Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας
  • [02] Υψηλοί τόνοι με φόντο την αναταραχή
  • [03] Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ -Δημοσκόπηση RASS
  • [04] Θλίψη και συγκίνηση
  • [05] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ρώμη
  • [06] Εν αναμονή της βαλλιστικής
  • [07] Μήνυμα ΗΠΑ προς απανταχού εχθρούς
  • [08] Πολλαπλασιάζονται οι άστεγοι στις ΗΠΑ
  • [09] Εν ψυχρώ εκτέλεση ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων

    [01] Νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

    Εν μέσω πολιτικών αντεγκλήσεων, μαθητές και φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για την αποτρόπαια δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, με συλλαλητήρια και αποκλεισμούς δρόμων, καταλήψεις και αποχές από τα μαθήματα. Υπό κατάληψη τελούν πολλές δεκάδες πανεπιστημιακές σχολές και σχολεία σε όλη τη χώρα. Ολοκληρώθηκαν οι δύο πορείες που πραγματοποιήθηκαν και υπό βροχή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Συμμαθητές απ' το σχολείο που φοιτούσε ο άτυχος μαθητής προχώρησαν από το μεσημέρι του Σαββάτου σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή, ενώ συγκέντρωση πραγματοποιείται στο Σύνταγμα, με κυκλοφοριακά προβλήματα στους γύρω δρόμους. Σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κοραή στον Πειραιά από μέλη της Κομμουνιστικής νεολαίας και εργατικά κέντρα. Στις 21:00 διάφορες νεολαίες θα συγκεντρωθούν στο Γκάζι μπροστά στο σταθμό του Μετρό Κεραμεικού με σκοπό να ενημερώσουν τους νέους με κεντρικό σύνθημα "σας θέλουμε μαζί μας" ενώ αμέσως μετά θα κάνουν πορεία μέχρι την πλατεία Ομονοίας μέσω της οδού Πειραιώς.

    Διαμαρτυρίες ανά την Αττική

    Νωρίς το μεσημέρι, συμμαθητές του 15χρονου Αλέξη από τη σχολή Μωραΐτη έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στη μνήμη του έξω από τη Βουλή κρατώντας λουλούδια στα χέρια. Απέκλεισαν για λίγο τη Λ. Αμαλίας, φώναξαν "Αθάνατος" και αποχώρησαν.

    Το μεσημέρι, πορεία στο κέντρο του Χαλανδρίου πραγματοποίησαν μαθητές από σχολεία της περιοχής, που διέκοψαν προσωρινά την κυκλοφορία στην οδό Παπανικολή.

    Το βράδυ της Παρασκευής στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε και νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον άδικο χαμό του Αλέξη. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν κεριά και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία.

    Το Συντονιστικό όργανο των μαθητών αναμένεται να συνεδριάσει το απόγευμα της Κυριακής, για να καθορίσει τις περαιτέρω κινήσεις του αγώνα τους. Μέχρι τώρα, πάντως, σε πολλά σχολεία, οι μαθητές απέχουν από τα μαθήματα.

    Και σήμερα Σάββατο, σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, μαθητές συγκεντρώνονται στις κεντρικές πλατείες, όπως για παράδειγμα στη Ν. Σμύρνη, Ζωγράφου, Πλατεία Συντάγματος και διαδηλώνουν για το θάνατο του Αλέξη.

    Από την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζονται και νέες κινητοποιήσεις από μαθητές και φοιτητές.

    Στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη πορεία, την οποία οργάνωσαν μέλη της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας, με τη συμμετοχή μαθητών και φοιτητών, διαδήλωσε ειρηνικά μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Η δεύτερη πορεία οργανώθηκε από αντιεξουσιαστές στην Καμάρα. Οι νεαροί σχημάτισαν αρχικά ένα ενιαίο κορμό με την πρώτη πορεία αλλά στη συνέχεια διασπάστηκαν και κατευθύνθηκαν προς τη Λεωφόρο Νίκης. Αργότερα, κατέληξαν στο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην οπισθοφυλακή της δεύτερης πορείας προκλήθηκαν επεισόδια από νεαρούς, που φορούσαν κουκούλες και κράνη και οι οποίοι έσπασαν μία κάμερα υποκαταστήματος της Γενικής Τράπεζας, επί των οδών Ίωνος Δραγούμη και Βενιζέλου, αναποδογύρισαν κάδους σκουπιδιών και έγραψαν συνθήματα στους τοίχους του μητροπολιτικού ναού της Θεσσαλονίκης.

    Μολότοφ σε τράπεζες

    Εν τω μεταξύ, μπαράζ εμπρησμών σε τράπεζες και καταστήματα σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Καλαμάκι και την Αθήνα. Άγνωστοι με εμπρηστικούς μηχανισμούς και βόμβες μολότοφ πυρπόλησαν πέντε τράπεζες καθώς και γραφεία της ΝΔ στο Καλαμάκι.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης είπε ότι ο μύθος του κακού ασύλου έχει καταπέσει, όταν άσυλο τελικά έχουν οι κουκουλοφόροι σ' όλη την Αθήνα. "Εμείς, στο Πολυτεχνείο, χωρίς ΜΑΤ και αστυνομία, οι ζημιές που έχουμε είναι μερικά σπασμένα μάρμαρα. Σ' όλη την Αθήνα, με την παρουσία της Αστυνομίας παντού οι ζημιές είναι τεράστιες", είπε.

    Υποδείξεις ΕΣΡ

    Εξάλλου, υποδείξεις προς τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στον τρόπο που παρουσιάζουν τα γεγονότα, κάνει το ΕΣΡ.

    Ειδικότερα τα καλεί να αποφεύγουν την προβολή σκηνών βίας που μπορεί να ερμηνευτεί ως ενθάρρυνση για επίδειξη αντικοινωνικής συμπεριφοράς, την υποκατάσταση των αστυνομικών και ανακριτικών αρχών, καθώς και τη δημοσιοποίηση στοιχείων της ποινικής προδικασίας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα:

    Είδηση: 16677

    [02] Υψηλοί τόνοι με φόντο την αναταραχή

    Πολιτική

    "Η αγωνία των νέων δεν μπορεί να συγχέεται με την τυφλή βία", τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αναφερόμενος στα επεισόδια των τελευταίων ημερών. Ο κ. Καραμανλής ζήτησε την ομόφωνη καταδίκη των ακραίων στοιχείων και διευκρίνισε ότι θα γίνει αξιολόγηση του επιχειρησιακού σκέλους των επεισοδίων αλλά δεν τίθεται θέμα αλλαγής πολιτικής ή προσώπων. Εν τω μεταξύ, νέο γύρο αντιπαράθεσης, κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε φυλλάδιο, που έγραψε, μερίδα της νεολαίας του κόμματος της Αριστεράς και μοιράστηκε στα σχολεία.

    Δηλώσεις κομμάτων

    Το ΠΑΣΟΚ διά του εκπροσώπου του κ. Παπακωνσταντίνου καταδίκασε κάθε μορφή βίας, ενώ νωρίτερα ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου επέρριψε την απόλυτη ευθύνη στην κυβέρνηση για όσα συμβαίνουν στη χώρα τις τελευταίες μέρες.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι υπάρχουν καταγγελίες πολιτών για προκλητική συμπεριφορά των ΜΑΤ που προκαλούν ώστε "μετά να επέμβουν και να κάνουν συλλήψεις 15χρονων παιδιών" και απηύθυνε έκκληση στην ηγεσία της ΕΛΑΣ να δώσει οδηγίες ώστε η αστυνομία "να είναι ψύχραιμη", ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να "αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατεύσει την ομαλότητα και την ακεραιότητα ανήλικων παιδιών και κάθε πολίτη".Παράλληλα έκανε λόγο για "δυσεξήγητα φαινόμενα, όπως τη σύλληψη 14χρονων, ενώ η αστυνομία δεν μπορεί να συλλάβει τους υπεύθυνους για τα επεισόδια, ή σκηνές που είδαμε στην τηλεόραση με κουκουλοφόρους κοντά σε αστυνομικούς".

    Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ- ΜΠΕ τόνισε ότι οι μολότωφ και οι λεηλασίες των κουκουλοφόρων, που το καθοδηγητικό κέντρο τους συνδέεται με μυστικές κρατικές υπηρεσίες και από κέντρα που βρίσκονται στο εξωτερικό, δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τη μαζική οργή των μαθητών και του λαού.

    "Ο στόχος μας είναι οι αδικίες του συστήματος. Ο στόχος μας δεν είναι ούτε βιτρίνες ούτε αυτοκίνητα. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην τυφλή βία, όμως υπάρχει ένα κοινωνικό πρόβλημα και τους μαθητές και τις μαθήτριες δεν πρόκειται εμείς να τους κλείσουμε σε κρατητήρια. Θα είμαστε μαζί τους, τους καταλαβαίνουμε, θα είμαστε σε διάλογο, δεν θα γίνουμε εισαγγελείς" δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.

    "Θα ήταν λογικό , τα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν την ευθύνη, ώστε να επιτευχθεί κοινωνική γαλήνη. Ας συμφωνήσουμε για μια ιδιότυπη εκεχειρία των πορειών, των διαδηλώσεων, κάνοντας έκκληση, ώστε οι αγώνες των εργαζομένων και των νέων, να μην καταστρέψουν οικονομικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των πόλεων που βρίσκονται στο κέντρο", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΝ

    Τεταμένες εξακολουθούν να είναι οι σχέσεις της κυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ.

    Νέα αφορμή έδωσε ανακοίνωση μερίδας μαθητών της νεολαίας του κόμματος, που μοιράστηκε σε σχολεία της Αττικής, και στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται πως: "η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο στη νεολαία. Όταν η αστυνομία δολοφονεί εν ψυχρώ και κυλάει το αίμα αθώου παιδιού στο πεζοδρόμιο, ο πόλεμος αρχίζει"

    Μεμονωμένο περιστατικό χαρακτήρισε το φυλλάδιο ο Αλέκος Αλαβάνος μετά την συνάντηση που είχε, με την Ομοσπονδία των Αστυνομικών Υπαλλήλων."Μην πιάνεστε από ένα χαρτί, αν υπάρχει ή δεν υπάρχει, που μπορεί να βγήκε ή να μην βγήκε από κάποιους νέους μέσα στην ώρα της οργής για το θάνατο του 16χρου μαθητή. Οι θέσεις μας είναι σαφείς, εκφράζονται και από τα στελέχη του Συνασπισμού, εκφράζονται από το site της νεολαίας", είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

    Και πράγματι, στην επίσημη ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΝ, η ορολογία διαφέρει: "Η κυβέρνηση", τονίζεται, "επιμένει στην καταστολή. Είναι ανίκανη να καταλάβει ότι η κοινωνία έχει αλλάξει και ότι πρέπει να παραιτηθεί. Γι΄ αυτό και θα τη ρίξουμε εμείς. Αν δεν έχουν μάθει να σέβονται μια ολόκληρη γενιά, θα μάθουν να τη φοβούνται".

    Ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης ζήτησε να κατέβουν οι τόνοι και να μη γίνεται πολιτική στρατολόγηση 15χρονων μαθητών.

    Με άρθρο του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και αναφερόμενος στα επεισόδια, ο Λεωνίδας Κύρκος σημειώνει με νόημα πως "όλους αυτούς που τους κατηγορώ στο όνομα της ιστορίας του εργατικού κινήματος, τους απαγορεύω να επικαλούνται το όνομα της Αριστεράς. Δεν έχουν, ούτε μπορούσαν να έχουν καμία σχέση μαζί της. Και τους κατηγορώ ακόμα μία φορά σαν προβοκάτορες, εχθρούς της Δημοκρατίας".

    Η αναταραχή που υπάρχει υποδαυλίζεται συνεχώς από τα κόμματα, τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει τις αντιδράσεις και στα πανεπιστήμια.

    Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ. και κουκουλοφόρων απάντησε ως εξής: "Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει σύνδεση, αυτό όμως που πιστεύω είναι ότι εάν υπήρχε εκλογικό τμήμα των κουκουλοφόρων ο ΣΥΡΙΖΑ. θα έπιανε ποσοστό Τσαουσέσκου".

    "Οι συκοφαντίες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ από το Μέγαρο Μαξίμου και την άκρα δεξιά πέφτουν στο κενό, παρά την θλιβερή συμπόρευση της κ. Παπαρήγα", δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης

    Παρέμβαση Ιερώνυμου

    Παρέμβαση για τα τραγικά γεγονότα έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών σε άρθρο του στον "Κόσμο του Επενδυτή". Ο κ. Ιερώνυμος αφού τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αφαίρεση μίας ανυπεράσπιστης νεανικής ζωής. σημειώνει πώς η νεολαία νιώθει όχι μόνο το ασφυκτικό παρόν που φτιάξαμε, αλλά καταγγέλλει την υποθήκευση, αν όχι την κλοπή και την καταστροφή του μέλλοντος της.

    Επίσης καλεί άπαντες να αναλάβουν έμπρακτα τις ευθύνες τους, συμπεριλαμβανομένης της Εκκλησίας, που δεν έχει πλέον την πολυτέλεια του εφησυχασμού για την ειρηνική ανατροπή -όπως τονίζει- της καθοδικής πορείας που απειλεί τη χώρα μας.

    "Καλό θα ήταν κάποιοι να διαβάσουν προσεκτικά την εν λόγω παρέμβαση για να κατανοήσουν και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που παρά τις διαφορές μας με την εκκλησία, είναι μια στάση που επίσης εστιάζει στην ουσία, δηλαδή στις αιτίες της έκρηξης των νέων και όχι στα παρελκόμενά της", σχολίασε ο σχετικά ο Α. Καρίτζης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ.

    Είδηση: 16680

    [03] Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ -Δημοσκόπηση RASS

    Πολιτική

    Ομαδικά πυρά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύουν τα κόμματα, αφού θεωρούν ότι αποφεύγει να καταδικάσει την δράση των κουκουλοφόρων με τρόπο ξεκάθαρο. Σε δημοσκόπηση της RASS για το Παρόν της Κυριακής στο ερώτημα ποιό κόμμα πιστεύετε ότι θα έχει πολιτικό όφελος από τα επεισόδια : Το ΠΑΣΟΚ απαντά το 70,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 16%, το ΚΚΕ 5,8%, η ΝΔ το 3% και ο ΛΑΟΣ το 1%. Στην ίδια δημοσκόπηση το 48,5% θεωρεί ότι οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να είχαν αποτρέψει τις διαδηλώσεις. Το 25% απαντά όχι. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά από τις 10 έως και 12 Δεκεμβρίου.

    Σκληρές εκφράσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης: "Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει σύνδεση, αυτό όμως που πιστεύω είναι ότι εάν υπήρχε εκλογικό τμήμα των κουκουλοφόρων ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα έπιανε ποσοστό Τσαουσέσκου".

    Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο ΣΥΝ που μιλά για συκοφαντίες. "Η κυβέρνηση και η "συμμαχία των πρόθυμων" συνεχίζουν την συκοφαντία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά που λένε θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν άκρως επικίνδυνα για τη δημοκρατία" αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέας Καρίτζης.

    Λάδι στη φωτιά έβαλε και η ανακοίνωση μερίδας της νεολαίας του ΣΥΝ, που μοιράστηκε σε σχολεία, όπου αναφερόταν ότι ο πόλεμος αρχίζει, μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η ηγεσία πάντως της νεολαίας σε επίσημη ανακοίνωση έδειξε να κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος, αφού τόνισε ότι αν δεν έχουν μάθει να σέβονται μια ολόκληρη γενιά, θα μάθουν να τη φοβούνται. Ο Αλέκος Αλαβάνος χαρακτήρισε το περιστατικό μεμονωμένο.

    Είδηση: 16685

    [04] Θλίψη και συγκίνηση

    Κόσμος -

    Ευρώπη

    Θλίψη και συγκίνηση έχει προκαλέσει στον Κυπριακό ελληνισμό η είδηση του θανάτου του τέως προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου χθες το πρωϊ μετά απο πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Στην Κύπρο έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 11 το πρωί στη Λευκωσία δημοσία δαπάνη. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί στον ιερό ναό Αγίας Σοφίας. Θα παραστεί και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Κώστας Καραμανλής συνδεόταν με προσωπική φιλία με τον εκλιπόντα Κύπριο ηγέτη και το πρώτο ζήτημα, με το οποίο ασχολήθηκε το 2004 μόλις εξελέγη ως πρωθυπουργός ήταν το Κυπριακό και ιδιαίτερα η διαχείριση του σχεδίου Ανάν.

    Τριήμερο πένθος

    Ο θάνατος του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των ελληνοκυπριακών εφημερίδων σήμερα.

    Η ''Αλήθεια'', εφημερίδα, η οποία ασκούσε έντονη κριτική, έχει τίτλο "Τριήμερο πένθος". Ο αρχισυντάκτης και εκ των βασικών αρθογράφων της εφημερίδας Χαράλαμπος Χαραλάμπους στο σημερινό του άρθρο έχει τίτλο "Όσο ζούσε και δρούσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, είχαμε λόγο. Σήμερα, όχι πια". Μεταξύ άλλων σημειώνει: "Ο καθένας γράφει μόνος την ιστορία του και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, μια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα που πρωταγωνίστησε μερικές δεκαετίες στην πολιτική ζωή του τόπου, θ' αφήσει το δικό του στίγμα στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, θέλουμε δεν θέλουμε.

    Με την πίστη ότι ο τεθνεώς δεδικαίωται, θα ήθελα να πω ότι η δικαιότερη κριτική που θα μπορούσε να γίνει στον Τάσο Παπαδόπουλο ανήκει πλέον στους ιστορικούς. Όσο ζούσε και δρούσε, είχαμε λόγο. Σήμερα, όχι πια.

    Τώρα δικαιούμαστε να εγκύψουμε στον ανθρώπινο πόνο, στην απόγνωση, στο αδιέξοδο των τελευταίων λίγων βδομάδων, στις τελευταίες στιγμές του Τάσου Παπαδόπουλου. Στον πόνο των πραγματικά δικών του ανθρώπων, στις ελπίδες που έσβηναν κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό.

    Οι πραγματικά δικοί του άνθρωποι πόνεσαν μέσα τους, όσο εκείνος από τον αφόρητο πόνο και τη δυσκολία αναπνοής, που βασανίζει αδυσώπητα τον άνθρωπο, ο καρκίνος των πνευμόνων. Μια προσωπική εμπειρία με κάνει να συναισθάνομαι το βάθος του πόνου που έζησαν αυτοί οι άνθρωποι μέσα εκεί στην Εντατική του Νοσοκομείου. Και εύχομαι το τέλος που επήλθε, να έφερε την ανακούφιση μιας πληγής που δεν μπορούσε να επουλωθεί".

    Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Καλό σου ταξίδι'', γράφει ότι θλιβερή ήταν η χθεσινή ημέρα για την Κύπρο, αφού άφησε την τελευταία του πνοή ένας μεγάλος ηγέτης του νησιού, ο Τάσσος Παπαδόπουλος μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο.

    Ο ''Πολίτης'', που επίσης αντιπολιτευόταν σφοδρά τον Τάσσο Παπαδόπουλο, υπό τον τίτλο ''Ταξίδι στην Ιστορία'', αναφέρεται στις σχέσεις του Τάσσου Παπαδόπουλου με την εφημερίδα και γράφει ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν άνθρωπος της προσήλωσης σε αυτά που πίστευε ορθά, ακούραστος πολιτικός, που προσέφερε όπως και όσα μπορούσε στην Κύπρο και άφησε τη σφραγίδα του στην Ιστορία.

    Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Έφυγε ο Τάσσος'', γράφει ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος σε όλη του τη ζωή υπήρξε ασυμβίβαστος και πιστός στις θέσεις, τις διακηρύξεις και την πολιτική του, και για 50 και πλέον χρόνια ήταν μια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα που με το έργο, τις θέσεις και τη συμμετοχή του στα πολιτικά δρώμενα και τη διακυβέρνηση, επέσυρε τον αίνον και την επίκριση, τον ύμνον και την επίθεση.

    Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Ένας Άνθρωπος, μια Ιστορία'', γράφει ότι ο Πρόεδρος που συνέδεσε το όνομά του με το μεγάλο ''Όχι'' του κυπριακού Ελληνισμού, ο πολιτικός που πορεύτηκε για μισό αιώνα παράλληλα με τη γέννηση και την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έφυγε χθες το μεσημέρι, μετά τη ραγδαία επιδείνωση που παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του. Γράφει, επίσης, ότι η οικογένεια του Τάσσου Παπαδόπουλου, σε δήλωσή της, αναφέρει ότι η Κύπρος έχασε έναν πατριώτη, έναν ακούραστο μαχητή που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την ελευθερία και τη δημοκρατία

    Στο άρθρο της η εφημερίδα σημειώνει ότι η απώλεια του Τάσσου Παπαδόπουλου, δημιουργεί μεγάλο κενό, σε μια δύσκολη περίοδο για τον τόπο: "Σε μια δύσκολη καμπή για το Κυπριακό πρόβλημα ενόψει σημαντικών εξελίξεων το 2009, η παρουσία του στο πολιτικό προσκήνιο και αυτή την περίοδο, θα ήταν επιβεβλημένη. Γι αυτό και η απώλεια του κρίνεται πολύ μεγάλη. Ο ίδιος ο Τάσσος Παπαδόπουλος εργάσθηκε με συνέπεια για την προώθηση λύσης του Κυπριακού. Μιας λύσης, που θα μπορούσε να αντέξει στο χρόνο και να διασφάλιζε τα δικαιώματα του Κυπριακού Ελληνισμού. Αυτή του η επιμονή τον έφερε αντιμέτωπο με τις μεγάλες δυνάμεις το 2004. Γιατί όρθωσε το ανάστημα, έχοντας στη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού και απέρριψε ένα μη λειτουργικό και αντιδημοκρατικό σχέδιο λύσης. Έζησε και αντιμετώπισε την αντίδραση όσων ξένων θέλησαν δια πυρός και σιδήρου να επιβάλουν το σχέδιο Ανάν.

    Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Τριήμερο πένθος'', γράφει ότι η Κύπρος πενθεί και με οδύνη αποχαιρετά τον άνθρωπο και πολιτικό Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος για μισό αιώνα σφράγισε με την παρουσία του τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Δημοσιεύει επίσης, πρωτοσέλιδα, δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Προέδρου της Βουλής Μάριου Καρογιάν, του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β', του πρωθυπουργού της Ελλάδας, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 16679

    [05] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ρώμη

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει την Ιταλία. Η Ρώμη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ενδέχεται να αποτραπεί η υπερχείλιση του Τίβερη. Το ύψος των υδάτων του έφθασε τα 12,5 μέτρα, το υψηλότερο εδώ και δεκαετίες. Ένα αγόρι πιθανολογείται ότι πνίγηκε μετά την πτώση του στον ποταμό Τίβερη, δήλωσαν αξιωματούχοι της ιταλικής πρωτεύουσας. Σε επίπεδα ρεκόρ έφθασαν οι χιονοπτώσεις στην Αυστρία, προκαλώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις μεταφορές. Ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν τη Σλοβενία, αρκετές περιοχές της οποίας πλημμύρισαν. Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει και τις βορειοανατολικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Είδηση: 16682

    [06] Εν αναμονή της βαλλιστικής

    Κοινωνία

    Έως μεθαύριο αναμένονται τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης, ενώ η οικογένεια του θύματος υπέβαλε αίτημα για τη διενέργεια βλητικής έρευνας και αυτοψίας στο χώρο του τραγικού συμβάντος. Παράλληλα, άρχισαν να καταθέτουν στον ανακριτή, οι πρώτοι αυτόπτες μάρτυρες, της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή, οι καταθέσεις των οποίων είναι σύμφωνα με πληροφορίες διαμετρικά αντίθετες με τα όσα υποστήριξαν οι δύο κατηγορούμενοι στο απολογητικό τους υπόμνημα.Μετά την απολογία των δύο ειδικών φρουρών, για την ανάκριση έφτασε η ώρα των αυτοπτών μαρτύρων της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Για πάνω από 5 ώρες κατέθετε μάρτυρας-μυστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για γυναίκα που με το κινητό της τηλέφωνο κατέγραψε την στιγμή του πυροβολισμού.

    Τα γεγονότα της μοιραίας βραδιάς περιέγραψε στον 9ο τακτικό ανακριτή, εντελώς διαφορετικά από τους δύο κατηγορούμενους, και ο μάρτυρας Φώντας Παπαδημητρίου που βρισκόταν σε κοντινή καφετέρια. Σύμφωνα με τον μάρτυρα: "Σε πρώτη φάση πέρασε το περιπολικό και οι νεαροί έριξαν ένα μπουκάλι. Οι δύο ειδικοί φρουροί επανήλθαν πεζοί και χωρίς η παρέα του Αλέξανδρου να τους προκαλέσει, άρχισαν αυτοί να τους επιτίθενται φραστικά. Ξαφνικά, όπως υποστηρίζει, είδε έναν από τους δύο -τον πιο ψηλό- να βγάζει το όπλο του. Το χέρι του, λέει, ήταν σε ευθεία γραμμή με τον ώμο του, ούτε πάνω ούτε κάτω".

    Απολογία ειδικών φρουρώνΤι υποστηρίζει ο ειδικός φρουρός, τον οποίο επιβεβαιώνει και ο συνάδελφός του ;"Δεχτήκαμε σφοδρή επίθεση από ομάδα άνω των 30 ατόμων. Οντας ταραγμένος και φοβισμένος για τη ζωή μας, αφού το πλήθος δεν ανέκοψε την πορεία του, παρά την ρίψη χειροβομβίδας κρότου -λάμψης από το συνάδελφό μου, έβγαλα το υπηρεσιακό μου όπλο και έρειξα δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα, μπορεί και τρίτη, που δεν είχα συνειδητοποιήσει, αλλά μου υπενθύμισε ο συγκατηγορούμενός μου.

    Είδηση: 16683

    [07] Μήνυμα ΗΠΑ προς απανταχού εχθρούς

    Αμερική-ΗΠΑ

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς προειδοποίησε σήμερα τους "εχθρούς των ΗΠΑ" να μην προσπαθήσουν να επωφεληθούν κατά τους πρώτους μήνες της θητείας της νέας κυβέρνησης για να δοκιμάσουν την αμερικανική αποφασιστικότητα. Ο Γκέιτς τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν το ρόλο τους στη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο επί διακυβέρνησης Ομπάμπα. "Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μια αλλαγή κυβέρνησης δε θα διαφοροποιήσει τα θεμελιώδη συμφέροντά μας, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή", τόνισε ο Αμερικανός υπουργός σε περιφερειακή διάσκεψη ασφαλείας στο Μπαχρέιν. O Γκέιτς αμέσως μετά μετέβη αιφνιδιαστικά σε αμερικανική βάση του Μπαλάντ, βορείως της Βαγδάτης για μια σύντομη επίσκεψη στο Ιράκ. Πολλοί αναλυτές της εξωτερικής πολιτικής, υποστηρίζουν ότι εχθροί των ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν κρίση κατά τους πρώτους μήνες της θητείας του Ομπάμα, ενώ η νέα κυβέρνηση θα προσπαθεί "να σταθεί στα πόδια της".

    "Οποιοσδήποτε σκεφθεί ότι οι προσεχείς μήνες ίσως αποτελέσουν μια ευκαιρία να δοκιμαστεί η νέα κυβέρνηση κάνουν μεγάλο λάθος", τόνισε στη διάσκεψη Διάλογος της Μανάμα, που οργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο.

    "Ο πρόεδρος Ομπάμα και η αρμόδια για την εθνική ασφάλεια ομάδα του, συμπεριλαμβανομένου και εμού, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ από τη στιγμή που αναλάβει καθήκοντα, στις 20 Ιανουαρίου", τόνισε ο Γκέιτς, ο οποίος θα συμμετέχει και στην κυβέρνηση του Ομπάμα.

    Ο Γκέιτς, πρώην διευθυντής της CIA, τόνισε ότι η ασφάλεια στον Κόλπο ήταν πάντα στη σφαίρα των ενδιαφερόντων των ΗΠΑ και απέστειλε μήνυμα στους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή για διατήρηση της θέσης αυτής και επί Ομπάμα.

    Σε ερώτηση για το Ιράν, ο αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν την αποπομπή της ηγεσίας του, αλλά ότι επιθυμούν να δουν αλλαγή της ιρανικής πολιτικής και συμπεριφοράς.

    "Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος και η ομάδα του δεν τρέφουν αυταπάτες για τη συμπεριφορά του Ιράν και για το ποιές είναι οι ενέργειές του στην περιοχή ή όσον αφορά τα οπλικά του προγράμματα", πρόσθεσε.

    Ο Γκέιτς επανέλαβε εξάλλου τις εκκλήσεις του προς τα σουνιτικά αραβικά κράτη να στηρίξουν την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση του Ιράκ με πλήρεις διπλωματικές σχέσεις.

    Είδηση: 16672

    [08] Πολλαπλασιάζονται οι άστεγοι στις ΗΠΑ

    Αμερική-ΗΠΑ

    Σημαντική αύξηση της τάξης του 12 % κατά μέσο όρο σημείωσε ο αριθμός των αστέγων και κατά 20-25% όσων ζητούν επισιτιστική βοήθεια τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα στις 25 μεγαλύτερες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. ¨Όπως καταγράφεται σε σχετική έκθεση που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Δημάρχων των ΗΠΑ, με την οικονομία να συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση ο αριθμός των αστέγων και όσων υποβάλλουν αιτήσεις για να τους παρέχεται συσσίτιο ή βοήθεια σε τρόφιμα αυξάνεται με ταχύ ρυθμό. Ανάμεσα στις πόλεις που πλήττονται περισσότερο είναι το Σαν Φρανσίσκο, μια πόλη όπου η αγορά γης ήταν από τις ακριβότερες στη χώρα, με αύξηση του αριθμού των αστέγων κατά 50%. Η Γκαστόνια, στη Βόρεια Καρολίνα, ανέφερε αύξηση του αριθμού των αστέγων κατά 46%. Στο Λούιβιλ του Κεντάκι, το ποσοστό αύξησης των αστέγων έφθασε το 58%. Οι μόνες πόλεις στις οποίες σημειώθηκε μείωση του αριθμού των αστέγων ήταν το Λος Άντζελες, το Φοίνιξ, το Μαϊάμι και το Κλήβελαντ.

    Οικογένειες έχουν κατακλύσει τα κέντρα υποδοχής αστέγων σε ολόκληρη τη χώρα, κι ο αριθμός τους είναι ο υψηλότερος εδώ και χρόνια, σύμφωνα με οργανώσεις που συγκεντρώνουν τα σχετικά στοιχεία.

    Πολλές οικογένειες καταφεύγουν σε κάμπινγκ, σε μοτέλ, μένουν με φίλους κ.ο.κ., μετά από τις κατασχέσεις χιλιάδων κατοικιών στην διάρκεια της χειρότερης οικονομικής κρίσης μετά τη λεγόμενη Μεγάλη Ύφεση που ακολούθησε το κραχ του 1929.

    "Είναι πολύ θλιβερό, διότι σημειώναμε πρόοδο στην μείωση [του αριθμού των αστέγων] τα τελευταία δυο χρόνια", δήλωσε η Ναν Ρόμαν, πρόεδρος της οργάνωσης National Alliance to End Homelessness, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι αιτήσεις για την ένταξη πολιτών σε συσσίτια ή προγράμματα παροχής επισιτιστικής βοήθειας αυξήθηκαν κατά 20-25% στις πόλεις που παρείχαν σχετικά στοιχεία.

    Τα δεδομένα αυτά συνιστούν πλήρη ανατροπή των εκτιμήσεων που καταγράφονταν σε κυβερνητική έρευνα τον Ιούλιο και ανέφεραν ότι ο αριθμός των χρονίως αστέγων στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 15%, πέφτοντας στο 1,6 εκατ. ανθρώπων από την 1η Οκτωβρίου 2006 έως την 30ή Σεπτεμβρίου του 2007.

    "Βλέπουμε μια νέα τάση κι αναμένω ότι ο αριθμός αυτός θα ανέβει πολύ ακόμη", σημείωσε η Ρόμαν, τονίζοντας πως συνήθως υπάρχει καθυστέρηση από το ξέσπασμα κάθε οικογενειακής κρίσης ώσπου η οικογένεια να μείνει άστεγη.

    Οι περιορισμοί στους προϋπολογισμούς των πόλεων εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης θα καταστήσει δύσκολη την αντιμετώπιση του φαινομένου, πρόσθεσε.

    Ο Φίλιπ Μαντζάνο, ο αξιωματούχος που διόρισε ο αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Ου. Μπους το 2002 για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων, εξήρε την έρευνα και δήλωσε ότι θα αποτελούσε σφάλμα να αναμείνει η Ουάσινγκτον συνεκτικότερα στοιχεία όταν υπάρχουν τόσο σαφείς ενδείξεις μιας εξελισσόμενης κρίσης.

    Σημείωσε πως η κυβέρνηση διέθεσε 3,92 δις δολάρια με νόμο που κύρωσε το Σεπτέμβριο για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις κατασχέσεις και ότι το 25% των κονδυλίων αυτών θα διατεθεί σε συνοικίες όπου ζουν στρώματα χαμηλής εισοδηματικής στάθμης, κι οι πολίτες είναι πιο ευάλωτοι.

    Είδηση: 16670

    [09] Εν ψυχρώ εκτέλεση ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων

    Κοινωνία

    Θύμα "μαφιόζικης ενέδρας έπεσε τα ξημερώματα ο 40χρονος ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων, Μπάμπης Λαζαρίδης. Άγνωστοι είχαν στήσει καρτέρι στον άτυχο άνδρα λίγο μετά τα μεσάνυχτα έξω από το ξενοδοχείο που διέμενε με τη σύντροφό του τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη 31 ετών και το παιδί τους, στην οδό Αλκυονιδών 1 στη Βούλα και τον "γάζωσαν" με καλάσνικοφ. Ο Μπάμπης Λαζαρίδης έπεσε νεκρός, ενώ η Αγγελική Ηλιάδη τραυματίστηκε στα πόδια και μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο Βούλας, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Η Ασφάλεια αποδίδει το έγκλημα σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

    Πληρωμένο συμβόλαιο θανάτου

    Ο επιχειρηματίας και η τραγουδίστρια μόλις είχαν βγει από το ξενοδοχείο και μπήκαν στο πολυτελές τζιπ W του Λαζαρίδη όταν δέχθηκαν επίθεση από δύο αγνώστους που φορούσαν κράνη μοτοσικλέτας.

    Οι δράστες, σύμφωνα με την Αστυνομία, ήταν κρυμμένοι μέσα σε πρασιά απέναντι από το ξενοδοχείο και μόλις είδαν το ζευγάρι τους πλησίασαν γρήγορα και ο ένας γάζωσε τον 40χρονο με όπλο καλάσνικοφ. Ο Λαζαρίδης δέχθηκε σε όλο το σώμα τουλάχιστον είκοσι σφαίρες, ενώ η Ηλιάδη τραυματίστηκε στο πόδι και νοσηλεύεται στο Ασκληπιείο Βούλας.

    Η Αστυνομία αποδίδει σε προσωπικές διαφορές τη δολοφονία δεδομένου ότι από το παρελθόν ο Λαζαρίδης έχει απασχολήσει τις Αρχές για διάφορες υποθέσεις.

    Πριν από ένα χρόνο κατηγορήθηκε ως ηθικός αυτουργός στην απόπειρα δολοφονίας του ανταγωνιστή του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου "Καραμέλα" Γιάννη Βουτυράκου, που είχε γίνει στις 28/10/2007, με εκτελεστή πρώην υπαξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος βρίσκεται στις φυλακές. Για την υπόθεση αυτή ο Λαζαρίδης απαλλάχθηκε με βούλευμα.

    Στις 4 Μαρτίου του 2008 εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός από εφτά μασούρια δυναμίτιδας στο κέντρο "Μούσες", στο οποίο ήταν συνιδιοκτήτης ο Λαζαρίδης, που από την ισχυρή έκρηξη έπαθε σοβαρές ζημιές. Τότε είχε πει στους αστυνομικούς ότι δεχόταν απειλές.

    Προανάκριση για την δολοφονία και έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών και πιθανόν του ηθικού αυτουργού διενεργεί το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

    Είδηση: 16667


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 13 December 2008 - 17:53:19 UTC