμφανιστεί στις 25 Φεβρουαρίου στην Βαρκελώνη και έπειτα στην Γαλλία, στην Σουηδία και στο Μαρόκο.

    Είδηση: 18048

    [08] ΓΣΕΒΕΕ: Ζητά συνάντηση με την ηγεσία των υπ. Οικονομίας και Απασχόλησης

    Κοινωνία

    Η ΓΣΕΒΕΕ, ενόψει της σύγκλισης του Διοικητικού της Συμβουλίου στις αρχές Φεβρουαρίου ζήτησε επείγουσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομίας Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, κρίνει πως πρέπει να συζητηθεί: Η άμεση αντιμετώπιση σημαντικών θεμάτων όπως η χρηματοδότηση ΟΑΕΕ, η διαδοχική ασφάλιση, η υγειονομική περίθαλψη, η ταχεία απονομή σύνταξης, η χρηματοδότηση οργανώσεων συνταξιούχων καθώς και η άμεση επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για επενδύσεις, η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ, η άμεση, σταθερή και θεσμοθετημένη χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο επανασχεδιασμός της συμφωνίας του ΤΕΜΠΜΕ με τις Τράπεζες, η σύνδεση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις με υποχρέωση για επενδύσεις, η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και η περαιτέρω διευκόλυνση της μεταβίβασης μικρών επιχειρήσεων από τη μια γενιά στην άλλη.

    Είδηση: 18047


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 22 January 2009 - 21:57:54 UTC