Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο μαθητικό συλλαλητήριο
  • [02] Ε.Ε.: Συμφώνησαν στο σχέδιο ανάκαμψης οι 27
  • [03] Τραγωδία στην Κεφαλονιά
  • [04] Ε.Ε.: 528,5 εκατ. ευρώ οφείλουν να επιστρέψουν 15 κράτη-μέλη
  • [05] ΗΠΑ: Αδιέξοδο για τη στήριξη των αυτοκινητοβιομηχανιών
  • [06] Περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί λόγοι ένοχοι για την ενδομητρίωση

    [01] Νέο μαθητικό συλλαλητήριο

    Συνεχίζονται και σήμερα τα συλλαλητήρια και οι πορείες στο χώρο της εκπαίδευσης για το θάνατο του αδικοχαμένου Αλέξη. Στα Προπύλαια θα συγκεντρωθούν στις 10.30 μελή της ακαδημαϊκής κοινότητας και στις 12.00 οι φοιτητές. Την ίδια ώρα μαθητές διοργανώνουν συλλαλητήριο στην Ομόνοια ενώ υπό κατάληψη τελούν δεκάδες σχολεία, ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στο μεταξύ έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το απολογητικό υπόμνημα, του ειδικού φρουρού που κατηγορείται για τον θάνατο του παιδιού, στο οποίο χρησιμοποιεί απαξιώτικους χαρακτηρισμούς για την προσωπικότητα του. Το εξοργιστικό ύφος της απολογίας του αστυνομικού καταδίκασε και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας χτες στη Βουλή για δολοφονική ενέργεια. Από τη μεριά του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αποδοκίμασε τον τρόπο με τον οποίο ο Αλέξης Ούγιας υπερασπίζεται τους δύο ειδικούς φρουρούς και ανακοίνωσε ότι έχει εκδοθεί απόφαση οριστικής διαγραφής του, η οποία έχει ήδη διαβιβαστεί στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, στον Άρειο Πάγο. Στο μεταξύ εν αναμονή της ολοκλήρωσης του βαλλιστικού ελέγχου της σφαίρας που σκότωσε τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Ο συνήγορος της οικογένειας του 15χρονου, Δημήτρης Τσοβόλας, δήλωσε ότι θα υποβάλει αίτημα για έρευνα και αυτοψία στο χώρο, ενώ ζήτησε σεβασμό στη μνήμη του.

    "Δεν θα επιτρέψουμε να μεταφερθεί η βία και ο μηδενισμός από τους δρόμους στα σχολειά", δήλωσε το πρωί στη ΝΕΤ και στην εκπομπή "Πρωινή Γραμμή" ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης. "Δεν είμαστε εδώ για να δολοφονούμε τα παΐδια μας αλλά για να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε να έχουν ένα καλύτερο μέλλον", πρόσθεσε ο Υπουργός και είπε "όχι" στη στρατολόγηση των 15χρονων και απηύθυνε έκκληση στο ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει τους τόνους. Έκανε επίσης λόγο για αντιεξουσιαστικούς κύκλους που επιχειρούν να χτισθούν μια λογική μισούς στα παιδιά.

    "Πίσω από το χέρι του θύτη, που έκανε αυτό το απαίσιο έγκλημα, κρύβονται οι πραγματικοί ηθικοί αυτουργοί, δηλαδή το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, που ανέχεται χρόνια τώρα την εκτροφή και τη γιγάντωση παράλογων και εγκληματικών καταστάσεων", αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Μίκης Θεοδωράκης. Κάνει λόγο για κέντρα σκοτεινά, όμως ορατά από όλους και επισημαίνει ότι "είναι καιρός να μιλήσει ο λαός".

    Πηγές: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 16613

    [02] Ε.Ε.: Συμφώνησαν στο σχέδιο ανάκαμψης οι 27

    Σε συμφωνία όσον αφορά το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το 1,5% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξαν την Τετάρτη το βράδυ οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. "Συμφωνούμε όλοι", είπε στους δημοσιογράφους ο Μπερλουσκόνι μετά το δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών στο οποίο κύριο θέμα συζήτησης ήταν η ύφεση και οι προσπάθειες για ανάκαμψη. Ερωτώμενος εάν η συμφωνία αφορά το στόχο του 1,5% του ΑΕΠ απάντησε θετικά. "Στηρίξαμε τις τράπεζες, πήραμε πρωτοβουλίες στήριξης των εταιρειών, τώρα όλα εξαρτώνται από τη στάση των πολιτών", πρόσθεσε. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο Βέλγος πρωθυπουργός, Ιβ Λετέρμ. "Κατ' αρχήν ναι, αλλά θα έχουμε το κείμενο αύριο (Παρασκευή)", είπε ο Λετέρμ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν επιτεύχθηκε συμφωνία. Εκτός από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, κυριαρχούν οι κλιματικές αλλαγές και το ζήτημα της επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, για την οποία νωρίτερα οι "27" είχαν καταλήξει σε κατ' αρχήν πολιτική συμφωνία.

    Ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας χτες στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επανέλαβε τη σημασία της συλλογικής ανταπόκρισης της Ε.Ε. έναντι της διεθνούς οικονομικής κρίσης, με προτεραιότητα τα μέτρα για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

    Ικανοποιημένη από τις τελευταίες προτάσεις της γαλλικής προεδρίας όσον αφορά το ευρωπαϊκό σχέδιο για τις κλιματικές αλλαγές δήλωσε η Πολωνία η οποία, όπως δήλωσε πολωνική κυβερνητική πηγή "πέτυχε όλους τους στόχους της". Η Πολωνία, μαζί με τη Γερμανία και την Ιταλία, ήταν οι τρεις κυριότερες χώρες που αντιδρούσαν στο σχέδιο, κυρίως λόγω της εξάρτησης του ενεργειακού τομέα της από τον άνθρακα.

    Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε και αυτός ικανοποιημένος εκτιμώντας ότι η χώρα του θα επιτύχει όσα ζητά. Μόνο η Γερμανία δεν έχει ακόμη διευκρινίσει εάν την ικανοποιούν οι προτάσεις της Γαλλικής Προεδρίας.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: ΕΕ: Οικονομία και Συνθήκη της Λισαβόνας στο επίκεντρο

    Διαβάστε επίσης:

    Είδηση: 16611

    [03] Τραγωδία στην Κεφαλονιά

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Τραγωδία το βράδυ της Πέμπτης στο λιμάνι Πόρου Κεφαλονιάς, όταν ένα ΙΧ, που οδηγούσε 16χρονος Αλβανός και στο οποίο επέβαινε η 38χρονη μητέρα του και η 18χρονη αδελφή του, έπεσε στη θάλασσα. Η μάνα και η κόρη εγκλωβίστηκαν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, ενώ ο 16χρονος κατάφερε και βγήκε σώος. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των λιμενικών, ο 16χρονος οδηγός, που δεν διέθετε δίπλωμα οδήγησης, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και έπεσε στη θάλασσα, πιθανότατα κι εξαιτίας της καταιγίδας.

    Είδηση: 16614

    [04] Ε.Ε.: 528,5 εκατ. ευρώ οφείλουν να επιστρέψουν 15 κράτη-μέλη

    Ευρώπη

    Ποσά συνολικού ύψους 528,5 εκατ. ευρώ οφείλουν να επιστρέψουν δεκαπέντε κράτη μέλη (Ιταλία, Μ. Βρετανία, Ελλάδα, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Λετονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Σουηδία) στα Κοινοτικά Ταμεία, για παρατυπίες στις γεωργικές δαπάνες, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στα κοινοτικά ταμεία 179 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν καταβλήθηκαν σύμφωνα με τις κοινοτικές προδιαγραφές, στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ). Συγκεκριμένα, το ποσό που οφείλει να επιστρέψει η Ελλάδα στα κοινοτικά ταμεία αφορά: 83,6 εκατ. ευρώ, λόγω ελεγκτικών αδυναμιών στον τομέα της παραγωγής ελαιολάδου, 67,4 εκατ. ευρώ, λόγω ανεπαρκών ελέγχων στον τομέα της βαμβακοπαραγωγής, 14,33 εκατ. ευρώ, λόγω ελλείψεων στο σύστημα καταγραφής και ελέγχου, στον τομέα της κτηνοτροφίας, 11 εκατ. ευρώ, λόγω υπέρβασης ανώτατων τιμών και υπέρβασης σε προθεσμίες πληρωμών, 2,67 εκατ. ευρώ, λόγω αδυναμιών των λογιστικών ελέγχων, για τα φρούτα και τα λαχανικά.

    Είδηση: 16615

    [05] ΗΠΑ: Αδιέξοδο για τη στήριξη των αυτοκινητοβιομηχανιών

    Αμερική-ΗΠΑ

    Απέτυχε να φθάσει σε ένα συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής για τη χρηματοδότηση των αυτοκινητοβιομηχανιών η αμερικανική Γερουσία γεγονός που δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο για κάποια ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, από την πλευρά του Κογκρέσου, μέχρι το τέλος του έτους. Οι συνομιλίες που γίνονταν με πρωτοβουλία των Ρεπουμπλικανών κατέληξαν σε αδιέξοδο αναφορικά με τη χορήγηση πιστώσεων ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αποτραπεί η κατάρρευση των αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη γερουσία, Χάρι Ρέιντ. "Τελείωσε", ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Ρέιντ. Οι βουλευτές θα κληθούν τώρα να ψηφίσουν επί ενός νομοσχεδίου που υποστηρίζεται από τους Δημοκρατικούς και το οποίο υπεβλήθη κατόπιν συνεννόησης με τον Λευκό Οίκο, αλλά ο Ρέιντ εκτίμησε ότι δεν έχει περιθώρια να εγκριθεί. "Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των διαπραγματευτών ώστε να επιτευχθεί συμφωνία", δήλωσε ο Ρέιντ. Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα εκτιμήσει τα περιθώρια που έχει υπό το φως της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για τη νομοθετική ρύθμιση ώστε να στηριχθεί οικονομικά η αυτοκινητοβιομηχανία.

    Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του για την αποτυχία του κογκρέσου να καταλήξει σε συμβιβαστική λύση για την επίμαχη νομοθετική ρύθμιση.

    "Είναι απογοητευτικό που το Κογκρέσο απέτυχε να δράσει απόψε", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνι Φράτο. "Θα εκτιμήσουμε τις προοπτικές που έχουμε υπό το φως του αδιεξόδου στο Κογκρέσο", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Είδηση: 16627

    [06] Περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί λόγοι ένοχοι για την ενδομητρίωση

    Περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί λόγοι ενοχοποιούνται από τους επιστήμονες για την αύξηση τα τελευταία χρόνια της ενδομητρίωσης, η οποία εμφανίζεται πλέον στο 7-10% των γυναικών του γενικού πληθυσμού, ενώ το 20% των γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στειρότητας έχουν ενδομητριωτικές εστίες. Αυτό τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο γυναικολόγος χειρουργός κ. Γιώργος Πιστοφίδης MB.BS.FRCOG, Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Λευκού Σταυρού. Η Συνέντευξη Τύπου έγινε με την ευκαιρία της 2nd International Meeting Deep Infiltrating Endometriosis, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 13 με 14 Δεκεμβρίου. Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Πιστοφίδης άλλες θεωρίες ενοχοποιούν γενετικούς μηχανισμούς προδιάθεσης για την εμφάνιση της, ενώ σε ποσοστό μέχρι και 80% οι γυναίκες που υποφέρουν από χρόνιο βαρύ πυελικό άλγος υπάρχει πιθανότητα να έχουν πρόβλημα οπισθοπεριτοναϊκής ενδομητρίωσης (εν τω βάθει ενδομητρίωση).Ακόμη οι μονοζυγωτικά δίδυμες γυναίκες έχουν πιο συχνά, και οι δύο, ενδομητρίωση".

    Τι είναι η ενδομητρίωση

    Ενδομητρίωση είναι η παρουσία και ανάπτυξη ενδομήτριου ιστού δηλαδή κυττάρων όπως αυτών που βρίσκονται στον εσωτερικό χώρο της μήτρας, σε άλλα όργανα εκτός μήτρας αλλά τα οποία βρίσκονται εντός της πυέλου (πύελος είναι η περιοχή στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς που περιέχει τα έσω γεννητικά όργανα δηλ. μήτρα, σάλπιγγες, ωοθήκες καθώς και την ουροδόχο κύστη και το τελικό μέρος του παχέως εντέρου) ή και μακριά ακόμα από την πύελο.

    Τέτοια όργανα είναι το πυελικό περιτόναιο (το κάλυμμα του εσωτερικού της κοιλιάς), οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες, το παχύ- λεπτό έντερο αλλά και χώροι που βρίσκονται πίσω από το περιτόναιο.

    Στο σημείο εμφάνισης των κυττάρων δημιουργούνται μικρές εστίες οι οποίες σιγά- σιγά εξαπλώνονται και δημιουργούν κύστεις. Αυτές οι κύστεις όταν είναι πάνω στην ωοθήκη αποκτούν την εικόνα της σοκολατοειδούς κύστης (κύστη που στο εσωτερικό περιέχει υγρό χρώματος καφέ που θυμίζει λίγο σοκολάτα) και μετά από κάποιο σημείο αρχίζουν και εμποδίζουν τη λειτουργία της ωοθήκης.

    Στο περιτόναιο, στο παχύ και λεπτό έντερο αυτές οι εστίες μπορεί να δημιουργήσουν συμφύσεις δηλαδή συγκολλήσεις ανάμεσα στο έντερο και σε άλλα γειτνιάζοντα όργανα. Αν είναι πολύ εκτεταμένες μπορεί να παρεμποδίσουν την λειτουργία του οργάνου που τις φιλοξενεί με αποτέλεσμα π.χ. τη δυσκολία σύλληψης.

    Παρόμοια ενδομητρίωση βρίσκεται κάτω από το περιτόναιο (περιτόναιο είναι ο υμένας που καλύπτει όλα τα εσωτερικά όργανα της κοιλιάς καθώς και τα τοιχώματά της) και στην περίπτωση αυτή δημιουργεί ένα είδος όζου (όγκου) που στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί πόνο.

    Ποια αίτια προκαλούν την ενδομητρίωση

    Οι πιο πιθανές θεωρίες είναι ότι υπάρχουν ανοσολογικά αίτια τα οποία επιτρέπουν στα κύτταρα αυτά που -φυσιολογικά κατά την διάρκεια της περιόδου περνάνε μέσα από τη σάλπιγγα και πέφτουν στο εσωτερικό της κοιλιάς- να βρουν εύφορο έδαφος πάνω στο οποίο να εμφυτευτούν. Άλλες θεωρίες υποδεικνύουν γενετικούς μηχανισμούς προδιάθεσης σε αυτή τη δημιουργία ενώ άλλες έχουν να κάνουν με περιβαντολογικούς λόγους (τοξίνες στην τροφή ή στην ατμόσφαιρα).

    Σε ορισμένα κράτη της Βόρειας Ευρώπης έχει παρατηρηθεί μια αύξηση κρουσμάτων της ενδομητρίωσης ώστε να θεωρείται ότι γενετικοί ή ανοσολογικοί λόγοι δεν επαρκούν για να εξηγήσουν την αύξηση αυτή. Και στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί μια σχετική αύξηση των γυναικών με προβλήματα ενδομητρίωσης. Πιθανώς αυτό να έχει και κοινωνικούς λόγους αφού όλο και περισσότερες γυναίκες επιδιώκουν την τεκνοποίηση σε μεγαλύτερες ηλικίες και όσο περνάνε τα χρόνια οι πιθανότητες να βρεθεί ενδομητρίωση στο εσωτερικό του οργανισμού αυξάνονται.

    Μορφές ενδομητρίωσης που έχουν εντοπισθεί

    Βασικά υπάρχουν τρεις μορφές ενδομητρίωσης:

    Η ενδομητρίωση στις ωοθήκες, στις οποίες δημιουργεί κύστεις που φαίνονται εύκολα στον υπέρηχο και είναι συνήθως ασυμπτωματικές (τυχαία ευρήματα).

    Η ενδομητρίωση του περιτοναίου που δημιουργεί κηλίδες σε αυτό και οι οποίες σε εκτεταμένες μορφές μπορούν να δημιουργούν συμφύσεις.

    Και η οπισθοπεριτοναϊκή ενδομητρίωση (η σοβαρότερη μορφή γιατί συνοδεύεται από σοβαρό πυελικό πόνο αλλά και ανατομικές και λειτουργικές ανωμαλίες λόγω των σοβαρών και εκτεταμένων συμφύσεων που προκαλεί).

    Σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται η ενδομητρίωση

    Η ενδομητρίωση εμφανίζεται σε κορίτσια 18-20 χρόνων με έντονο πυελικό πόνο, σε γυναίκες ηλικίας 25-30 χρόνων με συνηθέστερη την ωοθηκικής μορφής ενδομητρίωση και τέλος έχουμε εικόνες μεικτών μορφών ενδομητρίωσης με τα μεγαλύτερα προβλήματα σε γυναίκες 30 χρόνων και άνω που προσπαθούν να κάνουν οικογένεια..

    Προβλήματα που δημιουργεί η ενδομητρίωση

    Η ενδομητρίωση πολύ σπάνια προκαλεί καρκίνο. Οι πιθανότητες μιας κύστης να μετατραπεί σε καρκίνο είναι εξαιρετικά χαμηλές. Παρόλα αυτά οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό που είναι υγιείς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

    Άλλα προβλήματα είναι η δυσκολία σύλληψης λόγω συμφύσεων. Οι μικρές εστίες ενδομητρίωσης σύμφωνα με όλες τις μελέτες δεν επηρεάζουν την εξωσωματική γονιμοποίηση. Όμως η παρουσία κύστεων άνω των 4 εκατοστών μέσα στην ωοθήκη εμποδίζει όχι μόνο την λειτουργία της ωοθήκης αλλά μπορεί να προκαλέσει και επιπλοκές (μόλυνση μετά την ωοληψία). Άρα μεγάλες κύστεις πρέπει να καθαρίζονται πριν την θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

    Μορφές θεραπείας για την ενδομητρίωση

    Όλες οι μορφές φαρμάκων που προσπαθούν να καταστείλουν τη νόσο σε όλες τις μορφές εμφάνισής της έχουν μόνο πρόσκαιρη αξία. Η αποτελεσματικότερη θεραπεία της νόσου είναι η χειρουργική αφαίρεση.

    Μέχρι και πριν 15 χρόνια αυτή γινόταν με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση (λαπαροτομία). Τα τελευταία χρόνια η λαπαροσκοπική αντιμετώπισή της κερδίζει έδαφος γιατί παρέχει καλύτερη οπτική εικόνα (καλύτερη ανάλυση του χειρουργούμενου τμήματος), περισσότερες τεχνολογικές δυνατότητες (laser, ηλεκρικό ρεύμα, υπέρηχοι μέσω των οποίων καταπολεμάμε τη νόσο χωρίς την απώλεια αίματος).

    Είδηση: 16624


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 12 December 2008 - 10:10:47 UTC