Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έτοιμη για αποστολή βοήθειας η Ελλάδα
  • [02] Ισραηλινό όχι στην εκεχειρία

    [01] Έτοιμη για αποστολή βοήθειας η Ελλάδα

    Με προβληματισμό και ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα τις αιματηρές εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να συνδράμει τους πληγέντες κατοίκους της Γάζας. "Η Ελλάδα ζητά άμεση και διαρκή κατάπαυση του πύρος", τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην παρέμβασή της στο πλαίσιο της έκτακτης σύνοδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Παρίσι. Η κ. Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια αμέσως μόλις λάβει το πράσινο φως ότι τηρούνται οι οροί ασφαλείας. Την ίδια ώρα σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα καταδικάζει την αιματοχυσία στη Γάζα. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα προς τις πρεσβείες του Ισραήλ και των ΗΠΑ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο

    Σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας πρωτοβουλίας εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τις δραματικές εξελίξεις στην Μ. Ανατολή.

    Χθες είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μανουχεκέρ Μοτακί.

    Επικοινώνησε, επίσης, με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, ο οποίος είχε διατελέσει ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για την Μ. Ανατολή κατά την περίοδο της ελληνικής προεδρίας, καθώς και με τους συμπροέδρους της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τη Μ. Ανατολή.

    Ο κ. Παπανδρέου και οι συνομιλητές του διερεύνησαν διεξοδικά τόσο τις δυνατότητες άμεσης παρέμβασης εκ μέρους της ΣΔ στην κρίση ώστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός από όλες τις πλευρές και συμφωνία εκεχειρίας, όσο και τις αντίστοιχες δυνατότητες παρέμβασης προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για ένα ειρηνικό διάλογο.

    Οι επαφές του κ. Παπανδρέου με παράγοντες της διεθνούς κοινότητας θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, ενώ την Κυριακή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της ΣΔ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Άμρ Μούσσα, ενόψει της έκτακτης Συνόδου του Συνδέσμου.

    Πενταμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τη γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα αναχωρήσει τη Δευτέρα για τη Ραμάλα, προκειμένου να εκδηλώσει και έμπρακτα την αλληλεγγύη της στον παλαιστινιακό λαό.

    Την ευθύνη για την επίθεση η κ. Παπαρήγα έριξε εξίσου στην κυβέρνηση του Ισραήλ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που όπως είπε, "δεν δείχνει ουδετερότητα η έλλειψη ικανότητας παρέμβασης αλλά είναι συνήγορος σε αυτή την επίθεση, είτε μοιράζοντας τις ευθύνες, είτε με το τελευταίο ψήφισμα, με το οποίο αναβάθμισε τις σχέσεις της με το Ισραήλ".

    Η γραμματέας του ΚΚΕ επεσήμανε ότι μια είναι η λύση αυτή ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα και συζήτησαν τις εξελίξεις στη Γάζα.

    Λήψη όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών για να σταματήσει η σφαγή που έχει φτάσει στα όρια της γενοκτονίας ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Η κυβέρνηση εξισώνει το θύμα με τον θύτη - αναφέρει η ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Ένταση στην πρεσβεία του Ισραήλ

    Είδηση: 17256

    [02] Ισραηλινό όχι στην εκεχειρία

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Αλλεπάλληλα αεροπορικά πλήγματα εξακολουθεί να υφίσταται η πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας, που βαδίζει προς το νέο έτος βυθισμένη στο αίμα, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 370 και τους τραυματίες να ανέρχονται στους 1700. Την ίδια ώρα, στο διπλωματικό πεδίο διαδραματίζεται ένας άλλος αγώνας, με στόχο την παύση των εχθροπραξιών. Τόσο το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή όσο και οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνήλθαν εκτάκτως χθες στο Παρίσι ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός. Οι 27 της ΕΕ αποφάσισαν την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και το σχηματισμό κλιμακίου Ευρωπαίων Υπουργών που θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή. Την ώρα που η απειλή για χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχει παρέλθει, στο κενό έπεσε και η γαλλική πρόταση για 48ωρη εκεχειρία στην περιοχή, προκειμένου να φτάσει βοήθεια στους πληγέντες. Σημειωτέον ότι η κατάσταση στα παλαιστινιακά νοσοκομεία είναι τραγική, όπου, σύμφωνα με τon Ερυθρό Σταυρό, δεν υπάρχει ιατροφαρμακευτικό υλικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το ισραηλινό Υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι το Τελ Αβίβ δεν πρόκειται να προχωρήσει μονομερώς σε κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς, χαρακτηρίζοντας την πρόταση "μη ρεαλιστική". Ωστόσο δήλωσε ανοιχτό σε τροποποίηση του σχεδίου. Εν τω μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Ιορδανία, για να συζητήσουν για τις ισραηλινές επιθέσεις, ενώ Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου αναμένεται στο Κάιρο με αντικείμενο την κρίση.

    Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι βομβαρδισμοί

    Στη διάρκεια της νύκτας σημειώθηκαν πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμοί από το ισραηλινό ναυτικό εναντίον κτηρίων όπου στεγάζονται υποδομές της Χαμάς. Στην πλειοψηφία τους επρόκειτο για κτήρια που είχαν βομβαρδιστεί ξανά, όπως το γραφείο του πρωθυπουργού και το υπουργείο Εσωτερικών. Επλήγη, ακόμη, ένα σπίτι στο στρατόπεδο προσφύγων Τζαμπάλια, βόρεια της Πόλης της Γάζας.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε πως από τα μεσάνυχτα η πολεμική αεροπορία έχει βομβαρδίσει και σήραγγες κάτω από τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, από όπου, σύμφωνα με το Ισραήλ, περνούν κρυφά όπλα προς τη Γάζα. Βομβαρδίστηκαν και γραφεία της Χαμάς, ανάμεσά τους και το γραφείο του ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγια και το υπουργείο Εσωτερικών.

    Ένας Παλαιστίνιος γιατρός σκοτώθηκε στην Τζαμπάλια και πολλοί άλλοι Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν, δήλωσε ιατρική πηγή.

    Πάνω από 370 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 39 παιδιά έως και 16 ετών και 13 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί ενώ πάνω από 1.700 έχουν τραυματισθεί κατά την επιχείρηση που εξαπολύθηκε το Σάββατο. Οι περίπου 300 ρουκέτες και οβίδες όλμων που εκτόξευσαν Παλαιστίνιοι κι έχουν πλήξει το Ισραήλ έχουν στοιχίσει τέσσερις ζωές: τριών αμάχων κι ενός στρατιώτη.

    Στο κενό η πρόταση για 48ωρη εκεχειρία

    Οι αεροπορικές και θαλάσσιες επιχειρήσεις αποτελούν την πρώτη από πολλές φάσεις που έχει ήδη εγκρίνει το Ισραήλ, είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχουντ Ολμερτ μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες, ο οποίος δήλωσε ότι το Ισραήλ επιδιώκει "τερματισμό της τρομοκρατίας και όχι την κατάπαυση του πυρός".

    Σύμφωνα πάντως με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών, ο Πέρες δήλωσε προς τον Ιταλό ομόλογό του Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο ότι το Ισραήλ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας.

    Το Ισραήλ σε αυτό το στάδιο δεν ενδιαφέρεται για εκεχειρία με τη Χαμάς, είπε και ο υπουργός Υποδομών του Ισραήλ Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, επιχειρηματολογώντας ότι μία εκεχειρία θα επέτρεπε στη Χαμάς να ανασυντάξει τις δυνάμεις της, να ενισχύσει το ηθικό της και να προετοιμάσει ακόμη σκληρότερες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

    Την πρόταση για 48ωρη εκεχειρία είχε διατυπώσει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος επιβεβαίωσε σήμερα πως είναι πιθανή μια επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί την επόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ, διευκρινίζοντας όμως πως ακόμα τίποτε δεν έχει οριστεί.

    Χθες Τρίτη, το κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε πως ο Γάλλος πρόεδρος θα επισκεφτεί τη Δευτέρα το Ισραήλ για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ και την Δυτική Όχθη για να έχει συνάντηση με τον Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο Σαρκοζί πάντως αναμένεται στις 6 Ιανουαρίου στο νότιο Λίβανο, όπου Γάλλοι στρατιώτες υπηρετούν στην Finul.

    Παράλληλα και κλιμάκιο Ευρωπαίων υπουργών θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή, όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ στο Παρίσι.

    Σε ανακοίνωση που εξεδόθη ύστερα από το πέρας της συνάντησης, αναφέρεται ότι "Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περισσότερο από ποτέ αποφασισμένη να συμβάλει, μαζί με τα μέλη του "Κουαρτέτου" και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, στον τερματισμό της βίας και στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας".

    Το κείμενο αυτό θεωρείται ένα θετικό βήμα γιατί η Ευρώπη "μίλησε" με ενιαία φωνή, παρά τις αρχικές αντιθέσεις και απηχεί ακριβώς την ελληνική θέση όπως διατυπώθηκε από την υπουργό εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έλαβε μέρος στη σύνοδο. Η Υπουργός, στην παρέμβαση της επικεντρώθηκε στην ανάγκη εφαρμογής άμεσης και διαρκούς παύσης του πυρός και στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια, αμέσως μόλις πάρει το πράσινο φως ότι τηρούνται οι όροι ασφαλείας.

    Πάντως, προβληματισμό προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του ΥΠΕΞ της Τσεχίας, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου, καθώς οΤσέχος Υπουργός τάχθηκε υπέρ των ισραηλινών βομβαρδισμών λέγοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας.

    Εν τω μεταξύ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί από σήμερα Τετάρτη, περιοδεία στη Μέση Ανατολή σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης, επισκεπτόμενος τη Συρία, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, BBC, Reuters

    Είδηση: 17255


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 31 December 2008 - 10:04:25 UTC