Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Γάζα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ
  • [02] EFSA: Αύξηση κρουσμάτων λιστερίασης, καμπυλοβακτηριδίου, σαλμονέλας
  • [03] Μέντιουμ θα εντοπίζει αυτούς που χρωστάνε
  • [04] Βλαβερή η τηλεόραση για τα νήπια
  • [05] Οι γυναικείοι οργασμοί εξαρτώνται και απ' το ανδρικό...πορτοφόλι

    [01] Στη Γάζα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ

    Κόσμος -

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Δραματική έκκληση προς το Ισραήλ και τη Χαμάς για αυτοσυγκράτηση και σεβασμό της εύθραυστης εκεχειρίας απεύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν,ο οποίος το μεσημέρι της Δευτέρας πέρασε από το Ισραήλ στη Γάζα. Στο μεταξύ, μπορεί οι Ισραηλινοί να αποχωρούν από τη λωρίδα της Γάζας αλλά η εκεχειρία εξακολουθεί να είναι εύθραυστη αφού και τη Δευτέρα, οι κάτοικοι των παλαιστινιακών εδαφών, ξύπνησαν από τις βολές του Ισραηλινού Ναυτικού.

    Μήνυμα αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους μετά από σφυροκόπημα 22 ημερών μεταφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ που επισκέπτεται τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος συναντήθηκε με την Ισραηλινή υπουργό εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και επεσκέφθη το σχολείο του ΟΗΕ που κατεστράφη από τις ισραηλινές επιθέσεις καθώς και τις υπηρεσίες αρωγής, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι των βομβαρδισμών κτηρίων του οργανισμού θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Εν τω μεταξύ χιλιάδες οπαδοί της Χαμάς συγκεντρώθηκαν έξω από το κατεστραμμένο κτήριο του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου στην πόλη της Γάζας για να "γιορτάσουν τη νίκη της αντίστασης κατά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής". Την Τετάρτη συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι υπουργοί εξωτερικών με αντικείμενο την εδραίωση της εκεχειρίας.

    Αντιμέτωποι με την απόλυτη καταστροφή βρίσκονται τα μέλη της ανθρωπιστικής βοήθειας, που φθάνουν στη Γάζα. Οι εικόνες που μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι ερείπια και ανθρώπινος πόνος.

    Σχετικές ειδήσεις:Συνεχίζεται η αποχώρηση

    Είδηση: 17960

    [02] EFSA: Αύξηση κρουσμάτων λιστερίασης, καμπυλοβακτηριδίου, σαλμονέλας

    Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA), τα κρούσματα λιστερίασης, καμπυλοβακτηριδίου και σαλμονέλας αυξάνονται στην Ευρώπη, αλλά μπορούν να καταπολεμηθούν με καλύτερη υγιεινή στην κουζίνα. Σε έκθεση που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες από την EFSA και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC), οι τρεις αυτές ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο, τοποθετούνται στην κορυφή του καταλόγου των λοιμώξεων αυτού του είδους και η πορεία τους παραμένει "ανησυχητική". Όπως διευκρινίζεται στην έκθεση, περισσότερες από 200.000 λοιμώξεις από καμπυλοβακτηρίδιο, περισσότερα από 150.000 κρούσματα σαλμονέλας και 1.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα λιστερίασης εντοπίστηκαν στην ΕΕ το 2007.

    Σύμφωνα με την έκθεση: Η Γερμανία είναι η χώρα που επλήγη περισσότερο, με 36,4% κρούσματα σαλμονέλας και 56% λοιμώξεις από καμπυλοβακτηρίδιο.

    Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, επλήγησαν περισσότερο όσον αφορά τη λιστερίαση.

    Κύριοι φορείς των λοιμώξεων αυτών είναι: Αυγά, πουλερικά, χοιρινό, μη παστεριωμένο γάλα, τρόφιμα έτοιμα για κατανάλωση, καπνιστά ψάρια, και αν αυτοί που προσβλήθηκαν από καμπυλοβακτηρίδιο ανάρρωσαν έπειτα από διάρροιες, κράμπες και πυρετούς. Από τη σαλμονέλα έχασαν τη ζωή τους 1.500 άνθρωποι στην ΕΕ το 2007 και από λιστερίαση 300 άνθρωποι, υπογραμμίζεται στην έκθεση. "Τα κρούσματα λιστερίασης αντιπροσωπεύουν υψηλό ποσοστό θνησιμότητας της τάξης του 20%, ιδιαίτερα μεταξύ των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι και τα νεογέννητα", προειδοποιούν εκπρόσωποι των δύο υπηρεσιών. Όμως η σαλμονέλα είναι "θανάσιμη σε 1 ως 3% των κρουσμάτων", πράγμα το οποίο την καθιστά αναλογικά την πιο επικίνδυνη από τις ζωοανθρωπονόσους, αναγνωρίζει η γιατρός Αντρέα Άμον, επικεφαλής μονάδας της ECDC για την παρακολούθηση των νόσων αυτών.

    "Η τροφή είναι το όχημα μετάδοσης των ασθενειών αυτών, οι οποίες μεταφέρονται από το αγρόκτημα στο πιρούνι", σημειώνει και ο διευθυντής επιστημονικής συνεργασίας της EFSA Ίμπερτ Ντελουίκερ."Όμως στο χέρι μας είναι να θέσουμε σε εφαρμογή τα μέτρα που υπάρχουν για την καταπολέμηση των λοιμώξεων αυτών. Είναι καθήκον των κρατών", καταλήγει η Άμον. Ζωοανθρωπονόσοι είναι ασθένειες των ζώων που μεταδίδονται από το ζώο στον άνθρωποι ή από τον άνθρωπο στο ζώο. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι η πανώλη, ο τύφος ή η λύσσα, τρία κρούσματα της οποίας σε άνθρωπο εντοπίστηκαν το 2007 στην ΕΕ. Και στις τρεις περιπτώσεις, οι ασθενείς είχαν προσβληθεί από τη νόσο σε χώρα εκτός ΕΕ.

    Είδηση: 17956

    [03] Μέντιουμ θα εντοπίζει αυτούς που χρωστάνε

    Απίστευτο κι όμως αληθινό. Μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές εταιρίες στη Λιθουανία επιστράτευσε τις ...υπερφυσικές ικανότητες ενός μέντιουμ, προκειμένου να εντοπίσει όσους οφείλουν ή φοροδιαφεύγουν. Η Βιλίγια Λομπατσιουβιένε είναι διάσημη στη χώρα για το "ταλέντο" της. Οι τεχνικές της περιλαμβάνουν ξόρκια, χρήση βοτάνων, "ανάγνωση...αύρας" και άλλα συναφή, που την έχουν κάνει ένα από τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά πρόσωπα. Όπως δήλωσε ο διευθυντής της εταιρίας Αλμάντας Τσελκόνας, το διάσημο μέντιουμ υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τους "κυνηγούς οφειλετών" Skolu Isieskojimo Biuras (SIB), των οποίων η ιστοσελίδα αναφέρει ότι: "Υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να εφαρμόζονται αθέμιτες μέθοδοι και μέσα". Πρόσθεσε επίσης ότι η Βιλίγια δεν πρέπει να θεωρείται μάγισσα. "Είναι παραψυχολόγος και ένα έμπειρο άτομο, που γνωρίζει κόσμο, πώς να επικοινωνεί με τον κόσμο, πώς να τους βοηθάει με τα προβλήματά τους και τις αποτυχίες τους", τόνισε ο Τσελκόνας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Τσελκόνας η χρήση μέντιουμ και παραψυχολόγων γίνεται ευρέως, ακόμη και από τον νομικό χώρο.

    Είδηση: 17957

    [04] Βλαβερή η τηλεόραση για τα νήπια

    Οι γονείς πρέπει να περιορίσουν το χρόνο που τα νήπια ηλικίας μέχρι δύο ετών παρακολουθούν τηλεόραση, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη από ό,τι ωφέλεια στην ανάπτυξή τους. Αυτή είναι η προειδοποίηση προς τους γονείς ενός κορυφαίου ειδικού σε ζητήματα που αφορούν το παιδί, του καθηγητή Δημήτρη Χρηστάκη, ερευνητή του Ινστιτούτου Ερευνών για τα Παιδιά του Σιάτλ και καθηγητή του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, σε μεγάλη του διεθνή έρευνα, που δημοσιεύεται στο παιδιατρικό περιοδικό "Acta Paediatrica". Ο κ. Χρηστάκης, εκφράζει επίσης τις επιφυλάξεις του και για τα εκπαιδευτικά ή ψυχαγωγικά DVD που απευθύνονται στα νήπια και ισχυρίζονται ότι είναι επωφελή γι' αυτά, παρά την έλλειψη των σχετικών επιστημονικών στοιχείων.

    Μελετώντας 78 σχετικές έρευνες της τελευταίας 25ετίας, ο Έλληνας ερευνητής, διαπίστωσε ότι εννέα στα δέκα παιδιά κάτω των δύο ετών παρακολουθούν τακτικά τηλεόραση διεθνώς. Μερικά μάλιστα περνούν μέχρι και 40% του χρόνου που είναι ξύπνια, μπροστά από την τηλεόραση, παρόλο που καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι υπάρχουν οφέλη από αυτή την πρόωρη έκθεση ενός παιδιού στην επίδραση της τηλεόρασης. Αν και αρκετοί γονείς θεωρούν ότι η τηλεόραση κάνει καλό στον εγκέφαλο των νηπίων, γι' αυτό τα αφήνουν να βλέπουν με τις ώρες, οι ιατρικές μελέτες δεν έχουν επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, σύμφωνα με άλλες μελέτες, η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων και DVD μπορεί να καθυστερήσει τη γλωσσική ανάπτυξη και το περιεχόμενο του λεξιλογίου. Τα νήπια τείνουν να μιμούνται αυτό που βλέπουν στην οθόνη, όμως μαθαίνουν καλύτερα από τις ζωντανές παρουσιάσεις, ενώ μια άλλη μελέτη διαπίστωσε μέτρια προβλήματα συγκέντρωσης της προσοχής στην ηλικία των επτά ετών σε όσα μικρά παιδιά έβλεπαν πολλή τηλεόραση πριν τα τρία τους χρόνια. Αρκετοί γονείς παραδέχονται ότι αφήνουν τα νήπια μπροστά από την τηλεόραση, επειδή χρειάζονται χρόνο για τους ίδιους, πράγμα που όσο κι αν είναι κατανοητό, πρέπει να αποφεύγεται κατά το δυνατό, σύμφωνα με τον έλληνα ερευνητή.

    Ο κ. Χρηστάκης αποδίδει την αρνητική επίδραση της τηλεόρασης στο ότι εκθέτει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των νηπίων σε μια σειρά από υπερβολικά ερεθίσματα, όπως φώτα που αναβοσβήνουν, συνεχείς αλλαγές σκηνών, απότομες ηχητικές αλλαγές κ.α., ενώ παράλληλα υποκαθιστά άλλες αναγκαίες δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι ή η επαφή με τους γονείς. Εδώ και τέσσερις δεκαετίες εκφράζονταν ανησυχίες για την επίδραση της τηλεόρασης στα νήπια, αλλά μόνο πρόσφατα διάφορες επιστημονικές μελέτες άρχισαν να παρέχουν εμπειρικά στοιχεία που να θεμελιώνουν αυτούς τους φόβους.

    Είδηση: 17955

    [05] Οι γυναικείοι οργασμοί εξαρτώνται και απ' το ανδρικό...πορτοφόλι

    Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων του βρετανικού πανεπιστημίου του Νιόυκασλ, η ευχαρίστηση που οι γυναίκες παίρνουν όταν κάνουν έρωτα, συνδέεται και με το μέγεθος του τραπεζικού λογαριασμού του συντρόφου τους! Όσο πλουσιότερος είναι ο σύντροφος, τόσο συχνότερα η γυναίκα έχει οργασμό. Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος της έρευνας ο ψυχολόγος δρ. Τόμας Πόλετ, στους Times του Λονδίνου, "η συχνότητα του οργασμού μιας γυναίκας αυξάνει ανάλογα με το εισόδημα του συντρόφου της". Πιστεύει ότι το φαινόμενο αποτελεί "εξελικτική προσαρμογή" βαθειά χαραγμένη στο γυναικείο εγκέφαλο, η οποία καθοδηγεί τις γυναίκες να επιλέγουν πλούσιους. Αναμένονται αντιδράσεις εξ' αιτίας αυτής της μελέτης, καθώς παρουσιάζει τις γυναίκες να είναι εγγενώς "προγραμματισμένες" να κυνηγούν το παχύ πορτοφόλι. Παρόλα αυτά, η έρευνα ανήκει στο συνεχώς διογκούμενο ευρύτερο ρεύμα της εξελικτικής ψυχολογίας, που υποστηρίζει ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν γενετική προδιάθεση να "εκμεταλλεύονται" ο ένας τον άλλο προκειμένου να αξιοποιήσουν τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες για επιβίωση των γονιδίων τους.

    Ο γυναικείος οργασμός αποτελεί αντικείμενο πολλών ερευνών, καθώς δεν φαίνεται να έχει κάποια αναπαραγωγική χρησιμότητα, από βιολογική σκοπιά, αφού οι γυναίκες μένουν έγκυες ανεξάρτητα από το πόση ηδονή νιώθουν κατά τη σεξουαλική επαφή. Όμως ο Πόλετ και ο συνεργάτης του καθηγητής Ντάνιελ Νετλ πιστεύουν ότι ο γυναικείος οργασμός αποτελεί εξελικτική προσαρμογή, που καθοδηγεί τις γυναίκες να επιλέγουν και να κρατούν συντρόφους υψηλής ποιότητας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το χρήμα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για το πόσο συχνά έχει οργασμό μια γυναίκα. Σύμφωνα με τον Πόλετ, "η αύξηση του εισοδήματος του συντρόφου έχει άκρως θετική επίδραση στην συχνότητα οργασμού που αναφέρουν οι γυναίκες. Οι πιο επιθυμητοί (σ.σ. δηλαδή πιο πλούσιοι) άνδρες κάνουν τις γυναίκες να βιώνουν περισσότερους οργασμούς".

    Προηγούμενες έρευνες στη Γερμανία και τις ΗΠΑ είχαν δείξει ότι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα του οργασμού, είναι η σωματική συμμετρία και η ελκυστικότητα του συντρόφου. Οι Βρετανοί ψυχολόγοι πάντως επιμένουν ότι το χρήμα είναι ακόμα σημαντικότερος παράγων. Τελικά, σε αυτή τη ζωή, φαίνεται πως οι φτωχοί δεν μπορούν να ελπίζουν ούτε στον έρωτα!

    Είδηση: 17954


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 20 January 2009 - 21:54:33 UTC