Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζει ο διάλογος για την Παιδεία
  • [02] Τροποποιήσεις δρομολογίων στο μετρό
  • [03] Bράζει η Μέση Ανατολή
  • [04] ΧΑΑ:- Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,68% - Άλλες αγορές
  • [05] Μάστιγα ο καρκίνος του πνεύμονα απ' το τσιγάρο
  • [06] Ένταση στην πρεσβεία του Ισραήλ
  • [07] 220.000 νεκροί το 2008 από φυσικές καταστροφές
  • [08] Μεγάλες δυσκολίες από τον καιρό στον πλανήτη
  • [09] Σεισμός 4,8 Ρίχτερ ΝΑ της Σαμοθράκης
  • [10] Συνάντηση Καραμανλή - Βντόβιν
  • [11] Γιορτές με κρύο
  • [12] Εφορία: Λήγουν οι προθεσμίες

    [01] Αρχίζει ο διάλογος για την Παιδεία

    Πολιτική

    Συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη είχε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Σε δηλώσεις του, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι συζήτησε με τον Πρωθυπουργό για την πορεία υλοποίησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Στις αρχές του έτους, είπε, αρχίζει ο δημόσιος διάλογος, όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, για το νέο ποιοτικό λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο υπουργός τόνισε ότι ο διάλογος θα είναι εξαντλητικός, η κυβέρνηση δεν προκαταλαμβάνει τίποτα και θα είναι ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις και κατέληξε λέγοντας ότι οι θεσμικές πρωτοβουλίες θα αναληφθούν όταν δημιουργηθεί η συνθετική πρόταση.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17189

    [02] Τροποποιήσεις δρομολογίων στο μετρό

    Κοινωνία

    Αλλαγές στα δρομολόγια του μετρό θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια των επόμενων εορταστικών ημερών. Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν νωρίτερα από όλους τους σταθμούς του μετρό, ανήμερα πρωτοχρονιάς τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται ανά 10 λεπτά.

    Την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου από τις 6,30 το πρωί έως τις 6.30 το απόγευμα τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται ανά 5 λεπτά και τις υπόλοιπες ώρες ανά 10 λεπτά. Tέλος την Τρίτη ανήμερα των Φώτων τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται ανά 7 λεπτά, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα και ανά 10 λεπτά τις υπόλοιπες ώρες λειτουργίας.

    Από τις αρχές Φεβρουαρίου, θα διακοπούν τα δρομολόγια του Μετρό προς το αεροδρόμιο, προκειμένου να κατασκευαστούν οι αποβάθρες επιβίβασης και αποβίβασης, στους νέους σταθμούς, στο Χολαργό και την Αγία Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια των εργασιών οι συρμοί, θα τερματίζουν στο σταθμό Εθνικής Αμυνας.

    Είδηση: 17204

    [03] Bράζει η Μέση Ανατολή

    Κόσμος -

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Συγκέντρωση εφάμιλλη σε όγκο με αυτές της περιόδου του πολέμου με το Ισραήλ, διοργάνωσε η Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, με ομιλητή το σεΐχη Νασράλα. Στην ομιλία του ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι συμπαρίσταται στο κάλεσμα της ηγεσίας της Χαμάς προς τους Παλαιστίνιους, να ξεκινήσει η τρίτη "Ιντιφάντα". Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο σεΐχης: "Ενώνω την φωνή μου με τους Παλαιστίνιους ηγέτες, να ξεκινήσει η τρίτη Ιντιφάντα κατά του Ισραήλ σε ένδειξη υποστήριξης για τα δεινά των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας. Η Λωρίδα της Γάζας δεν είναι μόνη, ο λαός της δεν είναι μόνος".

    Η ομιλία του κ. Νασράλα μεταδόθηκε από οθόνη μεγάλων διαστάσεων, στο χώρο συγκέντρωσης, ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, στα νότια περίχωρα της Βηρυτού. Η Χεζμπολάχ έχει καλέσει την Αίγυπτο να τροποποιήσει την στάση της. Το Σάββατο ο εξόριστος ηγέτης των Παλαιστινίων, Χαλέντ Μεσάαλ κάλεσε και αυτός για μία νέα, την τρίτη κατά σειράν, Ιντιφάντα και με τη μορφή επιθέσεων-αυτοκτονίας μέσα στο Ισραήλ.Στους δρόμους της Βαγδάτης και της Κούφας, διαδήλωσαν στο Ιράκ, οπαδοί του ριζοσπάστη σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα ενάντι στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ, ενώ έκαψαν σημαίες των δύο χωρών. Διαδηλώσεις σημειώθηκαν και στο Πακιστάν.

    Είδηση: 17203

    [04] ΧΑΑ:- Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,68% - Άλλες αγορές

    Ειδήσεις

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.751,62 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 1,68%.

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68,4 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 8,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

    Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στην πλειονότητά τους σε θετική τροχιά. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι εξής: των Χημικών κατά 3,91%, των Τραπεζών κατά 3,58%, των Μέσων Ενημέρωσης κατά 3,32% και των Προσωπικών-οικιακών προϊόντων κατά 3,05%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι εξής: των Ασφαλειών κατά 10,21%, της Υγείας κατά 4,18% και του Εμπορίου κατά 2,02%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,09%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,11% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με κέρδη σε ποσοστό 1,84%.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 131 ενισχύθηκαν, 72 υποχώρησαν και 45 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Χρηματιστήριο ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    Είδηση: 17200

    [05] Μάστιγα ο καρκίνος του πνεύμονα απ' το τσιγάρο

    Σε πρώτη αιτία θανάτου εξελίσσεται ο καρκίνος του πνεύμονα, και στις γυναίκες ξεπερνώντας ακόμα και τις περιπτώσεις θανάτου από καρκίνο μαστού.

    Τη θλιβερή αυτή διαπίστωση κάνουν επιστήμονες του Ινστιτούτου Υγείας της Αυστραλίας. Όμως και Έλληνες επιστήμονες προβλέπουν ότι ο καρκίνος του πνεύμονα θα είναι σε λίγα χρόνια πρώτη αιτία θανάτου και στις Ελληνίδες εξαιτίας του καπνίσματος. Θύματα του καρκίνου του πνεύμονα ήταν παραδοσιακά οι άνδρες. Όμως τα τελευταία χρόνια, αυτό φαίνεται ότι αλλάζει. Σε Αμερική, Βόρεια Ευρώπη και Αυστραλία πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Περισσότερο και από τον καρκίνο του μαστού. Το τσιγάρο είναι υπεύθυνο για 1 στους 5 θανάτους. Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις του καπνού.

    Είδηση: 17202

    [06] Ένταση στην πρεσβεία του Ισραήλ

    Κοινωνία

    Τη σκυτάλη των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων για τις εξελίξεις στη Γάζα, πήρε τη Δευτέρα η Αθήνα, αφού την Κυριακή είχαν πραγματοποιηθεί διαμαρτυρίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Ένταση σημειώθηκε στις 5μμ, έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, μεταξύ μελών της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο και παλαιστινιακών οργανώσεων, με αστυνομικούς οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών.

    Τη συγκέντρωση οργάνωσαν η Ελληνο-Παλαιστινιακή Φιλία, η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, Παλαιστινιακές και Αραβικές Οργανώσεις. Ομάδες διαδηλωτών κατέβασαν την σημαία του Ισραήλ, με αποτέλεσμα την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων και τη σύλληψη του 24χρονου Παλαιστίνιου Αχμέτ Τσούμπα Ιμπραήμ. Oι κινητοποιήσεις και από άλλους φορείς που είχαν ανακοινώσει συγκεντρώσεις στις 6μμ, βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναλυτικά το ΚΚΕ διοργανώνει στις 6μμ συγκέντρωση στο Πολεμικό Μουσείο και πορεία προς τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ. Σε συγκέντρωση στις 6.30μμ έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία καλεί τους πολίτες ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, για δολοφονική επίθεση του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού, έκαναν λόγο τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Νομού Τρικάλων, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, ενώ ακολούθησε πικετοφορία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

    Είδηση: 17201

    [07] 220.000 νεκροί το 2008 από φυσικές καταστροφές

    Ειδήσεις

    Οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν το θάνατο περισσότερων από 220.000 ανθρώπων το 2008 στον κόσμο και υλικές ζημιές περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική εταιρεία αντασφαλίσεων Munich Re.

    Μολονότι ο αριθμός των φυσικών καταστροφών μειώθηκε σε σχέση με πέρυσι (750 φέτος έναντι 960 το 2007), το 2008 ήταν "μια από τις πιο καταστροφικές" χρονιές μετά τους κυκλώνες του 2005 και το σεισμό του Κόμπε το 1995, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της γερμανικής εταιρείας.

    Ιδιαίτερα καταστροφική όσον αφορά την απώλεια ανθρωπίνων ζωών και τις οικονομικές απώλειες ήταν μία σειρά από τροπικούς κυκλώνες και ο σεισμός που έπληξε την επαρχία Σετσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα το Μάιο, επισημαίνεται από τους συντάκτες της έκθεσης.

    "Η μακροπρόθεσμη τάση που παρατηρούμε συνεχίζεται: η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει και συμβάλει πολύ πιθανώς στην εμφάνιση ακραίων καιρικών συνθηκών όλο και πιο συχνά, όπως και στις φυσικές καταστροφές που έπονται", σχολιάζει ο Τόρστεν Γεβόρεκ, μέλος της διοίκησης της Munich Re σε ανακοίνωσή του.

    Ο κόσμος χρειάζεται "αποτελεσματικούς και δεσμευτικούς κανονισμούς για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ώστε να αναχαιτιστεί η κλιματική αλλαγή και οι μελλοντικές γενιές να μη χρειαστεί να ζήσουν κλιματικά σενάρια που θα είναι δύσκολο να ελεγχθούν", προσθέτει.

    Το 2008, η Ασία ήταν και πάλι η ήπειρος που επλήγη από τις πιο σοβαρές φυσικές καταστροφές. Ο κυκλώνας Ναργκίς, που έπληξε το νότιο τμήμα της Μιανμάρ (Βιρμανία) στις αρχές Μαΐου, προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 135.000 ανθρώπων και ο σεισμός στην κινεζική επαρχία Σετσουάν προκάλεσε τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες (περίπου 85 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2008, διαπιστώνει η Munich Re.

    "Αυτός ο σεισμός είναι μέχρι σήμερα αυτός που στοίχισε πιο ακριβά από αυτόν του Κόμπε στην Ιαπωνία το 1995", καταλήγει η εταιρεία.

    Είδηση: 17199

    [08] Μεγάλες δυσκολίες από τον καιρό στον πλανήτη

    Ειδήσεις

    Πλημμύρες και χιονοπτώσεις πλήττουν τα βορειοανατολικά της Ισπανίας. Τουλάχιστον 1.500 άτομα χρειάστηκε να κατέβουν με τελεφερίκ από το μοναστήρι του Μονσεράτ στη Βαρκελώνη, καθώς σημειώθηκαν κατολισθήσεις και ο δρόμος αποκλείστηκε.

    Οι περιοχές της Καταλονίας έχουν πληγεί περισσότερο. Παραμένουν μάλιστα σε κόκκινο συναγερμό αφού οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν. Τρεις άνθρωποι πνίγηκαν καθώς παρασύρθηκαν με τα αυτοκίνητά τους από τα κύματα. Ορεινοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί στο Μπούργος, στην Κανταβρία και τη Χιρόνα για δεύτερη μέρα μετά τη σφοδρή χιονόπτωση.

    Τύχη βουνό είχε μία ορειβάτης στην Ιαπωνία. Η γυναίκα είχε πέσει σε χαράδρα ενώ βρισκόταν σε μία από τις κορυφές των ιαπωνικών Άλπεων. Η ζωή της δεν κινδύνευσε παρόλο που έπεσε από τα 300 μέτρα. Τραυματίστηκε μόνο στο πόδι με το τσεκούρι της. Οι διασώστες αναγκάστηκαν να περιμένουν να περάσει η νύχτα για να καθαρίσει ο καιρός και να τη μεταφέρουν με ελικόπτερο. Δεν κατάφεραν όμως να σώσουν κι έναν άντρα ορειβάτη που εξακολουθεί να αγνοείται.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 17198

    [09] Σεισμός 4,8 Ρίχτερ ΝΑ της Σαμοθράκης

    Κοινωνία

    Ανησυχία στους κατοίκους της Θράκης, προκάλεσε η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12:58 π.μ., δέκα χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Σαμοθράκης, στο ρήγμα της Ανατολίας.

    Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Σαμοθράκη, στην Αλεξανδρούπολη και στη Μυτιλήνη, χωρίς όμως να προκληθούν ζημιές σε κτίρια.

    Όπως είπε ο δήμαρχος Σαμοθράκης Γιάννης Πετρούδας, η δόνηση ήταν ισχυρή, ωστόσο οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού αντιμετώπισαν το φαινόμενο με ψυχραιμία.

    Σύμφωνα με το σεισμολόγο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμο Χουλιάρα, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης καταγράφηκε 52 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης, επάνω στο ρήγμα της Ανατολίας, ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε παρατηρηθεί μια σειρά δονήσεων μικρότερων μεγεθών. "Από τη στιγμή που είχαμε το σεισμό εντάσεως 4,8 Ρίχτερ, καταγράφεται μία σειρά μικρότερων δονήσεων με μεγαλύτερη - μέχρι στιγμής - μια δόνηση εντάσεως 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ". Ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη δραστηριότητα στην περιοχή, αλλά είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουν αν τα 4,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

    Επίσης ασθενής σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 19:31 της Κυριακής, 170 χλμ. ΝΔ της Αθήνας, με επίκεντρο, βόρεια της Καλαμάτας και ανατολικά του Μελιγαλά. Δεν υπάρχουν ζημιές ούτε και ανησυχία για τους πολίτες.

    Είδηση: 17197

    [10] Συνάντηση Καραμανλή - Βντόβιν

    Την ικανοποίηση της ρωσικής κυβέρνησης για τη συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό εξέφρασε ο απερχόμενος πρέσβης της Ρωσίας Αντρέι Βντόβιν, μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Βντόβιν, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, είπε ότι υπήρξε πολύ καλό κλίμα με τον Πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι η συνάντηση είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, γιατί μετά από πέντε χρόνια υπηρεσίας στη χώρα μας επιστρέφει στη Ρωσία. Ο κ. Βντόβιν αναφέρθηκε στην ευρύτερη συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας τα τελευταία χρόνια, είπε ότι έγινε μεγάλη πρόοδος σε πολλά πράγματα, ενώ τόνισε με έμφαση ότι οι κκ. Μετβέντεφ και Πούτιν έχουν εξαιρετική συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή ο ελληνικός λαός και όλα τα κόμματα υποστήριξαν αυτές τις συνεργασίες. Τέλος, σημείωσε επίσης με ικανοποίηση ότι τα τελευταία πέντε χρόνια πραγματοποιήθηκε μεγάλη πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17190

    [11] Γιορτές με κρύο

    Κοινωνία

    Οι χιονοπτώσεις και οι βροχές σταμάτησαν προσωρινά στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, αλλά το κρύο είναι δριμύ και σε πολλές περιοχές της χώρας σημειώνονται πολικές θερμοκρασίες. Οι δρόμοι σε πολλά σημεία - κυρίως στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο- γίνονται επικίνδυνοι, αφού δημιουργείται στρώμα πάγου πάνω στο οδόστρωμα και τα αυτοκίνητα χρειάζονται -εκτός από την προσοχή των οδηγών- και αντιολισθητικές αλυσίδες, σε 25 νομούς της χώρας. Στην Αττική, παρά το άφθονο χιόνι που έχει σκεπάσει την Πάρνηθα, οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι ο πάγος.

    Αστυνομικοί στο ύψος του τελεφερίκ, σταματούν τα αυτοκίνητα και ελέγχουν ακόμα και στα πορτ-μπαγκάζ, εάν διαθέτουν πράγματι αντιολισθιτικές αλυσίδες, προκειμένου να επιτρέψουν στους οδηγούς να κινηθούν προς τα πάνω.

    Και επειδή οι συνθήκες από την χιονόπτωση και τον πάγο το επιβάλλουν, οι οδηγοί αναγκάζονται να βάλλουν τις αλυσίδες, ακόμα και με την βοήθεια γραπτών οδηγιών. Πολλοί λάτρεις του χιονιού, κυρίως τα παιδιά, επωφελήθηκαν και απόλαυσαν με πολύ παιχνίδι την χιονισμένη Πάρνηθα. Το δριμύ ψύχος είναι έντονο σε όλη την Ελλάδα και θα συνεχισθεί. Ο κρατικός μηχανισμός ,παρά την σφοδρή επίθεση του χιόνια που έπληξε σχεδόν όλη την Ελλάδα, βρισκόταν σε πλήρη ετοιμότητα και ανταποκρίθηκε στις δύσκολες συνθήκες που παρουσιάσθηκαν, με αποτέλεσμα να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Μοναδική εξαίρεση είναι το γεγονός ότι άκαρπες παραμένουν μέχρι τώρα οι προσπάθειες της ΕΜΑΚ στον Γαλατά Τροιζηνίας, όπου αγνοείται από την Παρασκευή ηλικιωμένος βοσκός που χάθηκε μαζί με το κοπάδι του. Εν όψει των αργιών της Πρωτοχρονιάς, αλλά και επειδή έπεσε άφθονο χιόνι, όλα σχεδόν τα χιονοδρομικά κέντρα θα λειτουργούν, είναι έτοιμα και περιμένουν τους λάτρεις των χειμερινών σπορ.

    Μικρή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία την Τετάρτη καθώς οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην βόρεια Κρήτη.

    Την Πρωτοχρονιά ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο θα πέσουν στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη κυρίως τις πρωϊνές ώρες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος. Η θερμοκρασία σημειώσει άνοδο, αλλά θα υπάρχει παγετός στα ηπειρωτικά.

    Στην νέα μεγάλη έξοδο από τα αστικά κέντρα ,για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς θα πρέπει οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω των καιρικών συνθηκών και ιδίως όσοι θα μετακινηθούν στα ορεινά και τις ανατολικές περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, της Πελοποννήσου και της Εύβοιας.

    Πρόγνωση της ΕΜΥ

    Ισχυρό παγετό στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά, τοπικές βροχές και χιονόνερο στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, και σχεδόν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, περιμένουμε την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 ως 5 βαθμούς στη Β. Ελλάδα, 1 ως 6 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 2 ως 9 στη Δυτική Ελλάδα, 6 ως 12 βαθμούς στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

    Σχεδόν θυελλώδεις βόρειοι - βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο. Μέτριοι ανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο.

    Νεφώσεις με ασθενείς βροχοπτώσεις στα νοτιότερα και χιονόνερο και τοπικά ασθενείς χιονοπτώσεις στις βορειότερες περιοχές και χαμηλές θερμοκρασίες περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 5-6 βαθμούς, στις βορειότερες περιοχές ωστόσο θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Σχεδόν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Σαρωνικό και στο Νότιο Ευβοϊκό.

    Είδηση: 17205

    [12] Εφορία: Λήγουν οι προθεσμίες

    Ειδήσεις

    Δύο 24ωρα απέμειναν για να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες με την εφορία που πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Ανάμεσά τους τέλη κυκλοφορίας, ληξιπρόθεσμα χρέη και γονικές παροχές. Σε διαφορετική περίπτωση όσοι δεν προλάβουν κινδυνεύουν με πρόστιμα και κυρώσεις. Όσον αφορά στο ειδικό απογραφικό περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων από το 2000 έως 2006, μαζί με αυτό, πρέπει να καταβάλλεται το 20% του συνολικού ποσού για το κλείσιμο των υποθέσεων, το δε ελάχιστο ποσό για κλείσιμο ανά χρήση, κυμαίνεται από 200 έως 600 ευρώ αναλόγως της κατηγορίας βιβλίων που τηρεί ο φορολογούμενος.

    Η παραλαβή του σήματος κυκλοφορίας βρίσκεται στην κορυφή των εκκρεμοτήτων με την εφορία. Το σήμα είναι κατά 20% πιο ακριβό και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών μπορούν να το προμηθευτούν από τις τράπεζες, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και φυσικά στις εφορίες.

    Οι κάτοχοι οχημάτων μέχρι 300 κυβικά θα πληρώσουν 18 ευρώ για να παραλάβουν το σήμα, ενώ:

    Από 301 έως 785 κυβικά το σήμα κοστίζει 46 ευρώ

    Από 786 έως 1357 κυβικά 112 ευρώ

    Από 1358 έως 1928 κυβικά: 202 ευρώ

    Οι κάτοχοι οχημάτων από 1929 έως 2357 κυβικά θα πληρώσουν 446 ευρώ και για πάνω από 2.358 κυβικά το σήμα κοστίζει 580 ευρ.

    Από την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009, όσοι αγοράσουν το σήμα τελών κυκλοφορίας θα πληρώνουν το διπλάσιο.

    Μέχρι την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου πρέπει να εξοφληθεί η δόση ή κατά περίπτωση το σύνολο της οφειλής φόρου εισοδήματος προκειμένου να μην υπάρξει επιβάρυνση με τις προσαυξήσεις.

    Μεθαύριο εκπνέει και η προθεσμία καταβολής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για όσους φυσικά έχουν λάβει το σχετικό ειδοποιητήριο.

    Δύο μέρες προθεσμία έχουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για να κλείσουν φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν από την περίοδο 2000-2006.

    Στην ίδια διαδικασία, δηλαδή της άμεσης τακτοποίησης κάθε οφειλής υπάγονται όλοι όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά και εκείνοι που εμπίπτουν στις περιπτώσεις γονικής παροχής ή δωρεάς χρημάτων.

    Μια ακόμα εκκρεμότητα που δεν αφορά την εφορία αλλά το αυτοκίνητό σας σχετίζεται με τα ΚΤΕΟ. Ειδικότερα,τα ΙΧ που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στο νομό Αττικής πρέπει να περάσουν από τεχνικό έλεγχο. Ο έλεγχος για να είναι νόμιμος είναι απαραίτητο να γίνει τρεις βδομάδες πριν ή μία βδομάδα μετά την ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας του οχήματος.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 17188


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 29 December 2008 - 17:54:33 UTC