Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητικός ανασχηματισμός
  • [02] Αντιπολίτευση: Ανασχηματισμός άνευ ουσίας
  • [03] Συνεχίζονται οι έρευνες
  • [04] Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο
  • [05] Αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος
  • [06] Σφυροκόπημα μετά την τρίωρη ανακωχή
  • [07] Η ΕΕ παράπλευρη απώλεια της ενεργειακής διαμάχης
  • [08] Έφυγε η Μαρία Δημητριάδη
  • [09] Νέα Ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
  • [10] Νέο κύμα κακοκαιρίας
  • [11] Συνάντηση Αλαβάνου με τον Παλαιστίνιο Πρέσβη
  • [12] Στην κατάψυξη η Ευρώπη

    [01] Κυβερνητικός ανασχηματισμός

    Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης προχώρησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Χαρακτηριστικό του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι η αλλαγή στο οικονομικό επιτελείο και η είσοδος νέων προσώπων σε θέσεις Υπουργών και Υφυπουργών. Εκτός κυβερνητικού σχήματος βρίσκονται οι κύριοι Αλογοσκούφης, Κοντός, Φώλιας και Λιάπης, ενώ νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι ο Νίκος Δένδειας στο Δικαιοσύνης, ο Αντώνης Σαμαράς στο Πολιτισμού, ο Κων/νος Μαρκόπουλος στο Τουριστικής Ανάπτυξης και ο Σταύρος Καλαφάτης στο Μακεδονίας - Θράκης.

    Νέος υπουργός Οικονομικών ορίστηκε ο Γιάννης Παπαθανασίου, Ανάπτυξης ο Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, Μεταφορών ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και Αγροτικής Ανάπτυξης ο Σωτήρης Χατζηγάκης.

    Στις θέσεις τους παραμένουν οι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά και Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα Δημόσιας Τάξης αναλαμβάνει ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ενώ υφυπουργός αρμόδιος για τα Μέσα Ενημέρωσης ορίστηκε ο Κώστας Γκιουλέκας.

    Νέα πρόσωπα και σε επίπεδο υφυπουργών. Ο Αθανάσιος Μπόυρας στο Οικονομικών, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο Εξωτερικών, ο Ιωάννης Μπούγας στο Ανάπτυξης,ο Γιώργος Κοντογιάννης στο Απασχόλησης, ο Γιώργος Παπαγεωργίου και Μάριος Σαλμάς στο Υγείας, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος στο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Μιχάλης Μπεκίρης στο Μεταφορών.

    Κυβερνητικός εκπρόσωπος παραμένει ο Ευάγγελος Αντώναρος.

    Μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε προσωπικά τόσο με τους νεοεισερχόμενους, όσο και με τους απερχόμενους Υπουργούς της κυβέρνησης.

    Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ειδικά, για τους απερχόμενους Υπουργούς και Υφυπουργούς μου ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ευάγγελο Αντώναρο να μεταφέρει και δημοσίως τις ευχαριστίες του για τη συμβολή του καθενός ξεχωριστά στο συνολικό κυβερνητικό έργο.

    Η ορκωμοσία των νέων Υπουργών και Υφυπουργών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 11.00 ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, με τον οποίο ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε την Τετάρτη.

    Επίσης την Πέμπτη, στις 12.00, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με μόνο θέμα ανακοινώσεις του Προέδρου της κυβέρνησης. Αμέσως μετά, θα γίνουν οι συνηθισμένες τελετές παραλαβής και παράδοσης στα Υπουργεία.

    Η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Πολιτισμού από τον κ. Μιχάλη Λιάπη στον κ. Αντώνη Σαμαρά θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου και ώρα 12.30, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού. Σχόλια επί του ανασχηματισμούΑιφνιδιασμένος ως προς το αντικείμενο του νέου του χαρτοφυλακίου δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης ο όποιος όπως είπε περίμενε να αλλάξει υπουργείο αν και είχε εκφράσει την επιθυμία να παραμείνει στο Παιδείας.

    Αναφερόμενος στο Υπουργείο Μεταφορών το οποίο αναλαμβάνει από αύριο είπε ότι πρόκειται για ένα υπουργείο αιχμής για την ανάπτυξη και την τεχνολογία για το όποιο απαιτείται βάθος χρόνου προκειμένου να φάνει το όποιο έργο μπορεί να παρόχθιε.

    Ειδικότερα για την Ολυμπιακή είπε ότι είναι ένα δρομολογημένο θέμα και τόνισε ότι είναι εκπαιδευμένος για τα δύσκολα.

    "Δεν ζήτησα εγώ από τον Πρωθυπουργό να με αναβαθμίσει. Ποτέ δεν λες στον πρωθυπουργό σε ποιά θέση να σε τοποθετήσει" σχολίασε ο απερχόμενος υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης ερωτηθείς να σχολιάσει την μετακίνησή του στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Σημείωσε, πάντως, ότι δεν περίμενε πως θα μετακινηθεί.Τη βεβαιότητά του ότι ο ανασχηματισμός "θα προσδώσει στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, που έχει ανάγκη η χώρα, νέα δυναμική", εξέφρασε ο απερχόμενος υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Μαργαρίτης Τζίμας.

    Ο κ. Τζίμας πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη του στο Κοινοβούλιο, στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή και με γνώμονα το συμφέρον του τόπου, του συνόλου των Ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα του λαού της Δράμας, τιμώντας την εντολή που μου έδωσε με την ψήφο του.

    "Τολμηρό το πρώτο βήμα, η κοινωνία περιμένει ανασχηματισμό και στις πολιτικές. Πιστεύω ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ικανοποιούν σε μεγάλο ποσοστό το κοινό αίσθημα. Υπάρχουν ανατροπές, αρκετό νέο αίμα και νέες ελπίδες για τους πολίτες, αν και θα ήταν καλό να αξιοποιηθούν περισσότερα στελέχη από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία" σχολίασε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Η νέα κυβέρνηση

    Πρωθυπουργός: Κώστας Καραμανλής

    Υπουργείο ΕσωτερικώνΥπουργός: Προκόπης ΠαυλόπουλοςΑναπληρωτής Υπουργός για θέματα Δημόσιας Τάξης: Χρήστος ΜαρκογιαννάκηςΥφυπουργοί: Αθανάσιος Νάκος, Χρήστος Ζώης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας (αρμόδιος για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης)

    Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και ΟικονομικώνΥπουργός: Ιωάννης ΠαπαθανασίουΥφυπουργοί: Αντώνης Μπέζας, Νίκ. Λέγκας, Αθανάσιος Μπούρας

    Υπουργείο ΕξωτερικώνΥπουργός: Ντόρα ΜπακογιάννηΥφυπουργοί: Ιωάννης Βαλληνάκης, Θεόδωρος Κασσίμης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

    Υπουργείο Εθνικής ΆμυναςΥπουργός: Ευάγγελος ΜεϊμαράκηςΥφυπουργοί: Κωνσταντίνος Τασούλας, Ιωάννης Πλακιωτάκης

    Υπουργείο ΑνάπτυξηςΥπουργοί: Κωστής Χατζηδάκης Υφυπουργοί: Γεώργιος Βλάχος, Ιωάννης Μπούρας

    Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕΥπουργός: Γιώργος Σιουφλιάς Υφυπουργοί: Σταύρος Καλογιάννης, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος

    Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και ΘρησκευμάτωνΥπουργός: Άρης ΣπηλιωτόπουλοςΥφυπουργοί: Αντρέας Λυκουρέντζος, Σπύρος Ταλιαδούρος

    Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής ΠροστασίαςΥπουργός: Φάνη Πάλλη-ΠετραλιάΥφυπουργοί: Σοφία Καλαντζάκου, Γεώργιος Κοντογιάννης

    Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής ΑλληλεγγύηςΥπουργός: Δημήτριος ΑβραμόπουλοςΥφυπουργοί: Γ. Παπαγεωργίου, Μάριος Σαλμάς

    Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΤροφίμωνΥπουργός: Σωτήρης ΧατζηγάκηςΥφυπουργοί: Κωνσταντίνος Κιλτίδης, Μιχ. Παπαδόπουλος

    Υπουργείο ΔικαιοσύνηςΥπουργός: Νικόλαος Δένδιας

    Υπουργείο ΠολιτισμούΥπουργός: Αντώνης ΣαμαράςΥφυπουργός: Γιάννης Ιωαννίδης

    Υπουργείο Τουριστικής ΑνάπτυξηςΥπουργός: Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος

    Υπουργείο Μεταφορών κι ΕπικοινωνιώνΥπουργός: Ευριπίδης Στυλιανίδης

    Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής ΠολιτικήςΥπουργός: Αναστάσης ΠαπαληγούραςΥφυπουργοί: Παν. Καμμένος

    Υπουργείο Μακεδονίας-ΘράκηςΥπουργός: Σταύρος Καλαφάτης

    Κυβερνητικός εκπρόσωπος:Ευάγγελος Αντώναρος

    Είδηση: 17444

    [02] Αντιπολίτευση: Ανασχηματισμός άνευ ουσίας

    Πολιτική

    Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Για ανασχηματισμό άνευ ουσίας και ανασχηματισμό προσώπων και όχι πολιτικής έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ. Δεν αλλάζει ο ευρωμονόδρομος σχολίασε το ΚΚΕ, ενώ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, τόνισε σκωπτικά: "Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα. Δεν αλλάζει τίποτα ο ανασχηματισμός εκτίμησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης

    Ανασχηματισμό εσωκομματικής κατανάλωσης, ο οποίος δεν λύνει τα προβλήματα του κόσμου, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τον ανακοινωθέντα κυβερνητικό ανασχηματισμό, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση κατά του Πρωθυπουργού, τον οποίο χαρακτήρισε αδύναμο να ανακτήσει τον έλεγχο στην κυβέρνηση.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, προέβλεψε ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να έχει μακρό βίο και ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή και πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση του νέου σχήματος επιβεβαίωσε το κυβερνητικό αδιέξοδο.

    Παρά τον ανασχηματισμό οι πολιτικές δεν αλλάζουν είπε, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, γιατί έχει παραμείνει στη θέση του ένα μόνο πρόσωπο, το οποίο είναι υπεύθυνο για όλα αυτά ο Πρωθυπουργός.

    Τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται νέο Πρωθυπουργό και νέα κυβέρνηση, προκειμένου να αλλάξει πορεία, να βγει από το αδιέξοδο, να ενώσει την κοινωνία, να εφαρμόσει μια οικονομική πολιτική που θα προστατεύει τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη και να δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στον ελληνικό λαό.

    Σχολιάζοντας την απομάκρυνση του κ. Αλογοσκούφη από το Υπουργείο Οικονομίας τόνισε ότι δεν έχουν σημασία οι αλλαγές των προσώπων, διότι στη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική, τονίζοντας ότι είναι πολιτική της κυβέρνησης, δηλαδή, όπως είπε είναι μία πολιτική ταυτισμένη με τον κ. Καραμανλή.

    Ανάλογη ήταν η απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου σε ερώτηση για τις αλλαγές στο υπουργείο Παιδείας και στη Δημόσια Τάξη. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική υποχρηματοδότησης που οδηγεί την Παιδεία σε αδιέξοδο, ενώ για την πολιτική στη Δημόσια Τάξη ανέφερε ότι αυτή διέλυσε την Αστυνομία, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι το μόνο που κατόρθωσε να επανιδρύσει είναι η τρομοκρατία.

    Οι αλλαγές προσώπων, επανέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις ευθύνες σε αυτές τις περιπτώσεις τις αναλαμβάνει πάντα ο πρωθυπουργός.

    Επίσης κατηγόρησε τον pρωθυπουργό ότι δεν είχε το θάρρος να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος.

    Απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπο, δήλωσε ότι "το ΠΑΣΟΚ, αδύναμο να επεξεργαστεί και να καταθέσει ουσιαστικές, ρεαλιστικές προτάσεις για το σήμερα και το αύριο, επιλέγει το μηδενισμό, την άρνηση, το λαϊκισμό. Παραμένει εγκλωβισμένο στα πολιτικά του αδιέξοδα, μακριά από τα β'θέλω'' των πολιτών και τις ανάγκες της κοινωνίας". "Ο λαός πρέπει να αξιοποιήσει την εμπειρία του. Η ΝΔ δεν αλλάζει. Το ίδιο και όλα τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Θα συνεχίσουν να γίνονται χειρότεροι για το λαό, γιατί αυτό έχουν ανάγκη τα μονοπώλια και γενικότερα το καπιταλιστικό σύστημα που αυτά τα κόμματα υπηρετούν.", σχολίασε το ΚΚΕ"Μια και είναι του Αγίου Ιωάννου σήμερα να πούμε ότι ισχύει το «τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα». Διότι η ελληνική κοινωνία απαιτεί μια τέτοια αλλαγή πολιτικών που δεν μπορεί να δώσει η Νέα Δημοκρατία. Να σημειώσουμε όμως ότι η απαλλαγή από τα καθήκοντά τους των υπευθύνων Υπουργών και Υφυπουργών για τα θέματα της Παιδείας αλλά και της Οικονομίας, τα θέματα εκείνα δηλαδή στα οποία έχουμε βιώσει μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινιόταν και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.", σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος."Όσοι ανασχηματισμοί και να γίνουν, όσοι υπουργοί και να αλλάξουν, αν δεν αλλάξει μυαλό και νοοτροπία ο κ. Καραμανλής, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Ένα ανακάτεμα της σούπας είναι" σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ όσον αφορά την αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών τόνισε:

    Είδηση: 17447

    [03] Συνεχίζονται οι έρευνες

    Κοινωνία

    Με αμείωτη ένταση η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών τής δολοφονικής επίθεσης εναντίον ανδρών των ΜΑΤ, τα ξημερώματα της Δευτέρας στα Εξάρχεια. Εν τω μεταξύ κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για το νεαρό αστυνομικό, Διαμαντή Ματζούνη, που τραυματίστηκε σοβαρότατα κατά την επίθεση και δίνει μάχη για τη ζωή του στην εντατική μονάδα του Ερυθρού Σταυρού. To απόγευμα έγινε νέο ιατρικό συμβούλιο προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας του.

    Με στοχευμένες εφόδους και προσαγωγές οι αρχές, προσπαθούν να εντοπίσουν τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης, τα ξημερώματα, της Δευτέρας, στα Εξάρχεια. Οι έρευνες συνεχίζονται υπό άκρα μυστικότητα και την εποπτεία αρμόδιου εισαγγελέα.

    Επιτελείς της αστυνομίας εκτιμούν ότι εκτός από τους εκτελεστές υπήρχε ομάδα υποστήριξης. Δεν αποκλείουν οι δράστες μετά το χτύπημα να κρύφτηκαν σε σπίτι στα Εξάρχεια για να αφήσουν τον οπλισμό τους. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ότι στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η γιάφκα με τον οπλισμό της οργάνωσης.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μεταξύ καθοδηγητών, εκτελεστών και περιφερειακών μελών υπάρχουν στεγανά. Πεποίθηση των αστυνομικών είναι ότι οι εκτελεστές ενεργούν χωρίς την σύμφωνη γνώμη των καθοδηγητών. Φαίνονται απρόβλεπτοι, άπειροι και θρασύτατοι.

    Κλιμάκιο του εγκληματολογικού της αστυνομίας συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό στοιχείων, όπως αποτυπώματα και γενετικό υλικό, στους κάλυκες και θραύσματα της χειροβομβίδας σε μια προσπάθεια να αποκαλύψουν την ταυτότητα των δραστών.

    Εκτός από τα Εξάρχεια πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν έφοδοι σε σπίτια στο Χαλάνδρι και στην περιοχή του Ψυρρή. Οι αστυνομικοί αναζητούν έντυπο υλικό, υπολογιστές που ίσως να περιέχουν προκηρύξεις ή και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενδεχομένως να δείξουν ύποπτες συνεννοήσεις μεταξύ των δραστών και μελών διαφόρων οργανώσεων ακόμη και του υποκόσμου.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, ωστόσο η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, μετά την ταυτοποίηση των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν, θεωρεί σχεδόν βέβαιη την εμπλοκή της οργάνωσης "Επαναστατικός Αγώνας".

    Εν τω μεταξύ, σε ιατρικό συμβούλιο το απόγευμα εξετάστηκε εκ νέου η κατάσταση της υγείας του 20χρονου αστυνομικού Διαμαντή Ματζούνη, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του Ερυθρού Σταυρού.

    Ο πρόεδρος του νοσοκομείου Ανδρέας Μαρτίνης δήλωσε ότι το γεγονός ότι πέρασε άλλο ένα 24ωρο χωρίς επιπλοκές αποτελεί θετικό στοιχείο, ωστόσο όμως πρόσθεσε ότι ο δρόμος για τη θεραπευτική του αντιμετώπιση είναι μακρύς ακόμα.

    Η διοικητής του νοσοκομείου Παναγιώτα Χατζοπούλου από την πλευρά της τόνισε ότι η επικοινωνία της διοίκησης του νοσοκομείου με την οικογένεια του αστυνομικού είναι συνεχής ενώ όπως είπε συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση για την πορεία της υγείας του νεαρού αστυνομικού έχει ζητήσει και ο Πρωθυπουργός.

    Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο οι γιατροί θα επιχειρήσουν την αποσωλήνωση του καθώς και σήμερα παραμένει διασωληνωμένος και υπό καταστολή.

    Νωρίτερα το πρωί είχε υποβληθεί σε αξονική τομογραφία που σύμφωνα με πληροφορίες τα αποτελέσματά της ήταν καλά. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης, μετέβη σήμερα Τετάρτη στο νοσοκομείο, για να επισκεφθεί τον τραυματία αστυνομικό και να πληροφορηθεί από το ιατρικό προσωπικό, για την εξέλιξη της υγείας του. Εξερχόμενος , ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τον κατάσταση του τραυματία αστυνομικού δήλωσε: "Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία από τους γιατρούς, τα τελευταία ευρήματα θεωρούνται θετικά, όλοι ελπίζουμε και ευχόμαστε να ξεπεράσει τον κίνδυνο, το παιδί από τη Κυπαρισσία".

    "Τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τη δημοκρατική αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, ώστε ο αστυνόμος πολίτης, με τη στήριξη της κοινωνίας, να στηρίζει τις ελευθερίες, τα δικαιώματα και τη ζωή του κάθε πολίτη στη χώρα μας", ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος, δήλωσε την πλήρη συμπαράστασή του στον αστυνόμο Διαμαντή, ο οποίος είπε πρόκειται για ένα νεαρό εργαζόμενο ο οποίος, εν ώρα εργασίας, απρόκλητα δέχθηκε δολοφονική επίθεση και δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει σταθερός στη στήριξη των αγώνων της νέας γενιάς και των εργαζομένων με αποκλειστικά ειρηνικές μορφές πάλης.Στο αυτόφωρο οδηγήθηκαν οι 8 συλληφθέντες, 6 Έλληνες και 2 Αλβανοί, που συνελήφθησαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που έκανε η αστυνομία μετά την επίθεση και παραπέμφθηκαν για άλλα αδικήματα. Στα σπίτια και τα καταστήματα τους βρέθηκαν κροτίδες, ρόπαλα, τσεκούρια και βαριοπούλες.

    Ο ένας εκ των συλληφθέντων που δικάστηκε αφέθηκε ελεύθερος. Η ιδιοκτήτρια της καφετέριας, όπου βρέθηκε το πιστόλι κρατείται και θα δικαστεί την Πέμπτη, όπως επίσης και ένα ακόμη άτομο στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν κροτίδες. Οι υπόλοιποι πέντε συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την δίκη τους

    Είδηση: 17449

    [04] Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

    Πολιτική

    Νέες πολλαπλές τουρκικές προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα σημειώθηκαν το πρωί σε Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι, μια μέρα μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στο Αγαθονήσι. Οι τουρκικές προκλήσεις σημειώθηκαν αρχικά κατά της κανονιοφόρου Νικηφόρος από τουρκική ακταιωρό, όταν το ελληνικό σκάφος είχε σπεύσει στην περιοχή του Φαρμακονησίου, λίγο μετά τις 9 το πρωί για να πάρει μέρος στη διαδικασία έρευνας και διάσωσης ναυαγών. Επίσης, ελληνικό ελικόπτερο Σουπερ Πούμα που συμμετείχε στην έρευνα παρενοχλήθηκε από δυο τούρκικα F-16 τα οποία αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Λίγο αργότερα δυο τούρκικα F -16 πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι σε χαμηλό ύψος, ενώ μισή ώρα αργότερα τουρκικό ζεύγος αεροσκαφών έκανε παρόμοια πτήση επάνω από το Αγαθονήσι. ¨Εντονη ήταν η αντίδραση της υπουργού Εξωτερικών. Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε απαράδεκτες τις τουρκικές ενέργειεςκαι πρόσθεσε ότι έχει δώσει οδηγίες για να πραγματοποιηθούν τα σχετικά διαβήματα. Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας, ανέφερε σε σχετική δήλωσή της η κ. Μπακογιάννη, "παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και επιβαρύνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Το θέμα των παραβιάσεων έθεσε η κ. Μπακογιάννη και στον πρεσβευτή των ΗΠΑ, κ. Σπέκχαρντ, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα.

    Η Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι διαπιστώνεται ενίσχυση της τουρκικής δραστηριότητας στο Αιγαίο και τόνισε ότι η κατάσταση χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και όλες οι εξελίξεις πάντα συνεκτιμούνται.

    Καθαρή και επικίνδυνη πρόκληση, χαρακτήρισε τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Βάσω Παπανδρέου, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής και υποβάθμιση των προκλήσεων που οδηγούν σε αποθράσυνση των Τούρκων.

    "Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. Δεν αρκούν τα διαβήματα προς την Τουρκία. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ενημερώσει το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και να εντείνει την επαγρύπνηση στην περιοχή της Δωδεκανήσου. Το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει ενημέρωση από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.", τόνισε η κ. Παπανδρέου.

    Τις τουρκικές παραβιάσεις σχολίασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος.

    "Η Κυβέρνηση εγκλωβισμένη στα εσωκομματικά της προβλήματα εδώ και καιρό έχει χάσει τον έλεγχο τόσο στα εσωτερικά όσο και στα εξωτερικά θέματα της χώρας. Οι Τούρκοι εκμεταλλευόμενοι την κυβερνητική ανυπαρξία συνεχίζουν ανενόχλητοι τις ωμές τους προκλήσεις. Έφτασαν στο σημείο να στήσουν, καθώς φαίνεται, ένα επεισόδιο με ελληνικό «super puma» έρευνας και διάσωσης, στο Αγαθονήσι λίγο μετά την αναχώρηση από εκεί του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εμείς ρωτάμε την κ. Μπακογιάννη. Πότε επιτέλους θα ανησυχήσει; Όταν τα τουρκικά F16 φθάσουν να πετούν πάνω από την Ακρόπολη; ".

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17445

    [05] Αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος

    Κοινωνία

    Ιδιαίτερα σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα το 2008. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και παρουσιάζεται διπλασιασμός του αριθμού των συλληφθέντων για απόπειρα εισόδου στη χώρα, χωρίς τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα. Παράλληλα αυξημένος παρουσιάζεται και ο αριθμός των συλληφθέντων διακινητών μεταναστών.

    Συνολικά αντιμετωπίστηκαν 907 περιστατικά παράνομης διακίνησης αλλοδαπών και συνελήφθησαν από τους λιμενικούς σε όλη τη χώρα 15.315 μετανάστες, ενώ το 2007 είχαν συλληφθεί 9.240. Αντίστοιχα οι συλληφθέντες διακινητές ήταν 243 το 2008, έναντι 196 το 2007.Κύρια πύλη εισόδου (όπως και το 2007) ήταν το νησί της Σάμου με 5.063 μετανάστες και ακολούθησαν η Μυτιλήνη με 3.877, η Λέρος με 3.469, η Πάτμος με 1.557, η Χίος με 176, η Κως με 171 και τα υπόλοιπα νησιά με 1.327. Επίσης κατασχέθηκαν 182 πλοία-λέμβοι και 11 οχήματα.

    Είδηση: 17458

    [06] Σφυροκόπημα μετά την τρίωρη ανακωχή

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Τον αιματηρό λόγο πήραν και πάλι οι σφοδροί βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και Παλαιστίνιων ενόπλων στη Λωρίδα της Γάζας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά την εκπνοή της τρίωρης κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσε το Ισραήλ για να καταστεί δυνατή η διακίνηση ανθρωπιστικής βοήθειας. Ήδη άλλοι δυο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ανεβάζοντας στους 689 τους νεκρούς, από τους οποίους τα 220 παιδιά. Στο διάστημα της σύντομης ανάπαυλας, εκατοντάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους για τρόφιμα και για να επισκεφθούν συγγενείς. Εν τω μεταξύ, υπό τη βαριά σκιά του ισραηλινού βομβαρδισμού της Τρίτης σε σχολείο του ΟΗΕ στην Τζαμπαλίγια, που λειτουργούσε ως καταφύγιο αμάχων, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως αντιμετωπίζει θετικά το γαλλο-αιγυπτιακό σχέδιο για εκεχειρία, ενώ την ίδια πρόταση, που ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως έγινε αποδεκτή από την Παλαιστινιακή Αρχή, εξετάζει προσεκτικά και η Χαμάς. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία αναβλήθηκε η λήψη απόφασης για προώθηση των ισραηλινών δυνάμεων σε μεγάλα αστικά κέντρα στη Γάζα. Σε συνεδρίασή του την Τετάρτη, το 12μελές υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε, "να επεκταθούν οι επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς" στη Λωρίδα της Γάζας". Όπως ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ του Ισραήλ: "Προβλέφθηκε η τρίτη φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος στη Λωρίδα της Γάζας". Η υλοποίηση αυτού σχεδίου ανατέθηκε στο υπουργείο Άμυνας.

    Επιστροφή στις εχθροπραξίες

    Από τις 16:00 και μετά, που έληξε η δέσμευση του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός με στόχο τη δημιουργία "ανθρωπιστικού διαδρόμου" για την παροχή βοήθειας, τα όπλα ήχησαν και πάλι και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση από κάθε άλλη φορά.

    Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην περιοχή Ζεϊτούν, ανατολικά της πόλης της Γάζας κόστισαν τη ζωή σε δύο Παλαιστινίους, ενώ το σφυροκόπημα γίνεται από αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και από τις χερσαίες δυνάμεις. Επίσης ένας άνδρας και τα τρία παιδιά του, που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στην περιοχή της Μπέιτ Λαχίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με μαρτυρίες Παλαιστίνιων γιατρών.

    Εκπρόσωπος της Χαμάς νωρίτερα είχε απορρίψει την ανακωχή ως "γελοία" λέγοντας πως τρεις ώρες δεν είναι αρκετές για τους κατοίκους να συγκεντρώσουν προμήθειες. Ωστόσο άλλο μέλος της Χαμάς σε δηλώσεις από τη Δαμασκό είχε διευκρινίσει ότι ισλαμιστικό κίνημα δεν θα εξαπέλυε ρουκέτες εναντίον του νότιου Ισραήλ στο εν λόγω διάστημα.

    Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι εκτόξευσε στη διάρκεια του τρίωρου μια ρουκέτα τύπου Γκραντ σε ακατοίκητη περιοχή.

    Στο μεταξύ, η τσεχική προεδρία της ΕΕ έκανε έκκληση προς το Ισραήλ να επιτρέψει την ελεύθερη διακίνηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από οργανώσεις αρωγής.

    Η Αίγυπτος ζήτησε, μέσω του Ερυθρού Σταυρού, τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Λωρίδα της Γάζας που θα οδηγεί έως το μεθοριακό πέρασμα στη Ράφα. Πάντως οι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει ζημιές στο οδικό δίκτυο, γεγονός που δυσκολεύει τη μεταφορά και απομάκρυνση των τραυματιών.

    Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται η μεγάλη αναστάτωση από την απώλεια ανθρωπίνων ζωών που σημειώθηκε την Τρίτη στο σχολείο του ΟΗΕ. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, 43 Παλαιστίνοι, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τον ισραηλινό βομβαρδισμό του σχολείου.

    Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες ζήτησε άμεση παύση κάθε μορφής βίας και απηύθυνε έκκληση για απαρέγκλιτη τήρηση των ανθρωπιστικών αρχών στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού του οικουμενικού δικαιώματος όσων διαφεύγουν από πόλεμο να αναζητούν ασφάλεια σε άλλα κράτη.

    "Όσοι είναι αναγκασμένοι να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν και να βρίσκουν σιγουριά και ασφάλεια σε άλλες χώρες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο", και απηύθυνε έκκληση να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα κοντινά σύνορα και οι δίοδοι και να μην παρεμποδίζονται οι Παλαιστίνιοι που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

    Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή μία ειδική σύνοδο για την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας ύστερα από αίτημα ισλαμικών και των αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και της Ρωσίας. Η σύνοδος που αναμένεται να διαρκέσει μόνο μία ημέρα και θα είναι η πέμπτη που θα αποσκοπεί σε καταδίκη του Ισραήλ σε συνολικά εννέα ειδικές συνόδους που έχει πραγματοποιήσει το Συμβούλιο στα τελευταία δυόμισι χρόνια.

    Σε τηλεφωνική συνομιλία που έγινε με πρωτοβουλία του Ιράν, υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μανουσέρ Μοτακί ζήτησε από τον Ιάπωνα ομόλογό του Χιροφούμι Νακασόνε να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στον τερματισμό των εχθροπραξιών. Ο κ. Νακασόνε απάντησε ότι η ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει την επιθετική πολιτική της στο ζήτημα της Γάζας, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης ο Ιάπωνας υπουργός, μίλησε και με τον Ιταλό ομόλογο του Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος δήλωσε ότι είναι σύμφωνος να συνεργαστεί με κάθε σχέδιο της G8 για την εξεύρεση λύσης στη Γάζα.

    Διπλωματικές προσπάθειες

    Προς αποδοχή του γαλλο-αιγυπτιακού σχεδίου κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας κινούνται το Ισραήλ και η Χαμάς.

    Νωρίτερα ο Νικολά Σαρκοζί σε γραπτή ανακοίνωση δήλωσε ότι Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή αποδέχτηκαν το σχέδιο για εκεχειρία, αλλά τόσο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού όσο και αξιωματούχος της Χαμάς δηλώνουν ότι η πρόταση βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση.

    Στο Κάιρο μεταβαίνει ο παλαιστίνιος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

    Την επείγουσα ανάγκη για άμεση εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς εξέφρασε σήμερα Τετάρτη και ο Λευκός Οίκος.

    "Εργαζόμαστε ώστε να επιτύχουμε την εκεχειρία όσο το δυνατόν ταχύτερα", δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντάνα Περίνο, συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση περιπλέχθηκε αρκετά λόγω του αριθμού των παικτών που αναμείχθηκαν.

    Ανέφερε μάλιστα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ανοιχτή απέναντι στο σχέδιο της Αιγύπτου και της Γαλλίας για την ειρήνη στην Γάζα αλλά επιθυμεί να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες.

    "Από όσο γνωρίζω οι Ισραηλινοί είναι ανοιχτοί στην ιδέα του σχεδίου αλλά ζητούν περισσότερες λεπτομέρειες, όπως ακριβώς και εμείς. Για αυτό άλλωστε εργάζεται η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στην Νέα Υόρκη", δήλωσε η κ. Περίνο.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει αποφύγει επιμελώς να σχολιάσει θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε σήμερα πως ευθύς μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του "θα ασχοληθεί αμέσως" με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    "Κάνω ό,τι είναι δυνατόν κανείς να πράξει ώστε να εξασφαλισθεί πως την ημέρα που θ' αναλάβω καθήκοντα θα είμαι προετοιμασμένος ν' ασχοληθώ αμέσως με την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της εκεί κατάστασης", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου.

    "Όχι μόνον θα αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα η κατάσταση, αλλά θα οικοδομηθεί μία διαδικασία από την οποία θα μπορέσουμε να δρέψουμε μία ακόμη πιο βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή", πρόσθεσε.

    "Ενθαρρυντική" χαρακτήρισε η Αίγυπτος την αντίδραση του Ισραήλ σχετικά με το αιγυπτιακό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Χασάμ Νάκι.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC, AFP, Associated PressΣχετικά άρθρα:Άμεση εκεχειρία ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ

    Είδηση: 17454

    [07] Η ΕΕ παράπλευρη απώλεια της ενεργειακής διαμάχης

    Ειδήσεις

    Παγιδευμένη η Ευρώπη στην ενεργειακή διελκυστίνδα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Τα Βαλκάνια έχουν αποκοπεί πλήρως από την τροφοδοσία φυσικού αερίου, ενώ μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται και στην τροφοδοσία των δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί Κίεβο και Μόσχα να βρουν λύση επειγόντως στη διαμάχη, που απειλεί να αφήσει χωρίς θέρμανση ακόμα και νοικοκυριά εν μέσω θερμοκρασιών υπό το μηδέν και αναλαμβάνει πρωτοβουλία, απορρίπτοντας όμως το ρόλο του μεσολαβητή. Ήδη έγινε αποδεκτή από τις δύο πλευρές η πρόταση για την αποστολή Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων στην Ουκρανία. Αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση, το συντομότερο δυνατό, ζήτησε και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιαννη ως προεδρος του ΟΑΣΕ. Ο πρόεδρος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom Αλεξέι Μίλερ και ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής εταιρίας υδρογονανθράκων Naftogaz Ιγκορ Ντιντένκο, θα δώσουν εξηγήσεις για το ζήτημα ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Η Gazprom κάλεσε αιφνιδίως την ουκρανική πλευρά σε διάλογο την ίδια μέρα, οπότε ο πρόεδρος της Naftogaz Ολεγκ Ντουμπίνα αναμένται να έχει συνομιλίες στη Μόσχα με τον Αλεξέι Μίλερ. Η Ελλάδα παρακολουθεί με προβληματισμό και λαμβάνει τα μέτρα της. Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας διαβεβαίωσε ότι τα ελληνικά νοικοκυριά και οι βιομηχανίες θα συνεχίσουν να προμηθεύονται φυσικό αέριο από άλλες πηγές.

    Ζητείται λύσηΤην άμεση επανέναρξη από τη Ρωσία και την Ουκρανία της πλήρους τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς με φυσικό αέριο ζήτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και την επίλυση των διαφορών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου καθώς καταρρέουν οι παραδόσεις ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

    Παράλληλα, ο τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ - του οποίου η χώρα προεδρεύει της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο - προειδοποίησε σήμερα ότι στην περίπτωση που δεν αποκατασταθούν οι παραδόσεις φυσικού αερίου "μέχρι αύριο, θα υπάρξει μια πιο αυστηρή παρέμβαση της προεδρίας και της ΕΕ".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν και την ουκρανή πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, ζήτησε την άμεση επανέναρξη της παροχής φυσικού αερίου.

    Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε πως ο κ. Μπαρόζο είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν και την Γούλια Τιμοσένκο ότι θεωρεί απαράδεκτο να καθίστανται οι χώρες της ΕΕ 'όμηροι της ρωσο-ουκρανικής διαμάχης και πως προέβη στην εκτίμηση ότι η φήμη των δύο χωρών διακυβεύεται.Ο πρόεδρος της ρωσικής Gazprom και αντιπρόεδρος της ουκρανικής Naftogaz θα εμφανιστούν ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων την Πέμπτη το πρωί.Σκληρό παζάριΑμέσω μετά ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ θα επιστρέψει στη Μόσχα όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Naftogaz Ολεγκ Ντουμπίνα. Η επιστροφή των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αποτελεί θετικό γεγονός, ωστόσο σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται δηλώσεις του Ντουμπίνα, η Ουκρανία δεν προτίθεται να δώσει περισσότερα 201 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα την ώρα που η Ρωσία έχει φτάσει να ζητάει 450 με την αιτιολογία ότι είχε προειδοποιήσει το Κίεβο να δεχθεί τις προσφορές της όταν ήταν χαμηλότερες. Η Ουκρανία, που το 2008 αγόραζε στα 179.50 δολάρια, απέρριψε το ρωσικό αίτημα για νέα τιμή στα 70 δολάρια για το 2009, αντιτείνοντας ότι δεν μπορεί να ζητά αύξηση 70 δολαρίων χωρίς ταυτόχρονη άυξηση των τελών διέλευσης από το έδαφος της. Κάποια στιγμή το Κίεβο δήλωσε ότι το μέγιστο που μπορεί να δώσει είναι 235 δολάρια για να αναδιπλωθεί τελικά στα 201 κι αυτό μόνο με παράλληλη αύξηση των τελών διακίνησης από 1,7 δολάρια σε 2.05 για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

    Την Παρασκευή, οι αντιπρόσωποι των δύο πλευρών θα συμμετάσχουν στη σύνοδο της ευρωπαϊκής συντονιστικής ομάδας για το φυσικό αέριο, στην οποία θα συμμετάσχουν αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των χωρών μελών.Αποστολή Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων στην Ουκρανία

    Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στη Μόσχα και το Κίεβο την αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία για να μετρήσουν τις ποσότητες του φυσικού αερίου που διακινούνται μεταξύ των δυο χωρών. Η πρόταση έγινε δεκτή από το Κίεβο και αναμένεται η απόκριση της Μόσχας, δεδομένου ότι η αποστολή τεχνικών εμπειρογνωμόνων της ΕΕ μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν συναίνεσης και των δύο πλευρών. Να σημειωθεί ότι η διέλευση του αερίου είναι το ένα από τα κορυφαία σημεία τριβής μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι παρακρατά ποσότητες που προορίζονται για την Ευρώπη προκειμένου να καλύψει δικές της ανάγκες.Αντιφατικές είναι έως τώρα οι δηλώσεις της ουκρανικής πλευράς σχετικά με το ποιος "έκλεισε την στρόφιγγα" προς την Ευρώπη. Ο επικεφαλής της ουκρανικής Naftogaz δήλωσε αρχικώς σήμερα ότι "μόνο από τη ρωσική πλευρά μπορεί να κλείσει η διακλάδωση στην 'Μπαλσάγια Σούντζα' και η Ουκρανία δεν έχει αυτή τη δυνατότητα", αποδίδοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη στη Ρωσία, ενώ λίγο αργότερα ομολόγησε ότι το σύστημα αγωγών της χώρας του "εργάζεται πλέον αυτομάτως μόνο για την Ουκρανία, λόγω του ότι η Ρωσία σταμάτησε απροειδοποίητα να παρέχει τις προβλεπόμενες επαρκείς ποσότητες". Σε σχετικές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Naftogaz Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι είχε νωρίτερα πει ότι η ουκρανική πλευρά αναγκάστηκε να διακόψει την παροχή αερίου προς την Ευρώπη, γιατί "όταν ο όγκος αερίου για την Ουκρανία είναι μηδενικός, μηδενικές ποσότητες θα μεταφερθούν και στην Ευρώπη" και κάλεσε τη ρωσική Gazprom "να συνεννοηθεί μόνη της με την Ευρώπη".Να προσθέσουμε ότι οι άλλες αιτίες της διένεξης μεταξύ των δύο χωρών πηγάζουν από τους απλήρωτους λογαριασμούς της Ουκρανίας και τη διαφωνία για τις τιμές της νέας χρονιάς.Προβληματισμός και στην ΕλλάδαΣτο Υπουργείο Ανάπτυξης οι συσκέψεις είναι καθημερινές και οι επαφές με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές συνεχείς.

    Προς το παρόν, όπως δηλώνει οι καταναλωτές, δεν θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς έχουν εξασφαλιστεί από άλλες πηγές οι ελληνικές ανάγκες.

    Αν χρειαστεί η ΔΕΠΑ θα αναζητήσει στην ελεύθερη αγορά πρόσθετα φορτία υγροποιημένου αερίου. Δεν σκοπεύει πάντως όπως δηλώνουν στελέχη της να προχωρήσει σε ανατιμήσεις τιμολογίων.

    Κύριος προμηθευτής της Ελλάδας σε φυσικό αέριο είναι από το 1997 η Ρωσία. Επιπλέον εισάγουμε, από το 2000 υγροποιημένο από την Αλγερία και από το Νοέμβριο του 2007 αέριο από Αζερμπαϊτζάν μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού.

    Το 70% του αερίου διοχετεύεται στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού. Η χρήση του επεκτάθηκε σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εστιατόρια, νοσοκομεία, σχολεία, ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων και στην κίνηση οχημάτων.Η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε εύλογες τις ανησυχίες των Ελλήνων καταναλωτών για τις εξελίξεις στο φυσικό αέριο που εντείνουν την ανασφάλεια για την ασφαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια και κάλεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και την κυβέρνηση να επιταχύνουν την υλοποίηση του αναπτυξιακού της προγράμματος έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επαρκή και ασφαλή τροφοδοσία της χώρας.

    Την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Γεώργιος Μυλωνάς, με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ, Ασημάκη Παπαγεωργίου.

    Όπως επισημαίνει ο κ. Μυλωνάς, αν η παροχή του φυσικού αερίου διακοπεί, τότε πολλές βιομηχανίες, ειδικά στην περιφέρεια, θα βάλουν με βεβαιότητα "λουκέτο", ενώ παράλληλα χαρακτήρισε την πρόταση της ΔΕΠΑ για αυτόματη αντικατάσταση του φυσικού αερίου με πετρέλαιο "εντελώς ανεδαφική".

    Από το ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ενώ πριν ένα χρόνο διαφήμιζε τις συμφωνίες για τους αγωγούς φυσικού αερίου, σήμερα οδηγεί τη χώρα, εν μέσω οξείας διεθνούς οικονομικής κρίσης, σε έλλειψη καυσίμων κατά τη διάρκεια του χειμώνα

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ReutersΣχετικά άρθρα: Διεκόπη η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου

    Πλήρης διακοπή της ροής φυσικού αερίου

    Είδηση: 17448

    [08] Έφυγε η Μαρία Δημητριάδη

    Πολιτισμός -

    Ειδήσεις

    Σε ηλικία 58 ετών έχασε τη μάχη για τη ζωή η Μαρία Δημητριάδη, η τραγουδίστρια που συνδέθηκε όσο λίγες με το πολιτικό και επαναστατικό τραγούδι. Από την περασμένη εβδομάδα νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ευαγγελισμός και έφυγε από ανακοπή καρδιάς καθώς έπασχε από μία σπάνια νόσο που μείωνε τη δυνατότητα αναπνοής.

    Η Μαρία Δημητριάδη γεννήθηκε στον Ταύρο και βγήκε στο τραγούδι τη δεκαετία του ΄60 με το άλμπουμ του Γιάννη Μαρκόπουλου "Ήλιος ο πρώτος". Αναδείχθηκε με το πολιτικό τραγούδι την περίοδο της μεταπολίτευσης, ερμηνεύοντας στίχους Ναζίμ Χίκμετ, μελοποιημένους από το Θάνο Μικρούτσικο. Κατά τη διάρκεια της επταετίας ερμήνευσε τα πιο γνωστά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και αργότερα του Θάνου Μικρούτσικου. Στη μεταπολίτευση συμμετείχε σε πολλές συναυλίες διαμαρτυρίας. Η Μαρία Δημητριάδη είχε αποκτήσει ένα γιο από τον γάμο της με τον συνθέτη Ανδρέα Μικρούτσικο.

    Επιθυμία της ήταν να μην ταφεί και να αποτεφρωθεί. Ανακοινώσεις για το θάνατο της λυρικής τραγουδίστριας εξέδωσαν τα πολικά κόμματα και φορείς.

    "Η Μαρία Δημητριάδη έζησε και έφυγε με διακριτικότητα και αξιοπρέπεια. Υπήρξε μια σεμνή και άξια καλλιτέχνιδα όσο και δυναμική αγωνίστρια της Δημοκρατίας. Στους δικούς της ανθρώπους και σε όσους την αγάπησαν, εκφράζω εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια", δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Πολιτισμού, Μαρία Δαμανάκη

    Είδηση: 17446

    [09] Νέα Ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

    Πολιτική

    Με πρωτοβουλία της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής επιχείρησης «Γέφυρα Ελπίδας»,αναχωρεί αύριο για το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, ιατροφαρμακευτικής φύσεως, την οποία συγκέντρωσε το Υπουργείο των Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Βουλή των Ελλήνων, για τις ανάγκες του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας.

    Ο συνολικός όγκος της βοήθειας ανέρχεται σε περίπου 13 τόνους και περιλαμβάνει φάρμακα, ορούς και υγειονομικό υλικό.

    Την αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας, στην οποία συνέδραμε και ο Δήμος Αθηναίων, θα συνοδεύουν στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών.Επίσης την Παρασκευή αποπλέει από τη Λάρνακα το ελληνικό πλοίο ΑΡΙΩΝ μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια με ιατρικό προσωπικό και φάρμακα στη Γάζα.

    Είδηση: 17457

    [10] Νέο κύμα κακοκαιρίας

    Νέο κύμα κακοκαιρίας από αύριο Πέμπτη, με βροχές και χιόνια στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ενώ τα προβλήματα παραμένουν από την προηγούμενη επέλαση του χιονιά. Αποκλεισμένα εξακολουθούν να είναι δύο χωριά στη Φθιώτιδα, ενώ λόγω παγετού είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο 18 νομών της χώρας. Νέα χιονόπτωση τη νύχτα στα Χάνια και σε άλλες περιοχές του Πηλίου, όπου το χιόνι ξεπερνά πλέον το ένα μέτρο. Οι δρόμοι είναι ωστόσο ανοιχτοί, καθώς τα μηχανήματα της Νομαρχίας εργάζονται με βάρδιες, ενώ ανοιχτά είναι και τα parking του Χιονοδρομικού Κέντρου που δέχεται μεγάλο όγκο επισκεπτών.

    Είδηση: 17455

    [11] Συνάντηση Αλαβάνου με τον Παλαιστίνιο Πρέσβη

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Την αμέριστη συμπαράστασή του στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό εξέφρασε ο Αλέκος Αλαβάνος μετά τη συνάντησή του με τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής Σαμίρ Αμπού Γκαζάλε. Ο κ. Αλαβάνος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση καταδίκη των επιθέσεων καθώς και στην άμεση απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων. .Τη βαθιά ευγνωμοσύνη του στον ελληνικό λαό εξέφρασε ο πρέσβης της Παλαιστίνης τονίζοντας πως το 2009 πρέπει να είναι έτος ειρήνης και ανεξαρτησίας του παλαιστινιακού λαού. Σήμερα αναχωρεί για την Κύπρο προκειμένου να επιβιβαστεί στο πλοίο που μεταφέρει φάρμακα για τη Γάζα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας, ενώ σε δυο μέρες αντιπροσωπεία του κόμματος μεταβαίνει στη Ράφα της Παλαιστίνης.

    Την πλήρη υποστήριξη του στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό εξέφρασε Παλαιστίνιο πρέσβη στην Αθηνά ο Αλέκος Αλαβάνος και ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση καταδίκη της εισβολής, στην ανάκληση του Έλληνα πρέσβη από το Ισραήλ και στην ακύρωση της στρατιωτικής συμφωνίας που η Ελλάδα είχε ήδη υπογράψει από το 1993.

    Επίσης, ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να ακυρωθεί η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναβάθμιση των ευρωισραηλινών σχέσεων.

    Παράλληλα απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου, εξέφρασε την απορία πως γίνεται να παραμένει αντιπρόεδρος στη Σοσιαλιστική Διεθνή που προεδρεύει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ ο κ. Ε. Μπάρακ

    "Ελπίζουμε ότι ο κ. Παπανδρέου θα πάρει άμεσα μέτρα σ' αυτό το ζήτημα και η Σοσιαλιστική Διεθνής", τόνισε.

    "Η Ισραηλινή επίθεση δεν γίνεται μόνο ενάντια στη Γάζα, δεν γίνεται ενάντια σε μικρούς και μεγάλους πολίτες με εκατοντάδες πια νεκρούς, κάνοντας τη χώρα ένα σφαγείο, δεν γίνεται ενάντια στις υποδομές για τις οποίες και ο ελληνικός λαός και όλοι οι λαοί της Ευρώπης έχουν συμβάλλει και αυτοί για να γίνουν, αλλά ενάντια στην ίδια την ιδέα δημιουργίας του Παλαιστινιακού Κράτους", επισήμανε ο κ. Αλαβάνος .

    Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος Πρέσβης, Σαμίρ Αμπού Γκαζάλε εξέφρασε τη βαθειά ευγνωμοσύνη του προς τις πρωτοβουλίες του όπως επίσης και την βαθειά ευγνωμοσύνη σε όλο τον ελληνικό λαό, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στην Κυβέρνησή για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη.

    Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα θα αναβαθμίσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική, και ότι θα κάνει πράξη τη δέσμευση της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος.

    Είδηση: 17451

    [12] Στην κατάψυξη η Ευρώπη

    Ειδήσεις

    Τις τελευταίες ώρες η κεντρική και βόρεια Ευρώπη, βρίσκεται στην "κατάψυξη", με τον υδράργυρο να δείχνει σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Πολωνία, μείον είκοσι πέντε βαθμούς Κελσίου! Στην Πολωνία, η κακοκαιρία, τις τελευταίες ημέρες, έχει στοιχίσει την ζωή σε δέκα ανθρώπους. Τα δύο αεροδρόμια του Μιλάνου έκλεισαν εξαιτίας των χιονοπτώσεων, ενώ τα σχολεία δεν λειτούργησαν. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε μια ακόμη προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα προσθέτοντας ότι το δριμύ ψύχος θα αρχίσει να εξασθενεί προς το Σαββατοκύριακο. Χαμηλές θερμοκρασίες και σφοδρές χιονοπτώσεις πλήττουν την Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ολλανδία.

    Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις ταλαιπωρούν τους Ευρωπαίους.

    Ισχυρές χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις πλήττουν σήμερα Τετάρτη τη βόρεια Ιταλία προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις και καθυστερώντας την έναρξη των σχολικών μαθημάτων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Όλες οι πτήσεις στα δύο αεροδρόμια του Μιλάνου -Μαλπένσα και Λινάτε- ματαιώθηκαν μέχρι τις 16.00 (ώρα Ελλάδος) εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ πολλοί από τους υπαλλήλους του αεροδρομίου δεν κατάφεραν να φτάσουν στη δουλειά τους, σύμφωνα με αξιωματούχους. Αλλά και το αεροδρόμιο του Τορίνου παρέμεινε κλειστό μέχρι τις 12.00 (ώρα Ελλάδος), και το αεροδρόμιο του Μπέργκαμο μέχρι τις 14.00 (ώρα Ελλάδος). Τμήματα του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει το Μιλάνο με άλλες μεγάλες πόλεις της βόρειας Ιταλίας, όπως το Τορίνο και η Γένοβα, παρέμειναν κλειστά καθώς ο πάγος στο οδόστρωμα καθιστούσε επικίνδυνη την οδήγηση. Εξαιτίας της κακοκαιρίας σημειώθηκαν καθυστερήσεις και στα δρομολόγια των σιδηροδρόμων. Κακοκαιρία όμως πλήττει και τη Βρετανία. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε μια ακόμη προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα προσθέτοντας ότι το δριμύ ψύχος θα αρχίσει να εξασθενεί προς το Σαββατοκύριακο. "Οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες σε σχέση με τις αρχές της εβδομάδας και ο παγετός ηπιότερος απόψε με τη θερμοκρασία στα περισσότερα τμήματα της χώρας να κυμαίνεται από μείον 1 έως μείον 2 βαθμούς Κελσίου", αναφέρει εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

    Στη Γερμανία, που ζει σε θερμοκρασίες -οι οποίες σε κάποιες περιοχές- φτάνουν ακόμη και τους μείον 26 βαθμούς Κελσίου, η προσοχή στρέφεται στους άστεγους. Οι κοινωνικές υπηρεσίες στο Μέινζ πρόσφεραν υπνόσακους, κουβέρτες, ζεστά ρούχα και σούπες στους άπορους που βγάζουν τη νύχτα τους κάτω από γέφυρες... σε ποτάμια που έχουν παγώσει. Το ίδιο έγινε και σε πολλές άλλες πόλεις. Παγωμένη βρέθηκε έξω από το σπίτι της στη Βαϊμάρη.μια 77χρονη Γερμανίδα, με ψυχικό νόσημα. Η θερμοκρασία στα περίχωρα του Βερολίνου έπεσε στους μείον 19 βαθμούς.

    Στους μείον 25 βαθμούς η θερμοκρασία και στην Πολωνία, όπου 10 άνθρωποι έχουν χάσει το τελευταίο διήμερο τη ζωή τους στην παγωνιά.

    Στη Βουλγαρία χιλιάδες πολίτες έμειναν χωρίς κεντρική θέρμανση, μετά την διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ πολλές υπηρεσίες, επιχειρήσεις και σχολεία έμειναν κλειστά.

    Παγωνιά και στην Ιβηρική χερσόνησο. Οι περιοχές της Αστουρίας, Κανταμπρίας, Καταλονίας, του Αραγκόν και των Βάσκων, αλλά και Γκουανταλαχάρα, στη Καστίλια Λα Μάνσα, έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού. Ένα παχύ στρώμα φρέσκου χιονιού δυσκόλεψε υπερβολικά την επιστροφή των Ισπανών στη δουλειά μετά τις διακοπές του νέου έτους.

    Στη Γαλλία, η πυκνή χιονόπτωση οδήγησε στο κλείσιμο του διεθνούς αεροδρομίου της Μασσαλίας- της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας- και στην παράλυση όλων των δρομολογίων των τρένων και των λεωφορείων. Το αεροδρόμιο αναμένεται να παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Πέμπτης, ανέφερε η διοίκησή του. Το δριμύ κύμα ψύχους που έχει ενσκήψει στη Γαλλία κινείται σταδιακά από το βορρά στο νότο και παρατηρείται ρεκόρ κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Προβλήματα σημειώνονται και στο κυριότερο αεροδρόμιο του Παρισιού, το Σαρλ ντε Γκολ..

    Είδηση: 17450


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 7 January 2009 - 17:53:52 UTC