Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπέγραψε και η Ουκρανία τη συμφωνία

    [01] Υπέγραψε και η Ουκρανία τη συμφωνία

    Ειδήσεις

    Υπέγραψε και η Ουκρανία, μετά τη Ρωσία, τη συμφωνία που επιτρέπει την επανάληψη της εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου μέσω του ουκρανικού εδάφους προς την Ευρώπη, τερματίζοντας την σοβαρότερη κρίση τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο που έχει γνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι παρατηρητές από την Ε.Ε., την Ουκρανία και τη Ρωσία θα πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται μέσα στις επόμενες ώρες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να γυρίσουν ξανά οι στρόφιγγες του φυσικού αερίου. "Υπογράψαμε το πρωτόκολλο", δήλωσε τη νύκτα η πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμόσενκο κατά την ολοκλήρωση των συνομιλιών της στο Κίεβο με τον Τσέχο ομόλογό της Μίρεκ Τοπολάνεκ, η χώρα του οποίου ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία για τον έλεγχο της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας υπεγράφη χθες και από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Τσέχου Πρωθυπουργού με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Το κείμενο της συμφωνίας διευθετεί τους όρους άσκησης ελέγχου στη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου από το ουκρανικό έδαφος και αποτελούσε τον κύριο όρο που έθετε η Ρωσία για να επιτρέψει την επανάληψη της αποστολής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

    "Η αποστολή του φυσικού αερίου μπορεί πλέον να επαναληφθεί από σήμερα εάν όλοι εργασθούν στο 100%", δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχικής Δημοκρατίας Μάρτιν Ρίμαν, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ανάμεσα στην Γιούλια Τιμόσενκο και τον Μίρεκ Τοπολάνεκ στο Κίεβο.

    Η Ρωσία θα επαναλάβει την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο "αμέσως" μετά την εφαρμογή του μηχανισμού ελέγχου της διέλευσης μέσω της Ουκρανίας, δήλωσε από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η ροή θα περιορισθεί, εάν η Ρωσία διαπιστώσει "κλοπή" αερίου από την Ουκρανία.

    Το επόμενο στάδιο θα είναι η ανάπτυξη παρατηρητών στις θέσεις-κλειδιά της διέλευσης του φυσικού αερίου , τόσο στο ρωσικό, όσο και στο ουκρανικό έδαφος, ώστε να διασφαλισθεί ότι αποστέλλεται ολόκληρη η ποσότητα φυσικού αερίου που προορίζεται για τις ευρωπαϊκές χώρες.

    Η ανάπτυξή τους είναι θέμα ωρών, δήλωσε ο Μίρεκ Τοπολάνεκ.Τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία απώλεσαν την αξιοπιστία τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα αναγκασθεί να διαφοροποιήσει τους ενεργειακούς της τροφοδότες, γράφει σήμερα ο ρωσικός τύπος. "Η Ουκρανία βρίσκεται χωρίς φυσικό αέριο, η Ρωσία διακόπτει την παροχή, και οι δύο χάνουν την αξιοπιστία τους απέναντι σε μια παγωμένη Ευρώπη", γράφει σήμερα η εφημερίδα Vedemosti , στο πρώτο φύλλο που εκδίδεται από την έναρξη της κρίσης, αφού στη Ρωσία οι αργίες της πρωτοχρονιάς τελειώνουν στις 10 Ιανουαρίου.

    Ακόμη και αν η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν κατά τις συνομιλίες τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την επιτήρηση της ροής του φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους από παρατηρητές των τριών πλευρών, η ομηρεία της Ευρώπης δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες, επισημαίνει ο ρωσικός τύπος.

    "Είναι περισσότερο από πιθανόν ότι η ΕΕ θα επιταχύνει την αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας που δεν θα συνδέονται ούτε με τη Ρωσία, ούτε με την Ουκρανία", γράφει η Vedemosti, η οποία έκλεισε χθες το βράδυ την ύλη πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, η κρίση του φυσικού αερίου μετατράπηκε σε πόλεμο "προπαγάνδας" που θα ενώσει την Ευρώπη ως προς ένα σημείο: ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

    "Έπειτα από την κρίση αυτή, η Ρωσία είναι πιθανόν να βρεθεί απέναντι σε μια κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα εμποδίσει τη Μόσχα να ελιχθεί εκμεταλλευόμενη τις διαφωνίες ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες".

    "Χωρίς αμφιβολία, η ΕΕ θα αναζητήσει τρόπους για τον περιορισμό της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο για να αποφύγει στο μέλλον παρόμοιες κρίσεις", συνεχίζει η Kommersant.

    Ποσοστό 80% του συνόλου του φυσικού αερίου, που φθάνει στην ΕΕ, διέρχεται από την Ουκρανία. Η διένεξη ξεκίνησε όταν Μόσχα και Κίεβο διαφώνησαν στα τέλη του '08 πάνω στη φετινή τιμή του προϊόντος ενώ η Μόσχα ζήτησε και την καταβολή χρωστούμενων. Όμως, είναι η κεντρική και ιδίως η ανατολική Ευρώπη, που "πλήρωσαν" περισσότερο αυτήν τη διμερή διένεξη.

    Κατά τους παρατηρητές, ο πρωθυπουργός Πούτιν στο παρόν χρονικό στάδιο δεν φαίνεται να επιθυμεί "να χαμηλώσουν οι τόνοι".

    "Θέλουμε να βοηθήσουμε, η Ουκρανία να απαλλαγεί από τους διεφθαρμένους, τους δωροδούμενους, να βοηθήσουμε να γίνει διαφανής η οικονομία της", αποφάνθηκε ο κ. Πούτιν.

    Συνολικά, 18 κράτη υφίστανται την ταλαιπωρία από την παράταση της ανωτέρω διένεξης για το φυσικό αέριο, μέσα στο καταχείμωνο.

    Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν -ανωνύμως- μιλώντας στο Reuters ότι, η ρωσική πλευρά "επέμεινε σε λίγες αλλαγές", για να υπογράψει τη συμφωνία με την Ε.Ε.

    Προβλέφθηκε, στο μεταξύ, πως οι Ουκρανοί αναμένεται να "ζεσταθούν" μετά τους Ευρωπαίους, εφόσον βέβαια τελικά επαναλειτουργήσουν οι προς ΕΕ αγωγοί στο ουκρανικό έδαφος, αφού είναι εντελώς ξεχωριστή, η συναφής συμφωνία που τυχόν θα υπογραφεί μεταξύ Μόσχας και Κίεβου.

    Η ροή διακόπηκε την πρωτοχρονιά, υπενθυμίζεται. Σε μερικά από τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν σχηματιστεί αποθέματα προς κατανάλωση, για μία περίοδο περίπου 20 ημερών.

    Είδηση: 17573


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 11 January 2009 - 9:53:23 UTC