Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: Μέτρα για ανακούφιση των πληγέντων
  • [02] Μαζικό και ειρηνικό το συλλαλητήριο ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ
  • [03] Μικροεπεισόδια σήμερα σε Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό
  • [04] Εξειδίκευση των μέτρων
  • [05] Μέτρα και από άλλες τράπεζες
  • [06] ΕΒΕΑ: 435 επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές - Κόστος 50 εκατ. ευρώ
  • [07] Τη Δευτέρα το πόρισμα για Μονή Βατοπεδίου
  • [08] Δραματική αλλαγή του καιρού

    [01] Κ. Καραμανλής: Μέτρα για ανακούφιση των πληγέντων

    Μέτρα για την ανακούφιση των εμπόρων που επλήγησαν από τα επεισόδια των τελευταίων ημερών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά τη σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε πως τα μέτρα είναι ουσιαστικά και προβλέπουν:

    1. Άμεση οικονομική ενίσχυση, ύψους 10 χιλ. ευρώ για τις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις.

    2. Επιχορήγηση ποσοστού 50% της ζημιάς που έχει πιστοποιηθεί, ύψους από 10 χιλ. έως 200 χιλ. ευρώ.

    3. Για τον δανεισμό του υπόλοιπου 50% της ζημιάς που πιστοποιείται, καθώς και για όσες επιχειρήσεις δεν υπάγονται στις πιο πάνω κατηγορίες, δίνεται δυνατότητα, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, για επιδοτούμενα δάνεια διάρκειας 15 ετών.

    4. Χορηγούνται δάνεια διάρκειας 15 ετών με ευνοϊκούς όρους για την αποκατάσταση ζημιών στα κτήρια.

    5. Χορηγούνται δάνεια πενταετούς διάρκειας με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, για κεφάλαια κίνησης.

    6. Αναστέλλονται οι οφειλές των επιχειρήσεων που επλήγησαν, για ένα τρίμηνο, στις εφορίες, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τις Τράπεζες. Γίνονται επίσης διάφορες άλλες φορολογικές διευκολύνσεις.

    7. Σε επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν έως τις 20 Δεκεμβρίου, ενισχύονται οικονομικά οι εργαζόμενοι, με πλήρη κάλυψη του μισθού, του δώρου των Χριστουγέννων και των εισφορών (εργοδότη και εργαζόμενου) για τρεις μήνες.

    Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε πως τις τελευταίες ημέρες, οι πολίτες της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, ο εμπορικός κόσμος τους και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, βρέθηκαν αντιμέτωποι "με την καταστροφική μανία και την ωμή βία ακραίων ομάδων".

    "Οι ταραξίες με τις πράξεις τους, για μια ακόμη φορά, απέδειξαν ότι το μόνο που τους εμπνέει είναι η καταστροφή. Ότι έχουν μονίμως στο στόχαστρό τους την κοινωνική γαλήνη, τη νομιμότητα, την ίδια τη Δημοκρατία. Γι' αυτό και είναι απομονωμένοι. Οι πράξεις τους έπληξαν αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, που ήδη δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση "είναι αποφασισμένη, όχι μόνο να εδραιώσει το αίσθημα ασφάλειας όλων των πολιτών, αλλά και να στηρίξει όσες επιχειρήσεις έπαθαν ζημιές. Να τις βοηθήσουμε να ξανασταθούν στα πόδια τους. Να διατηρήσουν το προσωπικό τους. Να λειτουργήσουν απρόσκοπτα αυτές τις γιορτινές μέρες που έρχονται".

    Επεσήμανε δε ότι για την άμεση στήριξη των πληγέντων θα παρακαμφθούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες. "Τα ελάχιστα δικαιολογητικά που χρειάζονται θα ελέγχονται από τριμελή επιτροπή, αποτελούμενη από εκπρόσωπο του οικείου Επιμελητηρίου, του οικείου Εμπορικού Συλλόγου και του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών", είπε.

    Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε λέγοντας πως η Κυβέρνηση, "με πράξεις ευθύνης και ουσίας, πράξεις που παράγουν χειροπιαστά αποτελέσματα, απαντά στις προκλήσεις των καιρών, στις κραυγές και τους ψιθύρους της δημαγωγίας και του λαϊκισμού. Πορευόμαστε στο δρόμο της εθνικής ευθύνης. Καλούμε να συμπορευτούν μαζί μας όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, όλοι οι φορείς της κοινωνίας, όλοι οι πολίτες.

    Π. Παυλόπουλος - Ν. Μπακογιάννη - Γ. Σιουφλιάς

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Στη σημερινή Κεντρική Επιτροπή έγινε αποτίμηση της κατάστασης και ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε τα μέτρα για την αποκατάσταση εκείνων που έχουν πληγεί και θα εξειδικευθούν από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.Πέραν τούτου, όπως είχα πει, το επαναλαμβάνω: Η Κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα εκείνα, τα οποία εξασφαλίζουν τη ζωή και την περιουσία των ανθρώπων. Ακόμα και σήμερα, βέβαια, σε μια πορεία και συγκέντρωση, η οποία ήταν ειρηνική, ορισμένοι φρόντισαν - ακόμη κι αυτή τη στιγμή που μιλάμε - να κάνουν έκτροπα, αποδεικνύοντας ότι όχι μόνον δεν έχουν ιδεολογία, όχι μόνο δεν υπηρετούν τίποτα, όχι μόνο δεν υπηρετούν τη μνήμη ανθρώπων, αλλά ως μόνο στόχο έχουν την ωμή βία. Απομονώνονται από το κοινωνικό σύνολο. Η Αστυνομία, απέναντί τους, κάνει αυτό που πρέπει. Όπως είχα τονίσει, το επαναλαμβάνω: Εμείς θα ενεργήσουμε και θα ενεργούμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και, κυρίως, για να διασφαλίσουμε τους θεσμούς και την κοινωνική γαλήνη».

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε βγαίνοντας από το μέγαρο Μαξίμου πως "για τη διαχείριση μιας δύσκολης κρίσης αναμφισβήτητα την κεντρική ευθύνη έχει πάντοτε η εκλεγμένη κυβέρνηση του τόπου. Θέλω όμως να τονίσω ότι δεν υπάρχουν ανεύθυνα ούτε πολιτικά κόμματα ούτε θεσμοί. Μερίδιο ευθύνης για την ευταξία, την οικονομική ζωή της πόλης έχουμε όλοι".

    Συνομιλώντας με δημοσιογράφους ο Γιώργος Σουφλιάς εκτίμησε πως τα επεισόδια των τελευταίων ημερών χρίζουν βαθιάς ανάλυσης καθώς επηρεάζουν όπως είπε το πολιτικό σύστημα.

    Συνάντηση Κ. Καραμανλή με δήμαρχο Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη Συνάντηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός μετά από αίτημα του μέσω ανοικτής επιστολής προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις καταστροφές στην πόλη και να ζητήσει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την επούλωση των πληγών.

    Ο κ. Κακλαμάνης στις δηλώσεις του ανέφερε ότι «Οι πληγές είναι δυο ειδών: Η πρώτη κατηγορία αφορά τις υλικές καταστροφές σε δρόμους, πεζοδρόμια, κτήρια. Η δεύτερη κατηγορία, είναι βεβαίως η οικονομική καταστροφή του εμπορικού κόσμου του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, αλλά και περιφερειακά.»

    Ήδη για τις υποδομές της πόλης όπως είπε είναι σε συνεννόηση με τον Παυλόπουλο ώστε να είναι προσβάσιμη η πόλη όταν θα επιλυθούν τα προβλήματα.

    Σε ό,τι αφορά τον εμπορικό κόσμο της Αθήνας, είπε ότι ζήτησε από τον Πρωθυπουργό, αν είναι δυνατόν και σήμερα, να εξαγγελθούν τα οικονομικά μέτρα ανακούφισης των εμπόρων της Αθήνας και πρότεινε να δοθεί « ουσιαστικό δάνειο ανακούφισης το οποίο να είναι άτοκο, να έχει περίοδο χάριτος τουλάχιστον δυο χρόνια, περίοδο αποπληρωμής τουλάχιστον δέκα έως 15 χρόνια και να είναι ανάλογο με τις καταστροφές που έχουν υποστεί».

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δικαστικών προσφυγών των εμπόρων κατά της Πολιτείας είπε ότι είναι ζήτημα που αφορά τους ίδιους και τα συνδικαλιστικά τους όργανα και πρόσθεσε «Εμείς, σαν Δήμος, σταθήκαμε, από την πρώτη στιγμή, δίπλα τους και θα σταθούμε μέχρι να ανοίξουν όλα τα μαγαζιά. Και παρακαλώ καταρχάς όλους τους συμπολίτες μου, να αγοράσουν έστω και ένα συμβολικό δώρο από τα μαγαζιά της Αθήνας, καλώ και τους επισκέπτες που θα έρθουν στην πόλη μας, αλλά και όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, να βοηθήσουν μ' αυτόν τον τρόπο.»

    Επίσης ανακοίνωσε ότι από απόψε θα ξεκινήσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις με το άναμμα του Δρομέα μπροστά στο Xίλτον ενώ ι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας το Σύνταγμα θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις εορταστικές του εκδηλώσεις.

    Στις 20 του μηνός ο Εθνικός Κήπος ανοίγει για να υποδεχθεί τα πιτσιρίκια της Αθήνας - και όχι μόνο - στο β'Μαγικό Χωριό του Αη - Βασίλη''.

    Ο κ Κακλαμάνης αφού ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στο Δήμο κατέληξε λέγοντας « Πολλές φορές, μέσα από τέτοιες καταστροφές, ξεπετιέται και γεννιέται το λουλούδι της ελπίδας. Η πόλη αυτή θέλει χαμόγελο, θέλει ελπίδα. Θα της τα δώσουμε, γιατί αυτήν την τύχη πρέπει να έχει η Αθήνα. Θα προασπίσουμε την ιστορία της, την πολιτιστική της κληρονομιά, τις περιουσίες των συμπολιτών μας και, πάνω απ' όλα, τις ανθρώπινες ζωές».

    Είδηση: 16506

    [02] Μαζικό και ειρηνικό το συλλαλητήριο ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ

    Με μαζικό ειρηνικό, ως την ολοκλήρωσή του, συλλαλητήριο, διαδήλωσαν "για τη δημοκρατία, τα πολιτικά, τα εργατικά και τα κοινωνικά δικαιώματα" οι εργαζόμενοι, επισφραγίζοντας τη σημερινή 24ωρη απεργία, που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.Για καθολική συμμετοχή και μεγάλη επιτυχία της απεργίας, κάνουν λόγω οι συνδικαλιστές.

    Μιλώντας στη συγκέντρωση στην πλατείας Συντάγματος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος, υποστήριξε ότι η κυβερνητική πολιτική θα αλλάξει και προειδοποίησε ότι «αν δεν αλλάξει, θα ανατραπεί», καλώντας τους εργαζόμενους σε νέο συλλαλητήριο, μπροστά στη Βουλή, τη ημέρα που θα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός.Ο κ. Παναγόπουλος κατήγγειλε τη δολοφονία του νεαρού μαθητή στα Εξάρχεια, αλλά, κάλεσε τους νέους να στρέψουν την πλάτη στην τυφλή βία και να οργανωθούν στα συνδικάτα.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, από την πλευρά του, αφού αναφέρθηκε και ο ίδιος στη δολοφονία του νεαρού μαθητή, αλλά και στο κυβερνητικό σχέδιο σωτηρίας των τραπεζών, υπογράμμισε ότι «διαψεύδονται όλες οι υποσχέσεις και βυθίζεται στην ανέχεια η κοινωνική πλειοψηφία».Χαρακτήρισε σταθμό τις τελευταίες εξελίξεις και κάλεσε να κρατηθούν ψηλά οι αγώνες, «αλλά και η οργή, με στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας».

    Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Κώστας Πουπάκης, εξέφρασε κι αυτός τη θλίψη του για τον τραγικό θάνατο του 15χρονου μαθητή και ταυτοχρόνως τάχθηκε εναντίον της βίας, από όπου κι αν προέρχεται, υπογραμμίζοντας ότι «απαιτείται εθνική συνεννόηση και συναίνεση για τη διέξοδο από την κρίση».

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Καλύβης, είπε ότι «διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες για τη σημερινή συγκέντρωση και αποδείχθηκε η δυνατότητα να σπάμε τον τρόμο στο δρόμο», καλώντας να σταματήσει η κρατική καταστολή και να συνδεθεί η πάλη για τα εργατικά αιτήματα με την πάλη για τα πολιτικά δικαιώματα.Διέβλεψε δε, ότι «λόγω της κρίσης, θα διευρυνθούν ο αυταρχισμός και η καταστολή» και κάλεσε τους εργαζόμενους και τους νέους να παλέψουν μαζί για την ανατροπή του αυταρχισμού και του νεοφιλευθερισμού.

    Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε στην πλατεία Συντάγματος και τα μέλη αντιπροσωπείας των συνδικαλιστών παρέδωσαν το απεργιακό ψήφισμα στο προεδρείο της Βουλής.

    Ειρηνικό συλλαλητήριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στα Χανιά

    Ειρηνικό, χωρίς ακρότητες, με παλμό και πολύ κόσμο ήταν το συλλαλητήριο, που οργάνωσαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ στο κέντρο της πόλης των Χανίων, εναντίον της ακρίβειας και της ανεργίας.Η συγκέντρωση, μετατράπηκε σε φωνή διαμαρτυρίας μαθητών και φοιτητών για το θάνατο του 15 χρόνου μαθητή στην Αθήνα.Επί κεφαλής ήταν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών παρατάξεων.Το στίγμα και τον παλμό, έδωσαν μαθητές και φοιτητές.

    Στις ομιλίες τους, οι εκπρόσωποι των φοιτητών και των μαθητών καταδίκασαν, ως ακρότητες, τις φθορές των τελευταίων ημερών στην πόλη των Χανίων.

    Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Μανούσος Λιονάκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων του ΙΚΑ του νομού, Ηρακλής Αναγνωστόπουλος, ζήτησαν αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση και λήψη μέτρων υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.Επίσης, αναφέρθηκαν και στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, καταδικάζοντας κάθε ακραία συμπεριφορά.

    Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2, με καθιστική διαμαρτυρία των μαθητών στην πλατεία της αγοράς και συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για τον τρόπο συνέχισης των κινητοποιήσεων.

    Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης αποφάσισαν κατάληψη του ιδρύματος έως και τις 16 Δεκεμβρίου και παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

    Συγκέντρωση πραγματοποίησε το πρωί και το ΠΑΜΕ, στην πλατεία 1866. «Είναι ώρα, οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν σε αυτή την λαίλαπα», δήλωσε το μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, Γιώργος Φραγκιουδάκης.Τα μέλη του ΠΑΜΕ απέκλεισαν συμβολικά, για λίγο, το κατάστημα τράπεζας και πολυκατάστημα ηλεκτρονικών.

    Μικροεπεισόδια στο Ρέθυμνο

    Ομάδα νεαρών που αποκόπηκε από τον κύριο όγκο του συλλαλητηρίου της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του εργατικού κέντρου και φορέων του νομού Ρεθύμνου πέταξε αβγά, μπουκάλια με νερό και νεράντζια κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που επιτηρούσαν την πορεία, καθώς επίσης και εναντίον του κτηρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου.

    Στην Καβάλα

    Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι κοντά την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, όταν οι διαδηλωτές συνδικαλιστές του τοπικού Εργατικού Κέντρου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ επιχείρησαν να περάσουν μπροστά από το κτήριο και να καταλήξουν στην πλατεία Καπνεργάτη, από όπου είχαν ξεκινήσει. Εκεί δέχτηκαν επίθεση με δακρυγόνα από τα ΜΑΤ και διαπληκτίστηκαν μαζί τους. Σημειώθηκε μια προσαγωγή, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος ο διαδηλωτής. Νέα εστία έντασης πήγε να δημιουργηθεί, με την αντιπαράθεση ομάδας νεαρών με την αστυνομική δύναμη, στην οποία πέταξαν πέτρες, φρούτα και πλαστικά μπουκάλια νερού. Με παρέμβαση του Δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή, η κατάσταση εκτονώθηκε και η αστυνομική δύναμη απομακρύνθηκε.

    Δηλώσεις Παπαρήγα και ΚΚΕ για κινητοποιήσεις εργαζομένων

    Η Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ, τόνισε πως "έχουμε μπροστά μας μεγάλους αγώνες και μπορούμε να τους βγάλουμε σε πέρας".

    Ειδικότερα η κα Α. Παπαρήγα δήλωσε:"Το θάρρος, η παλικαριά και η λεβεντιά πριν από όλα κρίνονται στον τόπο δουλειάς, απέναντι στους μηχανισμούς της εργοδοσίας. Από τους κλάδους και τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις και τα γραφεία, αρχίζει ένα ισχυρό εργατικό λαϊκό ποτάμι, που στο δρόμο είμαστε βέβαιοι θα συναντηθεί, αυτή τη φορά πιο αποφασιστικά, με τους χείμαρρους των μαθητών, των φοιτητών, των σπουδαστών, γενικότερα της νεολαίας, με τους μικρέμπορους, τους βιοπαλαιστές μικρομεσαίους και σε όλη την Ελλάδα με τη φτωχή αγροτιά. Έχουμε μπροστά μας μεγάλους αγώνες και μπορούμε να τους βγάλουμε σε πέρας".

    Εξ άλλου, σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ -με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων- επισημαίνει ότι οι εργατοϋπάλληλοι και η νεολαία "έδωσαν απάντηση"."Αυτές οι κινητοποιήσεις, μαζικές, αποφασιστικές και περιφρουρημένες, με την έντονη νεολαιίστικη παρουσία, δείχνουν το δρόμο και το περιεχόμενο της λαϊκής αντεπίθεσης για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, της Ε.Ε. και των κομμάτων της. Αποτελούν τη γνήσια απάντηση στη στρατηγική της κυβέρνησης και στις προσπάθειες να στραφεί σε ανώδυνους για την αντιλαϊκή πολιτική δρόμους η δίκαιη οργή χιλιάδων και χιλιάδων νέων παιδιών, που βγήκαν αγωνιστικά στους δρόμους το τελευταίο διάστημα", επισημαίνει το ΚΚΕ.

    Τραυματισμοί δημοσιογράφων

    Δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού Άλφα χτυπήθηκε με πέτρα στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, όπου υποβάλλεται σε εξετάσεις χωρίς ωστόσο- σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο- να πρόκειται για σοβαρό τραυματισμό. Τα πρόσφατα κρούσματα βίας κατά δημοσιογράφων καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ -Θ), ενώ ζητά για μία ακόμη φορά από τις αρμόδιες αρχές να προστατεύσουν το δημοσιογραφικό κόσμο από παρόμοιες ενέργειες.

    Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ έχει ως εξής:

    "Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης με αγανάκτηση και οργή καταδικάζει τη δράση όσων θεωρούν ότι η βία μπορεί να αποτελεί επιχείρημα, ταυτίζουν την άσκησή της με έκφραση κριτικής και επιχειρούν με τη χρήση της να ελέγξουν την ενημέρωση. Στην Ξάνθη αστυνομικοί ξυλοκόπησαν και τραυμάτισαν συνάδελφο που κάλυπτε διαδήλωση. Στη Θεσσαλονίκη κουκουλοφόροι επιτέθηκαν εναντίον τηλεοπτικών συνεργείων, έκαψαν και πετροβόλησαν οχήματα τηλεοπτικών σταθμών, κατέστρεψαν εξοπλισμό, προκάλεσαν τραυματισμούς και έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιογράφοι μπαίνουν στο στόχαστρο ομάδων που ασπάζονται την κουλτούρα της βίας. Και δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΣΗΕΜ-Θ ζητά από τις αρμόδιες αρχές να ασκήσουν επιτέλους το καθήκον τους και να προστατεύσουν το δημοσιογραφικό κόσμο από παρόμοιες ενέργειες, οι οποίες στρέφονται εναντίον της ίδιας της ελευθερίας του Τύπου. Το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι ουδέποτε υπέκυψαν σε απόπειρες τρομοκράτησής τους και επιτελούν το έργο τους με κάθε κόστος, δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού για κανέναν. Τουναντίον, καθιστά μεγαλύτερη ακόμη την ευθύνη όσων αδιαφορούν για το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο".

    Είδηση: 16508

    [03] Μικροεπεισόδια σήμερα σε Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα, τα μικροεπεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν να ολοκληρωθεί η συγκέντρωση στο Σύνταγμα, όταν έφτασαν διαδηλωτές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, οι οποίοι προηγουμένως είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο Μουσείο.Κατά την Ένας 15χρονος τραυματίστηκε, ο οποίος μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό και η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία. Επίσης, τραυματίστηκαν ένας άνδρας και μία γυναίκα.Κλειστοί ήταν κατά την διάρκεια των επεισοδίων για προληπτικούς λόγους οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ στο Σύνταγμα και στο Πανεπιστήμιο.Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο εξωτερικό.

    Σε 88 ανέρχονται τα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, που υπέστησαν καταστροφές στη διάρκεια των βανδαλισμών των τελευταίων 24ώρων, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν τα συνεργεία του Εμπορικού Συλλόγου [ΕΣΘ].

    Από το σύνολο των 88 καταστημάτων, τα 10 [κινητής τηλεφωνίας] καταστράφηκαν ολοσχερώς, τα 78 υπέστησαν θραύση υαλοπινάκων και άλλες ζημίες, όπως "ξήλωμα" επιγραφών, πινακίδων και ψευδοροφών.Σε 30 δηλώθηκαν κλοπές εμπορευμάτων και σε δεκάδες καταστροφές ή και πυρπόληση με χρήση μολότοφ των ειδών που υπήρχαν στη βιτρίνα.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι έμποροι στα συνεργεία του ΕΣΘ, κυρίως εκλάπησαν ρούχα, συσκευές κινητών τηλεφώνων, καλλυντικά, υποδήματα και κοσμήματα, όπως χρυσά δαχτυλίδια, ρολόγια και διάφορα αξεσουάρ.

    Σε μία περίπτωση εκλάπη και το ταμείο του καταστήματος, ενώ σε άλλη "λεηλατήθηκε" ολόκληρο φορτηγό, που μετέφερε ποτά σε κάβα.Άγνωστοι έσπασαν τη βιτρίνα κεντρικού βιβλιοπωλείου της Θεσσαλονίκης, από το οποίο αφαιρέθηκαν πολλά παιχνίδια, ενώ τα βιβλία σκορπίστηκαν στο πάτωμα.

    Ο υπολογισμός της οικονομικής ζημίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

    Τα περισσότερα από τα καταστήματα βρίσκονται επί των οδών Τσιμισκή, Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, τη Βενιζέλου, την Αγίου Δημητρίου και την Ερμού.

    Σε έκτακτη Συνεδρίαση προχώρησε η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης.

    Πηγές προσκείμενες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σχολίασαν ότι οι δηλώσεις του Προέδρου είναι πολιτικές και δεν αναφέρεται σε νομικές κρίσεις.

    Επεισόδια και στο εξωτερικόΤην ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το θάνατο του 15χρονου και εκτός συνόρων.

    Επίθεση αγνώστου δέχθηκε το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ο οποίος πέταξε ένα τούβλο σπάζοντας τα τζάμια της εισόδου, κι εν συνεχεία έγραψε με σπρέι τις λέξεις «δολοφόνοι» και «ο Άλεξ ήταν εδώ». Για λόγους ασφαλείας το προξενείο παρέμεινε κλειστό για το κοινό.Οι αστυνομικές αρχές της πόλης, μετά το γεγονός, έλαβαν έκτακτα μέτρα ασφαλείας και δύναμη αστυνομικών βρίσκεται γύρω από το χώρο του Ελληνικού Γενικού Προξενείου. Η Αστυνομία της Νέας Υόρκης για το συμβάν διενεργεί ανακρίσεις.Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά ΜΜΕ συνεχίζουν και σήμερα να δίνουν εκτενή κάλυψη στα βία επεισόδια που συμβαίνουν στην χώρα μας.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν περίπου 30 Έλληνες φοιτητές για το θάνατο του 15χρονου έξω από το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας και του ελληνικού προξενείου στο Λονδίνο.

    Στη Γερμανία, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό κράτηση για σύντομο χρονικό διάστημα επτά διαδηλωτές στη Φρανκφούρτη, έπειτα από επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τη νύκτα εις ένδειξη συμπαράστασης στους αναρχικούς της Ελλάδας.Περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά χθες το βράδυ έξω από το ελληνικό προξενείο της Φρανκφούρτης πριν διασκορπιστούν στην πόλη σε μικρότερες ομάδες.Μερικοί έσπασαν τη βιτρίνα μιας τράπεζας, σκόρπισαν σκουπίδια από δοχεία απορριμμάτων και αναποδογύρισαν τον φράκτη ενός εργοταξίου, δήλωσε η αστυνομία.Επίσης, Γερμανοί αναρχικοί διαδήλωσαν αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο και τη Δρέσδη εναντίον των ελληνικών αρχών.

    Επίθεση με τρεις βόμβες μολότωφ δέχθηκε και το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τις αυτοσχέδιες βόμβες εκτόξευσαν από την πίσω πλευρά του κτιρίου και πάνω από το κιγκλίδωμα της περιβόλου τουλάχιστον δύο νεαροί, που απομακρύνθηκαν τρέχοντας.

    Οι βόμβες προκάλεσαν μικρή εστία πυρκαγιάς στην αυλή του προξενείου, που σβήστηκε αμέσως από το προσωπικό, καθώς και μικρές υλικές ζημιές, αλλά και αναστάτωση σε υπαλλήλους των γραφείων ΟΕΥ, Τύπου και ΕΟΤ, που συστεγάζονται με το προξενείο και εργάζονταν έως εργά στο κτίριο.

    Είδηση: 16515

    [04] Εξειδίκευση των μέτρων

    Ειδήσεις

    Στην άμεση οικονομική ενίσχυση των επαγγελματιών και των μικροεπιχειρηματιών, που επλήγησαν κατά τη διάρκεια των προσφάτων επεισοδίων, με το ποσό των 10.000 ευρώ, καθώς και με δάνεια με ευνοϊκούς όρους, για αποκατάσταση των ζημιών, στοχεύει δέσμη μέτρων, που που ανακοίνωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός και παρουσίασαν αναλυτικά το απόγευμα της Τετάρτης οι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Απασχόλησης.

    Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα, θα υπάρξει τρίμηνη αναστολή των οφειλών σε εφορίες, τράπεζες και ασφαλιστικούς οργανισμούς ενώ για όσες επιχειρήσεις δεν λειτουργήσουν ως τις 20 Δεκεμβρίου προβλέπεται πλήρης κάλυψη μισθών, δώρων και ασφαλιστικών εισφορών. Επιπλέον για όσα αυτοκίνητα καταστράφηκαν προβλέπεται άμεση επιστροφή των τελών κυκλοφορίας για το 2009, ενώ οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούν να τα αντικαταστήσουν χωρίς να επιβαρυνθούν με το τέλος ταξινόμησης.

    Αναλυτικά τα μέτρα

    -Η άμεση οικονομική ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

    -Η επιχορήγηση ποσοστού 50% της ζημιάς που έχει πιστοποιηθεί ή θα πιστοποιηθεί (η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται) ύψους από 10.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ.

    -Για το δανεισμό του υπολοίπου 50% της ζημιάς καθώς και για όσες επιχειρήσεις δεν υπάγονται στις πιο πάνω κατηγορίες δίνεται η δυνατότητα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου να επιδοτηθούν δάνεια διάρκειας 15 ετών.

    -Χορηγούνται δάνεια διάρκειας 15 ετών με ευνοϊκούς όρους, με εγγύηση του δημοσίου, για την αποκατάσταση ζημιών στα κτίρια.

    -Χορηγούνται δάνεια πενταετούς διάρκειας, με περίοδο χάρητος δύο ετών για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων σε κεφάλαια κίνησης.

    -Αναστέλλονται οι οφειλές των επιχειρήσεων που επλήγησαν για ένα τρίμηνο στις Εφορίες και το ΙΚΑ, και για ένα τετράμηνο στον ΟΑΕΕ. Επίσης προβλέπεται αναστολή των οφειλών στις τράπεζες.

    -Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν έως τις 20 Δεκεμβρίου λόγω των ζημιών που υπέστησαν θα καλυφθούν πλήρως με την καταβολή του μισθού τους και του δώρου των Χριστουγέννων και των εισφορών (εργοδότη και εργαζομένου) για τρεις μήνες.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η υπουργός Απασχόλησης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά είπε ότι η καταβολή του μισθού και του δώρου των Χριστουγέννων θα γίνεται απευθείας στον εργαζόμενο.

    Εκτός των ανωτέρω προβλέπονται διάφορες φορολογικές διευκολύνσεις ενώ για τους κατόχους αυτοκινήτων τα οποία καταστράφηκαν προβλέπεται η άμεση επιστροφή των τελών κυκλοφορίας 2009 ενώ παράλληλα εάν αντικαταστήσουν το αυτοκίνητό τους δεν θα καταβάλουν τέλη ταξινόμησης.

    Απάντηση του ΠΑΣΟΚ

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών στην αγορά, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η κυβέρνηση της πυρκαγιάς και της καταστροφής απαντά, για άλλη μια φορά, μετά από μια εθνική κρίση, που οφείλεται αποκλειστικά στη δική της ανικανότητα, με τις ίδιες και απαράλλαχτες μεθόδους των «τριχίλιαρων της Ηλείας». Με μόνη διαφορά ότι τα «τριχίλιαρα» αυτή τη φορά έγιναν «δεκαχίλιαρα».

    Δυστυχώς όμως, ούτε αυτά πρόκειται να αποκαταστήσουν το τεράστιο οικονομικό πλήγμα που έχει δεχθεί ο εμπορικός κόσμος της πρωτεύουσας και άλλων αστικών κέντρων της χώρας τις τελευταίες ημέρες. Κι αυτό, γιατί η κυβέρνηση μπορεί να έπραξε το αυτονόητο μεν, ως προς τις επιχειρήσεις εκείνες που υπέστησαν μικρές ή μεγάλες ζημιές από τους βανδαλισμούς, δεν αρθρώνει κουβέντα ωστόσο για τις ανυπολόγιστες ζημιές που έχει υποστεί το σύνολο του εμπορικού κόσμου λίγες μόλις ημέρες πριν την περίοδο των Χριστουγέννων.

    Η Αθήνα θυμίζει, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, χωρίς κανείς να μπορεί ακόμη να προεξοφλήσει υπεύθυνα το τέλος των επεισοδίων, βομβαρδισμένη πόλη. Το εμπορικό της κέντρο παραπέμπει σε μια νεκρή αγορά, όπου κανένας πολίτης δεν τολμάει να πλησιάσει. Μόνο για τις ημέρες αυτές, τα διαφυγόντα κέρδη των επιχειρήσεων και των καταστημάτων, που δεν λειτούργησαν λόγω της γενικής οικονομικής παράλυσης, υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ενώ θυμίζουμε ότι αυτήν ακριβώς την περίοδο πραγματοποιείται σχεδόν το 40% του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων. Για όλα αυτά η κυβέρνηση δεν διαθέτει κανένα απολύτως σχέδιο, ώστε να επαναφέρει την ηρεμία στην αγορά και την εμπιστοσύνη στους καταναλωτές.

    Ο πρωθυπουργός προσπάθησε, με τα μέτρα που ανακοίνωσε, να φανεί γενναιόδωρος και να προσποιηθεί τον υπεύθυνο. Αυτό όμως που και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης αντιλαμβάνεται είναι ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση τελείως ανεύθυνη, ανίκανη και επικίνδυνη, για να κρατά στα χέρια της το τιμόνι της χώρας".

    Είδηση: 16512

    [05] Μέτρα και από άλλες τράπεζες

    Κοινωνία

    Ακόμα δύο τράπεζες ακολουθούν τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.Η Eurobank EFG στο πλαίσιο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - πελατών της, που υπέστησαν ζημιές από τα πρόσφατα επεισόδια ανά την χώρα, ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την διευκόλυνσή τους στην όσο το δυνατόν ταχύτερη επαναλειτουργία των καταστημάτων τους.

    Είδηση: 16511

    [06] ΕΒΕΑ: 435 επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές - Κόστος 50 εκατ. ευρώ

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Το σύνολο των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές ανέρχονται στις 435, ενώ το εκτιμώμενο συνολικό κόστος κατά δήλωση των ιδιοκτητών τους φθάνει τα 50.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

    Η καταγραφή των ζημιών που έγιναν χθες και προχθές ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι από τα ειδικά συνεργεία του επιμελητηρίου και όπως ανακοινώθηκε οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται στις οδούς Ερμού, Πανεπιστήμιου, Σταδίου, Μητροπόλεως, Σκουφά, Κανάρη, Καραγιώργη Σερβίας, Φιλελλήνων, Κολοκοτρώνη, Ακαδημίας, Πατησίων, Σόλωνος, Λ. Αλεξάνδρας, Ιπποκράτους, Στουρνάρη, Γ` Σεπτεμβρίου, Λ. Συγγρού, Ελ. Βενιζέλου, Αχιλλέως.

    Ολοσχερή καταστροφή υπέστησαν 37 επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη κατά δήλωση ζημία να ανέρχεται στα 5.500.000 ευρώ και η μικρότερη στα 500 ευρώ.Συγκεκριμένα ζημιές υπέστησαν 16 τράπεζες, 2 Σούπερ Μάρκετ, 40 μεγάλα καταστήματα και αλυσίδες, 374 μεσαία - μικρά καταστήματα και 3 Θέατρα- Κινηματογράφοι.

    Σημειώθηκαν κλοπές εμπορευμάτων σε προϊόντα κινητής τηλεφωνίας και αξεσουάρ, πληροφορικής, ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρονικών ειδών, κοσμημάτων, ρολογιών, οπτικών ειδών κλπ.Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κ. Μίχαλος, παρέδωσε τα στοιχεία που προέκυψαν από την καταγραφή του Ε.Β.Ε.Α. στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Αλογοσκούφη, ζητώντας να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιά από τις τελευταίες ταραχές, με αποτέλεσμα, έστω και παροδικά, να μένουν κλειστές ή να υπολειτουργούν 435 επιχειρήσεις που απασχολούν 2.500 εργαζομένους.

    Ο κ. Μίχαλος, για μια ακόμη φορά, απευθύνει έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα να επιδείξουν πνεύμα καλής συνεργασίας και συναίνεση, προκειμένου να ανευρεθούν λύσεις, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα, που προκαλούν τεράστια προβλήματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και δυναμιτίζουν την απασχόληση, ιδιαίτερα αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης.

    Είδηση: 16510

    [07] Τη Δευτέρα το πόρισμα για Μονή Βατοπεδίου

    Πολιτική

    Την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται τελικά να παρουσιαστεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Μονή Βατοπεδίου και τη λίμνη Βισθωνίδα.

    Όπως αποφάσισε η Επιτροπή κατά τη σημερινή, τελευταία της συνεδρίαση, θα διερευνηθεί την Κυριακή η δυνατότητα έκδοσης κοινού πορίσματος των πέντε κομμάτων, αλλιώς η πρόταση της πλειοψηφίας θα τεθεί σε ψηφοφορία την Δευτέρα το πρωί.

    Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση της πλειοψηφίας θα τεθεί σε ψηφοφορία τη Δευτέρα το πρωί και στο τελικό κείμενο θα καταγράφονται και οι απόψεις όποιου κόμματος θελήσει να διαφοροποιηθεί.

    Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης και οι προτάσεις του βουλευτή του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρη να υπάρξει πρόταση μετατροπής της Εξεταστικής Επιτροπής σε Προανακριτική για τους κ.κ. Δούκα και Μπασιάκο (κάτι που τυπικά δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί) και να ανοιχθεί ο κοινός λογαριασμός του Γ. Βουλγαράκη και της Αικ. Πελέκη, καθώς «σύμφωνα με πληροφορίες κατά την διάρκεια των ανταλλαγών, κινήθηκαν 5,5 εκ. ευρώ».

    Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ διευκρίνισε, πάντως, πως δεν γνωρίζει εάν οι εν λόγω κινήσεις αφορούν την υπόθεση της Μονής.

    Οι εισηγητές των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης έκαναν δεκτή την πρότασή του «για να μην υπάρχει καμία σκιά και ευχόμαστε να μην υπάρχει καμία σκιά»,όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Δριβελέγκας (ΠΑΣΟΚ).

    Για λογαριασμό της ΝΔ ,η Φεβρωνία Πατριανάκου συμφωνώντας πως «η συμβολαιογράφος και ο αδελφός της Δ. Πελέκης, δεν αντιμετώπισαν το ζήτημα της ενημέρωσης της Εξεταστικής Επιτροπής, με τη δέουσα προσοχή», αντιπρότεινε «να ζητηθεί από τον κ. Βουλγαράκη, από την κα Πελέκη και από τον αδελφό της κ. Πελέκη,να μας δηλώσουν ρητώς και ευθαρσώς, εάν στους λογαριασμούς τους κατετέθησαν από την ιερά Μονή Βατοπεδίου, είτε άμεσα είτε έμμεσα, χρήματα στους λογαριασμούς τους, που δεν συγκαταλέγονται στα ποσά τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί στην Επιτροπή. Το να ζητήσουμε άνοιγμα λογαριασμών, θεωρώ πως είναι ακραίο και συνιστά ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου».

    Τέλος, οι βουλευτές αποφάσισαν ομόφωνα να σταλεί στην Επιτροπή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, προς περαιτέρω διερεύνηση, η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την διακίνηση των τραπεζικών λογαριασμών της Μονής και των εταιρειών συμφερόντων της.

    Είδηση: 16517

    [08] Δραματική αλλαγή του καιρού

    Κοινωνία

    Αλλάζει δραματικά το σκηνικό του καιρού με θυελλώδεις ανέμους που θα φτάσουν έως και τα 10 μποφόρ αλλά και με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

    Έτσι λοιπόν σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός αύριο και μεθαύριο σε όλη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, για την Πέμπτη θα επικρατήσουν από νωρίς το πρωί θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 9 με 10 μποφόρ στη δυτική Ελλάδα και στη συνεχεία στην υπόλοιπη χώρα. Η θερμοκρασία στην Αττική θα κυμανθεί από 6 έως 16 βαθμούς κελσίου και στη Θεσσαλονίκη από 3 έως 12 βαθμούς κελσίου. Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από το μεσημέρι της Παρασκευής και από τα δυτικά ενώ ύφεση θα υπάρξει από το Σάββατο.

    Είδηση: 16516


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 December 2008 - 17:53:47 UTC