Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη αλλά σταθερή η κατάσταση του αστυνομικού
  • [02] Καλόγρια κατηγορείται για πλαστογραφία
  • [03] Στη δημοσιότητα το αρχείο του Χέμινγουεϊ
  • [04] Απόπειρα απαγωγής και ληστεία σε βάρος επιχειρηματία
  • [05] Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού

    [01] Κρίσιμη αλλά σταθερή η κατάσταση του αστυνομικού

    Κοινωνία

    Στην Εντατική Μονάδα του νοσοκομείου "Ερυθρός Σταυρός" εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση ο νεαρός αστυνομικός Διαμαντής Μαντζούνης, που τραυματίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας κατά τη δολοφονική επίθεση αγνώστων εναντίον αστυνομικής περιπόλου, έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, στα Εξάρχεια. Την ίδια ώρα, οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, που όπως όλα δείχνουν ανήκουν στον "Επαναστατικό Αγώνα". Εκτιμάται ότι η υπόθεση θα φωτιστεί περισσότερο αν υπάρξει προκήρυξη.

    Εκτεταμένες έρευνες για την επίθεση

    Συνεχίζονται οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής για τους δράστες της επίθεσης, εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του Διαμαντή Μαντζούνη.

    Τα ίχνη του, στη δολοφονική επίθεση, χθες, στα Εξάρχεια, άφησε ο "Επαναστατικός Αγώνας", χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει προκήρυξη. Το ένα όπλο, τύπου MP 5 που χρησιμοποιήθηκε φέρει την ταυτότητα της οργάνωσης από την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Νέας Ιωνίας το 2007, ενώ το δεύτερο, τύπου καλάζνικωφ χρησιμοποιήθηκε στην πρόσφατη επίθεση κατά λεωφορείου των ΜΑΤ στην Πολυτεχνειουπολη.Το καλάσνικωφ είναι όπλο που συνήθως χρησιμοποιείται από δράστες του κοινού ποινικού δικαίου. Οι αρχές ερευνούν και το ενδεχόμενο συμμετοχής αλλοδαπών στις επιθέσεις στο Γουδί και τα Εξάρχεια. Στα εγκληματολογικά εργαστήρια, εκτός από τους κάλυκες από τα δύο όπλα, εξετάζονται και τα θραύσματα της χειροβομβίδας που εκτόξευσαν οι δράστες κατά των αστυνομικών. Η χειροβομβίδα είναι του ιδίου τύπου με εκείνες που είχαν εντοπιστεί σε γιάφκα της 17Ν στην οδό Πάτμου και χρησιμοποιούνται κυρίως στο Στρατό.Στους κάλυκες από τα αυτόματα όπλα αλλά και στο μοχλό ασφαλείας της χειροβομβίδας δεν βρέθηκαν αποτυπώματα, ωστόσο εντοπίστηκαν σε αυτοκίνητο που ήταν δίπλα στους δυο σκοπευτές.Με όσα στοιχεία έχουν ήδη συλλεχθεί από το σημείο της επίθεσης, αλλά και πόρτα-πόρτα το προσωπικό της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας προσπαθεί να εντοπίσει κάποιο πρόσωπο που να είδε τους δράστες την στιγμή της διαφυγής τους. Παράλληλα εξετάζεται υλικό από κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται σε κτίρια της περιοχής.Οι αξιωματικοί που ασχολούνται χρόνια με την τρομοκρατία εκτιμούν ότι η οργάνωση έχει διαμέρισμα γύρω από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας στο οποίο κρύβουν βαρύ οπλισμό και εκρηκτικά, ωστόσο οι έρευνες έχουν επεκταθεί και σε άλλα προάστια της Αττικής.

    Οι άνδρες της αστυνομίας προχώρησαν και σε ελέγχους σπιτιών, παλαιών υπόπτων κυρίως γύρω από την περιοχή των Εξαρχείων, αλλά και σε καταστήματα -μάλιστα σ' ένα καφέ βρέθηκε ένα πιστόλι το οποίο εξετάζεται βαλλιστικά, ώστε να διαπιστωθεί αν τυχόν έχει χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις.Σε βάρος πέντε ατόμων, από τα οκτώ που συνελήφθησαν χθες κατά τις έρευνες και οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παράνομη οπλοφορία και παραπέμφθηκαν να δικαστούν την Τετάρτη στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελιοδικείο. Ως τότε, κρατούνται με εισαγγελική εντολή.ΔηλώσειςΟ κοινός αγώνας των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου για την προάσπιση της δημοκρατίας είναι η μόνη απάντηση στην τρομοκρατία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Την ευχή να επιστρέψει σύντομα στην υπηρεσία του και την οικογένειά του ο νεαρός αστυνομικός εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο oποίος επισκέφθηκε και σήμερα τον 20χρονο.Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8 αποδοκίμασε απερίφραστα τη δολοφονική επίθεση και ευχήθηκε τη γρήγορη ανάρρωσή του. Πρόσθεσε ωστόσο πως η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση του ΛΑΟΣ και ορισμένων ΜΜΕ, προσπαθεί να αξιοποιήσει τη δολοφονική ενέργεια για να προωθήσει την καταστολή των αγώνων της νεολαίας και των εργαζομένων. "Η δημοκρατία, όμως, δεν προστατεύεται με μέτρα περιορισμού της, αλλά με την ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνσή της", σημείωσε.

    Την ανάγκη να αναλάβει δράση η κυβέρνηση υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.Στο μεταξύ, η Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων πραγματοποιήσε συγκέντρωση το μεσημέρι της Τρίτης, διαμαρτυρόμενοι για την έντονη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στα Εξάρχεια. Παράλληλα, ζητούν την απομάκρυνσή τους καθώς και του αστυνομικού τμήματος. Να σημειωθεί ότι η διμοιρία των ΜΑΤ που υπήρχε στην πλατεία Εξαρχείων έχει απομακρυνθεί, αλλά η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή είναι έντονη.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για την επίθεση κατά του Διαμαντή Ματζούνη έχει προγραμματίσει η Ένωση Αστυνομικών Υπάλληλων Αττικής, στις 18:00, έξω από το νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρό".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Επίθεση κατά αστυνομικών

    Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος

    Είδηση: 17420

    [02] Καλόγρια κατηγορείται για πλαστογραφία

    Μια καλόγρια, μέλος της αδελφότητας της μονής Αναλήψεως, η οποία βρίσκεται στα όρια του δήμου της Πρώτης Σερρών, στο Παγγαίο, και εργάζεται, επίσης, ως εφοριακός στη ΔΟΥ της Νέας Ζίχνης Σερρών, ελέγχεται για πλαστογράφηση δεκάδων πιστοποιητικών απορίας και την παράνομη είσπραξη χιλιάδων ευρώ. Η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών διερευνά όλα τα ενδεχόμενα, ενώ και η Εφορία της Νέας Ζίχνης εξετάζει υπηρεσιακά το θέμα.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διωκτικές αρχές ερευνούν απάτη αρκετών χιλιάδων ευρώ σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, την οποία φέρεται ότι διέπραξε - εν αγνοία των εμφανιζόμενων στα πιστοποιητικά ως δικαιούχων - η 45χρονη μοναχή, η οποία ήρθε στη Νέα Ζίχνη με μετάθεση από τη Θήβα, πριν από περίπου επτά μήνες.

    Η 45χρονη καλόγρια φέρεται ότι με τη βοήθεια υπολογιστών και σαρωτή - σε χώρο εκτός της ΔΟΥ - πλαστογραφούσε έγγραφα και υπογραφές δημάρχων, προέδρων δημοτικών συμβουλίων, διευθυντών σχολείων και άλλων αρχών και υπηρεσιών και στη συνέχεια εξέδιδε πλαστά δικαιολογητικά απορίας, εν αγνοία των φερόμενων ως δικαιούχων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν, ως στιγμής, στα χέρια τους οι διωκτικές αρχές, έχουν ήδη εκδοθεί δεκάδες πλαστά πιστοποιητικά εν αγνοία των φερόμενων ως δικαιούχων, οι οποίοι είναι κάτοικοι των δήμων, που βρίσκονται γύρω από τη Νέα Ζίχνη. Για κάθε ένα από τα πιστοποιητικά αυτά εγκρινόταν και εκταμιευόταν το ποσό των 600 ή και 900 ευρώ - ανάλογα με την περίπτωση - τα οποία εκτιμάται, πως εισέπραττε η 45χρονη.

    Είδηση: 17426

    [03] Στη δημοσιότητα το αρχείο του Χέμινγουεϊ

    Ειδήσεις

    Τα πρώτα από τα χιλιάδες ψηφιοποιημένα έγγραφα, φωτογραφίες και βιβλία που ανήκαν στον Έρνεστ Χέμινγουεϊ και παρέμεναν επί δεκαετίες στο υπόγειο του σπιτιού του συγγραφέα, έξω από την Αβάνα, δόθηκαν την Δευτέρα στη δημοσιότητα από τις κουβανικές αρχές. Τα περισσότερα από τα έγγραφα αυτά δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ στο παρελθόν και θα δώσουν μια νέα εικόνα για τα 21 χρόνια που έζησε ο Χέμινγουεϊ στη βίλα Φίνκα Βίχια του Σαν Φρανσίσκο δε Πάουλα, όπου έγραψε κάποια από τα σημαντικότερα έργα του, όπως δήλωσε η διευθύντρια του Μουσείου Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Άντα Ρόσα Αλφόνσο Ροσάλες.

    Στο υλικό περιλαμβάνονται περισσότερα από 2.000 έγγραφα, από χειρόγραφα ορισμένων έργων του μέχρι επιστολές και αποδείξεις από καταστήματα, 3.500 φωτογραφίες και 9.000 βιβλία. Από αυτά θεωρείται βέβαιο ότι ο Χέμινγουεϊ είχε διαβάσει τα 2.000, επειδή άφηνε σημειώσεις στα περιθώρια. Μεταξύ των εγγράφων, υπάρχουν κωδικοποιημένες εκθέσεις για τις έρευνες του Χέμινγουεϊ για τον εντοπισμό γερμανικών υποβρυχίων στα ανοιχτά της Κούβας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και επιστολές σχετικές με τον έρωτά του για την Ιταλίδα κόμισσα Αντριάνα Ίβανσιτς, που πιστεύεται ότι ήταν το μοντέλο της ηρωίδας του μυθιστορήματος "Μέσα από το ποτάμι και στα δέντρα" (1950).

    Μέχρι στιγμής, έχουν ψηφιοποιηθεί περίπου τα μισά από 2.000 έγγραφα και είναι διαθέσιμα στους μελετητές που θα ζητήσουν, με επίσημη αίτηση, να τα δουν. Προς το παρόν, όσοι επιθυμούν να τα μελετήσουν θα πρέπει να επισκεφθούν τη Φίνκα Βίχια, όμως αργότερα θα είναι διαθέσιμα και στη Συλλογή Χέμινγουεϊ τη προεδρικής βιβλιοθήκης Τζον Φ. Κένεντι στη Βοστόνη. Το αρχείο δεν είναι διαθέσιμο μέσω του ίντερνετ.

    Ο Χέμινγουεϊ εγκαταστάθηκε στη Φίνκα Βίχια το 1939, ένα χρόνο πριν τη δημοσίευση του μυθιστορήματος "Για ποιον χτυπά η καμπάνα". Στο σπίτι αυτό έγραψε τα έργα "Ο γέρος και η θάλασσα", "Μια κινητή γιορτή" και "Νησιά της Καραϊβικής". Τον Ιούλιο του 1960 επέστρεψε στις ΗΠΑ και ένα χρόνο αργότερα αυτοκτόνησε σε ηλικία 61 ετών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17421

    [04] Απόπειρα απαγωγής και ληστεία σε βάρος επιχειρηματία

    Κοινωνία

    Θύμα δύο ληστών, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και κρατούσαν πιστόλια, έπεσε στις 3 τα ξημερώματα την ώρα που επέστρεφε σπίτι του, επιχειρηματίας από τις Σέρρες, ο οποίος διατηρεί κατάστημα γρήγορης εστίασης, στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες παρακολουθούσαν το θύμα τους και το ακινητοποίησαν με την απειλή των όπλων τους, την ώρα που έφτανε στο σπίτι του. Εκεί, τον ανάγκασαν να τους δώσει ότι χρήματα είχε πάνω του (2.000 ευρώ) και τα κλειδιά του σπιτιού και του αυτοκινήτου του. Η περιπέτεια του δεν σταμάτησε εκεί, ωστόσο κατάφερε τελικά να ξεφύγει από τα χέρια των ληστών.

    Στη συνέχεια τον οδήγησαν σ' ένα παρεκκλήσι, δέκα χιλιόμετρα έξω από τις Σέρρες, σε περιοχή του δήμου Λευκώνα, όπου τον φίμωσαν και τον έδεσαν. Μετά, επέστρεψαν στην πόλη και πήγαν στο σπίτι του, όπου, μπροστά στα μάτια του ανήλικου παιδιού και της ηλικιωμένης μάνας του επιχειρηματία, ζήτησαν από τη σύζυγό του χρήματα (1.500 ευρώ), ενώ άρπαξαν και κοσμήματα, συνολικής αξίας 15.000 ευρώ.

    Οι ληστές έδεσαν και φίμωσαν τα θύματά τους και έφυγαν με το αυτοκίνητο του επιχειρηματία. Το όχημα βρέθηκε καμένο στην ακρόπολη των Σερρών, το λόφο του Κουλά. Ο επιχειρηματίας κατάφερε έπειτα από πολύ ώρα να λυθεί, επέστρεψε με τα πόδια και ανέφερε το περιστατικό στην αστυνομική διεύθυνση Σερρών, άντρες της οποίας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την ανεύρεση των δραστών.

    Είδηση: 17425

    [05] Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού

    Κοινωνία

    Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού και άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για αύριο Τετάρτη, η οποία όμως θα διαρκέσει έως την Πέμπτη, οπότε ένα νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά θα πλήξει τη χώρα. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί κατά την επιστροφή τους στην Αθήνα, καθώς είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονόπτωσης ή παγετού, σε κάποια σημεία του επαρχιακού αλλά και εθνικού οδικού δικτύου 18 νομών της χώρας.

    Έντονη ήταν η παγωνιά που επικράτησε κατά την διάρκεια της νύχτας σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο υδράργυρος άγγιξε στις Σέρρες τους -8 βαθμούς Κελσίου, στη Δράμα τους -7, στα Γρεβενά τους -5, στη Φλώρινα τους -4, στην Καστοριά τους -3 και στα Ιωάννινα τους -2.

    Λόγω της έντονης χιονόπτωσης αλλά και του πάγου απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακό οδικού δικτύου των νομών:

    Ξάνθης

    Δράμας

    Ροδόπης

    Πέλλας

    Σερρών

    Κιλκίς

    Ημαθίας

    Καστοριάς

    Φλώρινας

    Κοζάνης

    Ιωαννίνων

    Λάρισας

    Καρδίτσας

    Φωκίδας

    Ευρυτανίας

    Φθιώτιδας

    Αρκαδίας

    Κορινθίας

    Είκοσι χωριά παραμένουν αποκλεισμένα από το χιόνι στο νομό Καρδίτσας.

    Πρόκειται για τέσσερα του δήμου Αχελώου (Βραγκιανά, Αργύρι, Καταφύλλι, Μάραθος), οκτώ του δήμου Αργιθέας (Ανθηρό, Αργιθέα, Θερινό, Καρυά, Ελληνικά, Καλή Κώμη, Πετρωτό, Μεσοβούνι) και οκτώ χωριά της κοινότητας Ανατολικής Αργιθέας (Πετρίλο, Βλάσι, Δροσάτο, Κουμπουριανά, Πετροχώρι, Στεφανιάδα, Φουντωτό, Λεοντίτο).

    Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην επαρχιακή οδό Μουζακίου - Πετρίλου από το 6ο έως το 30ο χλμ, και στην επαρχιακή οδό Μουζακίου - Άρτας από το 9ο έως το 350 χλμ.

    Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα οχήματα, που κινούνται σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο του νομού.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17419


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 6 January 2009 - 17:55:17 UTC