Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομπάμα: Με τρένο προς την ορκωμοσία
  • [02] Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες για το φυσικό αέριο

    [01] Ομπάμα: Με τρένο προς την ορκωμοσία

    Φορτωμένο με τις ελπίδες του 65% των Αμερικανών που ψήφισαν Ομπάμα, το συμβολικό ταξίδι του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ ξεκίνησε και μαζί οι εκδηλώσεις για την ορκωμοσία του Ομπάμα, ο οποίος θα μεταβεί με τρένο από την Φιλαδέλφεια μέχρι την Ουάσιγκτον, όπου και θα αναλάβει τα καθήκοντα του ως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.Την ίδια ώρα, ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τους συμπολίτες του ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με "μεγάλες προκλήσεις". "Μαζί ξέρουμε ότι είναι ημέρες μεγάλων προκλήσεων για τους Αμερικανούς. Ήδη περνάμε δύσκολες ημέρες και ακόμη πιο δύσκολες βρίσκονται μπροστά μας" δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ραδιοφωνικό μήνυμα. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ και η οικογένειά του θα καλύψουν με το τρένο 220 χιλιόμετρα, σταματώντας σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα θα ακολουθήσει συμβολικά το ίδιο δρομολόγιο που είχε κάνει το 1864 ο Αβραάμ Λίνκολν για να ορκιστεί, μετά την επανεκλογή του. Πριν ακόμη ξεκινήσει το σιδηροδρομικό ταξίδι των τριακοσίων χιλιομέτρων η Ουάσιγκτον τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πεντηκοστή έκτη ορκωμοσία. Ακόμη και οι ομπρέλες απαγορεύτηκαν για το τριήμερο ως τις είκοσι Ιανουαρίου, τόσο για τις εξακόσιες χιλιάδες κατοίκους, όσο και για τα τρία εκατομμύρια επισκέπτες. Το μόνο αόρατο από τα μέτρα ασφαλείας θα είναι το γυάλινο περίβλημα που θα προστατεύσει τον Μπαράκ Ομπάμα, στο Καπιτώλιο.Αν και οι δαπάνες μόνον για τα μέτρα ασφαλείας ξεπερνούν τα είκοσι εκατομμύρια δολάρια, οι Ταϊμς της Νέας Υόρκης επιμένουν πώς η ορκωμοσία Ομπάμα δεν θα ξεπεράσει τα 42 εκατομμύρια δολάρια , που κόστισε η ορκωμοσία Μπους το 2005.

    Ακόμη και η παρέλαση αστέρων από το Χόλυγουντ χαρακτηρίζεται από το επιτελείο Ομπάμα ως ένδειξη καλής προαίρεσης και όχι υπερβολής. Μέχρι πενήντα χιλιάδες δολάρια κατ άτομο θα γίνονται δεκτές δωρεές .Όριο πενήντα χιλιάδων δολαρίων στα λόμπυ που ακόμη και μετά τις εκλογές συνεχίζουν αφειδώς τις δωρεές.

    Είδηση: 17838

    [02] Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες για το φυσικό αέριο

    Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για το θέμα του φυσικού αερίου ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Κρεμλίνο του Βλάντιμιρ Πούτιν με την πρωθυπουργό της Ουκρανίας Γιούλια Τιμόσεκνκο. Οι βασικές διαφορές που χωρίζουν Ρώσους και Ουκρανούς δείχνουν αξεπέραστες, καθώς το Κίεβο παραμένει χωρισμένο σε δύο στρατόπεδα. Στο φιλορωσικό της κ. Τιμόσενκο και στο φιλοδυτικό του προέδρου Βίκτορ Γιούσεκνκο, που κατά το Κρεμλίνο δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια συμφωνίας και εξόδου από την κρίση. Όπως δήλωσε το Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος Νμίτρι Μεντβέντεφ, έληξαν "χωρίς αποτέλεσμα", οι προσπάθειες για το τέλος της κρίσης της διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο κ. Μεντβέντεφ, κατηγόρησε την Ουκρανία για την αποτυχία των συνομιλιών. "Δυστυχώς και θα ήθελα να το υπογραμμίσω αυτό, όλες οι προσπάθειες δεν απέφεραν μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος ανοίγοντας την σύνοδο κορυφής στο Κρεμλίνο.

    Σε συνέντευξη τύπου ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανέφερε ότι το Κίεβο δεν μπορεί να "αντέξει" να καταβάλλει τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου. "Νομίζω ότι οι Ουκρανοί δεν βιάζονται να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις αλλά όσο πιο πολύ τις καθυστερούν, τόσο περισσότερα προβλήματα προκύπτουν στις σχέσεις μας", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

    Ήταν η τελευταία ευκαιρία. Βλάντιμίρ Πουτιν και Γιούλια Τιμοσένκο από τη Μόσχα έψαξαν τη χρυσή τομή για να αρχίσει μετά από 17 ημέρες να ρέει στους αγωγούς το ρωσικό φυσικό αέριο. Εν τούτοις η αισιοδοξία είναι μετριασμένη όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβιέντεφ. Το ζήτημα όμως πλέον είναι αν η συνάντηση Πούτιν -Τιμοσένκο μπορεί να έχει αποτέλεσμα από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο είναι στα μαχαίρια με την πρωθυπουργό του. Την χαρακτηρίζει άνθρωπο των Ρώσων που δεν βοηθά τα ουκρανικά συμφέροντα τη στιγμή που το Κρεμλίνο ψάχνει μακρόπνοη λύση. Η συνάντηση της Μόσχας γίνεται τη χρονική στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση διαρρέει ότι έχει "εξαντλήσει την υπομονή της", ασκώντας έτσι όσο της επιτρέπεται πιέσεις για να λήξει ένα ενεργειακό θρίλερ που παρόμοιο που η Ευρώπη είχε χρόνια να γνωρίσει. Και αυτό διότι οι βασικές διαφορές που χωρίζουν Ρώσους και Ουκρανούς είναι δύσκολο να ξεπεραστούν αφήνοντας εκατομμύρια ευρωπαίους χωρίς φυσικό αέριο. Το μεγάλο πρόβλημα φαίνεται ότι είναι η στάση του Κιέβου που παραμένει χωρισμένο σε δύο στρατόπεδα. Στο φιλορωσικό της κυρίας Τιμοσενκο και στο φιλοδυτικό του προέδρου Βίκτορ Γιούσεκνκο που κατά το Κρεμλίνο δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια συμφωνίας και εξόδου από την κρίση.

    Ο κατάλογος με τους ευρωπαίους εκπροσώπους που μετέβησαν στη Μόσχα για τη συνάντηση δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο. Νωρίτερα η Κροατία είχε ανακοινώσει ότι τελικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής της δεν θα μεταβεί στη Μόσχα και ότι η χώρα θα εκπροσωπηθεί στη συνάντηση από την ΕΕ.

    Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα της κρίσης του φυσικού αερίου ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία δεν "συμβάλει στην εξεύρεση λύσης" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν. "Η ΕΕ τοποθετεί την Μόσχα και το Κίεβο στην ίδια θέση. Αυτό είναι άδικο και δεν βοηθάει στην εξεύρεση λύσης", τόνισε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.

    Πλήρη υποστήριξη Γιούσενκο στις διαπραγματεύσεις της Τιμοσένκο

    Η Ουκρανή πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο έχει την πλήρη υποστήριξη του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο στις διαπραγματεύσεις της με την Ρωσία για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με πηγή του γραφείου του προέδρου. "Δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις θέσεις του προέδρου και της πρωθυπουργού. Αν ο πρόεδρος Γούσενκο δεν παρείχε την πλήρη υποστήριξη του, η πρωθυπουργός Τιμοσένκο δε θα βρισκόταν στην Μόσχα", ανέφερε πηγή του γραφείου του προέδρου.

    Η τσεχική προεδρία της ΕΕ δεν είναι ικανοποιημένη από τις συνομιλίες στη Μόσχα

    Η τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα των συνομιλιών στην Μόσχα, η οποία δεν ανέφερε την επανεκκίνηση των παραδόσεων του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. "Περιμέναμε ότι και οι δύο πλευρές θα συμφωνούσαν στην παροχή του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στην ΕΕ. Αυτό όμως δεν συνέβη" δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας Μάρτιν Ρίμαν.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Είδηση: 17837


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 17 January 2009 - 21:54:07 UTC