Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] RSF: 60 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2008
  • [02] Αναβολή ρήτρας καυσίμου επί των τιμολογίων της ΔΕΗ
  • [03] Θετικά επιστημονικά επιτεύγματα του 2008
  • [04] Eμβολίστηκε το πλοίο Dignity από Ισραηλινό ταχύπλοο

    [01] RSF: 60 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2008

    Ειδήσεις

    Εξήντα δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2008 κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ένας αριθμός χαμηλότερος σε σχέση με το 2007,σύμφωνα με ένα ετήσιο απολογισμό που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η εδρεύουσα στο Παρίσι οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

    Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης, η μείωση του αριθμού κατά 26 σε σχέση με τους 86 που είχαν σκοτωθεί το 2007 σε όλο τον κόσμο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μεγάλη μείωση του αριθμού των νεκρών δημοσιογράφων στο Ιράκ, ωστόσο αυτή η μείωση δεν σημαίνει και βελτίωση στην κατάσταση που επικρατεί διεθνώς στην ελευθερία του Τύπου.

    Το Ιράκ ήταν και εφέτος η χώρα όπου σκοτώθηκαν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι-15 μέσα σε 12 μήνες-αλλά είναι ένας αριθμός σημαντικά μικρότερος από τους 47 που σκοτώθηκαν το 2007 και τους 46 του 2006.

    Μετά από το Ιράκ, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες και το Μεξικό είναι οι περισσότερο επικίνδυνες για τους δημοσιογράφους χώρες, ενώ ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχασαν την ζωή τους στην Αφρική μειώθηκε από 12 το 2007 στους 3 το 2008. Σύμφωνα με την RSF αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί δημοσιογράφοι εκεί σταμάτησαν απλώς να εργάζονται ενώ μέσα ενημέρωσης σταδιακά διέκοψαν την κάλυψη των γεγονότων σε εμπόλεμες ζώνες όπως η Σομαλία.

    Το 2008 συνελήφθησαν, απήχθηκαν, απειλήθηκαν η δέχθηκαν επίθεση λιγότεροι δημοσιογράφοι. Οι δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν την χρονιά αυτή ήταν 673,ενώ το 2007 είχαν συλληφθεί 887,αναφέρει η οργάνωση με την επισήμανση ότι η λογοκρισία και ο εκφοβισμός εξακολουθούν να αποτελούν ένα διαδεδομένο φαινόμενο.Να προστεθεί και ο θάνατος του δικού μας Γ. Κοίλιαρη που χτυπήθηκε στο Αφγανιστάν και "έφυγε" τελικά αφού μεταφέρθηκε στην Αθήνα από βαριά τραύματα.

    Είδηση: 17250

    [02] Αναβολή ρήτρας καυσίμου επί των τιμολογίων της ΔΕΗ

    Ειδήσεις

    Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας ζήτησε σήμερα από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να υποβάλει γνωμοδότηση σχετικά με την αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας καυσίμου επί των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για το 2009. Όπως είναι γνωστό, με υπουργική Απόφαση της 30.11.2007 θεσπίσθηκε μηχανισμός διαχείρισης (ρήτρα) των μεταβολών των διεθνών τιμών καυσίμων με έναρξη ισχύος από 1ης Ιανουαρίου 2009.

    Σκοπός της εισαγωγής της ρήτρας είναι ο περιορισμός του κινδύνου στον οποίο εκτίθεται η ΔΕΗ λόγω της υψηλής μεταβλητότητας των τιμών των καυσίμων, του μαζούτ χαμηλού θείου και του φυσικού αερίου, οι οποίες όταν ανέλθουν σε επίπεδα πέραν των αναμενομένων, επιδρούν σημαντικά στο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, το οποίο δεν ανακτάται από τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια. Διευκρινίζεται ότι η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου αναστέλλεται για την 1/1/2010.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης σχετικά με την αναστολή της ρήτρας καυσίμου για το 2009 δήλωσε : «Όπως επανειλημμένα έχω τονίσει, η ώρα της κρίσης είναι και ώρα ευθύνης, ώρα μέριμνας για τις ανάγκες της κοινωνίας. Με αυτό το υψηλό αίσθημα ευθύνης, αποφασίσαμε την αναστολή για ένα έτος, για όλο το 2009 δηλαδή, της εφαρμογής της ρήτρας καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνσή τους. Έτσι, στηρίζουμε έμπρακτα τα νοικοκυριά για να καλύψουν το κόστος των ενεργειακών τους αναγκών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Προτεραιότητά μας είναι ο πολίτης και εξαντλούμε κάθε περιθώριο και κάθε δυνατότητα για να σταθούμε πλάι του».

    Είδηση: 17251

    [03] Θετικά επιστημονικά επιτεύγματα του 2008

    Το διάστημα αποτελεί αέναο πεδίο εξερεύνησης και ο Νοέμβρης του 2008 αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα σταθμό. Ομάδες αστρονόμων κατάφεραν να φωτογραφήσουν για πρώτη φορά πλανήτες, οι οποίοι βρίσκονται έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

    Οι φωτογραφίες που απαθανατίζουν τέσσερις νέους πλανήτες σκόρπισαν ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα.Οι πλανήτες έχουν περίπου το μέγεθος του Δία και του Ποσειδώνα, βρίσκονται τρισεκατομμύρια μίλια μακριά μας και δεν μοιάζουν καθόλου με τη Γη.

    Η ανακάλυψη των νέων πλανητών και κυρίως του νεότερου εξ αυτών του Φούμ αάλ χουέτ Μπι ,που στα αραβικά σημαίνει το στόμα της φάλαινας είναι εξόχως σημαντική. Ο πλανήτης είναι νεότατος ,μόλις 200 εκατομμυρίων ετών. Νεότατος αν συγκρίνει κανείς πως οι πλανήτες του δικού μας ηλιακού συστήματος είναι περίπου 4 δισεκατομμυρίων ετών. Συνεπώς οι αστρονόμοι τώρα μπορούν να μελετήσουν καλύτερα τα " παιδικά χρόνια" της γης μας αλλά και να συνεχίσουν να ελπίζουν πως κάπου εκεί έξω στο σύμπαν υπάρχει άλλη μια μπλε κουκίδα που να μοιάζει με τη γη.

    Το 2008 όμως αποτέλεσε και σταθμό όσον αφορά στην κινητοποίηση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου όσον αφορά το μείζονος σημασίας ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η ώρα γης , the earth hour, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία πήρε παγκόσμιες διαστάσεις.... Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έσβησαν τα φωτά τους για μια ώρα μεταξύ 8 και 9 το βραδύ στις 29 Μάρτη. Η κίνηση αυτή που ξεκίνησε από το Σίδνει της Αυστραλίας μόλις το 2007 με τις διαστάσεις που πήρε το 2008 δεικνύει πως η ατομική δράση σε μαζική κλίμακα κάνει τελικά τη διαφορά....

    Το 2008 ήταν η χρονιά του μεγαλύτερου πειράματος στην ιστορία. Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων, όπως ονομάστηκε, δημιουργήθηκε από τους επιστήμονες του CERN, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Πυρηνική Έρευνα. Στόχος αυτής της φιλόδοξης επιστημονικής κοινότητας ήταν η αναπαράσταση του Big Bang. Της μεγάλης έκρηξης από την οποία πιστεύεται ότι προήλθε το σύμπαν.Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων αποτελείται από μία κυκλική σήραγγα με περιφέρεια 27 χιλιομέτρων. Βρίσκεται σε βάθος 100 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης, στα σύνορα Γαλλίας Ελβετίας. Το πείραμα βασίζεται στην κίνηση αντιπαράλληλων δεσμών πρωτονίων, τα οποία θα συγκρούονται κινούμενα με την ταχύτητα του φωτός, αναπαράγοντας τις συνθήκες που επικρατούσαν μερικές στιγμές μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

    Καθώς κόσμος άρχισε να μαθαίνει περισσότερα για το πείραμα των πειραμάτων, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και οι ανάλογες καταστροφολογικές θεωρίες. Σύμφωνα με τη δημοφιλέστερη από αυτές, ο επιταχυντής θα μπορούσε να δημιουργήσει μία μαύρη τρύπα η οποία θα...απορροφούσε τη Γη.

    Όταν ο επιταχυντής τέθηκε τελικά σε λειτουργία στις 10 Σεπτεμβρίου του 2008, δεν δημιουργήθηκε καμία μαύρη τρύπα.Ωστόσο, μόλις 9 ημέρες αργότερα παρουσιάστηκε βλάβη σε έναν από τους μαγνήτες του και το πείραμα διακόπηκε.

    Το πείραμα έδωσε τη δυνατότητα σε μία ομάδα Ελλήνων χάκερ να κερδίσουν τα 15 λεπτά διασημότητας που τους αναλογούσαν. Παραβίασαν τον ιστότοπο του CERN για να επισημάνουν το έλλειμμα ασφαλείας στο σύστημα. Στην παρέμβασή τους οι χάκερ χαρακτήρισαν τους επιστήμονες του CER μαθητούδια!

    Παρ όλα αυτά, το CERN δεν το βάζει κάτω. Οι επιστήμονες επιδιορθώνουν τον επιταχυντή και σχεδιάζουν να τον θέσουν και πάλι σε λειτουργία το ερχόμενο καλοκαίρι. Ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει λίγο ακόμη έως ότου μάθει περισσότερα για την κοσμογονία.

    Είδηση: 17252

    [04] Eμβολίστηκε το πλοίο Dignity από Ισραηλινό ταχύπλοο

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Το πλοίο Dignity του διεθνούς κινήματος "Eλευθερώστε τη Γάζα", ξεκίνησε χθες το απόγευμα από την Κύπρο, για τη Λώριδα της Γάζας, μεταφέροντας τέσσερις τόνους με ανθρωπιστική βοήθεια, γιατρούς και φάρμακα, εμβολίστηκε στην πρύμνη, στις 6.45 πμ από Ισραηλινό ταχύπλοο, ανοικτά της Γάζας. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της οργάνωσης οι Ισραηλινοί απαιτούσαν την επιστροφή του πλοίου στην Κύπρο, αν και δεν είχε αρκετά καύσιμα. Ο κυβερνήτης του ισραηλινού περιπολικού σκάφους σε επικοινωνία που είχε με τον καπετάνιο του Dignity, του είπε ότι έχει ανάμιξη σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

    Τελικά το μικρό πλοίο που μεταφέρει μέλη διεθνών μαχητικών οργανώσεων με βοήθεια για την Γάζα, έδεσε την Τρίτη στο λιβανικό λιμάνι της Τύρου ύστερα από την σύγκρουσή του με ισραηλινό πολεμικό πλοίο που το ανάγκασε να κατευθυνθεί προς τον Λίβανο. Το σκάφος έδεσε στην Τύρο συνοδευόμενο από λιβανικό πολεμικό πλοίο και δεκάδες Παλαιστίνιοι και Λιβανέζοι χαιρέτισαν την άφιξή του στο λιμάνι.

    Το κίνημα "Ελεύθερη Γάζα" έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και από τον Αύγουστο έχει στείλει αρκετές φορές βοήθεια στην Γάζα από την Κύπρο.

    Επικεφαλής των διεθνών ακτιβιστών είναι η παιδοχειρουργός και βουλευτής του "Δημοκρατικού Συναγερμού" Ελένη Θεοχάρους η οποία δήλωσε ότι έγιναν όλες οι διευθετήσεις, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ζήτησε να έχει λόγο για το ύψος και το είδος της βοήθειας που μεταφέρεται στη Γάζα.

    Σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με το "Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων", η Ελένη Θεοχάρους ανέφερε ότι όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοιάριο είναι καλά. Δημοσιογράφος του CNN που βρίσκεται στο σκάφος μετέδωσε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος βύθισης του σκάφους, το οποίο κατευθύνεται προς το Λίβανο και συγκεκριμένα τη Σιδώνα

    "Ήταν σαν να εμβολίστηκε ένα Μini (αυτοκίνητο) από ένα φορτηγό", δήλωσε προς το Ρόιτερ η κυρία Θεοχάρους.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης "Ελευθερώστε τη Γάζα", στο σκάφος βρίσκονται οι: Denis Healey, κυβερνήτης, από τη Βρετανία, Γιώργος Κλόντζας, βοηθός κυβερνήτης, από την Ελλάδα, Νικόλας Μπόλος, πρώτος αξιωματικός, από την Ελλάδα, Othman Abu Falah, από την Ιορδανία, Renee Bowyer, από την Αυστραλία, Caoimhe Butterly, από την Ιρλανδία, Αικατερίνη Χριστοδούλου, δημοσιογράφος, από την Κύπρο, Sami El-Haj, από το Σουδάν, δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα και πρώην κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, Dr. David Halpin, από τη Βρετανία, ορθοπεδικός χειρουργός, Dr. Mohamed Issa, από τη Γερμανία, Fathi Jaouadi, από την Τυνησία, Βρετανός πολίτης, τηλεοπτικός παραγωγός, Cynthia McKinney, πρώην μέλος της Αμερικανικής Βουλής, Μάρθα Παϊση, από την Κύπρο, Karl Penhaul, από τη Βρετανία, ανταποκριτής του CNN, Thaer Shaker, από το Ιράκ, κινηματογραφιστής του Αλ Τζαζίρα και Ελένη Θεοχάρους, παιδοχειρουργός και βουλευτής, επικεφαλής της αποστολής.Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τις ισραηλινές αρχές, γιατί "χωρίς λόγο τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή Κυπρίων" που επιβαίνουν στο πλοίο "Dignity".

    Είδηση: 17249


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 30 December 2008 - 18:05:00 UTC