Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εν αναμονή και χερσαίων επιχειρήσεων
  • [02] Αλλαγές στα δρομολόγια του Μετρό
  • [03] Νέο κύμα κακοκαιρίας

    [01] Εν αναμονή και χερσαίων επιχειρήσεων

    Εκατοντάδες ξένοι εγκαταλείπουν τη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζονται για έβδομη ημέρα οι αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλησιάζει η ώρα της απόφασης για χερσαίες επιχειρήσεις, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός κι ενώ οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 400 και οι τραυματίες τους 2.000. Την Πέμπτη, στέλεχος της Χαμάς σκοτώθηκε στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στη Λωρίδα της Γάζας - ο πρώτος υψηλόβαθμος της ισλαμικής οργάνωσης που χάνει τη ζωή του στις τελευταίες επιχειρήσεις. Στο μεταξύ, η ισραηλινή αστυνομία αναπτύσσεται στην Ιερουσαλήμ καθώς η Χαμάς έχει κηρύξει τη σημερινή ημέρα "ημέρα οργής", καλώντας όλους τους Παλαιστίνιους να διαδηλώσουν εναντίον των Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, μετά την προσευχή της Παρασκευής. Ισραηλινός αξιωματούχος διευκρίνισε πως "μόνο όσοι Παλαιστίνιοι έχουν ισραηλινοί ταυτότητα και είναι άνω των 50 ετών μπορούν να προσευχηθούν αύριο στην Πλατεία των Τζαμιών. Επίσης είναι ελεύθερη η πρόσβαση και στις γυναίκες".

    Εγκαταλείπουν τη Λωρίδα της Γάζας

    Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν σήμερα τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 412 Παλαιστίνιοι και σχεδόν 2.000 έχουν τραυματιστεί. Περίπου το ένα τέταρτο των νεκρών είναι άμαχοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

    Αργά το βράδυ η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε το τέμενος του καταυλισμού Τζαμπαλίγια, που καταστράφηκε ολοσχερώς, με το αιτιολογικό ότι ήταν σημείο συνάντησης στελεχών της Χαμάς.

    Στο μεταξύ, ισραηλινά τεθωρακισμένα παραμένουν γύρω από τα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, έτοιμα για πιθανή χερσαία επέμβαση, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός.

    Όπως ανακοίνωσε Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος οι αλλοδαποί εγκαταλείπουν τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του συνοριακού σταθμού του Ερέζ, που είχε κλείσει από την έναρξη της επίθεσης το περασμένο Σάββατο κι επιτρεπόταν να περάσουν μόνο κάποιοι άμαχοι τραυματίες για να νοσηλευθούν σε ισραηλινά νοσοκομεία.

    Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας είχε δηλώσει ότι θα επιτραπεί σε 400 περίπου άτομα που διαθέτουν διπλή υπηκοότητα να εξέλθουν από τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα. Οι περισσότεροι έχουν ρωσική υπηκοότητα, αλλά μεταξύ τους υπάρχουν επίσης κάτοχοι διαβατηρίων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νορβηγίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.

    Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ζήτησε την Τετάρτη από τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν περιορισμένη πρόσβαση των ξένων δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την απαγόρευση της εισόδου εκπροσώπων του ξένου τύπου στην περιοχή από την έναρξη της επίθεσης.

    Στο μεταξύ, το Τελ Αβίβ έκλεισε για 48 ώρες τη Δυτική Όχθη, αποκλείοντας τον παλαιστινιακό πληθυσμό. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τζερούσαλεμ Ποστ", προηγήθηκαν πληροφορίες ότι μουσουλμάνοι μαχητές προετοιμάζονται για μεγάλης κλίμακας επιθέσεις σε αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

    Διπλωματικό αδιέξοδο

    Διπλωματικό αδιέξοδο

    "Δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γαζας και άρα δεν υπάρχει ανάγκη για ανθρωπιστική εκεχειρία'', υποστήριξε χθες η ισραηλινή ΥΠΕΞ Τζίπι Λίβνι απο το Παρίσι - όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο.

    Το Ισραήλ θα συνεχίσει την επίθεσή του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι που να φτάσει στο σημείο όπου "η επιχείρηση αυτή θα τους εξασθενήσει" και οι μαχητές της Χαμάς δεν θα ρίχνουν πυραύλους κατά του εβραϊκού κράτους, δήλωσε σήμερα η ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι.

    "Δεν είναι θέμα χρονοδιαγράματος, αλλά ένα θέμα στόχων, και κάθε ημέρα που περνά έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα κατάσταση" τόνισε η κ. Λίβνι μιλώντας στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 2 από το Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και τον γάλλο ομόλογό της, Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Σε ερώτηση εάν το Ισραήλ περιμένει να παραδοθεί η Χαμάς, η κ. Λίβνι απάντησε :"Δεν περιμένουμε, ενεργούμε γι αυτό και κάθε ημέρα που ενεργούμε βλέπουμε διαφορές".

    "Υπάρχουν ακόμα πολλοί στόχοι που προτιθέμεθα να κτυπήσουμε και μετά θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα δούμε εάν είναι αυτό το σημείο όπου η Χαμάς θα αντιληφθεί τι γίνεται και θα σταματήσει να ρίχνει πυραύλους " τόνισε η ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών.

    Ο Νικολά Σαρκοζί τη Δευτέρα θα επισκεφτεί τη Μέση Ανατολή. Διπλωματική αποστολή στην περιοχή (με επικεφαλής τον Χαβιέ Σολάνα) αποφάσισε η τσεχική προεδρία της ΕΕ.

    Από την πλευρά της η Χαμάς διέψευσε ότι αποδέχεται "υπό όρους" τις προτάσεις της ΕΕ για εκεχειρία.

    Έκκληση για επείγουσα εκεχειρία, απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις συνομιλίες είχε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ - στο πλαίσιο περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ 105.8, ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Βομβαρδισμοί δίχως τέλοςΕλληνική ανθρωπιστική συνδρομή στη Γάζα

    BBC: Israel braced for Hamas response

    Είδηση: 17313

    [02] Αλλαγές στα δρομολόγια του Μετρό

    Αλλαγές στα δρομολόγια του Μετρό θα εφαρμοστούν τόσο σήμερα Παρασκευή, όσο και κατά τη διάρκεια των επόμενων εορταστικών ημερών. Συγκεκριμένα, σήμερα από τις 6.30 το πρωί έως τις 6.30 το απόγευμα, τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται ανά 5 λεπτά και τις υπόλοιπες ώρες ανά 10 λεπτά. Επίσης, την Τρίτη ανήμερα των Φώτων, τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται ανά 7 λεπτά, από τις 9:00 έως τις 17:00 και ανά 10 λεπτά τις υπόλοιπες ώρες λειτουργίας. Εξάλλου, νέες τιμές στα εισιτήρια και τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών των αστικών συγκοινωνιών ισχύουν από χθες, 1/1/2009.

    Το ενιαίο εισιτήριο, που ισχύει για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και διαρκεί μιάμιση ώρα, από 0,80 ευρώ αυξάνεται σε 1 ευρώ.

    Αντίθετα, αμετάβλητες παραμένουν οι τιμές στο ημερήσιο και εβδομαδιαίο εισιτήριο, ενώ μειώνονται οι τιμές στις μηνιαίες κάρτες απεριόριστων διαδρομών και στις ετήσιες κάρτες.

    Οι μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών για λεωφορείο/τρόλεϊ/τραμ μειώνονται σε 15 ευρώ από 17,5 ευρώ και η μηνιαία κάρτα για όλα τα μέσα μειώνεται από 38 ευρώ σε 35 ευρώ.

    Η ετήσια για λεωφορεία/τραμ/τρόλεϊ μειώνεται σε 150 ευρώ από 175 ευρώ και η ετήσια για όλα τα μέσα μειώθηκε σε 350 ευρώ από 380.

    Η ετήσια κάρτα για τον ηλεκτρικό στοιχίζει 250 ευρώ και για το Μετρό 300 ευρώ.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 17312

    [03] Νέο κύμα κακοκαιρίας

    Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού θα δούμε τις επόμενες ημέρες, καθώς επίκειται νέο κύμα κακοκαιρίας, με χιόνια, βροχές και καταιγίδες. Συγκεκριμένα, για σήμερα Παρασκευή αναμένονται βροχές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα βόρεια, ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός. Το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στα βόρεια, αλλά θα ενταθούν στη δυτική Πελοπόννησο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -4 έως 8 βαθμούς, στα δυτικά και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

    Για το Σάββατο, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς και τοπικές καταιγίδες.

    Επίσης, αναμένονται χιόνια στα ορεινά και από το απόγευμα και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, με σχετικά χαμηλό υψόμετρο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια.

    Είδηση: 17314


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 2 January 2009 - 9:57:19 UTC